-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Geekbench cpu (Ryzen 3600X default beállításokban)
Linux: 1392 / 8039
Windows: 1323 / 7613Geekbench compute vulkan (5600XT)
Linux: 31348
Windows: 49800Basemark 1080p vulkan:
Linux: C15459 (155 avg, 123 min, 250 max)
Windows: C14596 (146 avg, 114 min, 235 max)A Geekbench-es eredmény érdekes, de játék alatt alig van különbség.
Rimuru: jelenleg csak ott fut megbízhatóan a Cyberpunk 2077...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #77134 üzenetére
Nálam is jobb pontokat csinál a proci Linux alatt Geekbench-ben:
Linux: 1092 / 6181
Windows: 1031 / 5769Ráadásul LTSC alatt mértem, ahol kevesebb a beépített szemét, mint az alap kiadásban.
Simán lehet, hogy mivel nem fut n+1 adatgyűjtő task a háttérben, így kap több pontot a proci Linux alatt.Játékban meg ha esetleg megvan a Shadow of Tomb Raider, azt érdemes megnézni Linux alatt, mert azt natívan kiadták Linuxra és 5-10FPS-el többet is hoz a játék, mint Linux alatt.
lev258: semmilyen, mert Manjaro-t használok ahol mindig frissek a csomagok. Egyedül a Thinkpademen van Linux Mint, de az abban lévő Intel grafikus lassítónak annyira mindegy milyen driver van feltéve...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #77132 üzenetére
No megnéztem a teszteket Windows alatt is, kíváncsi voltam. (AMD RX570 4GB)
Geekbench Vulkan Compute teszt
Linux: 32009
Windows: 35592Basemark Vulkan 1080P high windowed custom (mert 1440p monitorom van)
Linux: C8652 (87 avg, 69 min, 145 max)
Windows: C8852 (89 avg, 65 min, 172 max)Szóval a Geekbench nálam kb. 10%-al kevesebbet mér, a Basemark meg kb. azonos értékeket produkál.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #77131 üzenetére
Ahha, ez nem jó hír.
Egy másik tesztprogit még megnéznék ott az Ubuntun, hogy az alatt is olyan különbség van-e, mint geekbench alatt, nehogy csak valami program specifikus különbség verjen át minket.
https://www.basemark.com/benchmarks/basemark-gpu/
Még nem próbáltam de azt írják multiplatform ez is és minden elterjedt API-t ismer. Még a Unigine tesztjei is érdekesek, de azokban nincs Vulkan támogatás, csak OpenGL Linux alatt.
Ha a basemark alatt is ilyen különbséget mérsz mint geekbench alatt, akkor megpróbálhatjuk a gyári AMD drivert feltenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #77125 üzenetére
Dehogynem tud. Hogyan írtad ki?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #77120 üzenetére
Mondok még egy lehetőséget, gyorsan ki lehet próbálni. Párszor már bejött, hogy ha valami nem akar menni Uborka alatt, akkor Manjaro (vagy bármi, ami nem a Debian vonal leszármazottja)...
Telepítés nélkül, csak egy pendriveról bootolj be vele, aztán nézd meg mit csinál ott a Geekbench. Arch alapon, friss kernel és mesa alapból...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #77111 üzenetére
A hiányzó firmware pótlásához a linux-firmware csomagot kellene frissíteni, mert a 20.04-ben 1.187-es van, de annak az updates ágában van 1.187.7-es verzió, ami tartalmazza ezt a javítást is:
"- UBUNTU: amdgpu -- Add navi14 and vega20 TA firmware for 5.8 hwe kernel"Ha jól értem, be kell kapcsolni hozzá a "focal-updates" szoftverforrást és csinálni egy frissítést. Dunno merre van (gondolom a frissítéskezelőben), rég nem használtam már Ubuntut.
Egyébként látom felment az 5.8-as kernel, az jó. Viszont utána friss nyílt radeon drivert is tennék fel, ahhoz ezt kell tenned:
sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
sudo apt update
sudo apt upgrade
Aztán restart.
Pl. azért, mert a 21-es Mesa-ban már ki van cserélve az LLVM fordító ACO-ra, ami elég jelentős előrelépést jelentett a teljesítmény terén. Ubuntu LTS-nél lassan csorognak a mesa frissítések... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #77105 üzenetére
Akkor mégis van 3D gyorsításod.
Tényleg kellene az az inxi kimenet, hogy érdemben tudjunk erre mondani valamit. Már csak azért is, hogy legalább a gpu típusát pontosan lássuk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #77102 üzenetére
Hogyan csinálod?
Mert most tök simán toltam Geekbench gpu tesztet a nyílt radeon driverrel...Parancs:
./geekbench_x86_64 --compute vulkan
Eredménye: https://browser.geekbench.com/v5/compute/2200417Még mindig szeretném, ha tennél fel inxi kimenetet, hogy érdemben tudjunk segíteni... Viszont lehetne a fullos kimenet:
inxi -Fxxx
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #77092 üzenetére
Kérlek másold be az inxi kimenetet amit írtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #77085 üzenetére
Ha nincs fent, tedd fel az inxi programot, aztán add ki kérlek ezt a parancsot:
inxi -Gxxx
Aztán a kimenetét megnézném, mert a nyílt drivernek prímán kell mennie, azzal játszunk Linuxon. Nagyon ritka, hogy valakinek tényleg kellene az AMD zárt drivere, nem is minden disztrón elérhető. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #77082 üzenetére
Öhm, miért van szükséged a gyári AMD driverre? Mi nem megy a nyílt driverrel amit alapból kapsz?
Milyen hardver?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #77066 üzenetére
Hmm, add át a fájl tulajdonjogát másik usernek chown-al. Talán ez a legegyszerűbb megoldás.
K0zm0: ügyes trükk!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Smart adatokat kell nézni, csak abból lehet megmondani. Pl. szektorhibák esetén van tartalék tárterület, ami használatba kerül a hibásnak bélyegzett szektorok helyett.
Van egy hdd-m amin van 120 hibás szektor, de áthelyezte őket magában és azóta is vígan megy...
Azt nem tudom, hogy egy ilyen áthelyezésnek van-e kihatása a konzisztenciára. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
onkelz #76977 üzenetére
GDisks lehet, hogy magától is meg tudja oldani. Ezt olvasd át: http://www.rodsbooks.com/gdisk/repairing.html
Btw, érdekes h. Windows alatt nem látszik a probléma. Vagy látja, csak nem szól róla... Újabb Windows nincs kéznél?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
onkelz #76937 üzenetére
Gpartedben van ilyen, hogy felcsatolás. Az ott mit mond ha megcsinálod? Illetve mielőtt azt megcsinálod, nyomj rajta egy ellenőrzést. Feltételezem, hogy ntfs fájlrendszer van rajta, az esetleg "dirty" állapotba kerülhetett... Érdemes lenne Windows alatt is csinálni rajta egy fájlrendszer ellenőrzést, még akár az említettek előtt.
tordaitibi: nem, azokat a dolgokat pont nem én csináltam. Illetve amit csináltam és elkészült, abból jellemzően nem lett termék, ment a fiókba.
A következő, de kisebb cégemnél inkább szoftveres fejlesztő voltam, de ott is jártunk ki telepíteni kamerát, okos szekrényt stb... Kollégámmal a parlamenttel szemben a rakparton rúgtunk be, elég alaposan egyik ilyen húzósabb több napos melónál, szépek voltunk mondhatom. És még szerencse, hogy hajnali 1-kor nem sikerült olyan elektromos biciklit bérelnünk, pedig nagyon próbálkoztunk vele -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
onkelz #76931 üzenetére
Akkor valószínűleg csak a felcsatolás nem történt meg valamiért.
tordaitibi: hűha, ezek szerint kollégák lehettünk.
2013-17 között voltam Multis hardverfejlesztő Pécsett.
Egyébként igen, a riasztós fejlesztések nagyon lassan haladnak minden máshoz képest. Már a facebookra kellene posztolnia a riasztóknak (képletesen értve), de éppen csak eljutottunk az érintőképernyős kezelőkig az utóbbi években... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #76928 üzenetére
Yepp, aktívan játszom Linux alatt, 2020-ban már AAA címekkel is ott toltam.
Most az év végére szorultam vissza Windows alá a Cyberpunk 2077 miatt, mert az a két Linuxos gépemből csak az egyiken tudott betölteni mentést és ott se probléma mentes, de majd megoldódik, másoknak úgy nézem megy rendesen hasonló géppel meg disztróval. (mondjuk a játéknak is van n+1 bugja, ez se teszi egyszerűvé a proton dolgát
)
szerk:
a biztonságtechnika meg az autóipar az két dinoszaurusz terület. Biztonságtechnikában dolgoztam régebben telepítőként, később meg fejlesztőmérnökként, apám meg autószerelő. Mindkét területre jellemző, hogy még működésben kell tartani XP-s gépeket, mert csak azokra van szoftver bizonyos amúgy b. drága célhardverekhez... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #76901 üzenetére
Nálunk még a suli alatt a villamos gépek ZH-ra cipeltek be egy tagot 4-en, annyira részeg volt. Kérdezték a tanárt, hogy ez akadály-e a ZH megírásának, de nem volt az. Letették a padba, a srác meg nem mozdult meg többet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Magyarul még viccesebb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trapi007 #76877 üzenetére
Miért nem klónozod át egy nagyobb SSD-re?
Hozd létre a partíció(ka)t az új SSD-n, aztán a CloneZilla megcsinálja a klónozást, utána nagyjából csak egy live rendszer alól át kell írni a root partíció UUID-jét (ha UUID-vel csatoltad) az fstab fájlban, aztán kell csinálni egy grub frissítést és készen is vagy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulazsolti #76708 üzenetére
Egyiket sem. Létezik ugyan víruskereső Linuxra, ahogy 1-2 kártevő is ismert, de ugye a Windowsra írt vírusok le sem tudnak futni Linuxon, szóval...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt csak itt hagyom, most találtam.tordaitibi: prezisztens live kell neked. Pl: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulazsolti #76688 üzenetére
A VGA driver dobott egy hibát, ezen kívül valamelyik USB-s eszközzel vannak gondok, ilyen hibákat gagyi kábel okozta bizonytalan kapcsolat szokott okozni.
A VGA driver hibára nincs tippem, az a VGA évekkel ezelőtt is hibátlanul ment Linux alatt. Ez a hiba az USB-ről bootoláskor jelentkezett, vagy el tudtad kezdeni a telepítést és telepítés után nem bootolt be?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ehh, Linus és Electroboom együtt se tudták kinyírni az Ubuntut. https://www.youtube.com/watch?v=nXkgbmr3dRA
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #76627 üzenetére
i915 driver összeomlott
systemd egy része szintén
ezek után egy csomó read error van, amit még sosem láttam sehol
qt összeomlást is látniNem tudom hogy került ebbe az állapotba, de itt valami nagy gebasz van. Nálad volt az, hogy Manjaro-n még minden faja volt, aztán váltottál Arch-ra és azóta vannak ezek a gondok?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lypen99 #76613 üzenetére
Tulajdonképpen bármelyik népszerűt felteheted rá, de az LXDE / LXQT / XFCE asztali környezetes verziók közül válogass. Az igényesebbekhez kevés a ram (meg proci, meg hdd, meg minden) és azokat már a laptopokban megszokott lassú HDD is erősen visszafogja. - ha van rá lehetőséged, dobj bele valami olcsó kínai SSD-t, sokat számítana neki.
De akármit is teszel rá, pl. egy Facebook erős kihívást fog jelenteni a gépnek a proci miatt. Youtube videók szintén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
onkelz #76597 üzenetére
Ext4 partíció van azon a hdd-n? USB3-as? Mondjuk még akkor se normális amit mondasz, ha egyik se.
Arra gondolok, hogy itt nálad valami rendszerszintű probléma van. Debiánnal manapság nem vagyok képben a lehetőségekről, de ha fel tudnál tenni rá egy újabb kernelt, az megérne egy próbát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #76553 üzenetére
Futó rendszerről így ne csinálj mentést, nem lesz jó vége. Live rendszer alól dolgozz, pl. tar tömörítővel. Bár, az most egy jó kérdés, hogy hogyan lehet kihagyni adott 1-2 mappát ebből.
*wine: arch vonalon van egyféle wine csomag, meg a staging verziója. De külön 32 meg 64 bites wine-t évek óta nem láttam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #76412 üzenetére
Jó disztró friss csomagokkal.lásd billencs válaszát!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #76352 üzenetére
Egy 22 napos bejegyzést találtam erről egy embertől, de magyarázat nincs benne. [link]
Btw, most adták ki a 20.2-es telepítőt pár órája.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #76272 üzenetére
Pár szót írhatnál róla.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Wolfskin #76252 üzenetére
Tehát akkor először is fel kellene telepíteni.
A live képes Linuxok ma úgy működnek, hogy bebootolsz a pendriveról és általában van kint az asztalon egy ikon, hogy pl. rendszer telepítése. Azt választva elindul a telepítő.
Ezt a konkrét disztrót amit próbálsz ezt még nem láttam, de szerintem ott is ilyen megoldás van alkalmazva. A hagyományos, telepítőbe bootolós dolgot már nem láttam évek óta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Wolfskin #76249 üzenetére
CONRTRA
angol nyelvű (a gazdája azt se éri, ha angolul mondják, hogy heló)
nem telepszik, csak fut live usb-ről*valszeg csak fel kell tenni valamilyen -hu csomatgot, ami lemagyarosítja a felületet. Látatlanban nem tudom.
*A nem telepsziket hogy érted? Bizonyos disztrók a telepítés utáni első frissítéskor szedik le a nyelvi csomagokat.FAQ
Firefox profilt ide tudod másolni: A /home/felhasználóneved/.mozilla
De utána már ne így csináljátok, hanem állítsátok be a sync-et a böngészőben és akkor erre nincs több gond.látni fogja a win alatt használt külső HDD-t? -igen, kezeli az ntfs fájlrendszert (is).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#45687808 #76207 üzenetére
A téma összefoglalóban a Leírások, ismertetők alatti utolsó 6 linket nézd meg, Ubuntu környéki disztrók vannak bennük. Meglepően sok mindennel lehet játszani is Linux alatt manapság.
Zorinról rosszat nem tudunk mondani, de innen nem tudok olyat, aki azt használja. Kezdőként inkább a populárisabb Mint Cinnamon-t javasolnám, ott ha bármibe belefutsz, rögtön kapsz segítséget is hozzá.
Ha kicsit bátrabb vagy, akkor meg akár lehet nem Ubuntu / Debian és leszármazottai környékén is nézelődni, páran használjuk a Manjaro-t innen megelégedéssel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Áram járta vezető, de minden vezetőnek van induktivitása (is). Villámcsapáskor 3 módon tud kárt tenni a környezetében a villámhárítóban folyó hatalmas áram:
Konduktív csatolással: A földelt fémvezetéken végigfolyó, illetve a földben szétterjedő áram hatására megemelkedik a villámhárító és annak környékének potenciálja a távolabbi „föld” pontokhoz képest. Ez túlfeszültséghez vezet, ami átívelhet szigetelt vagy máshol földelt tárgyakhoz. Mivel a feszültségemelkedés mértéke... fontos a villámhárítók (és egyéb, villámcsapásnak kitett fémtárgyak) megfelelő földelése. 100 kA-es áramcsúcs és 2 Ω-os földelési ellenállás esetén 200 kV adódik, ami elegendő kb. 10 cm levegő átütéséhez.[5]
Induktív csatolással: A villámhárítóban folyó áram mágneses tere feszültséget indukálhat a közelben található, attól független vezetőhurkokban is. Többszintes épület esetén az adatátviteli és villamos hálózatok és antennák rendszerében könnyen indukálódhatnak hatalmas túlfeszültségek. Egy villámvédelmi méretezésekben használt átlagos áramfelfutási értékkel, 100 kA/μs-mal számolva egy, a villámhárítótól fél méterre (falvastagság) elhelyezkedő, 10 m élhosszúságú négyzetben 620 kV is indukálódhat.[6]
Kapacitív csatolással: A villámhárító és a hozzá kapcsolódó vezetők, vezetékek mint egyik fegyverzet és a környezetben található fémtárgyak, más vezetékek mint másik fegyverzet közötti kapacitás (szórt kapacitás) miatt a villámhárító potenciáljának megugrása a másik fegyverzet ellentétes irányú feltöltődéséhez vezet. Ez nagy áramerősségekkel és feszültségszintekkel járhat.[7]"
[link]De ez már nagyon off.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #76158 üzenetére
Jah látom, régi a csomag a 18.04-ben.
Jó cucc az a tyukolmotor!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #76152 üzenetére
tyukolmotor.mp4?
Alig több mint két hete raktam fel Lubuntu 20.04-en a onedrive-ot repóból, gond nélkül működött. Azóta két frissítést is kapott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
elektron@ #76122 üzenetére
A stílusodon faragjál egy kicsit, felesleges flame keltő hozzászólásokat írni, a következő ilyen stílusút már törölni fogom.
Btw, a terminál egy segítség amit nem azért használunk mert szívatni akarjuk magunkat, hanem mert bizonyos dolgokat egyszerűen gyorsabb ott, mint a GUI-n kattintgatva. De nem, a napi dolgokhoz nem kell terminál egy desktop disztrón, minden megy GUI-ról.
tordaitibi: a hivatalos tárolóból tedd fel, jól működik, én is használom. Mondjuk lassan tölt le fájlokat, de működik és a sharepoint / office365 alá betagolt dolgokat is kezeli. Kicsit zagyva, hogy hol kezdődik a OneDrive és hol megy át sharepointba / office 365-be, a cégemnél ráadásul mindkettő van...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cappa72 #76110 üzenetére
Igen. Ha megrövidítem a parancsot, akkor látszik is, hogy miért:
$ GPU=$(lspci | grep VGA | cut -d ":" -f3);RAM=$(cardid=$(lspci | grep VGA |cut -d " " -f1); lspci -v -s $cardid);echo $GPU $RAM
Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590] (rev ef) 07:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 470/
480/570/570X/580/580X/590] (rev ef) (prog-if 00 [VGA controller]) Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Radeon RX 570 Gaming 4G Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 67, IOMMU group 13 Mem
ory at e0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M] Memory at f0000000 (64-bit, prefetchable) [size=2M] I/O ports at f000 [size=256] Memory at fcf00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256K] Expansion
ROM at 000c0000 [disabled] [size=128K] Capabilities: <access denied> Kernel driver in use: amdgpu Kernel modules: amdgpu
Azt nem tudom, hogy mit jelentenek ezek a számok de ez alapján máshogy kellene lekérdezni mert ezek nem a teljes ram méretet adják meg. Szerintem kérdezz rá a Linux haladóknak topikban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
elektron@ #76083 üzenetére
https://q4os.org/index.html, gyakorlatilag egy Debian, Trinity asztali környezettel ami a régi KDE 3.5-ből származik, gyakorlatilag a KDE3 nosztalgiára vágyóknak QT3-al és ha jól értem Plazma5-tel.
A "linuxosok meg szart se érnek" azt annak tekintetében nézd, hogy ez leginkább nosztalgia disztró, illetve ultralight környezet. Egészen mást tapasztalnál egy mai KDE-t kínáló disztróban ezen a téren.Az Android meg vicces összehasonlítás, mert engem pl. a sikítófrász kerülget, ha normális Androidos telefon után egy Samsung telefon menüjében kell megcsinálnom valamit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Aksomatic #76012 üzenetére
Linusnak volt némi problémája ezzel.
https://arstechnica.com/information-technology/2013/02/linus-torvalds-i-will-not-change-linux-to-deep-throat-microsoft/ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sanyi.mTs #75996 üzenetére
A OneDrive megoldható, abraunegg klienssel. Benne van a tárolókban is, de terminálban kell felkonfigurálni, bár nem annyira bonyolult.
Maga a OneDrive egyébként nem egy jó találmány, a cégnél használjuk (Windows alól), de állandóan szinkronizációs gondjai vannak, azt nem igazán tudja kezelni, ha beleszerkesztesz egy felhőben lévő doksiba...Az o365-öt nem tudom. Lehet érdemes lenne átállítani helyette LO-ra.
Nyomtatók párosítsa egyszerű szokott lenni. Nem rég tettem fel Samsung nyomtató Linux alá, ott a gyári drivert le kellett tölteni és az utasításait követni, de csak pár parancs volt. Általában ennyi sem kell nekik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Aksomatic #75982 üzenetére
Teljesen élhető, de megérdemelne egy nagyobb SSD-t és akkor nem lennének hely gondjaid. A nagyobb SSD-k egy kicsit amúgy is gyorsabbak (főleg írási sebesség terén), mint a kicsik.
Illetve ha a Win10-et UEFI módban tetted fel, akkor annak a félévi frissítései bele tudnak kavarni a boot sorrendbe, mert kvázi friss telepítésként az EFI boot rekordba is magát fogja beállítani, ami után kézzel kell a grub-os EFI-t visszaállítani.
Ha hagyományos, nem UEFI-s telepítést csináltál, akkor ott nincs semmi gond. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #75978 üzenetére
Igen, ez a cél. Viszont szerintem egy esetleges zárt driver miatt fújoltak, de ez ebben a formájában pont olyan driver lesz, mint bármi más a kernelben.
Aksomatic: nem marad elég helyed a Win10 félévi frissítéseire!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Aksomatic #75901 üzenetére
Talán az Arch Linux wiki oldalán, ott minden nagyon jól le van dokumentálva. Maguk a parancsok is nagyon alaposan dokumentálva vannak, ha megnézed a manpage oldalukat, azt akár online is eléred.
Mondjuk mikor terminálban aman parancsnév
formában próbálod megérteni a parancsok működését az inkább zavaró mint hasznos, mert gyakran több oldalon keresztül van leírva és csak azt nem fogod benne megtalálni, amire neked kellene...Tegyél fel egy virtualboxot, és próbáld ki ott a dolgokat, egy-két disztrót. A napi szintű működéshez nem kell se terminál, se parancsok.
Ha tényleg érdekel mélyebben a dolog, akkor nézd meg a "Linux from scratch" disztrót, ott mindent te csinálsz meg magadnak, alapos leíráson keresztül. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hamarosan alapból be lesz kapcsolva mindenkinél Linux alatt a webrenderer (grafikus gyorsítás) a Firefoxban, a 84-es béta már így érkezik: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #75771 üzenetére
Előbb fog megtörténni, hogy a Windows alá kerül be Linux kernel, mert akkor egy nagy csomó fejlesztőt nem kell majd fizetniük. Meglepően közel vannak hozzá, hogy ezt a cserét megcsinálják... Most legutóbb a WSL alá portolták a grafikus gyorsítást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Neil Watts #75755 üzenetére
Manjaro KDE alatt 5600XT-t használok, megy faszán. 1440P-ben játszok, utolsó Tomb Raider, Control, ME Andromeda is megy vele.
Egy dolog viszont van ami szerintem driveres eredetű, néhány játék alatt intenzív shader generálás zajlik a korábban nem látott helyeken (ME Andromeda, World War Z), valamint szerintem ennek folyománya, hogy a Steam bizonyos játékok indítása előtt szinte mindig nekiáll Vulkan shadereket fordítani, ami azért eltart pár percig. Erre példa a Tomb Raider volt, meg időnként a Star Trek Online is.
Lehet ez mondjuk Steam bug is, mert gy.k. ugyanazokat a shadereket generálja le újra és újra, még nem tudom az okot. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
--TG minőségemben írom ezt a posztot--
Kollégák, tessék megmaradni a szakmai témáknál. Nézeteltérések rendezésére vannak egyéb lehetőségek mint az offtopicok, a ring topic és a privátok rendszere.
Ha folytatódik a téma, akkor elkezdem törölni a hozzászólásokat, mindegy ki írja őket.Legyetek egymásra tekintettel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#26097408 #75649 üzenetére
A phoronix.com olvasgatása javasolt, ott összeszedik, hogy éppen mit csinálnak a kernelek fejlesztői. (meg minden más, Linux specifikus témát is ott érdemes követni) Elég szétágazó a kernel fejlesztése, ennél jobb changelogot szerintem nem fogsz találni.
Az új kernellel amúgy nagyjából semmi nem fog változni, ha már a mostanival is megy minden. Váltani közöttük a boot menüben lehet, alapból mindig a legújabbal bootol. A boot menü ha nincs, akkor azt hiszem a shift-et boot alatt nyomva tartva bejön, ahol a 2. sorra rámenve ki tudod választani az egyéb gépen lévő kerneleket. Olyat válassz, aminél nincs a nevében a "recovery", mert az csak helyreállításhoz kell ha nagy gebasz van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#26097408 #75644 üzenetére
Igen, wine alatt lehetséges, legalább is magát a virtuális gépet érintő fertőzést benyelni. De Wine-val az ember eleve nem olyat szokott futtatni, ami nem ismert progi...
A rolling disztrók meg azoknak javasoltak, akik rászánják az időt és pl. olvassák a disztróval kapcsolatos híreket. Mivel a rollingnál gyakran változnak a dolgok, így időnként szükség lehet kézi beavatkozásra, pár parancs lefuttatására.
Én azért használok rolling disztrót, mert én játszok is a gépen, nekem szükségem van a legfriss driverekre, kernelre, stb.
De rolling téren is vannak árnyalatok, hogy mi mennyire változik gyorsan. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #75589 üzenetére
Az, hogy mire van szükséged. Régi, de elvileg stabil dologra, vagy nagyjából friss de még mindig elég stabil dolgokra, vagy tényleg a legújabbra mindenből. Így a Debian filozófiájától eljutunk az Ubuntu naptári kiadási modelljén át a rolling disztrókig, mint pl. az Arch és a Manjaro.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#26097408 #75583 üzenetére
Ami az SW managerben van, azt mind a disztró fejlesztői tették oda. Van némi átfutása a dolgoknak, mire a kiadott szoftver eljut az adott disztró csomagtárolóiba.
És akkor még itt jön a képbe, hogy milyen disztrót használsz, mert van, ahol szándékosan régebbi csomagokat tartanak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyre komplettebb a Steam-ben a Proton DX12-es játék futtatási képessége:
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=VKD3D-Proton-2.0 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #75490 üzenetére
5000-es széria kell a VP9-hez. Ugyanakkor nem garantált, hogy működni is fog a youtube-on, még elég kezdetleges a dolog. - Az 5000-es széria meg amúgy is drága...
Az offline videók többsége viszont x264 vagy x265-ös codecet használ, azok már a régebbi kártyákon is jól működtek. Ár / érték arányban talán egy használt RX500-as sorozatú kártyát vennék a Polaris GPU miatt, azok mindent tudnak a VP9-et kivéve. - és ráadásul a szoftveres oldaluk is fasza Linux alatt.
Itt megtalálod, hogy melyik GPU mit tud hardveresen dekódolni: https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Video_Decoder
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Windows 11
- Formula-1
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple MacBook
- Villanyszerelés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest