Új hozzászólás Aktív témák

• sh4d0w

félisten

válasz Rowon #195 üzenetére

Pedig lenne ra ok boven, amiert le kellene csukatni - a tobbi vadpontot megtalaljuk azutan is, hogy mar ul.

A systemd egy mindent felzabalo, ostoba operacios rendszer az operacios rendszeren belul. Eloszor egy parhuzamos init rendszernek indult, de mara mar bezabalta a service managementet, az alkalmazas managementet, a userek kezeleset, a rendszer beallitasait, session managementet, device managementet. A KISS filozofiat hirbol sem ismeri es valoszinuleg a problemak nagy resze is ebbol fakad - tul a szerzoje ostobasagan es hozza nem ertesen. A csavo egyebkent a Red Hattol atment a Microsofthoz - ott nem fog kilogni a sorbol.

Miket "tud" a systemd? Nos, tudja azt, ha screenben inditasz el egy tavoli munkamenetet, mert mondjuk egy sokaig futo script es nem akarod, hogy megszakadjon a melo, ha kilepsz, akkor o elozekenyen azt a tavoli munkamenetet is lezarja. "Tudja" azt, ha nem sikerul valamiert a tuzfal szabalyokat ervenyesiteni, akkor is felhuzza a halozatot, de ertesitest legalabb nem kuld arrol, hogy gaz van a tuzfallal, igy az admin hiheti, hogy minden rendben van... amig eszre nem veszi, hogy az ssh portra, vagy a web portra omlenek a requestek. Mi tudja elcseszni a tuzfal konfigot? El tudja kefelni az admin... vagy az, hogy felveszel a rendszerbe CUPS-on keresztul egy nyomtatot... Termeszetesen arra is van lehetoseg, hogy egyszer, s mindenkorra hazavagd az alaplapod, mert az EFI ertekeket nem konstansokba olvassa be a laprol, hanem sima valtozokba, amiket akar veletlenul is felulirhatsz. Allitolag a systemd olyat is tud, hogy barmilyen alkalmazast, scriptet service-kent futtasson, de egeszen biztosan allithatom, hogy ez nem igy van, nagyonsok evvel ezelott volt valami, amit nem tudtam igy megoldani, pedig a systemd nagykonyve szerint csinaltam. Nyilvan azota nem probaltam, mert ha 1-2 alkalommal kell ez a funkcio es ebbol egyszer nem sikerul, akkor nem baszodik vele az ember, keres mas megoldast. Ezenkivul magara teszi az 1-es PID-et, aminek normal esetben a kernelnel kellene lennie, igy ha a systemd ledoglik, akkor ledoglik a teljes rendszered - hipiszupi. A logolas binaris, tehat eleve kell egy futo rendszer, hogy tudd olvasni... A halozati interface-eket eloszeretettel nevezgeti at, allitolag hardvercimeknek megfeleloen, de nem mindig sikerul neki, tehat azt a feladatot, amire ezt az atnevezosdit kitalalta herr pocstering... hat azt mersekelt sikerrel sikerult megoldania. Evtizedes vagy idosebb konvenciokat rugott fel a parancsok hasznalatat tekintve - es meg szerintem napestig lehetne sorolni a hibakat.

A systemd iroja meg egy ostoba, arrogans es agressziv f.sz, aki nem tudta elviselni a kritikakat es minosithetetlen stilusban reagalt a jelzett problemakra, amit vegul odaig sikerult tolnia, hogy Torvalds kozolte vele: vagy fixalja a szarjat, vagy egyetlen commitot sem fogad be tole, amig nincs fix.

Szoval boven van ok utalni a systemd-t.

Új hozzászólás Aktív témák