-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Kubuntu telepítés lesz s arra lennék kíváncsi hogyan lehet felgyorsítani a rendszert?
Konkrétan pl. az érdekelne, hogy mely könyvtárakat rakjam külön partícióra?
/home és /usr?
/home-ot akkor is ha a zenéket, filmeket, stb-t alapból egy külön partícion tárolom?
A /boot-ot van-e értelme külön rakni?
Melyik legyen elsődleges és melyik kiterjesztett?
Melyik alá milyen fájlrendszert érdemes rakni?
Alapból ext3 lesz, reisert próbáltam régebben, de nekem 2-3 hét után lelassult az egész rendszer, a filmesem meg xfs-en van, ha bott is kell akkor arra ext2-t érdemes ha jól tudom.
/tmp-t vagy /var/tmp-t érdemes tmpfs-be csatolni?
Netán valamelyik másikat?Olvasgattam KDE gyorsítási tippeket, köztük a prelinket is, azonban azt írják, hogy a Feistyben már nem érdemes használni, mert beépítettek valami új technikát ami nagyjából ugyanezt csinálja.
Erről van valakinek tapasztalata? -
Miért van az, hogy ha mondjuk a gedit-ben vagy a mousepad-ben kimásolok egy szöveget a vágólapra, bezárom a szerkesztőt, akkor a vágólapról eltűnik minden.
Meg kellene, hogy tartsa nem?
Debian etch z op és Xfce 4.3.9 fut rajta. -
válasz
ngabor2 #3815 üzenetére
Viszont beállítottam visudo-val, hogy bizonyos progikhoz ne kérjen jelszót, ha terminálból indítom mondjuk a synaptic-ot "gksudo synaptic" prancssal akkor jó is, de ha az xfce menüjéből akkor meg kéri, pedig az is a gksu vagy gksudo parancsot használja gondolom.
Ez miért lehet? -
Felraktam egy debiant az alap gnome felülettel, majd rá az xfce-t.
Gnome alatt ha rendszergazdai joggal kell indítani valamit bekéri egyszer a jelszót és utána többet nem, akármilyen programot indítok.
Xfce-nél minden alkalommal kéri ahányszor ilyen program indul s így kissé zavaróbb.
Hogyan lehet beállítani, hogy csak egyzser kérje? -
Most nézem, hogy a 7.10-ben valami új Screensaver kezelő felület van.
Azonban itt sem indul el az Electric Sheep, viszont már semmit nem rinyál indításkor és az előnézeti funkció is működik az összes többinél.
Viszont eltűnt a beállítások rész, így még paraméterezni sem tudom, pedig kellene.
Senki nem használja ezt a frankó kis képernyővédőt? -
Elsüllyedt a 3703-as kérdés.
Azonban lenne még egy.
Frissítettem Xubi 7.10-re és valamiért nem hajlandó 1280*1024-es felbontásban 75Hz-en futni.
Csináltam egy modeline-t hozzá gtf-el, ekkor ki is lehet választani a kijelző beállításainál, de összeugrik a kép szélessége és elmosodott lesz az egész, azonban a moncsi OSD-je szerint a megadott felbontáson és frekvencián fut.
Mi lehet a gáz? -
Xubi 7.04-en szeretném az Electric Sheep képernyővédőt beállítani, de sehogy nem megy a dolog.
root-ként vagyok belépve, ha elindítom a "Screensaver Settings" részt figyelmeztetéssel kezdi:"Az XScreenSaver démon nem fut ezen a képernyőn: ":0.0". Elindítsam most?"
Ok-t nyomok, majd:
"Az xscreensaver démon nem indult el megfelelően.
Rootként indította a programot. Ez általában azt jelenti, hogy az xscreensaver
nem tudott kapcsolódni az X kiszolgálóhoz, mert a hozzáférés-szabályozás(access control) be van kapcsolva. Próbálja ezt a parancsot futtatni: xhost +localhost
ezután válassza a "Fájl / Démon újraindítása" pontot.
Ne feledje, hogy a hozzáférés-szabályozás kikapcsolása lehetővé teszi
a hozzáférést a képernyőjéhez bárki számára, aki be van jelentkezve,
ez biztonsági problémát jelenthet. Kérjük olvassa el az xscreensaver
kézikönyvét és a FAQ-ot további információkért.
Ne futtassa az X-et rootként. Ehelyett jelentkezzen be egyszerű
felhasználóként és használja a "su" parancsot, ahol szükséges."Az eredmény ugyanaz.
Ha hozzáadom a host nevet amit használok, így "xhost +xubuntu", akkor.
Amennyiben teljesen kikapcsolom az "xhost +" paranccsal akkor elindulnak a képernyővédők, de az electricsheepnél semmi(legalábbis az előnézet gombbal tesztelve).
Ha ekkor bezárom és újraindítom a Screensaver Settings-t akkor meg ezt írja ki:"A következőt: "xscreensaver-demo" "root" felhasználó futtatja ezen a kiszolgálón: "xubuntu".
De az xscreensavert kezelő ":0.0" képernyőt "nobody" felhasználó futtatja "xubuntu" képernyőn.
Mivel ezek különböző felhasználók, nem tudják ugyanazt a ~/.xscreensaver
fájlt írni, így az xscreensaver-demo nem fog megfelelően működni.Vagy az xscreensaver-demo-t futtassa újra "nobody" felhasználóként, vagy
az xscreensavert futtassa "root" felhasználóként.
Újraindítja az xscreensaver démont most?"Ha leokézom akkor megint indulnak a screensaverek kivéve a electric sheep-et, azonban az "electricsheep" parancs kiadásával terminálból meg fut, bár új sheep-eket valamiért nem tölt, nem bír csatlakozni a szerverhez.
Van valakinek valami ötlete?
-
Tényleg, az xfce4-terminal-nak is van man-ja, ez eddig eszembe sem jutott.
A nekem megfelelő parancs így nézne ki:xfce4-terminal --working-directory=/home/Downloads/valami -H -x unrar e /home/Downloads/valami/valami.rar
Az megadható, hogy a working-directory mindig az a könyvtár legyen amelyikből indítom a parancsot?
-
Köszi, ezt majd még megnézem.
Amúgy tuti valami user-error van, ezt nem is tagadom, csak még nem tudom mi.Viszont megint van egy másik kérdésem, sorry.
Gnome Commander-t használok, aminek a beállítások részén van egy olyan rész, hogy programok, ahol a környezeti menühöz lehet parancsokat hozzáadni.
Szeretném ide beszerkeszteni az "unrar" parancsot, úgy, hogy nyisson egy terminált és ott mutassa a folyamatot, plusz a célkönyvtárat is meg lehessen adni.
Terminálban ez így néz ki: "unrar e /home/Downloads/valami/valami.rar /home/Downloads/valami"Ott a programok résznél terminálnak ez van megadva: "xfce4-terminal %s".
A program parancsnak pedig csak ennyi: "unrar e".
Ilyenkor kicsomagolja a cuccot, de nem nyit terminált és "~" könytárba teszi.
Ha a program szerkesztésénél bejelölöm, hogy "Terminál szükséges hozzá", akkor meg el sem indul a dolog.Gondolom valami script kellene ami nyit egy terminált majd kiadja a megfelelő parancsot.
Lenne egy változó ami maga a teljes elérési út, fájlnévvel együtt, meg egy másik ami csak a könyvtár lenne fájlnév nélkül.
Alapból nem tudom, hogy ha nyitok egy terminált hogyan adok át neki parancsokat, meg a fájl elérési útját sem. -
Előtérbe hoznám még újra a #3528-as kérdésem wget-re vonatkozó részét.
Xubuntu 7.04 van fent, az említett módon sem megy és akkor sem ha berakom a Beállítások->Azonnali alkalmazások részbe.
Most ugyanezt eljátszotta az "xbindeys &" paranccsal, se init.d-ből,sem azonnali alkalmazásokból nem indítja valamiért.
Mi lehet a gond vagy hova lehet még parancsokat pakolni amik automatikusan lefutnak rendszerinduláskolr? -
Mi lehet a gáz akkor ha Windows alatt írt dvd-ken nem ismeri fel az ékezetes betűket?
Csak "?" van helyettük, msttcorefonts fel van rakva. -
-
Xubi nagyon szeszélyesen akarja felcsatolni a dvd-ket.
Pl. írok egyet a growisofs-al, majd mountolnám, de ezt mondja:"mount: a 'blokk eszköz /dev/hdc' írás védett, felcsatolás csak olvashatóként
mount: nem lehet olvasni a '/dev/hdc' szuperblokkot"syslogból részlet:
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.284132] hdc: error code: 0x70 sense_key: 0x05 asc: 0x64 ascq: 0x00
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.284135] end_request: I/O error, dev hdc, sector 24
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.284597] cramfs: wrong magic
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.298880] hdc: command error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.298888] hdc: command error: error=0x54 { AbortedCommand LastFailedSense=0x05 }
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.298892] ide: failed opcode was: unknown
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.299104] hdc: error code: 0x70 sense_key: 0x05 asc: 0x64 ascq: 0x00
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.299109] end_request: I/O error, dev hdc, sector 0
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.299448] EXT3-fs: unable to read superblock
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.309900] hdc: command error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.309909] hdc: command error: error=0x54 { AbortedCommand LastFailedSense=0x05 }
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.309913] ide: failed opcode was: unknown
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.310124] hdc: error code: 0x70 sense_key: 0x05 asc: 0x64 ascq: 0x00
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.310128] end_request: I/O error, dev hdc, sector 0
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.320710] hdc: command error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.320720] hdc: command error: error=0x54 { AbortedCommand LastFailedSense=0x05 }
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.320724] ide: failed opcode was: unknown
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.320934] hdc: error code: 0x70 sense_key: 0x05 asc: 0x64 ascq: 0x00
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.320939] end_request: I/O error, dev hdc, sector 0
Oct 12 20:41:39 norbi kernel: [86839.321279] FAT: unable to read boot sectorWin alatt azonban megy és újraindítás után a xubi is megeszi.
Mi lehet vele?Esetleg egy régebbi kérdésemre, hogy a wget miért nem veszi figyelembe a "-X" kapcsolót?
A parancs: wget -c -r -t 0 -nv -nH --cut-dirs=1 -X Sample,sample -i /root/lista.txt & -
válasz
ngabor2 #3526 üzenetére
Első blikkre nem találtam semmit benne.
Mondom inkább, hogy a bootnél mi gyanús.
Van egy wget nevezetű script amit én raktam bele, így néz ki:#!/bin/bash
case "$1" in
start)
echo "Starting Wget downloads..."
wget -c -r -t 0 -nv -nH --cut-dirs=1 -X Sample,sample -i /root/lista.txt &
echo "Wget running."
;;
stop)
echo "Stopping Wget downloads..."
killall wget
echo "Wget stopped."
;;
reload|restart)
echo "Restarting Wget downloads..."
$0 stop
$0 start
echo "Wget restart succesful."
;;
*)
echo "Usage: $0 start|stop|restart|reload"
exit 1
esac
exitMondjuk ezt egy Fedora-s fórumban találtam, de pl inadyn indításánál bevált, itt azonban ennyi van a wget logjában:
"unlink: No such file or directory
FINISHED --20:46:12--
Downloaded: 0 bytes in 0 files"Miután beléptem és kiadom az "/etc/init.d/wget start" parancsot, vígan elkezdi a letöltéseket.
Na ezt pl. nem vágom miért van.A fagyást meg majd próbálgatom, nemrég volt egy ugyanilyen szitu, akkor az inadyn scriptjében nemes egyszerűséggel csak annyi szerepelt, hogy "inadyn" és persze a konfig fájlban nem volt benne a "background" szócska, na vajon miért fagyott le kikapcsoláskor...
Először arra gondoltam most is ilyesmi gond, de akkor mélykonzolból való reboot-kor jelezte a gondot, most meg semmit.Picit off: Miért nem veszi vajon figyelembe a -X kapcsolót a wget? Leszedi a Sample könyvtárakat is.
-
Melyik logban található az /etc/init.d-ben lefutó scriptek kimenete?
Mert gyanús, hogy nem indul el minden aminek kellene, meg néha kikapcsoláskor lefagy az egész rendszer, persze ha mélykonzolból indítom "reboot"-al vagy "init 6"-al akkor normálisan leáll és nem derül ki mi a gáz.
Így jó lenne a logokból visszanézni, csak nem tudom melyiket bogarásszam át. -
válasz
Cs.-Istvan #3508 üzenetére
Értem, cron-nal még nem volt időm ismerkedni s tudni akartam nincs-e valami gáz.
-
Sziasztok!
Mik lehetnek ezek az auth.log-ban?
"Oct 7 11:17:01 norbi CRON[7336]: (pam_unix) session opened for user root by (uid=0)
Oct 7 11:17:02 norbi CRON[7336]: (pam_unix) session closed for user root"Óránként van egy ilyen bejegyzés.
Crontab-ban ennyi van:SHELL=/bin/sh
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin
# m h dom mon dow user command
17 * * * * root cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly
25 6 * * * root test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.daily )
47 6 * * 7 root test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.weekly )
52 6 1 * * root test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.monthly )
#Az /etc/cron.hourly könyvtárban pedig csak egy .placeholder fájl van ami üres.
-
Hi!
Xubuntu 7.04-nél ha a dvd meghajtó tálca nyitó gombját megnyomom ezt a hibát adja ki:
"/org/freedesktop/Hal/devices/storage_serial_291797" nem egy kötet vagy meghajtó.
De nem mindig és ilyenkor ha az "eject /dev/hdc" parancsot használom simán kidobja a tálcát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Építő/felújító topik
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Autós topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Canon EOS DSLR topic
- Konteó topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest