Hirdetés
- Mini PC
- Minden a maxon: Asztalunkon a ROG Strix Scar 18 notebook
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi belépő szinten
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezetékes FEJhallgatók
- Körvonalazódnak a Lenovo új kompakt táblagépének tulajdonságai
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
valamiért a második led szalagot nem ismeri fel.
Nem ismer fel semmit, csak passzív módon kiad egy parancs sorozatot. Az első LED digitális logikája ebből alkalmazza magára az első parancsot, azt törli a sorból, majd a kimenetére továbbítja a sor maradékát.
A következő LED bemenete már a következő parancsot értelmezi elsőként és így tovább. Ebből érthető a lényeg, továbbá az is, hogy egy ilyen toknak bemenete és kimenete van, ami nem cserélhető fel. Van olyan szalag is, ahol IC + LED külön alkatrész, ezeknél egy tokba van integrálva.
-
tibbike01
őstag
Miért jó ez a led szalag? Mi az előnye? Egy ilyen nem lenne jobb?
Miért jó az ilyen nyitott táp? Nem megy bele a por, piszok? Ráadásul egy oldalt van az input és output is, nem felhasználóbarát, jobb mikor a 2 végén van. Én jobban kedvelem a teljesen zárt, kültéri tápokat, csendesebbek is.
A vezérlőből nem jobb az, ami wifi + rf-es, mobilról és tavirányítóval is lehet vezérelni egyszerre?
-
Kobe
veterán
egész konkrétan:
Vezérlő: [link]
Szalag: [link]
a táp meg ez lesz hozzá: [link]A gyártó leírása szerint a szalaghoz min. 18A lenne érdemes (de tudjuk hogy az eléggé overshoot adat), viszont vezérlőből 5V-sből nem igazán van olyan ami csatornánként 10nél többet, overall meg 15-20-nál többet tudna
így nekem kérdéses a kábelezés, pl a szalagnak a betápját kössem inkább direktbe a tápra, vagy mehet simán a vezérlőre és az elbírja -
Steady74
addikt
Rosszul értelmezed vagy nézed a táblázatot. A power usage in watt az az egyes ledszalagok alatti oszlopokba írt számokhoz tartozó mértékegység, nem hiszem, hogy ezt nem láttad elsőre... az 5V meg egy paraméter a sok közül az adott szalaghoz.
Nincs ajnározva, ő sokat mér, és az általa mért adatokat írta bele a táblázatokba. Amilyen szalagjaim vannak, eddig bőven tűrésen belül volt az ő számaihoz. Van vagy 5 féle itthon, nem egyet ragadok ki.
De írtam, hogy revidiálom magam, mert én 12V szalagot néztem, a tied meg 5 és ott mások a számok.
Ha ki van centizve egy táp és elkezd ciceregni, az krva idegesítő tud lenni, én ezt inkább túlméretezem, mint pont a 80%-ra teszem. És ez jelent 2000 Ft difit a tápban.
Ha ott van előtted a kontroller, láthatod, hogy nem kell forrasztani, kábelt meg gyanítom tudsz blankolni, esetleg egy villás sarut felrakni a kábel végére a tápnál. -
ViZion
félisten
A ledszalagoknál megadnak W/métert, azzal érdemes kalkulálni. Ha ilyen nincs, akkor lehet a 20mA/led-el számolni (általában, mert vannak, amik ennél többet is kajálnak, de átlag ledszalagban ez az érték is túlzás).
Rákerestem az RGBW (warm white) SK6812 IP65 szalagra, elvileg a gyártói érték 18W/m.
Másik oldalon mért értékek voltak:
100% RGB gives 23.06mA/LED, 100% RGBW gives 38.9mA/LED
Ez alapján RGBW maxon olyan 60 W, lehet erre méretezni, mert RGBW fullra rakni felesleges, a W színképét szokták korrigálni kicsi RGB-vel, ha kell. -
Tamás9x
őstag
-
Steady74
addikt
A különbség az az szerintem, hogy ha a fehérrel hajtod meg a szalagot, akkor kevesebbet eszik, RGB-ből kipakolt fehérnél van a 100W fogyasztás írva, 5m-en a táblázatban. Villanyszerelő gondolom sima fehér led fogyasztását mondta be neked, ami megint más az RGBW-hez képest.
Az se mindegy, hogy Wled-ben kiveszed a brightness limitert vagy sem.
Villanyszerelőkről annyit, hogy 5-ből 4 nem tud bekötni egy Shelly plus 1 relét... szóval én jobban hiszek a táblázatnak, amit kimértek és ennek megfelelően írták össze az adatokat, mint egy rutinos villanyszerelőnek, aki digitális led szalagot nem is ismer. A 30W azért barokkos túlzás, mert kikapcsolt állapotban is fogyaszt 5mes szalag akár 10W-ot is.
Most egy 90W-os meg egy 200W-ot táp között mennyi különbség van árban? Én simán a nagyobb teljesítményűt veszem mindig, hogy legyen bőven tartalék, ne a max környékén hajtsam a tápot.
De Te döntesz.
-
Steady74
addikt
-
Zsmester89
őstag
Ha pc-ről megy az adás, akkor simán csinálni kell egyet, nem vészes.
6-7 éve csináltam én is az akkori lg-m mögé:
-
st6969
őstag
"nem kell hiperflinciflanci legyen"
vs
"nem art ha szinkronban van a kepernyo szineivel"Kicsit ellentmondásosnak tűnik. Szerény ismereteim szerint valami kamerás megoldás kell akkor neked, ugyanis a ledszalagnak valahonnan "tudnia kell", hogy adott szakaszon épp milyen színek vannak, és az alapján vezérelni a rendszert. A kamera meg az adott szögből másképp látja majd a színeket az extrém látószög miatt, mint te a kanapéról, így mégsem olyan lesz. Talán még hdmi csatlakozóról lehet valahogy "lelopni" a jelet (nekem ez mediacarddal nem volt opció anno).
Amikor én kerestem, akkor ez volt elérhető, de reméljük jön majd valaki, aki ismer ennél fejlettebb megoldást -
Steady74
addikt
Ilyen hosszra 24V-os ledszalagot javaslok, viszont 10m felett a szalag másik végére is kell adnod betápot. Milyen fényt szeretnél? Akarod-e automatizálni?
Van a sima fehér (meleg, semleges, hideg) meg vannak az egyszínű színes szalagok, ezeket a legegyszerűbben egy tápot ki-bekapcsolva tudod fel- vagy lekapcsolni. Vannak a CCT-s fehér szalagok, amik mindhárom fehér színt tudják és tudod változtatni ezeket. Vannak az RGB szalagok, amik színesek, de a fehér színt ezekből keverik össze, így nem lesz annyira szép fehér. Vannak az RGBW (red, green, blue+white) szalagok, ott már van dedikált fehér szín is. Utóbbiakhoz külön vezérlő kell, pl amit linkeltem korábban.
Vannak a címezhető ledszalagok (addresabble led strips), amik abból állnak, hogy szegmensekre vannak osztva és millió féle effektet tudsz velük megjeleníteni, ezeket telefonról is tudod kapcsolgatni egy vezérlőn keresztül, ezek a WLED szalagok, itt van h kb mit tudnak.
Én a 24V-os szalagokat 3x0,5-ös YSLY kábellel szerelem, mivel elég alacsony általában az áramerősség. Azért 3 eres, mert 1 a + egy a - egy meg az adatkábel, ha WLED szalagot használok.
Ledszalagot javaslom aliról venni, általában olcsóbb mint itthon, legalábbis a WLED szalagok tuti (WS2811, WS2812B, WS2814, WS2815, SK1812, stb). Ha gyorsan kell, akkor amazon.de.
Tápot úgy válassz, hogy a teljes ledszalag maximális fogyasztása ne érje el a táp maximális teljesítményének 80%-át.KB ennyi röviden, tömören.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- Beszámítás! Apple iPad 10.9 2022 64GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest