-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
Amikor feltettem a Pantheont a Linux Mint Cinnamon mellé , akkor dübörgött a mellem. De most segítsen már valaki, hogy hogy lehet ettől megszabadulni?!
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #101789 üzenetére
Ez még egy brand Fujitsu Siemens P400-as vas, betonstabil. Kikompresszorozva felújítva újra pasztázva. Kibír még további 15 évet. Csak azért nem duálbootos, mert az asszonyé lett.De majd ha beint neki a rajta levő rendszer, akkor jó lesz rá egy linux mint.
-
csixy
addikt
válasz
Vasti74 #101766 üzenetére
A frászt, Az lga1155-ös tokozású pentium g630-as 2 mag 2 szálas ósdi vason hdd-re telepítve 6 giga ramon száguld a win11 24h2 pro. Csak az intel HD integrált GPU driver egyik sys fájlját köpködi a memória integritás miatt a defender. Emiatt be lett téve egy dedikált nvidia kártya (geforce 6200gs), így már nem látja a defender az integrált kártyát és a modernizálás jegyében ki lett dobva a G630-as és egy lga 1155-ös core i3 2120 2 mag 4 szál proci lett betéve 8 giga rammal és SSD-re lett telepítve.. Így már HDMI-n nézi a lapos TV-n a drágám a török sorozatát a 24h2-n és még frissíti is magát. Csak egy USB vezérlőt nem talál és besárgafelkiáltójelezte, de kit érdekel . Ennyi
A facebook szépen fut és nem térdel le. ... A POPCNT és az SSE4.2-t tudja, csak azért nincs a 24h2 kompatibility listáján, mert az integrált intel HD GPU van az útjában, de azt meg megoldottuk.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #101563 üzenetére
Nono! Kezdetben a kifulladásig használgattam a kapitány előző kedvencét, aztán ráfanyalodtam a manjaróra de azt is megutáltam a boot f@szságai miatt. Aztán nagy kedvencem volt az anakondás endeavour előd. Most is van egy kallódó endeavour telepítés valamelyik notimon , a magyarch-os koma írásaiból is tanulgattam egyet, s mást. Szóval nem reménytelen, nem olyan orrvérzés veszélyes a helyzet. Csak a tiszta pürét nem szeretem. A sültgalambos verziókból viszont igyekszem kigyalulni az ajándék desszerteket. Csak az endeavour kinőhetné már a kib@cott lila űrkorszakát.
-
csixy
addikt
válasz
urandom0 #101518 üzenetére
De azért az 1986. Karácsonyi- év végi nagy havazásban másnap reggel a bőcsi ügyelésemből csak bevitt Miskolcra a Semmelweis Kórházba a munkahelyemre. Csak egy lukon láttam ki a jég között és nem volt teljesen szabályos minden a KRESZ szempontjából, mert be kellett érni. Kettes fokozatban brummogtattam végig.
#101511 ubyegon:
azt már nem írtam ide, hogy a hengerfej cserénél az egyik tőcsavar menetét kiszakítottam emiatt fel kellett fúrni 12-es menetre azt a lukat és később mindig eleresztett a félrehúzás- feszülés miatt a pakolás és teljes henger hengerfej csere lett a vége később párban. Nagy élvezettel játszottam be középhelyzetbe a gyári zöld lakkos alkatrészeket. -
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #101508 üzenetére
Minket a rövidebb féltengely szakadása 2x megszívatott két különböző trabin. De ott elment a felázott sáros gát tetején elől wartburg felnivel és gumival, ahol a Mitsubisi terepjáró leásta magát kínáig. Csak kanyarban a wartburg gumi bele csuszkolt a féder rugó végébe. A nászutunk a Pécs feletti tavakhoz vitt, Ott hengerfejet kellett cserélnem, mert mire odaértünk az egyik hengerfejből a gyertyamenetet kikoptattam a sok csavargatástól. Amit az okozott, hogy a megszakító vezeték helyettesítő lemeze középen keresztbe repedt és gáz nélkül volt alapjárat, fordulatszámnöveléskor viszont szétrezonált a lemez és kihagyott azon a hengeren a gyújtás és stroszkóp kellett hozzá, hogy rájöjjünk a hiba okára,
-
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #101347 üzenetére
Úgy biza! De még azért dolgozom, körtanárkodok. A praxisban az öreg Esprimo P400-as vasat ma cseréltem le egy új Dell Vostro 3020 SFF-re. Hazahoztam ezt az ócskavasat , a kétmagos pentiumon egy Siliconpower S72-es SSD-ről úgy fut a L.Mint Cinnamon 22-es, hogy akadásmentesen játssza le a tűzróka a 4k HDR Costarica videót. Bele teszek egy S55-ös Siliconpower SSD-t és tolom fel a Cinnamon 22.1-est, mert erre már nem akarom a windows 11-et felmókolni. Gyanítom, hogy nem is tudnám, mert valószinüleg a pentium 630-as nem tudja se a POPCNT-t se az SSE4.2-t.
Szóval ennyit az öreg vas "elengedés"-ről.
-
csixy
addikt
Abszolut autodidakta vagyok, mentségemre szolgáljon, hogy a Földes gimiben a Spec. mat. tagozaton kaptunk egy kevés számtek ismeretet. Még az ősi TPA 1001i lyukszalagos gépen gyűrtük a C-fokált. Már a 67.-ket taposom.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #101307 üzenetére
"Gnome alatt bioscaling van, ha közelebb tolod a szemgolyódat a kijelzőhöz, akkor nagyobb betűméretet láthatsz és fordítva."
Nálam nem ez nem fog menni, mert szigetelő szalaggal leragasztom a kamerát. ... Ez egy szuperprimitív triviális biztonsági tolókapcsoló! Mindig működik! -
csixy
addikt
válasz
CsengődiGeri #101191 üzenetére
Én csak a könyvelőm miatt aggódtam, hogy fog hozzáférni a cégkapumhoz, de közben megbeszéltük, ugyanúgy mint eddig. Meghatamazás alapján a saját ügyfélkapuján keresztül látja a cégkapumat és intézi az én cégem úgyeit.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #101184 üzenetére
Vannak olyan öregek, akiknek nincs okos telefonjuk, mert nem értenek hozzá és nincs is rá szükségük, akkor mi a helyzet ezen honpolgárok esetében. Anno 3 telefon volt a faluban, egy a községházában, egy az utcabizalminál, meg a blaskás fülke. A Sokol rádió lógott a kapanyél végén, ahogy bandukoltunk ki a szőlőbe. Megvoltunk telefon és internet nélkül. Édesanyám nem nyúlt még életében billentyűzethez és már nem is fog, irtózik a számítástechnikától.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #101177 üzenetére
Ezt a sok mindent az ügyfélkapu + miatt írtátok le? Én még nem kezdtem bele az átállásba, nem tudom, hogy milyen meglepetés vár rám ez ügyben, de mondjátok már meg, hogy Mari néni hogy fogja mindezt megoldani? Engem már az is felmérgelt, hogy amióta feltettem az outlookos levelezésemet az androidos telómra, azóta a live.comos, outlook.comos böngészős levélbelépés kódot küld a telómra, hogy kattintsak a jó kódra .... és ha nincs nálam a telóm akkor mi van? Telepítsek hirtelen egy outlookot abba a fiókba ahol vagyok? ... nonszensz .
-
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #101113 üzenetére
Nem véletlen járkálgattam korábban az ócskapiacra fritzek által kidobált fritzboxok után kutatgatva. 1-2 ezer Ft-ért kincseket lehetett korábban (3-4 éve) találni. A német nyelvű szolgáltatói fritzboxokat 3 sor linux paranccsal bootloaderileg át lehet állítani a német helyett a nemzetközi nyelvűre , ami után nem találták a firware-üket és bootloop-ba kerültek és térden állva könyörögtek a nemzetközi recovery exe-ért, amit szíves örömest felkínáltam nekik és lett belőle angol nyelvű fritzboxom. [link]
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #101044 üzenetére
A könyvelőm azt mondta, hogy január 1.-ig ne álljak át. Majd lesz erre idő január első két hetében.
-
csixy
addikt
Áldott Ünnepet!
Fogadjátok szeretettel:
[debi2ramXmaseditionbyCsixy]
Megköszönöm, ha ránéztek. -
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #100960 üzenetére
Én 486 DLC -vel kezdtem nem tudom mikor. Akkoriban volt rossz fogam. Ha este leültem a CRT monitor elé, akkor a rtg sugár melegétől begerjedt a fogam. ... Tippre 1991-re teszem az időpontot. Akkoriban volt az, hogy volt egy számítástechnikus ismertősöm, ő később kint járt a Miccrosoftnál, most meg számítástechnikát tanít városunk egy nagymúltú gimnáziumában, ... és ha problémám volt a DOS-sal vagy bármivel akkor felhívtam és diktálta pl. " Na írjad dokikám: arj -x .... satöbbi satöbbi. Így tanított meg arra apránként, hogy ha gondom van, hogyan induljak el bekötött szemmel az aknamezőn, hogy a célomhoz elérhressek. Aktív gyakorlati tudást adott nulla elméleti kiképzéssel. Ma is ebből élek.
-
csixy
addikt
A gparted a fat fájlrendszer felcsatolása előtt figyelmeztető táblával berzenkedik a fat partíció ellen. Mit kell feltelepíteni, hogy ez a köpködés ne legyen?
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100926 üzenetére
Köszönöm.
-
csixy
addikt
Lehet, hogy már unjátok a mániámat. Most egy könnyű súlyú belakott live debiant csináltam, de benne maradt a beállított timeshift is. Az volna a kérdésem legalább Tibi komához, hogyha ez a ramba felpakolt linux egy idegen vason elindítódik, nem fog-e bajt csinálni a timeshift. ???
-
csixy
addikt
válasz
Black&White #100905 üzenetére
Ha az új BIOS hibátlanul működik, akkor az egész HP mappát törölheted az EFI mappából, de semmi bajod nem történik, ha egy mentést a HP mappáról elteszel valahova.
-
csixy
addikt
válasz
CsengődiGeri #100846 üzenetére
live módban próbáld ki rajta a telepítő pendrájvot
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #100763 üzenetére
Én is csak használt üzleti notit veszek. De itt van egy ellenpélda és annak az ellenpéldája vissza az üzleti notikhoz - és a mérleg a végén. A nejemnek kellett vennem egy speciálisan facebokozni,és török sorozatot nézni való vasat két+x éve. Akciósan vettem neki egy Acer Aspire A114-25 1920x1080 felbontású RAM upgradable kisképerrnyős Amd 3020e - még éppen Athlonnak sem nevezett - procis gépet. A milyen notit vegyek topicban erősen tiltottak tőle, de megvettem. 80 kiló volt akciósan, 25 kilóért tettem bele egy 256 megás NVME SSD-t és 10 kilóért 8 giga RAM-ot. A Windows10 home S oprendszerét ingyenesem a win áruház segítségével Win 10 home-má alakítottam. Már win 11 ketyeg rajta és a cpu-z szerint tudja atz SSE4.2 és a coreinfo szerint tudja POPCNT feature-t tehát a win11 24H2 verzió is fel fog menni rá. Köszöni jól van fillérekből. Egyetlen hibája, hogy a linux telepítők minden verzióját visszaöklendezi. Az ellenpélda: A komaasszonyomnak vettem 130-ért egy dell vostro gépet használtan , az egy kalasszissal jobb , már a win11 24H2 ketyeg rajta. Nagyon szereti. Ezen biztosan menne a linux is.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #100704 üzenetére
Nekem most itt a helyzet egy pcí intel és egy usb realtek mindkettő megy, de talán a realtekest buildelni kelett.
noki@dellapos:~$ lspci | grep -i network
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 8265 / 8275 (rev 78)
noki@dellapos:~$ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 005: ID 04f3:24a1 Elan Microelectronics Corp. Touchscreen
Bus 001 Device 004: ID 8087:0a2b Intel Corp. Bluetooth wireless interface
Bus 001 Device 003: ID 2357:012d TP-Link Archer T3U [Realtek RTL8812BU]
Bus 001 Device 006: ID 0c45:6713 Microdia Integrated_Webcam_HD
Bus 001 Device 002: ID 0458:6001 KYE Systems Corp. (Mouse Systems) GF3000F Ethernet Adapter
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
noki@dellapos:~$Van két archer t4U is, ezek is buildelősek , de a v3.0 jól megy, az újabb v3.2 meg nem megy vár a 6.2-es kernelre.
noki@dellapos:~$ uname -r
6.1.0-17-amd64 -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100530 üzenetére
De ez digitális kütyü potom nem mondom meg inkább mennyibe van a panasonicnak.
#ubyegon: "mondjuk minap meg egy birka bicigkist nem ismert fel, " Az enyém a biciglis láttán úgy haptákba vágja magát, hogy az orrom kénytelen vagyok a szélvédőbe törölni!.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100517 üzenetére
Opelt? inkább toyotát. A raw4-esben folyamatban van garisan a fejegység cseréje, mert a panasonic kütyüje hibás. Menetközben ledöglik, újra indul miközben 120-szal robogok vele és belefagyott a GPS navigáció frissítésbe , s emiatt az RSA táblafelismerő rendszer sem működik. ... semmi sem lehet tökéáletes
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #100515 üzenetére
Az a fetch először beállítómenüvel indul és azért lett olyan. De itt egy másik kép a linux mint pantheonomról.
[https://technastic.com/install-pantheon-desktop-ubuntu/] -
csixy
addikt
Nocsak ni, elcurvultam netán?
A pantheon telepítés becsempészte a flatpakot hozzám is. Francbele!
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100157 üzenetére
Köszi OK !
No haza ugrok virslit keresni.
A sör kénytelen lesz megvárni a holnap estét. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100149 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm Tibi. Timeshift függővé tettél, remélem , hogy jól egészítettem ki ott a mondandódat.
[https://logout.hu/tema/re_tordaitibi_timeshift_hasznalata_es_amit_nem_tudtál .... /hsz_4-4.html] Köszönöm a lehetőséget! -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100134 üzenetére
Csincsilla!
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100086 üzenetére
Esserossz! Az üres 47 gigába mehetne egy Ext2, timeshift mentés vagy 4-5 beleférne.
-
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100030 üzenetére
Na szépen felment a Linux Mint 22 Cinnamon a ds72-es SSD-re ,csak természetesen (ahogy ez már a linux minttől megszokott) azért sem a neki előre megcsinált efi partícióba tojta bele a grubját, hanem a főgép efi partíciójának az ubuntu mappájából tojta ki a korábban oda telepített linux mint grubját. Még szerencse, hogy nem a ventoj fat16-os efi partíciójába tojt bele. A probléma természetesen gyógyítható volt .../EFI/ubuntu és a.../EFI/boot mappa másolásával a jó efi partíciójába és az fstabban az efi partíció UUID-jének korrigálásával. Majd az eredeti linux mint grubjának újratelepítésével.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100030 üzenetére
Szia Tibi! Köszi megpróbálom.
A kérdésedre azt mondanám , hogy igen, De nem lenne kényelmesebb az egész hadművelet előtt a linuxból elkövetni az utóbbi háromsoros műveletet egy pendrájv bootsectora ellen és akkor nem kellene hozzá a supergrub disc. ??? -
csixy
addikt
válasz
Petya XT #100028 üzenetére
Kerítettem egy Siliconpower ds72 1 Terás külső SSD-t. Mondják hogy a px10-es fürgébb, de nekem ez is villámgyors. Ventoyos eszköznek megcsináltam. Megtehetem-e azt, hogy a ventoyra elhelyezett LinuxMint Cinnamon iso fájlt indíva magára az eszközre telepítem a Ventoy mögé csinált / partícióra és külön efi partícióra a Linux Mintet ? Tehát csak ezt az egy USB-s eszközt használnám. ???
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #99654 üzenetére
Mindkettőt szeretem, a Linux Mintet is és az LMDE6-ost is. Most ,hogy rádöbbentem, hogy itt van nekem kettő Nvidia kártyám kihasználatlanul és Te felhívtad rá a figyelmet hogy a Mintben vérizzadás nélkül beizzítható, hát megtettem. A Dell Precisionon most LMDE6-os van az echte debian miatt mert ebből buidelgettem a live linux konzervjeimet, de most, fixre beizzítottam (amitől nagyon rinyáltam, de mégis sikerült) ezen is az Nvidia kártyát és már így is marad , ez is nagyon stabil jó rendszer, csak két lépéssel régebbi kernelekkel. Most kell egy másik USB-s tokba tett NVME SSD-re feltolnom egy friss LMDE6-ost, hogy abból buildelgethessem a linux live RAM-ba tolós rendszereimet, mert ez csak echte debianon hajlandó stabilan működni, máshol (pl Ubuntuban, vagy Linux Minten)egyből nem megy az egér például, más rendszereken meg egyáltalán nem érdemes hozzákezdeni.
Már a lightdm is meggyógyítódott. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #99592 üzenetére
Nos a Dell laposon körmölgettem egy kicsit és megtanítottam az lmde6-ost kesztyűbe dudálni. Csak még a lightdm-et is be kell configolni , mert egyelőre a bootoláskor a fekete képernyőbe vakon gépelem bele a jelszavam (de legalább már ilyet is tudok).
noki@dellapos:~$ inxi -Ga
Graphics:
Device-1: Intel HD Graphics 630 vendor: Dell driver: i915 v: kernel
arch: Gen-9.5 process: Intel 14nm built: 2016-20 ports: active: eDP-1
empty: DP-1, DP-2, HDMI-A-1, HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:591b
class-ID: 0300
Device-2: NVIDIA GM107GLM [Quadro M1200 Mobile] vendor: Dell
driver: nvidia v: 535.183.01 non-free: 530.xx+
status: current (as of 2023-03) arch: Maxwell code: GMxxx
process: TSMC 28nm built: 2014-19 pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:13b6
class-ID: 0302
Device-3: Microdia Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 1-12:5 chip-ID: 0c45:6713 class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 with: Xwayland v: 22.1.9 driver: X:
loaded: modesetting,nvidia dri: iris gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x2160 s-dpi: 192 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: eDP-1 mapped: eDP-1-1 model: Sharp 0x1476 built: 2016
res: 3840x2160 hz: 60 dpi: 282 gamma: 1.2 size: 346x194mm (13.62x7.64")
diag: 397mm (15.6") ratio: 16:9 modes: 3840x2160
API: OpenGL v: 4.6.0 NVIDIA 535.183.01 renderer: Quadro M1200/PCIe/SSE2
direct-render: Yes
noki@dellapos:~$ neofetch
`.-::---.. noki@dellapos
.:++++ooooosssoo:. -------------
.+o++::. `.:oos+. OS: LMDE 6 (faye) x86_64
:oo:.` -+oo: Host: Precision 5520
`+o/` .::::::-. .++-` Kernel: 6.1.0-17-amd64
`/s/ .yyyyyyyyyyo: +o-` Uptime: 30 mins
`so .ss ohyo` :s-: Packages: 2376 (dpkg)
`s/ .ss h m myy/ /s`` Shell: bash 5.2.15
`s: `oo s m Myy+-o:` Resolution: 3840x2160
`oo :+sdoohyoydyso/. DE: Cinnamon 6.2.9
:o. .:////////++: WM: Mutter (Muffin)
`/++ -:::::- WM Theme: BelaLugosi (Mint-Y)
`++- Theme: Mint-Y-Dark-Aqua [GTK2/3]
`/+- Icons: Mint-Y-Dark-Aqua [GTK2/3]
.+/. Terminal: gnome-terminal
.:+-. CPU: Intel i7-7820HQ (8) @ 3.900GHz
`--.`` GPU: Intel HD Graphics 630
GPU: NVIDIA Quadro M1200 Mobile
Memory: 1941MiB / 31938MiB -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #99596 üzenetére
Köszi, A Linux Mint az én oprendszerem!
Csak a piszok azért is a windows EFI partíciójába petélt és onnan a windows nem hagyta bootolni, át kellett másolnom egy másik lemezre csinált EFI partícióba a grubos bootot ... a boot és az ubuntu mappát és átszerkeszteni az fstabot.
Végül itt is a 2560x1440-es felbontásnál és az 1440p60HD videolejátszásnál maradtam.
20 pixellel csökkenteni kellett a képernyőről lelógó képet az nvidia kezelővel és az nem tudta menteni a nem létező xorg.conf fájlt. Emiatt azt létrehoztam és belecopyztam az nvidia által menteni szándékozott tartalmat. Így már jó minden!!!
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ inxi -G
Graphics:
Device-1: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000] driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GP108 [GeForce GT 1030] driver: nvidia v: 550.120
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: nvidia gpu: nvidia,nvidia-nvswitch resolution: 2520x1417~120Hz
API: EGL v: 1.5 drivers: crocus,kms_swrast,nvidia,swrast
platforms: gbm,x11,surfaceless,device
API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.2 vendor: nvidia mesa v: 550.120
renderer: NVIDIA GeForce GT 1030/PCIe/SSE2
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ neofetch
...-:::::-... noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF
.-MMMMMMMMMMMMMMM-. --------------------------------
.-MMMM`..-:::::::-..`MMMM-. OS: Linux Mint 22 x86_64
.:MMMM.:MMMMMMMMMMMMMMM:.MMMM:. Host: HP Compaq Pro 6300 SFF
-MMM-M---MMMMMMMMMMMMMMMMMMM.MMM- Kernel: 6.8.0-38-generic
`:MMM:MM` :MMMM:....::-...-MMMM:MMM:` Uptime: 1 min
:MMM:MMM` :MM:` `` `` `:MMM:MMM: Packages: 1990 (dpkg)
.MMM.MMMM` :MM. -MM. .MM- `MMMM.MMM. Shell: bash 5.2.21
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: Resolution: 2520x1417
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM:MMM: DE: Cinnamon 6.2.7
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: WM: Mutter (Muffin)
.MMM.MMMM` :MM:--:MM:--:MM: `MMMM.MMM. WM Theme: BelaLugosi (Mint-Y)
:MMM:MMM- `-MMMMMMMMMMMM-` -MMM-MMM: Theme: Mint-Y-Dark-Teal [GTK2/3]
:MMM:MMM:` `:MMM:MMM: Icons: Mint-Y-Cyan [GTK2/3]
.MMM.MMMM:--------------:MMMM.MMM. Terminal: gnome-terminal
'-MMMM.-MMMMMMMMMMMMMMM-.MMMM-' CPU: Intel i7-3770 (8) @ 3.900GHz
'.-MMMM``--:::::--``MMMM-.' GPU: NVIDIA GeForce GT 1030
'-MMMMMMMMMMMMM-' GPU: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000]
``-:::::-`` Memory: 979MiB / 15865MiB -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #99592 üzenetére
Most ez van, de ez így nem jó semmire. :
noki@barkacsgep:~$ inxi -G
Graphics:
Device-1: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000] driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GP108 [GeForce GT 1030] driver: nouveau v: kernel
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 with: Xwayland v: 22.1.9 driver: X:
loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa dri: nouveau gpu: nouveau
resolution: 3840x2160~60Hz
API: OpenGL v: 4.3 Mesa 22.3.6 renderer: NV138
eleve bootoláskor
Integrity: problem loading X.509 certificate -74
hibaüzenet van.
Rosszul írtam, fut a noveau driver, de nem jó.Már írom pendrájvra LM22-es cinnamont, csak gyanús, hogy azért tettem az LMDE6-ost fel , mert valami baja volt a mint telepítővel anno.
-
csixy
addikt
válasz
ballington #99576 üzenetére
A nyílttal x@r lesz a videó, Én uganebben a cipőben járok pontosan, lásd az előző hozzászólásomat.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #99573 üzenetére
Van egy családi használatra és arhívum kezelésre TV alá tett HP Compack Pro 6300 SFF gépem a hozzá maximum elérhető I7-es procira okosítva 16 giga rammal és egy beleberhelt Nvidia geforce GT 1030 low profile (gp108)-as kártyával, ami a BIOS-on keresztül az alaplapi integrált intel GPU-t le is tiltja (ennél a kütyünél ez egyedi tulajdonság), ez HDMI-n adja a képet és hangot a TV-n keresztül. Windows 10-zel 2560x1440-es felbontással 1440p-ben adja akadásmentesen a videót, a rátolt LMDE6-tal pedig valami vesa, vagy mittom én milyen meghajtással döcög a videó rettenetes rossz funkcionalitással. Akkor azt tanácsolod, hogy próbáljam felküzdeni rá az LMDE6 helyett a Linux Mint Cinnamont és az simán fogja megoldani az Nvidia problematikámat?
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #99556 üzenetére
Fstab csatolással megoldódott.
-
csixy
addikt
Dualbootos rendszerben a debian (LMDE6) jelszót kér az NTFS adatlemez megnyitásához . Maradhat ez így végleg, vagy meg lehet heftelni?
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #99340 üzenetére
"Azon kívül hogy kikapcsolod a swapot/lapozót, nem sok mindent tudsz elkövetni."
Dehogynem! Ha van elég ramod, akkor csinálsz egy belakott debian telepített rendszerből egy linux live buildet és azt mindig a ramba feltolva használod = zéró adattároló használat, kivéve a megőrzendő adatokat. Én még életemben nem használtam virtuális gépet, illetve szinte állandóan gépes virtualitást használok! Gyors mint a villám (leszámítva az először indított alkalmazások ramba bele "kibontását" és a ramon és az alaplapon kívül szinte semmi sem kopik. -
csixy
addikt
válasz
Pityu. #99319 üzenetére
Ne x@rozz már ezekkel a hülyeségekkel! Tegyél fel egy Linux mint cinnamot, vagy egy LMDE6-ost, vagy egy debián xfce verziót oszt kész. A linux minteknek van saját frissítőjük. A debiánnál meg tegyél fel egy nala-t a synaptic-kalm és utána mindig sudo nala update, sudo nala upgrade, sudo nala clean, sudo nala autopurge. Idönként ki kell gyomlálni a régi kerneleket (kettő mindig maradjon), a minteknél ez a frissítőkben beállítható, a debiánban meg a nala-val tudod intézni.
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #99249 üzenetére
Szerintem visszafelé kompatibilis. Tehát az UEFI-s linux felveszi grub menüjébe az UEFI-s linuxot is, meg a windowst is és az MBR-lemezre telepített linuxot is (ennek nem a boot sectorával foglalkozik, hanem csak magával a telepített rendszerrel, tehát ha a telepítéskor nem adunk meg telepítési célt a grubnak, vagy mittomén azt modjuk egy pendrájra telepíttettük és az nincs bedugva akkor is felveszi a grubmenüjébe és bebootolja. Én így szoktam megspórolni a chrootolást. A bootolhatatlan linuxot felvetetem egy másik ép linux grubmenüjébe, majd arról bebootolván az élőben futó rendszer grubját , és master boot recordját meggyógyítom, vagy akár az efi bootját meggyógyítom, csak ahhoz előbb egy előző körben kívülről editálni kell az fstab-ját, hogy bebootolás után már készen /boot/efi legyen csatolva az efi partíció. Fordítva valóban nem látja az mbr legacy linux az UEFI rendszerek efi partícióját, tehát a windowst sem.
-
csixy
addikt
Simán lehet MBR partícióra EFI partíciót tenni és megy rajta az UEFI rendszer 64 bites üzemmódban is, (mindössze a BIOS és az adott oprendszer hozzáállásán múlik, hogy működik-e). Például a ventoy alá tett rendszerek attól lesznek UEFI-sek, avagy Legacy rendszerek, az indítás után, hogy a ventoy hogyan lett begerjesztve.
-
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #99238 üzenetére
Értem, csak ez így nagy katyvasz, főleg widows szempontjából. Ha a windows még bootolható, akkor először a linux partíciókat törölném. Aztán csinálnék egy mentést a windows User mappájáról. Aztán bebootolnám a windowst és convert GPT .... kérdés, hogy mit tud a BIOS. Aztán ha mégis bootolható maradna, akkor bebootolván a vindowst saját magával zsugoríttattnám saját magát. Aztán Gparteddel megnézném, hogy hogy néz ki az egész. Aztán már a többi (általában) egyértelmű.
-
csixy
addikt
Nem tűnik fel senkinek, hogy ez egy MBR- Legacy partíció lehet? Nincs rajta msftres 16 megabájtos partíció. Ez egy windows 8-as telepítési kép. Elöl a 350 mb-os EFI (?) partíció. Recovery partíció sincs rajta. Na jó, mindez win 7 win8-cal elképzelhető, csak akkor azt modjátok meg, hogy hogy tudta elpofozni windows 11-ig?
-
csixy
addikt
válasz
5leteseN #99224 üzenetére
A telepítő live módjában is tudsz indítani egy gpartedet a telepítési célmaghajtót ábrázolván. Ezután nyomsz egy print screen billentyűt és lesz egy ilyesmi képed valahol a /home/user/pictures mappában, ezt a képet kellene betenni ide. A képfeltöltéskor ne felejtsd el bepipálni a konvertálás jpeg formátumra kockát.
-
csixy
addikt
Azért nem mindegyik rozsdás vasnak kell mennie a komposztdombra!
Asus vivopc vm40b 10 éves rohambili celeron 1007U 1,5Ghz 2 magos okoskával, integrált intel Gpuval, a wifije cserélve 2,4/5 gigás kártyára bluetooth nélkül, a 2Giga ram felbővítve 8 Gigára, a vinyó cserélve 500 gigás siliconpower S55 SSD-re és a biosa secure bootja maximálisan kiherélve száguld. A Win10 jó sebességgel viszi a facebookot és a youtube szakadás nélkül lejátssza a 4K HDR videót. Dualbootban felment rá csont nélkül a Linux mint cinnamon 22. Elégedett vagyok vele, csak egy pici elugrás az Atom procitól és máris tökjó. Saját hangszórója van, kár hogy nincs mikrofonja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest