-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
flash- #66328 üzenetére
Innen is böngészhetsz: https://skamilinux.hu/category/puppy-linux/puplet/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez az a pillanat, amikor megkérem az érintetteket, hogy a nem ide való OFF témát a Linux felhasználók OFF topickjában folytassák. https://prohardver.hu/tema/linux_felhasznalok_off_topikja/friss.html Köszönöm.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
s1999xx #66291 üzenetére
Egyrészt jogos amit írsz, de másrészt mikor én 2008-ban elkezdtem Linuxot is használni, már akkor is úgy volt, hogy felraktam az Ubuntut és ment.
Szóval az erősen Arch specifikus dolgokat a PH!-n lévő másik Linuxos topicba valónak tartom.Anakin007: még nem jártam így Mint-en. A Mint topicban kérdezz rá, elég specifikusnak tűnik a dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #66287 üzenetére
Mint TG, nem feladatom ilyesmit szűrni. Ez alapján a puppy disztrók többségét ki lehetne szűrni, mint réteg igényt kiszolgáló valamik, amiket többnyire jóskapista csinált otthon.
Az viszont inkább feladatom, hogy egy bizonyos pont után felhívjam mindenki figyelmét rá, hogy az Arch Linux az nem igazán a Linux kezdőknek topic témája.
hódmaci:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #66284 üzenetére
Egy sort kell a crontabhoz hozzáadni, az az időzített folyamatok helye. Itt a pipás válasznál pont ez van: https://askubuntu.com/questions/567955/automatic-shutdown-at-specified-times
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#96851200 #66251 üzenetére
Hmm, akkor egy kicsit manuál megoldás lesz. Valami általam ismeretlen okból régi wine csomagokat adnak by default...
sudo dpkg --add-architecture i386
wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key
sudo apt-key add winehq.key
sudo apt-add-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ bionic main'
sudo apt update
sudo apt install --install-recommends winehq-stable
sudo apt install winetricks
A wine wiki oldala oldala alapján szedtem össze ezeket: [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
miazmá #66212 üzenetére
Semmit nem kell csinálnod, egyből megkapod a nyílt AMD drivert és mehet a játék vele. Az AMD oldalán lévő driver a "zárt" driver, azt a cég jellemzően az üzleti ügyfelei számára készíti és nem is neked kell onnan letölteni, azt megoldják a disztrók fejlesztői és bekerül a telepíthető csomagok közé, de per pillanat nem érdekes, mert faszán működik a nyílt driver.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
FoxiestFox #66195 üzenetére
Szóval kell fognod egy Windows telepítőt és azzal meg tudod csinálni a bootloader helyreállítását. Indítási hibakeresés vagy valami hasonló néven van benn.
Btw mint többedik használt TP tulaj, azokat a TP szoftvereket még az életben nem használtam.
Talán csak a driver frissítőt, de azt is csak egyszer, utána már úgy se volt miért fent tartani a gépen. Linuxra meg nem is kell ilyesmi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
FoxiestFox #66188 üzenetére
Üdv.
Ezt most nem igazán értem. A gparted az egy live lemezkép. Mit csináltál vele pontosan? Mi volt eddig a rendszermeghajtón? Hogy néznek ki a meghajtóid?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #66185 üzenetére
Ne szaporítsuk a szót, csak erről van szó: "Amit írtam imént, az max fél óra lenne, de te tudod, szenvedj napokig vele......tényleg felesleges volt leírnom is."
Nem azzal van baj amit írtál, hanem ahogy. Gyakorlatilag lebaltáztad olyan miatt, ami egyébként nem köztudomású. Csak annyit kértem, hogy kicsit finomabban fogalmazd meg az egyébként segítő szándékú mondandót. És ezt zárjuk is le ennyivel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #66171 üzenetére
Lehet, hogy van ilyen készen Linuxra is, de én még nem találkoztam vele. Kérdezz még rá szerintem a nem kezdő Linuxos topicban is, hátha ott valaki tud ilyet.
Azt tudom mondani, hogyha az fstab fájlban a partíció elérések a hagyományos /dev/sd... módon vannak beállítva és ahová kerül ott is ugyanaz lesz, akkor egy clonezilla át tudja menteni az új helyre a cuccot és még működni is fog.
Bármi egyéb esetben bele kell nyúlni itt-ott, ami elsőre nem javasolt.Ubi: kicsit finomabban pls.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #66169 üzenetére
Én mozgattam át Windowst új hdd-re, partíciós tábla és boot szektor másolásával. El is kezdett bootolni, de nem sikerült neki, mert az új hdd hardveres azonosítója nem stimmelt azzal, amit magának valahová letárolt és ő még a régit kereste.
Mondjuk sok éve vagyok már a PC bizniszben minden téren, de még nem igazán találkoztam vele, hogy valaki Windowst akart volna migrálni, azt mindig mindenki frissen felrakta. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #66165 üzenetére
Jobban végiggondolva, még az fstab fájlba is bele kellene nyúlni kívülről, mert másik eszközre kerülne. Plusz akkor már az initet is újra kell alkotni... Nem megoldhatatlan, de határozottan nem kezdő téma.
Még mindig telepíteni egyszerűbb, a /home mappád alatt meg ott van kb. mindennek a beállítása rejtett .-al kezdődő mappákban, onnan át tudsz vinni ezt-azt, ha ilyesmi hiányzik.Amúgy ez a migrálás dolog annyira Windowsnál se egyszerű téma, lehet oda van valami célprogram erre, de ott is sok dolgot kell ehhez végigcsinálni, azt se nagyon szokták csinálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #66162 üzenetére
Ez több lépcsős folyamat, ha még nem telepítettél kézzel grub-ot live rendszer alól, akkor inkább egy friss telepítést javaslok, egyszerűbb.
Egyébként partíció mentés + visszaállítás gparted / kparted alól, majd grub telepítés az eljárás. Azt mondjuk furcsának tartom, hogy nem lát semmit a kparted.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #66048 üzenetére
Nem annyira közismert dolog, meg az se annyira elterjedt, hogy Linuxosok ntfs partíciókat használnak. A Windows csinálja magától ezt a hibrid alvás dolgot, de az ssd-k világában nincs gyakorlati előnye. Korábban még úgy volt, hogy a féléves aktuális Windows frissítés kérdés nélkül visszakapcsolta, de most legutóbb már nem csinált ilyet, talán hagyják békében ezután.
A másik ilyen dolog ami problémát tud okozni, az a biosban a bekapcsolt secure boot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #66046 üzenetére
Kiegészítve annyival, hogy ilyenkor "dirty" állapotba kerül az ntfs partíció mikor hibrid sleepel a Win és emiatt nem lehet felcsatolni az érintett ntfs partíciót. Szóval nem csak ajánlott kikapcsolni a gyors rendszerindítás funkciót.
Kenderice: a téma összefoglalót nézd át, meg a Logouton is van pár jó cikk a témában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Frawly #65914 üzenetére
Viszont az NVMe ssd-k nagyon nagy mért számai becsapósak, mert valós körülmények között nem igazán jön ki az előnye egy normális sata3-as ssd-hez képest. Egyszerűen nem tartunk ott, hogy ilyen 3-5G/s adatfolyamot feldolgozz egy otthoni gépen.
Szóval akinek normális sata3-as ssd-je van, nem kell rohannia NVMe-s példányt vennie.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #65910 üzenetére
Hy!
Sok megoldás van https://www.tecmint.com/best-remote-linux-desktop-sharing-software/, de talán a TeamViewer használata a legegyszerűbb.
hentes555: ha akarod használni az nV gpu-t akkor igen. A melyiket nem tudom, kevés az infó a képen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #65885 üzenetére
Különösen gyengébb gépen érződik meg egy SSD hatása. Nagyszüleim Core2-es gépét tudom említeni példának, ahol a 45 másodperces boot időből egy "Kingfast" 16GB-os echte Kínai ssd csinált 15 másodpercet. A programok indulásán és működésén is hasonló mértékű gyorsulást eredményezett.
A legrosszabb az az 5400-as HDD-vel megáldott dzsunka laptopok esete. Beteszik az 1-2 terrás lassú vinyót valami i3-as szutyok proci meg kevés ram mellé és eladják W10-el, meg majd 2 perc boot idővel tucatjával őket a hozzá nem értőknek. Aztán ezek az ismerősök meg hívnak minket "szakikat", hogy csináljunk valamit a géppel, mert lassú a fészbúk...
Egyébként van SSHD-m is, sokáig az volt a rendszer hdd-nek amíg nem voltak normális áron ssd-k és jó is volt, de azért megérezte a gép, mikor átmozgattam a rendszert egy fullos ssd-re, mindegy melyik oprendszeremet nézem. Leülök, alig van időm gyönyörködni a KDE boot animációjában, már a betöltött böngésző fogad, nem is látom a háttérképet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kissé túl manuálisan csinálod. Mai prociknál 16+ szállal ez nem célszerű.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
joydrv #65734 üzenetére
Rákerestem a tabletre, hogy mi az, erre ezt találtam:
"Médinkína és valahol mélyen Tibet belsejében rakhatták össze a hegyi emberek 2 csavarhúzóval meg egy szakócával."
Szóval Atom procis tablet 16GB háttértárral.
A 16GB nem valami sok, gondolom még frissíteni se igen tudta magát a w8. Mindegy, ennyi helyre lehet feltenni egész pofás dolgokat, ha a tablet ad lehetőséget USB-ről bootolni. Linux Mint 19 Mate vagy XFCE [link], esetleg Lubuntu 18.04 [link] megfelelő választás erre a gépre, nézegesd meg őket és szedd le amelyik tetszik.E-book olvasók vannak Linuxra, és az Ace Stream telepítése is megoldható: https://www.cnx-software.com/2018/04/15/how-to-install-and-use-acestream-easily-in-ubuntu-mint-linux/
Mondjuk javaslom egy virtuális PC alatt, vagy live képes bootolható pendriveon próbálj ki egy Linux disztrót, mielőtt telepíted, csak hogy ismerkedj vele kicsit. A linkelt Mint iso-k pendrivera írva bootolnak pendriveról, ott tudod próbálgatni és a telepítést is onnan tudod indítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #65714 üzenetére
Az RC3-at már nyugodtan felteheted, nincs ismert hibája. Én várok még 1-2 dolgot mint pl. a Vulkan driverek beépítését, de ez ne zavarjon.
És inkább legyen RC456, mint adott naptári dátumra kiadott bugos telepítő.sh4d0w: az elég derék. Nekem ssd-n hoz kb. hasonló, vagy csak picit nagyobb számokat a Chakra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DeX1989 #65670 üzenetére
Azt mondanám, hogy ott valami gáz van, ha összeomlik a Firefox. A HD3650 se mai kártya, nem igazán kellene vele semmit csinálni, hogy normálisan működjön a gép. Mint 19 cinnamon 32 bites verziót raktad fel? Telepítés után le lett frissítve?
Az viszont igaz, hogy Firefox alatt Linuxon alapból nincs hardveres gyorsítás, azt külön be kell kapcsolni, erre találsz linket a téma összefoglalóban, egyszerű nagyon. Ettől függetlenül a youtube videókat nem fogja hardveresen gyorsítani, mert azt még nem valósították meg. Olyat jelenleg csak a Chrome vaapi verziója tud Linux alatt, amit chromium-vaapi néven találsz meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shyciii #65499 üzenetére
Némileg összemosódnak az elnevezések, de a wikipédia első pár sora elég jól leírja: [https://hu.wikipedia.org/wiki/Linux]
dellfanboy:
-először át kell méretezned az Ext4/es root partíciót, le kell belőle szedned legalább 60GB-ot, hogy ne legyen tárhely problémád Win10-el, meg le is tudja majd magát frissíteni... Ehhez célszerű pl. gparted live rendszerrel bebootolni, és ott megcsinálni a particionálást, meg a formázást.
-ez után telepítheted a w10-et
-a w10 telepítése után újra kell rakni a Grub rendszertöltőt, mert a Windows sajnos gyalulja. Erre találsz linket a téma összefoglalóban.*ahogy lev258 írja, egyszerűbb Windows után Linuxot rakni, mert akkor nem kell kézzel Grub-ot felrakni, azt megoldja a telepítője a disztródnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #65458 üzenetére
Ez egy hitvita, amit neked kell eldöntened. A nyíltnál belenézhetsz a kódba ha akarsz, mások is belenézhetnek, akár javasolhatsz is változtatásokat a fejlesztőknek. A zártnál meg nem tudod, hogy mi van benne és meg kell bíznod a kiadó cégben.
Egy érvet láttam eddig a nyílt forrás ellen: "mi van, ha maga a fordító rejt bele a készülő binárisba valamit". Sokat nem tudtam rá mondani, de nekem ez eléggé összeesküvés elmélet volt. A fordítók is nyílt forrásból fordulnak, az ilyesmi tuti kibukna.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
_Smooth #65428 üzenetére
A "/" root partíciód csaknem fullon van, mindössze kb. 200MB szabad helyed van, ezt egyszer kezelni kellene, nagyon kicsi az a partíció. Úgy nézem valami deb vonalon mozgó dolog az omv, szóval először ezeket próbálnám meg:
sudo apt clean
sudo apt autoremoveMajd pedig megnézném a df -h kimenetét, hogy miként változott a szabad hely. Azt gyanítom, hogy a torrent kliensed átmeneti tárolója a root fájlrendszeren van, ezért nem tudtál letölteni vele. Nézd meg mire van beállítva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
dellfanboy #65421 üzenetére
Gyalulni szeretnéd, vagy mellé telepíteni? Miért nem megy gpartedben az új partíció létrehozása? Milyen partíciók vannak most?
Egy
sudo fdisk -l
kimenetet, meg egy gpartedes partíció képet betehetnél, könnyebb lenne segíteni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ontheground #65278 üzenetére
O1G
A Gimpet néha én is használom, de a sima rajzoláshoz is béna vagyok, szóval nem az én világom. Általában megelégszem az irfanview tudásával wine alatt, azzal szépen fel tudom javítani a képeimet meg méretezni, aztán kész. Csak arra reflektáltam, hogy mikor a Win vs Linux vita kerül elő, akkor mindig téma, hogy nem megy rajta a PS, mert ugye az mindenkinek kell. Főleg törtben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65268 üzenetére
"1 Ezzel tulajdonkeppen azt erositi a linuxos kozosseg, hogy nem mindenkinek van tervezve, szanva az os." - Ahogy a Windows10 meg szívatja az advanced usereket a beállítások visszaállítgatásával a féléves frissítéseknél...
De ez már erősen off topic, célszerű lenne a Linuxos offtopicban folytatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65226 üzenetére
Maga a Luxmark amit le lehet tölteni, problémás. A libet azért hiányolja, mert van mellette egy shell script, neked azt kellene indítani, az betöltené a hiányzó libet. Na most mivel nincs egy nyamvadt readme és a script se tartalmazza a szokásos .sh kiterjesztést, így elsőre zavaros lehet, hogy mi van. Van ilyen, egyszerűen gagyi módon csinálták meg. - és még csak nem is fut, amit csináltak mert valami hibája van a 7000 valahányas sorban... Garbage...
A luxmark egyébként elérhető a phoronix-test-suite részeként, amit viszont könnyű használni. https://linuxconfig.org/how-to-benchmark-your-linux-system
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65214 üzenetére
Pl Clonezilla-val tudsz partícióról komplett mentést csinálni egy tömörített fájlba, később meg visszaállítani azt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65195 üzenetére
Nem jó gyakorlat. Ami elérhető a csomagtárolókból Linuxon, azt onnan kellene telepíteni, különben idővel magaddal fogsz kiszúrni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65159 üzenetére
Btw az a .deb csomag honnan származott amit felraktál? Mert a Steamet a hivatalos, partneri tárolóból kellene telepíteni Ubuntu alatt: https://www.youtube.com/watch?v=iRu1FysEf6w
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekem ugyan nincs uefi-s cuccom idehaza, de tudja, a tutorial foglalkozik is vele: [https://community.chakralinux.org/t/how-to-install-chakra/45]
De amúgy most ne telepítsd, mert a kint lévő iso régi, az újból RC2-nél tartunk de annak még vannak apróbb hibái, bármikor kijöhet az RC3 / végleges új telepítő.
Dißnäëß: üdv, ez inkább a haladó topicba való.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65104 üzenetére
Kezdjük azzal, hogy nyugodtan frissíts le mindent, nem kell szemezgetni.
A HW gyorsítás meg megy persze, ha a disztród alapból szállítja a kellő csomagokat. Ha nem, akkor neked kell feltenni. Vaapi, vdpau, ezeknek kell utánanézned. VLC, Bomi, Mpv használja alapból ha elérhető, SMPlayerben engedélyezni kell.
Ez ugyan Arch Linux wiki, de elég jól összefoglalja hogyan működik: https://wiki.archlinux.org/index.php/Hardware_video_acceleration
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65098 üzenetére
Csak simán, írd be a terminálba, hogy steam.
Így látod magának a kliensnek a kimenetét is, benne a proton dolgaival.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65094 üzenetére
Mit látsz, ha az egész Steam-et terminálból indítod mikor indulna a játék? Ez amit bemásoltál ez elvileg nem onnan van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Objektív és alapos, friss Gnome vs KDE bemutató (angolul) https://www.youtube.com/watch?v=32gyFIWecuw
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65025 üzenetére
Nem kell semmit külön feltenned az amdgpu driver használatához, az alapból működik egy friss telepítésnél. A driver egy része valóban a kernelben lakik és ez közös a pro-s driverével, de a többi része a mesa csomag(ok) része, amit szintén megkapsz készen.
A pro driver venti szabályzására nem tudok többet mondani, innen szerintem senki nem használja a pro-s drivert. A másikhoz ahogy nézem valaki még külön gui-s programot is csinált, benne ventiszabályzással: https://github.com/marazmista/radeon-profile
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Google fejlesztői instabilnak tartják a nouveau (a nyílt nVidia) drivert, így letiltják a Chrome-ban a hardveres gyorsítást ezzel a driverrel. [https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Chrome-Blacklisting-Nouveau]
A cikk szerint különösen a régi Mesa-t tartalmazó disztrók okozzák a problémát a bennük lévő régebbi driver miatt.cigam: apt autoremove?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #65000 üzenetére
Hy.
Valószínűleg nem lett volna szükséged a -pro driverre, azt leginkább a céges partnereinek tartja fent az AMD, az alapból meglévő nyílt driverrel frankón lehet játszani. Mindegy, ha már bekapcsoltad, akkor maradj annál.
Ez a kis egyszerű .sh fájlos megoldás van a venti szabályzásra: https://github.com/DominiLux/amdgpu-pro-fans - ott le is írják a használatát.
VLC meg egyéb appok okozta kifagyás az gyakori probléma? Mert ilyennek nem igazán kellene történnie. Megnézném a dmesg kimenetét a fagyás pillanatában, hátha írt valamit. Az összefoglalóban találsz erre helpet.
A proton kibogarászása még nekem is hátra van. Már akartam vele foglalkozni, csak még nem jutottam oda, mert amikkel most játszok, azok mennek alapból is Linuxon.
Hőmérsékletekre:
sudo apt install lm-sensors hddtemp
sudo apt install psensor
https://www.tecmint.com/psensor-monitors-hardware-temperature-in-linux/Ha ennél szebb megoldás kell, akkor a Conky-t nézd meg, de azt neked kell beállítgatni: https://itsfoss.com/conky-gui-ubuntu-1304/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #64970 üzenetére
Nem az elején, ez lesz az új design. Telepítés után tudod visszaállítani magadnak, ha a régi jobban bejött. De nagyjából csak annyi változott, hogy a tálca felülre került, alul meg kaptunk egy dock-ot. Még az alkalmazásindító is visszakerült a tálcára, így olyan nagy különbség nem lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #64967 üzenetére
Az inxi --recommendeds szépen kiírja, hogy Arch vonalon mesa-demos a csomag neve, ami tartalmazza a glxinfo progit, ezt meg maga az inxi írja ki a terminálban.
Mindenesre már jeleztem igényemet feléjük erre a csomagra, most jeleztem ismét, képekkel.Azt az izét telepíteni meg nem szükséges KDE-re, mert ez az xfce kinézet csak egy layout, lehet oda-vissza állítani őket az új és a régi között.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß #64957 üzenetére
Viszonylag friss kernel kell az új Ryzen apu-k használatához. A hardveres gyorsítás viszont nem ezen múlik, meg kell hozzá lennie bizonyos csomagoknak, amiket a disztrók egy része nem tesz fel magától valamilyen számomra érthetetlen okból.
A Manjaro KDE nem rossz, de Arch alapú ami miatt belefuthatsz kevésbé tesztelt csomagból eredő problémába. Lehet, hogy nem fogsz de van rá némi esély. Hogy kicsit reklámozzam a Chakrát ami ennek a rokona, ott most sikerült rávennem a fejlesztőit, hogy tegyük be a telepítőbe a gyorsításhoz kellő csomagokat, így mind a film lejátszók, mind a böngészők fogják tudni használni a hardveres gyorsítást. Most épp az RC2 kiadásnál tartanak a telepítőből, bármikor kijöhet a végleges verzió.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #64920 üzenetére
Ezt nézted? https://bgstack15.wordpress.com/2017/12/23/veracrypt-rpm-for-fedora/
A srácnak saját veracypt tárolója van. Vagy le is töltheted a binárist, vagy lefordíthatod forrásból.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kmarci25 #64908 üzenetére
Rendszerbetöltőt sosem partícióra, hanem eszközre telepítünk, ami az sda vagy az sdb. Mivel a Linuxodat az sda1-re telepíted, így én oda tenném a rendszerbetöltőt az sda-ra. Ez után csak át kell állítani a boot eszközt a crucial ssd-re a biosban.
Így mindkét rendszernek saját betöltője lesz, de a Linuxé mindkét rendszert fogja látni. Ha az sdb-re telepíted a bootloadert, akkor az lecseréli a Windowsét végleg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gyerekek, ezt az offtopicban folytassátok. Részrehajlás nélkül töröltem mindenki off hozzászólását.
ubyegon2: most már várd meg a következő RC-t szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #64627 üzenetére
Nem a csomag felrakás tartott neki sokáig, az csak bináris kicsomagolás, hanem a forrásból fordítás a CCR-es csomagoknál, de az más disztrón se lenne gyorsabb. PPA-s disztróknál nem forrásból fordít, mikor felraksz onnan valamit.
Btw két dolog történt Chakrán, ami érintette a sebességet mióta nem próbáltad. Először lefordították az összes csomagot friss gcc-vel, majd most nem rég megkapta a kernel a CK patcheket, hogy a reszponzivitást javítsák. Ez utóbbi százalékosan akkora mérhető gyorsulást hozott (a phoronix kernel fordítás tesztjével nézve, ami elég jól terhel), mint mikor megtuningoltam a ramot a Ryzennek. Mindkettő 5% körüli csökkenést eredményezett a fordítási időben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #64622 üzenetére
RC1 kiadásnál tartanak, új KDE layouttal, ami szerintem nem valami fasza, mert olyan xfce jellegű. Még kissé félkész az iso, úgy volt, hogy az ünnepekre kijön a végleges, de inkább dolgozzanak rajta még egy kicsit. https://community.chakralinux.org/t/chakra-2018-12-hawking-rc1-released/8125
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Renault, Dacia topik
- Íme az új Android Auto!
- Linux kezdőknek
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Milyen routert?
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 PRO 2TB Digital játékkonzol extrákkal garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új FULL HD webkamera + Számla
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest