- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lui76
őstag
Én közben még csináltam egy kis tálat a 6800-as alá.
az alatta levő résből szivja így a kinti levegőt...
Persze azárt így is fúj be vagy 65-fokos levegőt...
Ilyenkor (nyáron)egy garázsban vagyok gépemmel, mostanában
volt 30 fok is bent. Ekkor terhelten 45 fokig ment a cpu kb2200-as
fordulaton. -
Lui76
őstag
Hogy vagyunk e nagy kánikulában ?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
hmmm, lehet nem is lehet kivülről elérni a képeket, ezért feltettem egy weblapra.
A cime: Bővebben: link
Elsőre talán kicsit ocsmány, de a célnak tökéletes -
CPT.Pirk
Jómunkásember
hmmm itt lennének a képek, ha vágnám mit kellene ideirni...
Azért megpróbálom
Ez lenne az oldalfal képe:
Ez meg ami mögötte van:
Ha nem láttál két képet, akkor ird le nekem hogyan kell képet belinkelni... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hi all. Már anno kb fél éve megcsináltam a saját légcsatornámat teljesen házi elemekből, még a légcsövet is én ragasztottam, sőt a vázát ezeréves ruszki fémépitőből csináltam, mindenkinek csak ajánlani tudom a módszert, mert tényleg jó, 5-10 fokot leszed, ez csak attól függ mien meleg van egyébként nálad (légkondisok előnyben)
Naszóval, ha ilyent épitetek, akkor arra kell figyelni, hogy a cső menjen rá (nem vágom a gyári megoldást, olyat még nem láttam
) a procihűtő ventijére, és akkor minden menni fog sirályosan.
Egy jó tanács a házfal kivágásához: valami nagyobb fúróval körbefúrod, aztán akár ki is fűrészelheted ha izmos vagy, de egy egyszerű oldalcsipőfogóval simán ki tudod vágni.
Másik tanács: mivel kivágás után hangosabb lett a gép, valamit tegyél a luk fölé, ami szemből lefedi, de oldalról nyitott, igy a levegő be tud menni szabadon, de a hang jó része ott marad
Ha akarjátok, küldök képet is róla... -
Lui76
őstag
Örömmel látom, nem tud elveszni e topic !
Szerintem....
- Ha jó a huzat a házban akkor olyan sok értelme talán nincs,
de estleg jól néz ki .
- Ha nem turbó sebességgel nyomatod befelé rajta a levegőt
még a belső keringés egyensúlyát sem veszélyezteti.
- Ez arra jó , ha nem megy ezerrel a huzat(és zaj) ,a proci
akkor is a lehető leghidegebb kinti levegőt kapja, és nem ami
lentről a winyó ,és grafikus által már előmelegített.
Nálam elöl nincs ,oldalt az egy a procinál(1700-2000-es fordulat),
hátul kifelé fújni egy 9-es házventi 5V-on (1000-es fordulat), illetve
a 420-as Chieftec fúj ki(1600-as fordulat).
Így is lehetne halkabb ,de a 6800-as miatt nincs esély rá...
képek topic eleje felé..
[Szerkesztve] -
Akheron
senior tag
válasz
canniball #180 üzenetére
Jahm, azt hittem, hogy egy különálló légcsatornát akarsz kialakítani a CPU-hűtőnek
Ha csak az oldallapra szeretnél tenni egy csövet, az tényleg nem sokat segítene a hűtésben, szerintem.
Igaz, a TR XP-90 ventilátora tényleg az alaplap felé néz, de a legtöbb, nem TR hűtőé az alaplappal merőlegesen helyezkedik el – a TR eszembe sem jutott, azért írtam így -
canniball
nagyúr
-
szatocs
őstag
válasz
canniball #176 üzenetére
Próba cseresznye, de ne csinálj olyan próbamoddingot, ami nem visszafordítható, nehogy az legyen, hogy meggondolod magad, aztán a házad meg szerte szét van fúrva. Ha olyan házam, lenne, lehet, hogy többet tudnék segíteni, de egy olyan házba én lehet, hogy nem raknék csatornát, meg az a 12 cm - es venti kellő légáramlást biztosít mindennek. De ha egy olyan ember tudna válaszolni neked, aki már próbálta egy ugyanolyan házban a légcsatornás megoldásokat, az írhatna tapasztalatokat...
-
canniball
nagyúr
''...a ház hűtéséről külön gondoskodnék...''
Na fussunk neki még egyszer: a házban elől és hátul lévő ventik mindenképpen maradnak, kérdés az, hogy érdemes-e oldalra is beszerlni egy csővel szereltet?
''A mai hőcsöves hűtők – amik ugye vagy a táp vagy a hátsó ventik felé néznek, tehát még csak a többi részegységet sem szellőztetik...''
Ezt viszont nem értem... Nekem egy TR XP-90-m van, az merőleges az alaplapra...vagyis a rá szerelt venti párhuzamos azzal.
-
Akheron
senior tag
válasz
canniball #176 üzenetére
Én a légcsatornát, illetve az arra szerelt ventit a procihűtőn található venti kiváltására használnám, tehát a ház hűtéséről külön gondoskodnék. A mai hőcsöves hűtők – amik ugye vagy a táp vagy a hátsó ventik felé néznek, tehát még csak a többi részegységet sem szellőztetik – nem hinném, hogy sokat segítenek a ház hűtésében, mondjuk gyakorlati tapasztalaton nincs túlzottan sok.
-
Akheron
senior tag
A minden oldalról szellőző házakat sem szeretem... Szerintem bűn hagyni kárba veszni a kisebb szellőzők használatakor fellépő nagyobb légáramlási sebesség kínálta előnyöket... a számítógépeket egyébként is csupán néhány kritikus pontos lényeges erőteljesen hűteni.
Nemrég például minden rést betömtem a házamon, kizárólag a vincsinél található szellőzőt hagytam fedetlenül... csupán ettől, aktív hűtés nélkül 10-12 fokot hűlt a vincsim, 38-ról 28-26-ra. Mindezt úgy, hogy közben a proci hőmérséklete 1-2 fokot emelkedett csak.
[Szerkesztve] -
Akheron
senior tag
Szerintem egyéb szempontokat is figyelembe kell venni.
Én az oldallapra például utálok bármit is tenni. A csövek sokszor ormótlanul hatnak, a ventiktől pedig az oldallap leemelésekor tudok idegbajt kapni.
Másrészt ha a levegőt csövön keresztül szállítjuk a hűtőbordához, máris megoldottuk a venti motorja alatti holttér problémáját.
Emellett a lapátok forgása által keltett turbulencia csillapodása és a csőfal a zajszintre is jótékony hatással lehet, szerintem.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ez a módszer mennyivel kisebb bordák használatát teszi lehetővé... használhatunk például két 12 cm-es (egy szívó és egy fújó) ventit egy 8 cm-es Aerocool HT-101-eshez. Engem a mai hűtőknél a bordázat sűrűsége is aggaszt egyébként, imho elég sok levegőt ver vissza a venti, ha közvetlenül a bordára van rögzítve...
Mellesleg szerintem jól is mutat a cső a gépben
[Szerkesztve] -
canniball
nagyúr
Ez tiszta sor. Nekem egy Dragon házam van, amiben elől 2db 80-as ventinek van hely (amik közül az egyik a HDD-k előtt van, így azokat is hűtve), hátul pedig egy 120-as venti szívja ki a levegőt (plusz a táp 120-asa). Ennek tükrében kérdezem, hogy érdemes-e még egy légterelőt is beszerezni. Mennyit javítana az a proci hűtésén és mennyit rontana a házén?
-
szatocs
őstag
válasz
canniball #173 üzenetére
Az attól is függ, hogy milyen a házad. Nekem pl. a kodegányban. 3 napja vettem egy 8 centis ventit, és azt egy falapba beleoperálva előre tettem 2db 5,25'' - ös helyre. Nem tettem bele mondjuk különösebb légcsatornát, de a procihő így is alapon 5 fokot, terhelésnél 10 fokot hűlt. És ez csak egy jól elhelyezett venti.
-
canniball
nagyúr
Egy másik topikban Bővebben: link többen is azt mondják (nem mellékesen rudi is), hogy sokkal többet ront egy ilyen légcsatorna a ház hűtésén, mint amennyit javít a proci hőmérsékletén. Emiatt elbizonytalanodtam atekintetben, hogy kell-e nekem ilyen. A kérdés: jól szellőztetett házban van-e értelme légcsatorna elhelyezésének? (Mennyit javít ez a proci hőmérsékletén és mennyit ront az egész rendszerén?)
-
Lui76
őstag
Az ötlet jó...
Mennyibe kerül vajon?
Nálam fontos volt hogy átlátszó legyen. -
Akheron
senior tag
-
Akheron
senior tag
Ezaz
Ilyesmire gondoltam
Úgy terveztem, hogy szerzek egy olyan zárt, heatpipe-os CPU-hűtőt, amire mindkét oldalról lehet ventit rögzíteni, majd a ventik helyett ilyen csöveket rögzítek rá: az egyik cső másik végét a ház elején található ventire rögzíteném, a másik, rövidebb cső másik végét pedig ház hátuljánál található ventire. Így egy teljesen elkülönített légcsatorna hűtené a CPU-t, egy 12 cm-es (vagy esetleg 14 cm-es – superflower) ventivel szerelt táp pedig szerintem elég lenne a ház hűtésére (a videokártyán ATI Silencer van).
[Szerkesztve] -
Akheron
senior tag
Én is szívesen belevágnék ilyesmibe, csak az a gond, hogy sehol sem találtam megfelelő csöveket
Nincs esetleg valami bolt, ahol lehet kapni külön csöveket és 8, 9, illetve 12 cm-es csatlakozórészeket?
Ötleteim vannak, de a legózáshoz több a tehetségem, mint a barkácsoláshoz
Az lenne az igazi, ha puha anyagú, merevítőkarikákat tartalmazó csőveket is lehetne venni
[Szerkesztve] -
Lui76
őstag
Na kinél hogy fúj?
-
Lui76
őstag
Most hogy már kezd langyosodni az idő játék után 41-42-ről kezd visszaesni
a hőmérséklet, 1700-es fordulat volt max (pedig a kis hőelemét a borda felé hajlítottam hogy hozzáérjen). -
canniball
nagyúr
válasz
Incognito #159 üzenetére
Épp ott a bökkenő, hogy a házam oldalán levő ventihely a procihűtő-bordától kb. 4-5 centivel jobbra helyezkedik el, nem pont szemben vele. Ezért tűnik jónak a belinkelt ''cső'', mert elforgatható a feje, így az L alakú vége kb. pont a bordára nézne. És úgy emlékszem a magassága is állítható, ami megint csak jó pont. Kérdés hogy vajon a ''feje'' tényleg rátereli-e a bordára is a levegőt, vagy a cső végén nem terjeszkedik ki az egész ''fejére'' a friss levegő, hanem csak a cső részében haladva pont elhúz a borda mellett?
[Szerkesztve] -
Incognito
senior tag
Szerintem jobban jársz egy olyannal ami nem nyomja csak úgy be a levegőt, hanem pont a prociventi vagy bordára illeszkedik.
-
canniball
nagyúr
A neten való kalandozás közben találtam egy ilyet: Bővebben: link. Mit gondoltok róla? Érdemes megvenni? Használt már valaki ilyet?
-
Lui76
őstag
Nálam nincs sok hely a winyónak (1db) -összesen 3db 3.25-ös hely van .
A floppy és a winyó közötti helyen tud előlről bejönni a levegő. -
szatocs
őstag
válasz
Hunterevil #154 üzenetére
Jah, mivel elől vannak a szellőzőlyukak, és hátulról szív egy venti, ezért zárt háznál éri egy kis fuvallat a vinyót, viszont mikor leveszem a házfalat, semmi nincs, ami levegőt szállíthatna a vinyó felé.
-
canniball
nagyúr
Naná, megszűnt a jó kis levegőáramlás!
-
szatocs
őstag
Azért bőven tükröződik, hogy mennyit számít a ház falának megléte a gépben, legalábbis nekem. A Maxtorom 41 fokos szokott lenni , de mikor levettem a ház oldalát, felment 55! fokra. A Samsungomat meg most vettem, az zárt háznál 29 fok, úgyhogy jó , hogy vettem
-
Lui76
őstag
Lassan jönnek a melegebb napok...
Láttam játék után 41 fokot... 1800-as fordulattal. -
P4Laca22
tag
-
canniball
nagyúr
válasz
P4Laca22 #143 üzenetére
Nekem Chieftec Dragon házam van és azért nem pont a proci felett van a csőnek kihagyva hely, mert épp ott van az oldalpanel ''nyitószerkezete''. Így nagy valószínűséggel hiába vennék hozzá plexi oldalt, az is pont így nézne ki. Ezért írtam, hogy egy ilyen ház megtervezésénél azért gondolhattak volna erre.
Szóval tudsz/tudtok olyan helyet ajánlani, ahol ilyen csövek között lehet válogatni?
[Szerkesztve] -
P4Laca22
tag
Bővebben: link
Bővebben: link
Ez a nagy dög van most felszerelve a cső elé
[Szerkesztve] -
P4Laca22
tag
válasz
canniball #140 üzenetére
Könnyebb pontosan a bordához igazítani a csövet, mintha teleoldallal csinálnád meg ugyanezt, legalábbis nekem jóval könnyebb volt így
Ventillátor-ügyben a Sanyo Denki 92 millis ventit tudom ajánlani, 12V-on brutál levegőt lenyom 33dBA zajterhelés mellett, de egy potival máris meg van oldva a dolog -
P4Laca22
tag
válasz
Hunterevil #141 üzenetére
Köszi
-
canniball
nagyúr
válasz
P4Laca22 #139 üzenetére
Nem nagyon tudnék egy plexi oldalú gépet elképzelni magamnak, nem vagyok (a saját házam) optikai tuning(jának) híve, megelégszem azzal, hogy másokéban gyönyörködöm. Így nem tervezem plexi-oldal vásárlását. De miért gondolod, hogy ez megkönnyítené a dolgom?
92-es ventim még nincs, majd kinézek valami jó kis NoiseBlockert (az SX2Pro nagyon bejött). -
canniball
nagyúr
válasz
P4Laca22 #137 üzenetére
De ha neked 4 Delta ventid van az felér 70 ratyi ventivel, nem?
Komolyra fordítva: ez a sok venti szerintem ahelyett hogy rendes hűtést csinálna csak össze-vissza kavarja a levegőt, ami nem biztos hogy szerencsés.
Én eleve nem vagyok oda ezekért a világítós cuccokért, bár a kék még úgy-ahogy. Szóval én a másik ember vagyok, aki máshogy válogatja.
Ilyen csövet lehet venni több mérteben is (hosszúságra-szélességre egyaránt)? Mert nekem csak 90-es ventihez kéne, viszont valami hosszabb, ti. a ház oldalán lévő likacsos rész nem pont a proci felett van, hanem kicsit oldalra (azért egy Dragon ház tervezésénél erre gondolhattak volna...), így meg kéne dönteni a dolgot hogy a prochűtőre nézzen.
[Szerkesztve] -
P4Laca22
tag
válasz
canniball #127 üzenetére
Mondolat a kritikára: ha egy világítós ventit rax kívülre, azért az szerintem elég jól mutat, de embere válogatja
. A csövet az Arany János utcai metrómegállótól nem messze, egy hangfalakkal foglalkozó boltban vettem potom 1950 pénzért. A zajjal kapcsolatban még annyit megjegyeznék, hogy készülőfélben van egy olyan ventiszabályzó, ami képes egy ekkora ventiszörnyeteget is féken tartani, mint a Deltát, más mellett pedig a többi ventit is szinte állóra lehet visszalassítani, szóval ha néma csendet akarok, akkor néma csendes lesz a gép, ha meg tuningolok, akkor meg az egész kerület felébred
-
P4Laca22
tag
válasz
canniball #134 üzenetére
De azért az is érdekes dolog, hogy abban a gépben is egy 3 gigás Prescott dolgozik, ha jól láttam, alapórajelen, és 43 fokos volt a biosban, azért ez ennyi ventivel egy kicsit szégyen, nem?
Nekem is hasonlóak a hőértékeim amellett, hogy nekem csak 4 venti van a gépben, nem 70...
-
nRu3
addikt
ezt hova tovább hűteni Bővebben: link
-
canniball
nagyúr
Szerintem félreértettél, a ''2in1''-el semmi gond. Én erre írtam: ''Viszont ha bent van csak kevesebb a zaj !'', mert gondolom ezzel azt akartad írni, hogy P4Laca22 helyében te inkább a gépbe raktad volna a ventit a zaj miatt. Én meg erre válaszoltam azt, hogy szerintem őt nem zavarja a zaj.
-
canniball
nagyúr
válasz
P4Laca22 #123 üzenetére
Köszi (így legalább nem kell a freemaillel sz@rakodni)! Tetszik az ötlet (venti nélküli borda) és a kivitelezés sem rossz. A légcsatornát vetted vagy volt otthon kéznél? (Én is valami hasonló csatornát szeretnék a házra, csak nem tudom honnan tudok szerezni csövet, amiből fabrikálhatnék.) Azért ha szabad egy kis kritika is lenne: én is belülre tettem volna a ventit (esztétitkai megfontolásból).
-
Lui76
őstag
válasz
P4Laca22 #125 üzenetére
Viszont ha bent van csak kevesebb a zaj !
Lejjebb vhol írtam már a hőmérséklet problémaköréről.
Az ex gyári hűtőhöz képest ennek nincs hangja (1500-at forog a kb20 fokos szobában)
Ha hagyom menni akkor netezés közben 27 fokig megy le.
Alapban ugye meg a C&Q ki be kapcsolja olyan 37-40 fok között
a játékok közben is . játék után leáll aztán olyan 37 fok körül áll
a hőmérséklet , de most nincs ház hűtés külön bekötve ,csak a táp visz
kifelé levegőt - mert mindenhova odapróbáltam ezt a fehér ventit...
Elvileg még egy 8 centis venti szokott házhűtőként menni kifelé fújva hátlapon
5V-ra kötve kb 1000-et forgott. Most még asszem nem rakom vissza
így is jó...
Nálam a zajt a 6800-asom nyomja elég jól kihallatszik sajnos. -
P4Laca22
tag
így néz ki az enyém, de a ház eléggé kezdetleges állapotban van még sajnos -
-Jackson-
őstag
ha valaki kecskemét fele elmászik, akkor van egy 8centis helyre beszerelhető légcsatornám, fekete, körkeresztmetszet.
[Szerkesztve] -
Lui76
őstag
Ime a lecserélt gyári box hűtő ventillátor helyett, ami lett....
És ha áll a venti (ezért nem világít) Van külön neon...
Eredetileg nem gondoltam világító ventire.... -
P4Laca22
tag
-
P4Laca22
tag
Nem teljes hangerőn ment a venti,mert elkészült a szabályzója. Amikor teljes ''pompájában'' ment a venti, 100% terhelésen 49-50 fok volt, amikor meg le lett szabályozva 4V-ra (!) ,akkor 56-57 fok volt, de ehhez még annyit hozzátennék, hogy a cső és a hűtőborda kissé elcsúszva van egymáshoz képes, szóval van egy kicsi veszteség is,ez is beleszámolandó a hőmérséklet-értékekbe
[Szerkesztve] -
P4Laca22
tag
Ez 4mm vastag plexi. Ami az összehasonlítást illeti, a gyári hűtőhöz képest 12-15 fokkal hidegebb a cuccom, és ami a lényeg: a cső által nem fúj szét a venti, hanem ami levegőt fúj, azt mind megkapja a hűtőborda, és tapasztalataim szerint nem sokkal hangosabb, mint a csö nélkül megoldott hűtés. Szóval mindenkit arra buzdítok, bátran fogjanak bele egy ilyenbe, mert megéri
-
P4Laca22
tag
Elküldtem
-
P4Laca22
tag
-
P4Laca22
tag
Bocs hogy nem írtam sokáig,de nem voltam hétvégén gépközelben
Szóval, 12 centis ventihez tervezett légbeömlő (Delta FFB1212EHE ventivel, 190cfm (323 m3/h),59dBA), szerdáig csinálok néhány képet, akit esetleg érdekel, az írja meg a mélcímét,és dobom a képeket
[Szerkesztve] -
xarka
csendes tag
Tiszteletem.
Napokban vettem egy gépet és milyen módón lehet ne jobban hűteni? A gyári hűtésemre nem lehetett kifogást találnom, de zárt házban megsüketültem mellete. Ezért fórumokot bújtam és a 775 lga foglalatra aircool freezer 7 családot heat pipes-t ajánloták. Az most aszfalton landolt, mert a stiftjei-t kovácsné és társai rakhaták össze. Viszont a lényege, hogy az igen magas létesítményt nem tudták, tudják tartani a 4db stift. Állítva Idle-n 53fok, de húzni már nem is mertem nem hogy még teljes 100% cpu kihasználtság mellett is teszteljem le. Sőt a pasztáját is fogkefével vittem fel a cpu-ra. Szavaz, ha saját erőmből nyomtam oda a hűtőt, akkor 44fokra hült le. Ettől függetlenűl ezt stift hibára fogom. Most vettem az antech házat, ami alapból van egy cső benne, de nem tudtam mire jó. Viszont érzem is a jó hatását, ami zalman-t tettem be és nem is csalódtam benne. A cső proci felet van és jó mélyen benyúli a házban, ami plussz csővel toldoták meg. Ház alaptartozéka egy 12cm venti, ami 3 fokozatban lehet gyorsitani. Szerintettek ezt még lehetne valahogy fokozni a jobb hűtés érdekében?
ui: A válaszokat előre is köszönöm.
[Szerkesztve] -
canniball
nagyúr
Hát igen, ilyen légszállítás mellett jól fel kell rögzíteni a ház oldalát, nehogy elszálljon.
De az az 59 dBA
...nem sok egy kicsit?
Képek jöhetnek nekem is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kés topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Opel topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest