- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
- Milyen joysticket vegyek?
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tegnap mikor felnéztem AMD oldalára h. mi a helyzet driver fronton, jött egy survey. Szépen kitöltöttem, és a végén megírtam a megjegyzés rovatva, hogy legyenek szívesek felpörgetni a Xorg server támogatását Linux alatt.
Amúgy Chakrán természetesen nincsen gond a Catalysttel. Ott 1.16-os Xorg van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A régi sztorikat nem ismerem ezekről a dolgokról, csak a 8.04-es Ubuntu idején csatlakoztam be a Linuxos közösségbe, mikor jött a cikk a beszélő Ubunturól, az nagyon kíváncsivá tett, meg akkor még az Ubuntu is jó volt.
Amúgy az UVD kód kiadás engem is meglepett, de végül is jobban belegondolva nem sok indok volt a titokban tartására, nem űrtechnika.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
R7 250x aka. HD7770 -et minden gond nélkül használtam Chakrán az elmúlt években. Most egy 260x van garis csere miatt, ez is hiba nélkül ment mind a nyílt, mind a zárt driverrel, direkt kipróbáltam az oda - vissza váltást a driverek között egy wiki oldal frissítése miatt.
Az AMD oldalán letölthető driver viszont a fejlesztők számára készül, nem számunkra, mert ezeknek egyéb függőségei vannak, ebből rakják össze a fejlesztők a disztró specifikus csomagokat. Most ezek szerint valami nem sikerült nekik Ubuntun...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #35131 üzenetére
Vannak amúgy natív commanderek Linuxra is, pl. a Gnome Commander, és akkor nem kell Wine ugyanahhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #35124 üzenetére
Mindkét játék megy Wine-val Linux alatt is. Fel kell telepítened a Wine-t, meg érdemes hozzá a Winetricks csomagot is a konfig dolgok miatt, aztán itt megnézni, hogy miként működnek: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #35100 üzenetére
Jó, de ebbe minden van. Ha csak az alaplapot meg a procit nézed, máris jóval kisebb az összeg, meg nem is kell feltétlen A8-as APU, vannak az olcsóbb A4, A6 APU-k, sőt akár egy Brazos platformmal is el lehet lenni a neten még sokáig.
Most ha az ember szerez egy P4-es gépet, azért azzal netezni továbbra sem lesz túl nagy élmény, a flash meg a Youtube eléggé megviselik szegényt. Nálam is van kettő ilyen gép a családban, sokat is fogyasztanak, lassúak is meg hangosak is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #35098 üzenetére
Egy kicsit többért meg kapni APU-t modern belsővel, ami a HD filmektől kezdve a flashen át mindent tud gyorsítani. Az még jobb befektetés a jövőre nézve.
1 éve raktam össze egy kicsit erősebb gépet egy olcsóbb A8-as APU-val, eléggé meglepődtem mikor nem telt el 30 másodperc és már a full KDE betöltött a Chakrával, legyorsulva a saját Phenom2 X4-es gépemet. Igaz az régebbi telepítés, de hát na, akkor is milyen dolog már ez?
Ezek az akkori árak voltak:
Alaplap: ASROCK FM2A75M-DGS R2.0 FM2 A75 FCH, DDR3 1866, D-SUB DVI+ PCIE, 6CH, GLAN 12 520 Ft
proci: AMD A8 5500/3700 SOCKET FM2 4MB INT VGA DOBOZOS 18 880 Ft
ram: 2 GB DDR3 1333 MHZ G.SKILL F3-10600CL9S-2GBNT CL9 4 560 Ft (két darab kell)
táp: ATX TÁPEGYSÉG 400W CHIEFTEC CTG-400-80P OEM 9 500 Ft
vinyó: 1 TB SEAGATE 7200 32MB HDD S-ATA III ST31000524AS 13 220 FtA teljes ár: 63040Ft.
Ráadásul a gyári ventivel kvázi zajtalan a gép. Nyilván ez a gép erősebb is mint amit a net megkíván, meg lehetne bele tenni SSHD-t is a sima vinyó helyett, de így sem kell majd jó sokáig hozzányúlni és a tulaj is nagyon elégedett vele.
Mondjuk visszaállt Windowsra a tulaj, mert nem nagyon ért hozzá és szeretné azt a rendszert használni, amit a cégnél is lát, az meg W7. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #35095 üzenetére
Úgy értem melyik környezettel próbáltad? Az alap gnommal?
A parancsodat a crontabba @reset paraméterrel be lehet írni azt, amit egyszer szeretnél lefuttatni. Nem egy bonyolult dolog, de van még pár egyéb megoldás is erre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #35093 üzenetére
Melyik Debian verzió volt ez? Pontosan hol volt rossz a kiosztás?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #35088 üzenetére
Próbálj valami stabilat. Debian.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha csak a mappa szerkezetet másolnád le a fájlokkal, azt meg tudod tenni egyszerűen az rsync paranncsal, azt meg a megfelelő paraméterekkel könnyen tudod időzíteni root jogokkal a crontabba, hogy hozzá is férjen mindenhez.
Ha ennél több kell, pl. image file-t szeretnél csinálni a partícióból, akkor már valami mást kell kitalálni, de arra per pill nincs ötletem, de biztos van rá megoldás, majd megmondják.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #34969 üzenetére
Egyik release model sem fog két hetet várni, ha pl. egy security update elérhető. Nem lenne sok értelme azoknak a frissítésére várni. Amúgy persze kikapcsolhatod az értesítést, ha ez zavar.
_Dumber_: na ezt annyira most nem tudom. Nálunk Chakrán egy kernel van, ott nem lehet variálni a verziókkal. Xorg meg egyebek kötődnek a kernel verzióhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Elég bonyolult dolog: http://en.wikipedia.org/wiki/Extended_display_identification_data
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nestor16 #34781 üzenetére
Itt valami nem jó, ezek ugyanott vannak majdnem a kiírás szerint. Meg nem is sdb5-nek kellene lennie, hanem 2-nek, bár ez a kisebbik gond. Nézz rá egy gparted alól, hogy az mit mond erre, tudsz vele partíciókat ellenőriztetni is. Olyankor javítja is a kisebb problémákat magától.
A legjobb az lenne, ha egy gparted live lemezről bootolnál be, és onnan néznéd meg mi az ábra. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A proci limit adott, mindegy mit raksz rá. Ramot még tudnál bele rakni, meg erősebb procit, de csak akkor érné meg, ha szentimentális vonzódásotok van ehhez a géphez, egyébként igen csak cserére érett.
Egy célirányos Linux disztróval annyival érnél el többet, hogy nem kell tűzfallal meg víruskeresővel kínozni még pluszban a gépet, nem szűnik meg a támogatása és a megfelelő DE-vel a teljes ram fogyasztás is 100MB alatt maradhat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #34616 üzenetére
Jah igen, sh4d0w kolléga mostanában nem járt erre, pedig ha rosszat írtam a Mintre, akkor rögtön előkerült.
Wopi: zsír. Viszont ennek magától meg kellett volna történnie boot időben. Mikor áramtalanítják a melós netezős Debianos gépet leállítás nélkül, akkor a következő bootnál magától lefut az fsck és helyreállítja a dolgokat.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
File system check-et nyomnék a root partíción, meg ha van még pl. /home külön, akkor azon is.
fsck /dev/sdaX - X helyére a partíció számát írd. Ha nem tudod melyik az, akkor a sudo fdisk -l parancs segít.
quailstorm: TNT2? Nem kellene már nyugdíjazni? Anno még játszottam vele Doom3-at, 640*480-ban low-ban, alig 15-20 FPS-el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #34603 üzenetére
A Debian testing állapot időszakos, függően attól, hogy milyen közel van az új verzió kiadása. Kezdőknek nem javasolnám, mert nem lehet visszatérni belőle a stabil ágra.
Egyébként tudod szerkeszteni a téma összefoglalót? A legvégén benne hagytunk korábban pár (c) (/c)-t, azt ki kellene szedni a grubnál.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #34503 üzenetére
Valószínűleg az ellenőrzés nyelvét is át kell állítani magyarra, alapból angol.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hát, 2005-ben ha megnézel egy index meg egy origo címlapot, azok inkább link gyűjtemények voltak, kevés képpel. Ma ha megnézed őket, inkább kép gyűjtemények mozgó és beágyazott tartalmakkal. És ezeknél még vannak sokszor rosszabb oldalak is.
Persze ezekkel a dolgokkal te meg én nem tudunk mit kezdeni, csak kezelni a tüneteket normális gép használatával.Amúgy az se semmi, mikor itt PH!-n megnyitod a szóph!osás topicot egy gyengébb gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
spammer #34446 üzenetére
Nekem is vannak ilyen gépeim, de különösebben nem élmény használni őket. 2.8-as Celeron is baromira sovány összetett weboldalak betöltésére, és ott mindegy milyen disztró vagy DE van rajta, egyszerűen proci limit van. Plusz ha valami tönkremegy bennük, akkor vagy kimész a vásárba lomizni, vagy elgondolkodsz egy másik gép vásárlásán...
Ami viszont fájdalmas, az az Openbox használata. Meg ha külön kliensből kell a YT-t nézni. Most ott tartunk, hogy egy új verziós Raspberry PI is jobb netezési élményt nyújt, mint ezek a régi 32 bites gépek, holott alig kerül valamibe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #34433 üzenetére
Ez azért annyira nem baj. Abból indulnak ki, hogy egyrészt már alig van csak 32 bites proci, másrészt néhány kivételtől eltekintve mint pl. a CoreDuo széria, egyszerűen nem elegek böngészésre, meg netes videókra. No meg abból is, hogy hosszabb távra olcsó gépnek vehetsz pl. valamilyen Brazos konfigot, vagy egy olcsóbb APU-s gépet és akkor nem kell a régi P4 celeronnal szopni.
Amúgy pl. Debian se hiszem, hogy egy hamar abbahagyná a 32 bitet, az meg nem is egy kis disztró, a legtöbb igényt ki tudja elégíteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #34329 üzenetére
Kb. az óta van Octopi csomagkezelő, most ahogy nézem a Manjaro is azt használja, meg Arch alatt is elérhető. Egyébként idővel elvileg le fogják váltani a pacmant valami teljesen sajátra, vele együtt gondolom a frontendet is. Ez nem tudom mikor lesz, most az uefi támogatás, aztán meg a KDE és plazma5 van terítéken. Hamarosan lesz új iso is, nézz át a Chakra topicba ha gondolod.
Klaus Duran: akkor van még remény!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Klaus Duran #34327 üzenetére
Számomra vicces, hogy egy téma vagy egy betűméret állítás már advanced beállításnak számít a Gnome-ban amire külön eszközt kell letölteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Klaus Duran #34325 üzenetére
A Gnome-nál egyébként nem terveznek valami fejlesztéseket, legalább az alap funkciók implementálása terén? Pl. amikhez a gnome tweak tool kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #34311 üzenetére
A Chakra nem lili kompatibilis. http://chakraos.org/wiki/index.php?title=Bootable_USB_Flash_Drive_Creation
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #34304 üzenetére
A Manjaro egy rolling disztró, és semmi köze az Ubuntuhoz. Így elvárt dolog, hogy olvasgasd a fejlesztők kiírásait a frissítések előtt (mert időnként kézzel kell dolgokat megcsinálni!), és ismerd a csomagkezelő működését. Ez utóbbi itt megtalálható: [link] a Software Management résznél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #34257 üzenetére
Magától nem frissül, de indíthatsz disztribúció frissítést. Ez a lista azt jelenti, hogy az adott kiadás csomagjai a megszűnés idején rögzültek, többet nem frissítik őket. Persze használhatod a régit, de még annyi értelme sincs, mint XP-t használni manapság. Régi böngésző, régi appok, régi kernel, stb. - már ha repókat még nem lőtték le -
Neked egyébként amúgy sem sok értelme van Ubuntut használni, ha a modernebb kiadásai nem tudnak leállni...Fedorával nem tudom mi lett végül, de az jól ment nálad nem? Amúgy én is azt mondom, hogy próbáld ki pl. az OpenSuse-t, érdekes Novelles világ. Ha olyanra vágysz, még akár saját telepítőt is tudsz generálni, a Novell webes felületén keresztül, behúzva a kellő csomagokat.
bob.zxr: igen, ott is találkoztam ilyennel, sőt néhány hibát én jeleztem nekik, de ők legalább csak egy DE-re fókuszálnak és egyik probléma sem volt rendszer kritikus.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #34253 üzenetére
A 10.04 már régen EOL. https://wiki.ubuntu.com/Releases
A Chakra egyébként tényleg gyorsan bootol, haver gépében előbb végez a betöltéssel, minthogy fel tudna állni a wifi kapcsolat a routerével. Nálam se volt lassú, de az utolsó nagyobb frissítéssel még az is megfeleződött. No persze csak 64 biten létezik már, de ez lassan nem lesz különlegesség.
ubyegon2: a Manjaronál korábban olyan hibákba futottam bele, amik azt mutatták, hogy nincs eléggé tesztelve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
molacika91 #34240 üzenetére
Valami nagyon egyedi dolog lehet, mert nem hallottunk még ilyen problémákról, pedig ktorrentet és társait is sokan használjuk.
szerk: deluge-ot a CCR-ben találod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
molacika91 #34209 üzenetére
Nem oldódott meg a Mintes gondod? Chakra alatt ment a feltöltés?
Damateo: vedd számításba az Arch wikit is, azon az ágon. Uborka alapon nincs olyan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #34228 üzenetére
Olvasd el a téma összefoglalót itt, ott van az alján (a (c) (/c) tagok nélkül, az csak benne maradt), ahogy írtam neked tegnap. Meg van egy itcafe-s cikk, a gyakori Linuxos problémákról, ott is megvan ugyanaz, miután kisírtuk, hogy javítsák már ki mert totál zöldség volt benne.
ubyegon2: igen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #34222 üzenetére
Valószínűleg elég, ha bebootolsz a Fedorába, onnan formázod az ubi partícióját, majd kiadod a sudo update-grub parancsot. Ha jól gondolom, ez helyreállítja a Fedora grubját, az uborka nélkül.
Ha nem, akkor még mindig fel tudod tenni a grubot egy live disztró alól, ahogy a téma összefoglaló alján van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
erik365 #34161 üzenetére
Tudni kellene, hogy melyik vinyóra került a grub rendszertöltő. Ez alapján nekem úgy tűnik, hogy a Windowsos vinyóra került, így amikor kicseréled őket, akkor nem áll neki az USB-s vinyón rendszertöltőt keresni a géped.
Mondjuk mindegy, egy live linux alól lehet grubot telepíteni, 3 sor parancs bemásolása mindössze.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem. Én pl. ha nem állítok scalinget, akkor 2 cm-el kisebb képet kapok, mint a képernyő. Korábban másik HW-vel meg nagyobb volt a kép, és kilógott a tálca meg minden a képbből. (TV-t használok monitornak, így nem kell két megjelenítő, meg jobban is látom) Ez a dolog oprendszer független, Windows alatt is be kell állítani, egyszerűen valamilyen hardveres tulajdonság.
Mindkét oprendszerben a Catalystben van erre lehetőség, ez sajnos nem került még be a nyílt driverbe.agy73p: ez oprendszer független dolog lesz, valamilyen HW hiba. Esetleg másik portban / csatlakozóban sem megy?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, zárt driverhez xvba kell, ami vaapi felületet biztosít, ahhoz meg olyan lejátszó, ami tudja használni, pl. VLC és az SMPlayer, de ez utóbbihoz vaapi támogatással fordított mplayer kell (szokott lenni a csomagkezelőben alapból), valamint mindkettő lejátszóban be kell állítani a vaapi kimenetet és a HW gyorsítást is engedélyezni kell.
csiki_92: csomagkezelőből kellene drivert telepítened, az AMD oldalán lévő csomag a fejlesztőknek szól. Problémáid lehetnek ebből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #34086 üzenetére
Ezt Vladi tudná megmondani, közülünk talán csak ő használ Fedorát.
Amúgy a KDE kinézete moduláris, szétszedhető, összerakható, kibővíthető, tetszőlegesen átvariálható [link]. Talán a legtöbbet nyújtó asztali környezet mind közül. Még az eOS-nél arra utaltam, hogy ott semmi ilyen nincs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agy73p #34057 üzenetére
Érdekes, bár a kettő nagyon hasonlít egymáshoz, valami egészen mást kellene megnézned. OpenSuse, Fedora, Chakra, stb. Lehet már az is elég, ha egy pendriveon kipróbálod valamelyiket mint live rendszer, ha nem megy a leállítás, annak ott már ki kell buknia szerintem, így telepítés nélkül is lehetne ellenőrizni ezt a dolgot.
------------------------------
Esetleg még lehet, hogy egy kernel paraméter lesz a megoldás a problémáidra:
Ebben a fájlban /etc/default/grub (emelt jogosultságokkal szerkeszthető, a grub indítómenü config fájlja)
van egy ilyen sor (a paraméterei eltérhetnek, nem számít):
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"Tedd bele az acpi=off -ot:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=off"Aztán futtasd le a grub frissítést:
sudo grub-updateEzután indítsd újra a gépet, és az után próbáld meg a leállítást, miután bebootolátl az új kernel paraméterrel. Ha mákod van, akkor működni fog a leállítás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Csontbrigád #34051 üzenetére
Itt [link], az Ubuntu topicban kérdezz erre rá, hogy minek kell benne lennie most, mert én nem ismerem a jelenlegi Ubuntut ilyen téren. Ez a sok sor nekem nagyon kusza, érthetetlenül sok, mindez egy Debianon max 6-7 sor.
V.Stryker: a gyártói driver nem szokott összehangban lenni a disztró X verziójával, ezért célszerű a saját drivert használni, vagy Uborka téren ilyen célú PPA-t, azt hiszem valami xorg edgers volt az.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Minden létező módszerhez kellene egy bootolható eszköz, így ha nem szerzel egy cd olvasót, akkor max annyit tehetsz, hogy pl. egy Ubuntut raksz fel Wubi-val, ekkor egy fájlba fog települni a megadott partíción. Ez nem annyira gyors mint a valódi telepítés, de jobb mint a semmi. [link] Az XP még támogatott ehhez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft Word topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Elektromos autók - motorok
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kedvenc zene a mai napra
- Mercedes topic
- Diablo IV
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest