- Hobby elektronika
- Milyen joysticket vegyek?
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
Új hozzászólás Aktív témák
-
Akheron
senior tag
válasz
canniball #180 üzenetére
Jahm, azt hittem, hogy egy különálló légcsatornát akarsz kialakítani a CPU-hűtőnek
Ha csak az oldallapra szeretnél tenni egy csövet, az tényleg nem sokat segítene a hűtésben, szerintem.
Igaz, a TR XP-90 ventilátora tényleg az alaplap felé néz, de a legtöbb, nem TR hűtőé az alaplappal merőlegesen helyezkedik el – a TR eszembe sem jutott, azért írtam így -
Akheron
senior tag
válasz
canniball #176 üzenetére
Én a légcsatornát, illetve az arra szerelt ventit a procihűtőn található venti kiváltására használnám, tehát a ház hűtéséről külön gondoskodnék. A mai hőcsöves hűtők – amik ugye vagy a táp vagy a hátsó ventik felé néznek, tehát még csak a többi részegységet sem szellőztetik – nem hinném, hogy sokat segítenek a ház hűtésében, mondjuk gyakorlati tapasztalaton nincs túlzottan sok.
-
Akheron
senior tag
A minden oldalról szellőző házakat sem szeretem... Szerintem bűn hagyni kárba veszni a kisebb szellőzők használatakor fellépő nagyobb légáramlási sebesség kínálta előnyöket... a számítógépeket egyébként is csupán néhány kritikus pontos lényeges erőteljesen hűteni.
Nemrég például minden rést betömtem a házamon, kizárólag a vincsinél található szellőzőt hagytam fedetlenül... csupán ettől, aktív hűtés nélkül 10-12 fokot hűlt a vincsim, 38-ról 28-26-ra. Mindezt úgy, hogy közben a proci hőmérséklete 1-2 fokot emelkedett csak.
[Szerkesztve] -
Akheron
senior tag
Szerintem egyéb szempontokat is figyelembe kell venni.
Én az oldallapra például utálok bármit is tenni. A csövek sokszor ormótlanul hatnak, a ventiktől pedig az oldallap leemelésekor tudok idegbajt kapni.
Másrészt ha a levegőt csövön keresztül szállítjuk a hűtőbordához, máris megoldottuk a venti motorja alatti holttér problémáját.
Emellett a lapátok forgása által keltett turbulencia csillapodása és a csőfal a zajszintre is jótékony hatással lehet, szerintem.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ez a módszer mennyivel kisebb bordák használatát teszi lehetővé... használhatunk például két 12 cm-es (egy szívó és egy fújó) ventit egy 8 cm-es Aerocool HT-101-eshez. Engem a mai hűtőknél a bordázat sűrűsége is aggaszt egyébként, imho elég sok levegőt ver vissza a venti, ha közvetlenül a bordára van rögzítve...
Mellesleg szerintem jól is mutat a cső a gépben
[Szerkesztve] -
Akheron
senior tag
-
Akheron
senior tag
Ezaz
Ilyesmire gondoltam
Úgy terveztem, hogy szerzek egy olyan zárt, heatpipe-os CPU-hűtőt, amire mindkét oldalról lehet ventit rögzíteni, majd a ventik helyett ilyen csöveket rögzítek rá: az egyik cső másik végét a ház elején található ventire rögzíteném, a másik, rövidebb cső másik végét pedig ház hátuljánál található ventire. Így egy teljesen elkülönített légcsatorna hűtené a CPU-t, egy 12 cm-es (vagy esetleg 14 cm-es – superflower) ventivel szerelt táp pedig szerintem elég lenne a ház hűtésére (a videokártyán ATI Silencer van).
[Szerkesztve] -
Akheron
senior tag
Én is szívesen belevágnék ilyesmibe, csak az a gond, hogy sehol sem találtam megfelelő csöveket
Nincs esetleg valami bolt, ahol lehet kapni külön csöveket és 8, 9, illetve 12 cm-es csatlakozórészeket?
Ötleteim vannak, de a legózáshoz több a tehetségem, mint a barkácsoláshoz
Az lenne az igazi, ha puha anyagú, merevítőkarikákat tartalmazó csőveket is lehetne venni
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Diablo IV
- Bittorrent topik
- Real időjárásjelentés
- Hobby elektronika
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen joysticket vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- További aktív témák...
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest