- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple asztali gépek
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
sh4d0w #104380 üzenetére
Nem tudom mi vicces, én nem rúgtam Beléd...
Nem azon múlik egy LUKS régió (nevezük konténernek, nevezéktan most másodlagos) felismerése, hogy ismeri-e a fájlrendszert a Windows vagy sem, mert a GPT particiós tábla - mint ilyen - univerzális, azaz egy BSD, egy Linux, egy Windows, de lehet még valami bármi egyéb hülyeség is ugyanúgy ismerni fogja ezt és a benne lévő partíciók adatait, geometriáit, darabszámát. Csak a fájlrendszer kérdőjel bennük, ez valóban oprendszer függő, Windows csak a határokat látja, az ismeretlen beltartalomra ugat egy unformatted-et, viszont a Linuxok kezelői is ugyanezt látják. Hogy miért ?
Amit írsz a header-ről az igaz, csakhogy nálam a konténer header-je le van választva róla és máshonnan tölti be azt a rendszer a boot folyamat során, amit kihúzok a gépből amikor otthagyom. A kicsit is óvatosabb titkosítást érdemes ezzel indítani, mivel a header-ben tárolódik lényegében minden esszenciális adat a mögötte levő további adatok eléréséhez, ergo ha a header hiányzik, nem visszafejthető az adat még kulccsal sem. (Nekem nincs header backup-om, de van rá mód, ha sérülésnek lenne kitéve az adathordozó eleje).
A luks ad arra lehetőséget, hogy a header-t külön fájlba tegyük a konténerről leválasztva, így innentől a tényleges titkosított partíción vagy diszken valójában már csak a színtiszta betitkosított és emiatt randomnak tűnő "adatszemét" fog látszani, udisks, lsblk, blkid és minden más számára is, de még jobbat mondok, még a cryptsetup számára is (!), mivel header hiányában a büdös életbe fel nem oldja senki még kulccsal sem. Nem tudja, hol kezdődik a régió, mivel lehet offset-elni is azt X megával-gigával (nem tettem), nem tudja, milyen titkosítás típussal, kulcsok párja is itt tárolódik... minden hiányzik és autofelismerést maga a kriptográfia akadályozza. Nincs header, nincs visszafejtés, annak annyi.Ezért fordulhat elő az, amit látsz, hogy a gparted-em így néz ki és azt jelenti felénk, amit mutattam, miközben fel van nyitva a HDD és van rajta némi adat. A gparted ugyanis nem listázza be a felnyitott LUKS konténer tartalmát az őt tartalmazó fizikai (vagy logikai) meghajtóhoz, hanem csak azt nézi, mi van a tényleges meghajtón, az lsblk pedig kényelemből megteszi ezt nekünk, ha már feloldottuk.
No.
Bejöttem egy Rocky 9.5 Live ISO-ról, mintha külső avatatlan szem lennék, mondjuk betörő, aki felkarolta és elfutott a géppel és a haverja IT-s és nézegeti, mi van a gépen. Linux-al, mert "az pró".
Látható, hogy a 4db Seagate-en az égvilágon semmit nem lát, eddig ugyanaz, mint a parted. Vakon van. De hát miért is látna
Header nincs, GPT nincs, semmi sincs, egy vacak bit nincs, ami értelmes adat számára, így aztán "üres, pucér" diszk. Windows erre ugat, hogy lehet inicializálni, én meg mondom, hogy *nyád
azaz nem, mert a SAS kontrollert komplett kikapcsoltam Device Managerben.
Dettó. Lehet particionálni, akármi.
De ha hexa editorral esne neki valaki bármilyen low vagy nemlow level módszerrel, akkor sem fog mit látni a csomó "hülyeségen" kívül.
Természetesen blkid az üresnek hitt drive-on használhatatlan, semmit nem mond, a cryptsetup pedig onnan tudja, hogy hova kell nyúlnia header-höz (majd onnan a tényleges adat részhez), hogy megmondom neki, hogy
1. hol találja a kulcsot
2. hol találja a header-t
3. mi a felnyitandó HDD (wwn alapján /dev/disk/by-id/wwn-...)
4. és ha van esetleg offset, még annak mértékét is megmondom.. különben előző pontok hiába pipa, elbukik a kinyitás és marad a nagy semmi nézése.
Azt látom, többen nem értitek, remélem így tisztább.
(Szól cigam-nak is, no offense, Neked mindjárt külön)Ha visszamegyek a normál rendszerembe mindjárt, ami feloldja /etc/crypttab-ból a drive-okat, látni fogjátok, hogy az ottani lsblk mindegyik seagate alá beköti a /dev/mapper-ben felvett, anno megadott alias-t, hogy a feloldott rendszer tulaja lássa, mi tartozik mihez.
Ezt egy ismeretlen, feloldás nélkül, a büdös életbe nem fogja látni.
De adok szívesen egy pendrive-ot, amire teszek ki Nektek adatot, előtte LUKS titkosítom header nélkül, próbálgassátok. Vagy még jobb, csinálok egy image-et, amit loop device-ként tudtok mount-olni és lehet nézni, mizu.
Neeeem, nem vagytok se Ti mazochisták, sem én.
Értsétek meg a pofonegyszerű logikát: nincs header - nincs felismerés.
Csakis célzottan, egzakt rámutatással (ami infónak birtokában vagyok nyilván) lehet felnyitni cryptsetup-al az ilyen tárolót, én pedig pont így teszek, mert ilyenre csináltam.
És pont ez a felismerhetetlenség az, ami okozott bennem egy kezdeti törpölést, hogy akkor mi van SSD és TRIM esetén, de a választ megkaptam.
Na megyek vissza és kérdezzetek még, ha szeretnétek, kicsit nyűgös az 1080p, a 4K meg vibrál ezen a live-on
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elemlámpa, zseblámpa
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Tőzsde és gazdaság
- Vicces videók
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- E-roller topik
- Autós topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest