- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Ismét 128 és 256 GB-os memóriaszetteket villantott a G.Skill
- BIOS frissítés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SSD kibeszélő
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
DittyCat #31543 üzenetére
Akkor romeo- val csináltad és így kezdődött? Azt nem értem, hogy ott volt egy csomag.
Végül is mindegy, a lényeg, hogy működik és tetszik! Ha tapasztalsz valami érdekeset, mindenképp említsd meg!Egy új fürdőszobamérleg esetleg?
(#31544) DittyCat
unetbootin-linux-494 verzió működik jól ilyen esetekben, ahogy olvastam. -
válasz
DittyCat #31538 üzenetére
Nincs mit köszönnöd, főleg, hogy azzal próbáltam segíteni, hogy próbáltalak lebeszélni, de ez nem sikerült!
ez itthon se szokott sikerülni
Romeoval frissítettél vagy leszedted az RC- t?
A legtöbb változást nem veszed észre az ilyen frissítésekkor szerencsés esetben, most ez alól kivétel a Cinnamont beaállító Rendszerezközök és a Nemo- ban pár beállítás, például, amit egyszer kérdeztél a rózsaszínű mappákra cserélés!Ezt a cipős dolgot kipróbáltam! Elképedés és kérdés volt a válasz: jaj, kell még valami a gépbe?
Esetleg más ötlet?
(#31537) CPT.Pirk
Van hát, csak engem nem érzékel általában. -
Nem tudom, de a hallásom romlik erősen, így bízom a jövőben!
Azért volt kis trükk a folyamatban, beadtam, hogy jó részét visszanyerem a pénznek, ha eladom a régi alkatrészeket! Mondjuk jó rész a 20 % is.(#31533) CPT.Pirk
17.1- re lehet majd most már simán frissíteni, sőt választani is lehet majd, hogy a 17- et frissíted vagy 17.1- re frissítsen! Ezt olvastam fejlesztőktől egy hónapja.
Cinnaváltást kernelugrással simán vette.Látom új Chakra jött ki, remélem az új alaplapon prüttyenni fog rendesen SSD- n!
-
válasz
DittyCat #31530 üzenetére
Most akkor szerencséd van, hogy nem mentél át Chakrára, ott ugyanis a nagy frissítések inkább a parókagyártók malmára hajtják a vizet!Én annyira nem örülök, hogy szükséges volt ez a kvázi gépcsere, de most már nem bánom!
A megtervezéss se volt eccerű, no de jóváhagyatni itthon! -
válasz
CPT.Pirk #31526 üzenetére
Win8- at még nem próbáltam, eddig, ha kellett a 7 megfelelt, mint most is az SSD tesztelésére. Nem, mint, ha Linuxon nem lehetne eléggé letesztelni, de Win- en kezdtem és azok a spéci tesztelő programok csak ott vannak, már csak az összehasonlítás miatt is. Van is kis különbség az új mb+cpu+mem hármas csere miatt.
A lényeg tényleg az, amit említesz, hogy aktiválásig nincs jogtisztasági probléma. Most már ingyen se kéne a Linux helyett Win!(#31527) DittyCat
Ja, a FB- ről értesülgetünk az ilyesmikről! Én inkább a DW- t szoktam nézegetni rendszeresen.
Az oldalukon egyébként írják is, hogy ezt az RC- t még inkább csak tesztelők, fejlesztők telepítsék, a végleges majd hó végén jön ki, de akkor már fogos is látni frissítési lehetőségként. Addig még inkább izgulj egy kicsit!Bár nem hiszem, hogy gondok lennének, én a mostani 17- et is májusban tettem fel RC- ként és utána csak pár frissítés jött és beállt a normál állapota.
Ja, a romeo majdnem lemaradt!
-
válasz
CPT.Pirk #31522 üzenetére
Erre a megoldásra gondoltál? Korrekt megoldás egyébként, ha van Win8 az emberfiának.
ilyen is van:
Fedora: Create windows 8.1 bootable USB(#31524) DittyCat
Rebecca? Az még RC, nem tudsz még frissíteni, de ha ki akarod próbálni, a Romeo- ból megteheted. Én használom a Cinnamon 2.4- et 3.16- os kernellel. Eddig nem volt gon, de most alaplap és processzor+ memória csere után van kis instabilitás. -
válasz
CPT.Pirk #31455 üzenetére
Neked is köszi, nem érdemes ezt ghostolni, mert eléggé megkísérletezgettem a MINT- et kernelcserékkel meg a későbbi Cinnamont is felraktam. Ráadásul a friss SSD állítgatással is eléggé össze van gubancolódva, működik minden, de akarok egy tiszta telepítést optimalizálással, most, hogy már kezdem sejteni a Linux/SSD együttműködést.
remélem nem A-10 volt az a problémás proci -
válasz
lev258 #31452 üzenetére
Köszi, bár ha a mostani kártyám is AMD, akkor nem kéne még az a gubanc se. Jól gondolom? Nem vagyok túlzottan képbe, de ha gáz,
akkor inkább átállítom csere előtt nyíltra.Nyílton van, ezek szerint nem lehet gond.
(#31454) lev258
Köszi!
Nem gond a Linux újratelepítése, csak még addig kéne a Win, amíg leellenőrzöm az SSD- t, utána úgyis kuka, telepíteni meg nem tudom, mert ezen a lapon már szerintem nincs IDE csatlakozó. -
Sziasztok!
Szerintetek, ha a régi Gigabyte GA-M56S-S3 alaplapomat kicserélem egy Asus F285-M lapra A- 10 5800- as procival, akkor az oprendszereket így újra kell telepítenem SSD- re vagy működik simán, ha összerakom és bootolok Linux GRUB- bal?Van még Win7 rajta az SSD ellenőrzése miatt, az biztos, hogy a Win nem működne, de a GRUB- ba jobban bízom, hogy nem gond neki egy ilyen csere!
tudom, hogy láma kérdés, de még soha nem cseréltem alaplapot -
válasz
CPT.Pirk #31408 üzenetére
De, sőt, ezzel kezdtem kérdezősködni az alaplapos topicban. Ott vezettek az Intel vonalra!
Mindenképpen SATA3- as lap kell, mert a mostani SATA2- es, de már az Intel SSD- t csak SATA1- nek látja! Eddig mindíg AMD- s voltam, tudsz valami jó ajánlatot, ami olcsóbb v. jobb ennél az Inteles procinál, MSI B85 E33, ill. Gigabyte B85M D3H lap van eddig tervezve a procihoz?
Általánosságban nem értek az IGP- s CPU- khoz! -
válasz
lev258 #31401 üzenetére
Köszi, de a HD5450 van most a gépben, így nincs mit tenni.
Gondolom annyit tudok majd játszani vele, mint eddig, bár eddig a processzor nem bírta például a Mafia2 game- t, mikor kipróbáltam, melegedett, mint az állat és kikapcsolta a gépet. Ez az Intel processzor csak erősebb, mint a régi AMD 64, ami most van. Igazából a játékképessége nem érdekel. Ha a HD5450 nem jobb, mint az IGP, akkor be sem rakom, minek fogyassza az áramot.
(#31402) woodworm Köszi neked is, akkor nem lesz ezzel gondom!
(#31395) growler Igaz részben, régen olvastam Clem blogját. LTS lesz, de nem fut az Ubival teljes mértékben. Nem nagyon értettem, mi van most, kicsit változott a fejlesztés koncepciója, de abban valóban tévedtem, hogy nem lesz LTS! A frissítési metodika most akkor nem teljesen tiszta már nekem, meglátjuk 18- án, ha jól olvasom!
-
válasz
woodworm #31399 üzenetére
Köszi a tájékoztatást!
Akkor ezért nem ír a honlapján sem a proci IGP részéről! Fene a pofájukat, viszont feleannyiba kerül, mint egy i3.Gondolom, ha nem jáccódok vele, akkor sok gondom nem lesz ezekkel a kiherélt dolgokkal, mint ezek a VT-d technológia, az AES-NI utasításkészlet, etc.
Szerinted mellé lehet rakni egy HD5450 VGA- t? -
válasz
V.Stryker #31392 üzenetére
Gondolhattam volna, tökéletes! Én is ezt használom és még nem tudtam kinyírni semmivel, most 3.16- os kernelt és a Cinnamon 2.4- et is felraktam és így sincs eddig gáz. MINT 13, 16 is fenn volt előtte és összehasonlítva még vagy 50 más disztróval, eddig ez a legstabilabb és legegyszerűbb disztró + DE kombó!
Ha ki tudodnyírni valahogyan, feltétlenül írd meg!
Pár nap és jön a 17.1, de csak úgy frissíts arra, ha nem érdekel, hogy az nem LTS! Figyelni kell, mert fel fogja ajánlani, hogy melyik frissítést szeretnéd választani!?
-
válasz
V.Stryker #31389 üzenetére
Na végre!
Már úgy fogtam vissza magam, hogy ne kérdezzek rá, miért nem a MINT- et használod!? Ubisok tépik ilyenkor fogukkal a kefét
, de hát ez a valóság, jobb a MINT! Melyik változat egyébként?
(#31390) lev258
Pont az a baj, hogy értenem kéne, de eljön ez a pillanat is.Kb. egy éve a Linux is hasonlóan viszonyult hozzám!Az ára is fele az i3 árához képest. Lehet, hogy a a G3240 esetén a 40 jelenti a HD 40xx- et? Akkor mi a 32? No mindegy!
-
válasz
lev258 #31379 üzenetére
Köszi, ezek jó linkek lennének, ha lenne fogalmam, hogy minek felel meg ennek a procinak a VGA része vagy IGP- je?
Semmi különösra nem használnám, csak eccerű Linuxos home user, böngészés, torrentezés, legalábbis, amíg ezek az agyhalott fityiszbunkók is úgy akarják! Hogy lehet egy kormánytag annyira sötét, hogy megkérdezi, miért nem az iwiw- et használjáka magyarok? Ha 70-80 éves vének vezetnék ezt az országot, akkor is durva lenne az ilyen tájékozatlanság, mint amit L.'tévedhet az a levél a postán is' László tanusított!
-
válasz
lev258 #31375 üzenetére
Aha, köszi! Fenti darabok átlagos Linux felhasználásra szerinted kielégítő lenne?
Egy HD5450 VGA- hoz képest milyen fenti Intel proci videó képessége?Jobban ajánlanád akkor ezt a párost, mint valamilyen APU- s megoldást? Kezdem nem megfelelőnek érezni ezt az alaplapot, főleg az SSD miatt persze, hogy sata1- ben dolgozik rajta!
Ahogy elnézem, 50-60 eft. alatt nem úszom meg a cserét, mert ddr2 RAM se lesz jó, mostani trióm meg kb 20 eft- t ér.
-
válasz
V.Stryker #31373 üzenetére
Jobb lett volna inkább valami linket betenni a programról, mint magát a letöltő linket.
Mi a program neve egyébként?Megvan, iVMS-4200. Ilyent MINT alatt még nem használtam, így sorry a hsz.- ért!Más:
Ért- e valaki az alaplapokhoz, procikhoz? Az alaplapos topicban értenek hozzá, viszont ott a Linuxot nem ismerik. Vennék egy MSI B85 E33 lapot és bele Intel Pentium G3240- es processzort. Utóbbiban valami HD xxx VGA van, laptopoknál olvastam, hogy a Linux nem szimpatizál az ilyen VGA- kkal. Esetleg az ilyen APU- s integrált VGA- val szerelt CPU- k Linuxhoz való viszonyáról tudnátok vlami hasznos infót?
Ha valami használhatót említ valaki, legalább 1 hónapig nem ironizálok irányába!
-
válasz
haromegesz14 #31361 üzenetére
Inkább ne add meg 4 számjeggyel. Itt kipróbálhatod a jogosultságok beállításait.
(#31362) DittyCat
"Amúgy szerintem az futott végig az agyamon, hogy a windowsos fájlok által valami kémprogram került oda."
Ritkán kacajgok ilyen jót!
Még kezdőbbként amúgy nálam is voltak Linuxos szemmel nézve erős hullámvölgyeim. Ez a legjobb az egészben!
(#31349) NewmanHD
Én csak kipróbáltam, de az jó, ha neked megfelelő. Remélem nem okkal figyeled a cpu- t! Ventipucolás lesz ennek a vége meg újrazsírozás! -
válasz
csiben1 #31274 üzenetére
Szia!
Kezdetnek a firmware- t frissítsd, már van új, ami kezeli az ismert lassulási problémát.
Új firmware hír.Pár ellenőrző parancs:
EllenőrzésekKezdd el mégis olvasgatni, értelmezgetni, amit berus.berus ft írt, mert nem nagyon van egyszerűbb leírása az optimalizációnak. Ha valami konkrétan nem érthető, azt kérdezd meg inkább, mielőtt elszúrsz valamit.
Itt egy részletesebb optimalizáció MINT 17- re, a berusé korábbi kiadásokra vonatkozik, de nagy különbség nincs, ami van az leírtam a linkemben.
[link] -
Sokunkban merülnek fel időnként az SSD optimalizálásával kapcsolatos kérdések.
Linux és SSD gyorstalpaló címen most került fel egy írás fórumtársunk jóvoltából, érdemes átolvasni!
Ha van valakinek kiegészítése, egyéb észrevétele, ne tartsa magában!
-
Jó téma mindíg jól jön.
Qbittorrent vagy az uTorrentet nem próbáltad még ki? Nem jobb, mit a rutorent?
(#31227) Decepticon
Köszi, bár a források megvannak, mint láthattad, fura, hogy nem az Arch- ost preferálod inkább! Már félsz a megszokott kérdéstől!Mi bajod a 444 portállal? Bulváros a stílusa, kicsit kormányellenes, de elég friss meg érdekes témákat is előhoznak.
-
Nálad a sync okozhatta a lassulást. Jó, hogy rávilágítasz erre a fehér foltra!
Nálam ezek vannak minden meghajtónál nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show, de fogalmam sincs miért, így állítja be a MINT. Ezek a gnome-disks- ben vannak, az fstab- ban teljesen már van!
Ha már ez a téma felmerült, segíthetne valaki, mik ezek a bejegyzések és pontosan miket érdemes beállítani feltétlenül. Itt felsorolja ugyan az opciókat, de x-gvfs-show például nincs sehol. Miért van teljesen más az fstab- ban, mint a gnome-disks- ben? Nem okoz ez gubansot egyébként?
Érdekes, hogy ez nem szokott téma lenni vagy jól elkerülte a figyelmem.
Lehet, hogy ez a x-gvfs-showannyit tesz, hogy megjeleníti az oprendszer az asztalon vagy a filekezelőben? Ez valami virtuális filesystem. -
válasz
CanibelZ #31190 üzenetére
"Szerintetek be lehet úgy állítani a grub-ot, hogyha a windows újraindul, akkor a windows induljon el, ha nem nyomok át másra, minden más esetben, pedig a linux mint"?
Ilyet a Chakra GRUB- ja se tud, mindkét javasolt esetben az épp használt oprendszer fog legközelebb is bootolni. Ha MINT- et akarsz indítani, azt ki kell választani így is manuálisan.
-
válasz
Giovanny #31188 üzenetére
Nem értem, mit említesz, én csak annyit javasoltam, hogy néha olvasgass is a topicon! Mint a példa mutatja, sokkal többet megtudhatsz, mint amit éppen aktuálisan kérdeztél.
Én se értek a dologhoz, csak gyűjtöm az infókat róla szorgalmasan és szivesen megosztom, ha van rá mód és igény.
-
Igen, mindkét esetben tudod majd használni a felszabadult partíciókat. Annyi a különbség, hogy a Linux tudja kezelni a Win partícióját, fordítva nem igaz, Win esetén át kell formázni azt ext4- et ntfs- re.
(#31071) Telda
A zárt drivert nem is fogja leszedni, de nemrég esett erről szó itt is nem sokkal ezelőtt! Néha olvasni sem árt a topicot, így ugyanaz a kérdés nem merül fel egy oldalon többször is!
Csak akkor tedd fel a zárt drivert, ha a fenn lévő nyílt nem jó valami okból.(#31073) zolka95
Biztosan a tegnapi tüntetés miatt van! -
Ha valaki Linux MINT Cinnamon használ és nincs ideje átnézni a Kézikönyvet
, az alapvető beállításokkal kapcsolatban keresse a Rendszerbeállítások- at. Kk. 28. o.
-
válasz
Armahun #30948 üzenetére
14.04- es miért nem jó?
Ha másra nem akarod használni azt a partíciót, akkor hagyd egyben, jelöld ki telepítés partícionáló részénél a /- t (root) és a többit a telepítő elintézi!
Egyébként 15- 20 GB is bőven elég egy partíciónak. Ha media fájlokat akarsz rá tölteni, akkor csinálhatsz külön data v. bármi más külön partíciót, ha nem, akkor a /home- on belül egy mappába megy a letöltés vagy amit csinálsz neki.
4 GB alatt swap is javallott.lev258 ft. megelőzőtt
Ja, a GRUB- ot meghajtóra kell telepíteni, nem partícióra. Ha egy HDD van, akkor sda lesz.
-
válasz
God Vazzeg #30929 üzenetére
És ez? Sulix
meg ez? Frugalware Linux -
válasz
zolka95 #30861 üzenetére
a lubuntu és a xubuntu az ubuntu-nak egy változata, nem?
Olvasgattál már a Linuxról? A Distrowatch- ot nézegesd meg ezt a blogot is indulásnak megteszi.
és az összes ubuntu-s disztróban ilyen csomagkezelő van?
pl nem ubuntus linuxon is van ilyen?Szerncsére nem!
Inkább használj Synaptic- ot, de főleg terminalt!
vannak olyan linuxok, amikre nem ilyen egyszerű programot telepíteni?
Még olyanabbak is. Van olyan Linux is, amit még telepíteni sem fogsz tudni pár évig.
-
válasz
helltp #30835 üzenetére
Szia! Nem ismerem ezeket a samba szerű dolgokat, de itt egyszerű a probléma:
Mind a két meghajtó EXT4 formátumú.
Úgy tudom, hogy ha Win- en is használni akarod a Linuxon megosztott dolgokat, akkor a Linuxon NTFS fájlrendszert kell használni a megosztandó mappákra/meghajtókra, hogy a Win is tudja használni.
(#30832) Pisssti
Rakd fel a mintstick- et, nincs egyszerűbb módja az usb írásának.[link]3 parancsot kell beírnod a terminalba hozzá:
sudo add-apt-repository ppa:tsvetko.tsvetkov/trusty-backports
sudo apt-get update
sudo apt-get install mintstick -
válasz
ElGatto #30816 üzenetére
Ha van helyed, miért nem teszel fel melléjük másik Linuxot? Ha törölni akarod a MINT- et, akkor ezt megoldhatoda következőnek szán Linux disztróval is annak telepítése elején a partícionáláskor. Nem egészen értem, hogy a Linuxos fórumtársak 2 disztró kipróbálása esetén miért Win- es megoldást javasolnak
, mikor Linuxos is van. Nem vagyok hozzáértő, de elég hamar leszedtem a Win- t és utána jó néhány disztrót felraktam/ töröltem nélküle.
Hogyan szoknánk meg igazán a Linuxot, ha a legegyszerűbb feladatra is a Win- t akarjuk használni?
-
válasz
CPT.Pirk #30758 üzenetére
Az biztos, hogy nem abszolút kezdőnek való, ezért is tettem fel 1 hét után, mert openSUSE- t kinyírtam verzió frissítéssel, pedig a 12.3 nagyon jó volt. Így lett gyorsan a Debian, gondolom a tekeredő levél minta nagyon hasonló volt mindkettőnél.
nem ér röhögni, különben is, mi alapján választ egy abszolút kezdő!?Debiant még nem sikerült kétszer ugyanúgy és ugyanolyat telepíteni.
-
válasz
lev258 #30752 üzenetére
Ubuntu meg Debianra épül, mégis van jócskán különbség, ezt éppen tapasztaltam Debian 7.5 Gnome3- nál simán visszadobott Gnome Classic- ba AMD HD5450- el, úgy kellett felszenvedni rá az fglrx drivert.
Nyílt driver se volt benne, ami pedig az Ubi/MINT- ben simán benne van.
Szóval a bennük lévő drivereknek sok köze nincs az Ubuntuhoz. Mindkettő annyit rak a disztróba alapból, amennyit akar.Érdekes, hogy Ubiban 3,130 csomag van, MINT- ben meg csak 1,990, Debianban meg 48,627.
-
válasz
ElGatto #30746 üzenetére
és (#30745) a. axillaris
Gyengébb gépekre, ha a MINT Cinnamon nem futna elég jól, akkor a MATE vagy az XFCE változatot érdemes kipróbálni. Nem lesz fapados érzés.MINT jobban felkészült driverileg, mint az Ubuntu. Bövitmeny app-ok terén nem nagyon van különbség, mivel a MINT Ubuntura épül.
Vannak persze a MINT- nek saját fejlesztésű appjai.
-
Teljesítmény: Igen ez igazándiból két kérdés volt: Egyrészt akkor nem lassul, ha van a 180 GB vinyón 100 GB adat. (OKé, nem terheli ámen.)
Ha ez + Linux és swap, még akkor sincs jelentősége, HDD topicon szokták mondani, hogy az adattároló azért van, hogy adatokat tároljunk rajta.Ahhoz, hogy optimálisan működjön, nem árt szabad hely persze, de ez inkább Winen lényeges. Totál azért ne írjuk tele Linuxon se!
A monitor dologról annyit, hogy a gép vga teljesítménye határozza meg, milyen felbontásra képes, ezt a jelet digitális vagy analóg formában kiküldi a kábelen és a többit már a monitor végzi. Ha a VGA nem küld full hd jelet, akkor a monitor sem fog full hd- ben megjeleníteni semmit. Itt is érvényesnek kell lennie azonban a lefelé kompatibilis elvnek, így a jobb felbontású monitor lejátssza a gyengébb felbontású képet, akár még optimalizálhat is rajta. Arra viszont figyelni kell, hogy a gép VGA kimenete kompatibilis legyen a monitor bemenetével. Nemrég vettem modernebb monitort, de még azon is volt analóg bemenet, de elképzelhető, hogy nincs mindegyiken, hanem már csak DVI meg HDMI.
Mélyebben nem értek hozzá, de ilyen gond a monitorokkal nem képzelhető el, amit említettél.
Ha a régi monitorral fut a Limux MINT 17 Cinnamonnal, akkor jobb monitoton csak szebb lesz a kép! Azt viszont ne várd, hogy a full hd monitor feljavítja majd a VGA- t full HD- re! Ha megfelelő a mostani, csak emiatt nem érdemes monitort cserélni, mert az csalódás lesz. -
válasz
Fritz Teufel #30706 üzenetére
Biztosan igazad van, de ebben a kérdéses helyzetben szerintem még a gufw is teljesen felesleges.
Én egyébként alapra kapcsoltam, megnéztem port scannerrel és nincs nyitott port, egyedi home gépre nem érdemes állítgatni. TAKÍÍ papája se hiszem, hogy nagyon hackerek célpontja lenne és különféle hálózatokat üzemeltetne, mert ez esetben saját magának telepítené a Linuxokat!
Mi mezei öreg userek inkább megnyugtatás céljából alkalmazzuk az ilyesmiket Linuxon. -
1) Biztosági központ:
Van grafikus tűzfala az ufw- nek, a gufw, egyszerűen telepíthető sudo apt-get install gufw, ha megnézed, látni fogod, hogy teljesen egyszerű, nem lassítja a rendszert, telepítés után csak bekapcsolod az Állapot panelen és alapból ez elég is home gépen.vírusírtónak felteheted clamav- ot, ez sem fogja a rendszert, ha akarod lefuttatod. Ezt is terminalból telepítsd és felteheted még a javasoltakat is ha gondolod,
Javasolt csomagok:
clamav-docs apparmor libclamunrar6ez még továbbiakat javasol majd.
ezeket inkább hagyd, mert ahogy nézem, az apparmor bekutyul Firefox és rsyslogd profilokba is, elég csak a clamav telepítése2) Teljesítmény:
A monitort a videokártya vezérli, attól a rendszer nem lesz lassabb, a 100 GB adat is csak akkor, ha pont akkora a HDD, hogy nem marad rajta elég szabad hely.3)
Sajna a hangbeállításokkal még nem sokat foglalkoztam. -
-
Klassz, örülök, hogy sikerült. Az Openofficos dologhoz annyit, hogy mi van akkor, ha leszeded a Libre- t sudo apt-get purge segítségével, ami a konfigokat is eltávolítja és felrakod az OO- t!?
(#30683) lolka1980
[link] Ezt ajánlanám a leírásod alapján.
Itt is van sok írás az XP helyett Linux témában.A kezelő felület attól függ, milyen erős a konfig.
(#30681) rolcsie
Firefox Debianra vagy [link] -
válasz
DrojDtroll #30675 üzenetére
-
-
Opera Linux MINT 17- re szerintem van a Synapticban is. Nem hiszem, hogy csak 64 bites lenne, bár innen nem derül ki.
ha jól látom, nem lehet asztalra ikonokat kirakni.
Lehet azt, én nem használok, de kipróbáltam. A piros 7- es után van az ikon.Jobbklikk az asztalon, indítóikon létrehozása,
Itt a kis ablakban választhatod ki a képet, a választék attól függ, milyen ikontámát használsz.
/usr/bin- ből kiválasztod a megfelelő programot, felette lévő ablakban nevet adsz neki és kész. -
válasz
bobalazs #30594 üzenetére
Az első használatbavétel SSD- n XP telepítése volt vagy Linux? Milyen módon alignáltál?Ha nem jó az alignálás a meghajtón, attól még elindul az oprendszer egyébként.
(#30596) DittyCat
A Peppermint nagyon jó, ugye az is MINT.Hasonló még az LXLE is arra az esetre, ha nem akarna futni a MINT17. A MATE közelebb áll a Cinnamonhoz, mint az XFCE és új kiadás az XFCE- vel szemben.
-
válasz
bobalazs #30577 üzenetére
Nekem ez kicsit olyan, mint ha forgószékben ülve filmet néznék, miközben a szék pörög.
Mi a terved egyébként? Milyen hardvereken szeretnéd megvalósítani? XP- t SSD- re?
Írtad, hogy sikerült az alignálás, utána meg azt, hogy XP alatt nem jó az alignálás, pedig az egy fura valami, mégis ritkán csinál olyant, hogy hol jó, hol nem!
Alaplapi oka van, hogy IDE és nem AHCI módban használod a meghajtókat? SSD emiatt is hisztizhet!(#30590) DittyCat
Először MATE?
Kemény 7vége lesz, ha a Chakra is most jön! -
(#30554) CPT.Pirk
Igen, a Tribe az, keverem mindíg a Kapudannal.Persze, hogy nem akar kérés nélkül partícionálni, ezzel az erővel azt is mondhatad volna, hogy a Chakra nem akar erővel települni a HDD- re!
Mivel volt fenn éppen pár disztró akkor a vinyón, így nehéz lett volna partícionálás nálkül megoldani a telepítést.
-
válasz
CPT.Pirk #30544 üzenetére
Megkűzdöttem a Chakrával, de legalább nem adtam fel, mert úgy gondoltam megéri! Egy kűzdelembe beleférnek ilyen dehonesztáló megjegyzések is!
Chabuntu?
Ilyent is említettem? Mérgesebb lehettem valami miatt.
(#30545) DittyCat Igazán nincs mit köszönnöd, örülök, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődésed, még ha más metodikával is tettem, mint a Kapitány.
Mikor az első Linuxot telepítetted, akkor csak kellett particionálni a telepítőnek. Ezt a részt most sem fogod tudni átugrani!Te lehet, hogy nem akarsz, de a telepítő fog, ezért mondom, hogy erősen figyelj majd!
-
válasz
DittyCat #30535 üzenetére
No, akkor eljött az ideje, az apt-get váltásának?
Nekem is volt ilyen indíttatásom a Chakrával, remélem szerencsésebb leszel nálam, ugyanis én is épp az akkor kijött friss verziót telepítettem. Ha érdekel fusd át az érdekesebb/horror részeket, bár nem tettem, de akár cikket is írhattam volna belőlük- itt csak a kérdések szerepelnek természetesen, de felkészülésnek mindenképpen ajánlom.
Nem lebeszélni, hanem éppen rábeszélni akarlak a Chakrára ezzel, mert tényleg jó kis disztró. Makrancos kissé, de a MINT telepítése meg unalmas.
Az első frissítéscsomag megjelenésekor mindenképp a leghatékonyabb imát kell majd elmondanod. Én nem tettem, igaz 5 telepítéssel elértem, amit szerettem volna! Van pár paradoxonja, ilyen a Kapudan, ami a telepítést segíti, egész jó dolog, ha a partícionáló részt nem említjük. Igen bonyolúlttá tette a roppant egyszerű folyamatot, de amire külön figyelni érdemes, az a több meghajtó esete a gépben- hajlamos önkényesen felcserélni a meghajtókat. Octopi is elég trükkös egy madár benne, de a legrémesebb, hogy valami Rekonq nevűwebkit alapú szörnyűség benne a böngésző, a Firefox telepítéséhez meg külön be kellett venni az extra tárolót, de azt már a mostani verzió alapból tartalmazza.
Ezek persze a májusi verzió érdekességei voltak, a mostani már lehet, hogy unalmas telepítés lesz, mint ha csak MINT- et telepítenél.Ja, a KDE- t hamar megkedveled, de a Kwallett nevű bosszantó dolog használatáról nem árt olvasnod keveset.
Kapitány egyébként mindent megold és a többiek is, akik az Arch vonalat jobban ismerik. Eleinte igen rossz lesz használni a terminalt az apt-get után.
-
válasz
#81562624 #30506 üzenetére
apt-get remove csomag eltávolítása
apt-get purge konfigurációs beállításokkal együtt távolít el csomagokat
apt-get autoremove automatikusan eltávolítja a nem-használt csomagokat
apt-get clean törli a letöltött archívum-fájlokat
apt-get autoclean törli a régi letöltött archív fájlokatapt-get autoremove parancsot akkor érdemes használni, ha telepítesz valamit terminalból és az a végén kiírja, hogy vannak felesleges csomagok, ezeket eltávolíthatja az apt-get autoremove parancs segítségével. Ilyenkor fel vannak sorolva azok a csomagok, amiket törölni fog automatikusan.
-
http://ask.libreoffice.org/en/question/23726/how-to-get-times-new-roman-font-in-libreoffice-on-linux/
szerint is sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer(#30466) St3ven
Kicsit megizzasztott, ahogy olvasom!No, ezután biztosab óvatosabb leszel!
(#30475) wopi Jujjj, nők miatt összeveszni?
-
-
válasz
#81562624 #30372 üzenetére
Teljesen jó az Samsung 840 és az említett verzióktól már a Linuxon se nagyon kell semmit állítgatni, nem lesz semmi baja az SSD- nek, a TRIM működése pedig leellenőrizhető, egy terminal parancs az egész.
Az imént linkelt cikkben azért sok okos dolog van, tanulmányozd, például már ez is működik az említett verziókkal, eddig meg állítani kellett:14. By default, Ubuntu 14.04 and Linux Mint 17 use the I/O scheduler Deadline, which is good for both SSD's and conventional platter hard disks. So for the scheduler, you don't have to change anything in Ubuntu 14.04 or Linux Mint 17.
Hasznos cikk, kiderül belőle, hogy már a sok régebbi leírás szerinti beállítások esetenként feleslegesek, de egyes optimalizációk még használhatók.
(#30373) EarL 007
Akkor jól átvertek! De miért titkolják az újabb verziókat a honlapon?
Tearing- ről is sűrűn tesznek említést felhasználók. -
válasz
#81562624 #30364 üzenetére
MATE jó döntés volt, én arra a másik gépre is azt raknám, a mostanin meg kipróbálnám a Cinnamont, az még jobb.
XFCE- ről lebeszélnélek, nem foglalkoznak már vele a fejlesztők Lubuntu meg kicsit fapados előbbiekhez képest.
SSD sokat ebben nem számít, annál inkább a beállításokra kell figyelni, itt egy leírás, de ez se minden esetre vonatkozik, mert 14.04 és MINT 17 már kezeli a TRIM- et automatikusan, de csak a Samsung és Intel SSD- ket, ha jól emlékszem. Majd ezt is fusd át.
(#30360) DittyCat
Csak rájöttünk!
-
válasz
korobi #30340 üzenetére
Ez a téma dolog nálam is ennyi, de némelyik bizonyos programok kinézetét is megváltoztatja, ha például GTK- s vagy QR- s a téma és a program is! A teljes kinézet változtatásához neked is követned kell a DittyCat által használt módszereket pár hsz- el ezelőttről.
A Menü probléma csak azért volt fontos, mert nem értettük, miért van ott nekem és miért nincs ott nektek.
Utána kellett nézni ennek, mert zavart!
-
válasz
korobi #30336 üzenetére
Ha ALT F2- vel behívod, nézd meg, hogy be van- e pipálva, mert ha nincs, akkor ugye nem jelenik meg a Menüben és emiatt nem hívható elő onnan!
ez most jutott eszembe
(#30338) DittyCat
Köszi a drukkot!Conky nekem is inkább dekoráció volt a sötét háttéren, bár egy- két érték azért érdekelt is a processes közül.
Te is próbáld ki a fentieket, hátha így működik. -
válasz
DittyCat #30332 üzenetére
Jók az ilyen fazonok, de én egy ugyanilyet nem bírnék elviselni könnyen!
Köszi a bíztatást SSD ügyben, igazából minden sikerült, míg annyira el nem merültem a témában, hogy egy terminal parancs kiírta, mi okozza a lassúságát. Valami miatt a SATA2- es alaplapon SATA1 üzemmódban fut csak, erre még a guruk se tudtak eddig semmit mondani!
Conky az jó kis hasznos valami, de ha nem akarsz sokat kínlódni, akkor ezt az oldalt javaslom meglátogatni. Conky managerrel sokkal könnyebb és van rengeteg választható téma a letölthető csomagban!
(#30334) coco2
Biztosan van sok módja, egyet tudok hirtelen, ha terminalba beírod a locate csomagneve parancsot, akkor kilistázza, hol találod.egy példa:
ubyegon@uby17-M56S-S3 ~ $ locate qbittorrent
/usr/bin/qbittorrent
/usr/lib/mime/packages/qbittorrent
/usr/share/doc/qbittorrent
/usr/share/doc/qbittorrent/NEWS.Debian.gz
/usr/share/doc/qbittorrent/README
/usr/share/doc/qbittorrent/changelog.Debian.gz
/usr/share/doc/qbittorrent/copyright
/usr/share/icons/hicolor/128x128/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/16x16/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/192x192/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/22x22/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/24x24/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/32x32/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/36x36/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/64x64/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/72x72/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/hicolor/96x96/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/128x128/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/16x16/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/22x22/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/24x24/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/256x256/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/32x32/apps/qbittorrent.png
/usr/share/icons/nouveGnomeGray/48x48/apps/qbittorrent.png
/usr/share/linuxmint/mintinstall/icons/qbittorrent.png
/usr/share/linuxmint/mintinstall/installed/qbittorrent.png
/usr/share/man/man1/qbittorrent.1.gz
/usr/share/menu/qbittorrent
/usr/share/pixmaps/qbittorrent.png
/usr/share/pixmaps/qbittorrent.xpm
/var/lib/dpkg/info/qbittorrent.list
/var/lib/dpkg/info/qbittorrent.md5sums
/var/lib/dpkg/info/qbittorrent.postinst
/var/lib/dpkg/info/qbittorrent.postrm -
válasz
DittyCat #30328 üzenetére
Enyhén túlzol azért, inkáb morgós vagyok meg kekec, pár ember a fórumról elég nehezen bírja az iróniát, ők igazolhatnak.
Én is lépésről lépésre fedezgettem fel az elején a Linuxot, eleinte minden disztrót ki akartam próbálni. A kinézettel elvagyok, mióta be tudtam állítani jó sötét kinézetet, új telepítéseknél a betűk rendes beállítása szokott nehezen menni, nem a módja, hanem valahogy meg kell szokni, mert mindíg elfelejtem, melyik beállítás hol jelenik meg.
Valamit mindíg próbálgatok az eddig legjobban bevált MINT- en, most az új SSD- t próbálom optimalizálni és már napok óta olvasgatok a problémáról, de nem akar megoldódni egy dolog, ami a legfontosabb! De nem adjuk fel, szóval ugyanazt élem meg SSD- vel, mint Te a Linux- szal.
A legjobb ami törpénhetett velünk, hogy a Win lapátra került!
Menü Editort inkább ugorgyuk', úgysem tűnik el nekem se, amit akarok, nem is nagyon zavar!
-
válasz
DittyCat #30318 üzenetére
Fantörpikus, ügyi vagy!
Látod, mi lett egy egyszerű kérdésből, hogy miként lehet a mappák szinét átállítani? Újra csak azt mondom, hogy öröm neked segíteni!
Szerencsére ezek a szinek még a 16- on belül vannak!
Amúgy ha a Menü- t megnyitva a keresőbe beírod, hogy menu, akkor előugrik a cinnamon-menu-editor és ki tudod gyomlálni a felesleges megjelenéseket a Menüdből! Gondolom az Akadálymentesítés meg a Bejelentkező ablak ikon nem fontos, hogy mindíg megjelenjen.
Azt mindenképp meg kell említenem, hogy említettük már az elején, hogy átszabható a rendszer kinézete!
Most már tudod, mire értettük.
-
válasz
DittyCat #30286 üzenetére
Nagyon jó témákat vetsz fel, mert legalább rápontosítok dolgokra, amiket már elfelejtettem.
Az off az tényleg rendkívül szines.
Rózsaszínt csak irónikálódásból szúrtam be.
Tényleg ne fogd vissza magad! Az viszont ráférne az offra, hogy ott is megjelenj, mert a nagy öregek már saját magukat is unják.Szóval, ki fogom próbálni ezt az ikontelepítőt, mekkora jó dolog már 😁!
Ugye, hogy jobb, mint a mappa átszinezése, bár az sem semmi!(#30285) carrick16
Az a FF- ben eltünős dolog lehet a VGA driver miatt is, próbáltál már nyílt/zárt driver cserét? Pontosan nem tudom elmagyarázni, mert XFCE- t nem ismerem!(#30287) DittyCat
Végre! Csak 5-6 x említettük már!(#30288) carrick16
Ne szórakozz már! A telepítés módszere volt itt a hangsúlyosabb. -
válasz
Fritz Teufel #30282 üzenetére
Valóban, engem például fel tudnak dobni a kérdései!
Kell más megközelítés is, ez kétségtelen!
Nem mint ha nem lenne izgalmas az offban a systemd v. a wayland probléma feszegetése!
Azokból legalább egy kukkot se értek.
-
válasz
ubyegon2 #30280 üzenetére
A 17.1- ben jelennek meg majd az újítások, erről értesítést kapnak a 17- et használók és választhatnak, frissítenek a 17.1- re vagy maradnak a 17- en. Ez egy most induló frissítési metodika, majd kiderül minden, ha beindul, annyi azonban már biztos, hogy a 17.1- hez elég csak frissítened a választásos módszerrel!
Ami még jó, hogy ezek a frisssítési időpontok 6 havonta lesznek és függetlenek az Ubuntu kiadásoktól időben legalábbis. forrás:[link]Előbbiből kimaradt egy d betű, pótoltam.
Az újratelepítést felejtsd el újra
Fent leírd módon tehetsz fel új témákat is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Motorola Moto G56 - bátyja árnyékában
- Nyaralás topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Anime filmek és sorozatok
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Gumi és felni topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Quadro FX 570 eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest