- Steam Deck
- Acer notebook topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
őstag
Nálam aHdd-n 50GB hely a rendszernek a homnak adtam többet 400GB-ot,mert néha játszom.
Ezt csak mint infót gondoltam ide írom segítségül. -
IstvánLászló
őstag
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Warton #98857 üzenetére
A grub-ba a nomodeset beírása,biztosan segíthet a nem is adott képet nvidia kártyával témára.
"Aztán próbáltam csak úgy felrakni a drivert persze nem engedte mert nemvolt bent a kártya és anélkül nem megy."
Ezt nem is értem pontosan,légyszíves kicsit pontosabban írd meg mit probáltál.. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Warton #98842 üzenetére
Az Nvidia drivert telepít linuxra?
A linux az a kernel mag és alapja a disztroknak.
A gépemen:Archlinux a rendszerem: Nvidia driver telepítésével jók a tapsztalatain - idáig semmilyen anomáliát nem tapasztalok..
Az Nvidia drivert telepítésnél melyik disztronál tapasztalsz problémát. -
IstvánLászló
őstag
A satas 1TB ssd-n és 1TB Kingston NV3 NVMe SSD M.2 2280 (PCIe 4.0)-ás vásárlásán gondolkodom, hogy meg is érné és használni..
A trimmelés témájába nincsennek még tapasztalataim.
A Linux-disztroknál a trimmelést, nekünk kel külön beállitani?
Kérném a segítségeteket a trimmelés témámra.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #98751 üzenetére
+1 igen és teljesen 1000%-ig igazad - van...
A gyártókon múlik minden is mert 2017-elött még nem voltak Ryzen cpu-s gépek..Azt tapasztalom meglepődve - hogy vannk itt trollok,akik osztják az észt mindenkinek, de lehet hogy tévedek és ha ez így lenne akkor boscántot is kérek..
Űdv:István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
V.Stryker #98739 üzenetére
A linux-os ajánlott laptopok konfigurációk, igen és régebben Intel cpu-ra,mig mos már az újjabban gyártotak már Ryzen cpu-s gépek...
A hátránya: Ryzen procis laptopoknak, nem nincsen,mert sok ismerősőm használja a linux-disztrokat.
Ajánlanám a LinuxMintet,pendrájvrol inditva a live modját,probára - mielőt installánád élesben a rendszert...
A kolégák mák elmondták előttem korrekten a véleményűket..
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #98697 üzenetére
Igen jók és hasznosak a bejegyzéseid...
Az elöbb #98694csixy kollégával beszélgettem a grub, vagy systemd boot válsztásárol...Elitebookot kéne üzembehelyeznem, igaz az még sima MBR/Legacy bootos, de jó lesz az,igen igen remélem jól is gomdolom.
"Jöhetnél erre sűrűbben is!"
Ó igen eljárt felettünk az idő,de láthatod a kitartásomat és eredményét,mert mára már örömmel is használom az Archlinux alapon müködö, CalamArch-EndeavourOS-t.
A Mint Cinnamont ajánlottad,nekem régebben kezdönek,+1igen valóban nagyon nagyon jó rendszer és teljesen meg is értelek...
A mai napig is sokat olvasok és jegyzetelek,meg tanulok a Linux-ost használo kollégáktól..
Az UEFI-biossal nekem is voltak gondjaim,váltanom kellet:AMD Ryzen-re, de az UEFI-é ajövö és hogy tudjak bootolni Arch és más distrokat..
A disable Fast Boot a UEFI/BIOS-ban ezt ki kikellet kapcsolnom, mire rájöttem hogyan is kellene ezt megcsinálni,volt 10 biosresetem mire összejött.
A gépemen azota csak is CalamArch és tesztelésre most EndeavourOS-t hszaszálok,mert érdekel mia külömbség a két os között..
A kérdésed volna és talán beszélgetnél is írjál üzit,mert nem mindig vagyok itt a fórumokon...
Tobábbi csódás szép napot kivánok és megtisztelő hody írtál.
Üdv:István
-
IstvánLászló
őstag
+1 igen detto.
Calam-Arch telepítést grafikusan, Cinnamonnal probáltam élesben,anomáliákat nem tapasztaltam...https://sourceforge.net,letöltési sebessége hajlamos néha a régi modemeknek a sebességével müködni,de most jelenleg éppen 5-6 MB/s-el jön is le az iso-ja..
Calamers installernek az előnye, hogy nem kel órákig gépelnem a terminálban, jelzem imádom a terminált, tehát csak is a netnek a sebességén múlik hogy K.b 5-10perc után késszen reboot után, már egy jól müködö rendszert-kapok.
Ajánlom ezt a disztrot, azoknak akiket érdekel az Archlinux..Üdv: István
-
IstvánLászló
őstag
+1 igen.
Atz ki lehet választani, hogy grub, vagy systemd boot legyen.
Detto drirekt élesben tegnap teszteltem,: UEFI-biosos az alaplapom ami AMD Ryzen-es és egy külsö Usb-s hdd-n a grubbot választottam, ami remekül is müködik, anomáliákat idáig nem is tapasztalok.Az installer automatikusan telepiti a yay-t...
A pacman frissült a pacman-7.0.0.r3.g7736133-1 verzióra.
Az pamac-aur helpere hiányára,kerestem megoldást és itt a megoldásom.
yay -Syyu pamac-flatpak --noconfirm,ezután érdemes rebootolni a gépet és ezután minden is a megszokottaknak az alapján jól müködik.A tesztelése idáig okés...
Üdv:István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #98684 üzenetére
Igen jók és hasznosak a bejegyzéseid...
Ezt tudom pozitivan ajánlani.
EndeavourOS-t próbáld.Arch az alapja.Calamares installerrel +Cinnamonnal..
Idézném a szavaidat,"kíváncsi lettem erre a Garudára",azt tudom hogy a Cinnamon-t használsz,probáldki biztosn nem ér - csalódás...
-
IstvánLászló
őstag
+1 igen.
A srác a videóban beszélget a game témában ,legalább olvasna utána.
Én már az első 15-másodpercben,le is álitottam a videót,mert a win-árakat rekálozza és szponzórált a tartalma..
Sosem értettem azokat, hogy tanulás nélkül szeretne valamilyen rendszert használni. Windowst is meg kell tanulni használni, ahogy a linuxot is.
Nekem minden általam használt szoftver elfut linuxOS-en.
Lutris-al úgyanugy játszok mint ha Windows lenne a gépemen. -
IstvánLászló
őstag
vizcsap
hajrá sok sikert.... -
IstvánLászló
őstag
EndeavourOS Cinnamon alatt ,Steames és Blizzard Játékok, nálam jól futnak...
A Diablo 4-3-al,anomáliákat idáig nem tapasztaltam...
A beállitásokban a kollégák - bitosan segitenek.
CPT.Pirk amit mondot az 100%-ig igaz. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #74154 üzenetére
Szép napot neked és mindenkinek.
Szeretném - jelezni, megérkezett a grub frissités, már kint van a javitás minden disztroban,
ubuntu; arch; MagyArchlinux már befrissult ; debian is.
A rendszer frissítése, maximum 1 - perc és utána reboot és őröm.
Nálam most minden-prímán müködik-stabilan: MagyArchlinuxot használok, amit már belaktam-teljesen.
Remélem - tudtam segíteni itt neked és mindenkinek. -
IstvánLászló
őstag
Sziasztok, szép napot nindenkinek.
A témám remélem - ide is illik.
Szeretném itt bemutatni - mindenkinek: MagyArch Linux -ot, ami egy príma disztro.
Jelenleg is őrőmmel használhatom ezt a distrot és az összes felülettel is kiprobáltam, anomáliákat nem is tapasztalok, játékosoknak fontos infó minden steames játékom prímám müködik.
Az installere grafikus és ezét gondoltam, hogy most ide írom le mindenkinek a tapasztalataimat.
A stabilitása a rendszernek príma.
Itt a linkje és a leírása: [link]
Remélem hasznos az infóm, további szép napot. -
IstvánLászló
őstag
válasz
lev258 #61742 üzenetére
lev258 Szép napot neked és mindenkinek.
A Prohardveren már volt említve igen, én is örülök hogy most már hivatalosan is a Valve-n a Steam új fejlesztése elérhető, igaz még béta is de fontos hogy most már működik.
A tapasztalataim a játékaimmal,hogy mind jól futnak és Steamen és ennek a kapcsán, hátha ez itt mindenkinek segítség - igen.
A Feral is dolgozik és portolta Linuxra az egyik kedvencemet és Vulkan-t használnak : Warhammer 40000 3-at , ez a játék csak Steamen érhető is el - ezt mindenki tudja, aki ismeri ezt a valós idejű stratégiai játékot.
A játék új ++ verziójú és 2017. április 27.-én jelent is meg Ms-re és máma már, nálunk a fiamnak a gépén, Vga - ami vulkán driver suppor: Antergos Arch Lunux rendszeren élesben: Lutris-al next next finis az installálása és jó teljesítménnyel fut, minden hókuszpókusz nélkül .
A lényeg nekem is Antergos Arch Lunux az éles rendszerem és az összes játékaim Steamen mind jól futnak, csak Vga-t kéne is cserélnem, csak az ára tart is vissza a váltástól, hogy vulkán driver support legyen a gépem, ha én is játszani szeretnék a Warhammer 40000 3-al és más komolyabbakkal is.A Linux 1 év alatt rengeteget fejlődött és grat a fejlesztőknek, hogy mára már - Linuxon is jól lehet játszani.
Másik témám a tanulás a Linux kapcsán - mint örök kezdőként, ha valakit komolyan érdekel a Linux - tanácsolnám is saját tapasztalataimnak az alapján - mondanám is az alábbiakat.
Az igazság az hogy kellett is akarat és kellő alázat és kitartás is az új os -nek - megismerésére, rengeteget is kellet olvasnom és jegyzetelnem is tanulhassam is hogy - Linux-on - most itt tarthatok is veletek, 5 év után is nagy nagy őrömmel.
Köszönetemet - szeretném kifejezni itt mindenkinek - ezúton is mert - illik is megköszönnöm és itt kaptam - igazi segítséget is tőletek és sok sok biztatást, hogy megtalálhassam a Linux-on is az örömömet.
Remélem nem is voltak off a mondataim.
Tisztelettel, István László
-
IstvánLászló
őstag
Megjelent a VLC 3.0.3 -as verziója, hátha más is használja.
-
IstvánLászló
őstag
Üdv! CPT.Pirk
Remélem hogy ez segítség is itt mindenkinek.
Tehát leírom a saját - tapasztalataimat, csak is Linux-os témában.Az Uefi-s biosok, Amd am3+ Gigabyte gamer alaplapon levő biosban: IOMMU controller Disabled ről Enabled re kellet állítanom.
Az usb controller legacy mód: EnabledA próba alanya: Antergos Linux 64 bites a 8 Gb-os pendrivon lévő Linux disztro-val.
A boot folyamata rendben működik live módban és a telepítés is hdd-re és anomáliát nem is tapasztaltam.
A gép nem az enyém volt, de megkértek hogy tegyek rá, egy Linuxot és gazdája most őrömmel használja gépét.Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok neked és mindenkinek itt.
Tisztelettel.
István László -
IstvánLászló
őstag
Sziasztok!
Dualboot-ot szeretnék - egy 1Tb hdd-én, 2 darab Ach linux-ot használni.
Turtam a netet is de csak win és linux-ról találtam leírást, de wint már nem használok és megoldást nem találtam.
Antergos Linux 64-bit-et használok élesben és LinuxMintet "Sylvia" szintén 64-bit-et, ők külön 250 Gb hdd-n gyor sanfutnak stabilan.
Magyar nyelvű leírást szeretnék a megoldásáról, ha ez lehetséges.Segítségetek kérném is szépen.
Tisztelettel.
István László -
IstvánLászló
őstag
Tiszteletem itt mindenkinek!
(#58253) colomb2
Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)Most olvastam át a témákat és látom a jó irányt és a topiknak a címe is jó.
Köszönöm a munkádat és ezt az új topikot és grat is érte.
Később át is olvasom és lesznek is biztosan is új kérdéseimA Linux-on élem az életemet is csak is élesben és jelzem is előre, voltak is gondjaim is bőven és ubi linux-al is kezdtem, de kollégám és kollégáim is itt is biztattak is hogy ne is adjam is fel.
A lényeg sok sok disztribuciot is ki is próbáltam és sok sok tapasztalatot is szeretem és most jelenleg: Antergos Arch 64 bytes Linux Cinamon felülettel a végleges rendszerem, igaz még csak tanulom, de sikerrel és abszolút kezdőknek nem is ajánlom, mert kell a sok sok tapasztalat is.
A lényeg sok ember fél a Linux-tól is mert azt hiszi hogy is ez a - OS használhatatlan és nem is meri is kipróbálni is még, live, modban sem, mert mit is hall, hogy a Linux rossz és ez nem is igaz.A célom is az is hogy mutassuk is meg a kezdőknek is itt is hogy a Linux is bizony is jó és érdemes is tanulni, mert tanulás nélkül - nem is járhat is sikerrel a User, ha váltani is szeretne és ez itt a lényeges és remélem hogy ezt sokan is támogatni is fogják.
Zárom a soraimat és köszönöm a türelmet ha el is olvassátok.
Üdv, István László -
IstvánLászló
őstag
Tiszteletem itt mindenkinek: Boldog újévet kivánok.
Köszönöm a sok sok segítséget itt mindenkinek.
A Linux legyen velünk már most: 2018.10.01.-én 0:06-tól is.
Üdv,István -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #54594 üzenetére
ubyegon2 semmi gond jó hogy jelezted mert hát te is topikgazda vagy és itt ez is a dolgod hogy jelezzed ha gond is van valamiért.
Tudom és értem is, "Nem az volt a célom, hogy kerüljétek az oldalukat".
A stílus minősíthetetlen és érthetetlen!!!! Ez a fontos és pont....
A lényeg szerintem itt is mindenki kerülni is fogja ezt az oldalt és én is.
Mondok egy példát, ha kérdezek is kezdőként, akkor elküldenek a bánatba biztosan hogy kevés az IQ-m, pedig az illető a kulturálatlan és itt a pont a végén....
Az oldalon a stílus, az kritikán aluli! Kár is volt hogy csak beleolvastam és elég is volt 10 másodperc hogy el is felejtsem az oldalnak a nevét is.A lényeg: ubyegon2 nem kerülöm az oldalukat csak elfelejtem mert kevés az IQ-m és ennyi, bocs az iróniáért.
A másik lehet hogy jó a disztrojuk de nem is érdekel, mert rengeteg jó Linux is van én inkább maradok a Cinnamon linux mint 17.1-en és később felrakom másodiknak a 18.2-őt.(#54604) Pgraph
A Cinnamon linux mint 17.1-et ajánlom, mert pörgős és majd meg is látod ha ki is próbálod.Az Asztal is szebb 1000%
Tisztelettel és üdvözlettel itt neked és mindenkinek jó éjszakát is kívánok.
István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #54590 üzenetére
Üdv! ubyegon2
+1
Most nézetembe olvasni és nem is hiszek a szememnek ha nem látnám most hogy mik is vannak.
Ez a stílus minősíthetetlen és érthetetlen hogy ilyen hangnemben beszélnek és él még ez a oldal?
A lényeg biztos hogy még olvasni sem megyek ilyen oldalra.
Köszönöm hogy fel is hívod a figyelmünket és figyelmemet, szerintem itt is mindenki kerülni is fogja ezt az oldalt és ebben én biztos is vagyok.Elnézést az off ér.
További szép napot neked és itt mindenkinek is.
Tisztelettel.
István -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #52665 üzenetére
Én is így vagyok ezzel hogy nem is tudom, hogyan is lehetséges a videókat is like-olni és ez csak is egy gondolatvolt a részemről.
A face-t nem preferálom de ott a lájk a divat mert ezt hallottam.
Igen ebből nem is fog meggazdagodni a fórumtársunk.
Köszönöm a beszélgetést. -
IstvánLászló
őstag
válasz
#95488640 #52653 üzenetére
A lényeg most egy kőeset le a szívemről hogy a tartalom létrehozásért nem kell fizetned.
A technikai háttér és árakat is értem és mindenkinek egy kérésére is videót csinálni nincs is értelme és ez így is igaz.
Így egyetértek veled mert igazad is van és továbbiakban is sok sikert kívánok.(#52652) ubyegon2
+1
"Ha jó sokan nézik meg, még pénzt is fog kapni! Így aztán csak hajrá!"A yt-ról véletlenül tudok, hogy van Linux magyar tartalom mert itt olvastam a fórumban és az ötlet és elképzelése a kollégának szerintem is jó, még pénzt is kaphat is érte és fedezné is talán a költségeit, de a munkáját már nem is biztos, de meg is érdemelné a pénzt ezért és itt a pont a végén.
Szerintem aki gondolja lájkolja a videókat és ezzel mi is tudnánk itt segíteni a kollégánknak a munkáját, ez csak is egy gondolat a részemről, de ez majd kiderül hogyan is alakul ez a továbbiakban.
Bocsánat ez már off és befejezem. -
IstvánLászló
őstag
Köszönöm a válaszokat, (#52612) metaxx , (#52619) King Unique , átolvasom a linkeket mert tanulni nem is szégyen.
A Linux-ot használom már élesben 1 éve és disztribúciók ki is írását is csak Linux alol pendrivere már csak így készítem is el és bootol live módban.(#52612) metaxx
+1
A Rufus kiváló jó eszköz csak nem keresztplatformos, de ebben már van tapasztalaom és nem is tartom ezt a hibájának. -
IstvánLászló
őstag
válasz
#95488640 #52608 üzenetére
A Windowson túl is van élet és előtte is volt, lásd a Amiga számítógépnek a kapcsán, ez csak egy példa.
A közösség szelleme itt is él még máma és mindenki segíti a másikat is önzetlenül és itt a pont a végén.Én köszönöm a válaszodat és érthető tartalmat is gyártasz és Linux-ot használókat is ezzel támogatod.
A linux közösség szelleme, igen benned és bennem is meg is van és remélem hogy mások is követik a jó szándékodat is legalább és írnak egy elismerő-köszönöm nyilvánítást mert megérdemled.
A lényeg én ilyen komoly tudással nem is rendelkezem, de a Linux-ot is használom már élesben is 1 éve az Amiga számítógépemnek a kapcsán is.
Lenne egy kérdésem, pendrive témában: Linux disztribúciók ki is írása hogy melyik Linux-ot mivel írjuk is ki, mert bele is futottam hogy ez sokszor nem is sikerült nekem és másoknak sem, win..os alól.
A csatornádon ha láthatnék is erre konkrétan példákat én is szívesen meg is nézném ha lehetséges is lenne.A legjobbakat neked és sok sok sikert is kívánok és át is olvasom a kommenteket, mert tanulni nem szégyen.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
#95488640 #52584 üzenetére
Grat a munkádért és nagyon jó a csatornád, ment is rögtön a kedvenceimbe!
Az öleted szerintem kiváló és hiánypótló és óriási jó ötlet hogy létre is hoztad és itt kezdőknek korrekt és érthető formában is bemutatód a Linux használatát.
További sok sok sikert is kívánok és nézem is a csatornádat.
Tisztelettel.
István László -
IstvánLászló
őstag
válasz
minionair #51622 üzenetére
Pardon én sem akarok beoszolni, de kérdezem is kell kötekedés és elfogultság nélkül.
A Linuxo-t én is itt tanultam és rengeteg segítséget is kaptam, pedig voltak ám igazi láma kérdéseim is.
Mért is legegyszerűbb a win...os?
A lényeget mondom itt sokan is ajánlottak disztribúciókat, Cinnamon-t tudom ajánlani és win-es beidegződéseket el is kell felejteni és nem ér majd csalódás.
Az indokom hogy miért is használok linuxot, mert biztonságos és nem is néz lámának, igaz utána is kell olvasni ha érdekel a téma.
A lényeg hogy ne is add fel ha nem sikerül valami rögtön, én ezt ajánlom a figyelmedbe.(#51630) mefistofeles
+1 -
IstvánLászló
őstag
válasz
Dr.Zoo #50550 üzenetére
Kedves Uram!
Szívmelengető soraidat olvasom.
A lényeg a sokrétű, mint a hagyma, én is ilyen vagyok.
Igen sokat is mond ez még itt is.
Itt vagyunk páran még, akik a 80-as években kezdték az ismerkedést az informatikával.
A C64 és Amiga 1200 és MAc ezek jó gépek.
A Linux szerintem számodra is jódöntés, csak is ajánlani tudom.
A Mint 17.1-es stabil és a Linuxmint-17.3-cinnamon-64bit, én ezt használom és ajánlani tudom.Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
King Unique #45847 üzenetére
Kedves kollégám! King Unique
Most olvasom véleményedet és mindenkinek a véleményét.......
Fontos mondanivalóm van: Lényeges egy szakmai oldalakon......
Mint itt most jelenleg is olvasok éppen de..........e.Ez szakmai fórum ide illő: (#45848) Vladi Csak kérdezem itt a pont.n.........................az.
Linux a főtémám és vitába-bocsátkozni nem szándékozom..........el.
Respektálom mindenkinek a válaszait és itt a.......én.............
Sok segítséget kaptam tőled és köszönöm nagyon szépen.........
Az idődet rabolni nem szándékozóm, tehát ha, jónak is látod,"majd", eldöntöd magadban hogy válaszolsz vagy nem, ezzel én nem--és akarlak befolyásolni téged.De kérdezemem kell most tőled, komolyan mi a nem jó........................?
Itt kérdeztem mit tehetek mert elakadtam: (#45819) érthető választ is kaptam...........
Vissza olvastam saját írásaimat, véleményem--érthetően írtam.........t.
A tapasztalataimat: Csak is építő és segítőszándékkal írtam is le, részletekbe most nem megyek--bele...........
Tudom hogy hozzáértőember vagy!
Linux és más téren: Olvasom is írásaidat és csak gratulálok mert jók.
Disztribúciót váltottam: linuxmint-17-mate-64bit-v2; re esett a választásom nem bántam meg király.
A boot idő problémámnak ezzel vége: Gépemen prímán fut minden és öröm lett a vége..
A boot idő 1-perc és nem 5-perc a vége, ez volt fontos számomra is.....
Itt a vége és saját véleményemet mondtam: Linux legyen velünk mindig.....
Köszönöm a türelmedet sok sok biztatást és minden kollégámnak is.
A neveket nem sorolnom mert, nem lenne igazságos kihagyni senkit sem.....
Most búcsúzom ezzel utólsó pár mondattal!!!
Reményben hogy többé: Nem zavarok itt senki sem, kérdéseimmel jó volt tanulni mindenkitől....Tisztelettel üdvözlettel: István László
Ui: Linux Res--start...............Bye bye......sziasztok......
-
IstvánLászló
őstag
válasz
mttssz #45844 üzenetére
Kedves kolléga mondhatóm így?
Remélem nem sértő így?
A lényeget ne tegyük, sufniba: én kezdőként vagyok itt jelen-fórumon....
Lényeges kérdeznem és válaszolnom kell mit tegyek ha elakadok.....
A Linux használatát: csak olvasásútján tanulni?
Értem a válaszod és köszönöm is szépen ki................
Tehát idézem szavaid, "redundánsan", próbálok mindig tömöríteni mint most..........
Segítségedet kérném, "redundánsan-gondolom, tömöríteni", minden kérdésben: válaszban igyekszem és..
Tehát ha olvastad: kérdéseimet; válaszaimat és gondolataimat is ismét..........Te hogyan válaszolnál?
Lényeg itt számítástechnika a téma?
Linux használatáról szól a fórumtémája?
A kemény műszaki problémákban itt, minden kollégám igen...
A saját szabadidejének, rovására segít......
Ezzel zárom gondolataimat: kőnőszőm sok segítségét, minden kollégámnak...........
Elnézést hogy itt: gondolom off voltam: de válaszolnom illik ha kérdeznek.........
A Linux legyen velünk és további: jó fórumozást kívánok, most is várok: Boot témában?Tisztelettel: István lászló
(#45845) CPT.Pirk
Köszönöm át is nézem amit mondasz. -
IstvánLászló
őstag
Kedves bob.zxr
Értem a string tömörítő témát, de hogyan mondjam, hűha és most??Régebben 8-Bites kis személyi számítógépen dolgoztam 80Kb-on, igen nem vicc........
Azt hallottam: String szóról hogy, hibát vagy bármit is jelenthet, mert mondatban foglalva más értelmezései is bőven akadnak: számukat pontosan nem tudom de legalább 50-féle létezik: Angol műszaki és más kifejezések igen változóak lehetnek.A Wikiben bőven írnak is róla és itt a linkje: https://hu.wikipedia.org/wiki/String
Beidézem szavaidat, "Szerintem le kellene cserélned a string tömörítő algoritmust", mit tegyek hogy hiba nélkül is működjön?
Ha lehet step by step módon, mondjad hogy jól működjön, előre is köszönöm ha idő is engedi.
(#45841) Slapy kollégám, szlogenem: A türelem rózsát terem...
A LInux fórumokon ez természetes viselkedési forma...
Tiszteletem, ezért mindenkinek kijár... -
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #45831 üzenetére
Itt vagyok megint újra és mondom is a tapasztalataimat.
A gépemen: Res tart után némi gyorsulást-én most látok, ha nem tévedek, nem 5-perc és nem néztem rá az órára, néztem mint a moziban rendesen, mi lehet a gond és tényleg jobb lett ...
A gépet 6-szór indítottam újra: hátha jobban is látok valamit és most, itt mondom tovább, igyekszem pontosan mondani a továbbiakat, nem lesz könnyű leírni,"szavakba öntve", de igyekszem hogy sikerüljön is....A próbát úgy tettem meg ahogyan javasoltad és kíváncsiságom, sem kevés: mint most és mindig is érdekelt és érdekel: boot folyamata Linux-nak, milyen parancsokat hajt éppen végre, persze ezzel még nem vagyok tisztában, olvasnom kell biztosan még hozzá jó bőven, visszatérek a lényeghez...
A boot után: te segítségednek köszöneten: most mára már, monitoromon is látom hogyan futnak a folyamatok....Hát mondhatom hogy villámsebesen úgyhogy olvasni??: Joni5 a robot, tudott talán és egy kép róla, remélem nem baj hogy ki is linkelem most ide: https://www.google.hu/search?q=johnny+5+robot&biw=1280&bih=845&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjW0e3H2aTMAhUHXSwKHV32AzEQsAQIIw
Jó lenne egy Joni5 nekem is, főleg ha ráadásul még: Magyarul is beszélne hozzám, de álmodni-szép, főleg ébren nem lehetetlen a téma, pláne ebben a modern, technikai világban már van létezik is talán......
Ezt nem viccnek-gondoltam: csak én ilyen sebességgel nem tudok olvasni, csak a folyamatot látni és meg is jegyezni valamit, amit hirtelenjében monitoromon is látottakra emlékszem és folytatom a témát komolyan tovább viccnéékül...
Tehát amit láttam bootnál??
Az szinte semmi de, egy pillanatra meg akad a folyamat és láttam-és most is gondolom és erős gyanúm is van arra, hogy igen látom: lan kábelnékül is várakozik, de mintha hamarább tovább is lépne: itt fontosat észleltem.
A boot folyamat végén: talán jól mondom utolsó sorában ha igaz: valami szerver hibát írt is ki pirossal ezt biztos észleltem...
Ezután bejön a képernyőn a koszöntőfelirat és lehet használni off line módban.....Kérdezni szeretném hogyan tudhatnám megoldani, hogy monitorom képernyőlén a listázás, egy gomb nyomásra várjon?
A hibakeresést és értelmezést is nekem kezdőnek is könnyebb lenne.
Zárom a soraimat és mindenkinek szíves elnézését és tőled is kérem, mert ennél rövidebben leírni nem sikerült....
Köszönöm előre is türelmeteket, ha kérdést kapok igyekszem tömörebben válaszolni. -
IstvánLászló
őstag
válasz
growler #45828 üzenetére
Kedves kollégám! growler
Most keltem épen fel és kávézom mert, komolyan érdekel a Linux és nem próbaképpen használóm...Igyekszem nagyon korrekten válaszolni, segítséget már több kollégámtól is kaptam, ezért hálás is vagyok mindenkinek.
Lényeg segítségük nélkül, biztosan nem itt tartanék, mert sok, sok, biztatást is kaptam, ezért sem adnám fel.
Azért nem mert: Linux egy életérzésről szól és számomra ez nagyon fontos, mint,"Amiga számítógép". de most: Linux a lényeges számomra és számunkra, választásom nem a véletlen műve mondom én.....
A részletekbe nem is mennék bele inkább ki..........
Próbálom érteni szavaidat, éppen most iszom is én még kezdő vagyok, ez így igaz de lassan haladok, végcélom felé és nem-feladni, juszt sem.........
Respektálom építő, segítő jó szándékodat, de tényleg komolyan mondom is most itt neked és nem viccből.Beidézném szavaidat, "Lehet hogy most szerencséd volt, és be tudsz jelentkezni a rendszeredbe...de ne kísértsd a szerencsédet !", értem amit mondasz és részemről, nem szerencsejátékot játszom.
Töröm a fejemet hogyan mondjam el neked, igyekszem rövid lenni és lenti sorokban fojtatom.
A distro amit most használni szeretnék jelenleg még: 32-Bites, de én 64-Bites-ben szeretném tovább fojtani.
Lényeg sokat tanulhattam idáig: saját hibámból eredően, ez tény és tanulságos is számomra, mert másképpen nem menne ha félnék kipróbálni, mit kell tennem és tehetek meg: Grub a legjobb példa számomra ere.
A linux lelke és sok minden összetevője van, amit még nem ismerhetek, ezt akartam mondni.
Remélem butaságot nem írtam és mondtam.(#45829) CPT.Pirk
Értelek az /etc/network/interfaces, annak a tartalmát mindjárt be is másolom, szíves türelmedet kérem.
Most olvasom éppen a lenti Hsz-ed: (#45831) CPT.Pirk
Értelek és biztosan igazad van, valami dereng de mindjárt meg is látjuk és látom én is....
Re start és teszem, amit mondasz de most itt válaszolók és k.b: 5-per és itt leszek a válasszal.A interfaces, annak a tartalma most itt van lent.
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
auto lo
iface lo inet loopbackEz van jelenleg benne..
A kollégának: (#45830) gt7100 nak és neked is itt van: Network-manager.conf fájl teljes egészében.
plugins=ifupdown,keyfile,ofono
dns=dnsmasq[ifupdown]
managed=false[main]
plugins=ifupdown,keyfile,ofono
dns=dnsmasq[ifupdown]
managed=falseMost megyek megy a próba.....
A gépem: Re start és teszem, amit mondasz de most itt válaszolótam és k.b: 5-per és itt leszek a válasszal....Tiszteletem mindenkinek: István lászló
-
IstvánLászló
őstag
válasz
IstvánLászló #45826 üzenetére
(#45825) CPT.Pirk
A válaszom neked szól, véletlen magamra írtam és már késő, nem tudom már átszerkeszteni, mert mindjárt lejár az idő...A segítségeddel most jártam sikerrel 1-perce történt és rájöttem én rontottam el a grub-ot, de lenti sorban folytatom hogy ezt a hibát senki sem kövesse el, mint én és ezzel talán segítek is kezdő kollégáknak.....
Tehát a lényegre térve, felsorolnám mit hol is rontottam el én.
1.) Terminált indítottam és beírtam a következő parancssort.
2.) Sudo gedit /etc/default/grub és szerkesztettem, itt vétettem el a nagy hibát!!
A gub mentése másként közben, én ügyetlen nem figyeltem oda a fájlkierjesztésére, hogy nem: GRUB.cfg néven kell mentenem, hanem simán így: Grub néven és fájlcsere után, új parancssort írtam is be...
3.) Sudo update-grub : ekkor még a GRUB.cfg néven mentettem el és nem észlelve a hibámat!!Ezután jöttek a problémák rendesen, de most sikerült megoldani, komoly rávezető segítséggel kollégám által..
Tehát a grub helyes szerkesztése és menete a következő.
4.) Sudo gedit /etc/default/grub és szerkesztése, ezután mentés másként és figyelni: Grub néven kell menteni.
Lényeges el is rontottam én ezzel, GRUB.cfg néven mentem el: Sudo update-grub parancssort használva, végre is hajtja a parancsot és szófogadóan végre is hajtotta, hiba üzenet nélkül ha még jól emlékszem...Tehát fontos hogy, kollégák is mondták már többször is elfogultság és más nélkül: win-es hozzáállás felejtős mert: Linux az másként működik és igazuk is van.
A saját véleményemet mondtam el most ténylegesen, de további részletekbe nem megyek bele...Ami a fontos: sikerült a teljes boot-ot, folyamatközben végre látom a monitoromon hogy mi is történik közben.
Hát követni szemmel nem igazán lehet, mert egy darabig parancssorok nagyon gyorsan futnak.
A szöveges parancssorok és olvasni, szinte nem is lehetséges, de megáll és várakozik valamiért és új sorban fojtatom hogy átlátható legyen mondanivalóm és kérdésemet csak ezután tenném fel...
A lényeg valószínűleg biztosan úgy látom most, net hálózatra vár és csatlakozására, itt akad el a boot folyamatközben.
Tehát ez lehet az 5-perces várakozásomnak oka??A kérdésem mit tudok tenni hogy ne várakozzon ennyit, hálózatra-csatlakozásra várva??
Remélem hogy a téma, fórumba illik ide, gondom és szándékom ez..
Köszönöm a türelmet, igyekeztem röviden írni és remélem, értelmezhetően sikerült is mindez.
Ha bármi kérdést kapok igyekszem választ is adni, de megyek most már aludni is kell, de délután valamikor itt is leszek.....
A további szép jó reggelt, fórumozást kívánva búcsúzom el.Tisztelettel: István László
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #45823 üzenetére
A Mennyi most a boot idő: 5-perc körül van.
Az AHCI (sata) helyett, IDE módban megy most jelenleg a gépem, smart enabled-re állítottam biosban, eredetileg dissableden volt..
A lényeg nem tudom pontosan, hogy AHCI (sata) vagyIDE módban, support a distro vagy nem.Linux Mint 17 Xfce 32-bit 'Qiana', fut most jelenleg és használom és a 64-bites Mint 17-el is lassú volt a boot...
A Jelenlegi konfig és nem tervezek több változtatást:
Alaplap neve: Gigabyte GA-MA69VM-S2
CPU típusa: DualCore AMD Athlon 64 X2, 3000 MHz (15 x 200) 6000+
A ram 4x1GB GeIL CL4-4-4DDR2-800
Integrált grafikus vezérlő: ATI Radeon X1200
Grafikus vezérlő állapota Letiltva
Adapter leírás: GeForce 8800 GT, memória méret: 512Mb 256-bites ddr3
Másik vga-ra váltás: GeForce 8800 GT, memória méret: 1Gb 256-bites ddr3
Hálózati kártya-Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC
Realtek ALC888 @ ATI SB600 - High Definition Audio Controller
Az írom PIONEER DVD-RW DVR-116D Csatoló ATAPI, állapota 100%-os.
A HDD leírása 100%-os kondícióban van és 0% bad sector.....
Mező Értékek
ATA eszköz tulajdonságai.
Eszköz típusa SATA-II
Paraméterek 969019 cilinder, 16 fej, 63 szektor sávonként, 512 bájt szektoronként
LBA szektorok 976771055
Puffer 16 MB
Multi-szektorok 16
ECC bájtok 4
Max. PIO átviteli mód PIO 4
Max. MWDMA átviteli mód MWDMA 2
Max. UDMA átviteli mód UDMA 6
Aktív UDMA átviteli mód UDMA 6
Formázatlan kapacitás 476939 MB
ATA szabvány ATA8-ACS
A vátoztatás vga csere: GeForce 8800 GT, memória méret: 1Gb 256-bites ddr3
A héten vettem direkt a Linux problémám megoldására, most sem ocso-ért .......
A Linuxot installáltam és drivert nem is kerestem mert látszólag minden jól működik.
De gép boot utása után a moncsin nem látom mit csinál vagy szöszmöszöl éppen...
A lényeg minden naprakészre van frissítve amit, frissítéskezelő ki is ír.
Root felhasználóként használom jelenleg, a Linuxot direktben ha lenne valami gondom..
A lényeg: Linux boot-olása után szeretném látni monitoromon követve, mit csinál és miért töltetibe lassan magát és mire is várhat.
Biztosan nehéz lesz ez a feladat számomra de nem adom fel. -
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #45821 üzenetére
Szia! CPT.Pirk
Kedves kolléga köszönöm válaszodat és értem már a logikáját.
Megyek is mostan és újrahúzom a disztrot.
Egy kérdésem lenne mielőtt mennék.
A boot időt hogyan tudnám gyorsítani, mit tehetek?
A hdd-m sata2-es 16Mb cache memória méretű és mi a gyenge láncszem?
Erre nem találtam még megoldást, pedig rahedli leírást olvastam már át és elakadtam.
Esetleg még erre valami válaszod, mit hogyan csináljak. de idődet nem szeretném rabolni ezzel..Üdvözlettel: István László
-
IstvánLászló
őstag
Sziasztok!
Itt vagyok megint és új kérdésem lenne megint, ha unnátok a kérdéseimet legyetek szívesek jelezzétek.
Köszönöm tényleg.A lényeg csak linux van telepítve a gépemre és elakadtam mint kezdő rendesen....
A Grub-ot szerkesztettem át ahogyan mondtátok..Az lényeget mondom: abban a reményben csináltam is meg, hogy lássam a boot folyamatot szöveges formában, hogy miért indulhat el lassan és mi okozza nálam az 5-perces várakozást.
A számomra mint kezdőnek eléggé szokatlan ez és érdekel a megoldás....
Remélem jól mondom és ezt érthetően sikerült is mondanom?
Azt remélem nem butaságot írok és mondok....A lényeg a disztro be is bootol de a Grub-nál elakadt és valami parancsra vár?
A tudásom ehhez már kevés, pedig rengeteget olvastam már tényleg és megoldást nem találtam rá.
Arra gondoltam hogy újrahúzom a disztrot, mint a wint is lehetséges, tudom Linuxnál felejtős, win-es gondolkozás....
Kérdezném ezért, hogyan csináljam is meg mind ezt?
A Linux-ot újrahúzni úgy gondolom: hdd-n levő mostani állapot törlődjön is, újra kell particionálnom de ebben nem vagyok biztos..............
A lényeg a hdd-n van egy ntfs partíció 130Gb-t, csak mentésre használva, ezt nem szeretném elveszíteni.
Mit javasoltok mentsek le mindent??Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
Elakadtam elolvastam amit tudtam.
Erre a Hsz-re (#45739) köszönöm.
Segítsetek ha lehetne, változás nincs monitorozás.
A bios boot után: szöveges formában monitorozást nem látok.
A moncsimon semmit közben, fekete képernyő van.
Mit ronthattam el, vagy semmit?
Látszik hogy kezdő vagyok tudom, ezért hozzátok fordulók már megint.Üdv! Lathronos
Kérdeznélek remaster témában, olvastam egyik hsz-ed ben Linux p2-re, ajánlásodat de az oldalon hol találom meg letöltölinket.
Szép desktoppokat láttam. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #45735 üzenetére
Szia! ubyegon2
Köszönöm a támogatást neked is, és minden kollégámnak is a sok segítséget.
Még biztosan lenek kérdéseim de most, gépemen tapasztalt probléma izgat....
A Boot várakozására-idő 5-percére gondolok......Az agyuram de rögtön stílusban szeretem a dolgokat meg is csinálni...
A lényeg semmit-sem halogatok.
Az os..Linux, nagyon közelálló hozzám és megszerettem...
A nyálas kifejezéssel mint egy szép nőt, vagy mást nem is mondok, mert ez már off-os és elnézést kérek ezért.
A Linux: azzal hogy majd holnap, mert akkor ette a guta lenne a vége.....
A saját véleményemet mondom és semmilyen befolyásoltság és érdekeltségem nincs és nem is lesz.
A lényeg ezúton megyek tovább....
A lényeg most: megoldására koncentrálok, mert a Linux nem: m...w....os..
Ami fontos már most mondom csak 3-hete véglegesen csak a Linux érdekel.
Kérdésem van: grubbal kapcsolatban, valamit rosszul szerkesztettem biztosan de mit nem tudom még.
A grub itt van a lenti sorokban....
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
# info -f grub -n 'Simple configuration'GRUB_DEFAULT="0"
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="10"
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true"
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR="`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=""
GRUB_CMDLINE_LINUX=""# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL="console"# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE="640x480"# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID="true"# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
Amit csináltam: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="", innen kivettem: quiet splash-t, ami intézné amit szeretnék.
Ezután mentés és restart, változás nincs monitorozás...
Aszt hogy boot közben monitorozva: lássam mi fut éppen és miért megy lassan nálam a folyamat.
A linket köszönöm: olvasni fogom biztosan, de mos ha lehetne fentiekre kérnék segítséget.
Elnézés a hosszú kommentért: de írásban mindent világosan írni nehéz, nem vagyok előadóművész.
Tisztelettel: István -
IstvánLászló
őstag
válasz
#82679040 #45726 üzenetére
A /grub deault így néz ki és látok valami BadRAM filtering-et, mi is ez?
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
# info -f grub -n 'Simple configuration'GRUB_DEFAULT="0"
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="0"
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true"
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR="`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
Töröljem ezt a sort: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" és?
Ezután mentem a Mentés lehetőséggel, így jó lesz?
Gondlom igen, de kérdezem.
(#45727) lev258
Értem amit mondasz mi a különbség?: a sudo és gksu parancsoknál és erre valamit ha lehet mondjál valamit. -
IstvánLászló
őstag
válasz
mttssz #45724 üzenetére
Köszönöm a válaszod, igen már működik is szóközzel most írtam is be és bejön a grub.cfg.
sudo gedit /boot/grub/grub.cfgKérdezem most így jó vagy ahogyan most mondod inkább gksu val kezdjem?
gksu gedit /boot/grub/grub.cfgHogyan szerkeszthetem át konkrétan a cfg-t hogy így induljon a Boot, lenti sorban mondom tovább.
A lényeg: Linux boot-olása után lássam mit csinál és miért tölteti is be lassan magát és mire is várhat.
A terminált különben imádom használni
Egy hasonlatot mondanék, "MINT AZ IMÁDOTT AMIGAMON DOLGOZNÉK", ez a élmény fantasztikus!!!!!
Le a kalappal ténylegesen mondom most direkt-mondani.
A Linux fejlesztők és kollégák, mint itt is sokan vagyunk és így tovább munkájuk és munkátokat köszönnöm. -
IstvánLászló
őstag
Sziasztok elakadtam.
Gub-ot szeretném szerkeszteni de nem jártam sikerrel.
Az LXTerminált indítottam és beírtam az alábbiakat de nem jártam sikerrel mert nem találja a grub.cfg fájt.
A terminálba ezt írtam be, lenti sorban lesz olvasható.
penna2@penna1 ~ $ sudo bash
[sudo] password for penna2:
penna1 ~ # gedit/boot/grub/grub.cfg
bash: gedit/boot/grub/grub.cfg: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
penna1 ~ # sudo gedit/boot/grub/grub.cfg
sudo: gedit/boot/grub/grub.cfg: command not found
penna1 ~ #A lényeg: Linux boot-olása után lássam mit csinál és miért töltetibe lassan magát és mire is várhat.
A Jelenlegi konfigom és nem tervezek több változtatást.
Ebben a (#45703) Hsz-ben mindent leírtam.
Lev258 (#45702) üzenetére itt válaszoltam.
Ubuntu oldalát olvastam és elakadtam mit kell tennem?
Üdv, István -
IstvánLászló
őstag
válasz
jimmy399 #45706 üzenetére
Kedves jimmy399
Nem kell bocsi-t kérned, hisz nekem is segítesz ezzel nem keveset.
Inkább és nekem kell köszönnöm a fáradságodat irántam..
Köszönöm korrekt érthető válaszodat..
Root felhasználóként, álítotam is be a Linuxot direktben ha lenne valami gondom..
Köszönöm szépen és ki is próbálom most rögtön..
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
lev258 #45702 üzenetére
A Jelenlegi konfig és nem tervezek több változtatást:
CPU típusaualCore AMD Athlon 64 X2, 3000 MHz (15 x 200) 6000+
Adapter leírás: GeForce 8800 GT, memória méret: 512 1Gb 256-bites ddr3
A HDD lírása 100%-os kondícióban van és 0% bad sector.....
Mező Értékek
ATA eszköz tulajdonságai.
Eszköz típusa SATA-II
Paraméterek 969019 cilinder, 16 fej, 63 szektor sávonként, 512 bájt szektoronként
LBA szektorok 976771055
Puffer 16 MB
Multi-szektorok 16
ECC bájtok 4
ATA szabvány ATA8-ACSA kérdésedre válaszolva vga: GeForce 8800 GT, memória méret: 1Gb 256-bites ddr3
A héten vettem direkt a Linux problémám megoldására, most sem ocso-ért .......
A Linuxot installáltam és drivert nem is kerestem mert látszólag minden jó volt.
De gép boot után lett fekete kép a moncsin és nem látom mit csinál vagy szöszmöszöl éppen...
A lényeg minden naprakészre van frissítve amit saját progija ki is írt...
A A kernelopciók szerkesztését nem értem, sosem piszkáltam bele mert nagyon kezdő vagyok a Linux témában..
Tanulni nem szégyenlek mert nem menne másképpen semmi sem.
Bocsi a lassú válaszért de nehéz dolog írásban válaszolni..Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
Szép reggelt mindenkinek.
Itt vagyok egy kérdéssel mert elakadtam.
A Grub2-nél, mit kell csinálnom??
Szemmel tudjam követni a boot menetét és lássam hol akad meg.Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
King Unique #45694 üzenetére
Köszönöm kedvességedet és türelmedet is.
Formázatlan kapacitás 476939 MB a Hdd-m nek véletlenül 250Gb-ot mondtam....
A számítógép használata nem ismeretlen fogalom nálam, nem vagyok egy feladós típus.....
Igen én sem értem az 5 perces bootot...? A 4 GB RAM-nak is elegendőnek kéne lennie.
A cserehelyet nem csináltam a disztrohoz mert úgy láttam hogy hozzá nem nyúlt 1x- sem, mert 4-Giga a ram.
A lényeg a Képregény - Windows mellé Ubuntu, Syl kolléga írását is figyelem-bevettem és rengeteget olvastam.
A Linux magyar fórum oldalakat is szinte teljesen átböngészve olvastam át.
Autoditakta módon és ezért 100%-ig mindent lehetetlen átolvasnom.
A lényeg nagyon nagy megszállottság szükséges a Linux-hoz, mint példaképen csak idézném, "AMIGA SZÁMÍTÓGÉP", használatának élsajátítása, de a Linux most a lényeges.
A lényeg nem adom fel ha már nekifogtam a Linux-nak és megyek az úton tovább remélhetőleg sikerrel járok...Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
IstvánLászló #45689 üzenetére
A gépem pontos leírása itt van és kérdezném gyenge lenne a Linuxhoz??
CPU típusaualCore AMD Athlon 64 X2, 3000 MHz (15 x 200) 6000+
Adapter leírás: GeForce 8800 GT, memória méret: 512 1Gb 256-bites ddr3
A HDD lírása 100%-os kondicioban van.
Mező Érték
ATA eszköz tulajdonságai
Modell azonosító ST3500410SV
Sorozatszám 6VM7267A
Revízió CV12
World Wide Name 5-000C50-01B795E40
Eszköz típusa SATA-II
LBA szektorok 976771055
Puffer 16 MB
Multi-szektorok 16
ECC bájtok 4
ATA szabvány ATA8-ACS
A gépem biztos hibátlan hardveresen is mindent le is teszteltem és ezért kérdeztem.
A gép nincs tuningolva minden defaulton megy fagyás és mást nem tapasztaltam még soha.Javaslod a Bodhi Linux-ot megnézem mert tanulni nem szégyen.
Üdv, istván
-
IstvánLászló
őstag
válasz
King Unique #45688 üzenetére
Köszönöm a korrekt válaszod.
A gépem pontos leírását 5 pec múlva tudom mondani mert éppen foglat a gépem. -
IstvánLászló
őstag
válasz
King Unique #45686 üzenetére
A Linux Mit 17 'Qiana' Xfce 32-bit deszktop disztrot használom és tetszik is de szeretnék egy nem fapados verziót.
A boot idő 5-perc ezzel is, pedig sata2-es 250-es hdd-t áldoztam be hogy minden klappoljon.
A 64-bit-es verzióval voltak gondok, boot idő 5-perc.
Ki is akadtam ezen magamban rendesen, de nem adom fel mert türelmes vagyok amennyire csak lehet.
A lényeg szeretnék egy 64-bit-es verziót, ami nem bootol 5-percid és főleg nem sötét képernyő mellet teszi.
Üdv, István -
IstvánLászló
őstag
Itt a válaszom (#45672)
A szövegek nagyítása szerintem működik de nem próbáltam még ki.
Most néztem a LibreOffice tudja
További sok sikert a Linux-hoz és ne add-fel ha nem sikerül egyből valami, saját tapasztalatom mondom.
Remélem ténylegesen tudtam segíteni.
(#45684) King Unique tunál egy szép distrót ajánlani.
Üdv. -
IstvánLászló
őstag
Szia Akom
Igaz még kezdő vagyok, de tudnám ajánlani a Lnux Mit 17 'Qiana' Xfce 32-bit deszktop disztrot.
A grafikus felülete szerintem igényednek megfelelő, mert nekem is bejön a w....után.
A Live modban meg is tudod nézni, Jutube, és mást is hogy tetszik vagy nem.
A lényeg van hozzá minden amit szeretnél és simán működik 4Gb rammal, egyenlőre tetszik nekem is de kipróbálnék még más disztrokat hogy megtaláljam a végleges optimális rendszert számomra is.
Ebben kérnék én is segítséget ha valakinek lenne ideje majd válaszolni.
Köszönöm előre is a segítséget.Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
-
IstvánLászló
őstag
Sziasztok!
Erre a Hsz-re (#45618) kérném a segítségeteket.
Amit idáig próbáltam vga csere; ASUS Geforce 9800GT 1GB DDR3-ra és semmi váltózás nem történt.
Mit tehetek még ezután mert nem is tudom.
Üdv, István -
IstvánLászló
őstag
válasz
Anakin007 #45613 üzenetére
A lényeg live mondóban installáltam és mem is tudom mi a probléma megoldása.
A Linux Mint 17.3 "Rosa" most is sata2-es hdd-ről bootol, most ez a helyzet.
Mit tehetnék még hogy ne fekete kép legyen a monitoromon és ne kelljen 2-percet várnom is mire újból van kép a monitoromon és mire végre bejön a desktop képe.
A disztribúció naprakészre van frissítve és semmi változás nincs. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Anakin007 #45610 üzenetére
Kösz a jó szándékot, de nagyon kezdő vagyok még és kevés a tapasztalatom.
Értem aszt-hiszem amit mondasz, de ha lehetne kicsit egyszerűbben segítsél.
Annyit értek az egészből hogy olvasási sebesség probléma van, ezt hogyan tudom le is ellenőrizni, lehetőleg minél egyszerűbben hogy tovább tudjak haladni.
A téma érdekel és a megoldása is ha van rá lehetőség. -
IstvánLászló
őstag
Szép jó estét mindenkinek.
A Debian-t mennyire nehéz feladat beállítani kezdőként.
Linux Mint 17.3 "Rosa"-t használok most jelenleg, de gondjaim vannak bootolás után.
A lényeg live mondóban installáltam és mem is tudom mi a probléma megoldása.
A képernyőn nincs kép fekete fullra és készenlétbe is kapcsol és kell 2-percet várnom is mire újból van kép a monitoromon és bejön a desktop képe.
A kérdésem mi lehet a probléma, gépem biztosan jó hardveresen és mit csináljak, mert elakadtam.
Üdv, István -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #45172 üzenetére
Tudom késő este van de most tudtam gép elé kerülni.
Linux Mint 17.3 Cinnamon 64-bites verzió 2.8.6 "Rosa"-t használók.
A live dvd-n van Gparted igen, de érdekelt a téma, ha live-Gparted CD-m használnám particionálásra, olvastam hogy, "AMIGA-particiot is tud" , idézőjelbe is tettem mert Linux és Gparted most a téma.
A lényeg szeretek új dolgokat kipróbálni és megismerni a működést is mit eredményez, mint a terminálban kiadott parancs eredménye is.
A kérdésemre adott válaszodat értem és úgy csinálok minden ahogyan mondtad.(#45178) King Unique
Milyen disztrók ezek amiket mondasz nagy lelkesedéssel?
Melyik a legjobb, mert amit most használok nagyon tetszetős kivitelű és stabil rendszer.Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #45153 üzenetére
A particionálást a Gparted el csinálnám meg, win partíció nem lesz a hdd-n, csak Linux disztró mert jelenleg csak a Linux fontos jelenleg.
A Gparted CD-m megvan és azzal kezdeném az újraparticionálást, mert láttam hogy sok mindent tud.
A partíciók létrehozása után gépet leállítanám és ezután gép bekacsolása, penröl disztró bot live, ezután a telepitést csinálnám meg.
A kérdésem ez a megoldás jó vagy lámaságot csinálok de a hétvégén tudom kipróbálni?Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #45141 üzenetére
Köszönöm szépen válaszodat és egy pár kérdésem lenne, nehogy tévedésbe essek.
A particionálásnál cserehelyet akkor ne is csináljak üres sata2-es hdd-re?
Kérdezem elég ha létrehozom ezeket a partíciókat és mehet a telepítés utána?1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.A sata hdd 250Gb, maradék 100Gb-ot formázatlanul hagynám, egy másik linux-nak.
A felosztás így jó, mi a véleményed erről.Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
PumpkinSeed #45127 üzenetére
Köszönöm a korrekt válaszodat és segítségedet is.
Az SSD-re váltásra nincsen még keretem, de próbára van egy sata2-es hdd-m 100%-os kondícióban.
A próbát csak hétvégén tudom meg is tenni.
A géped most jó lett csak kérdezem, ha akarsz válaszolsz, de magánszférádba nem akarok kíváncsiskodni.
Most mennem kell lejárt a szünetidőm, majd csak késő este leszek itt, addig is minden jót kívánók.
Üdv, István -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #45119 üzenetére
Tiszteletem ubyegon2
Értem én is rövid leszek, "mert go work".Köszönöm válaszod , (#45119) , most olvastam el.
Linux parancsok, kezdőknek ezt feltétlenül elolvasom, lesz megint mit olvasni látom.
De nem adom fel.Pótolom a hiányosan leírtakat amit éjszaka írtam és lemaradt a lényeg véletlenül sajnos.
Linux Mint 17.3 Cinnamon 64-bites verzió 2.8.6 "Rosa"-t használók.
Linux kernel 3.19.0-32-generic.
Processzor Amd Athlon(tm) 64 x2 Dual Core 6000+ os.
Memória Geil ddr2 800 4x1 Gb.
Videokártyám Nvidia Geforce 880GT.
Merevlemez 143.9 Gb.Kérdeznék párdolgot ha majd időd is engedi, 4Gb a memória gépemben, rendszerfigyelőt néztem memória használat 626 Mb és swap 0-bájt van használatban, ez így jó és rendben is van?
A másik kérdésem, ha patás hdd-t,le cserélem sata2-re, nem most rögtön de talán a hétvégén tenném is meg, mert most a rendszer használata jobban érdekel......
A disztribúció botolási ideje ezzel a váltással lényegesen gyorsulhat, gondolom igen?
A terminál fontos alapparancsokat átnézem és majd biztosan lesz még kérdésem.Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
Tiszteletem minden kollégának.
A segítségeteket szeretném kérni.Linux Mint 17.3 'Rosa'- használók és idáig tetszik, egészen jól már sikerült belaknom.
A terminál nagyon tetszik, most kezdtem az ismerkedést vele.
A parancsokat most szeretném tanulni, véleményem le a kalappal mert nagyon jó és tényleg tetszik.
A miértje mert, kíváncsiságból próbálgattam sok mindent parancssorból és most jöttem rá egy órája hogy másolás és beillesztéssel is lehet parancsokat indítani, tehát nem is kell órákat gépelnem ez király.A kérdésem milyen fontos alapparancsokat kell meg is tanulnom kezdőként most jelenleg?
A lényeg disztribúció botolási ideje mennyi, mert nálam nagyon lassan indul, 2-3-perc, Patás hdd-vel, ata 100-as, és eltelik legalább 3-perc is mire elindul lehet rosszul csináltam valamit?Előzmények hogy mit csináltam idáig.
A lényeg NTFS partíció van mostan létrehozva 160Gb-os hdd-n és üresen formázatlanul is hagytam direkt kíváncsiságból és ezután Linux Mint 17.3 'Rosa'-t pendrive-rol líve indítottam el.
A telepítő ikonnal indítottam el és eljutottam a particionálás ponthoz.
A "valami más" opciót választottam és csináltam egy elsődleges partíciót a rendszernek / , adatoknak egy logikai /home , maradékot a csereheynek adtam a kompatibilitás megtartására.
A részletek itt vannak a partíciókat így csináltam a képregény alapján.1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.
3.) 9,5Gb>cserehey és ok-ra katt.
4.) Telepítés most ra katt és folytatás, telepítés végén gépemet leállítottam.Linux Mint 17.3 'Rosa'- használók és idáig tetszik, egészen jól már sikerült belaknom.
A terminál nagyon tetszik, most kezdtem az ismerkedést vele.
A parancsokat szeretném megtanulni, véleményem le a kalappal mert nagyon jó és tényleg tetszik.
A miértje mert, kíváncsiságból próbálgattam sok mindent parancssorból és most jöttem rá egy órája hogy másolás és beillesztéssel is lehet parancsokat indítani, tehát nem is kell órákat gépelnem ez király.A kérdésem milyen fontos alapparancsokat kell meg is tanulnom kezdőként most jelenleg?
A lényeg disztribúció botolási ideje mennyi, mert nálam nagyon lassan indul, 2-3-perc, Patás hdd-vel, ata 100-as, lehet rosszul csináltam valamit?Előzmény hogy mit csináltam idáig.
A lényeg NTFS partíció van mostan létrehozva 160Gb-os hdd-n és üresen formázatlanul is hagytam direkt kíváncsiságból és ezután Linux Mint 17.3 'Rosa'-t pendrive-rol live indítottam el.
A telepítő ikonnal indítottam el és eljutottam a particionálás ponthoz.
A "valami más" opciót választottam és csináltam egy elsődleges partíciót a rendszernek / , adatoknak egy logikai /home , maradékot a csereheynek adtam a kompatibilitás megtartására.
A részletek itt vannak a partíciókat így csináltam a képregény alapján amit ajánlót.1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.
3.) 9,5Gb>cserehey és ok-ra katt.
4.) Telepítés most ra katt és folytatás, telepítés végén gépemet leállítottam líve módban.
Ezután gépemet bekapcsoltam bot rendesen lezajlott, várakozási idő 2-3-perc mint írtam és mondom is most....
Elnézést kérek a hosszú hozzászólásért.Üdv,István.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
#82679040 #45116 üzenetére
A lényeg ennyi amit csak hallottam erről a témáról, de hátha segítettem ezzel?
Ez nem függ a host vezérlőtől és AHCI nem követelmény.
Trim-et natívan támogatja a Windows 7 is valamint a Linux kernel 2.6.33 verzió óta.
A lényeges nem is tudom még pontosan melyik Linux hoz tartozik ez a kernel 2.6.33 verzió megjelölése.
Az AHCI mód a biosok többségében alapértelmezett funkció, ezt pontosan tudom.
Általában Winxp-hez kell valamiért, de enélkül is működik most is nálam jelenleg. -
IstvánLászló
őstag
válasz
PumpkinSeed #45102 üzenetére
Köszönöm a segítséged, GUI-val kapcsolatban.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
PumpkinSeed #45092 üzenetére
"Hidd el nekem nem a BIOS-al van a baj."
Kedves kolléga nem rábeszélni akartalak a biossal kapcsolatban, csakis segíteni akartam a barátommal egyetértésben.
"Viszont jobban értékelném hogyha az Adobe termékeket lehetne (normálisan) futtatni Linux alól, mert most csak emiatt vettem egy SSD-t Windowsnak"
A win-es elméletet el kell felejteni a LInuxnál is, én más operációs rendszerben is aktívan dolgozom, ezért csak jó tanácsként mondom ami le is írtam most és nem kioktatási szándékkal.
A linux alatt legalábbis nálam gond nélkül megy a Yutube is, pillanatnyilag stabilan fut
További sok sikert és minden jót kívánunk. -
IstvánLászló
őstag
válasz
PumpkinSeed #45089 üzenetére
A barátomnak is ilyen laptopja van és Linuxot használ, usbs hddröl bootol a Fedora neki is.
Fontos és direkt ki is hangsúlyozom most direktben.
A Linuxos kezdő vagyok én is a Linuxot igyekszem meg is tanulni.
A biosod uefi-s, és mondod hogy minden beállítás a videó beállításainak megfelelő és mégsem működik a boot.
A lényeg nekem is voltak hasonló gondjaim de itt a kollégáknak a segítségével sikerült is megoldanom a boot gondomat.
"Fedora Legacy mode-ban lett telepítve"
A lényeg hidd is el nem ismerhetem az összes uefi-s biost, de annyit tudok még mondani, barátommal együtt ő mondta most 1-perce nekem hogy csinálj egy bios load default beállítást, mert a bios összekevert valamit magában és a defaultra állítása a megoldás, hogy minden helyre is áljón.
Ami nagyon fontos nem kioktatásból mondjuk most neked.
Reméljük mind a ketten hogy tudtunk segíteni neked ezzel a javaslattal. -
IstvánLászló
őstag
válasz
PumpkinSeed #45071 üzenetére
"Nincs kézikönyvem. De az a 6 opció a BIOS-ban (plusz kettő ha kikapcsolom a Legacy mode-t) nem olyan bonyolult."
A kézikönyv hiányában a bios-od beállítását küldjük, mind a ketten barátommal együtt, neked és itt a fórumon kollégáknak is segítség lehet.A témának a megoldása a lényeg és más nem.
A barátom küldte nekem a videót a laptopoddal kapcsolatban hogy a bios beállításában segítsünk most.
Francia országból jött a videó, tegnap beszéltem vele, mert Linuxot használ jelenleg ő is.
Gondoltam hátha segítség számodra is, ami jól jöhet most neked mint segítség is egy kezdő Linuxot használótól, mint én is.A videó címe: Enter Boot Menu Lenovo G505 / G400 / G500 -FR
A link itt van 2015.Március 12.-én készült, https://www.youtube.com/watch?v=9khEa0fuQ6M
Fedora van fent azon az SSD-n amin dolgozol és reméljük ezzel megoldódik a probléma Bootolni is fog neked is.
Remélem ezzel tudtunk segíteni. -
IstvánLászló
őstag
válasz
PumpkinSeed #45069 üzenetére
Szia! Amit most mondok nehogy kioktatásnak vegyed.
A géped kézikönyvét kéne átnézd hogy az SSD-d működjön, mert ott lehet a gondod.
A lényeg valami kompatibilitási problémába ütköztél.
A Linux Mint 17.3 Cinnamon 64 bit HU disztrót ajánlanám, igaz kezdőként is mondom.
A lényeg bootolhato USB-t készítettem, Rufus-t használtam, de a UNetBootin-al is csináltam telepítőt és jól is működik.
A disztró stabilan működik jelenleg is.
Próbáld meg a Rufus-t mert mindent tud. -
IstvánLászló
őstag
válasz
PumpkinSeed #45002 üzenetére
Itt a link: http://prohardver.hu/muvelet/premium/listaz.php és látom mivel töltöd idődet, de ez a magánügyed.
A lényeg nem vitát akarok gerjeszteni, nem is szokásom és nem is teszem meg most sem.
A lényeg itt a fórumon a Linux distrókról beszélni és kérdezni is lehet.
A lényeget mondom ezért most is számomra is ez a fontos téma és minden kollégának is.
A miértre a válaszom mert a Linux egy életérzésről szól és közösségi munkáról is, mikor valamelyik kolléga éppen segít a másiknak megoldani, "problémát", hangsúlyozom saját szabadidejét nem is sajnálva.
Köszönöm a türelmet és örülök hogy itt a fórumon tudunk egymással beszélgetni, reményeim szerit normális emberhez méltó stílusban, mert idáig mindig így volt.
Mindenkinek köszönetem a mai sok sok segítségért is.[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
IstvánLászló
őstag
válasz
PumpkinSeed #45000 üzenetére
"az internetre az internet mindent egy a te külső ip címeddel fogja látni."
A külső ip címemet fogja látni, ez körülbelül mit jelent számunkra is.
A lényeg mi eszt szeretné kérdezni? -
IstvánLászló
őstag
válasz
Raynes #44997 üzenetére
Szia! Raynes üdvözletem neked is.
"ha NAT-olt router vagy más hardveres tűzfal mögött vagy"
A kérdésem NAT-olt routerem van, eszt nem tudom, de itt a típusa TL-WR841N??
A http://tplinklogin.netre, felmegyek és belenézek az agyába, hol találom meg esz, NAT-olt router vagy mi is ez.
A lényeg nem vagyok ruter guru mert sok mindent nem ismerek hogy mit is tudhat. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #44991 üzenetére
Szia! ubyegon2
Bocsánat hogy a témába vágok.
Ha van rutered úgy tudom hogy nem kell semmit sem állítanod benne, csak az ADMIN és ADMI párost kell megváltoztatnod, vebes felületen.
Szoftveresen kell engedélyezni a vezeték nélküli netet ha akarod használni.
A ruterben adsz egy saját nevet, Például Linus néven ez lesz a vezeték nélküli hálózatod neve és a jelszót kell még beínod.
A lényeg így könnyebb a rácsatlakozás mint számokat fejben tartani, így tudod a rutered nevét mert általában csak számokat tartalmaz, jelszóval együtt.
A környéken ha másoknak is van rutere akkor ez a megoldás javasolt, csak saját véleményem szerint....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Steam Deck
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Acer notebook topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Linux kezdőknek
- Prohardver app (nem hivatalos)
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged