- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Itt vannak az ASUS legszerényebb NVIDIA Blackwell architektúrás VGA-i
- ZIDOO médialejátszók
- Asztrofotózás
- Bluetooth hangszórók
- Autós kamerák
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
K0zm0
aktív tag
válasz
fatpingvin #83997 üzenetére
Köszi a tippet, utána olvasok!
-
K0zm0
aktív tag
válasz
#63718632 #83995 üzenetére
Arch vonalon annyit mozogtam, hogy egy ideig nyüstöltem az Endeavour-t. Ott mondjuk volt ugye grafikus telepítő, de az AUR-t, yay-t, pacman-t meg a többi dolgot megismerhettem. Sajnos azt a gépet amire rátettem tovább adtam családba, ami meg van helyette kísérletezgetésre, az gyenge rá. (Azért is akarom leporolni az asztalimat így pár év után.)
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Rimuru #83994 üzenetére
Komplett OS-t még nem hegesztettem CLI-n keresztül, de a saját rendszereimet terminálon keresztül bütykölgetem, attól a részétől nem tartok. Ahogy írod, egy gyorsabb átolvasás után inkább a use flagektől tartok.
(Egy jövőbeni projektem egy NixOS lenne hasonló tanulási céllal, de nekem az még űrtechnikának tűnik így kezdőként.
)
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #83974 üzenetére
Kérlek Uby ne fesd az ördögöt a falra! Nagyon remélem, hogy nem fog az Uborka sorsára jutni. Mondjuk én még mindig a 19.3-t nyüstölöm, de eddig tökéletesen teszi a dolgát, nem akarom lecsérni, csak ha az életciklusa végére ér. (A gyengébbik laposon egyébként én Q4OS-t használok, ha már így meglett említve.
)
Nem tudom mennyire kezdő téma (gondolom semennyire
), de a régebbi asztali vasra akarom felhegeszteni a Gentoo-t, tanulás céljából. Így pár év Lunoxozás után mennyire tanácsos nekifutni?
-
K0zm0
aktív tag
válasz
#08299776 #83926 üzenetére
Megvan a "feelingje", de nekem bejön! (Még nem olvastam végig a blogbejegyzésed, de pótolom!)
Pont nem régen olvastam egy hasonló kezdeményezést (a neve nem ugrik be), de ott a közösség csak a 2000-es évek bulletin boardos életérzését hozta vissza. Abban azt hiszem 800 körüli az aktív boardok száma, persze az már "modernebb", mint a Gemini. -
K0zm0
aktív tag
válasz
Warton #83612 üzenetére
Szerintem azt csak manuálisan tudod szétvágni. A youtube-dl-nek már megállt a fejlesztése, ha jól tudom a forkja a yt-dlp ami aktívan támogatott.
Nyálazd át a dokumentációt, hátha mégis találsz benne valami erre vonatkozót. -
K0zm0
aktív tag
válasz
Vasti74 #83602 üzenetére
Ízlések és pofonok, de én (nem csak én) eléggé viszolygok attól, hogy bármilyen célból megadjam a bioteriai azonosítómat bármihez. Tudom-tudom, térfigyelő kamera meg arcfelismerés, de akkor is. Ahol jelenleg én élek még az igazolvány megújításához is levették az ujjlenyomataimat, az összeset és attól is eléggé kellemetlenül éreztem magam.
Pár éve találtam erről a témáról egy elég informatív videót, de nem jut eszembe a címe sajnos...Erről eszembe jutott egy rendszergizda története a mindenféle kulcskarikás-jelszó generálós softwareről: tömören a cégbe bevezették a fent említett jóságot, hogy elejét vegyék az alkalmazottak feledékenységének (saját maguk által beállított jelszónak), és hogy emeljék a kiberbiztonságot. Történt ugyanis, hogy a jó dolgos emberek ezeket a jelszavakat megjegyezni nem tudták és szépen felírkodták maguknak cetlikre(!) amiket szépen kitűztek maguknak az irodában a falra(!).
Mondanom sem kell, hogy ha nem írták fel akkor b*szhatták, és még néhánynak a cetlit is sikerült elhagyniuk amit sejtünk mihez vezetett.
Végül sorstársunk meggyőzte a managementet, hogy a régi rendszer kevésbé rossz, de legalább nem történtek nagyobb bakik... -
K0zm0
aktív tag
válasz
#63718632 #83345 üzenetére
Egy véleményen vagyunk! A mentések nálam is mennek külső HDD-re, aztán be a fiókba. Ha veszek valami új cuccot azonnal kikapcsolok mindenféle engedély, majd én annak az appnak adom oda amelyiknek én akarom és tudom, hogy mit akar. A mindenbe beépített telemetria miatt, bár ami/aki meg akarja szerezni a metaadatokat az megszerzi, de akkor már szenvedjen meg érte!
Lehet röhöni fogsz, de nincs mobilnetem előfizetve. Itthon van wi-fi, melóban is. Számomra jelenleg szükségtelen. GPS-t pedig egy másik telefonon használok ami Kugli-mentes. (LineageOS pörög rajta, azon van a GPS appja.) -
K0zm0
aktív tag
válasz
#63718632 #83340 üzenetére
Erre nem gondoltam!
Látszik, hogy nem mobilbankolok. Na az NFC is megérne egy misét, arról is olvastam még régebben érdekes sztorikat. Röviden csak: a srácnak a zsebében volt a telefonja bekapcsolt NFC-vel az emberekkel teli buszon, a jóakaró, meg egy terminállal bedrótozva "véletlenül" neki ütközött és később derült ki, hogy leemelt a számlájáról valamennyi zsozsót. (Persze lehet, hogy ez is csak valami "urban legend", de szerintem ennek van valóságalapja.) -
K0zm0
aktív tag
válasz
tordaitibi #83337 üzenetére
Van igazság abban amit írsz, például telefonon nekem sincsen zárképernyőm. Viszont minden máshol van és egy igen egyszerű okból.
Abban igazad van, hogy a kutyának nem kellenek a családi fotók és videók DE ha például megszerzi valaki a telefonod, vagy elveszíted, simán kiadhatja magát, hogy ő te vagy.
Van a telefonodon MobileBanking app? (Nekem nincs, ha utalni kell leülök a gép elé, és kártyát használok mindenhol.) Már szedi is le a számládról a pénzt, hitelt vehet fel a nevedben és a két lépcsős hitelesítés sem menthet meg, amíg a banknál nem jelzed a hibát, mivel a SIM kártyád a telefonban van, amire jön a megerősítő SMS. Nem beszélve a bizamas e-mailekről és egyéb kompromittáló adatokról.
Abban erősen egyet értek veled, hogy az embernek SEHOVÁ SEM szabadna használni biometrikus azonosítást. A hideg kiráz tőle, hogy ezek az adatok hová, milyen adatbázisba kerülnek. Aki azt hiszi, hogy ez csak a helyi eszközön tárolódik, szerintem naív és a homokba dugja a fejét. Hamarabb veszem a fáradtságot, hogy megjegyezzek egy erős jelszót, mint hogy valahol önként és dalolva megadjam az ujjlenyomatom.
Tudom az arcfelismerés lényegében már minden utcasarkon és a zsebünkben is ott van, de legalább ennyiben legyen már ez az én döntésem.OFF: Tudja mi történt @ubyegon-nal? Láttam kapott egy banánt valami miatt...
-
K0zm0
aktív tag
válasz
j.bravo #82662 üzenetére
Fú, köszi ezt a linket! Pont új gép vásárlása előtt vagyok és a rendszert természetesen az SSD-re akarom feltolni és jó tudni ezeket a kis tweakeket!
Még egy kérdés: 16GB RAM mellett mennyire indokolt neki swap particiót adni?
Én általában legalább a fizikai RAM mennyiségét szoktam odaadni neki, biztos ami biztos alapon. -
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #82388 üzenetére
Még lehet ráeresztem a memtesztet mindegyik modulra külön-külön. Szerencsére nem kell tropára szedni a gépet, hogy hozzáférjek. Valahol fetrengenek nekem ilyen modulok a kacatosba.
Most én voltam a látóasszony, mert ilyenbe még nem futottam bele.Uby, olvasom én a fórumot minden nap, csak csendben ülök a hátsó ülésen és tanulok.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #82384 üzenetére
A memtest feldobott 9 hibát, a SMART test rendben volt. A journalt átnyálaztam az elített időpontban rendes leállítást logolt. Összehasonlítottam egy másik szabályos leállással és a paraméterek hajszálra ugyan azok voltak.
Meglehet, hogy valamelyik RAM be fog dögleni?Még a túlmelegedésre gyanakodnék, de néztem, hogy normál használat mellett nem megy 55 fok fölé. (A pasztázás azért már elkelne neki.)
Esetleg még a grafkarira gyanakszom, mert emlékeim szerint sem induláskor sem leállításkor nem volt "villanás" a kijelzőn azelőtt. A lényeg hogy az adatokat leszedtem róla, biztos ami biztos. -
K0zm0
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #82384 üzenetére
Azt az ablakot sajnos nem fotózták le, úgyhogy nem tudom.
Adatokat lementettem, most fut egy memtest de az rögtön szemet szúrt, hogy 64 fokos a proci. Valószínűleg már újra kellene pasztázni.
Utána nyomok egy SMART-ot is, de emlékeim szerint ez már a második HDD ami benne van mióta megvan. Valószínűleg tele lesz "old age" értékekkel. -
K0zm0
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #82376 üzenetére
Elindítottam a gépet, gond nélkül felállt a rendszer, de nem logolt semmit. Gondolom nincs beállítva a configban, hogy kernel panicnál csináljon bejegyzést. (Legalább is valami ilyesmire akadtam a neten.)
Jelenleg lementem az adatokat mielőtt nekiugrok diagnosztikát csinálni, meg kernel frissíteni. Annyi még kiderült, hogy dobott nekik valamilyen ablakot, hogy "lassú a rendszer, akarja-e gyorsítani"!Ilyenről még nem hallottam Mint-nél.
Egyenlőre egyébként minden okésnak tűnik a géppel. -
K0zm0
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #82373 üzenetére
Sajnos nem vagyok a gép mellett, úgy küldték nekem a képet. Ha oda tudok ülni akkor többet fogok tudni mondani.
Frissítve nem volt, azt én szoktam megcsinálni nekik manuálisan, nehogy megboruljon a rendszer. (Egyébként már gyanakszom arra, hogy elég koros a hardware és valami kezdi megadni magát.) -
K0zm0
aktív tag
Sziasztok! Jó régen írtam ebbe a topicba!
Egy kis segítségre lenne szükségem anyósomék gépével kapcsolatban:
Valahogy megborult a Mint 19.3 a gépükön, de annyira, hogy amikor le akarták szabályosan állítani a gépet egy kellemes kernel panic fogadta őket:Még menthető-e a dolog, vagy nem úszom meg a reinstallt? Öregecske már a vas, tervben van a cseréje, de még egy pár hónapot jó lenne ha elkaristolna. Körülnéztem mi lehet a bibi, de nem tudtam kihámozni semmit, mivel ez az első kernel panic amivel találkoztam mióta linuxozok.
Előre is köszi srácok! -
K0zm0
aktív tag
válasz
tordaitibi #81330 üzenetére
Gondolom ezt a cikket is a Canonical húzása (is) ihlethette, már amit az új Ubival és a Snappel csinál!
Valóban a cikkben rettentően jól és egyszerűen fogalmaz ezeknek a veszélyeiről. Az AppImage-példája például rendesen meglepett mivel - bár nem használom - eszembe sem jutott az úgymond "előre csomagolt" programok, ész nélküli letöltése és futtatása.
Eddig sem használtam, ezek után sem fogom. Inkább kibogarászom a tárolóból ami kell nekem még akkor is ha konzolozni kell hozzá. (Ami egyébként szerintem egész jó móka, de ez csak magánvélemény.)
Egyébként megnéztem a flathub-t, szerintem nem ad többet mintha tárolóból tennéd fel a cuccot. Ahogy a cikkben is írja, azért ezeknek a sandbox-környezeteknek is olyan a védelme, mint a lyukas ementáli. Az egy dolog hogy figyelmeztet, hogy nem tudja ellenőrizni az aláírást, de szerintem azon úgy kattint át az óvatlan júzer, mint a huzat.
Nagyon remélem, hogy a Mint-es srácok, meg úgy általában az Ubi-származék OS-ek messze elkerülik ezt a "mindent toljuk Snap-be" őrületet.(Ezt a hozzászólásomat kéretik magánvéleményként kezelni!
)
-
K0zm0
aktív tag
Ma belebotlottam egy egész pofás blogba ami a Flatpak-el és társaival foglalkozik: avagy miért nem a Flatpak-é a jövő!
-
K0zm0
aktív tag
-
K0zm0
aktív tag
A WINE mellé ajánlanám a PlayOnLinux-ot. Lényegében egy front-end a WINE-hoz, viszont tudja külön kezelni a WINE verziókat illetve a játékokhoz szükséges dll-eket. (Pl.: D3DX, stb.).
Pont a minap nézegettem, hogyan kell felkonfigolni, lehet találni hozzá leírásokat.
A POL saját honlapján pedig fent vannak a telepítőscriptek jó pár játékhoz.
Jó szórakozást! -
K0zm0
aktív tag
válasz
peterattila #80526 üzenetére
Grat! Az 1 órás boot-idő azért odavág!
-
K0zm0
aktív tag
válasz
peterattila #80521 üzenetére
Lenovo tabletek tipikus halála sajnos. Ha se recovery-be se úgynevezett download mode-ba nem tudod betenni, akkor már csak papírnehezéknek jó.
-
K0zm0
aktív tag
-
K0zm0
aktív tag
válasz
attilam #79541 üzenetére
Én lelőttem a Welcome Screen-t Mint alatt is és Endeavour alatt is. Engem valahogy idegesít, hogy minden indításkor előjön. Bőven elég ha rám szól a notifikáció formájában, hogy frissíthetek ha akarok.
A kernel frissítést Mint alatt is terminálól csinálom. Valahogy nekem kézenfekvőbb, mint GUI alól. De erre mondják ugye, hogy ízlések és pofonok. -
K0zm0
aktív tag
Feltettem az EndevaurOS-t. Ebben a Live telepítés során online telepítőnél kiválaszthattam milyen desktopot akarok (KDE Plasma). A rendszerben pedig már benne van a Pacman és az AUR.
Viszont a default audio/video lejátszót illetve a böngészőt instant lecseréltem azokra amiket Mint alatt használok. -
K0zm0
aktív tag
Már megcsináltam az USB telepítőt! Valamelyik nap ha nem leszek kiütve estére a fáradtságtól nekilátok.
Bár már most van egy olyan érzésem, hogy sokat kell utánakeresgélnem meg kérdezősködöm.Uby: Onnan jött csak megvárta előbb, hogy Gnome 3 legyen belőle.
Áh! Mindenesetre a Cini nekem jobban bejön mint a Gnome. -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #79417 üzenetére
A Cinnamon amúgy nem a Gnome2-ből jött? Vagy valamit benéztem?
A sok Mint után asszem a másik laposra feldobom az endeavouOS-t Plazmával, de a Mint-et meghagyom főrendszernek.
Valakinek van valamilyen tapasztalata, vagy hasznos tanácsa ővele kapcsolatban? Az Arch vonalon még nem jártam, kíváncsi vagyok "mi van a másik oldalon"!
(Hopperkedni nem akarok, csak némi tapasztalatszerzés/tanulás céljából tenném fel.) -
K0zm0
aktív tag
válasz
leviske #79278 üzenetére
Bár nekem úgy rémlik a Mozilla és a Canonical belefogott valami közös projektbe és lehet ennek az egyik eredményébe futottam bele.
Meglehet. Akkor pedig a tájékoztatást hiányolom mindkét féltől. Lehet én vagyok csak ilyen háklis az ilyenekre, de én szeretem ha tájékoztatva vagyok. -
K0zm0
aktív tag
válasz
leviske #79273 üzenetére
Nem Firefoxot használok, de nekem mondjuk vegyes érzéseim vannak ezekkel a silent updatekkel kapcsolatban. A Brave csak manuális update-el frissül nálam Mint alatt.
Mindenesetre érdekes... valaki aki Mintet (vagy valamilyen Ubi vonalas distro-t) használ visszajelezhetne, hogy nála is ez van-e.
A cikkből, ha jól látom, nem derül ki, hogy ez Winen kívül milyen OS-t érinthet még... -
K0zm0
aktív tag
válasz
moongoose #79240 üzenetére
Hasonló probléma volt a párom gépével is, de érdekes módon ott Win10 alatt csinálta, és csak Chrome használatakor.
Nem sikerült rájönnöm mi okozza, de kísértetiesen hasonló volt a probléma ami minden előjel nélkül megszűnt. (Valamilyen frissítésre tippelek, ami helyrepofozta.) -
K0zm0
aktív tag
válasz
Rimuru #78536 üzenetére
Meglehet. Pont nemrég olvastam a Hyperbola Linuxról. Systemd mentes Arch forkról van szó, de megmondom őszintén, hogy ódzkodom tőle, mivel kb. semmi tapasztalatom nincs arról a vonalról. (Arch)
Mondjuk sosem késő elkezdeni, de még mindig csak 24 órából áll egy nap, ha érted mire gondolok. -
K0zm0
aktív tag
válasz
anorche1 #78531 üzenetére
Hasonló eset velem is történt, de nekem az asztalon maradt. Sajnos ez az alvó mód meg a fedeles gondok visszatérnek, valamiért ez egy gyenge pont.
Én egyszerűen kilőttem, hogy fedéllecsukáskor ne történjen semmi. Macera, de inkább tutira megyek, hogy kikapcsolódott, minthogy megfőzzem a cuccost. -
K0zm0
aktív tag
Két szék közül a padlóra...(a padlóla le
)! Néha én is elgondolkodom, hogy beírjam-e a kérdést, mert nem tudom eldönteni pontosan hová kellene.
....hagyjuk, nem érdekes. Ezért is foglalkozom már inkább csak a Látóasszonyok topikjával.
Uby a kommentjeid mindig feldobják az estémet, mikor hazaérek melóból és átolvasom a topicot.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Frawly #78414 üzenetére
A RHEL meg szépen lelőtte a CentOS LTS verzióját. Átállították rollingra CentOS Stream néven. Állítólag annyira jó lett, hogy gyorsan a RHEL-ből is lett Stream verzió. (Gondolom mentik ami menthető a felhasználói bázisból, mielőtt mindenki rohan az alternatívákhoz: AlmaLinux OS.) Mindeközben a CentOS eredeti alkotója forkolta a CentOS-t.
Számomra ez már követhetetlenné kezd válni! -
K0zm0
aktív tag
válasz
King Unique #78311 üzenetére
a tanároknak és diákoknak ingyen jár, nem kell külön megvenniük
Ezt nem tudtam, köszi a infót! Az én időmben csak az iskola kapta ingyen, nekünk meg onnan kellett beszerezni ahonnan tudtuk. -
K0zm0
aktív tag
válasz
Frawly #78305 üzenetére
Meglehet, hogy ellenőrzik a metaadatokat, hogy miben szerkesztették.
Egyébként én sem értem, hogy ez miért követelmény. Tudom ez már szőrszálhasogatás kategória, de lényegében azt várják, hogy az ember vegye meg a MS Office csomagot? Nem tudom mennyibe fáj egy ilyen, de szerintem azt a pénzt az ember költse valami hasznosabbra.
Annyi alternatíva van manapság az irodai alkalmazásokra, de még mindig nem értem, hogy miért kell tűzzel-vassal ragaszkodni a MS Office-hoz... -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #78273 üzenetére
Jogos. Nekem nem tűnik fel, mivel anno csak PC-n játszottam
Nekem előbb volt "sárgakazettásom", mint C64-em. Kellemes emlékek fűznek hozzá, így évente egyszer előkerül az emulátor.
A Mednafen pedig ennek a rövidítése: My Emulator Doesn't Need A Frickin' Excellent Name!
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #78258 üzenetére
Sok fajta van Debian vonalon, sőt meglepődtem, mikor a saját tárolóban is találtam 3-4-et.
(Egyébként Mednafen a neve amit feltettem, van frontendje is, és több systemet tud emulálni pl. NES, SNES, Sega stb. Nem mellesleg a RetroArch-ba is beletettek 1-2 core-t belőle.) -
K0zm0
aktív tag
-
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #78180 üzenetére
Tudom a rolling témát már érintettük a másik topicban, de szerintem még párszor felmerül.
Most komolyan kérdezem, nem kukacoskodásból: van valami előnye DESKTOPON rolling distronak?
Egyszer feltelepítem aztán hadd menjen, a finomhangolás meg a kotrás mehet terminál alól. (Újabban nagyon rákattantam a terminálozásra!)
Persze megértem, kinek mi tetszik, de valahogy nekem "kockázatosabbnak" tűnik a használata olyan szempontból, hogy ha valami félremegy (frissítésre gondolok), akkor az tud nagy gubancot okozni. (Rollinggal nincs tapasztalatom, nézzétek el nekem!)Uby, tudom hogy erről hasonlóan vélekedünk.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
tordaitibi #77952 üzenetére
Én angolul használom a rendszeremet (vele értelemszerűen a Timeshiftet is) és az említett ablakban a pöttyök fölött így szerepel a szöveg:
Exclude All - Include Hidden - Include AllTegyél a 3. helyre pöttyöt és próbáld úgy. Fordítási hibának tűnik.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
szucstom #77950 üzenetére
Utolsó lehetőség, igaz régebbi a bejegyzés. Több ötletem sajnos nincs...
-
K0zm0
aktív tag
válasz
szucstom #77948 üzenetére
*fejvakarás*
Találtam egy fórumbejegyzést, egy hasonló problémával, de nem tudom ez mennyire vinne előre. -
K0zm0
aktív tag
válasz
szucstom #77946 üzenetére
Próbáld meg leellenőrizni a HDD-t vagy SSD-t ami a gépben van. Igaz, nem Linux alatt, de régebben előfordult nálam, hogy hibás szektor miatt megakadt a telepítő (alkalom adtán a boot is). Ártani nem árthat! Így legalább kizárható, hogy nem hardware oldalon van a bibi.
-
K0zm0
aktív tag
Esetleg Brave!
Bár annak is Chrome az alapja. Mindesetre az idegesítő reklámokat natívan blokkolja, csak egy kis finomhangolást igényel. Tudom, hogy a többin ugyan ez elérhető, ha mellé dobod az extension-t amik kellenek, de legalább is számomra ez így elegáns megoldás. Már mindenen ezt nyúzom. (Telón is.)
-
-
K0zm0
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #77063 üzenetére
Én elképzelhetőnek tartom:
Pl. az X mennyiségű szektor nem egy helyen van, hanem szétszórva mondjuk egy 5GB-os területen. Lényegében ha át is helyezi, a használható területben lyukak keletkeznek, ami fölött állandóan át kell ugrania, mivel ugye hibás.
De értem mire gondolsz, viszont azt én sem tudom, hogy ez ilyen formán biztosan meglátszódik-e a konzisztencián.(Ez csak mint mellékes sztori: volt egy 320GB-os donor vinyóm amin mindig hanyatt vágta magát a rendszer. Ellenőrzés után kiderítettem, hogy az első 30GB-ban van hiba. Leformáztam az egészet, létrehozam egy 30GB-os partíciót, majd utána a többit. Majd amikor minden kész volt, azt a particiót egyszerűen töröltem. Ott maradt mint fel nem használt terület, és az OS így ugye 290GB-nak ismerte fel. Az a vinyó azóta is ott pörög a tartalék laptopban minden gond nékül. Szerencsére semmi komolyra nincs használva, így ha elfingja magát hát istenem.
)
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Wolfskin #76244 üzenetére
Eddig én is winen voltam, de a szükség rávitt a Linuxra. Páromnak fél éve bekrepált a HDD-je a gépében és a munka miatt szüksége volt a winre. Odaadtam neki az én laptopom az övébe pedig tettem egy újat amire win7-et akartam tenni, de amikor nekifogtam jöttek a driveres gondok és elegem lett belőle. Ismerősöm még ez előtt ajánlotta a Mint-et, mint "kezdőknek" való Linuxot és annyira bevált, hogy nem mennék vissza winre ha nem muszáj.
Persze, ha olyan programot használsz pl. munka miatt ami nincs Linuxra (esetleg nem létezik még linuxos alternatívája) akkor érthető a dolog.
A programozás miatt ne aggódj, én sem tudok, de pár parancs megtanulása igazán nem fáradtság!
Egyébként mindennapi felhasználás mellett, szinte minimálisat kell terminálban zsonglőrködni.
Nem utolsó sorban ebben a topikban mindig van segítség! Nekem is rengeteget segítettek már! -
K0zm0
aktív tag
-
K0zm0
aktív tag
válasz
peterattila #75770 üzenetére
"Mindenre van alternativa, megoldas de korulmenyes."
Egyébként, nem is annyira a körülményesség, hanem a lustaság, és a megszokott dolgokon és komfortzónán kívül való mozgás a nagy akadály az emberek döntő többségénél. (pl. GMS esetében. Melóba mi is árulunk guglilemtes Huaweieket.)"A világ a felé tart, hogy felhőben lesz minden, nálad csak egy eszköz lesz, amin eléred."
Ez most személyes vélemény lesz (tehát nem muszáj egyetérteni), de az ég áldjon a centralizálástól! Tudom vannak előnyei, de kösz nem, inkább maradok lokálba ahol ÉN dönthetek arról, hogy mi telepítsek bütyköljek, vagy éppen rontsak el valamit. Nem beszélve a személyes adataimról, de ez véget nem érő történet lenne, úgyhogy itt be is fejeztem.
-
K0zm0
aktív tag
Őszinte legyek én úgy váltottam, hogy párom notijában beadta a kulcsot a HDD és neki adtam az én gépemet, mert amúgy is tele lett a tököm a windózzal, neki meg kellett a PS miatt. Úgyhogy félig a szükség hozta, de nem bántam meg!
Az meg hogy nem hozza a windóz érzést kifejezetten tetszett. Sőt, még el is csodálkoztam, hogy-hogy a fenébe nem cseréltem le előbb. Ezek után már nyűg ha valakinek windózt kell telepíteni! -
K0zm0
aktív tag
-
K0zm0
aktív tag
válasz
#26097408 #75668 üzenetére
Most ehhez kapcsolódóan lesz egy kezdő kérdésem: a nyilvánvaló dolgokon kívül (pl.: régiókorlátozott szolgáltatások, privát szféra, stb.) van valamilyen előnye a VPN szolgáltatásoknak? Ha igen akkor mennyi macerával jár ezeknek a bekonfigolása Mint alatt? Gondolok itt főleg a torrentkliensekkel való gubancokra. Régebben a ProtonVPN-el szemeztem de aztán valahogy elfeledkeztem róla.
Azért egy ProtonMail-es címen gondolkodom, mert miért ne?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Tőzsde és gazdaság
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xbox tulajok OFF topicja
- DOOM - The Dark Ages
- Gyúrósok ide!
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest