Hirdetés
- SSD kibeszélő
- Fujifilm X
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- Milyen videókártyát?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- OLED TV topic
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Hogy jön a 7zip az x-es formátumokhoz? Egyáltalán a tömörítés hogy jön ide?

Egyeseknek kompromisszum, másnak egyszerűen egy másik élmény. Egyrészt nem célja a LibreOffice-nak, hogy egy nagyvállalat fizetős szoftverének ingyenes kiadása legyen. Célja viszont, hogy egy alternatív szöveg-, prezentáció-, ... szerkesztő legyen. Másrészt pedig, ha az is lenne a célja, a dolog nem menne a Microsoft formátumkavarásai miatt.
BonFire: én mondjuk Linuxon használom a LibreOffice-t, ott még nem tapasztaltam lassulást, de azt hiszem, valóban van még ilyen hiányossága, egyszerűen az optimalizáció még nincs azon a szinten. -
t72killer
titán
Értem, köszi, tehát még mindíg vannak kompromisszumok
Pont az x-es formátumokkal reméltem, hogy minden rendben lesz, hisz azt még egy 7zip-pel is ki lehet bontani
. Amúgy windows alá menne, elegem lett az office 2013 eszméletlen helyigényéből (jelenleg a windows/installer mappába pakolt szeméttel kb 7GB-ot foglal az SSD-n + havonta lehúz kb 1giga frissítést). -
BonFire
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Én úgy vettem észre, hogy Writerben nagyobb mennyiségű szöveg korrektúrázása jelentősen lassú Wordhöz képest. Például egy keresés-csere lefuttatása. Wordben pillanatok alatt megvolt, Writerben azonban sokszor hosszú-hosszú percekig eltart a művelet.
Én is örülnék neki, ha ez nem így menne; ha valaki tud rá megoldást, kíváncsian várom.
-
lev258
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
1. nem, mivel ez kifejezetten Microsoft Office-hoz kötött
újra kell írnod LibreOffice-ra a makróidat, ha használni akarod
2. nem ismerem őket, de ha 1. pontnak megfelőek, akkor természetesen ezek sem
valószínűleg van rá alternatíva
3. igen, elég gyors, valamint LibreOffice-szal is lehet előzetes betöltést csinálni, mint amit Windows-on tesz a másik (bár én még sosem igényeltem ilyen extra gyorsaságot)
4. az x-eseknél számíts kisebb-nagyobb megjelenítési gondokra, a sima rendben lesz
kivéve az 1., 2.-ben említett nem működő dolgokkal teletűzdelt fájlok -
t72killer
titán
Tudtok ajánlani egy jó bemutatót M$ office-ról áttérőknek? Elgondolkoztam a LO-on, csak pár dolog aggaszt:
1. Menni fognak-e az excel (VBA) makrók?
2. Menni fognak-e a M$ officehoz optimalizált kiegészítők (endnote, mathtype)
3. Elég gyors, pörgős lesz-e a LO a M$ officehoz képest?
4. Várható-e zűr a M$ formátumokkal (xls-xlsx, doc/x) - nagyobb, animált ppt/x előadásokkal, könyv méretű, kereszthivatkozásokkal, endnote cuccokkal telepakolt megafileokkal? -
kispx
addikt
Teljes táblázatban:
táblázat menü -> táblázat tulajdonságai -> szövegbeosztás fül -> szövegirányEgyes cellák esetén:
táblázat menü -> táblázat tulajdonságai -> szövegbeosztás fül -> szövegirány legyen szülőobjektum beállításainak használata (ez az alapértelmezett)
Formátum menü -> Stílusok és formázás -> táblázattartalomra jobb egérgomb -> új -> pozíció fül -> forgatás és méretezés(#287) colomb2
Szerintem a writerben akarja, nem a calc-ban. (merta wordöt emlegette.) -
ph2012
senior tag
Sziasztok!
Táblázatban függőlegesen hogy lehet írni? A Microsoft Word-ben tudom hol van, de itt nem találom.
Köszi!
-
beni26k
csendes tag
Sziasztok,
érettségire készülök és a libreoffice baset választottam. Nos, az adatok importálásával van egy kis problémám.
VideóNos nekem így nem sikerül számként (integer, decimális stb.) importálnom a frekvencia és a teljesítmény mezőket, mert a frekvenciánál a vesszőre allergiás(SQL állapota: 22001 Hibakód: 1292 Data truncation: Truncated incorrect DECIMAL value: '87,6'), a teljesítménynél szintén (SQL állapota: 22001 Hibakód: 1292 Data truncation: Truncated incorrect DECIMAL value: '7,6') Ilyenkor mit lehet tenni?
4.1.0.4 verzió.
-
kispx
addikt
válasz
szundybence
üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
szundybence
üzenetére
[link]
Mi eddig az alapvető problémával foglalkoztunk. Elnézést, ha nem ez derült ki belőle. -
BonFire
veterán
válasz
szundybence
üzenetére
Egyébként sem keresnek rá az emberek matematikai képletekre, nem tudják a gyökvonást vagy görög betűket normál billentyűzeten leírni. A Wikipédián is az összes matematikai és kémiai képlet képként van beillesztve.
Azonban, hogy ne romoljon a minőség nagyítás esetén, sima jpeg vagy png helyett vektoros képet kell használni, mondjuk SVG-t, és akkor úgy fog viselkedni a kép, hogy az oldal nagyítására sem válik homályossá.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence
üzenetére
Épp ezt mondom. Ha a képlettel nem tud mit kezdeni a böngésző értelmezője, akkor az nem fog átmenni semmilyen másolási módszerrel se. Főleg úgy, hogy a képletszerkesztő alkotásai lényegében külön, nem szövegnek minősülő egységek a dokumentumon belül. Ha pdf-ként teszed fel, abban úgy tudom, Google bácsi is tud keresni.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence
üzenetére
Ezzel az a gond, hogy amennyiben a böngésző nem képes feldolgozni a képleteket, karaktereket, akkor nem fog megjelenni. Ha magát a fájlt teszed fel, letölthető formában, akkor nem lesz gond. Vagy pdf-et csinálsz, az ma már böngészőn belül is meg tud nyílni.
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Különös kérdésem volna:
Van egy doc-fájl ami tele van matematikai képletekkel, görög betűkkel felsővonásos betűkkel, stb. Fel szeretném ezt másolni egy weblapra, de nem sikerül. A görög betűkből például apró-pici kínai, vagy egyéb alakzatú valamik lesznek. Tudtok erre nézve valami kivitelezhető megoldást?
Egyenlőre képként tettem be, de szövegként szeretném, hogy a Google megtalálhassa. Példának itt van egy oldal, mindjárt az első lep, hogy lássátok miről is van szó.
Segítsetek légyszíves, ha tudtok.
-
BonFire
veterán
Arra tud valaki megoldást, hogy a helyesírás ellenőrző ne vegye figyelembe a tulajdonneveket? Rohadt idegesítő egy ötvenszereplős regény minden egyes ragozott alakját kivételként kezelni, aztán ha félbeszakítjuk és másnap újra folytatjuk, akkor ismét elkezdi a hülyéskedést a nevekkel.
Oké, ez nem Writer-hülyeség, mert a Word is ezt csinálja, de gondoltam, hátha van valakinek erre ötlete.
-
Dumi86
senior tag
Sziasztok. Az imént kaptam egy sokunk számára fontos facebookos libreoffice frissitést ami így szól: A LibreOffice magyar fordítása az FSF.hu Alapítvány jóvoltából ismét 100%-os (a hamarosan megjelenő 4.4.2-es verziótól).
Végre nem lesz félig angol félig magyar 
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Calc-ban ha egy cella nagyobb mint ami kifér a képernyőre, tele van szöveggel, a kurzorral mész lefelé, akkor rá lehet venni, hogy görgesse a képet is? Most ilyet nem csinál, a képernyő nem látható részére megy a kurzor. A workaround rá az, hogy csökkentem a nagyítást, amíg bele nem fér a képbe a cella, de az úgy nem túl jó.
-
BonFire
veterán
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi, közben nagy nehezen megszültem a dolgokat. Bár az angol nyelvű szakirodalom eléggé száraz olvasmány lenne, tekintve, hogy a magyar nyelvűt is elég nehéz megérteni, ha az ember nem programozó. Mindenesetre sikerült, amit szerettem volna, csak három napig szoptam vele.

Arra nem sikerült rájönnöm, hogy bizonyos megnyitott dokumentumokba miért nem hajlandó címsorokat tenni – de nem is érdekel. Bug. Vágólapra tettem és bepakoltam egy új dokumentumba, és máris jó lett a címsor.
Ekszpressönöket meg olyan esetlegesen programoztam, ahogy tőlem telt, mindenesetre használhatók lettek.
-
BonFire
veterán
Sziasztok!
Könyvet szeretnék korrektúrázni Writerrel. Több problémám is van.
1. Hiába formázok címsorokat, a Navigátorban nincs címsor. Egy sem.
2. Nem működnek a keresési kifejezések. Sok hibát nem tudok kijavítani, hiányzik belőle a behelyettesítéses cserefunkció. Így pl a szétszakított sorok javítása és egyebek nem lehetségesek. A súgóban nem találok normális expressiont rá. Hogyan lehet bekezdést keresni meg a többi dolgot.Nincsenek ezek valahonnan összegyűjtve?
-
llaszlo
veterán
Van alternatív letöltési link vagy torrent link? Mert sehol sem elérhető. "Failed to open page"
-
-
Cyrin
addikt
megjelent a 4.4.0
[link] -
törölt tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
4.3.5.2-höz melyik való? Mert amiket én találtam azok elég régi verziók.
-
-
törölt tag
LO-nál be lehet valahol állítani, hogy például az igekötők helyesírására is figyeljen? Például javítsa, vagy jelezze ha ilyen hibát észlel:
tönkre tették- tönkretették. -
kispx
addikt
válasz
BenJoe80
üzenetére
jre1.8.0_31 mappát kell megadni.
A libre és a java is legyen 32 bites. (Ha jól emlékszem lo-ból nincs 64 bites, így 32 bites java kell neki) -
BenJoe80
senior tag
Aha. Köszi. Mivel viszont én még ilyet sosem csináltam egy kicsit részletesebb segítséget tudnál adni? A Java könyvtár melyik alkönyvtára tartalmazza szóban forgó JRE-t? Nekem nem találta meg automatikusan. A következő alkönyvtárak vannak:
jre1.8.0_31 \
- bin \
- client
- dtplugin
- plugin2- lib \
- applet
- cmm
- deploy
- ext
- fonts
- i386
- images
- jfr
- management
- securiyAz összes létező almappát kiválasztottam/kipróbáltam - nem fogadja el egyiket sem; mindig azt írja ki, hogy:
"A kiválasztott mappa nem tartalmaz Java futtatási környezetet. Válasszon egy másik mappát."
-
BenJoe80
senior tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Feltelepítettem ezt a Java-t, viszont nincsen "Java menü" az "Eszközök\Beállítások\LibreOffice" alatt...

A lenti (korábbik) kérdés (a LibreOffice részéről) továbbra is megmaradt...
-
-
BenJoe80
senior tag
Azt még észrevettem, hogy ahányszor elindítom az "Eszközök\Makrók\Makrók indítása"-takkor mindiga következő üzenet jelenik meg:
"A LibreOffice Java-futattókörnyezetet (JRE-t) igényel a feladat végrehajtásához. Telepítsen egy JRE-t, és indítsa újra a LibreOffice-t."
-
BenJoe80
senior tag
Egyéb ötlet valaki?
-
BenJoe80
senior tag
Nem. Excel-ben szerkesztettem meg, mert én azt használok (különben most nézem, hogy hülyeséget írtam; .xls kiterjesztése volt eredetileg a fájlnak), de egy barátom Libre Office-t használ és mivel neki is kellene ezért Libre Office-al megnyitottam és "Másként ment"-el elmentettem .ods kiterjesztéssel.
A számítási műveletek működnek is szépen, csak a makró nem, ill. a függvények.
Van egy makró a hónap nevű munkalapokon, ami a "D" ill. a "K" oszlopokban átalakítja a legördülő listában listázott neveket, úgy, hogy csak a kódok látsszanak, a nevek ne (ha jól emlékszem kiválasztás után balról az első négy karaktert tartja meg, a többit törli). Ez a makró nem működik egyik hónapnál sem.
A makrók engedélyezve vannak. Minden indításnál kérdezi, hogy engedélyezze-e vagy sem.
Ha jól emlékszem ez a makró az:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Column = 4 Then
Application.EnableEvents = False
Range(Target.Address) = Left(Target, 4)
Application.EnableEvents = True
End If
End Sub -
BenJoe80
senior tag
Sziasztok!
Van egy táblázatom, amit az otthoni gépemen Excel 2003-ban szerkesztettem meg (számítási képleteket, grafikonokat ill. elemi makrókat tartalmaz) és konvertáltam Libre Office 4-re. Viszont a grafikonok nem rajzolódnak meg ill. a makrók sem működnek.
Hogyan tudom együttműködésre bírni a renitens táblázatot? Magát táblázatot innen lehet letölteni.
A segítséget előre is köszönöm!
-
Ayg0
senior tag
Sziasztok!
Erre a kínlódásra nincs véletlenül valakinek használható ötlete?
-
gyulank
addikt
válasz
Brutforsz
üzenetére
Így már működik, viszont az lenne a jó, ha ez alatt így adhatnám meg, de ezek szerint csak úgy lehet, ahogy először próbáltam, vagyis külön perc, másodperc, és összesített másodperc oszlop, csak ezekkel a képletekkel. És az 1. sorban az eredmény mp-ből írja ki, a másik 2 sorba pedig beírom a percet, és a másodpercet, és átszámolom másodpercbe. Vagy mégse. A percre 00:00:00 jön ki ha =QUOTIENT(D2;60). ha =MARADÉK(D2;60) akkor 00:56:24, ha =IDŐ(0;0;D2) akkor 00:11:02.
-
Brutforsz
senior tag
-
Brutforsz
senior tag
Azt hiszem, rájöttem: valószínűleg az a probléma, hogy ha magyar nyelven használod a Calcot, akkor a függvényben nem vesszővel - amit magyarul tizedesvesszőnek értelmez, hanem pontosvesszővel kell elválasztani az argumentumokat.
Ezt kellene kipróbálni tehát: =TIME(0;0;E2) -
gyulank
addikt
válasz
Brutforsz
üzenetére
Talán azért, mert te begépelted az összes mp-t nem kiszámoltad. Nekem az összes mp is képlettel jön ki, azért tudom, hogy annyi. Az összes mp. az eredmény. A másik kettőnél nem eredmény, de ott meg az idő formátumból kéne másodpercet számolnia. Valahogy egyszer a képletet veszi figyelembe, egyszer a cellában írt dolgot, de mindig mást mint amit kéne. Bár itt ugyanannak kéne lennie. Most arra céloztam, mikor beállítottam a 0 tizedesjegyet, de ez pont az a cella. Meg is nézem.
-
gyulank
addikt
válasz
Brutforsz
üzenetére
Nem számolom tovább, hanem van 1 sorba 5 adat, és az 1. sorban az idő jön ki másodpercben a másik kettőben pedig az időt is meg kell adni másodpercben. De célszerűbb lenne, ha úgy kapnám meg, és úgy adhatnám meg, mint ahogy mindent használok. Ezt nem tudom, hogy van-e rá kifejezés. Mert a dátum-szerűen leírt időtartam nem olyan, mint az átváltás, hanem ki is kell vonni. Ezzel próbálkoztam. Mert mondjuk 75s-ot átváltok percre az75/60=1,25, de azzal kb. ugyanott vagyok, még ki kell vonni belőle az 1percet és 0,25*60=15s, csak így lesz 1:15. Ezért próbáltam a másodperc eredményt elosztani 60-al egy másik oszlopba, és abból csak az egészet kiírva, egy másik oszlopban pedig ugyanezt úgy, hogy kivonom belőle az előbbi egész számot, de nem jött össze. De a lényeg, hogy az egyik sorba megkapni szeretném ebben a formátumban, a másik kettőben pedig megadni ugyanígy. Ha megjeleníteni lehet, akkor vissza is lehet konvertálni, akkor csak a percet kell megszorozni, a másodpercet hozzáadni. De eszembe jutott az is, hogy mi van, ha több mint egy óra? Akkor 65:10, vagy 1:05:10? Amúgy beírtam D2-vel, mert oda jött ki 662s, de átíródik =time(0,D2)-re és Hiba:501 van a cellában.
-
Brutforsz
senior tag
A fenti megoldás arra az esetre jó, ha másodperceket kaptál végeredményként, és ezt szeretnéd pp:mm alakban megjeleníteni - és csak megjeleníteni.
Ha jól értem, Te viszont szeretnél tovább számolni ezzel, mégpedig úgy, hogy kézzel adsz meg adatokat, amik valamilyen pp:mm formátumban vannak, majd ezeket összegzed.
Mert ebben az esetben azt látom célszerűnek, hogy a bevitt időtartamokat egy-két függvény segítségével átszámolod másodpercbe, majd elvégezve a szükséges műveleteket a végeredményt jeleníted meg a kívánt alakban.
A számolás mehet rejtett oszlopokban is, és mellette megjelenítheted az adott sorokhoz tartozó pp:mm alakokat is, csak utóbbiak szerintem nem alkalmasak számításokban való részvételre.
-
gyulank
addikt
válasz
Brutforsz
üzenetére
De ezt hogy? Az én táblázatomban most 3 érték kiszámolásáról van szó. Ebből egyik az idő, vagyis egyszer a valamennyi másodperc az képletből jön ki, két alkalommal pedig én adom meg. Most épp C:perc D:mp E:összes mp, de ha meg lehetne csinálni, hogy egy oszlop elég legyen, akkor C2-be lenne a számolás eredménye ami mondjuk 600, de ehelyett 10p00mp-et írna ki. C3-C4-ben pedig ha beírnám a 10p00mp-et attól még C3 és C4 értékét 600-nak venné a számolásba.
-
-
gyulank
addikt
Sziasztok! Arra van mód, hogy egy időtartamot perc:másodpercbe írjon ki? Pl. kijön nekem, hogy 662,0391667s. Ez benne lehetne az eredmény cellában 11:02 vagy 11:02.04-ként? Vagy külön cellában?
Próbáltam úgy is, hogy csináltam egy perc cellát
2, egy másodperc cellát
2, az eredmény pedig az E2-ben volt.
C2=E2/60 az 11,033986112 Ezt a cellát beállítottam 0 tizedesjegyre így 11. De a D2, D2=C2-nél, és D2=E2-C2-nél Standard szám cellabeállításnál is 0. Vagyis még külön cellában sem tudom. -
biker
nagyúr
üdv
megőrjít a libre azzal, hogy egyes szövegekben (a cella szöveg mód ellenére) számot vél felfedezni, és azonnal elkezdi a "sokszorosításkor" növelni az értéket
pl árlista, minden termék kulcsa 1.27, ezt lemásolnám, elkezdi 1.28 1.29 (ha egy kép neve mondjuk termekkep_0001.jpg akkor elkzdi 0001 0003 módon számoznihogy lehet egy adott lemásolás kezdésekor ezt letiltani, semmit ne növeljen?
-
törölt tag
A link az már hónapok óta úgy van

-
törölt tag
A Windows 7-es gépen:

-
törölt tag
Kijött a 4.3.5, de közvetlenül a http://hu.libreoffice.org/letoeltes/ nem jön le, mert az oldal nem érhető el, már órák óta

-
-
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok,
Nem tudjátok, hogy hogyan tudnék magyar helyesírás ellenőrzést végezni LO 4.2.7.2 alatt? A lightproof-hu_HU-1.3-oxt pluginnel próbálkoztam, de nem sikerült installálni, mert exceptionnel elszáll a manager. Más megoldást még nem találtam :S Köszi
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, Calcban lenne egy olyan gondom, nem tudom, hogy bug-e vagy csak én csinálom rosszul, hogy ha egyesítem kettesével a cellákat egy oszlopban, tehát A1-A2 egy cella, A3-A4 egy másik, és az elsőbe beleírok egy dátumot, majd a cella jobb alsó sarkát húzom lefele, hogy írja tovább a dátumot, akkor a többi egyesített cellát külön szedi és úgy írja bele a dátumot. Tehát A3-A4 cella szétválik és két dátum kerül bele. MS officeban működik jól, Libre 4.1.6-4.2.7-ig tuti nem jó.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Meg lehet azt is próbálni. Eddig nekem se volt pdf mentéssel gond, csak nem ekkora böszme táblázatnál.

-
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Van egy 1800 soros táblázatom, ezt kellene nekem pdf-be gyűrni. Viszont se a libre, se az mso se ilyen webes konverter nem hajlandó, csak az első oldalt megcsinálni. Olyan 20 sornyit. Ez miért van?

Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Tanuljunk angolul!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- SSD kibeszélő
- Hardcore café
- Fujifilm X
- Macska topik
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A33 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia /
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- AKCIÓ! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
.

. Amúgy windows alá menne, elegem lett az office 2013 eszméletlen helyigényéből (jelenleg a windows/installer mappába pakolt szeméttel kb 7GB-ot foglal az SSD-n + havonta lehúz kb 1giga frissítést).

)
Végre nem lesz félig angol félig magyar