-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kmarci25 #67428 üzenetére
Örülök, ha segítettem és szerintem a legjobb választás volt a Mint Cinnamon, könnyű megszeretni és kezelni is. Ilyen elbaltázásokat úgyis fogsz még elkövetni.
Azért volt a zárójeles rész, hogy feloldjam az ellentmondást: (eddig azt hittem)
Lehet korán volt még, hogy leessen.
-
válasz
kmarci25 #67426 üzenetére
Amikor az "értesítések" programot töröltem, akkor kiírt még három elemet, amit töröl.
van annyi tapasztalatom számítástechnikában, hogy olyat nem törlök le, ami a rendszer indulásához kell.
Remélem a fenti két mondatrészben érzed az ellentmondást!
Ezek a modern asztali felületek, de főleg a Cinnamon, eléggé komplexen vannak felépítve, nem annyira modulárisak, mint maga az alaprendszer.
Ha valami műveletet kezdeményezel és felugrik egy figyelmeztető ablak és még ki is írja, miket szed még le, de nem ismered ezeket az említett csomagokat, akkor a jövőben inkább az
előbbkérdezek
módszert alkalmazd!Biztos itt volt valami, ami kellett volna.
Igen, leszedted az egész asztali kezelőfelületet.
Egyébként a Cinnamon Rendszerbeállítások elég részletes beállításokra ad lehetőséget. A Menü testreszabását viszont külön éred el, ha rákkattintasz a Menü gombra jobbkattal és ott a Beállításokat választod.
Az ablak közepén látod a Menüszerkesztő megnyitása panelt, ha erre nyomsz, részletesen be tudod állítani, mi jelenjen meg a Menüben. Célszerű a pipát kivenni, ha nem vagy tisztában azzal, mi a rendszer integrált eleme.
Mondjuk igazából így érdemes csinálni, ahogyan tetted, mert hamarabb megismerkedsz a rendszerrel.
Viszont ha legközelebb valami gikszert csinálsz, akkor pont az lenne a lényeg, hogy amit kiír egy felugró ablak, azt oszd meg itt a segítőkkel, különben marad a Látóasszonyok topikja...... -
válasz
LantosBerry8 #67388 üzenetére
Nálam nincs alapértelmezetten fenn egyik vdpau csomag sem (de ugye nem is nVidiás gépek), de nálad is meg kell nézned a Synapticban a képen kizöldellő csomagokat, ha nincsenek fenn, akkor rakd fel mindet (lehet talán, hogy az egyik felesleges, mert benne van minden egy másikban, de ezzel ne foglalkozz). Kereső részbe írd be a vdpau szót Synapticról van szó....esetünkben ez egyszerűbb, mint terminalba bepötyögni.
Ha ezek a csomagok mégis fenn lennének, akkor vdpauinfo terminal kimenet fog kelleni!
Lehet, hogy azok a lejátszók múködnek, amiket Kapitány javasol, de nekem gyanús, ha nincs fenn vdpau......(szóval ne az alapértelmezett playert használd)
A hang viszont jó lett a VGA drivertől.....na ez is valami!
A terminal kimenetet inkább szöveges ki/bemásolással rakd be ide és ezt a szöveget kijelölve nyomj rá a PH szövegablak alatti
Programkód
gombra! -
válasz
Rimuru #67386 üzenetére
Ez nem rocket science, csak erto olvasas kell hozza. Ugy latszik mar te sem olvasol eleg figyelmesen.
Minek, ha egyszer "mindent jobban tudok másoknál"!
Egyébként meg ez a jelszófelugrós valami inkább csak KDE-nél bosszantott anno, mert ott a networkmanager-hez ugrált fel mindig, Chrome-ot sose használok.
Ettől függetlenül nem egyértelmű a megoldása, hiába sugallod azt. (ne feledjük, kezdő home user szint) -- a linkjeimben is az érhető tetten! -
válasz
savior #67381 üzenetére
Valamelyik biztosan segít, bár gyakorlatilag ugyanaz a lényeg, de a jelszókezelőnél sohasem tudni biztosan.
Linux: kulcstartó nélkül ----
Ebből szerintem nem fogod tudni megoldani, nem pont erről szól.....
(ha már mindent jobban tudok....)
-
válasz
LantosBerry8 #67380 üzenetére
Bocs, az F betű meg az alatta lévő rész csak magyarázatul szolgált a Manual-ból idézve.
Arra a kártyára a zárt 340-es drivert javasolják, először azt tedd fel a Rendszerbeállításokban benne kell lennie,
magasabb verziót ne rakj fel egyelőre. Ne máshonnan, ne a nVidia weboldaláról! Ha ezután is fen áll a gond, akkor célszerű továbbmenni.... (nincs Nvidia VGA-m, de ezt attól nyugodtan merem írni javaslatként)
-
válasz
LantosBerry8 #67378 üzenetére
nem belevauzás, de.....
F
-f, --flags All CPU flags. Triggers -C. Not shown with -F to avoid
spamming.
-F, --full Full output. Includes all Upper Case line letters except -W,
plus -s and -n. Does not show extra verbose options such as -d
-f -i -l -m -o -p -r -t -u -x, unless specified.inxi -Fxxx
és nem
inxi -fxxx
-
válasz
CPT.Pirk #67364 üzenetére
Nem ennyire egyszerű, de nem is annyira bonyolult, igaz ez attól is függ ismeri-e a user azt a 2-3 parancsot, ami segíthet ilyenkor. Akár az Összefoglalóból is könnyen puskázhat bárki.
De ha csak ennyi előnye van ezeknek a csodáknak, az nem túl sok szerintem. A függőség azzal nem sok vizet zavar, ha fenn marad és párszáz kb felesleg áll szemben 2 GB felesleggel, ha az említett példát nézzük.Megnéztem több csomagra is anno a különbséget, csak nem akartam túl sokat linkelgetni.....bár már tökmindegy, úgyis
mindent jobban tudok másoknál
! by DavePersze az is lehet, hogy csak nekem nem volt még az 5+ év alatt gondom eltávolított csomagok függőségeivel, ezt nem tudom.
-
válasz
Frawly #67362 üzenetére
Nem emlékszem mi volt az a csomag, ami itt a Haladóban szóba került, de telepítve 2,5GB hely is elég már neki.
Lehet, hogy ez a Telegram telepítés volt az, amiről itt próbáltam leírni mennyi más módon lehetne telepíteni, mielőtt még ezekhez a csoda univerzális snap, flatpak, appimage akármikre fanyalodnánk!
-
válasz
Frawly #67343 üzenetére
felesleges egy gépre 3 disztró. Vagy ha van is, akkor úgy nem ér semmit, hogy az idő 99%-ban Mint fut, és csak 1%-ban próbálgatod a többit.
A HP-n elvan bármennyi, a Mint is elfér, a desktopon használok Mint-et, mivel ezen melózom, ezen nem is fut már más, elég sok PPA-s program is van a melós gépen, mivel ez van tele HDD-vel is, így más ezen amiatt nem lesz, mert eléggé készségszinten dolgozom/filmeket készítek fel megnézésre.....
A 8570p-n inkább a klónokat szoktam felváltva használni, ha unok már a desktopnál ülni.
Egyébként meg ha egy disztró rendesen be van állítva, akkor a mindennapi használat során nem sok különbséget kéne érezzel és egy kiadás alapú és egy rolling disztró között.
Gyakorlatilag semmi különbség nincs, ahogy mondod, Mivel minden bosszantó hibát el tudtam hárítani az elején Manjaronál, így szerintem ennél több tapasztalat nem is kell nekem sem kiadás alapú sem (half)rolling disztróknál.
Sajnos sokan félreértik, mikor a kérdezőnek kénytelen vagyok leírni, Manjaronál érhetik meglepetések, mert ez tény. Egyből támadásnak veszik a rollingosok, de akkor sem írhatom, hogy rakd fel nyugodtan, mivel nálam mindig előjönnek gondok, de én tudom kezelni, egy totál kezdőnek meg azt mondom, rakjon fel Mint Cinnamont.
Ettől még mindhárom rendszer tetszik nekem. Mások meg azt használnak, meg attól hisztiznek, amitől akarnak.
Ezzel nem tudok mit kezdeni, hogy egy x tip. rendszerről egyszerűen nem lehet leírni, amit tapasztalok 10. alkalommal is. Értem a pszichológiai hátterét, de nem érdekel. -
válasz
ubyegon2 #67330 üzenetére
Most olvasgatom újra a délután keletkezett hsz-eket, azért érdekes, hogy jönnek finom szurkálódások a nem rolling disztrókkal kapcsolatosan is, ilyen esetekben még soha nem hallottam, hogy egyből örjöngés, felháborodás lenne vagy a Tg is felszólítaná a népeket az Off-ba áthúzásra.....pici elfogultság talán van itt....
kár.....persze érthető.
-
válasz
Frawly #67328 üzenetére
Manjaro már január 10. óta fenn van pedig, az elején ez az iwlwifi bug volt, de azt valahogy megoldottam saját favágó módszeres ötletemmel, mert amúgy arra nem találtam még akkor semmi megoldást. Szóval épp eleget foglalkoztam vele, hogy szóba hozzam akár, de úgy látom többeknek ez nem tetszik.
Teljesen jól múködik, a kernel panicokat leszámítva, de ott is csak átírom az épp kernel frissülés utáni Mint boot.cfg-t és a következőig semmi gond nincs.
Szóval van egy kiadás alapú disztróm, egy rolling és egy half-rolling is régóta a HP 8570p-n együgyű Mint userként elvagyok velük. Persze mindenki csak elküld a fenébe, feltételezve, hogy sosem láttam még rolling disztrót élőben.
Írhattam volna, hogy az küldjön el a fenébe, akinek egyszerre van a gépén rolling, half-rolling és apt-os rendszer és időnként akár összehasonlításokat is tud rajta végezni, de már bizonyos nívó alatti beszólásokra nem reagálok.
Cinmanó csak a Mint-en van, Manjaro az KDE, Chakra meg ugye nem sok DE-t ismer!
Ezt a 5.0 kernel Mint-re hegesztést csak viccnek szántad? Mert akkor kacajgok rajta.......
A délutáni glibc 2.29-es Manjaro-s probléma megvolt? Nem piszkálódtam, pedig ugye mi a rolling előnye.....? No de úgy látom azóta is rolling-nem rolling téma van, ami nem gond, csak ha én is belevauzok.
-
válasz
anorche1 #67306 üzenetére
Igen, gondoltam, hogy a core-ban le van maradva a Manjaro, de mire sikerült az én stabil Manjaro-mat elindítani.......van ám humorérzék itt, kiírja nekem, hogy RIP
....szóval az AUR-ból viszont felrakhatod a friss glibc-git 2.29.r102.g462e83a4a0-1, glibc-git néven keress rá az Octopiban.
-----------------------------------------------------------------------------------------
OK tudom mitől van Manjaro-nál a kernel panic, meg is tudtam oldani és persze csak együgyű Mint userként járok így mindig.....(valóban a Mint miatt van, de az is fenn van, persze a Manjaro utálja is)
-
válasz
anorche1 #67303 üzenetére
A második linkedben görgess lejjebb, ott írnak megoldásokat, de akár a glibc 2.29-1-et is leszedheted innen.
viszont 2.28-5 a legfrissebb -- ez a fenti link ismeretében fura......
+előzött blufi (de mint kiderült, én úgyis 'mindent jobban tudok másoknál')
-bocs az értelmetlenségéért, de idéztem az utsó 4 szót.
-
válasz
Frawly #67297 üzenetére
Évtizedes Windows rendszermérnöki múlttal és egy éves Linux használattal a háta mögött a kolléga rég nem használja már a Kezdő topikot, az kicsit hontyhannás nagybelépőre hajaz, ha bejelenti, ezután olvasni sem fogja! Kicsit szinpadias volt, de annak örülök, hogy amíg rá volt szorulva a topikra, addig azért hasznát vette.
Fent említett múlttal meg tud használni egy oprendszert, ezt mezei home userek szempontjából szintén indifferens....biztosan jobban eligazodik szoftverek között, mint egy nyugdíjas Winről áttérő laikus.
-
válasz
Plasticbomb #67293 üzenetére
Tipikus esete vagy azon új topiklakóknak, aki nem végzett környezettanulmányt.
feleslegesen tepitek le egymas fejet.
Ennek kicsit a műbalhéhoz van köze, nehogy egy Win-Linux flamewarhoz hasonlítsd. Ha megfigyeled, többen azért tisztában vannak azzal is, miben jó a rolling és a kiadás alapú disztrók, erre mondják az Arcserek fitymálóan, hogy Debian/Ubuntu alapúak. (bekap6tyák)
Na de mi az a félszerzet, (halfrolling), amit említesz? Olyan, mint a 4 évszakos gumi? Óóó.....
Különben érdekes módon ezeket a Offban senki nem akarja kitárgyalni, ott is szakmázik mindenki, már ugye aki nem hugikat rak be időnként.
(más OS-eket meg ne nagyon emlegessük, még Off-ban sem)
Azért az Arcsereknek nagy Archuk van, ez tény.
Melyik half-rolling disztrót használtad, ami fut is a gépeden?
-
válasz
Rimuru #67290 üzenetére
Ugyanúgy szombat. Mennyire releváns itt, hogy hozzáértőként ezt leírod egy kezdő Linuxos topikban?
(#67288) Frawly
Dehogynem lehet egy kalap alá venni a rollingokat! Nekem sikerült, látod! Igaz együgyű mintidiótaként, de mégis......
avagy akinek nincs kedve / szellemi ereje ilyenekkel bíbelődni by BoB
Te meg olyan vagy, mint a vadász, aki szeret az erdőbe járni.
(#67292) Frawly
Persze, hogy a te hibád! Nem kérdés......
-
válasz
zoltanz #67286 üzenetére
Nem kell egyből nagyfiúskodni, pláne én sem vettem fel a dolgot.
Nagyfiúskodni? Ezt nem értem, kifejezetten finom voltam, pedig azóta fel vagyok hatalmazva az ellenkezőjére, mióta együgyű meg hasonló jelzőket nyomtak a Debian vonalasokra, Mint-esekre az Arcserek.
Ha téged nem zavar, te bajod. Engem sem, de mikor már dupla ajtón tudnak csak bemenni rollinger kollégák archszélességük miatt, akkor néha be lehet szólni nekik is.
Nem? De!
-
válasz
Frawly #67284 üzenetére
Nem, az Arch-csal nem kell szívni.
Nem, de lehet! Bocsi, hogy vigyorgok, de gyakorlatilag minden Arch-os hsz-edben valami szívást mesélsz el.
Na jó persze, nem átlag felhasználóként bíbelődsz vele, de ugye átlag felhasználó nem is használ Arch-ot.Nekem aztán bárki mondhat bármit, az általános logika és a józan paraszti ész is csak azt mondja, hogy a rolling rendszert nehézkes összekötni a stabil kifejezéssel. Az egyértelmű, hogy minden sokkal frissebb, ropogósabb, így ha valakinek ez kell, ezt használja. Az más kérdés, hogy valójában hány felhasználó az, aki csak a legfrissebb csomagokkal tud használni bármit is. Ezen is kacajgok, mert fél meg egy éve is ugyanúgy használt mindent, amit most csak a jujdefriss csomagokkal tud. Mindegy, végül is a hype egy hasznos valami.....
Most már tényleg szakítok időt erre a csoda disztróra, remélem nem lesznek túl elavultak a csomagok, mire befejezem a telepítést!
-
-
válasz
Frawly #67280 üzenetére
Ezt most nem jókor írtad ide, Bob kolléga éppen a Debiant ekézte, amin persze pikk-pakk működött, amit javasoltak!
Arch esetén tudjuk, hogy általában ez van, amit írsz. De biztosan megéri, mert 10000 esetből egyszer nem jók valakinek a nem hűderfriss .deb csomagok, de itt ilyen nincs persze. Nem is értem miért nem akar mindenki Arch-csal szívni!
Ha egyszer azt is lehet...........
Nekem az az érzésem sokszor, hogy amíg valaki eljut Archnál készségszintű buherálásig, biztosan teljesen kopasszá válik. Minden haját kitép menet közben saját maga.
-
válasz
Frawly #67268 üzenetére
Végső soron attól függ, hogy mire lesz használva a pendrive. Ha nem lesz rajta túl sok írás, akkor mindegy milyen fs van rajta.
Ebben igazad van, mindenesetre engem meglepett kicsit a dolog, azt meg tényleg nem tudom, okozhatnak-e gondot az ext4 default mount opciói ezen a Pi-n.
-
Ezekből okulva nem akarok nekifutásból okoskodni...
Velem is sűrűn előfordult már, de nem különösebben zavar, mert úgyis akkor kötnek belém, amikor megalapozott dolgokat írok.
Mondjuk azon meglepődnék, ha valaki megmagyarázná, hogy flash alapú eszközre észszerű az ext4, mert kizárt ez teljesen. (most már tuti be fogja írni valaki ennek az ellenkezőjét)
Az UUID dologban viszont tökéletesen igazad van, minden meghajtóra vonatkozóan igaz ez így, ahogy írod.
-
OK, tudom, hogy hardver minden Pi, aminek gyümölcs neve van.
Azt hittem van alapból valami saját szoftvere, mert ugye a kolléga elmondása alapján nem tippeltem arra, hogy rátelepít valamit önszántából.
Annyira tökmindegy, hogy senki nem rak naplózó fs-t pen-re, de amúgy ja, használhatnám én is a Sharp smartTV-t akár digitális képkeretnek is.
No de amúgy csak belevauztam, nem értek hozzá.
Ja most látom az FSTAB-ban a mount opciók az ext4
-ra vannak beállítva, na ez meg aztán végképp nem egy flash alapú eszköznek lett kitalálva, tutira ez okozza a gubancot. (szerintem) -
válasz
pulyka jocó #67257 üzenetére
Már feltelepítettem az Ubuntut mikor láttam mit írtál.
Nem baj, ilyenkor úgyis mindenki kipróbál sok különböző disztrót.
Amiatt ne aggódj, hogy nem lesz más, mint a Windows, mert teljesen más, attól még, hogy néhány asztali felület elrendezésében Win7-et idéz, nagyon nem Win, de erre hamar rájössz. Amúgy meg rendkívül jól testreszabhatóak az asztali felületek. A Mint Cinnamon jobban használható alapból az Ubuntu alapfelületénél, azt túlzottan lebutították az egyszerű Win user szintjére sajna.
Olvasgass, Összefoglaló, videók, etc. Úgysem ez lesz az utolsó telepítésed.
-
válasz
pulyka jocó #67250 üzenetére
Ha úgyis mindegy, akkor inkább egy Linux Mint Cinnamon-t próbálj ki, annak még az alapelrendezése is Windowsos. Minden alapművelet ugyanaz, mint Win esetén, itt a Nemo fájlkezelő képe, magáért beszél:
Ismerkedj vele. Az Ubuntu-t azért nem ajánlom, mert a Gnome kezelőfelülete teljesen más, mint a Windowsé. Bár az is lehet, hogy neked az jön majd be.
Van olyan törlési módszer mint win alatt vagy itt máshogy van?
Nincs kizárva. hogy itt is ugyanazt a billentyűt használod majd, így a Delete gomb itt is töröl majd, a végleges törlés is ugyanaz, mint amit megszoktál. A Fájlkezelőben természetesen ezek a műveletek is át/beállíthatóak.
-
válasz
Rimuru #67235 üzenetére
Fenéket! Volt vagy 3 fejem összvisz plusz a keselyűmadár, de az rövid ideig csak.
Nem lehet úgy topikozni, hogy néha minden hsz-nél ugyanazt a fejet látom. Neked persze könnyű ezzel a kéklufis fejjel. 😁No de ha ez valóban bug, akkor most, hogy rákérdeztem, lehet ki is javítják. 🤔
-
-
Ezt láttam, de normál esetben ezek nem választhatóak. Mondjuk azt sem tudom, hogy mikor, mert a Premiumnál is csak 65 darab van. Ezeket gondolom igényelni kell, mint egyedi arcképet. Azt nem fogok, mert biztosan találnak valami kizáró tényezőt nálam.
Egyszóval, amíg nem találtok megoldást vagy választ a kérdésre, addig nézzétek csak a csajképű jamaikai jesust! -
válasz
Cirbolya_sen #67220 üzenetére
Na látod!
virtualbox kicsit más mint a valóságos hardver
Igen, ezzel tényleg nehéz lenne vitába szállni!
-
válasz
ubyegon2 #67218 üzenetére
Dave™ kollégát csak megerősíteni tudom abban, ha az alapokhoz kell nyúlni, ahogy írod, a motorháztető alá, akkor sem a Debian sem az Arch alapokkal nem lesz könnyű dolgod.
Nálad amúgy látok annyi affinitást ezen a területen, hogy nyugodtan javaslom a Manjaro kipróbálását. Az Ubuntu vonal egyre inkább a nulla affinitással rendelkező home usereket célozza meg, ahogy Frawly koma írta nem oly rég, a Linux Mint és társai együgyű felhasználóknak készül. Gyanítom, hogy igaza lehet, mivel én 5+ éve Mint Cinnamont használok.
(és egyben fene a pofáját a dícsérő jelző miatt)
-
válasz
ussseal #67216 üzenetére
ekézte kicsit a Manjarot, pont amiatt, hogy ha valami elromlik, itt Arch van a motorháztető alatt, amit kevésbé noob-friendly kijavítani
No, azért ezek a YT video okosságok is sokat érnek! Legalább annyi videót találsz, ami az Ubuntu vonal korlátait ecseteli.
Ha valaki most kezdi, amelyik vonalon elindul, azon fog készségszinten problémákat is elhárítani, míg a másik vonalra azt mondja, hogy hát ez tök szar, mert lehetetlen még ezt is megoldani.
ez most qrvára szakmaiatlan lesz:
A kiadásokra épülő disztróknál van egy stabilitás miatt kialakított törzs, ami frissül ugyan a rendszeren belül, de egyes részeiből ha frissebb kéne a hardvered miatt, lehet, hogy elakadsz, mert például Ubuntu vonalon a mesa grafikus driverek és még sok más frissíthetőek, de maga a xorg (X11) verziója csak új kiadásban fog frissülni. Emiatt a közvetlenül erre épülő csomagok sem frissíthetők.Újabb VGA-nál, de akár újabb CPU-nál is javasolt a nem kiadás, hanem rolling rendszer használata, itt ugyanis a friss csomagokat tesztelés után megkapja a rendszer, így nem csak kernelt frissíthetsz a legújabbra(ezt megteheted a kiadásokra épülő disztrónál is), hanem gyakorlatilag mindent.
Remélem így gyorsan konyhanyelven leírva nem mondtam totál marhaságot.
Fentiekből persze lehet logikus következtetéseket levonni, de inkább azt mellőzném, megelőzendő az azonnali cáfolatot.
Mindkét vonal ugyanazon kerneleket használja, ugyanazokat a rendszeralapokat és drivereket, ugyanazokat a kezelőfelületeket, a csomagkezelés és a frissítési/kiadási metodika más teljesen. Mindkét vonal Linux és nagyon super, az egyik konzervatívabb, a másik jóval rugalmasabb! (és még lehetne ezt boncolgatni tovább, félrolling meg egyebek irányába....)
Mivel játékokat is akarsz futtatni, lehet jobban jársz az Arch vonallal, de mivel még mindig titkolod a hw komponenseidet, így nem is igen mondhatnék mást.
Próbálj ki pár disztrót, aztán amelyik működik nálad és előbb megfog, az a vonal lesz a preferáltad. A YT videókat meg érdemes nézni, de fenttartásokkal.
Itt egy példa, hogy mi történik Debiannál, ha nagyon erősködsz a xorg frissítésével.... (persze ez nem Debian alapú disztró, hanem Debian, de ami erre épül, ugyanúgy kiadás alapú, így nincs különbség)
Ami még fontos lehet, nagyon hardverfüggő, hogy egyes gépeken melyik disztró működik a legolajozottabban, bár ma már egyre kevésbé, de olvasni azért ilyet még most is.
-
válasz
growler #67212 üzenetére
Ne már, kizárt, hogy ezt a figurát nőinek látjátok....miféle nőket láttatok ti eddig!?
Úgy látom átváltok mégis sasmadaras avatarra.
(#67213) colomb2
Ó, hát azért ez a kőkorszaki fórummotor meg a szakik, akik foldozgatják, azért mégsem az NSA, már bocsi mindenkitől, ha bántó voltam. (innen a 21. századból üzentem a múltba, igen)
No de köszi, ezek szerint írhatom, hogy rücigány?
Super.
-
válasz
Apollyon #67209 üzenetére
Na jó, fene figyelgette ezeknek a nick avataroknak a file nevét! 😉 Bennfentesek persze vágják ezt értelemszerűen.
Egyébként ez a pofa nem lányos, inkább egy hippi jamaikai Jézusra hasonlít, amint éppen Linuxra téríti Wines zsidókat. (itt a zsidó az történelmi okból kiírandó, még mielőtt valaki sokkot kapna......)
Jól tudom, hogy tilos a zsidó és a cigány kifejezés a fórumon? -
válasz
ussseal #67196 üzenetére
Értelek most már, az nem jött le imént, hogy ilyen mélységig tanulmányoztad a játék Linuxon témát! 😉
Azt te tudod, milyen hardver összetevők vannak a gépedben (ezeket később se áruld el).....akár ennek ismeretében már többen Manjaro-t is javasolnánk. Így meg mindenki azt javasolja, amit használ/kedvel. -
Attól is függ, mit akar a kolléga tanulni, ha hibaelhárítást, akkor értelmetlen Mint Cinnamonnal kezdenie, az azoknak való, akik csak használni akarnak egy stabil oprendszert.
Az meg, hogy nagy szabadságot ad....nehogy már azt éreztessétek, hogy az csak egy rolling disztró lehet. 😉
Bár játék, mint fő profil...... -
En mintre goldotam. Viszont ez ugye nem rolling disztro, hanem felevente kap nagyobb frissitest
Ezek szerint a fentieket félreértettem. Mindig tanul az ember, eddig Mint-tel kapcsolatban sehol nem találkoztam ezzel a fél éves frissítési periódussal, bár 5 év nem nagy idő..........(lehet, hogy a magyar nyelvet sem értem)
-
válasz
anorche1 #67166 üzenetére
Viszont ez ugye nem rolling disztro, hanem felevente kap nagyobb frissitest, ezert elofordulhatnak rajta regebbi csomagok.
Kicsit kevered az Ubuntu féléves kiadásaival, de ennek semmi köze egy telepített LTS rendszer frissítéséhez.
"Az Ubuntu fél évente jelentkezik újabb kiadással, ami azt jelenti, hogy mindig a legfejlettebb technológiákat és a legújabb szolgáltatásokat használhatja."
Én először a Mint Cinnamont próbálnám ki.
Akár automata frissítést is beállíthatsz, ha készítesz rendszer pillanatképet!
-
válasz
Cirbolya_sen #67172 üzenetére
Ebben a szakmaiatlanságban teljesen egyet tudunk érteni, mivel laikusoknak egy ismeretlen dologról szakmai nyelvezetben csak marhák próbálnak segítséget nyújtani.
(#67173) Frawly
Akkor nem tudom, lehet félreértettétek egymást, mert alapból ugyan nem ment a pkexec, de mindenféle toldozós módszerekkel viszont ment, de mintha ezt írta volna a kolléga is. Én már kezdem ezeket elfelejteni, FSTAB-ot sem szerkesztettem ezer éve, el van mentve a meglévő meghajtókkal kapcsolatos fájl, az elég, SSD optimalizálással se foglalkozom már jó ideje. Jó az úgy, ahogy a rendszer kezeli.
A Xed Mint Cinnamonon még most sem akarja az igazságot:
-
válasz
Cirbolya_sen #67165 üzenetére
Az Összefoglalóban sokkal jobban le van írva minden, így nincs szükség a kezdők számára amúgy is érthetetlen blogokra. Ezt írták legutolsó blogomnál, mikor kértem, hogy írjanak véleményt kezdő szemmel. Igaz nem kezdők írták, de más visszajelzés nem volt, azért meg nem látom értelmét felrakni publikusba ezeket, hogy aki semmit nem ír, bele tudjon kötni mindig valamibe.
Így jött ki a végén, hogy blogot se írok meg hsz-t se ide, mert szakmaiatlan. Mint topikban azért néha jönnek kérdések....azt legalább ismerem részben.
-
Ha már én kvázi le lettem dorongolva a szakmaiatlan hozzászólásaim miatt, örömmel olvasnám, ha legalább azok szakmaibb hsz-eket írnának, akik megszóltak e témában. pld. Debianon működő módszereket csak úgy kezdő disztrók használóinak nem írunk be, mert az is elég szakmaiatlan.
Frawly koma, egy kezdő mennyire ismerte a grafikus sudo-kat? Kb annyira, amennyire most nem ismeri a
pkexec
vagy a geditadmin:///etc/fstab
megoldásokat. Ilyen alapon semmit ne cseréljenek le soha?Még egy dolog, ne írjátok azt, hogy a Linux Mint-ben így vagy úgy működik valami, mert a kezdők elhiszik! A Linux Mint Cinnamonban működik a jobbgombos módszer Nemo-ban, ha rendszergazdai műveleteket akarunk végezni, de nem biztos, hogy működik ugyanez a módszer Linux Mint XFCE-nél......
(látom már, hogy kár volt a blogokat kilőni az űrbe, mert az FSTAB szerkesztősben épp részletezve volt ez a gksu utáni helyzet)
-
Rollingnál eldöntheted, hogy akarsz-e frissíteni a legújabbra vagy nem.
Most megfogtál ezzel, mert kb százezerszer írták le Archosok, hogy rollingnál nincsenek kiadások....vagy most mire gondolsz? A csomagokra? Szerintem LTS-nél ugyanúgy a felhasználó dönti el, hogy frissít-e vagy nem.
Azt nem véleményezem, hogy valaki azért rak fel rollingot, hogy soha ne frissítse.
(#67066) IO.sys
Nincs már ilyen, DE, WM, millió megjelenítéshez szükséges ez+az, xorg/wayland, sysvinit/systemd..... főleg amikor keverednek! (ja meg persze rolling, hogy azonnal kapjam a frissítéseket, mert belepusztulok, ha féléves csomaggal kell égetnem magam....)
Ezek nélküli alap még azért lehet stabil. -
válasz
IO.sys #67063 üzenetére
Ha félévente akarsz frissíteni egy disztrót, akkor tényleg rolling kell neked?
Fél év utáni frissítésnél már azért előfordulhat összeomlás, nekem sem omlott össze hetek utáni frissítés után sem, de olvastam már ilyet is.A rolling előnye a folyamatos frissülő csomagokban lenne, csak megemlítem. Csak a hype miatt is rakhatsz fel nem LTS-t persze.
(csak belevauztam)
-
válasz
Slownz #67057 üzenetére
Ja így érted! Sajna Gnome-om nincs jó ideje, Cinnamonon hasonló a Panel indítók Applet, de itt működik az új lap jobb gombra, érdekes, ha nálad nem akar megnyitni új Firefoxot, mert már van nyitva egy.
Gondolom frissült a Gnome mostanában, így abban bízhatsz, hogy javítják az applet bugot.
Én üres lapokat nem nyitok, csak középső gombbal linkre kattal nyitok új lapot, de ez nem üres. -
válasz
#68216320 #67054 üzenetére
journalctl -b -1 | curl -F 'f:1=<-' ix.io
Ez csinál egy linket a terminalba, a végén látod a leállítást, ha minden OK.
(#67053) Slownz
Az valami spéci FF nálad, vagy egérbeállítás, mert a sima jobbgombos menüben nincs is ilyen opció. Több disztróban megnéztem.
-
válasz
Frawly #67049 üzenetére
Ja, tudom én, de így együtt az
együgyű
meg aszellemileg gyenge
jelző kicsit erős a nem Arch vonalat használók minősítésére, főleg ha új érdeklődők olvassák! Még szerencse, hogy többnyire én vagyok ledorongolva Tg által, hogy finomabban fogalmazzak az érzékenyebb lelkületűek miatt.
Mostantól viszont minimum hasonló jelzők használatára vagyok feljogosulva a nagyarchúak irányába. Ha nektek belefér, akkor hajrá!(#67050) Frawly
Mikor változott meg az archklónokról a véleményed? Eddig nagyon nem dicsérted ezeket.
-
Nem azt írtam, hogy bunkó vagy, hanem azt, hogy nem bunkóság-e ez így gyors egymásutánban?
de hogyan írhattam volna másképpen?
Úgy, hogy idóták vagyunk.....? pld.
Na de remélem nem kell mondanom, hogy a szofisztikált lehülyézésben nagyon penge vagyok, így fel is tudom azt ismerni!
-
Az enyhén nem bunkóság szerinted, hogy nemrég Frawly együgyüzte le a Mint használókat, most meg te írod, hogy ---"megértem hogy van akinek nincs kedve / szellemi ereje ilyenekkel bíbelődni, és ezért a fix kiadású disztrók jönnek be neki."?
Komolyan helyénvalónak érzik az Archosok ezt a stílust a nem Arch-vonalat használók felé?
-
Félreértettél, ezeket már sokszor megbeszéltük, viszont a kollégának a jelenlegi gépén mégiscsak rosszcsontkodik a Manjaro valamit, szóval nem én mondom, hogy gond lehet vele.
Az nem nagyon derült ki, mi az oka a nála tapasztalt jelenségnek, de valami van nála, talán az UEFI miatt, mert ezeken a gépeken az nyúgös. Nálam is múködik a KDE Manjaro, azt már nem is veszem hibának, hogy másik disztró GRUB frissítése kinyírja a GRUB-ját. Említettem azt is, hogy azon a gépen pörgősnek kéne lennie a KDE-vel is a Manjaronak.
Egyszóval jó szokásomtól eltérően most nem a Manjaro-t ekéztem, legfeljebb levontam a konklúziót azok alapján, amit írt a kolléga. Nem új gép, értelmetlen a rolling, nem is játékgép és mivel ment neki a Mint, gondoltam javaslom, hogy használja akkor azt, ha nyugalmat akar, ha izgalmat, akkor pedig a Manjaro-t!
Tény, hogy ezt meg is kapta a Manjarotól.
De újra mondom, hogy semmi rosszat nem írok a Manjaroról, azóta is fenn van a HP-n mióta anno szóba került, KDE-vel is kezdek megbékélni, kettő is van ezen a gépen, a másik még a Manjaronál is gyorsabb amúgy.
ezek után írjam le mindig, hogy
no offense
, ha a Manjaro kifejezést leírom?
(jobb 5letem támadt)Most már kapott több véleményt is a kérdező, valamelyest talán érdeklik is ezek, de ezen a ponton még úgyis több disztrót ki fog próbálni. Nem szántam mérvadónak a véleményemet, mint ahogy azt valaki nemrég leírta, hogy én mérvadót játszok itt. Az lehet, hogy még így is túl sokat irkálnék?
sorry
-
válasz
saiyajin #67033 üzenetére
A géped az igencsak super, nem bántottam egy szóval sem, azért írtam, hogy viszonylag koros, hogy azt a nagy rolling hype-ot fricskázzam arrébb. Egy ugyanilyen 8470p-n fut jó ideje igen virgoncan egy Mint Cinnamon, emiatt sem értem, miért lassú nálad a Manjaro KDE, mostanában, mióta Cinnamon 4.0.x van, kb hasonló rendszerigénnyel bír a két DE.
Most is egy 8570p-n írok, szóval tudom, hogy milyen jók ezek a gépek.Ha mást ajánlanátok, meggyőzhető vagyok.
Jó irány neked a Manjaro, ha a hibaelhárításokból profitálsz. Sajnos erre a Mint Cinnamon nem alkalmas, halál unalom az egész a felrakása után. Maradj Arch vonalon.
Annyit megtennék a helyedben, hogy kipróbálnék Ubuntu alapú KDE-s disztrót, mert azon a gépen minden DE-nek pattognia kéne SSD, 8GB memó mellett. KDE Neon, Kubuntu, ha érdekel a dolog. Inkább Kubuntu, de abból is a 18.04, a Neon azt hiszem értelemszerűen frissebb KDE-t használ mindig.
-
-
válasz
Frawly #67030 üzenetére
Egyébként annyira kezdtek felhúzni ezzel a HP gépen nem jó az UEFI linuxos boot, hogy ha alkalmam lesz ilyen gép elé ülni, már csak azért felhúzok rá egy UEFI-s Archot. Az nem igaz, hogy nem megy rajta az UEFI boot.
OK!
Mint anno írtam is, megy rajta, ha nagyon kitartóan csinálom. Biztosan én bénázok akkor. Ill együgyűnek számítok eszerint:
Én a Mint-et olyanoknak szoktam inkább ajánlani, akkor informatikailag nagyon együgyűek,
Azért arra ne fogadj, hogy régebbi HP üzleti notinál a csomagfrissesség nem számít. Ha pl. Wine-ozik játékok miatt, meg Proton, Vulkan, ilyesmiket akar kipróbálni,
Sokat nem ér vele, p sorozatban nincs dVGA.
De szerencsére a kolléga nem együgyű, mint a Mint-esek, így térítés nélkül is rátalált a legjobbra! Gondolom akkor rátalál a Manjaro és Arch topikokra is.
A HP Elitebook-os polemizálást meg tényleg akkor folytassuk, ha majd látsz is ilyen gépet, én hárommal találkoztam utóbbi időben, egyet féléve nyúzok. Te meg majd fogsz látni valamikor egyet....... Tényleg meg akarsz győzni vele kapcsolatban, hogy mi hogyan működik? Mert az imádott UEFI-d igen szarul! Az se zavarjon, ha mindenki ezt írja!
-
válasz
saiyajin #67027 üzenetére
Telepítás után live rendszerről elínditotttam a Gparted-ot, tettem egy boot flag-et a meghajtóra és kész. Bootolt a Manjaro.
Ez nekem elég szokatlan, át is bootoltam gyorsan Manjarora, hogy megnézzem, de szerintem a boot flag telepítés során kerül oda, ha mégsem, az..... Mindegy, a Manjaro boot a szokásos kernel panic miatt nem jött össze.
Nem biztos, hogy ez a disztró a legmegfelelőbb neked, mert elég hisztis dolgai vannak. Ahogy a kolléga mondta, UEFI.....a igaz semmit nem írtál a folyamat első 95%-áról.
Azon a gépen amúgy a KDE-nek sem kéne lassúnak lennie, de ugye sokat a gépről sem írtál, HP anyámtyúkja, az OK, de csak a 4GB memó van benne nyamvadtlassú 5400 rpm-es HDD-vel?
De valamiért az Arch jobban izgat
Ezt legalább te már tudod, mi az?
A HP 8xxx sorozat tényleg eléggé nem szereti az UEFI-t. Azt se tudjuk, hogyan raktad fel.....particionálásra gondolok itt.
Amúgy nem lesz ezzel gondod, látom megoldod az apróbb prücköket, itt ennyi részletből úgysem tudja más legfeljebb megtippelni, mi a gond.(#67028) Frawly
A kollégát nem DE, hanem az Arch-vonal fogta meg, biztosan olvasta a szokásos hittérítést a rollingról, ami aztán a múzeumi előkészítős HP 8xxx sorozatnál nagyon fontos.
-
válasz
saiyajin #67025 üzenetére
Szia!
Múlt héten kiprobáltam már a Linux Mintet is, de leírások és videók alapján erre tenném a voksom.
A géped meg a Mint mellett. Ez van.
Leírod a végeredményt meg azt, mit szeretnél............leírások alapján jobban tetszik? Meg videók alapján? Milyen szempontok vannak itt? Szépségre mész vagy valami agyalapi megint leírta, hogy milyen előnyei vannak a rolling rendszernek az LTS-sel szemben!? Marhaság, azon a gépen egy Ubuntu/Mint tökéletesen működik, nem egy új masina, aminek kéne a rolling. A kinézet meg olyan desktop Linuxon, amilyet te csinálsz magadnak.
Hallgass a gépedre!
Ha mégsem, akkor kb 20-25 pontban írd le, hogyan jutott el a telepítés ahhoz a végső kiíráshoz! Jelenleg nulla támpontot adtál. Báááár az is igaz, hogy van egy nagyszerű Látóasszony topikunk is.......
Azt a linket dobhatod amúgy, inkább keresd meg a Manjaro oldalán a telepítési segédletüket, ahol lépésről lépésre leírnak mindent.
Talán innen kiindulhatsz.
-
válasz
mefistofeles #67005 üzenetére
Írtam, hogy no offense.....a múltkori Magyarcs említése és a mostani nemzeti disztró említése miatt írtam, amit írtam.
Van akit érdekelnek a megjelenő új disztribúciók, vannak akiket nem.
Ez így van, bár továbbra sem tudom, mit lehet még kezdeni egy disztróval telepítésen kívül......
Az általad említett oprendszerről azért nem ír senki, mert qvázi nem létezik, ezt kivívta magának. Ettől még bárki kipróbálhatja, bár az a kijelentés, hogy nem is lesz 64 bites verzió....... Mindegy, több betűt ez nem is ér. -
válasz
mefistofeles #67001 üzenetére
Márpedig ha ide beír valaki egy épp megjelent új disztrót, azt telepítési javaslatként/ajánlásként lehet értelmezni kizárólag.
No offense, de szerinted mi mást lehet még csinálni vele?
Jó tudom, preferálod a magyar disztrókat.......
-
válasz
Flowtation #66988 üzenetére
Ajaj, szóval utolsókat rugod! 😉 Jobbulást sok pálinkával kísérve. Nem ilyenkor göthösödünk amúgy......
(bocs, ha mobilon megint nem lesz off) -
válasz
Flowtation #66985 üzenetére
Ezt most .osítottad?
-
válasz
IO.sys #66983 üzenetére
Csak nincs akkora mellényem, hogy bemenjek vele a haladóba.
Nekem totál nokedli home userként volt már párszor! De tudod miért? Mert qrvára nem számít, te mi vagy, a kérdés/témakör a lényeg. Egy haladó tudású topiklakó felrak egy DE-s disztrót, hol fog a DE kezelésével kapcsolatban kérdezni? Bambano kivételével mindenki itt.
-
válasz
IO.sys #66979 üzenetére
Szerintem ha a Kezdő topikban tájékozódsz meg a DW helyezést veszed alapnak, akkor valóban bölcs döntés Arch-ot felraknod. No meg Debian 10-et is. Ha ezekkel megvagy, akkor jöhet a Debian stable verzió, bár addigra lehet az lesz a 10 is!
De ahogy látom kapod az Archklónokra is rendesen a javaslatokat, végül is backup servernek mindegy, ahogy említetted.....
-
válasz
Shyciii #66970 üzenetére
Biztos nagyon összetörnél
Meg is történt! Olyanyira, hogy még hosszabb időre illegalításba vonulok. Megint nem sikerült senkinek a lelkébe gázolnom.
Megyek is, mielőtt rámszólnak.....
(#66971) colomb2
2013 előtti a systemd Archnál........ez tényleg új nekem, mondjuk talán az év decemberében próbáltam ki első Linuxomat. katasztrófa volt persze, naná, hogy a nyamvadék Wines wubi-val csináltam.
de vallalati kornyezeben mas a helyzet.
Ezt sejtettem egyébként. Spórolnak a licenszen, tudom már ezt is.
(na a pingvin áldjon meg benneteket, majd jövök még valamikor biztosan)
-
Engem meg is győztetek!
Amikor kiderül, hogy a Win tuti, de ha Linuxon gubanc van, akkor csak az lehet a szar!
Ja meg license spórolás....hogyne, csak az.
Gondolom ezek a híres supercomputeres cégek is le vannak gatyásodva, bár ezek jellemzően nem Debian-t használnak.....Én laikusként néha arra gondolok, hogy a serverüzemeltetés nem foci, amihez ért amúgy mindenki. (nehogy valaki magára vegye, de ez van) 😉
- no jó, vonulók már vissza illegalitásba....... -
válasz
Frawly #66963 üzenetére
Azt meg végképp nem tudom, hogy mi tiltja meg, hogy szerverre Archot telepítsen akárki is. Megy a Debian rendőrség és legumibotozza?
Nem hiszem. Akkor miért nem használnak szignifikáns mennyiségben Arch-ot szerverre mégsem!?
Oh, wait, a Debian is eltört frissítés miatt. Akkor meg maradt egyéb kérdés?
Az olvasottak alapján nagyon nehéz lenne ezt a Debian hibájának betudni.
Archon, ha valami el is tört volna, maximum azt az 1-2 csomag érintette volna csak, és nem lett volna az egész rendszer használhatatlan.
A mondat második felén újra kacajgok! Ugye az alap az, hogy 2013-tól az van fenn! Ó biztosan nem omlott volna még össze egy-két jól sikerült frissítéstől........
-
válasz
Frawly #66958 üzenetére
Bocs, de szerverekhez meg a rollinghoz nagyon nem konyítok, de most kicsit még kezdőként is felnevettem ennyi marhaságon.
(ha már ez lett a szerveres topik is)
2013-ban nézzük már meg az init rendszert és gondolkodjunk kicsit, egy 2013-ban felrakott Arch még működne a folyamatos frissítésekkel, systemd átállásra is fittyet hányva!Debian 7 to 9 frissítéshez csak gratulálni tudok!
Akinek nem tetszik a Debian, mi tartja vissza, hogy Arch-ot rakjon fel szervernek? -
válasz
herdsman12 #66926 üzenetére
Ez van, nekem fel sem tűnt, pont vagy kettőspont (igaz félórányit használtam)......
amit a Cinnamon appletjeiről említettem nemrég, itt is érvényes...ja mégsem. Azt nem tudom, a Mate-nál a DE-vel együtt fejlesztik-e az appletjeit is. -
válasz
herdsman12 #66922 üzenetére
Ubuntu Mate 19.04-re csodálkozom éppen, hogy már itt is van nonfree driver az Intel VGA-hoz, szóval Debianosodás van......szóval az a Clock applet ilyen, itt a manualja, ott is egy pont az elválasztó.
Inkább zavar az, hogy se időjárást se mást nem lehet benne előhívni.
Aki ismeri az Ubuntu-t, látott már ilyen nonfree drivert?
(benéztem, ez nem az Ubuntu topik, sorry)
-
válasz
King Unique #66905 üzenetére
másik válaszban leírt módszerrel már működhet, egyenként átmozgatva a partíciókat
Ez igaz, bár elég sok buktató van benne, én azért nem említettem ezt a módszert, mert a szürke 1MB-os rész eltüntetését nem a Mint hozzáillesztésével lehet megoldani, hanem az általam nem használt oprendszer zsugorításának pontos beállításán múlik, annak használatába értelemszerűen nem kontárkodom bele. Mint tudjuk, okkal csinálja a rendszer ezeket az 1-2MB-os helyeket a particiók közé.
-
-
-
válasz
herdsman12 #66797 üzenetére
Telepítéskor létrehozza saját maga a swap file-t, ahogy látom fizikai memóriától függetlenül, 16GB mellé is csinál
Szerintem, ha van swap partició, akkor nem csinálja meg, de ha le akarod cserélni a particiót swap file-ra, azt neked kell megcsinálni, néhány parancs az egész:
How to Create a Swap File in Linux
swappiness
értéket SSD-n lévő swap esetén érdemes visszavenni a default 60-ról. -
válasz
#20584850 #66793 üzenetére
2GB a lófütty, kell valami mellé, egyébként itt említésre kerül még egy megoldás, a zram, akár azt is kipróbálhatod, a lényeg a linkelt hsz-ben lévő linkekben található.
blacklist ebben a blogbejegyzésben van linkelve, most nem tudom átnézni, mert épp pucolgatom a felesleges blogokat, nemsoká ennek is kampeca lesz, mentsd el hamar a blacklist-et!
Linux és SSD gyorstalpaló írás ott van az Összefoglalóban, minden megtalálható benne szakszerűen.
-
válasz
#20584850 #66784 üzenetére
Azért kérdem mert 860 evo-ra írtátok, hogy az fstrimmel kell használni a discard opció nem jó neki a swap fájlba meg kell a discard.
Nem, azt írták, hogy nincs a blacklist-ben az SSD-d, nyugodtan használhatod a discard opciót. Mindkét tipusra érvényes ez. Akkor nem ajánlott a discard opció, ha benne van a blacklist-ben. Ezek a dolgok amúgy a rendszert futtató fájlrendszerek esetén számítanának, ha egyáltalán.....a swap nem ilyen.
pár alap:
swap
1. swap file (ezt az Ubuntu és deratívái telepítéskor létrehozzák)
2. swap partició (ezt a user hozza létre, ha szükséges)
TRIM a 2. opciónál merülhet fel, swap file-nál nem!TRIM
1. discard - folyamatos TRIM (ez egy mount opció, FSTAB-ban lehet hozzáadni az adott particióhoz)
2. fstrim - ütemezett TRIM/discard gyakorlatilagA kérdés amúgy az először, hogy kell-e neked swap partició? Ubuntu esetén nem kell és megfelelő mennyiségű fizikai memória esetén sem kell. Mennyi memória van a gépben?
-
válasz
#20584850 #66780 üzenetére
Semmi különös nincs ebben az esetben sem, ahogy már Frawly említette, be lehet rakni a discard opciót az FSTAB megfelelő sorába. Archwiki is említi ezt a lehetőséget, de mivel a swap nem igazán fájlrendszer, ha úgy hagyod se lesz semmi, arra már nem emlékszem, hogy a SSD blog írásakor a swap particiónak rakott-e discard-ot az Antergos default. Jó ideje nem használok swap-ot, de ha ismernénk a géped hw összetevőit, mondhatnék ennél többet is.
Gyanítom, hogy a discard opció azért merül fel swap esetén egyáltalán, mert a swap fájlrendszere láthatatlan az fstrim-nek.
egy ilyet biggyeszthetnél be te is, szigorúan a Programkód gombbal:
ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: LM191Cin-8570p Kernel: 4.15.0-46-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 4.0.9 wm: muffin 4.0.6
dm: LightDM 1.26.0 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <root required> Chassis: type: 10
serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 41.3 Wh condition: 43.2/43.2 Wh (100%) volts: 12.4/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
.......
.....én levágtam a terminal kimenet végét, ezt ne tedd!
-
válasz
#68216320 #66778 üzenetére
Igazán nincs mit! Én már jó ideje úgy használom az SSD-ket minden eszközön, ahogy a kernel/disztró alapból hozza a beállításokat. Van, aki időnként csinál manuális TRIM-et, néha kíváncsiságból én is szoktam. Abszolút semmit nem tudtam leszűrni az eredményeiből ezeknek.
A lényeg, hogy nagy fájlokkal gyakran végzett műveletek, videó vágások esetén van értelme ezeknek az optimalizálásoknak. Átlagfelhasználásnál nem sok vizet zavarnak. (szerintem és ötezer elolvasott hsz szerint)
-
válasz
#68216320 #66776 üzenetére
Ez a felhasználói szokásoktól is függ! NVME protokollos SSD-nél nem játszik a discard vagy a TRIM se(?) ilyenem még nem volt, de ezt olvasom soxor. NVME-nek külön megoldása van.
Sata-s 850-nél ha home user-ként használod, bőven elég a default fstrim. Ha akarod megváltoztatod a lefutás gyakoriságát napi-ra, szerintem a discard-ot nem egyértelmű helyzetben nem érdemes használni, bár nem okoz gondot sokak szerint, de a systemd-ben lefuttatott fstrim is jó. Mint a példa is mutatja, Ubuntu vonal az fstrim-et perferálja, az Archklónok(amiket próbáltam) meg default discard-ot rakmak az FSTAB-ba. (ez 2015-ben is így volt, mint a blogomban is említettem)
-
válasz
growler #66772 üzenetére
Örülök, ha tudsz használni valamit abból amit összegereblyéztem abban a blogban.
Mikor azt a blogot elkezdtem, azt se tudtam, mi fán terem az SSD, még berus koma (kiutálták innen) szedett össze mindenféle hasznos parancsokat és végül megírta a blogját, azt próbáltam én kezdőknek emészthetőbbé tenni. Nem nagyon sikerült, ahogy a többi blogommal sem.
Ezért is nagyon hasznos hogy itt a fórumon informálhatjuk egymást !
Ezzel egyetértünk nagyon, sajna én már meguntam, hogy hol bántónak hol szakmaiatlannak minősítik a hsz-eimet.
-
-
válasz
CPT.Pirk #66763 üzenetére
Egyes SSD tipusoknál nem célszerű használni a discard-ot, max ennyit lehet megjegyezni. Ezeket az alább látható blacklist felsorolja.
Ezeknél a tipusoknál a kernelben tiltva van az ún. queued TRIM, emiatt a TRIM valós azonnali módban fut le. Ez azonban csak akkor okozhat lassulást, ha a discard használata eddig is ellenjavallt volt. Normál felhasználói módban történő használatban nincs észrevehető lassulás!
Ennyit érdemes foglalkozni a dologgal, ami külön kiemelve FRISS szavak között található.
Egyébként nem értem a gúnyolódást az íráson, mivel nyíltan megírtam amikor Tg lettél, hogy a cikk frissítésre szorul, emiatt vedd ki az Összefoglalóból. Megtörtént. Az egészet én már nem frissítem, mivel lassan tényleg nem kell foglalkozni sok dologgal, csak használni kell az SSD-t (a blacklist azoknak érdekes, akik nem home userként használják főleg az SSD-t, de ők tisztában is vannak az aktuális helyzettel)
Ha meg annyira szakértők vagytok SSD témában, nem az én régi írásomat kéne kiröhögni, hanem mondjuk írjatok jobbat!
(#66766) growler
A blacklist nem frissül? Ha igen, akkor te döntesz. Az ezer éves vita, hogy ki preferálja a discard-ot és ki az fstrim-et. Mindkettő is teljesen jó, fut az online és az ütemezett mondjuk hetente.
Csak megemlítem, hogy Archklónoknál még default a discard, annyira nem ment ki a divatból.
860-ra (Pro/Evo) - itt nem mindegy, milyen csatolóról van szó! Csak SATA-discard párosra érvényes a dolog.
uff/off
-
A HP-n? Ne viccelj! Azok a próbálkozások már múlt ködébe vesztek. Ezt rendes legacy-val csinálja, még tán neked válaszolták a topikjába, hogyn kell megoldani, ha meghal a GRUB egy másik rendszer Manjaro mellé telepítésétől. (ugyanez, ha új kernel miatt a másik rendszer GRUB-ot is frissít) Most meg nem csinálta és közben nem történt semmilyen változás a HP-n....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Goddess of Victory: Nikke
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kompakt vízhűtés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Dell notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Magisk
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest