- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Házimozi haladó szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- GeForce RTX 5050 VGA-k a Palit értelmezésében
- HP notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blaise
veterán
Néhány kérdésem lenne
1, Tartozhat-e egy fájl két csoportba?
2, Mire szolgál a eXecute bit könyvtárak esetében?
3, Az inode tartalmazza-e egy fájl méretét?
4, Az /etc/passwd egy sorában ezt látjuk: kovacs:x:501:100ovacs Istvan:/home/kovacs:/bin/bash
mit jelent a "501" ?
5, Írj egy shell script-et, mely konzolról olvas be. Ha a beolvasott fájl létezik írja ki a tartalmát,
egyébként írja ki, a script-nek beadott második paramétert! -
Core2duo6600
veterán
A yaston belül a particionálóval csatoltam
A fstab om így néz ki :
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD200HJS16KJDRP804288-part2 / ext3 acl,user_xattr 1 1
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD200HJS16KJDRP804288-part3 /home ext3 acl,user_xattr 1 2
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_SP0411NS01JJ1DLB16217-part1 /HDD/WindowsXpHun ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD200HJS16KJDRP804288-part1 swap swap defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
debugfs /sys/kernel/debug debugfs noauto 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
/dev/fd0 /media/floppy auto noauto,user,sync 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_Maxtor_6Y080L0_Y2M4A8GE-part1 /HDD/Maxtor1 ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_Maxtor_6Y080L0_Y2M4A8GE-part2 /HDD/Maxtor2 ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_SP0812NS00MJ1NL201293-part2 /HDD/Vista_Adat ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_SP0812NS00MJ1NL201293-part1 /HDD/Vista_Boot ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD401LJS0HVJ1KLB01575-part2 /HDD/XP_Adat ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD401LJS0HVJ1KLB01575-part1 /HDD/Xp_Boot ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
*** -
Tényleg, az xfce4-terminal-nak is van man-ja, ez eddig eszembe sem jutott.
A nekem megfelelő parancs így nézne ki:xfce4-terminal --working-directory=/home/Downloads/valami -H -x unrar e /home/Downloads/valami/valami.rar
Az megadható, hogy a working-directory mindig az a könyvtár legyen amelyikből indítom a parancsot?
-
Köszi, ezt majd még megnézem.
Amúgy tuti valami user-error van, ezt nem is tagadom, csak még nem tudom mi.Viszont megint van egy másik kérdésem, sorry.
Gnome Commander-t használok, aminek a beállítások részén van egy olyan rész, hogy programok, ahol a környezeti menühöz lehet parancsokat hozzáadni.
Szeretném ide beszerkeszteni az "unrar" parancsot, úgy, hogy nyisson egy terminált és ott mutassa a folyamatot, plusz a célkönyvtárat is meg lehessen adni.
Terminálban ez így néz ki: "unrar e /home/Downloads/valami/valami.rar /home/Downloads/valami"Ott a programok résznél terminálnak ez van megadva: "xfce4-terminal %s".
A program parancsnak pedig csak ennyi: "unrar e".
Ilyenkor kicsomagolja a cuccot, de nem nyit terminált és "~" könytárba teszi.
Ha a program szerkesztésénél bejelölöm, hogy "Terminál szükséges hozzá", akkor meg el sem indul a dolog.Gondolom valami script kellene ami nyit egy terminált majd kiadja a megfelelő parancsot.
Lenne egy változó ami maga a teljes elérési út, fájlnévvel együtt, meg egy másik ami csak a könyvtár lenne fájlnév nélkül.
Alapból nem tudom, hogy ha nyitok egy terminált hogyan adok át neki parancsokat, meg a fájl elérési útját sem. -
Whaskes
senior tag
cső, ezzel mi a gond?
root@whaskes:/home/whaskes# mount /FTP/xyz/Szitakötö.DVDR.HUN.DUB/SZITAKÖTŐ.nrg /media/ISO3 -o loop
mindig ezt írja:
mount: meg kell határozni a fájlrendszer típusát
Ha meg így adom meg nekije:
mount /FTP/xyz/Szitakötö.DVDR.HUN.DUB/SZITAKÖTŐ.nrg /media/ISO3 -t iso9660 -o loop (vagy az iso9660 helyett udf-t írok, akkor is ugyanez a szöveg....)
akkor eztet írja:
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/loop3,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
hogyan mountaljam be? -
<cyborg>
csendes tag
Sziasztok!
Ncurses 5-6 -ot szertnék fordítani. Lefuttatom a ./configure-t, majd a make-t, aminek a futtatása a következőképpen végződik:
cd ../obj_s; -I../c++ -I../include -I. -DHAVE_CONFIG_H -I. -I../include -D_GNU_SOURCE -DNDEBUG -fPIC -c ../c++/cursesf.cc
/bin/sh: -I../c++: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
make[1]: *** [../obj_s/cursesf.o] Error 127
make[1]: Leaving directory `/home/tibi/sources/ncurses/ncurses-5.6/c++'
make: *** [all] Error 2
Szerintem az lehet a baj, hogy a ''-I../c++ -I../include -I. -DHAVE_CONFIG_H -I. -I../include -D_GNU_SOURCE -DNDEBUG -fPIC -c ../c++/cursesf.cc'' valami miatt nem a gcc-nek adódik át argumentum gyanánt.
Ennek a megoldása mi módon lehetséges?
Vagy nem is ez a hiba?
Válaszaitokat előre is köszönöm! -
Vladi
nagyúr
No szépen óvatosan átvezettétek az ubuntura!
Pár dolgot hozzátennék: 64 bitest NE válaszd kezdőként. Csak a kedvedet fogja elvenni, hasznát nem fogod látni. [Ide a rozsdás bökőt...]
swap: ha van legalább 512m ramod pazarlás az egy giga. Ha nem akarsz nagyon gépigényes programokat futtatni - pl: video szerkesztés - akkor kb 2-300 mega elég kezdetnek. Később majd látod mennyi kell.
Partíciók: az alegbiztosabb, ha előre elkészítesz néhány partíciót a linuxnak. / -3-4G
/home 4-5G (vagy amennyit szeretnél.) nomeg swap.
De az ubuntu telepítő cd live módú, úgyhogy particionáló is van benne.
Az első isó teljesen jó neked, amit belinkeltél.
De itt van némi ajánlott irodalom: [link] -
ngabor2
nagyúr
válasz
snowflake #3274 üzenetére
ízlés dolga... volt, hogy egyetlen partíción volt az egész rendszer, mert nem volt túl nagy a vinyó. jelenleg is a /home nálam a / partíción van, és 4 másik partíció van becsatolva a /mnt alá. a home-omban meglehetősen ritkán dolgozom.
az más kérdés, hogy ahol számít, csaknem mindent külön partícióra, sőt, ha lehet, külön vinyóra tesznek. -
szicsu
őstag
HI!
feltelepítettem a proftpd progit a gépre, csak azt nem tudom, hogy tudnék több felhasználót hozzáadni? Illetve hogy tudom az egyes felhaználoknak nem csak a /home/user_name/ könyvtárat ''megosztani'' ? -
ngabor2
nagyúr
a /etc/crontab a te barátod.
az indítási és leállítási dőt beleírod 2 külön sorba, és az szépen megcsinálja.
m h dom mon dow user command
tehát perc(0-95), óra(0-23), hónap napja (1-31), hét napja (0-7, a 0 és a 7 a vasárnap), felhasználó, akinek a nevében fit, parancs.
az első 5 helyettesíthető *-gal, ekkor ezt mind-nek veszi.
tehát ha minden nap 15:22-kor pistike nevű felhasználó nevében akarod futtatni a /home/pistike/letolt1.sh-t, akkor:
22 15 * * * pistike /home/pistike/letolt1.sh
sort kell beszúrni a /etc/crontab-ba.
mod: nem tudom (nem néztem utána), hogy a busybox-ban van-e cron, illetve crontab... -
sámli
csendes tag
válasz
ngabor2 #2637 üzenetére
Bocs nem gondoltam, hogy nincs alapban benn.
Ez a vége:
make[3]: *** [video-canvas.o] Error 1
make[3]: Leaving directory `/home/mano/vice-1.20/src/video'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/mano/vice-1.20/src'
make[1]: *** [all] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/mano/vice-1.20/src'
make: *** [all-recursive] Error 1
Persze jónéhány sor van elötte hibával, nem tom az is kell-e.
Ha még visszaélhetek a türelmetekkel. -
róland
veterán
válasz
ngabor2 #2563 üzenetére
Még szóba jöhet a Debian, esetleg az Ubuntu. (Bár, akkor inkább az előbbi, mert tanulni akarok, nem csak szórakozni, mint a Windows-zal. Ezért lehet kicsit nehezebb.)
S talán jövőre szeretnék beállítani otthon egy Media-/Home Server-t, amin talán Linux futna. Ahhoz melyik lenne megfelelőbb? -
ngabor2
nagyúr
válasz
Speederer #2290 üzenetére
nem illene, hogy gondot okozzon, ha arra teszed a debet. én expert módban telepítettem annak idején, akkor felkínálta a kézi partícionálást. legfeljebb a partíció típusát állítsd át linux native-ra, bár a linuxot a legkevésbé se szokta zavarni, ha nem az a part. típus. azt a partíciót formázd le, a többit ne. telepítettem már néhányszor így, nem volt probléma vele.
amíg nem partícionálsz, addig nem eshet az adataidnak baja. azért amit tudsz, helyezz biztonságba a /home-ról, sose lehet tudni, az ördög nem alszik. -
Speederer
senior tag
Suse 10.1-es linuxom van most fenn, de szeretnék egy debiant is mellé. 4 vinyó van a gépben, de azt szeretném ha csak 1-en lenne oprendszer.
A mostani partíciók így néznek ki a 120-as vinyón, amelyikre a rendszert akarom (ill. most is itt van):
37,3GB NTFS
2GB Linux Swap
20GB Linux native /
52,4GB Linux native /home
Amúgy az az ntfs partíció nemtom hogy került oda, de végülis mind1. De arra gondoltam oda rakom fel a debian-t. Kérdés, hogy ez mennyiben befolyásolja a mostani rendszert. Azt még megbocsájtanám neki, ha a suse-t netán legyalulná, de ha a home könyvtáram tartalma is odaveszne, akkor asszem égnek állna a hajam.
Szóval a debian működne azon a 37,3-as partíción úgy hogy az 52,4-es partíció tartalma megmaradna és netán az is azt a 2gb-os swap partíciót használná? -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2135 üzenetére
semmit!
a /home/username/.... meg akármit! a te mappád!
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
amugy miket erdemes rakni a /home -ba?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1848 üzenetére
ajánlani egyértelműen az ubuntut ajánlom.
az 1GB swap nem kell, hogy pontosan 1048576kB legyen. kb. 1GB, partícionáló progitól függ, hogy miben kéri. mondj neki 1024MB-ot, legfeljebb nem annyit ad... nekem is valami 985MB van.
és itt egy kicsit vitatkoznék Batmannel: 6GB elég. sőt, ha az adatok (vagy akár a teljes /home az adatokkal) másik partíció, akkor 6gb bőven elég. én is 7 GB-on vagyok úgy, hogy ha nekiállnék a felesleget leszedni, még 2 GB felszabadulna.
az uhu azért nem, mert nagyon kicsi disztrib, kevés háttértámogatással. egyetlen előnye, hogy magyar.
az ubuntunak majdnem akkora a támogatottsága, mint a debiannak, tehát meglehetősen nagy a linuxok között. jó eséllyel szinte minden linuxos progit megtalálsz rá. -
Batman
őstag
válasz
ngabor2 #1830 üzenetére
....a többi pedig a rendszer. otthoni használat esetén nem sok értelmét látom különszedni a /boot-ot, a /home-ot, a /-t és hasonlókat....
Én ezzel a kijeletéssel azért kötekednék egy kicsit!
Nekem minden külön van még az /etc/portage is stb...és othoni felhasználó vagyok -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1828 üzenetére
a fat32 azért jobb, mert azt a win és a linux is tudja írni alapból. fálrendszernek én inkább reisserfs-t ajánlanék, bár az ext3-mal sincs bajom (az időnkénti boot során elkövetett ellenőrzések kivételével). az e-ből én 2 partíciót csinálnék:
- 1 GB swap (linux swap típusú)
a többi pedig a rendszer. otthoni használat esetén nem sok értelmét látom különszedni a /boot-ot, a /home-ot, a /-t és hasonlókat.
a ''d-n'' levő file-okat tudod használni minden további nélkül. -
tomika
aktív tag
válasz
dr_strange #1603 üzenetére
Sikerült végül. Elekezdett dolgozni, de csomó ilyet írt ki:
mencoder.c: In function 'main':
mencoder.c:566: warning: pointer targets in passing argument 2 of 'dvd_aid_from_lang' differ in signedness
mencoder.c:567: warning: pointer targets in passing argument 2 of 'dvd_sid_from_lang' differ in signedness
mencoder.c:672: warning: pointer targets in passing argument 8 of 'vobsub_parse_ifo' differ in signedness
Majd így megállt:
libaf/libaf.a libmpdemux/libmpdemux.a postproc/libswscale.a osdep/libosdep.a -Llibmpdvdkit2 -lmpdvdkit libavcodec/libavcodec.a libavutil/libavutil.a libavcodec/libpostproc/libpostproc.a -ldv -lmp3lame -lpng -lz -lz -lfreetype -lz -lcdda_interface -lcdda_paranoia -lnsl -lfontconfig libfaad2/libfaad2.a mp3lib/libMP3.a liba52/liba52.a libmpeg2/libmpeg2.a tremor/libvorbisidec.a -Wl,-z,noexecstack -lpthread -ldl -lm
tomika@linux:~/main> make install
ha erre entert nyomtam, ez lett belőle:
tomika@linux:~/main> make install
make -C libdha install
make[1]: Entering directory `/home/tomika/main/libdha'
mkdir -p /usr/local/lib
install -m 755 -p libdha.so.1.0 /usr/local/lib/libdha.so.1.0
install: cannot create regular file `/usr/local/lib/libdha.so.1.0': Permission denied
make[1]: *** [install] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/tomika/main/libdha'
make: *** [install] Error 2
tomika@linux:~/main> -
Necc
addikt
üdv.
valami add2domain nevű scriptet kellene csinálnom, mint órai feladat, de nem tudom pontosan megírni. valaki segítene?
A lényeg annyi lenne, hogy az ''add2domain <username>'' parancsra felveszi a <username> felhasználót, létrehozza neki a /home/<username> könyvtárat 755 jogokkal, majd felveszi sambauser-ként is <username> felhasználónévvel és <username> jelszóval.
#!/bin/bash
adduser ...
smbpasswd -a ...
eddig jutottam.
Segítséget köszönöm -
escie
őstag
ááá,
a ~ alatt lévő cuccokhoz nem nagyon nyúlkál semmi.
viszont az /etc alatt valószínűnek tartom, hogy felülíródhatnak file-ok. talán érdemes lementeni ezt a könyvtárt, biztos ami bozonytalan. nem túl nagy a mérete...
de ha paranioás az illető, a ~ tartalmát is mentheti, a későbbiekben pedig érdemes a /home-ot külön partícióra rakni. -
cosmo
aktív tag
tomi-1d762118d0:/home/tomi/ins/superkaramba # tar -xzvf superkaramba-0.37-i486-1sl.tgz
./
opt/
opt/kde/
opt/kde/share/
opt/kde/share/doc/
opt/kde/share/doc/HTML/
opt/kde/share/doc/HTML/en/
opt/kde/share/doc/HTML/en/superkaramba/
opt/kde/share/doc/HTML/en/superkaramba/index.docbook
opt/kde/share/doc/HTML/en/superkaramba/index.cache.bz2
opt/kde/share/doc/HTML/en/superkaramba-apidocs/
opt/kde/share/doc/HTML/en/superkaramba-apidocs/superkaramba/
opt/kde/share/doc/HTML/en/superkaramba-apidocs/superkaramba/html/
opt/kde/share/applnk/
opt/kde/share/applnk/Utilities/
opt/kde/share/applnk/Utilities/superkaramba.desktop
opt/kde/share/apps/
opt/kde/share/apps/superkaramba/
opt/kde/share/apps/superkaramba/superkarambaui.rc
opt/kde/share/icons/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/22x22/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/22x22/mimetypes/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/22x22/mimetypes/superkaramba_theme.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/22x22/apps/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/22x22/apps/superkaramba.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/16x16/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/16x16/mimetypes/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/16x16/mimetypes/superkaramba_theme.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/16x16/apps/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/16x16/apps/superkaramba.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/64x64/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/64x64/mimetypes/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/64x64/mimetypes/superkaramba_theme.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/64x64/apps/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/64x64/apps/superkaramba.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/32x32/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/32x32/apps/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/32x32/apps/superkaramba.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/32x32/mimetypes/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/32x32/mimetypes/superkaramba_theme.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/128x128/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/128x128/mimetypes/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/128x128/mimetypes/superkaramba_theme.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/128x128/apps/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/128x128/apps/superkaramba.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/48x48/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/48x48/apps/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/48x48/apps/superkaramba.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/48x48/mimetypes/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/48x48/mimetypes/superkaramba_theme.png
opt/kde/share/icons/crystalsvg/scalable/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/scalable/mimetypes/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/scalable/mimetypes/superkaramba_theme.svgz
opt/kde/share/icons/crystalsvg/scalable/apps/
opt/kde/share/icons/crystalsvg/scalable/apps/superkaramba.svgz
opt/kde/share/mimelnk/
opt/kde/share/mimelnk/application/
opt/kde/share/mimelnk/application/x-superkaramba.desktop
opt/kde/bin/
opt/kde/bin/superkaramba
usr/
usr/doc/
usr/doc/superkaramba-0.37/
usr/doc/superkaramba-0.37/AUTHORS
usr/doc/superkaramba-0.37/COPYING
usr/doc/superkaramba-0.37/INSTALL
usr/doc/superkaramba-0.37/README
usr/doc/superkaramba-0.37/TODO
usr/doc/superkaramba-0.37/superkaramba.SlackBuild
usr/doc/superkaramba-0.37/slack-desc
install/
install/slack-desc
install/slack-required
install/doinst.sh
tomi-1d762118d0:/home/tomi/ins/superkaramba # ./configure
bash: ./configure: No such file or directory
tomi-1d762118d0:/home/tomi/ins/superkaramba # mc
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
én az /etc/profile végére beszúrnék egy
export BROWSER=/home/emitter/ProgramFiles/firefox/firefox
sort. a végére tegyél egy újsort (entert), lehet, hogy felesleges, de volt már olyan konfigfile, ami sírt, ha nem volt ott.
monnyuk elég érdekes helyre pakoltad, bár nekem is egy incoming nevű kt-ban van minden
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
válasz
Jester01 #814 üzenetére
root@LAPTOP:/home/emitter# mount -t smbfs -o workgroup=OTTHON,username=vmi,password=xyz,debug=4 //192.168.1.100/F\$ /home/emitter/CSALAD_F
mount.smbfs started (version 3.0.14a-Ubuntu)
added interface ip=192.168.1.102 bcast=192.168.1.255 nmask=255.255.255.0
Connecting to 192.168.1.100 at port 445
8632: session request ok
Serverzone is -3600
8632: session setup ok
8632: tree connect failed: ERRDOS - ERRnoaccess (Access denied.)
SMB connection failed
root@LAPTOP:/home/emitter#
ebből ki tudsz hámozni vmi hasznos információt?nem akar működni... csak a 'C'-t tudom mountolni, ezt az 'F$'-t nem
-
Jester01
veterán
A $ jel a shellben speciális karakter, backslash-el meg kell védeni. (//192.168.1.100/F\$)
MOD: bocs az ijedelemért, azt hittem direkt akartad a /home/emitter dirre mountolni. Persze ha kicsit gondolkodtam volna, akkor rájövök, hogy biztos nem ezt akarod.
Valószínûleg azért volt busy mert benne álltál a directoryban.
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
okés, majd megnézem...
addig is újabb probléma: nem sikerül a meghajtó csatlakoztatása (ez már egy másik)
root@LAPTOP:/home/emitter# mount -t smbfs -o workgroup=OTTHON,username=SysOp,password=ubuntu //192.168.1.100/F$ /home/emitter/CSALAD_F
8206: tree connect failed: ERRDOS - ERRnoaccess (Access denied.)
SMB connection failed
az a baj, hogy a windóz bénázik szerintem, mert a C-megh esetében a megosztási név simán 'C', az F-megh esetében viszont 'F$', ráadásul ezt nem is tudom átírni windózban rendszergizdaként sem (legalábbis nem tudom, hogyan lehetne, de nem is biztos, h ez az oka...)
ez az access denied mire vonatkozik? -
Jester01
veterán
Az opciókat vesszõvel kell elválasztani.
mount -t smbfs -o workgroup=OTTHON,guest //192.168.1.100/c /home/emitter
Wines felhasználói username és password a guest helyére írható.
Remélem jót írtam, mert most a cégnél nem használható egyik linuxos gép sem, itthon meg nincs win -
emitter
őstag
válasz
Jester01 #801 üzenetére
smbmount: megpróbáltam kihámozni a lényeget a parancs leírásából, de visít!
nem is igazán értek minden opciót a mount parancsból:
-mi az h smb-user/jelszó? ez a wines gépnek egy felhasználója?
először ezzel próbálkoztam:
root@LAPTOP:/home/emitter# mount -t smbfs -o ip=192.168.1.100 workgroup=OTTHON guest
Could not resolve mount point guest
aztán guest nélkül:
root@LAPTOP:/home/emitter# mount -t smbfs -o ip=192.168.1.100 workgroup=OTTHON Usage: mount -V : print version
mount -h : print this help
mount : list mounted filesystems
mount -l : idem, including volume labels
So far the informational part. Next the mounting.
The command is `mount [-t fstype] something somewhere'.
Details found in /etc/fstab may be omitted.
mount -a [-t|-O] ... : mount all stuff from /etc/fstab
mount device : mount device at the known place
mount directory : mount known device here
mount -t type dev dir : ordinary mount command
Note that one does not really mount a device, one mounts
a filesystem (of the given type) found on the device.
One can also mount an already visible directory tree elsewhere:
mount --bind olddir newdir
or move a subtree:
mount --move olddir newdir
A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom,
or by label, using -L label or by uuid, using -U uuid .
Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd].
For many more details, say man 8 mount .
root@LAPTOP:/home/emitter#
nem tudom, mit kell még megadni... nem írná le valaki, mit adjak be neki, h működjön?
-az xp-s gépen meg van osztva mondjuk a C meghajtó 'C' néven
-a linuxos gépre mondjuk a /home/emitter/-be akarom mountolni (de ez tökmind1)
-adott az xp-s gép ip-je
ezeken kívül mit kell még opciózni?
köszi -
emitter
őstag
válasz
T. Almeida #791 üzenetére
root@LAPTOP:/home/emitter# apt-get install make
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
make már a legújabb verzió.
0 csomag frissítve lesz, 0 új csomag lesz telepítve, 0 el lesz távolítva és 0 nem lesz frissítve.W: Nem lehet a(z) ftp://ftp.fsn.hu breezy-security/main Packages (/var/lib/apt/lists/ftp.fsn.hu_pub_linux_distributions_ubuntu_dists_breezy-security_main_binary-i386_Packages) forrás csomaglistáját elérni - stat (2 Nincs ilyen fájl vagy könyvtár)
W: Próbáld futtatni az apt-get update -et, hogy javítsd ezeket a problémákat
eztuán futtattam apt-get update-et, de sem javított a dolgonilyenkor mit kell csinálni? Ja, a csomagkezelő is kiír 1-2 hibát, mikor megnyitom...
-
emitter
őstag
van gcc a gépen, de mégis ezt írja ki:
emitter@LAPTOP:~/Letoltesek/dos2unix-3.0$ make
bash: make: command not found
emitter@LAPTOP:~/Letoltesek/dos2unix-3.0$ su
Password:
root@LAPTOP:/home/emitter/Letoltesek/dos2unix-3.0# make
root@LAPTOP:/home/emitter/Letoltesek/dos2unix-3.0# make install
root@LAPTOP:/home/emitter/Letoltesek/dos2unix-3.0#
nem ismeri make-et
szerk:
Ide is belinkelem a hálózatos problémámat, talán többen nézik ezt a topikot.
[link]
A nyomtatós-problémán kívül jó lenne, ha tudnátok abban segíetni, hogyan hozzam össze a hálózatomat xp és ubuntu között úgy, h lássam mind2 gépről a másikat, és elérhessem a fájlokat... XP-n egyszerű fájlmegosztás ki van kapcsolva, ha ez érdekes
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
nekem most a usr/lib/mozilla-firefox mappában levő 1.0.7-es firefox-ot futtatva is az 1.5ös jön be, ez mitől lehet?
Másik kérdés: el tudnátok magyarázni szájbarágósan, hogyan kell felinstallálni ezt a játékot: (innen szedtem le: [link])
[[ Frozen-Bubble ]]
Requirements
SDL_mixer >= 1.2.2
http://www.libsdl.org/projects/SDL_mixer/
SDL perl >= 1.19.0
http://sdlperl.org/
If you compile by hand, double-check you first compile SDL, then SDL_image
and SDL_mixer, then SDL perl, otherwise you might get the error that
NewFont.al is not found.
Installation instructions
[*] First, build Frozen-Bubble and provide the prefix where the
game will be installed (most probably /usr or /usr/local).
make OPTIMIZE=''my_arch_opt_flags'' PREFIX=''my_prefix''
[*] Second, install the files on the system.
- if you're root (case when you build a Debian package, or
when you build it locally on your own machine), you will
choose the same prefix location than for previous step
make install PREFIX=''my_prefix''
- if you're not root (case when you build a RPM package), you
need to install to a temporary directory where you have
write access
make install PREFIX=''/home/my_home/tmp/my_buildroot''
Then an external program such as RPM will collect the
installed files and write the package.
thx -
PWR
aktív tag
válasz
MikySoft #710 üzenetére
Win és Linux lehet egy vinyón de külön partición.
Linux tényleg elmegy 1 partíción de swap-nak (virtuális memoria) azért illik adni külön partíciót, mondjuk 1GB-t.
/home sem árt, ha külön van, mivel igy a felhasználó cuccai külön vannak a rendszertöl. Amúgy ez nem nagy macera, csak nem egy, hanem 3 partíciót kell a telepitésnél csinálni. Az meg többnyire vmilyen grafikus kütyün megy, legördülö listából kell kiválasztani a fájlrendszert meg a csatolási pontot (pl. /home, swap, /) meg beirni a méretet. -
ngabor2
nagyúr
válasz
MikySoft #707 üzenetére
lehet 1 partícióra tenni, csak ugyebár van, aki a winnek is külön csinál egy pár gb-os partíciót, ha összeomlik, azt fájdalom nélkül formázza, és megy fel rá vissza. ugyanakkor a doksik és a többi cucc egy teljesen más partíción vannak.
linux alatt is ez van, nyugodtan mehet egy partícióra minden, nem lesz tőle lassabb. de ha ''hozzáértőket'' kérdezel meg, mindegik azt fogja ajánlani, hogy külön partíción legyen a /, és a /home. ez ilyen ''beidegződés'', otthoni használatnál nincs igazán jelentősége. -
ngabor2
nagyúr
válasz
MikySoft #700 üzenetére
a webkamerával kapcsolatban jó hírem van: [link]
linuxnak reiserfs, vagy ext3 partíciót javasolnék, de telepítéskor úgyis rákérdez. gondolom több helyen olvastad (itt is), hogy nem érdemes 1 nagy partícióra tenni az egész rendszert, mert... nem illik
a felosztás nincs kőbe vésve, tapasztalat szerint a /-nek 5-10gb-ot szoktak hagyni (nálam épp 7gb), memóriától függően kb. 1gb swap, a többi pedig maradhat egyben, mint /home, úgyis ide fogsz dolgozni.
arr készülj fel, hogy a win a reiserfs-t/ext3-t max olvasni fogja tudni külső programokkal, de írni nem. nem mintha nem lenne megoldható, de a fejlesztők leírták, hogy nem akarják belevenni, hogy egy ''bizonytalan'' oprendszer egy komoly fs-re írjon, kockáztatva annak épségét.
dc hub tekintetében... leszögezem, nem értek hozzá, csak a google-t használtam. úgy látom, van egy olyan, hogy open dc hub, [link]. ha addig eljutsz, talán egy próbát megér. az biztos, hogy wines hub közvetlenül nem fog futni win alatt. lehet, hogy wine-nal összejönne, de hogy érdemes-e...
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
igen,felfogható. itt mindössze szemléletbeli különbségek vannak, ugyan olyan jól fog működni, ha 30gb-os lesz a /, mintha 5gb-os lenne, és a többi a /home lenne.
tehát alényeg: ha van install-cd, nekikezdhetsz. arra vigyázz, hogy nehogy a win helyére tedd, mert valszeg azt meg akarod tartani.
ha nem arról a gépről netezel, amire telepíteni akarod, és van msn-ed, akkor holnap tudok segíteni. bár uhut már rég telepítettem.
[Szerkesztve] -
mkbla
senior tag
válasz
#57764352 #273 üzenetére
Nem tudom hgy a Gentoo -nál ez hogy műxik, de a Mandake-ben(ha kipróbálod) igy csináld:
/boot nem kell. csak simán / (ez a gyökérparticio), kell még swap, meg az usernek home,. Javaslom h próbálj ki még néhány linuxot azon kivül is (én Mandrake-t használok, és ajánlom.) De akárhány linuxot is feltehetsz, egyszerre. Csinálhatod ugy is h 3 gigát adsz a / -nek swap, 2-300 Mb a /home-nak, a maradékot pedig felcsatolod mondjuk /adatok -nak, és akkor a maradék hely lesz egy egész partició egy könyvtárban és kész.
Mire akarod használni?
Szervernek vagy csak otthoni rendszernek amin elnetezgetsz, meg filmnézés stb.....? -
mkbla
senior tag
válasz
#57764352 #271 üzenetére
asszem a knoppixot is lehet telepíteni vhogy, de még nem próbáltam, a nagy linux topicban jött szóba nem is olyan rég... asszem keresni kell vmi hard diski installt.. .vagy vmi ilyesmit mondtak... nézz szét.
milyen linuxot akarsz telepíteni? mire akarod használni? csak linux lesz a gépen vagy mellette még vmi más is? mert akkor nem mind1 h milyen sorrendben vannak a particiok.
általában elég a root( / ) particiónak néhyány Gb (mondjuk 2-3-4, attól függ h milyen sok programit használsz)
kell még swap ( általában=a memória méretével)
meg a kell még /home az usereknek h akár a saját cuccait is ott tárolhatja. Ez lehet akárnekkorra, attfüggően h mennyi adatot akarsz itt tartani. néhány 100Mb-tól akármeddig. -
mkbla
senior tag
válasz
n0_gAboR #211 üzenetére
- KDE 3.2.3
- GNOME 2.6
Ja, lehet, ha van helyed a winyón
csinálsz külön root (gyökér) particiot, a swap ugyanaz, és asszem a /home (vagy /usr, amelyik van) ugyanúgy fel lehet csatloni.
Nekem elég gyorsam bejön a linux (10.1 Mandrake) kb 15-20 mp
Suset-nem tudom 1ébként a winfos se sokkal lassaban jön be....
[Szerkesztve] -
eddie303
őstag
válasz
#57764352 #190 üzenetére
Szerintem nincs miért Live-CD-zni, rakj fel valami rendes disztrót, pl. Mandrake, ha kezdõ vagy. A partícionálásról: Csinálj annyi Swap-ot amennyi ramod van, vagy max kétszer annyit, s csinálj egy jó nagy home partíciót ReiserFS-el, s egy 5-6 gigás / partíciót. Én így szoktam, hogy a /home-ot külön mountoltatom, mert ha gond lesz, akkor megmaradnak a felhasználói dolgok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest