- Alacsony profilú, madzagmentes klaviatúrák jöttek a Razer színeiben
- ASUS ROG csúcslap érkezett, ezúttal a "lopakodó" fajtából
- Átvette a DRAM-piac trónját az SK Hynix a Samsungtól
- Pénztárcabarát, ugyanakkor trendi mikrotorony jött a Jonsbótól
- A Linux támogatását vágja meg leginkább az Intel leépítése
- Autós kamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Egérpad topik
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Nagy valószínűséggel a pamac azért nem megy jól a tea disztrón. Mert nincs felkészítve a sudo használatra. Csak su-val tudsz rootra váltani, nincs is telepítve a sudo. Ha felrakod a sudo-t lesz sudoers fájlod, de nem lesz sudo csoportod. Csinálni kell, hozzáadni a usert. Alapból wheel csoportban van csak a user. Továbbá szerintem kellenek más csoportok is a rendszergazda jogú sudos usernek. Más Arch rendszerrel most nem néztem össze. Meg a default Fisch shell is bekavarhat, nem Bash a default.
Ettől függetlenül én elboldogultam vele, van Yay aurhelpernek. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #85548 üzenetére
"Nyilván a kifejezésnek tartalmaznia kell a jószág életkorát, nemét és a pontos tipusát is, persze hétköznapi nyelvezetben."
Igen, ezt műszaki környezetben túlhatározásnak nevezik.
Növendék sertés=süldő
Növendék disznó=süldő
A süldő nemtelen, lehet süldő koca, süldő kani vagy süldő ártán is.
De olyan nincs, hogy süldő sertésű disznó!!
Egy esetben tudom elképzelni ezt a szóláncot. Mondjuk a PomPom Meséi special edition, kimaradt jelenetek, kimaradt szereplők-ben.
Az alkotók hosszas töprengése után az Órarugó Gerincű Felpattanó az maradhatott, a Süldő Sertésű Disznó meg nem.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #85534 üzenetére
....3 éve rengeteget fejlődött.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #85419 üzenetére
SATA/nVME különbséget oprendszer futtatásakor szinte nem észlelsz. A fiad igen, mert játszik. Ott kijön a különbség, jól érezhetően.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #85413 üzenetére
Most amolyan bulldog módjára fogtam meg Kenderice ft témáját. Az idejét sem tudom, mikor telepítettem ennyi rendszert egy bizonyos kritériumot figyelembe véve. Ez a BunsenLabs még akár jó is lehet neki, ha az alkalmazásainak elég a Debian10 alap. Még 4GB swap-al is ráférne a 16GB-os belső SSD-jére.
Lehet Tibi koma csak vészharangokat kongat, mert hát Ő is hánnya a forgácsot ezerrel. -
törölt tag
Elég "furi" ez a BunsenLabs. Kicsit sokallottam a 450-500 MB memória használatot egy friss rendszernél, amely azt mondja magáról, hogy Openbox. Olyan 300 MB alá vártam volna, bár nem sok tapasztalatom van Openbox-al.
Ránéztem egy kicsit mélyebben, már csak azért is mert aneofetch
DE sorában Xfce szerepel, a VM megopenbox
.
Csak a Synaptic-ban kerestem Xfce csomagokra, nincs fenn a komplett Xfce4 desktop. Csak 4-5 alap könyvtár. Ami a Thunar-hoz meg a session manager-hez kellhet. Érdekes módon a default terminál meg az LXTerminal. A panel Tint2, a login manager meg a LightDM.
Innen már érthető a viszonylag magas memória használat.
A komplett rendszer meg 4GB-nyi helyet foglal a lemezen, szóval érdekes.
Összességében meg nagyon jól össze van gyúrva a környezet, mert ahány féle elemből áll. Úgy nem lehet észre venni sehol. Nagyon konzisztens, nem lóg ki egy app sem a kinézetből.
Ugyanúgy sújtja az az átok Őket, mint a többi pár emberes kis disztrót. Hogy rettentő módon le tudnak maradni, ha erőforrás hiány lép fel. Esetükben is ez tapasztalható, hiszen még nem jöttek fel Deb11 alapra.
Ettől függetlenül elkönyvjelzőzöm Őket, ha Bullseye-ra kiadnak egy ISO-t. Fel fogom rakni huzamosabb használatra.A telepítőjük egy módosított hagyományos Debian telepítő, de a root jelszó megadását ki vették belőle.
Ennyi.
Ahoj Poplacsek, ahogy a szláv Terminátor mondaná.
-
törölt tag
Pontatlanul fogalmaztam. Ki van kapcsolva a root fiók, root jelszó kihagyásakor. Ilyenkor grafikus felületen nem tudsz a root fiókba belépni. Ellenben kitöltött root jelszó esetén be tudsz lépni a grafikus felületen is a root fiókba.
Persze, hogy kell egy root mindenképp, hiszen annak a jogait veszed fel sudo-val. Vagy a jogaival jársz el a saját nevedben.
Ez a szitu csak a hagyományos Debian telepítőben állhat elő. A Calamares telepítő nem is kérdez root jelszóról, csak user jelszóról és alapból sudo lessz. -
törölt tag
válasz
Kenderice #85375 üzenetére
Ó, hogyne.
Néztem egy másik setup-ot 32GB-os lemezzel. Ott már fel kínálja a Calamares telepítő, teljes lemezfoglalásnál a 8GB Swap-ot. Ezt mondjuk kicsit túlzásnak érzem 4GB memóriánál. De lényegesen jobb, mint a 16-os lemezen swap nélkül. Éppen ráférni a lemezre.
Miért beszélek Calamares-ről meg legyen root vagy ne legyen root jelszó?
A Debian 1 GUI-s (desktop környezet) live rendszerei több féle telepítési metódust kínálnak.
1: Bebootolsz a live rendszerrel, ilyenkor ki tudod próbálni, ecetera. Ha itt indítod a telepítést, akkor a Calamares app lessz a telepítő. Ilyenkor nem fogsz találkozni azzal az esettel, hogy legyen root jelszó vagy ne. Alapból sudo-s lessz a rendszered. Bár a jelszó megadásnál van lehetőség arra, hogy ne ez a jelszó legyen a root jogú jelszó. (ezt még nem próbáltam, hogy ilyenkor lessz-e root fiók is). Elegendő lemeznél lessz swap lehetőség is (16GB-os lemeznél nem).
2: A live indításakor default a fenti környezet indul, ha nem csinálsz semmit. Viszont el tudod indítani a "hagyományos" grafikus Debian telepítőt live nélkül. Ez a felület eltér a hagyományos telepítőéktől, de egyértelmű. Mégis jobban kell figyelni, ha nincs tapasztalatod vele. Ilyen tipikus eset a root jelszó igen/nem esete. Itt legelőször ezt kell/lehet beállítani, majd csak utána a user jelszót. Világosan le van írva, ha kihagyod a root jelszót nem lessz root fiók és a user lessz az admin sudo-val.
Itt általában mindenki kitölti a root jelszót és telepítés után döbben rá, hogy nincs sudo, nem működik a sudo. Ezért kell utólag asudoers
-t módosítanivisudo
-val. De itt ha valamit elszúrsz, repülhet a telepítésed is.
3: Ugyan ezt a telepítőt tudod indítani konzolos grafikus felületen (ala netinstall). A séma ugyan ez.Jó tanács. Ha kitudod szerelni a kis 16-os SSD-t a telepítés idejére, akkor inkább vedd ki. Meg a többi lemez se legyen feldugva, csak amire telepítessz. Kevesebb lessz a benézni való.
A telepített rendszeren az LX Terminált használd. Default az XTerm és UXTerm terminál. Ezek nyílnak default pl. a fájlkezelőből. Az a probléma velük, hogy nincs bennük default egér integráció. Emiatt meglepődsz majd ha valamit copy/paste szeretnél használni valamelyik app telepítésekor. Amikor böngészőből másolod a parancsokat. Konfig fájl módosításokkal be lehet állítani az egér integrációt. Viszont Te egyszerűbb dolgokat szeretnél, ezért az LXTerminál lessz jó neked. -
törölt tag
válasz
Kenderice #85364 üzenetére
Kevés lessz a 16GB SSD, jól mondja cigam. 10GB lessz a rendszer (amit én ajánlottam) és még nincs swap. Ha előre csinálsz swap partíciót vsz. már a telepítő összeomlik. Utólagos swapfile készítéskor meg az első boot folyamán.(most próbáltam kíváncsiságból). Egyébként ha elég nagy lemezre teszed ezt a deb.+lxde-t, az 350MB memóriával fog indulni.
4GB memóriánál ildomos 4GB swapot csinálni. -
törölt tag
válasz
Kenderice #85366 üzenetére
Ez elég egyszerű szerintem:
debian-live-11.4.0-amd64-lxde+nonfree.iso [link]
Ellenörző összeg [link]
Mehet rá 64bit verzió a proci tudja [link] , 4GB memóriához nincs értelme a 32bites verziónak.
A felület elég puritán ahhoz, hogy néha belépve mégis csak legyen egy grafikus felületed, és nincs túlspilázva.
Ha a sudo-t akarod majd használni, akkor a telepítésnél hagy ki a root jelszó megadását. Így telepítés után nem kell piszkálni asudoers
fájlt, hogy mégis legyen sudo a rendszeren. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #85348 üzenetére
Egyet értek.
Hiába pattint össze valaki egy minimalista VM környezetet, ha ősöreg hardver van alatta. A böngésző akkor is nyekegni fog és nem lessz jó élmény. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #85345 üzenetére
Ősöreg gépeknél a proci és a vga a szűk keresztmetszet, hiába pakol bele rengeteg memóriát (már amennyit lehet). Nem a kevés memória miatt rendereli lassan a webtartalmat. Amiatt maximum swapol, ha ez vinyón megy akkor kész halál. Egyébként Brave böngésző beépített reklámszűrővel és nem kell külső appokat varázsolni.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #85343 üzenetére
Nem a 100-200 megán van a hangsúly, hanem hogy az Xfce is egyre többet eszik. De amúgy átlag 4GB memóriás gépeknél majdhogy nem mindegy, hogy mit használ az ember. Az Xfce-t tök jól be lehet állítani, csak vannak specifikus "bugyrai". Ha ez a memória spóroláson meglátszik, akkor van értelme jobban megismerni. De amióta egyre többet eszik, felért a Cinnamon szintjére. Úgy hogy a Cinnamon meg lefelé mozdult el. Ebben az esetben a Cinnamon sokkal kényelmesebb, nagyon sok beállítást illetően.
Csak egy egyszerű példa. A panelre le akarsz valamit tűzni. Az Xfce leteszi a panel végébe az óra után. Aztán kattintani kell jópárat a beállításokban, hogy a "start menü" mellé kerüljön. Cinnamon odarakja egyből. KDE-Gnome vonalon nem tudok nyilatkozni, azokat túl sokáig nem használtam. Az Xfce-t igen és a Cinnamon sokkal kényelmesebb.
Már ha a kényelem a szempont. Öregszem, jól laktam már a svéd asztalon. Az egyszerűbb dolgokat jobban preferálom már.Ja és nem beszélve arról, hogy az Xfce sok esetben egy okádék alsó-felső paneles. Dinoszauruszok kora előtti kinézettel is tud érkezni bizonyos disztrókon. Onnan jó móka testre szabni. Míg egy Debian Cinnamon, ami "pure". Sokkal modernebb kinézetet ad.
-
törölt tag
válasz
Kence Fice #85245 üzenetére
Én is az i7-es leírást találtam meg a rendelkezésre álló infók lapján.
Ha ezt takarja az M520 [link] , akkor sem vagy rosszabb helyzetben. Bármelyik szimpatikus disztró jó lesz rá. Az SSD-t továbbra is javaslom, később még RAM bővítés esetleg. -
törölt tag
válasz
Kence Fice #85234 üzenetére
-
törölt tag
Az ATI semennyit nem vehet le, saját dedikált memóriája van. De mégis valaminek lecsíp eleve a bios. Integrált grafika nincs, aminek lecsíphetne. Olyanról én meg nem tudok, hogy egy PCI-E kártya használja a saját memóriáját is és a rendszeréből is valamennyit.
Valameddig jól ment, valami történt valamikor. Azóta eltűnt 4GB. A dmidecode elregélné, hogy az bios mit ad át a kernelnek. -
törölt tag
Ennek a lapnak tudnia kellene usb bootot. Vagy nem jól írtad ki az ISO-t vagy nem találtad meg az eszközt a biosban. Nézz szét a lemez listában. régebbi biosok betették a hdd-k közé az usb-s eszközöket és a prioritás alapján bootoltak.
Nem biztos. hogy minden portról bootolnak ezek a lapok. Meg kéne nézni mindet, előlapi port általában necces volt.
Ha MX Linuxot kiírsz DVD-re az jól fog menni. -
törölt tag
válasz
Sanyi.mTs #84938 üzenetére
Óvatosan lennék vele. Emagon ezt a gépet 64GB SSD-vel hirdetik, az Acer hivatalos oldalán meg 64GB eMMC van, mint háttértár. A kettő meg nagyon nem ugyanaz.
Nagy valószínűséggel nincs is benne szabad, rendes SATA port. Hogy egy normális SSD-t tegyél bele. M.2 SATA vagy nVME meg szinte kizárt, szerintem.
Volt már dolgom, igaz nem Acer géppel. Ilyen mobilos platformos belsővel. A 14"-os házból kb. egy féltenyérnyi nyákon volt minden.
Nehezéknek szószerint egy horganyzott laposvas volt belecsavarozva a billentyűzet alatt. -
törölt tag
válasz
#63718632 #84888 üzenetére
Pontosítok. Nem a kernel support a hiba, hanem a régi chipset nem tud mit kezdeni az USB3 szabvánnyal.
Bár olyan is van az ilyen korabeli lapok biosában, hogy usb legacy support vagy hasonló. Amit tiltani, engedélyezni vagy automatikusra lehet állítani. Itt is szét kéne nézni. -
törölt tag
válasz
Warton #84881 üzenetére
Nekem nem egyértelmű, hogy a problémás gépen tudsz-e Windows-t bootolni és azon is megnézni? Nekem úgy jön le, hogy az a gép csak Manjaro-val üzemel.
A további csak hangos gondolkodás, a többiek majd hozzá tesznek valamit.
Van ez a procid meg a hozzá való chipset. [link]
Ez pont az a korszak az Intel életében, amikor már túl voltak a NetBurst platformon, már LGA775 foglaltot nyomták. De ezek talán pont azok a procik amik úgy voltak 2 magosak, hogy 2 lapka volt egy kupak alatt. Talán. Ezután kezdődött az egy chip-re integrálás meg a chipset-ek elhagyása. Amikor a memória vezérlő meg a GPU is bekerült egy lapkába.
Milyen chipset van a lapodon?
Aztán a másik dolog, hogy az Intel-nek egy jó darabig nem is volt saját USB3 implementációja . Külsős chip-ekkel oldották meg a működést. Ezekhez Windows-on is elég körülményes volt a támogatás. Plusz ehhez jön hozzá az is, hogy bizonyos e korabeli notik, bár van rajtuk USB3 foglalat, de bootolni nem tudnak róluk.
Továbbá asztali gépeknél még előjöhet az is, ha a "hitvány ház, hitvány előlapi panelje" szarja el az egész dolghot. Milyen házban van a cucc és előlapi panelbe vagy hátlapi portban van a pendrájv?
Én 100%-ra veszem, hogy Linux kernel support problémád van.
Mondom ezt azért, mert az 5-ös kernel óta kirúgtak sok "ódon" chipset támogatást.
Neked meg szerintem valami ősöreg VIA, nVidia, estleg SIS chipset-ed van.
Szóval jó lenne egy pontos alaplap típus is.
El ne kezd kalapálni a pendrájvot, szerintem!! -
törölt tag
Én már nem annyira összevissza. KDE4 óta a Plasma5 nem tudott megfogni, pedig anno a 4 az király volt számomra. Sokáig Xfce4, Pantheon és most Cinnamon. Az alatta lévő disztrók meg Debian, Mint, Arch, Fedora.
De ezek már nyüansznyi különbségek a számomra, nagyon finomhangolás korban vagyok.
A beta Mint az 5.4.4-es Cinnamon-al, most visz mindent. Még Arch-on sincs minden ebben az állapotban. -
törölt tag
Nagy hirtelenjében futottam pár kört, amikor a Fedora/Cinnamon-GDM körben írtam. Akkor csaptam a fejemhez, hát hiszen van Fedora Spin is direkt Cinnamon-nal. Na lett is VBox install belőle, amiből kiderült, hogy ott már LDM/Cinnamon kombó van. Amire mérget vennék, hogy a másodlagos monitor hideg start login screen bajomat megoldaná.
De azért ha már ott voltam Pesten, villamossal mentem és megnéztem pár dolgot. A béta fahéjas mentával kapcsolatban.
Ubit most hájjal fogom kenegetni és Ő szeretni fogja.Röviden:
FC36/Cinna 5.2.7 + SELinux >> 750MiB
LM21beta/Cinna 5.4.2 (no SELinux) >> 609MiB
Nem tudom, amikor Gnome/Fedora-ra húztam a Cinnamont, akkor nagyon fluid volt, de ez a direkt Spin egy rakás fos. A DNFDragora-t kivágtam egyből (grafikus frissítés kezelő).
Kernelben igaz már előrébb jár az FC36, meg a default Gnome is ropogós. De más asztali környezetekből meg le van maradva a többi Spin néven kiadott verzió. (legalább is a Cinnamon)
Ez csak amolyan hirtelen megállapítás volt a részemről.
Az igazi nagy bödön zsír csak most következik, amiben Ubi fürödni fog.
A királynak meg kell adni, ami a királyt illeti.
Mondom ezt több féle rendszeren kipróbált Cinnamon után (Arch, Manjaro, Fedora, MX szörnyűség és régebbi LM Cinnamon élmények).
Ott vannak a szeren a srácok, hiszen Ők fejlesztik. Rengeteg olyan kényelmi apróság, amit most nem akarok részletezni. De ha van összehasonlítási alap, akkor észre lehet venni Őket.
Tényleg.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #84806 üzenetére
Fedora/GDM-Cinnamon miatt kérdeztem, mert ott ugye default Gnome-al települ a rendszer. Arra húztam a Cinnamont, csak külső elsődleges monitorral használom a ZBook-omat. A login screen-t meg nem hajlandó kitenni a külső monitorra indításkor. Ami kicsit kényelmetlen, mert a monitor mögött van a noti.
Ezt viszont a LightDM/Xfce meg default megteszi Debian-non is és Manjaro-n is. Biztos bele lehetne túrni a GDM konfigba, de annyira még nem mentem utána.A Warpinator meg belekerült az alaptelepítésbe [link] . Ott van a kellékek közt.
-
törölt tag
Igazából 2 uefis noti közt hurcibálom, vagy ritkábban még egy harmadik is beesik. Végül is van egy legacy-t is tudó régebbi notim is, amit már nyugdíjaztam. Viszont bíbelődni jó lesz az ajánlásod.
Ha már itt vagyunk a külső SSD témánál. Valamelyik topikban volt róla szó, hogy kimennek-e a trimm parancsok az usb vezérlőn vagy nem. Arra volt ott okosság, csak nem találom.
Ami most van az egy EMTEC X200 USB3.1/mSATA [link] . De van még másik SATA/USB házam is, meg SATA-s SSD-m is. Aztán arra is jó lenne ránézni. -
törölt tag
Jó ez a leírás. De én azt mondom, ha a bios rendben van, akkor nem kell mókolni semmivel. A telepítő ISO-t a lehető legpuritánabb módon, mindennemű köztes réteg nélkül ki kell pörkölni a pendrájvra. Akkor nagy gond nem lehet.
Nincs mese a dd-t be kell nyalni.
Ha nincs még élő Linux, akkor Win alól meg a legfrissebb Rufus-al kiírni. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #84740 üzenetére
Kéne a laptop pontos típusa. Meg az aktuális bios verzió.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #84734 üzenetére
Anno hasonlóan szívatott a 2010-es Lenovo notim (i3/SandyBridge). Win7 volt rajta, de dualban nem tudtam mellé 64bites linuxokat tenni, mert valami elfuserált kezdetleges uefi implenentáció volt rajta. Akkoriban már a 64bitesek tudtak hibrid módon uefibe is bootolni ha olyan volt a környezete, a 32-esek simán csak mbr-el mentek.
Majd aztán felupgradeltem a 7-est 10-re ssd-re és a W10 nem tudott leállni rendesen.
Biost kellett frissítenem a 7 alól, azóta pöpec minden.
A helyetekben utána néznék annak az Asus-nak van-e frisebb bios-a, mint ami fenn van. Mindegy milyen régi, csak verzióban újabb legyen az aktuálisnál. Azzal vsz. megoldódnak a problémák. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #84684 üzenetére
Ne nagyon pazarold az idődet rá. (Kaisen). Néztem pár hete, speciális célközönsége van. [link]
A fejlesztő csapat nem minket céloz, szerintem. Ami nem vonja kétségbe a munkájukat, de nem sok értelme van kezdőknek vele foglalkozni.
Tudom Te nem vagy kezdő, de sok kezdő innen át rukkolhat rá.
Gyakorlatilag van egy "dizájnerjük", aki szépen összerakta az arculatot.
Mint ahogy a weboldalukon is elsőre szembeötlik: "The distribution for professional IT."
Ami annyit takar nagy vonalakban, hogy csináltak egy rakás "rendszerépítő" szkriptet. Beleértve a Docker-t, Kubernetes-t, rengeteg nagy infrastrukúrás hálózati előkészítő rendszereket, és még sorolhatnám.
Szóval nem az a kimondott DESKTOP Linux. A stable Debian előtti ágat használják, ami az unstable és gyakorlatilag így rolling Debian-nak mondják magukat.
Akadhat mondjuk olyan user, aki infó szakos, fiatal, kezdő és már a nagy rendszeres infrastruktúrákkal is tud foglalkozni. Azoknak ez tök jó lehet, mert egy helyen nagyon sok minden össze van szedve.
Innen mi nem ítélhetjük meg a létjogosultságát, egy kisebb user szegmensnek nagyon hasznos lehet. Viszont, csak a DE dizájnért nem érdemes feltenni. -
törölt tag
válasz
fatpingvin #84536 üzenetére
Hogy a viharba ne lenne jó. Bármit ki lehet nyomni .pdf-be a netről, aztán összefűzni. Nagyon zsír.
-
törölt tag
Hát, nyakon fosom magam.
Pont ilyenre gondoltam. Big like cappa72-nek is. Köszi, köszi.
Egyébként a cucc a
poppler-utils
része.Poppler is a PDF rendering library based on Xpdf PDF viewer.
This package contains command line utilities (based on Poppler) for getting
information of PDF documents, convert them to other formats, or manipulate
them:
* pdfdetach -- lists or extracts embedded files (attachments)
* pdffonts -- font analyzer
* pdfimages -- image extractor
* pdfinfo -- document information
* pdfseparate -- page extraction tool
* pdfsig -- verifies digital signatures
* pdftocairo -- PDF to PNG/JPEG/PDF/PS/EPS/SVG converter using Cairo
* pdftohtml -- PDF to HTML converter
* pdftoppm -- PDF to PPM/PNG/JPEG image converter
* pdftops -- PDF to PostScript (PS) converter
* pdftotext -- text extraction
* pdfunite -- document merging tool
pdfunite file1.pdf file2.pdf merged_output.pdf
Érdemes bepakolni egy könyvtárba az összevonandó .pdf-eket. -
törölt tag
Sziasztok Srácok!
Linuxra keresek olyan progit, amely több .pdf-et tud összehúzni egy .pdf doksivá. Passz, más platformon se nagyon kellett ilyet csinálnom.
Köszi előre is. -
törölt tag
Pfúú Srácok! Ezek a mai Linux-ok is piszkosul kérik maguk alá az SSD-t.
Nem csak a redmondi csoda pörög ezerrel, ha SSD-re van húzva.
Most az átklónozott, átmentett Fedora-mon tevékenykedem. Más nem volt kéznél, egy noti vinyóra küzdöttem fel a cuccot. Viszonylag jó vas van alatta. De röccenős a téma.
Erről is majd akkor, ha lesz időm bővebben kibontani a témát.
A nap süt, az eső esik, a fű meg rohadtul nő, a külső körlet karbantartása meg el visz minden időmet.A Fedora-s ügyködés pont egy holt időszakban jött.
Lehet nem fér bele posztba, inkább blog terjedelmű a mondani valóm. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #84341 üzenetére
Nem írtam meg idő hiányában.
Pótolom majd.
-
törölt tag
Volt egy pár hete egy téma. Fedora-VBox-Timeshift mentési állapot átvitele fizikai vasra. (A téma felvető tag már inaktív).
Olyannyira sikeres lett a projekt, hogy átálltam Fedora-ra. -
törölt tag
Annyit elmondhatok előljáróban, hogy a VBox/Fedora Timeshift pillanat kép átvitele egy teljesen más fizikai eszközre. Folyamatban van, a végeredmény még kétséges, de bizakodom.
Az eredeti elképzelést több ponton is módosítani kellett, mert gubancok akadtak.
Bővebben, később. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #84174 üzenetére
Na most az van, hogy VBox-ba tolok egy Fedora aktuell rendszert. Azon Timeshift-elek majd és a pillanatképet meg átviszem egy "fiók alján porosodó" notira.
Majd meglátjuk. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #84172 üzenetére
Jól van. Beültetted a bogarat a fülembe és el kezdtem én is hányni a forgácsot.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #84169 üzenetére
Mondjuk a súgó 3. pontja nem egészen világos. [link]
1: Ha mondjuk a rendszer partíció struktúrájából valamelyik partíció formázva lett, akkor visszaállítható.
2: Ha a rendszer lemez meghibásodott.
Az első pont elég egyértelmű. Csak formázva lett véletlenül egy partíció, de nem lett törölve a partíciós tábla.
A kettes pont alapján szerintem kuka a lemez és kell egy másik. Oké. Hagyjuk szűzen, vagy alakítsunk ki pontosan olyan struktúrát? Mint ami a tönkre ment lemezen volt? Aztán arra tegyük vissza Live-ból a kívánt pillanat képet?Nem tartom kizártnak, hogy esetleg kell az fstab-bal meg a grub-bal is mókolni. De inkább azt mondanám, hogy ha mindent mentesz. Akkor a full rendszert át tudod "klónozni" egy másik, esetleg szűz lemezre is akár.
Most nem tudom kipróbálni, pedig b.........a a csőröm.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #84169 üzenetére
Ezek voltak a beállításaid a mentést illetően? Tehát a létező összes felhasználó, összes létező fájlja? [link]
Default: Exclude All Files (ilyenkor csak a minimális rendszerről készül pillanatkép)
Viszont nekünk minden is kell, ezért szerintem: Include All Files oszlopra kell átkattintani és utána csinálni egy pillanat képet.
A pillanatképet kitenni egy külső eszközre. Bebootolni az adott rendszer live ISO-jával. Majd arra feltenni a csomagtárolóból a Timeshift-et. Majd a TS-ből betallózni a pillanatképet és kijelölni a céllemezt, hogy hová tegye fel.
A céllemezzel semmit nem kell csinálni csak legyen elérhető.Most megpróbáltam így az élő vasról bevinni a gépem VBox-ba, csak kifogytam a tárterületből. Így most nem tudom tesztelni.
Nálad, anno valami el lehetett szúrva.
-
törölt tag
válasz
sisi22 #84143 üzenetére
Ezt speciel itt most látom először.
A YT-ra nem kell bejelentkezned, hogy egy adott csatornát megnézhess.
Nem is értem, olyan dolgokat hozol, hogy nem is tudom hová tegyem.
Passz én nem tudom a Te nethasználati szokásaidat, de x86 Debian telepítő linkről is rém egyszerű megtalálni az i386-os ISO-kat. -
törölt tag
válasz
#68216320 #84128 üzenetére
Arch-on nálam is ott van a DC-ben. Viszont legelőször Elementary-n néztem, nem vagyok DC felhasználó így nem állítottam rajta semmit sem. A múltkor is és most is a probléma miatt tettem fel, így azt tudom mondani. Valamiért Arch-on default ott van mint meghajtó, de Eli-n meg nincs.
Ha rákantintok, akkor meg hiba üzit kapok.
Konkrétan a service-re itt egy kis doksi. [link]
Még azt se lehet elmondani, hogy az Arch-omon mókoltam valami hálózati csatolást vagy valami speciálisat. Az is csak egy default teszt rendszer VBox-ban, meg a DC is egy default telepítés. -
törölt tag
válasz
#68216320 #84125 üzenetére
Hmmm érdekes. Nálam nincs ilyen a DC-n. Viszont a service nálam is fut.
elios@HP-ProDesk-600-G1-TWR-b44034b1:~$ systemctl status systemd-sysusers.service
● systemd-sysusers.service - Create System Users
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/systemd-sysusers.service; static; vendor preset: enabled)
Active: active (exited) since Wed 2022-05-18 06:24:23 CEST; 20min ago
Docs: man:sysusers.d(5)
man:systemd-sysusers.service(8)
Process: 369 ExecStart=/usr/bin/systemd-sysusers (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 369 (code=exited, status=0/SUCCESS)
Warning: some journal files were not opened due to insufficient permissions.
elios@HP-ProDesk-600-G1-TWR-b44034b1:~$
-
törölt tag
válasz
zoltanz #84090 üzenetére
Ne feledd az Antix, Fluxbox ablak kezelőt használ és ott máshogy alakulhatnak a dolgok minr egy komplett Xfce Desktop-nál. Bár van az MX-nek is Fluxbox verziója, de ne feledd az MX-es srácok nem csinálnak hiába semmit.
Szóval itt el kell dönteni az irányt komplett DE vagy ablakkezelős mód irányába. -
törölt tag
válasz
zoltanz #84068 üzenetére
Szívesen.
Ebből az apropóból tegnap ránéztem a legfrissebb kiadásra VBox-ban. A kis notimon még 19.2 van talán, de az most nincs nálam és piszkálta a csőröm a pontos neve a dolognak. Meg igazából nem is ártana felfrissíteni.
Ahhoz képest, hogy milyen kis csapat csinálja az MX-et. Elég sok saját app-ot hozzá tesznek és nagyon pöpec kis Debian rendszert adnak az emberek kezébe. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #84058 üzenetére
Hadd támadjalak egy kicsit.
Tegyük tisztába, szerintem Gentoo-zni tudatosan áll hozzá az ember fia. Tudja, hogy miket akar beforgatni a kernelbe, a rendszerbe. Ezek alapján össze pakolja az use-flag-jeit. Ez mind-mind sok utána járás, tudás. Fordítási előélet más rendszereken. Így hatásos eredményt lehet elérni, vagy ha egy spéci beágyazott rendszer kell egy exotikus architektúrára.
Kezdőként akkor lesz szívás, ha nincs előismeret a mit-miért-hogyanokról. De ha így is megérti az use-flag-ek jelentőségét és végül rájön, hogy így sokkal nincs előrébb. Akkor is tanult valamit. Ha ez volt a cél, akkor az idő tök mindegy, mennyi ment el rá.
Most őszintén egy pure Arch-nál is nagyjából eldöntöd, hogy vanilla vagy lts kernellel tolod. Az init adott, tehetsz csempézős ablakkezelőt vagy komplett DE-t. Meg egy két apróság.
Gentoo-n azért ennél sokkal több lehetőséged van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akkumulá
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman N5 CM 450W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3061, 96% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest