Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali processzoros kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hobby elektronika
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mini PC
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kispx
addikt
> "Az IMAP-ról tehát írja a wiki, hogy ideiglenesen a gépre IS tárolja a lehívott levelet; hol találom meg azt a gépemen; avagy a chache tartalom csakis cache memóriába kerülhet? Esetleg a hdd -ek a swap paríciójára?"
Egyik helyre se. Levelezőkliens függő. A home valamelyik almappájába. A wiki nem ír nagy hülyeséget valóban ideiglenesen kéne tárolni a levelet, de gyakorlatban ugyanúgy ott lesz a levél a merevlemezen. Így akár net nélkül is elfogod tudni érni.> "- És mikor törlődik onnan automatikusan?"
Leginkább semmikor. Be kell állítani, hogy X nap után törölje a levelet. De ilyenkor általában a szerveroldalon is le szokta törölni a levelet, szóval azt is be kell állítani, hogy ott ne törölje.> "Hozzá tud férni illetéktelen személy az ilyen módon ideiglenesen letöltött tartalomhoz?"
Fájlrendszerben titkosítatlanul plaintextben megvan. Szóval ha a fájlrendszerhez hozzá tudnak férni akkor igen. -
kispx
addikt
válasz
elodman #23816 üzenetére
> "Ezt nem teszi meg minden portable böngésző?"
Nem. Nincsenek sandboxolva a portable böngészők. Következőket csinálják.
Kihagyják a "rendszerbe való integrációt". Semmilyen fájlkiterjesztéshez és protokollhoz nem rendlik magukat.
Nem írnak a registrybe.
A profil mappa (=ide menti le a könyvjelzőket, előzményeket, cache-t, ... stb) tartalmát nem az appdata-ba rakják hanem maguk mellé. Így egy relatív útvonallal mindig el tudja érni a böngésző. Akárhova másolod is. -
kispx
addikt
válasz
gergobaby #22768 üzenetére
> "Milyenre is formázzam a vinyót, ha torrentezni is szeretnék?"
Ne NTFS. Maradhat az alapbeállítás: EXT4. Ez vonatkozik az adatpartícióra is, ha egy másik partícióra szeretnél torrentezni, akkor az ne legyen NTFS.> "Mire érdemes odafigyelni, és melyik Linuxot ajánljátok Ti?"
Mindenkinek más disztró jön be. Nekem például Xubuntu. Ezt magadnak kell eldönteni. -
-
kispx
addikt
válasz
#68216320 #22065 üzenetére
Általában Alt+F2 kombóval tudsz programot indítani. Már csak a disztró és grafikus környezet függő feladatkezelőt nevét kell megtudni. Ubuntu alatt task-manager. (Többi alatt fejből nem tudom).
Vagy a beállításokban a billentyűzet résznél hozzá tudsz rendelni egy program indításához egy billentyűzetkombinációt.
-
kispx
addikt
válasz
#68216320 #21918 üzenetére
Jól gondolod, a VBox alatt kissé lassabb lesz. Viszont nem minden játék fog VBox alatt elfutni. (Wine alatt sem 100%-os a siker.)
Az adatok megosztása pont olyan mint amilyennek leírtad. VBox alá felrakod az integrációs szolgáltatásokat (valamelyik menüben benne van) és megosztási mappát hozzáadsz. Majd egy (hálózati)meghajtóként felcsatolod a virtualizált winre.
-
kispx
addikt
Sziasztok,
akkor most én is kérdeznék egyet. Egy partíciómentő programot keresek:
Elvárások:
- image fájlba lehessen menteni (szóval nem disk to disk)
- NTFS partíciót is kellene mentenie
- visszaállításnál nem crashel el, emiatt a CloneZilla kiesett
- tömöríti is az image-et
- dd-zni nem szeretnékKi mivel menti le a Linuxos partícióját?
-
kispx
addikt
válasz
CPT.Pirk #21834 üzenetére
XFCE esetén a kompozitálást ki is kapcsolhatja, nem kell cserélni.
Chakra:
KDEMár openSUSE-nál is nekiugrottam, hogy KDE párti leszek, de mindig a faék egyszerű XFCE-nél kötök ki.
Manjaro:
- ronda betűk, a szemem szétfolyt még a hupos cikket elolvastam.
- habár beállítottam rajta, hogy a ne az UTC írja ki nekem, egy újraindítás után elfelejti.
- lassabb mint a Xubi
- pár szoftver nekem az AUR-ból telepíthető, amire meg azt írja, hogy vigyázzak csak akkor használjam, ha megbízok bennük. Én meg a bizalom.... -
kispx
addikt
válasz
lionhearted #21594 üzenetére
Nem a méretére értettem, hogy eszveszett swappelés. Hanem, hogy folyamatosan tekeri a vinyót. Hupon is írtam, hogy "Mert így "megeszi" a merevlemezt és használhatatlan." Felőlem a 2 GB swappet felemészheti, ha közben nem zavarja a munkámat.
Hirtelen az eclipse-nél nem jutt eszembe memória igényesebb program, de majd lesz kipróbálom.
De amúgy pár órája visszaálltam Xubuntu-ra és itt az eclipse mellett sem nyúl a swaphez. Ubuntunál FF+TB+Rhytmbox mellett is belepiszkált. De ha ez mindenkinek jól működik, akkor majd egy hétvégét rászánok arra, hogy kiguglizzam, hogy nekem miért nem jó.
-
kispx
addikt
válasz
Jester01 #21584 üzenetére
Nálam pl nem szabadítja fel a cache/buffert. Pont ezért mondtam, hogy a szabad memóriát nézze.
Itt is kérdeztem, de a hupon is (ott egyszerűbb volt megtalálni). 49% szabad memóriám volt a rendszerfigyelő szerint. És eszeveszetten swappolt a gép. Holott nem kellett volna neki, mert ha üríti a cache-t, akkor bőven belefért volna az a 190 MB amivel a lemezen szórakozott. És akármikor nézem, amikor a szabad memória lecsökken, előbb swappol, minthogy a cache méretét csökkentse. Ami számomra idegesítő, mert olyankor baromira lassul a rendszer.
Nálam a swappiness az 10-re van beállítva.
-
kispx
addikt
válasz
-PLevi- #21578 üzenetére
A terminálba a top parancsot írd be.
4. sor
KiB Mem: 2015092 total, 1886112 used, 128980 free, 45352 buffers
A kiemelt rész mutatta meg a szabad memóriát. Inkább ezt nézd meg, mert a cache/buffereket nem számolja bele a rendszerfigyelő.Igen, Ubuntu vonalon ha stabilitást szeretnél akkor LTS. És 1 GB RAMnál én semmikép sem használnék 64 bites rendszert.
-
kispx
addikt
válasz
pushalias #21232 üzenetére
ööö, a srác ezen állítására nem reagáltam, szóval nem tudom, hogy jött ez ide. Windowssal is lehet szép hangot csinálni, született is róla egy blog bejegyzés is a logouton. Egyébként részben igaza van, mert defaulton hallható a kettő közötti különbség (feltéve ha nincs az illetőnek botfüle, és nem occó csána fülest használ)
A cikked nem válaszolta meg a lineáris interpolációval keletkezett torzulást. (Ott torzul. Nem a latencyben kötöttem bele, de ahogy elnézem, csak exclusive módban van low latency.) De egy újabbat felvett.
> "The mixer converts the audio to 32 bit float and does the mixing."
Itt bejön a lebegőpontos számoknál való pontatlanság.Meg azért egy józan paraszti ésszel is belegondolva, ha ez a megoldás tökéletes lenne, akkor minek vakaróznak a ASIO-val, és az MS minek csinált egy (harmadik) kernel streamet is.
Továbbá a komolyabb zeneszerkesztők wines portjai miért már a telepítésnél teszik fel az asiot miért nem a "tökéletes" beépítettet használnák.
A slusz poén az, ha a vér istván cégeit leszámítva, miért nem wint és linuxot használnak a stúdiók. -
kispx
addikt
válasz
pushalias #21225 üzenetére
> "1. Mitől torzul?"
Konkrétan ezeken megy keresztül (bal oldali oszlop):Ha telepítettél valamilyen profi zeneszerkesztőt (Pl. FL Studio), akkor láthatod, hogy mindegyik felrak magának ASIO drivert, aminek a hatására nem a bal szélső ocsmányságon megy keresztül a hang, hanem a középső egy darab rétegen.
Na de, mi a baj a bal oldali ocsmánysággal?
A Mixer APO a mintavételezést újracsinálja lineáris interpolációval, ami torzuláshoz vezet.> "2. Linux esetében nincs mixer?"
Konkrétan Linux esetében nincs Windows Mixer, és az a gyönyörű szép bal oldali oszlop. Jóval kevesebb rétegen megy keresztül. -
kispx
addikt
válasz
Tristis #21167 üzenetére
Nem nagyon jött át a kérdés, de egy pár dolgot elmondok.
Tehát a Winnél a Window Mixeren megy keresztül a hang. Emiatt torzul. Linuxnál nincs ilyen ezért tisztább a hangzása. Emiatt a > "Már, hogy ugyanolyan jól fog szólni?
" kérdésre a válasz: igen
Az Ubuntu Studio a normál Ubuntu kiadási tervét és támogatási idejét követi.
Tehát a 12.04-es (LTS) verzió 2017 áprilisáig támogatott, a 13.04 2014 januárig támogatott. -
kispx
addikt
válasz
FoxiestFox #21192 üzenetére
Perzisztens rendszernek mondják: [link]
-
kispx
addikt
válasz
King Unique #21097 üzenetére
A LibreOffce magyarosításához szükséges csomagot fel kell tenni.
Terminálból:
sudo apt-get install libreoffice-l10n-hu -
kispx
addikt
"Kicsit" elnagyolva: Lesz egy fájl a merevlemezen. Azt kell a Truecrypttel megnyitni és a fájl tartalmát Win esetében egy külön meghajtóként, Linux esetében a /media (vagy a /mnt)-be fogja felcsatolni. Te a fájl tartalmát mappák/fájlok-ként fogod látni. (Mint pl a dokumentumok mappa). Viszont minden írás/olvasás a konténerfájlban fog történni. Kvázi "egy fájlrendszert képez le egy fájlba" a program.
-
kispx
addikt
válasz
pitman #20745 üzenetére
Ha a paraméter nem stop és nem start akkor hajtja végre.
Hát nem a megfelelő mappákba regisztrálja (mert a fájl az /etc/init.d/ mappába kell létrehozni), de ennek hatására service lesz a szkriptből, szóval azt ne felejtsd el kiadni (természetesen a ramdisk szó helyet a általad létrehozott fájlnak a nevét kell írnod.) -
kispx
addikt
válasz
McSzaby #20331 üzenetére
Én sem vagyok jól véleménnyel róla. A stable megjelenése után használom.
- néha akad
- az urban terrornál, nem tudok alt+tabbal megnézni az e-mailjeimet, mert akkor az egész rendszer 1024x768-as felbontású lesz
- jóval kevesebb fps-em van
- az ablakokra nem mindig adja rá a fókuszt
- az applications menü nem mindig reagál elsőre
- mellesleg több ramot zabál mint az unityPár nap alatt ennyi probléma látott napvilágot. Az alapját képező 12.04-ben egyik probléma sincs jelen. Sokan dicsérik, de nem látom értelmét ennek a disztrónak. Nem ad többet mint az alapja, viszont egyszerűség, letisztultság címszó alatt kivesz bizonyos dolgokat. Pl.. mc-t kellett indítanom, hogy rejtett fájlokat tudjak másolni. Ebbe a disztróba idáig hatalmasat csalódtam.
-
kispx
addikt
válasz
#68216320 #19812 üzenetére
/etc/init.d/ -be csinálj egy fájlt (nálam ramdisk)
tartalma:
#! /bin/sh
# /etc/init.d/ramdisk.sh
#
case "$1" in
start)
sh script_fájl_a_teljes_elérési_útvonnallal
;;
stop)
echo "Stop"
;;
*)
echo "Usage: /etc/init.d/ramdisk {start|stop}"
exit 1
;;
esac
exit 0majd
update-rc.d fajl_neve defaults 00 99 -
kispx
addikt
válasz
albinolynx #19472 üzenetére
> "Ha teszem azt életre tudom kelteni és kis finomhangolással mindegyik disztrónak elégedett leszek a "felhasználó élményével", akkor mi alapján válasszak?"
0) Amelyikkel normálisan megy a hardver
1) Első körben a stabilitást keresnék. Ha Ubuntu alapú rendszer mellett döntenél, akkor érdemes az Ubuntu 12.04 vagy a ráépülő rendszereket választani. (A többit disztróban majd valakii más segít)
2) EsztétikaKb ennyi.
-
kispx
addikt
válasz
albinolynx #19470 üzenetére
Animációk kikapcsolása után is olyan érzés volt? (A Unity-t én animációk nélkül szeretem)
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
válasz
trisztan94 #19300 üzenetére
2. sudo apt-get install netbeans
Netbeansből nincs több. Ubuntu alatt van szoftverközpont, hogy Xubuntu alatt van-e azt nem tudom, de rá lehet rakni. Ott lehet keresgélni.
-
kispx
addikt
Igazából programfejlesztési szempontból megérni, ha több százalékot hasítani ki.
Ez egy ördögi kör:
nincs rá sok program => az emberek igényeit nem elégíti ki => kevesen használják
kevesen használják => nem éri meg rá fejleszteni => nincs rá sok programTudom, hogy egy rakás program van már Linux-ra is. De ezért, hiányoznak:
-játékok (tudom Stream, de jelenleg nem sokkal dobta meg a játékkínálatot, jósolni meg nem akarok)
-driver (az ördögi kör miatt a nem éri meg ki fejleszteni a drivereket)
-egyéb neves programok (pl.: PS, tudom, vannak rá alternatívák, de funkcionalitásukban nem érnek fel a "nagy"-hoz)Ezt, úgy mondom, hogy Ubuntut használok (de egy 8-cas van a gépen) és 100%-ban lefedi az Ubuntu az igényeimet.
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
válasz
Shatterstar #18145 üzenetére
Lubuntu
-
kispx
addikt
válasz
Mr. WolfDog #17941 üzenetére
Gnome-disk-utility
Pár kép róla -
kispx
addikt
-
kispx
addikt
Sziasztok,
mivel 2 napja nem válaszolt rá senki sem a szomszéd topicban, azért beillesztem ide is a kérdésemet:Az Ubuntunál hibásan jelennek meg egyes képek. Böngészőfüggetlen (F5 és a Ctrl+F5 nem segített) Az XFCE, Unity, Gnome Shellnél is előfordul. Míg a KDE-s openSUSE-nál minden rendben. (és egyéb KDE-s disztrónál; de nem próbáltam mindegyiknél
). Van valami megoldás, hogy maradjak az Ubuntu vonalon (Unity) és a képek is helyesen jelenjenek meg?
Válaszokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy ruhás topik
- foobar2000
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PayPal
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Részletre elviheted akár 365 napra Bankmentes , azonnal elérhető Dell GAMER laptop G15 5511
- Bontott, vadiúj, MIDNIGHT MacBook Air 13.6" M4 10C/8G 16GB 256GB 13 Gar.: 1 év APPLE világgarancia
- Creative Sound BlasterX G6 7.1 USB külső hangkártya
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone SE2020 64GB / 12 hó jótállás
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest