Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0
    őstag

Nem tudom, nekem tetszik. És ez már minden jelentősnek mondható disztróban benne van, legalább van valami közös pont.

És ez már minden jelentősnek mondható disztróban benne van, legalább van valami közös pont.

Igen, én pont ezért döntöttem úgy, hogy maradok a Systemd-nél. Mert akárhova megyek (mondjuk másik munkahelyre), vagy akármilyen projektet kapok meg, szinte biztos, hogy Systemd-es disztróval fogok találkozni. Akkor már érdemesebb azt megismerni és használni, mint harcolni ellene.

A kis Pepper roboton, amiről tettem be képet, azon immutable Gentoo van, az is Systemd-es. Ezen meg is lepődtem.

• bambano
    titán

De nem csak te létezel a földön, és nem csak a te használati eseted létezik, van még rajtad kívül pár millió Linux user, egészen eltérő elvárásokkal.

Ezt már én is akartam írni neki. :))

Szóval akkor ez a Debian is úgy biztonságos, hogy közösen elhisszük, hogy az... Testinget meg tényleg nem kéne használni, mert a biztonsági frissítések oda kerülnek be utoljára, ami több napos csúszás is lehet.

Tehát te el tudod dönteni, hogy azt a gépet, amire testinget raktam, mire használom, a rajta levő adatok biztonsági besorolása milyen, mekkora kárt okozhat az elvesztésük, kiszivárgásuk, stb. stb.

Ha igen, vagyis pontos információkkal rendelkezel erről, akkor igazad van. Ha nem, akkor tévedés, amit mondtál.

• Rowon
    nagyúr

Külön weboldala is van az anti-systemd fan clubnak: https://nosystemd.org :)

Nem mondom, hogy nincsenek benne értelmes érvek, mert vannak. De a Systemd körül kialakult gyűlöletet túlzónak érzem, és szerintem sokan csak azért utálják, mert új, és más, mint ami korábban volt.
    Én teljesen jól elvoltam SysV inittel is, a Slackware-féle BSD-szerű init rendszerrel is, és elvagyok Systemd-del is. Nem tapasztaltam egyikkel sem problémát.

Nem tudom, nekem tetszik. És ez már minden jelentősnek mondható disztróban benne van, legalább van valami közös pont.

• Rowon
    nagyúr

te honnan veszed, hogy ennyire bízunk a disztrók saját tárolóiban?

Onnan, hogy ezt bizonygatjátok itt már napok óta :)

De arra senki nem számít, hogy jönnek gyüttmentek, és ezt a kockázatot jelentősen megnövelik.

De pont ez nem tudta nekem eddig még senki sem elmagyarázni, hogy mitől gyüttmentek a flatpak maintainerek (gondolom, rájuk gondoltál), és miért nem azok a Debian maintainerek? Meggyőző észérvet még senkitől sem olvastam.

Nekem voltak szervereim, amik nemrég még 6-os debiant futtattak. *MINDENT* meg tudtam csinálni rajtuk, amit a munka igényelt. Minek változtatni?

De nem csak te létezel a földön, és nem csak a te használati eseted létezik, van még rajtad kívül pár millió Linux user, egészen eltérő elvárásokkal.

Ezt már én is akartam írni neki. :))

Szóval akkor ez a Debian is úgy biztonságos, hogy közösen elhisszük, hogy az... Testinget meg tényleg nem kéne használni, mert a biztonsági frissítések oda kerülnek be utoljára, ami több napos csúszás is lehet.

• urandom0
    őstag

"De pont ez nem tudta nekem eddig még senki sem elmagyarázni": Bőven kaptál magyarázatot, ne azt mond, hogy nem magyarázták meg, azt mond, hogy nem értesz vele egyet.
    "(gondolom, rájuk gondoltál)": nem kell találgatnod, le volt írva, hogy kikre gondoltam.

egyébként meg: aki beilleszkedik a debianos közösségbe és megtartja a szabályokat, az debian karbantartó. aki nem illeszkedik be és egyetlen célja, hogy áthágja a unixos és a debianos szabályokat, és hogy meghajlítsa a közösséget maga felé, az gyüttment.

"De nem csak te létezel a földön, és nem csak a te használati eseted létezik": amit én akarok, az nem korlátoz másokat. amiket ők akarnak, az korlátoz engem.

"egészen eltérő elvárásokkal": van párszáz disztró, válasszon másikat magának. vagy windowst, engem nem izgat. rontsák el a redhatot, ahogy akarják. Nekem megfelel, hogy ha az alkalmazása nem indul el flatpak nélkül, akkor majd én reszelek rajta, hogy menjen. Nekem ennyit megér a stabilitás.

aki beilleszkedik a debianos közösségbe és megtartja a szabályokat, az debian karbantartó. aki nem illeszkedik be és egyetlen célja, hogy áthágja a unixos és a debianos szabályokat, és hogy meghajlítsa a közösséget maga felé, az gyüttment.

Jia Tan is tök jól beilleszkedett. Egy mintagyerek volt, a lépcsőházban is mindig előre köszönt :D

Nekem ennyit megér a stabilitás.

Minden vicc nélkül mondom, ha a rendszerprogramok és az alkalmazások el vannak különítve (akár flatpakkal, akár dockerrel, akár csak egy distrobox konténerrel), akkor a rendszer stabilabb lesz.

---

Debianban a contrib, non-free és a non-free-firmware repókat nem tekintik a rendszer részeinek, ezért a security team nem is foglalkozik vele. Ezt eddig nem tudtam...

"Some non-free packages are distributed without source or without a license allowing the distribution of modified versions. In those cases no security fixes can be made at all."

Ez bizony szomorú.

Innentől fogva viszont egyáltalán nem tekintenem ezeket a repókat biztonságosabbnak, mint a flatpakot. Gyakorlatilag ugyanúgy 3rd party repók.

• urandom0
    őstag

Mióta van Systemd azóta meg főleg, bár ezt sem tudta még senki értelmesen nekem elmagyarázni, hogy miért baj a Systemd meg, hogy miért kellene Poetteringet lecsukatni. Csak megy a hümmögés meg a mellébeszélés meg a semmivel alá nem támasztott gyűlöletbeszéd. :C Szokásos Linuxos hozzáállás, még a saját fajtánkat is utáljuk.

Külön weboldala is van az anti-systemd fan clubnak: https://nosystemd.org :)

Nem mondom, hogy nincsenek benne értelmes érvek, mert vannak. De a Systemd körül kialakult gyűlöletet túlzónak érzem, és szerintem sokan csak azért utálják, mert új, és más, mint ami korábban volt.
    Én teljesen jól elvoltam SysV inittel is, a Slackware-féle BSD-szerű init rendszerrel is, és elvagyok Systemd-del is. Nem tapasztaltam egyikkel sem problémát.

• urandom0
    őstag

Szerinted szerverről itkávézom?

Szerk: csak neked, elrettentés képpen: egy "rendes" gépet használtam desktopnak, stabil debiannal, de nem bírtam elviselni a hűtés hangját. Ezért most egy nuc-ot használok, testing debiannal, amin fut ez a firefox nevű csoda, ami akkor is 70 fokon főzi a szupertakarékos fél-notebook processzort, amikor kb. nem csinál semmit, és képes 8-25-ös határok között bármekkora loadot csinálni. Ez egy olyan alkalmazás, híven a mai tendenciákhoz, aminek egy 70 magos T-s proci kevés.

És ezek után páran csodálkoznak, hogy ideges vagyok a desktop helyzettel kapcsolatban. A mai it en-bloc egy szemétdomb.
    Megnéztem a legújabb it biztonsági törvénytervezeteket és rögtön utána az állásportálokat kecskepásztori pozíciók után kutatva. Kánaán lenne. lehet, nektek is :P

Ezért most egy nuc-ot használok, testing debiannal,

Ajajj, az nem annyira jó. Azt tudod ugye, hogy a testing biztonsági frissítéseit nem menedzseli a security team?

Erről a Firefoxos problémáról más is írt, azt hiszem, a kezdő topikban.

• bambano
    titán

De arra senki nem számít, hogy jönnek gyüttmentek, és ezt a kockázatot jelentősen megnövelik.

De pont ez nem tudta nekem eddig még senki sem elmagyarázni, hogy mitől gyüttmentek a flatpak maintainerek (gondolom, rájuk gondoltál), és miért nem azok a Debian maintainerek? Meggyőző észérvet még senkitől sem olvastam.

Nekem voltak szervereim, amik nemrég még 6-os debiant futtattak. *MINDENT* meg tudtam csinálni rajtuk, amit a munka igényelt. Minek változtatni?

"De pont ez nem tudta nekem eddig még senki sem elmagyarázni": Bőven kaptál magyarázatot, ne azt mond, hogy nem magyarázták meg, azt mond, hogy nem értesz vele egyet.
    "(gondolom, rájuk gondoltál)": nem kell találgatnod, le volt írva, hogy kikre gondoltam.

egyébként meg: aki beilleszkedik a debianos közösségbe és megtartja a szabályokat, az debian karbantartó. aki nem illeszkedik be és egyetlen célja, hogy áthágja a unixos és a debianos szabályokat, és hogy meghajlítsa a közösséget maga felé, az gyüttment.

"De nem csak te létezel a földön, és nem csak a te használati eseted létezik": amit én akarok, az nem korlátoz másokat. amiket ők akarnak, az korlátoz engem.

"egészen eltérő elvárásokkal": van párszáz disztró, válasszon másikat magának. vagy windowst, engem nem izgat. rontsák el a redhatot, ahogy akarják. Nekem megfelel, hogy ha az alkalmazása nem indul el flatpak nélkül, akkor majd én reszelek rajta, hogy menjen. Nekem ennyit megér a stabilitás.

• urandom0
    őstag

"Én meg pont azt nem értem, hogy miért bízik mindenki ennyire a disztrók saját tárolóiban.": te honnan veszed, hogy ennyire bízunk a disztrók saját tárolóiban?
    Vannak feladatok. Megnézi az ember a választási lehetőségeket, azok paramétereit és a hosszabb távú kilátásokat. Ez így együtt megad egy kockázati szintet. Vagy elfogadod valamelyik cucc kockázatát, vagy nem lesz megoldva a feladat. De arra senki nem számít, hogy jönnek gyüttmentek, és ezt a kockázatot jelentősen megnövelik. Nem azért "bízok" a debian repókban, mert hiszek benne, hanem mert valamelyiket el kell fogadni ahhoz, hogy be tudd kapcsolni a pc-det meg a szerveredet. De miért kellene örülni annak, hogy az egyébként sem alacsony kockázatot flatpakkel, systemd-vel meg hasonló marhaságokkal fellövik az egekbe? Nekem voltak szervereim, amik nemrég még 6-os debiant futtattak. *MINDENT* meg tudtam csinálni rajtuk, amit a munka igényelt. Minek változtatni? A l'art pour l'art változtatás csak kockázat és költség, ablakon kidobott munka.

Maximum az történhet, hogy úriember nem piszkol oda, ahonnan eszik. Ha nem tetszik neki a pénzkeresetre használt oprendszere, akkor csendben marad. ugye.

• bambano
    titán

Én örülök a Systemd-nek, de ha te a régi rendszerrel akarsz szórakozni, arra is van megoldás, viszont akkor meg kár itt gyűlölködni, akkor használd azt. Még kezdőként is lehet használni a Systemd-t és értelmezni a parancsait.

De a jelenlegi helyzet az, hogy *mások* szórakoznak az *én* rendszeremmel, ami nekem plusz munkát és minőségromlást okoz.

Én tudom értelmezni a systemd parancsait. A systemd meg a systemd fejlesztője nem.

• bambano
    titán

Nehéz ez után komolyan venni amiket írsz, hogy még mindig nem volt meg ezen a ponton hogy a Flatpak hozza magával a libc-t. Pedig annyiszor írtam én is a Docker-t hasonlatnak, ott is ez történik.

Egyébként továbbra sem értem, hogy neked miért ennyire valagfájásod ez a Flatpak téma, amikor látszólag te a szerver vonal jövőjét félted, pedig ott nem is akar versenyezni, mert GUI alkalmazások terjesztésére van kitalálva.

Szerver oldalt a Docker-re kellene orrolnod amiért már bő egy évtizede ugyanezt csinálja. :) (és azóta se semmisült meg a világ) Jó, oké, ott általában az alap image-ekben benne van a kicsontozott OS image csomagkezelője továbbra is, de ez nem törvényszerű, lehet akár egyetlen nagy statikus bináris is a konténerben. (meg glibc helyet musl libc, vagy akár a binfmt_misc-et kihasználva valami teljesen más architektúrához tartozó dolgok)

"Nehéz ez után komolyan venni amiket írsz": nem baj. Az elég komoly probléma lenne, ha egy fontostalan anonim topicban elhangzottak alapján határoznám meg magam, vagy tenné ezt bárki más.

Debianban nincs szerver meg desktop. Amit elkottáznak a desktop részen, az kihat a szerverre is. Lásd még: systemd, udev és hasonlók. Ma már minden reboot egy hideglelős rémálom.

"Szerver oldalt a Docker-re kellene orrolnod": ez a cikk és a kapcsolódó fóruma a flatpakről szól. A docker eléggé offtopicnak tűnik, tehát vedd úgy, hogy itt a dockerről *semmit* nem mondtam, ez alapján nem lehet információd arról, hogy szeretem vagy utálom.

• DarkByte
    addikt

tehát azok a libek, amiket illik a kernelhez fordítani, benne vannak disztrófüggetlenül a flatpakben?

ez egy nagyon komoly érv a flatpak ellen.

Nehéz ez után komolyan venni amiket írsz, hogy még mindig nem volt meg ezen a ponton hogy a Flatpak hozza magával a libc-t. Pedig annyiszor írtam én is a Docker-t hasonlatnak, ott is ez történik.

Egyébként továbbra sem értem, hogy neked miért ennyire valagfájásod ez a Flatpak téma, amikor látszólag te a szerver vonal jövőjét félted, pedig ott nem is akar versenyezni, mert GUI alkalmazások terjesztésére van kitalálva.

Szerver oldalt a Docker-re kellene orrolnod amiért már bő egy évtizede ugyanezt csinálja. :) (és azóta se semmisült meg a világ) Jó, oké, ott általában az alap image-ekben benne van a kicsontozott OS image csomagkezelője továbbra is, de ez nem törvényszerű, lehet akár egyetlen nagy statikus bináris is a konténerben. (meg glibc helyet musl libc, vagy akár a binfmt_misc-et kihasználva valami teljesen más architektúrához tartozó dolgok)

• Rowon
    nagyúr

Én örülök a Systemd-nek, de ha te a régi rendszerrel akarsz szórakozni, arra is van megoldás, viszont akkor meg kár itt gyűlölködni, akkor használd azt. Még kezdőként is lehet használni a Systemd-t és értelmezni a parancsait.

• sh4d0w
    félisten

Akkor a Debiannál is biztos hülye mindenki, mert átvették a Systemd-t. :)

Bizony. A Red Hat megiratta ezzel a felkegyelmuvel azt a rendszert, ami a corporate iranyba viszi a Linuxot, Debianek, meg meg egy valag masik disztribucio meg csak annyit lattal belole, hogy mar nem nekik kell init scripteket irogatniuk es karbantartaniuk, hanem a systemd-vel kapnak egy jo adagnyit. Ami persze igaz, csak egy kalap szar az egesz.

• sh4d0w
    félisten

Mióta van Systemd azóta meg főleg, bár ezt sem tudta még senki értelmesen nekem elmagyarázni, hogy miért baj a Systemd meg, hogy miért kellene Poetteringet lecsukatni. Csak megy a hümmögés meg a mellébeszélés meg a semmivel alá nem támasztott gyűlöletbeszéd. :C Szokásos Linuxos hozzáállás, még a saját fajtánkat is utáljuk.

Pedig lenne ra ok boven, amiert le kellene csukatni - a tobbi vadpontot megtalaljuk azutan is, hogy mar ul.

A systemd egy mindent felzabalo, ostoba operacios rendszer az operacios rendszeren belul. Eloszor egy parhuzamos init rendszernek indult, de mara mar bezabalta a service managementet, az alkalmazas managementet, a userek kezeleset, a rendszer beallitasait, session managementet, device managementet. A KISS filozofiat hirbol sem ismeri es valoszinuleg a problemak nagy resze is ebbol fakad - tul a szerzoje ostobasagan es hozza nem ertesen. A csavo egyebkent a Red Hattol atment a Microsofthoz - ott nem fog kilogni a sorbol.

Miket "tud" a systemd? Nos, tudja azt, ha screenben inditasz el egy tavoli munkamenetet, mert mondjuk egy sokaig futo script es nem akarod, hogy megszakadjon a melo, ha kilepsz, akkor o elozekenyen azt a tavoli munkamenetet is lezarja. "Tudja" azt, ha nem sikerul valamiert a tuzfal szabalyokat ervenyesiteni, akkor is felhuzza a halozatot, de ertesitest legalabb nem kuld arrol, hogy gaz van a tuzfallal, igy az admin hiheti, hogy minden rendben van... amig eszre nem veszi, hogy az ssh portra, vagy a web portra omlenek a requestek. Mi tudja elcseszni a tuzfal konfigot? El tudja kefelni az admin... vagy az, hogy felveszel a rendszerbe CUPS-on keresztul egy nyomtatot... Termeszetesen arra is van lehetoseg, hogy egyszer, s mindenkorra hazavagd az alaplapod, mert az EFI ertekeket nem konstansokba olvassa be a laprol, hanem sima valtozokba, amiket akar veletlenul is felulirhatsz. Allitolag a systemd olyat is tud, hogy barmilyen alkalmazast, scriptet service-kent futtasson, de egeszen biztosan allithatom, hogy ez nem igy van, nagyonsok evvel ezelott volt valami, amit nem tudtam igy megoldani, pedig a systemd nagykonyve szerint csinaltam. Nyilvan azota nem probaltam, mert ha 1-2 alkalommal kell ez a funkcio es ebbol egyszer nem sikerul, akkor nem baszodik vele az ember, keres mas megoldast. Ezenkivul magara teszi az 1-es PID-et, aminek normal esetben a kernelnel kellene lennie, igy ha a systemd ledoglik, akkor ledoglik a teljes rendszered - hipiszupi. A logolas binaris, tehat eleve kell egy futo rendszer, hogy tudd olvasni... A halozati interface-eket eloszeretettel nevezgeti at, allitolag hardvercimeknek megfeleloen, de nem mindig sikerul neki, tehat azt a feladatot, amire ezt az atnevezosdit kitalalta herr pocstering... hat azt mersekelt sikerrel sikerult megoldania. Evtizedes vagy idosebb konvenciokat rugott fel a parancsok hasznalatat tekintve - es meg szerintem napestig lehetne sorolni a hibakat.

A systemd iroja meg egy ostoba, arrogans es agressziv f.sz, aki nem tudta elviselni a kritikakat es minosithetetlen stilusban reagalt a jelzett problemakra, amit vegul odaig sikerult tolnia, hogy Torvalds kozolte vele: vagy fixalja a szarjat, vagy egyetlen commitot sem fogad be tole, amig nincs fix.

Szoval boven van ok utalni a systemd-t.

• bambano
    titán

Teljesen egyértelmű. Akik meg nem, azok már nem debianosok, hanem devuanosok. ;]

• Rowon
    nagyúr

Pottering nem a saját fajtám, kikérem magamnak.
    Az első és legfontosabb baj a systemd-vel, HOGY NEM MŰKÖDIK! abban a pillanatban, amikor olyat akarsz vele csinálni, ami nem az alap desktop elvárás, felborul a fenébe.

A másik nagy probléma, hogy olyan döntéseket hozott meg Pottering, ami abszolút védhetetlen és ostoba, és amikor ezt felrótták neki, akkor rendes elmepata módjára reagált (sose tudom, hogy az szocio- vagy pszichopata).

Egyik húzása az volt, hogy megírtad a unit fájlt, és ha nem volt jó az userid meghatározása, akkor helyette fallbackkel. ROOTRA! Nem nobodyra, amit minden normális csinálna, hanem rootra. A másik, hogy ha nem volt korrekt a névfeloldás konfigja, akkor fallbackelt a google dns szerverére, amiért a jelenleg hatályos magyar törvények szerint kettő év börtön jár.

Aki ennyire nem hajlandó semmit betartani, ami az opensource szoftvert jellemezte huszonx évig, arról csak azt tudom feltételezni, hogy a következő döntése is elmeroggyant lesz. Vagyis nekem kockázat, rettegés, pluszmunka.

A másik probléma, hogy azt állítja, ő egy taskmanagert készített. Ami közben csendben átvette egy rakás más program helyét is. Például time source, syslog, stb.

A harmadik, hogy a unix alapelve, hogy karakteres fájlokkal dolgozik. Ehhez képest a rendszer log már bináris. Vagyis unixon semmi keresnivalója.

Kösz, nem kérem. Menjen át windowst fejleszteni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés