- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Home server / házi szerver építése
- OLED monitor topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Androidos fejegységek
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
mkbla
senior tag
válasz
frankie666 #340 üzenetére
nem tudom mi lehet a gond... nekem is tudott kommunikálni a gép-telefon, de utána nem is foglalkoztam vele... nem volt se időm.. se kedvem... de azért szólj ha sikerül
-
mkbla
senior tag
válasz
frankie666 #337 üzenetére
olvasd el ezt:
Bővebben: link
vagy a hup.hu- keress rá (infraport linux alatt), ott is volt már hasonló gondom... nekem látta a gép a telefont.... -
mkbla
senior tag
Szerintem a Mandrake tökéletes egy kezdő linuxosnak, én másfél éve kezdtem a 9.2-vel. Nekem tetszik, és meg vagyok vele elégedve....
-
mkbla
senior tag
válasz
periannath #321 üzenetére
próbálj meg arra a gépre egy proxy-t csinálni amibe megy a net, és úgy oszd le a másik gépre (pl:squid), ott pedig csak annyit kell tenned h felhasználóként beállítod a proxyt a böngészőkbe, és kész.
-
mkbla
senior tag
Szerintem, inkább ne ugorj bele mélyvízbe.... Kezdőként még elég mély a SUSE, MANDRAKE meg UHU is, inkább nézegesd azokat, vagy Knoppixot, az live cd, nem is kell semmit telepítgetned...
Majd ha valamennyire kiismered magad a fentiekben, akkor térj át Debianra-ra.... Szerintem.... -
mkbla
senior tag
válasz
#57764352 #280 üzenetére
ja, a knoppix live cd.
van egy pár disztribúció amit (szerintem a kezdők is nyugodtan használhatnak, még én is annak tartom magam...):
Mandrake, UHU, SUSE, vagy BSD-t is nézhetsz....
utánanéztél már honnan tudsz telepíteni?
Ha mandrake-ben elakadsz én segítek ha tudok...Meg persze másban is... -
mkbla
senior tag
válasz
#57764352 #277 üzenetére
az a 9.2-es volt, de adtak ki hozzá javítást, meg az LG cdrom-okhoz is
a 10.0-nak meg asszem valami gáz van a particionálójával, mert vmi sjátos bejegyzéseket csinál (vagy nem tudom pontosan...) és csak saját maga tudja olvasni... (de vmi más particiónáló programmal szétszeded és jó)
mondjuk én is ezt használom.
vagy a 10.1 -et.
Hogy honnan leeht letölteni nem tudom... én mindig cd kapomde nézz be a nagy linux topic-ba ott már párszor kitárgyalták, keress vissza jópár oldalt és ott lesznek...
biztos van olyan is ahonnan online tudsz telepíteni... vagy a google-n keress rá....
Nézd meg a knoppix-ot is ott nagyon telepítgetned se kell, benne van minden. Mindent magától konfigurál.
[Szerkesztve] -
mkbla
senior tag
válasz
#57764352 #273 üzenetére
Nem tudom hgy a Gentoo -nál ez hogy műxik, de a Mandake-ben(ha kipróbálod) igy csináld:
/boot nem kell. csak simán / (ez a gyökérparticio), kell még swap, meg az usernek home,. Javaslom h próbálj ki még néhány linuxot azon kivül is (én Mandrake-t használok, és ajánlom.) De akárhány linuxot is feltehetsz, egyszerre. Csinálhatod ugy is h 3 gigát adsz a / -nek swap, 2-300 Mb a /home-nak, a maradékot pedig felcsatolod mondjuk /adatok -nak, és akkor a maradék hely lesz egy egész partició egy könyvtárban és kész.
Mire akarod használni?
Szervernek vagy csak otthoni rendszernek amin elnetezgetsz, meg filmnézés stb.....? -
mkbla
senior tag
válasz
#57764352 #271 üzenetére
asszem a knoppixot is lehet telepíteni vhogy, de még nem próbáltam, a nagy linux topicban jött szóba nem is olyan rég... asszem keresni kell vmi hard diski installt.. .vagy vmi ilyesmit mondtak... nézz szét.
milyen linuxot akarsz telepíteni? mire akarod használni? csak linux lesz a gépen vagy mellette még vmi más is? mert akkor nem mind1 h milyen sorrendben vannak a particiok.
általában elég a root( / ) particiónak néhyány Gb (mondjuk 2-3-4, attól függ h milyen sok programit használsz)
kell még swap ( általában=a memória méretével)
meg a kell még /home az usereknek h akár a saját cuccait is ott tárolhatja. Ez lehet akárnekkorra, attfüggően h mennyi adatot akarsz itt tartani. néhány 100Mb-tól akármeddig. -
mkbla
senior tag
Pedig jó helyen jársz. (sztem) Nekem is volt hasonló problémám. De nekem csak 800*600-ba kellet 75 hertz (72 sikerül
nekem az /etc/X11/xf86config -fájlba (a z X config fájlja, Suseban nem tom hol van de biztos jó módosítgatsz ha nem indul az X) kellet beírni egy sort (modline-t) és működött, meg a horizontal-vertical frekvenciával kellet szórakozni... de aztán nekem végül is sikerült...
1ébként az 1024*768 miért nem jó? milyen monitorod van?
amúgy ez monitortol is függ h milyen frekvenciákat tudsz vele beállítani nekem is van 1 haverom akinek vindózba viszi az 1024*7678-at a monitorja, de linuxba azzal a monitorral csak 800*600 a max.... -
mkbla
senior tag
na mivan.... lassan mindenki szónokolni akar....
-
mkbla
senior tag
válasz
operator10 #233 üzenetére
nem beszélsz hülyeséget
én már több mint 1 éve foglalkozok linux-al, de csak kb 2 hónapja van olyan gépem amire fel is tudom rakni (1 Cyrix Pr300-as 64 Mb rammal alég gyengusz volt a linuxnak.... igaz ment a kde is meg 1 csomó minden de nem volt igazi.... -
mkbla
senior tag
válasz
n0_gAboR #211 üzenetére
- KDE 3.2.3
- GNOME 2.6
Ja, lehet, ha van helyed a winyón
csinálsz külön root (gyökér) particiot, a swap ugyanaz, és asszem a /home (vagy /usr, amelyik van) ugyanúgy fel lehet csatloni.
Nekem elég gyorsam bejön a linux (10.1 Mandrake) kb 15-20 mp
Suset-nem tudom 1ébként a winfos se sokkal lassaban jön be....
[Szerkesztve] -
mkbla
senior tag
na... ezt meg hogy sikerült 2X idebönki....
ugyes vagyok....
[Szerkesztve] -
mkbla
senior tag
meg 1ébként is a mandrake 10.1 több mint 800 MB-ot is elfoglalhat ha felrakod a különbözö felhasználói programokat.... úgyhogy sztem kell az a néhány giga....
-
mkbla
senior tag
meg 1ébként is a mandrake 10.1 több mint 800 MB-ot is elfoglalhat ha felrakod a különbözö felhasználói programokat.... úgyhogy sztem kell az a néhány giga....
-
mkbla
senior tag
1ébként nekem a betöltési sebességgel nincs semmi bajom, nekem vilámgyorsan betöltödik (10.1)
-
mkbla
senior tag
válasz
n0_gAboR #193 üzenetére
Nekem pont azért nem tetszik, mert nagyon szar az rpm csomag-kezelése. nem lehet semmit se normálisan le ill. feltenni rpm csomagokból, olyanok voltak, h amikor épp szervert akartam csinálni (csak h kiprobáljam a suse-t is szerverként, elég furcsa dolgok történtek, miután felraktam, elkezdtem ritkitgatni a csomagokat (mert hát ugye minek a szerverre;DVD/CD iro, film és zene lejátszó, képnézegető, meg egyéb multimédia programok.... magával rántott pár 100 függőséget, én nem olvastam mindet végig, csak le OK-ztam h akkor szedjen le mindent amit kijelölt.... a következő indításkor kernel Panic fogadott...., aztán óvatosabb voltam, reinstall után megint nekiálltam csomagokat ritkitani, ekkor már többet fennhagytam.... de következő indításkor a KDE nem volt hajlandó betölteni...... icewm-ből megpróbáltam visszaállítani, amikor feltettem a hiányzó csomagokat, magával rántotta a CUPS-ot (ami tudvalevőleg nyomtatáshoz szükséges.... de nem tudom mi köze a grafikus felülethez, vagy pár más 1éb dolgoknak...) mind1 szerintem a suse akkor se jó, nem lehet testre szabni, legalább is nekem egyáltalán nem sikreült.....
1ébként nekem a hardveres részével sincs semmi gondom.....
Mandrake-hez (és sokminden máshoz) pl az rpmfind.net -en lehet találni csomagokat.
Mandrake Rulez!!!!!
[Szerkesztve] -
mkbla
senior tag
válasz
#57764352 #190 üzenetére
én is a Mandrake-t ajánlom (én is azt használom és tök jól megvagyok vele , mostanában raktam fel a 10.1-et) a SUSE-t nem ajánlom ,nekem nem jött be....
root particionak kb 3-4 gigát szoktam, aztán a swap particiót az előbb irták, meg akkora home könyvtárat amekkorát gondolsz, végül is ha windows is lesz még rajta akor nem kell sok inkább a windowsos particiot csináld fat32-re ,de 1ébként ahogy érzed....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű - 1 töltési ciklus - 2026. 05. 13.-ig Apple gar
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest