- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #83211 üzenetére
Hát, 2022 Q2 után esetleg.
Amúgy engem pont a PC része érdekel inkább. A konzolok sosem fogtak meg, nekem túl korlátoltak voltak.
Vasti74: én akartam, csak megfizetni egy olyan gépet nem.
#83213: laptopot szeretnék kiváltani vele. Nyilván játszani is fogok rajta. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #83204 üzenetére
Igen, csak játszani ne akarjunk ezekkel a gépekkel, az általában bennük lévő Intel grafikus lassító miatt... Én most fogom eladni a régebbi ThinkPad-emet, ez már kb. a 4. használt Thinkpadem és veszek helyette egy Steam Deck-et, mert normális áron kapok olyan hardvert, amit laptopban nem szeretnék megfizetni. Főleg akkor nem, ha a laptop nem munkaeszköz, hanem csak havi 1-2 alkalomra kellene.
shadow: igen, ez így van sajnos.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Krystal_s #83194 üzenetére
"csak netezésre kell" Ez már nagyon mást jelent mint akkor, amikor azt a régi gépet megépítették.
Ugye, youtube videókhoz kellene a hardveres támogatás, hogy ne a gyenge proci dolgozzon... Ha jobb képességű hardver nincs, akkor h264 kódolás használatára kényszerítve a youtube-ot, de ehhez is kell olyan vga, ami legalább azt tudja hardverből dekódolni.
A facebook meg egyszerűen egy olyan pontja az internetnek, amit nem lehet normálisan használni régi gépen. Ráadásul folyamatosan vannak gondjai a tartalmak betöltésével (ez Linuxtól független, a Windowsos haveri körömben is ugyanezeket tapasztalják), egyszerűen egy tákolmány az egész.
Akinek ez a gép megy, inkább fogjon egy normális tabletet, jobban fog járni vele.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Krystal_s #83190 üzenetére
Nem követtem az egész témát, de ha gyenge a gép, lassú HDD-vel van "megáldva", akkor ne az alap Mint-et tedd rá, az nem arra való.
Mint-nek az XFCE verziója pl. jobb választás lenne ilyen gépre, ha nem lehet a gépet feldobni pl. akár csak egy kínai olcsó ssd-vel. Sőt, van egy rakás, jelentősen kisebb igényű disztró is, pl. a Puppy variánsok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
UEFI-s gépen is meg tudod csinálni, most még mindegyik tud legacy módban is bootolni, csak addig át kell kapcsolni abba a módba. Ha úgy telepíted fel, akkor fog tudni bootolni a régi gépben.
Amúgy jah, ilyen régi gépes sztorik nekem is voltak. Aztán húztam egy vonalat, hogy ezzel nem éri meg foglalkozni. Mikor egyszer ismerős odahozta a koszos gépüket, bekapcsoltam és kocsmákat megszégyenítő mértékű dohányfüst jött ki a gépházból elárasztva a lakást, áááh, gépházon belül meg a több évnyi összegyűlt kosz fogadott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Régebben a rufusban volt olyan, hogy "dd" módban írja a pent. Az sokszor megoldás volt ilyenre.
Meg még megnézheted mondjuk a win32 diskimager progit, az is 1:1-ben rátolja az iso-t a penre. https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #83111 üzenetére
Na ez pont nem jó példa. Ha felraksz egy Firefoxot, akkor pont úgy fog menni vagy nem menni a HW gyorsítás Linux alatt, kb. mindegy milyen disztrót nézel. Mesa ugyanaz, FFmpeg ugyanaz, va-api ugyanaz, kernel ugyanaz...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KaiotEch #83056 üzenetére
Pedig kellene. Ha valamiért lepusztul a géped, pl. hardver hiba, akkor abból az 1000 oldalból amiből 900-ra már nem is emlékszel, semmi sem marad.
A helyedben legalább a telepítés idejére megcsinálnám, hogy ne szívassam meg magam.
tordaitibi: igen, egyről beszélünk. Csak azt meg november körül kézzel kellett forrásból fordítanom és frissítenem, mert a Debian vonal disztrói nem tartották frissen és már nem tudott kapcsolódni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KaiotEch #83043 üzenetére
Linuxfx - szerintem neked találták ki.
Videó róla: https://www.youtube.com/watch?v=PP9hrM3mFcE
Bár inkább javasolnék egy Linux Mint Cinnamon-t, vagy valamit KDE asztali környezettel, ha a Win7 / Win10 megjelenés vonzóbb neked, mint amit a W11-ben megalkottak.
Egy átlagos asztali disztrón akkor találkozol terminállal, ha szeretnél. Pl. nem mész oda gyakrabban, mint Windows alatt mikor kiadod az sfc /scannow vagy az ipconfig /all parancsokat...
Az FF profil meg független az oprendszertől. Nyilván használod a sync-et, így ott szinkronizálsz ahol akarsz.
Szövegszerkesztésre LibreOffice, bár elvileg nem tud annyit mint az MSO, szerintem egy jobb világ és legalább nem foglal több GB-ot.
Egyebekre, mint pl. proton, nézd meg a téma összefoglalót, tele van hasznos linkkel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #83026 üzenetére
De miért? Én is voltam kezdő, viszont az instabilitás nem került elő. Funkcionális hiányosságok igen, pl. akkoriban ?2010? egy rakás trágya volt az fglrx (AMDCCCLE) driver, de ez se olyan probléma volt, amit a disztrónak róhattam volna fel, mert az az AMD sara volt.
Az LTT videó meg, hát jah. Mondjuk fele részt hiányosság, fele részt meg user error. Emlékszem egyik problémára, nézi Linus a bazi nagy képernyőt és egyszerűen nem veszi észre az értesítést a jobb alsó sarokban...
Mindeközben meg náluk ott van Anthony a maga Linux témájú videóival, őt be kellett volna tenni referenciának Linusék mellé. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Barret001 #82985 üzenetére
"This repository is no longer maintained." https://launchpad.net/~makson96/+archive/ubuntu/fglrx
Azért nincs karban tartva ez a külső PPA, mert már nincs rá szükség, mióta pár éve az AMD ráfeküdt a driver kérdésre Linuxon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Barret001 #82968 üzenetére
No de ugyanezt tudják a desktop disztrókon a szoftverközpontok. Például Mint, Ubuntuk el vannak látva vele. Ráadásul ott nem áll fent a veszély, hogy bloatware-t vagy rejtett bitcoin bányát töltesz lesz...
CCC egyébként már Windowsra sincs több éve, a "Radeon software" meg olyan, amit beépítve kapsz, pontosabban a "nyílt" AMD drivert használják a disztrók. Egyszerűen nincs rá szükséged, de gondolom ez csak egy példa volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #82956 üzenetére
Ne haragudj, de ez egyszerűen nem fedi a valóságot. Két oprendszer volt a történelemben ami tényleg instabil volt, a W98 és az ME. Meg még talán az SP2 előtt az XP.
Barret001: még mindig nem derült ki, hogy milyen letöltő oldalra gondoltál ami hiányzik. Aktív Windows felhasználóként nekem az ugrott be, hogy valami warez oldalt hiányolsz...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #82926 üzenetére
A dolognak egyébként a WIndows mixere miatt volt jelentősége, de azt megoldották a W10-el, ott már megszűnt ez a latency dolog. Ugyanakkor Linux alatt ez eleve nem volt probléma, így anno egy akármilyen disztrón tényleg jobban szólt a zene, mint pl. natúr Win7 alatt.
Szóval jah, ma már kb. mindegy mivel hallgatsz zenét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dhampir #82908 üzenetére
Egy csomó beépített mellett custom shortcutokat is lehet csinálni Cinnamon alatt. Wifire egy parancsot kell csinálni kell, annál egy pár soros scripttel megoldható a dolog.
De ezt amúgy használod is valamire? Mert ha megy a kijelző, akkor úgy is mindegy fogyasztás szempontjából, hogy megy-e a wifi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dhampir #82905 üzenetére
A Cinnamon alatt hatékonyan lehet dolgozni. Gnome az nekem furcsa koncepció, mert ha tweakelni kell (márpedig kell), akkor már választhatsz olyan DE-t is, amit nem kell, mert alapból is sokat tud... Végül is találó a neve, hogy Gnóm.
Speciel nem emlékszem lemaradásra Mint-nél, szerintem nyugodtan tedd fel a Mint Cinnamont. Ha az Ubuntut tartod vonzóbbnak, akkor viszont megvárnám a 22.04 LTS kiadását, az mindjárt itt van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Barret001 #82872 üzenetére
Végül is mit raktál fel? Mint XFCE-t?
Ha felraksz egy minitube-ot a csomagkezelőből (akármi is a neve Mint alatt), akkor az lehúzza magától a kellő függőségeit. Utána pedig nem a terminálból kell indítani, hanem ott lesz a menüben, ahogy a többi program is.
A terminál nem is feltétlen arra való, hogy grafikus programokat indíts onnan. Olyat max akkor szoktunk csinálni, ha valamiért szeretnénk pl. debug infókat látni és oda kiírja az adott program.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #82853 üzenetére
Először Manjaro alatt Gparted vagy KPartedben csinálnék egy új "ms-dos" partíciós táblát a penre, egy szem fat32-es partícióval. Aztán utána megnézném azt az easyDD-t vagy a másik megoldást.
Plusz előfordulhat, hogy komolyabb pendrive művelet után ki kell húznod és vissza kell dugnod a gépbe, hogy minden rendben legyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Barret001 #82850 üzenetére
HD4570 vga van benne? Ha igen, akkor elvileg tudja a h264 kódolású youtube videókat hardverből lejátszani. Ahhoz viszont Firefox kell, és azon belül is fel kell tenni a h264ify kiegészítőt, ami rákényszeríti a Youtube-ot, hogy a modernebb megoldások helyett h264 videó streamet jelenítsen meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kacsasült #82790 üzenetére
Nem a böngésző lett igényesebb, hanem a net. Annyit tudsz tenni, hogy használsz adblock-ot... A böngészők annyit fejlődtek, hogy ma már mindegyik tud több szálon dolgozni.
A VLC természetesen megy. Nekem személyes preferenciám az SMPlayer, de van még x hasonló lejátszó.
Warton: ArchBang-et nézd meg. Amúgy arra utalt a kolléga, hogy minden-is lassú lesz azon a gépen. De ezt nyilván érzed te is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kacsasült #82776 üzenetére
Nem. Viszont akkor no para, gy.k. egy új telepítés lesz mindkét rendszer. Először a W10 menjen fel, aztán a Linux.
*vagyis igen. A Mint-en van egy eszközmeghajtók, vagy valami hasonló nevű pont a menüben. Ott tudsz bekapcsolni 1-2 gyártó specifikus zárt drivert a géphez. Már ha kell hozzá ilyen, mert nem feltétlen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kacsasült #82768 üzenetére
Hát, olyan sok lehetőséged nincs. Edge, Chrome, Opera, ezek mind a Chromium böngészőmotort használják, csak kicsit más a skin rajta meg egy-két cég specifikus extra feature van itt-ott de a lényeg ugyanaz mindegyikben.
Ezeken kívül van a Firefox saját böngésző motorral, ?lesz? a Duckduckgo böngésző, valamint Apple termékeken a Safari.tordaitibi: ha menne vele a NetFlix 4K, még fel is tenném NetFlixezni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kacsasült #82758 üzenetére
Tavaly november óta már van stabil Edge Linuxra, nagyjából azonos a tudása a Windowsos verzióval.
Viszont pont az a Linux lényege, hogy azzal kerüljük az ilyen céges, zárt programok használatát... De persze ez rajtad áll, hogy mit szeretnél. Itt ebben a fórumban szerintem te leszel az első, aki Edge-t szeretne használni Linux alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kacsasült #82756 üzenetére
Még most Windows alatt tedd fel a neked tetsző nem Microsoft böngészőt amit Mint alatt is használsz majd, elvileg mind tud importálni Edge-ből. Ebben a böngészőben pedig csinálj egy fiókot magadnak és akkor oprendszertől független megmaradnak a jelszavaid, könyvjelzőid meg minden, a Mint alatt csak be kell jelentkezned és kész.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kacsasült #82754 üzenetére
Üdv.
A telepítéshez egy 4GB-os pen is elég. A telepítő ISO-nak kell ráférnie, ami 2.1GB. Nincs másik fájl, ott szerintem valami mást találtál.
https://linuxmint.com/edition.php?id=292Itt az oldalon mutatják hogy kell kiírni és telepíteni, de jah, win alatt pl. a Rufus príma megoldás hozzá. A bios-ban nem is kell átállítanod semmit, elég az F10 vagy ami éppen a boot választó gomb nálad azt nyomkodni és egyszer átállítani a boot eszközt a penre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sanyi.mTs #82752 üzenetére
Ha Timestamp-es új kapcsoló nem érdekes számodra, akkor a szoftverközpontból is jó. Ha igen, akkor viszont már ne 3.9-et, hanem újabbat tegyél fel csomagból. https://software.es.net/iperf/news.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Steam Deck kapcsán megkérdezték a Fortnite mögött álló Tim Sweeney-t az Epic-től, hogy lehet-e majd futtatni a játékot az SD-n. A Fortnite használja az EAC és a BattleEye anticheatet is egyszerre.
A válasz az volt, hogy nem, mert nem tudja garantálni, hogy a Linuxon könnyen telepíthető különféle custom kerneleket nem használják-e csalásra. https://www.youtube.com/watch?v=y5S2QWo0m7YÉrdekes vélekedés, miközben léteznek pl. szignált kernelek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
j.bravo #82662 üzenetére
16GB ram mellett kvázi mindegy hová állítod a swappiness értékét, úgyse igen fog a swap-hoz nyúlni.
Ennyi ramot azt hiszem csak akkor töltöttem meg Linux alatt, mikor Android-ot fordítottam forrásból egy telefonra, de az eléggé extrém eset volt a maga kb. 3 órányi fordítási idejével.
Persze ettől függetlenül az fő gépembe vettem 32GB ramot, mert akkor olcsó volt a DDR3 és hát legyen... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
j.bravo #82656 üzenetére
Nem fogja kinyírni az SSD-t. Még ha nem lenne trim meg hasonlók már kernel szinten kezelve, akkor is előbb dobnál el egy sata-s ssd-t a sata csatlakozó lassúsága miatt, minthogy cella kifáradásban elpusztulna.
Bármelyik Ubuntut vagy Mint-et felrakhatod, ugyanaz a userbázis van mögöttük. Azt tedd fel, amelyik kinézete neked jobban bejön. A Mate felület gyengébb gépekre ajánlott, az alap Ubuntu viszont nem túl testre szabható, de sokan pont azt keresik... Meg ezek mellett még van pár egyéb. Ezen a vonalon azt mondanám, hogy nézz meg pl. egy Mint Cinnamon-t.Doky586: érdekes. A céges how-to leírások amit linkeltem az nem jó neked?
lev258: nem tudom, ahhoz nem értek. De a cég se írt ilyet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Doky586 #82650 üzenetére
Várjál, akkor ezek úgy voltak, hogy 2 darab HDD, egyik ebben, másik abban a NAS-ban? Eddig úgy értettük, hogy ezek egy NAS-ban voltak, de valamilyen raidben. Viszont a "basic" storage type az csak 1 HDD-vel választható.
Két találatot látok arra, hogy mit kell csinálnod:
http://www.synologythailand.com/how-can-i-recover-data-on-my-synology-nas-using-a-pc/
https://kb.synology.com/en-uk/DSM/tutorial/How_can_I_recover_data_from_my_DiskStation_using_a_PC -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Doky586 #82642 üzenetére
A mount az nem tud raidből kiszakított kötetet csatolni. Nem arra való.
Neked mindenképpen az mdadm kell, kezdésnek meg kellene vizsgáltatni vele, hogy miről van szó, egyáltalán milyen típusú raid volt:
sudo mdadm --examine /dev/sdX
Aztán lehet nézni, hogy milyen módon lehet mdadm assemlbe-el összeállítani a raid-et egy eszközből az adatmentés idejére.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #82593 üzenetére
Tök fölösleges vitát folytattok.
Ugye a fájl maga a fájl típusát azonosítja, a fájlnév meg a megkülönböztethetőségre van... Ha egy fájlt átnevezel olyanra mint a másik és igennel válaszolsz az felülírást firtató kérdésre, akkor felül lesz írva. Ez ennyire egyszerű, a téma zárható.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sokimm #82552 üzenetére
Szóval ez egy régi, 9-es Debian (Stretch), 32 bites verzióban. Ezzel a verzióval már ne tervezz hosszú távra, kövesd azt amit májkimiki írt. Aztán a Vivaldi-t így kellene telepítened, beállítva a repót neki és onnan, nem közvetlen a .deb csomagból.
Btw Debian-t szeretnél használni? Mert ezen a vonalon az Ubuntu és Mint kiadások kezesebbek, velük könnyebb kezdőként jó élményt szerezni, mint Debiannal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sokimm #82547 üzenetére
32 bites disztróra akarsz feltenni 64 bites csomagot?
Terminálban az
uname -a
parancs egyből kiírja, hogy milyen disztróról van szó. A procid természetesen 64 bites, de ugye az oprendszernek is 64 bitesnek kell lennie.Erre a disztróra a 32 bites (i386) csomagot tudod csak feltenni. - vagyis tudnád, ha lenne olyan de nincs, Linuxra már nem adtak ki 32 bites Vivaldi telepítőt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sidorovich #82498 üzenetére
Azt írják, hogy Ubuntun a
steam-installer
csomagot telepítve fog menni a Steam, mert a simasteam
csomag nem húzza be a kellő 32 bites függőségeket, míg az installer igen.Érdekes, más disztrón még ilyen problémát nem láttam, azaz külön installer csomagot se.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaZroX #82472 üzenetére
Hardinfo progit nézd meg: https://alternativeto.net/software/aida64/?license=opensource&platform=linux
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
WinZol #82468 üzenetére
Üdv.
Kicsit nehéz olvasni amit írsz.
Szerver célokra Debian-t javasolnám, de nyilván kellene hozzá némi háttér ismeret, annyira nem triviális egy szervert jól beállítani...
Duplikálós raid 1-be kötni SSD-ket meg nyilván igen, ha fontosak az adatok, de mivel ez egy szerver gép, az ilyesmit biosból intézheted rajta, függetlenül az oprendszertől.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez "lassú a rendszer, akarja-e gyorsítani" - kártékony weboldal felugró ablaka?
Hibákról meg egyebekről a journalctl-ben találsz naplót, nem tudom azt nézted-e.
*futtatnék memtest86+ -t a gépen, megnézném nem melegszik-e túl a proci meg megnézném a hdd SMART értékeit.
Meg lehet egyből le is frissíteném az egész Mintet újabb kiadásra (ha nincs HW hiba), azt meg tudod csinálni elvileg újrarakás nélkül is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fatpingvin #82325 üzenetére
Nem félünk, de ez itt a kezdő topic, ahol jellemzően nem olyanok fordulnak meg, akiknek a terminálozás készség szintjén menne. Azokkal az eszközökkel meg könnyű kinyírni a fájlrendszert, ha csak kopypésztelsz dolgokat.
Így 2022-ben nem hiszem, hogy probléma lenne GParted / Kparted ajánlása partíciók machinálására. Akinek van rá igénye, az idővel úgy is felfedezi magának a terminálos lehetőségeket is.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vibalazs #82256 üzenetére
Pedig van, alapból működő drivert kapsz az AMD kártyákhoz, a mesa csomagokon keresztül, az lenne az AMDGPU.
Amire te gondolsz, az a gyári AMD driver (AMDGPU-PRO), de azt a cég prémium ügyfeleinek csinálja, semmi szükség a telepítésére. Játékra és mindenre is alkalmas a mesa driver AMD kártyával.Mi volt az az ok, ami miatt megpróbáltad feltenni a gyári drivert?
Btw, én is azt javaslom, hogy ne Debiannal kezd az ismerkedést, ezen a vonalon inkább nézz meg egy Linux Mint-et. Felrakod és egyből minden menni fog ahogy kell. - valszeg egyszerűbb lenne, mint helyrehozni ezt a Debian telepítést.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vibalazs #82253 üzenetére
Ehh, pls. ne jelszavazd le az ilyen feltöltéseket, totál felesleges.
Az biztos, hogy nem az a driver megy, aminek mennie kellene, és ezért tök üres az xrandr kimenete is.
Ez a sor árulkodó:
Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: gnome-shell driver: loaded: ati,vesa
Itt a végén annak kellene lennie, hogy
amdgpu, ati
Telepítés után a nyílt AMD driverrel megy minden, az lenne az említett amdgpu. Mi volt az ok, amiért elkezdtél drivert telepíteni és hogyan csináltad?
A Debian.org-ról egyszerűen csak letöltötted a Debian 10-et és azt tetted fel? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vibalazs #82251 üzenetére
Üdv, némi infó kellene ehhez. Pls az alábbi parancsokat futtasd le és a kimenetüket tedd fel mondjuk pastebinre. (az inxi-t valszeg telepítened kell apt-tal)
xrandr
inxi -Fxxx
Egyébként ez egy Debian Linux? Ez a "Mibuilding" kernel ez mit takar?
Valamint még az lenne a kérdés, hogy milyen monitorokról van szó.Két hete jártam úgy, hogy egyszer csak torz, alacsony felbontású képet kaptam és nem akart megjavulni újraindítás után sem... Aztán kiderült, hogy egyszerűen csak kontakt hibás volt a kábel és így nem tudta kiolvasni a monitor paramétereit. Megfordítottam a kábelt és rögtön helyreállt a rend.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zsoltip #82246 üzenetére
Üdv!
Ezen a gépen minden lassú lesz, de a W10 különösen (ott a legacy videokártya is elég kérdéses).
Viszont filléres alkatrészekből lehetne javítani rajta, tenni bele még 2-4GB ramot meg egy kínai SSD-t és akkor már egész emberi masina lenne egyszerű feladatokra, már amire az a proci elég (a böngészést már nem sorolnám ide).Egy Lubuntu 20.04 LTS-t, Mint Mate-et vagy Mint Xfce-t próbálj ki rajta, amelyik tetszik.
Natív google drive kliens viszont nincs Linuxra. Alternatív programok közül tudsz választani, ennek nézz utána ha kell a drive sync.tordaitibi: igaz, ténlyeg!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak egy érdekesség, a mars járó helikoptere Linux-ot (F prime) futtat. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #82135 üzenetére
Ha el tudod kérni a jelszót, akkor szerintem érdemes lenne egy firmware frissítést tolnod a routerre, ha magától nem csinál ilyet.
A te oldaladon meg inkább vennék egy USB-s jóféle wifi sticket, mert akkor valszeg nem kell széthekkelned a drivert meg nem bukod a sávszélességet.
Elég valószínűnek tartom, hogy ha egy másik klienssel kapcsolódsz fel a routerre, akkor nem lesz vele gondod. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mé? Mi van lakótelepen laxik? Nem lehet ott mindenkinek olyan drága wifije more!tordaitibi: amúgy jah. Megérné megnézni, hogy hány wifi dolgozik ugyanazon a sávon. Persze ha nem férsz hozzá a routerhez, akkor nincs mit átállítani... Egyes routerek maguktól tudnak csatornát váltani ha úgy érzik, hogy az ő addigi sávjukon más is elkezdett adni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #82125 üzenetére
Routerben már láttam, hogy be lehetett korlátozni így. De mi ennek a célja?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #82113 üzenetére
https://prohardver.hu/tema/libreoffice_topik/friss.html
És még élet is van benne, párszor már kaptam ott választ a kérdéseimre.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltanz #82069 üzenetére
Mit mond most az
inxi -Gxxx
?Egyébként nVidia gyári drivert nem fogsz már találni, mert a cég dobta ezeknek a kártyáknak a támogatását, az utolsó legacy driver meg csak 5.4-es kernel és 1.20-as xorg verzióig működik, szóval nem opció. [link]
Lehet érdemes lenne azt a kártyát lecserélni valami kicsit újabb, de szintén filléres kártyára. Sőt, akkor már lehet Radeont néznék, nem nVidiát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Milkoo #81988 üzenetére
Amit a kollégák írnak, az neked most az egyszerűbb, kövesd azt, ugyanakkor az a bonyolultabb megoldás.
Ha érdekel a bash szkript téma, akkor szerintem egyszerűen csak nézd meg a google-ben, hogy az ln -s parancs (szimbolikus link létrehozása) hogyan működik. Meg a how to write a bash script témát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #81981 üzenetére
Alaplap hiba, kábel hiba, ram hiba... Bármi lehet.
Amit megpróbálnék, az egy új ms-dos partíciós tábla létrehozása az ssd-n akár egy másik gép alatt, aztán hátha. No meg az előzőben írt hibák akár a pendrive olvasása kapcsán is jöhettek, akár ott is lehet a hiba forrása.
Vagy akár ram terén is... Lehet egy memtest86+ futtatása pendriveról sem lenne rossz ötlet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #81972 üzenetére
Igen, van, pl. a Puppy Linux disztrók. Sőt, hozzájuk képest az Xubuntu eléggé monstre oprendszer.
https://puppylinux.com/
https://ubunlog.com/hu/lxpup-una-fusion-de-puppy-linux-ubuntu-y-lxde/
https://skamilinux.hu/category/puppy-linux/puplet/Bőven van miből választani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #81970 üzenetére
Tehát swapfile-od van. Oké. Meg megy a direct rendering is.
Egyébként az Xubuntu 18.04 32 bit szerintem nem volt jó választás, mert idén áprilisban megszűnt mindennemű támogatása. Vagyis nem fogsz új csomagokat kapni rá, ami pl. böngészőből szívás, meg a lényeges csomagok is régiek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #81962 üzenetére
Tedd fel az inxi programot, majd add ki terminálban ezt a parancsot:
inxi -Fxxxés lássuk a kimenetét. Valszeg nincs direct renderinged, azért akad minden.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moongoose #81957 üzenetére
Azzal a nagyon régi 1.7.x Wine verzióval próbálkoztál? Mert ha igen, akkor inkább itt nézném meg, hogy mi a helyzet: https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=1986
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- E-roller topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- The Crew sorozat
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest