-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moongoose #79199 üzenetére
Megnéznéd, hogy mi a VLC gondja? Terminálban futtasd így ott, ahol a fájl van:
vlc videofájl.mp4
oda ki fogja írni, ha valami nem oké neki. Meg még érdemes megnézni az SMPlayer lejásztót, nekem az a kedvencem.
szerk:
továbbá érdemes lenne egyvainfo
parancsot is futtatni, hogy lássuk megy-e a va-api, ami kell a videó hardveres dekódoláshoz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
HP gépekhez van a hplip progi, ami kezeli a nyomtatót. Az a pár ilyen nyomtató faszán működött amit láttam. Samsugnoknál azt hiszem telepíteni kellett a gyártó driverét aztán mentek minden trükk nélkül.
De most egy koliban csak rádugtam a Mint-es laptopomat a hálózatra és azonnal megjelent a HP MFP281 nyomtató a tálcán, tudnék rá nyomtatni pedig semmit nem konfigoltam, nincs hplip se a gépen.
Viszont konkrét típusokra nem tudok javaslatot mondani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Linuxtól eltekintve, ez a nyomtató egy rakás trágya. Ilyen volt előző cégemnél, rendszeresen kellett vele kínlódni mire hajlandó volt kinyomtatni egy oldalt... Ha véletlen nem a megadott iránynak megfelelően raktad be a papírt a tálcájára, akkor már el is akadt nyomtatás közben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
leviske #79179 üzenetére
Céges adatmentő szerver gépen az fut. A review-t most nincs időm elolvasni, de minden gond nélkül működik nálam. Gyors, és röhögve elvan 30 - 50 napos uptime-okkal, miközben a céges W10 meg pár hét működés után furcsa jelenségeket produkál, pl. lehal a onedrive.
moongoose: ssd-vel már egész jó lesz a helyzet. Ettől független még esetleg ram bővítés megérné, ha ráakadtok valami olcsó használt példányra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moongoose #79176 üzenetére
Ezt mind tudja bármelyik "asztali" disztró, mindig is tudták, sőt jóval több dolog van meg bennük alapból, mint egy Windowsban.
A 2GB ram az viszont elég kevés bármire manapság, pl. életed párja megnyitja a facebookot és a gép rögtön felélte a szabad ramot... Mindegy, ezt nyilván tudjátok. Gondolom HDD van a gépben, ami további hátráltató tényező.
Szóval valami light disztrót javaslok, pl:
Lubuntu
Linux Mint XFCE
Linux Mint MateNézd meg őket, próbáld ki amelyik tetszik. Minden mai disztró egyből bootol a telepítő pendriveról, így telepítés nélkül ki fogod tudni próbálni a gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Viktoár #79172 üzenetére
Itt a how-to upgrade Linux kernel-t meg lehet próbálni, nem bonyolult: https://www.makeuseof.com/upgrade-kernel-linux-mint/
De valószínűleg nem fog semmin változtatni, mert a kernelben lévő ov2680 driver I2C-n keresztül keresi azt a kamerát, miközben a te gépedben meg ACPI-n kellene az x86-os architektúra miatt.
Az utolsó update 2019-es ahhoz a kamerához, így jelenleg nem látok megoldást az életre keltésére. Innen van az infó: https://askubuntu.com/questions/1250560/why-doesnt-my-camera-work-when-theres-a-kernel-module-for-the-driverKét alternatív megoldást látok:
-dualboot
-USB-s kamera használata -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Viktoár #79170 üzenetére
Szia!
Meg kellene tudni, hogy milyen kamera.
lsusb
lspci
inxi -Fxxx
sudo dmesg
Ennek a három parancsnak kellene a kimenete, mondjuk pastebinre feltéve.
Update2: ov2680 a kamera abban a táblagépben. Kezdésnek azt mondanám, hogy fel kellene tenni a lehető legfrissebb kernelt Mint alá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#74353664 #79166 üzenetére
Próbaképpen tegyél fel egy user agent megváltoztató kiegészítőt, és állíts át pár paramétert, hátha csak valami nem tetszik neki a useragentedben. Simán lehet, hogy csak valamit rosszul konfigoltak be és az "ubuntu" sztringre ugrik, nem egy olyan komoly oldal az rtlmost.hu...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #79152 üzenetére
Csak pár tipp fejből, mert anno volt pár köröm a cron-al. Csinálj egy .sh bash script fájlt, majd a szokásos #!/bin/bash alá tedd bele parancsodat (de teljes elérési úttal, ez fontos), a végére meg a
> \home\valaki\valahol\log.txt
mezőt.A crontab -e paranccsal meg tedd be a .sh fájlodat, szintén teljes elérési úttal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mint-en felraktam a PowerISO-t a szoftverközpontból. Megy, lát egy rakás mappát, de a /media-t nem, így a külső HDD-met sem. Csináltam a /home alá egy szoft linket a meghajtóra, de azt sem látja.
Át kellett másolnom az iso fájlt a /home alá, hogy ki tudjam írni. Elvileg Flatpak alkalmazás, gondolom ahhoz van köze.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez #79075 üzenetére
Nem reménykednék benne, hogy félrement boot alatt meg fogja tudni mondani mi hiányzik.
De ha ilyen dolgok érdekelnek, akkor az LFS-t ajánlom figylemedbe. Ott a nulláról rakod össze az egész rendszert, mindennel együtt. https://www.linuxfromscratch.org/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Penguin95 #78922 üzenetére
Az a két csomag amit hiányol, abból az egyik az unstabil, másik a merged ágban van.
Feltétlen ragaszkodsz a Devuanhoz? A javaslatom az, hogy dobj fel egy Mint-et helyette és valszeg minden gondod megoldódik vele.
B lehetőség, hogy a Debian topicban meg a haladó Linuxosban is rákérdezel, hátha tudják mit kellene itt csinálni mert én kifogytam a tippekből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Penguin95 #78919 üzenetére
Ahogy nézem már nincs külön modules csomag. Régen volt.
Itt szerintem az nvidia-legacy csomagot is frissítened kell a backportsból, mert összefügg a kernel verziójával.
Itt van a lista, szerintem keresd meg ebből azt a nevűt, ami már most is telepítve van és az apt -t... módon tedd fel.
https://pkginfo.devuan.org/cgi-bin/policy-query.html?c=package&q=nvidia-legacy-340*Starchm: igen, a Debian egy jó választás ilyen célra. Van neki normális wiki oldala is ezeknek a beállítására.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Penguin95 #78915 üzenetére
A backports tárolót kellene bekapcsolnod, az nem fogja elrontani a stabil csomagokat.
Ezt kellene hozzáadnod az
/etc/sources.list
fájlhoz, beírva a kódnevet.deb http://deb.devuan.org/merged <release codename>-backports main
Aztán mehet egy apt update
Így tudsz ott keresni:sudo apt -t beowulf-backports search csomagneve
Így tudsz onnan telepíteni:
sudo apt -t beowulf-backports install csomagneve
Hogy pontosan melyik 3 csomagot kell felraknod a kernelhez, azt a webes keresőjük alapján nem tudom megmondani, mert a Debian vonalon szokásos összevissza jelöléseken nem igazodok ki. Ezekre a nevekre kell keresned, elvileg 5.9-es kernelt fogsz találni:
linux-image
linux-headers
linux-modulesA teamviewerre egyenlőre nincs tippem, hogy mi a megoldás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Penguin95 #78913 üzenetére
Szia!
Próbáld meg úgy feltenni, ahogy írják is:sudo apt install ./teamviewer_13.x.yyy_[arch].deb
Egyébként a megfelelő verziót próbálod telepíteni? Mert elvileg kellene lennie verziószámnak a csomag nevében.
Videólejátszás:
Két dolgot próbálnék meg:
-újabb firefox, azon már WebRenderer is van, nem csak OpenGL lehetőség
-újabb kernel, mert a tied már lassan 3 éves. Az alatt sok minden történt grafikus driverek terén - 5.10 elérhető a tárolókból -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Skullwipe #78909 üzenetére
Secure boot be van kapcsolva?
Emiatt kérdezem:
[ 32.275884] nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.
[ 32.275904] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[ 32.275906] Disabling lock debugging due to kernel taint
[ 32.293276] nvidia: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[ 32.303959] nvidia 0000:01:00.0: vgaarb: changed VGA decodes: olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=io+mem
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Skullwipe #78906 üzenetére
A 3pFR link alapján a lightdm és a Xorg került kilövésre. Vagyis nem lefagyott a gép, hanem megszűnt az interakció lehetősége a géppel.
jún 12 13:39:21 kodi-pc systemd[1]: lightdm.service: State 'stop-sigterm' timed out. Killing.
jún 12 13:39:21 kodi-pc systemd[1]: lightdm.service: Killing process 796 (lightdm) with signal SIGKILL.
jún 12 13:39:21 kodi-pc systemd[1]: lightdm.service: Killing process 818 (Xorg) with signal SIGKILL.
jún 12 13:39:21 kodi-pc systemd[1]: lightdm.service: Main process exited, code=killed, status=9/KILL
jún 12 13:39:38 kodi-pc systemd[1]: systemd-logind.service: State 'stop-sigterm' timed out. Killing.
jún 12 13:39:38 kodi-pc systemd[1]: systemd-logind.service: Killing process 736 (systemd-logind) with signal SIGKILL.
jún 12 13:40:51 kodi-pc systemd[1]: lightdm.service: Killing process 818 (Xorg) with signal SIGKILL.
jún 12 13:41:08 kodi-pc systemd[1]: systemd-logind.service: Processes still around after SIGKILL. Ignoring.
Azt viszont ebből nem tudom, hogy mi vezetett ehhez.
Jól látom, hogy nVidiás a gép? Ahhoz a nyílt, vagy a zárt drivert használod? Ha azt ami alapból van, akkor helyette érdemes lenne megpróbálni a zártat, mert az nVidia nyílt drivere nem a legjobb sajnos, messze nem kap akkor a támogatást, mint az AMD-s nyílt driver. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Skullwipe #78901 üzenetére
Az egyetlen gyanús dolog amit látok:
ACPI BIOS Warning (bug): Incorrect checksum in table [SSDT] - 0x0A, should be 0x11 (20190816/tbprint-177)
De ez egy nagyon régi bug ami egy csomó gép bioszában benne van, a kernel emiatt egyszerűen csak nem foglalkozik a hibás cheksummal.
Mást nem látok. Ez a gép hogy áll biosz frissítéssel?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Írja is, hogy bios bug. Ha lehet frissíteni bioszt, azt csináld meg. Viszont a KDE Neon az nem kifejezetten napi használatra való disztró, inkább csak egy preview a tényleg legújabb KDE csomagokhoz. Ha friss KDE-s disztrót keresel ami stabil is, akkor pl. a Manjaro KDE-t javaslom.
Skullwipe: nem tűnik komolynak, szerintem először a biosz-t nézd meg mielőtt bármit állítanál az acpi-nél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #78858 üzenetére
Nem bug, olyankor valami folyamat akad be (vagy vár valamire, de aztán hiba nélkül leáll, ilyet is láttam már) és a systemd lövi le 90 másodperccel később.
Skullwipe:
"Ha ezzel is gond van, és nem jövök rá, hogy kapcsoljam ki a jelszó kérést vissza jövök, de ez idő igény lesz, mivel ez a probléma, nagyon inkonzisztens." - ha ez a megoldás működik, akkor előtúrom neked mit kell beírni az egyik fájlba."Hogy mit állítsak be nem tudom, de úgy tűnik a képek alapján, hogy jobb lesz ha kikapcsolom."
ezt inkább hagyd a végére, az ACPI egy fontos dolog. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Skullwipe #78855 üzenetére
2: Mindig elfelejtem a menü nevét, a beállításokban meg fogod találni.
3: Az alaplap energiakezelése. Valójában egy katasztrófa, rengeteg buggal a különféle bioszokban. Kernel paraméterekkel lehet állítani ezt-azt vele kapcsolatban.
4: Mindenképpen csak az újabbnak látom értelmét
5: csinálhatsz egy shell script fájlt amit futtathatóvá teszel ,azt meg kilinkelheted az asztalra. Azt hiszem kell hozzá sudo, vagyis jelszót fog kérni, de ha egyébként ez a megoldás működik, akkor ezt később ki tudjuk kapcsolni ennél a parancsnál, most nem érdekes.Kb. ennyi lenne a valami.sh fájl tartalma:
#!/bin/bash
sudo shutdown -h now
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Skullwipe #78853 üzenetére
Amiket megnéznék:
-bios frissítés az alaplaphoz, ez lenne legfontosabb.
-intel mikrokód frissítés csomag telepítve van-e? Zárt driverek, vagy eszközmeghajtók vagy valami hasonló nevű Mint-es beállítások menüpontban rögtön bekapcsolható
-acpi specifikus dolog lehet (bios bug), dmesg kimenetet néznék errorok után kutatva
-újabb kernel felrakásaA leállítás akkor is megakad, ha
shutdown -h now
parancsot használva próbálkozik? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
FistXL #78825 üzenetére
Hát ebben nem látok hibát. Ami nem jó, mert így nem tudom mi lehet a gond.
Azt hiszem most lenne érdemes kipróbálnod a gyári AMD drivert a mesa helyett. Láttunk problémákat az AMD apu-kkal kapcsolatban itt, de ilyen jellegűt amit írtál még nem.
Azt viszont passzolom, hogy Mint alatt hogyan kell beaktiválni az AMD drivert, nem tudom egyszerűen csak meg kell-e nyomni az aktiválást az Administration ‣ Driver Manager alatt és az megcsinál-e mindent magától. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
FistXL #78823 üzenetére
A kettőből melyiket csináltad meg? Mert a mesa-s utolsó parancsa nem jó a leírásomban, meg ott sem ahonnan másoltam. Ez helyett:
sudo apt install mesa
ez
sudo apt upgrade
kell.
Viszont itt nálad valami nagyon rendellenes dolog áll fent. Még egy sudo dmesg kimenetet tegyél fel kérlek pastebinre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #78814 üzenetére
A -modules van még, de az fel volt rakva nálam, szóval az jött az image-el együtt.
Közben megtaláltam mi ez a -oem dolog. https://wiki.ubuntu.com/Kernel/OEMKernel
Vagyis ez jó cucc. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #78812 üzenetére
Az egész Ubuntu világ jellemzői ezek a hülye nevű csomagok. 5.10-es kernelből csak ilyen -oem végű van, a korábbiakból meg mindenféle egyéb.
Viszont jó h. mondtad, mert a headers csomagot nem húzta le magától, frissítettem is gyorsan az előző posztot.
Lenne a "mainline" néven célprogi erre, de tegnap dolgoztam vele és nem volt megbízható a működése. Ekkor inkább feltettem a Mint saját tárolójából származó ...-oem kernelt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
FistXL #78810 üzenetére
Kernel 5.4 és mesa 20.2 van most nálad. Ezek kicsit régebbiek, ami az Ubuntu vonal jellemzője.
Először szerintem tegyél fel friss kernelt, most az 5.10 elérhető Mint-en, aztán indítsd újra a gépet.
Ezt kell telepítened:
sudo apt update && sudo apt upgrade
sudo apt install linux-image-5.10.0-1029-oem
sudo apt install linux-headers-5.10.0-1029-oem
reboot
Aztán ha a probléma még mindig fennáll, akkor jöhet a mesa frissítése. Elvileg a kisak ppa kell hozzá Mint-en is:
sudo add-apt-repository ppa:kisak/kisak-mesa
sudo apt update
sudo apt install mesa
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Polemius #78754 üzenetére
Üdv!
Média kiszolgálónak nem a Rasbian / Noobs disztrtót szokták használni (de ott is megoldható), hanem vannak kifejezetten ilyen célra készült disztrók, pl. Kodi.
Továbbá vedd figyelembe, hogy a Pi-n nincs Sata port, így nem javasolt nagy fájlok megosztására, mert elég szűkös a hardware tudása, nem erre találták ki, erre NAS-t kell venni.Úgy általában a /mnt vagy /media alá szokás felcsatolni külső adathordozót, de lehet a /home alá is egy mappába, aztán pedig samba megosztást kell csinálni, annak kell megadni ezt az elérési utat meg jogosultságokat és akkor az elérhető lesz hálózaton keresztül kívülről.
Az admin dolognál meg szerintem ssh-ra gondolsz. Azon keresztül be tudsz lépni (ha engedélyezted az SSH-t és van beállított jelszó a PI-n) és azt csinálsz amit akarsz.
Egyébként van raspberry topic is a speciálisabb kérdések számára.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy néz ki, hogy a radv driveren keresztül a régebbi Radeonok is kapnak (fognak kapni) ray-tracing támogatást: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=RADV-Vulkan-RT-For-Older-GPUs
Ez nagyon érdekes, mert ilyen Windows alatt elvileg nem lesz, ott csak a 6000-es (RDNA2) kártyáktól van rtx.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tobias40 #78686 üzenetére
"VMX - Virtual-Machine Extensions = 0 (1)"
A log szerint a VT-x, vagyis a hardveres virtualizáció ki van kapcsolva a biosban, azt kapcsold be, az után valszeg jobb lesz a sebesség.
Az Ubuntu amúgy egy kicsit hájas disztró, XFCE-s vagy LXDE-s disztrók eleve kevesebb helyet foglalnak így hamarabb fel is települnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tobias40 #78660 üzenetére
Nekem pont fordított a preferencia sorrendem, szóval mindegy melyiket próbálod ki. Elsőre talán az egyik Mint verziót mondanám, mondjuk a Cinnamont. Az eléggé barátságos és Windows után megszokott élményt nyújt, ott vannak a dolgok ahol megszoktad.
A CMS meg... Ahány kínai kamera DVR, annyi szituáció. Régebben munkából kifolyólag olyan dolgokkal találkoztunk, hogy az amúgy b. drága kamera csak és kizárólag IE6 alatt működött ActiveX pluginnel, már IE7-en sem ment... Ez egy ilyen biznisz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tobias40 #78657 üzenetére
Chrome: igen, természetesen.
Pen: 4GB elég bármelyikhez. Természetesen csak a bebootoláshoz kell, a VirtualBox magát az ISO fájlt tudja használni.
Linkek: google
[https://ubuntu.com/download/desktop]
[https://linuxmint.com/download.php]
[https://manjaro.org/download/]CMS: jó kérdés, ki kell próbálni. De azért van egy pár lehetőség, pl: [https://www.ubuntupit.com/best-linux-camera-software/]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tobias40 #78653 üzenetére
Üdv!
Ami gépen jól fut a W10, azon bármelyik disztró ugyanolyan jól fog menni. Elsőnek a népszerű asztali disztrókat javaslom, válassz egyet ami tetszik mondjuk közülük:
Ubuntu (LTS kiadások), Linux Mint, Manjaro és ezek elérhetőek többféle asztali környezettel.Böngésző: mindegyik elérhető, hamarosan azt hiszem még az Edge-et is kiadják majd Linuxra. Opera, Chromium és Chrome is van. Ez utóbbihoz mondjuk lehet hozzá kell adni egy tárolót a rendszerhez, de ez disztró függő.
Outlook: Thunderbird. Én minden oprendszeren azt használom a céges office365 levelezés intézésére, faja. Vannak hozzá mindenféle kiegészítők, így pl. az Outlook naptár integráció is működik.
Magyar nyelv: minden disztróban benne van alapból, telepítéskor rögtön választható.
A NAS elérésével szerintem nem lesz gond. A CMS progis dolgot nem tudom, az lehet igényel majd némi guglizást.
Kipróbálásra meg azt tudom mondani, hogy tegyél fel egy ingyenes VirtualBox-ot a W10-en és először az alá tedd fel egyik-másik disztrót, aztán ha megvan ami tetszik, utána próbáld ki élesben is. - Meg magával a telepítő pendrájval is be tudsz bootolni live módban, ott is próbálgathatod a disztrókat mielőtt telepítenéd.
Telepítő kiírása: rufus progival.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #78529 üzenetére
Na csak rájöttem, hogy mi a gond. A vulkan-radeon csomag mellett az amdvlk is telepítve volt, ezek pedig megölték egymást. Leszedve az amdvlk-t rögtön működött a mesa-s vulkan-radeon, így megszűntek a gondok.
Nem mellékesen a Cyberpunk is ezért nem akart rendesen működni ezen a gépemen.Hogy mik ki nem derülnek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kiskutyák #78628 üzenetére
Feltételezem nem opció egy friss telepítés. Esetleg próbálkozhatsz a discontinued repó-k beállításával mint szoftverforrás: http://ftp5.gwdg.de/pub/linux/suse/opensuse/discontinued/
Aztán lehet, hogy fogsz tudni frissíteni, akár magát az opensuse-t is onnan és akkor előbb-utóbb beérnél egy olyan verzióra, aminek még van aktív támogatása.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
poirot #78612 üzenetére
Csodát a Linux sem tud tenni, ha nincs kraft a gépben. Akkor se, ha olyan disztrót teszel fel, ami nem fogyaszt 100MB ramot se a működéséhez.
Ezt a komplett, nagy és relatíve sokat fogyasztó gépet egy Raspberry Pi4 vagy Pi 400 simán kiváltja, miközben elfér a zsebedben és nem is drága.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
poirot #78603 üzenetére
Hy!
Van rá kis igényű Linux, nem is egy. De komolyan, milyen videókat szeretnél nézni azzal az 1 magos régi procival? A modern internetes oldalakat már nem is említem. Ha ragaszkodsz ehhez a géphez, akkor legalább szerezz bele egy Barton magos gyorsabb procit, biztos van kis pénzért az aprón.
Rá való disztrót mondjuk puppy linuxok között tudsz válogatni, nézd meg a heti ajánlókat és próbáld ki amelyik tetszik. https://skamilinux.hu/
A vivaldi meg ha van feltehető bármire, itt írják hogyan kell: https://help.vivaldi.com/desktop/install-update/manual-setup-vivaldi-linux-repositories/ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zolka95 #78558 üzenetére
Jól érted, de Windowsban nincs D meghajtó, csak ha csinálsz, de attól még ott rá kell kézzel állítanod dolgokat, ha biztonságot szeretnél.
A /home alá kerül nagyjából az összes konfig fájlod, mindenféle programok is ott tárolnak adatokat, de ez az a hely elsődlegesen, ahol a saját cuccaiddal is dolgozol. Letöltések, képek, zenék, videók stb dedikált mappákkal...
Én mondjuk csak egyszer használtam külön /home partíciót, de nem tartottam túl fontos dolognak. Ami fontos adatom van, azt más módon tartom biztonságban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Közben nézem, hogy a Chrome 88-tól az alatt is van HW gyorsítás, csak engedélyezni kell:
https://www.linuxuprising.com/2021/01/how-to-enable-hardware-accelerated.html
Próbáltátok?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #78435 üzenetére
Igen, ez egy masszív tévhit, több embert is ismertem aki így tudta. Sőt, sokan azért nem engedték frissülni a Windowst, mert attól féltek, hogy utána nem fog működni a törés vagy a kulcs amivel felrakták...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rodzser Mór #78338 üzenetére
Ha fent volt a Catalyst driver Windows alatt, akkor szerintem valszeg felesleges, mert használta volna, ha tudja. Ha csak nem túl régi rajta valami, mivel már tavaly január 14 óta nem támogatott oprendszer, ahhoz a VGA-hoz meg már jóval régebben adtak ki utoljára drivert.
Mostanában nem tudom mi az alapvető az Ubuntu leszármazott disztróknál, hogy alapból fent van-e minden ami ehhez kell, de a terminálban kiadott vainfo parancs kilistázza, hogy a hardver mit tud gyorsítani. Ehhez elég csak bebootolni egy telepítő pendriveról, ott is ki lehet próbálni. Esetleg a vainfo csomagot kell telepíteni, de aztán már le lehet majd kérdeni.
Valami ilyesmit fogsz látni, ha működik:$ vainfo
vainfo: VA-API version: 1.11 (libva 2.11.0)
vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 21.0.1 for Radeon RX 570 Series (POLARIS10, DRM 3.40.0, 5.10.26-1-MANJARO, LLVM 11.1.0)
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rodzser Mór #78335 üzenetére
Igen, mindegy melyik oprendszerről van szó, az a plugin kell hozzá, hogy az x264 kódolású videókat lásd.
Az UVD meg az az egység, ami felelős ezeknek a tartalmaknak a hardveres dekódolásáért és a HD4000 széria óta jelen van a kártyákban. Bár Win7-en már minden régi, de elvileg ki tudod próbálni, hogy a plugin hatására csökken-e a proci terhelés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rodzser Mór #78331 üzenetére
Elvileg Terrascale2-es az a Radeon 6250.
Azt kellene tudni, hogy milyen UVD egység van mellette (benne), elvileg x264-et tudja hardverből gyorsítani. Ez esetben a Firefox vaapi-n keresztül meg tudja oldani a Youtube 1080P-s videóit, legalább is addig, amíg azok a videók elérhetőek (h264ify pluginnel) x264 kódolás mellett, mert egyébként már VP8/VP9-es kódolást használnak a videóknál, amit csak a sokkal újabb kártyák tudnak hardverből.
Szóval szerintem azzal az eeePC-vel ne tervezz hosszabb távon.
*A Windows mellé telepítés természetesen probléma nélkül megoldható. A legegyszerűbb, ha már előre csinálsz neki egy partíciót a szabad helyet felhasználva. 20..30GB már bőven elég lehet. Mondjuk Lubuntu 20.04 LTS-t javaslom arra a gépre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én időseknek Debian-t tettem fel, LXDE felülettel. Ugyanerre használják, Firefox, Skype, meg pasziánsz.
A pasziánsz-t úgy oldottam meg, hogy egyszerűen kimásoltam a passians.exe-t (lehet nem pont így hívják, mindegy) meg az aknakeresőt meg a space cade-t ot a régi XP-s gépükről a system32 mappából és ezek vígan futnak wine-val Linuxon. Persze van Linuxos klónja a pasziánsznak, meg van mahjong, stb.Ezen a vonalon azt mondnám, hogy Lubuntu 20.04 LTS-t próbáld ki. https://lubuntu.me/focal-released/
Ennél "könnyebb" disztrót nem érdemes szerintem választanod, mert úgy is a Facebook és rajta a videochat fogja megviselni a gépet, amihez kevés az a proci. Ezen nem segít egy még könnyebb disztró sem.
A lubuntut merem ajánlani, egyszerű, normális disztró. Autorun alatt nem tudom mit szeretnél. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mtomi95 #78300 üzenetére
WSL2-n keresztül lehetséges írni is elvileg. https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/windows-10-now-lets-you-mount-linux-ext4-filesystems-in-wsl-2/
Olvasni egyszerűbb, arra vannak free driverek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #78285 üzenetére
Nem állandó terhelés a kód fordítás, de egyébként igen, ha a make-nek engeded az összes szálat használni a gépben, akkor az eléggé megfog mindent. Ezért szokták proci szálak -1 beállítással indítani a fordításokat, akkor marad egy szabad logikai proci az OS számára.
Ami még kemény a procira nézve, az pl. az x265 encode.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#74353664 #78269 üzenetére
Ezt olvasd el: https://hu.compozi.com/9996-how-to-install-microsoft-office-on-linux
De miért feltétel az MSO? Sokan írtunk szakdogát Linux alatt, OpenOffice vagy LibreOffice-t használva, a kimeneti fájlnak olyan mindegy volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- A hardverek is nehezen viselik a kánikulát
- Mini-ITX
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest