Hirdetés
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Steady74
addikt
válasz
balintbaba #21864 üzenetére
Mean Well LRS sorozatot javaslom vagy az UHP szériát.
Ha egyszínű, melegfehér szalag kell, akkor tippre annak 10W/m a fogyasztása kb, 12 méterre 120W. Ha 80%-ra méretezzük a tápot, akkor 150W-os tápegység elég. Ha 10W-nál magasabb a fogyasztás, vagy kisebb tartalékot akarsz beletenni, akkor 200W+-ot javaslok. Power balancing-nak hívja az angol azt, amikor a másik végén adsz tápot a szalagnak. Az a pont nem tudom milyen messzire lesz a tápegységtől, ha 5m felett, akkor 1,5 kábellel vinném a tápot neki, ha alatta, akkor mondjuk ilyennel, ezt könnyű forrasztani (nekem)
Fali kapcsolókért az anronál nézz szét, sokféle van. -
Steady74
addikt
Egy érdekes videó arról, hogyan is készül manapság a ledszalag.
-
Steady74
addikt
válasz
Dr. Szilikát #21861 üzenetére
Mindenki úgy szereti a papot vagy a papnét, ahogy akarja
egy feladatra vagy célra számtalan megoldás létezik, és ez így van jól.
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21857 üzenetére
Így van, az is megoldás
-
Steady74
addikt
válasz
tibbike01 #21855 üzenetére
Home Assistant-ot használok, és ha nincs külső net elérés, akkor is lefut minden, mert a belső hálózat attól még él.
A automatizmus itt egyszerű, egy gombnyomásra felkapcsolódik az izzó, ugyan az a gombnyomás kétszer, akkor meg le. Az egyik kapcsoló 100%, a másik meg 25%, az éjjeli fény, így nem kell dimmelnem, mert ezekkel a fényerőkkel kapcsolja fel a relé az izzót. Több ilyesmi automatizmusunk is van, én szeretek játszani velük. -
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21853 üzenetére
Az okos otthon itt is megoldást jelentett nálunk, mivel hát a WC az egy kardinális téma
két lányom este a tompa fényt szereti, feleségem meg azt (még éjjel is), ha kisüti a szemét. Egy ilyen kapcsoló mögött van egy relé, ami kapcsol egy ilyen izzót. Az egyikkel 100% fényerő fel le(nappal+asszony mindig), másik meg 25% (gyerekeknek este/éjjel). Ha nagyon akarom, még színezni is tudom témát, Helloween-kor pl piros fény ég
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21830 üzenetére
ötletes
ProdyG: magasabb fényerőt tudod dimmelni kisebbre ha kell, kisebbet viszont nem nagyobbra.
-
Steady74
addikt
válasz
ProdyG #21825 üzenetére
18-as bútorlapon keresztül is szépen dolgozik egy ilyen.
Nálam mondjuk pont nem világítást, hanem számítógép be-vagy lekapcsolást indítok egy ilyennel. Eléggé el van dugva a számítógép, egy fingerbot van a bekapcsoló gombnál, végig simítom az asztalt, ez a kapcsoló egy wifis reléhez van kötve, ami Home Assistant-on keresztül kapcsolj a zigbee-s fingerbot-ot.
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21819 üzenetére
ez is jó ötlet.
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21817 üzenetére
az mindig probléma forrása.
Nálunk egy ilyen kapcsoló van. Bal felső a meleg, jobb felső a közép, bal alsó a hideg fehér, jobb alsó a lekapcsoló. 1 nyomás a gombon 30%, dupla nyomás a gombon 60%, hosszú nyomás meg 100%. -
Steady74
addikt
válasz
tibbike01 #21811 üzenetére
Én a sok fényt és a fehér variálható színét szeretem egy konyhapultot világító led szalagnál. Ezért rendeltem ilyen ledszalagot (2000-6500k, 24V, 240led/, 38,4 W max/m, CRI95). Nagyon szép a meleg fehér fényes pirosas sárgás, téli estéken tökéletes lesz. Emellett én hideg fehér fénynél szeretek dolgozni a konyhapulton, feleségem meg a természetes vagy "day-white" (kb 5000k) nál. Így nincs konfliktus
Igaz a szalag még nincs bent, a sarkok forrasztását kell még összehozni macilacival, de amúgy kíváncsi leszek rá, hogy ha meg tudjuk ott hajtani mi lesz a véleménye róla. -
Steady74
addikt
válasz
robag93 #21806 üzenetére
Ha nem akarod külön vezérelni a két szalag részt, akkor egyszerűen összekötöd vezetékkel a két ledszalag szakaszt és a vezetéket meg nem látható helyen elrejted.
Ha külön akarod kapcsolgatni, akkor is elég lesz egy tápegység, mivel a tápegységek többségén több kimenet is van, és két kapcsolót raksz az egy-egy szakaszhoz. Yeelight-nál is működik a vezetékelés, de az a led darabszám, ami azon a szalagon van, az nem való konyhába. Hacsak nem hangulatvilágítás a cél. -
Steady74
addikt
válasz
werszomjas #21804 üzenetére
Gondolom ez egy programozható RGB ledszalag Xiaomi módra, bár a paraméterek alapján abból is a legrosszabb. Ezt arra értem, hogy 24 led van méterenként, a legalapabb kínai digitálisan, ledenként címezhető led szalagi is 30, de inkább 60, de van 96 és 144 led/m szalag is. Ami nyilván abban fog megjelenni, hogy mivel a ledek egymástól messze vannak, nem lesz homogén a fényed, az effektek viszonylag rondák lesznek. Viszont ha már van xiaomi home appod meg terméked, akkor viszonylag könnyen tudod használni.
-
Steady74
addikt
válasz
hugeboy #21796 üzenetére
Elég jó tud lenni, hogy ha mozizol pl, bekapcsolod az erősítőt vagy egy ps-t, akkor automatikusan csökken a fényerő vagy ha bemész a szobába akkor felkapcsolódik a villany, vagy egyéb automatizmusok a nap különböző szakaiban, vagy hangvezérléssel tudod fel-le kapcsolni vagy a fényerőt állítani.
-
-
Steady74
addikt
Rosszul értelmezed vagy nézed a táblázatot. A power usage in watt az az egyes ledszalagok alatti oszlopokba írt számokhoz tartozó mértékegység, nem hiszem, hogy ezt nem láttad elsőre... az 5V meg egy paraméter a sok közül az adott szalaghoz.
Nincs ajnározva, ő sokat mér, és az általa mért adatokat írta bele a táblázatokba. Amilyen szalagjaim vannak, eddig bőven tűrésen belül volt az ő számaihoz. Van vagy 5 féle itthon, nem egyet ragadok ki.
De írtam, hogy revidiálom magam, mert én 12V szalagot néztem, a tied meg 5 és ott mások a számok.
Ha ki van centizve egy táp és elkezd ciceregni, az krva idegesítő tud lenni, én ezt inkább túlméretezem, mint pont a 80%-ra teszem. És ez jelent 2000 Ft difit a tápban.
Ha ott van előtted a kontroller, láthatod, hogy nem kell forrasztani, kábelt meg gyanítom tudsz blankolni, esetleg egy villás sarut felrakni a kábel végére a tápnál. -
Steady74
addikt
válasz
PROTRON #21750 üzenetére
Akkor kapcsold ki. Elvileg a digitális led szalagoknál 4A áramerősség van a betáp ponton. Ha beállítasz az app-ben 4000mA-t, akkor maxon hajtja meg, de ha csak 2000mA-t, akkor hiába állítod max-ra a fényerőt amikor a színeket meg az effektet állítod, gyakorlatilag fele fényerővel fog világítani a szalag. Nálam az összesnél ki van kapcsolva.
-
Steady74
addikt
A különbség az az szerintem, hogy ha a fehérrel hajtod meg a szalagot, akkor kevesebbet eszik, RGB-ből kipakolt fehérnél van a 100W fogyasztás írva, 5m-en a táblázatban. Villanyszerelő gondolom sima fehér led fogyasztását mondta be neked, ami megint más az RGBW-hez képest.
Az se mindegy, hogy Wled-ben kiveszed a brightness limitert vagy sem.
Villanyszerelőkről annyit, hogy 5-ből 4 nem tud bekötni egy Shelly plus 1 relét... szóval én jobban hiszek a táblázatnak, amit kimértek és ennek megfelelően írták össze az adatokat, mint egy rutinos villanyszerelőnek, aki digitális led szalagot nem is ismer. A 30W azért barokkos túlzás, mert kikapcsolt állapotban is fogyaszt 5mes szalag akár 10W-ot is.
Most egy 90W-os meg egy 200W-ot táp között mennyi különbség van árban? Én simán a nagyobb teljesítményűt veszem mindig, hogy legyen bőven tartalék, ne a max környékén hajtsam a tápot.
De Te döntesz.
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21742 üzenetére
-
Steady74
addikt
válasz
ViZion #21740 üzenetére
Proton: nem, 50nél több volt, 10 db modell-t rendeltem (2 db csiga kivágás, amik egymás alatt vannak a képen), jött még egy dmx vezérlő "moving head"-hez.
Kerestem sok céget, ahogy írtam ott halt el, hogy én mondjuk szeretnék egy ilyet vagy ilyet. Akkor állnak velem szóba, ha tudok adni ilyet: "Mérethelyes vektorgrafikus PDF-re vagy dxf fájlra lenne szükség a kivitelezhetőség ellenőrzésére". Ilyenem nincs, egy fotóm van, aki megtervezte, ilyen infót nem ad ki. Átrajzolni még mondjuk átrajzolom, de mire beméretezek mindent, sok-sok este megy el.
A második linken lévő angol cégtől kaptam jó árakat, a szállítás is csak 25 GBP volt, ami szerintem baráti, és készen kapok mindent, házhoz hozza a futár. Ha meg én intéznék mindent, a futkorászással is napok mennének el. Ha csak a flake árát nézem, ami 11 GBP, annyiból itthon a polikarbonát nem jön ki azzal, hogy levágják befoglaló négyzetre, és még el is kell menjek érte. Számoltam (közgazdászként könnyen ment), a befektetett idő/energia és a bekerülési költség így a leghasznosabb.
Persze csináltam már nagy csillagot meg fogok olyan figurákat, amiket habosított pvc-ből ki tudok vágni egyenes vágással, dekopírral, de pl. a hét végén nézek meg polikarbonát vágást, de az sem sokkal olcsóbb, 8k volt 1nm 10mm habosított fehér pvc, ami ráadásul a polikarbonáthoz képest nehéz mint a sár
Szerk: -
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21737 üzenetére
Meglátjuk mit válaszolnak. Köszönöm. Ismered őket?
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21735 üzenetére
Ha van ilyen javaslatod, megköszönöm.
-
Steady74
addikt
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21729 üzenetére
Be tudok jutni ilyen helyre a magán projektemmel? Meg ott is kell egy cad vagy valami más file, ami nincs meg.
-
Steady74
addikt
válasz
PROTRON #21727 üzenetére
10mm vastag.
Lézerre munkadíjra 14-16 eFt-okat kaptam úgy, hogy elő kellett volna állítsam a vektoros cad file-t. Namost ilyen nincs, nekem időm nincs megrajzolni. 7k/nm a polikarbonát ára. A méret is gond volt, 60cm-es átmérőt vállaltak max. Nyilván nem értem el minden lézergravírost, egy csomóan nem is válaszoltak, de így némi kedvezménnyel 11 GBP volt az ár (kivéve a nagyot), a szállítás összesen 25 GBP volt áfa és vám volt még rajta
Ha tudsz vágni ilyen alakokat, annak örülnék -
Steady74
addikt
Mondjuk ez nem pont a "lakásban" led téma,.inkább otthon. Megjöttek a szépen kivágott és kifúrt modellek az angoloktól a karácsonyi kerti világításhoz Érdekes, hogy itthon senki nem vállal polikarbonát egyedi alakra vágást, aki viszont megpróbálta volna annál az alapanyag+vágás duplája lett volna, mint így készen megvenni, még a vámot és az áfa felárat is számolva. Ledek már itthon, hamarosan összáll a rendszer.
-
Steady74
addikt
válasz
ViZion #21718 üzenetére
Xlights-cal ismerkedem kb 3 hónapja, készülök a karácsonyi időszakra, elég klassz dolgokat tud, viszont nem tudom hogyan lehet triggerelni úgy, mint mondjuk HA-ban, hogy mondjuk mozgásérzékelővel tudok indítani automatizmust.
Ha mondjuk csak egy sima effekt lejátszás kell meghatározott sorrendben, akkor viszont arra egy rpi4-gyel tökéletes teljesen. -
Steady74
addikt
válasz
ViZion #21671 üzenetére
nem, igazából nem csak az.
A konyhapult nálunk 6fm U alakban, a kamrában is van egy 3m-es szakasz. Ha a mostani helyzetet nézem, hogy végig van ledszalag mindenhol, akkor hány db ilyen 230-as világítótest kellene? Mindegyikhez külön kapcsoló? Nincs folyamatos, egybefüggő fény, a "toldások" szerintem totál csúnyák így. Ha dolgozok a pulton, bontom fel a pulykát, arrébb megyek mert éppen mást kell csinálni, és akkor ott megint kapcsolok egy ilyen lámpát? Ha meg összefűzőm a betáp kábeleket, kb ugyan ott vagyok a szereléssel mint egy ledszalag+táp9vezérlő.
Anyóséknak ilyen van 2 db, az én szememet nagyon bántja, hogy nincs megvilágítva egyben az egész pult, szerintem rém csúnya. -
Steady74
addikt
válasz
balojazz #21668 üzenetére
Teljesen eltérőek az ízlések és az elképzelések, szerintem ezen kár rugózni.
Biztos vagyok benne, hogy mosogató fölé én nem szerelnék 230V-os lámpát, még a környékére se tennék ilyet.
De Neked valamiért fontos volt kiírnod magadból, hogy míg mások drága tápok beszerzésével, szereléssel, forrasztással foglalkoznak, addig Neked mennyire egyszerű az életed.
Ha egészen messziről nézzük azt, amit írtál, meg is találjuk azt, hogy miért tart ott Magyarország most, ahol vagyunk.
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21656 üzenetére
Én csak MeanWell tápot használok, ezekhez van bizodalmam, drága, az tény. Ilyen profil van végig a konyhaszekrény felső elemei alatt, és ilyen led szalagot (2000-6500k, tök jó pirosas-sárga a meleg fehérje, 240led/m, CRI95+, max 38,4W/m) vettem ezzel a táppal.
Majd lőhetnél néhány képet ide, kíváncsi vagyok ezekre a megoldásokra, amiket írtál.
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21652 üzenetére
Azt hiszem Groove14 es profil van nekem, de akkor nem lesz gond. Köszi az adatokat.
-
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x #21649 üzenetére
hogy haladsz?
Nekem befutott a mean-well tápom, egészen fsza ez az alis ledszalag, nagyszerű fényereje van. 5m-en 100W-os fogyasztást mérek, a táp teljesen halk ha változtatok a vezérlőn bármit, akkor sem cicereg, totál csendben van.
Max fényerőn hajtva jelenleg a szalag hátulja elég meleg, 48-50 fokot mérek. Alu profilba kerül majd, ami nyilván teríti majd a hőt. Ez mennyire lehet gond egyébként konyhabútor felső szekrények alján végighúzott ledszalagnál szerintetek?
-
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x #21643 üzenetére
padlason van egy tápom, ami akkor kapcsol fel ha kézzel kapcsolom a rá kötött relét, így látom, ha baj van, a relé elméletileg nem ad neki tápot. Másik tápom gipszkarton álmennyezetben van, kettő pedig konyhaszekrény tetején de elzárva homloklappal, felette gipszkarton. Kettő táp a ház külső részén van a tető alatt nagy kötődobozba téve. Csepegő víz vagy pára egyiket sem éri, viszont nem látom őket.
-
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x #21641 üzenetére
A mean well tápokban van elvileg beépített védelem, ahogy olvasom: short circuit (gondolom rövidzár, overload (nagyobb teljesítmény igény mint a névleges), over voltage (túlfeszültség), over temperature (túlmelegedés). Nem tudom azokban amiket vettél ilyenek vannak-e, engem viszonylag megnyugtatnak ezek, hogy a konyhaszekrény vagy a padlás nem gyullad ki. Vagy tévedek? Jelentenek ezek a beépített védelmek valós védelmet?
-
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x #21628 üzenetére
A 69W-ot 100% RGBW fehérnél mérted? Annál valós az érték, én a megadott értékekhez képest néhány %-os eltéréseket tapasztaltam csak. Tisztán fehérrel 25W felett mértem egy picikével.
Kíváncsi leszek, ha kész leszel milyen lesz, majd lőhetsz pár képet. Mi mögé rakod a ledeket?
Az olcsó vezérlőn keresztül megküldött betápot tényleg lehet nem érdemes erőltetni, bár nem nagyon találok képet arról a vezérlőről, amit írsz. Köszi -
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x #21626 üzenetére
néhány észrevétel, ha megengeded:
- 24V-on nem kell 3 helyen táplálni (ráadásul ha középen adsz power injectiont, az 8A-t kér, ha a csak a két végén, akkor 4-4-et). Elég szerintem csak a másik végén adni plusz tápot ezen a hosszon.
- az a ledszalag eszerint a táblázat szerint 100% fényerővel fehérrel világítva 27W/m-t fogyaszt, RGB fehérrel 65-öt, ráadásul utóbbi inkább csúnya. Az RGBW+W meg 85W, nem tudom akarsz-e olyat, azzal lesütöd a mennyezetről a festéket isHa ügyesen programozod a vezérlést a fehérre figyelve, nem kell 40Wnál nagyobb teljesítményt számolnod 5 méteren. De láthatod a táblázat szerint, hogy ha effektezel, hogyan alakul a fogyasztás. A táp 80%-ig szabad elmenni.
- biztos láttad, hogy itt 60led van méterenként és egy egység talán 6 led. Nem lesz annyira szép, ha effektezni akarod, jobb választás (lett volna) akkor már a COB verzió, a megjelenített színek a több apróbb led miatt szebb.
- Nem kell dupláznod, sőt nem is szabad a tápot dupláznod, elég ha olyan led vezérlőt veszel, amivel tudsz power injection-t is adni. Egyébként sem javasolják a digitális ledeknél, hogy másik tápról adj betápot, a vezérlőről kell levenni.
- Javaslom, hogy egy ilyen powerboard-dal együtt egy ilyen brainboard-ot állíts össze. Wled már installálva van rá, wifin és lanon is megy, ha nem használod a ledet, le tudod kapcsolni a tápot így. Alapban egy ilyen hosszú ledszalag, ha ki van kapcsolva fogyaszt kb 25 W-ot. Éves szinten az elég sok, vagy inkább felesleges. Vannak ilyen tápok (mean well rsp széria), amelyekkel együtt tud dolgozni ez a vezérlő és lekapcsolja a tápot úgy, hogy a brainboard áram alatt tud maradni és ha kell, akkor szinte késedelem nélkül tudja bekapcsolni a szalagot. Ekkor usb-n adsz tápot a vezérlőnek, ami azért elég vékonyan fogyaszt, talán 2W-ot, ha jól emlékszem (mértem). Vagy te kapcsolgatod le a tápot egy okos relével pl.
Milyen vezérlőt akarsz egyébként moddolni? Ahogy írtam a betápot digitális ledeknél kizárólag a vezérlőn keresztül javasolják, ajánlják, erre figyelj, mert 10A-20A-t is simán kaphat a kontroller, ha nem figyelsz a színekkel (RGBW). -
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x #21617 üzenetére
Milyen led szalagot vezérelnél és mivel? Milyen hosszban tervezed beépíteni? Kell-e "power injection"?
24V-os ledszalagnál mondjuk ha 10méteres a hossz, a végén érdemes adni neki tápot, hogy tuti egyforma legyen a fényerőd mindenhol.Itt egy táblázat, ami segíthet a számolásban, ha nem írj nyugodtan, sok címezhető led szalagot használok. Ezek az adatok nem gyári adatok, hanem ténylegesen kimértek.
Más: ma hozta a futár ezt a led szalagot (24V, 240led/m, 38,4W/m max with additive blending, 2000-6500k), konyhapultba fog kerülni. Az eddigi legszebb és legerősebb fényű CCT-s led szalag, nagyon brutál amit nyom fényerőben, az 5M hossz 100W tényleges fogyasztással megy.
-
Steady74
addikt
válasz
MrSealRD #21227 üzenetére
24V-os ledszalagjaimhoz ilyen tápot szoktam rendelni, itthon 29-31 nettó körül adják, teljesen megbízható, csendes, kicsi helyen elfér. Ebben a videóban dicséri az ember nagyon. Annyit szoktam még csinálni néha, hogy nagyon erős kétoldalú ragasztóval felragasztom a falra (3M-nek vannak nagyon durva cuccai), mert így a hőátadás jobb lesz, nem a bútornak adja át a hőt, hanem a falnak.
Itt teszteli egyébként a srác a gagyi tápokat, érdemes megnézni, hogy mennyire gagyik is vannak. Ha érdekelnek a ledes dolgok, érdemes követni a csatornát, tök jó dolgokat mutat be és tesztel le, és készségesen válaszol minden kérdésre a live-ok alatt is meg egyébként is. -
Steady74
addikt
Normál és gagyi LED tápok tesztje, sok érdekességgel itt.
-
Steady74
addikt
Írtam, hogy itthoni forrásokat nem tudok sajnos, mert nem veszek ledszalagot itthonról. Ugyan azt a kínait árulják itthon is. Ha gyorsabban kell, talán az amazon.de oldalon nézz szét, onnan 2-3 nap alatt itt van minden.
A kínai ledszalagok legrégebbi darabja 2 éves, nem veszek észre rajta egyelőre semmit, de ha véletlen fogyna a fényerő, rendelek egy újabb kanyart pár év múlva és akkor még beljebb leszek.
Elsőnek ajánlott vezérlőre azért figyelj, mert az RF részhez kell külön gledopto-s kapcsoló, van fali 230V-os meg van elemről működő bárhová rakható is. Ha lesz időm nézek "sima" wifis vezérlőt is, de szerintem Te is találsz -
Steady74
addikt
Konyhapult felett nekem ilyen van ezzel a vezérlővel. Ha szeretnél effektet, meg szegmentálni akkor ez lehet a választásod ezzel a vezérlővel vagy ezzel. Mindhárom vezérlő okosotthonba illeszthető (Home Assistant), de működnek csal telefonos appal is. Ha nem éri eső közvetlenül, akkor szerintem mehet simán profilba, ha viszont tutira akarsz menni akkor belefűzöd a ledszalagokat egy ilyenbe ezt meg egy profilba és készen vagy, de szerintem felesleges. A hőmérséklet nem befolyásoló tényező szerintem, hogy kültéri vagy beltéri szalag kell.
Nem tudom hány méter szalag kell, 10m feletti hossznál érdemes újabb betápot adni (power injection), alatta ízlés kérdése.
Itthoni forrásokat nem tudok ajánlani, szerintem sokkal olcsóbbak a szalagok kint, tápegységet viszont MeanWell-t javaslok, nem olcsó, de nagyon megbízhatóak. -
Steady74
addikt
válasz
MrSealRD #21176 üzenetére
Ezt nézd meg, mint alternatíva. 25mm-es bútorlapon keresztül is működik. Egyszer megérinted a bútorlap kapcsolóval ellentétes oldalát, akkor bekapcsol (ha ki volt kapcsolva), ha megérinted még egyszer, akkor lekapcsolja a led-et. Ha be van kapcsolva max fényerővel és ott tartod az ujjad, akkor leveszi a fényerőt, ha nem max fényerőn van a szalag és ott tartod a kezed, akkor meg emeli a fényerőt. Choice akcióban (3 terméket rendelsz és ingyenes a szállítás) most nálam 716 Ft-ot mutat. Szerintem BB.
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21160 üzenetére
ledprofil vágásához szerintem pont elég, nekem ilyen volt amíg nem lett gérvágó fűrész. Kollégánál, ha jól olvastam a sorok között minden fillér számít, így a minimumot ajánlottam, amivel még elfűrészelheti az alu profilt. Akkus sarokcsiszolót már nem mertem ajánlani
-
Steady74
addikt
válasz
sebipayne #21153 üzenetére
Szagelszívónál általában csukva van az ajtó, szerintem ott akár (kis túlzással persze) 20m kábelt is elrejthetsz. Vagy az egyik szekrény belsejében viszed fel a fehér kábelt a hátlapnál, aztán kimész a tetőlapon, majd a másiknál vissza.
Szerk: nem mozgásérzékelő, de rejtett kapcsoló. Hozzáérsz a bútorlaphoz, aminek a másik oldalán van ez, és felkapcsolódik a led, ha még egyszer hozzáérsz, lekapcsol.Ha fel van kapcsolva és ott tartod a kezed, akkor meg dimmerként működik. Simogatásra is működik
nálam a dolgozó asztal feletti lebegő polc világítását kapcsolom így, sőt Home Assistant alatt megoldottam, hogy ha megérintem az asztal egy pontját, akkor egy fingerbot bekapcsolja a számítógépet, ha megint megérintem, lekapcsolja.
-
Steady74
addikt
válasz
sebipayne #21149 üzenetére
Én úgy csinálnám, hogy a vezetéket a két szalag között átvinném a szagelszívó szekrényben, . Vagy ha a tápot kapcsolgatod, akkor fent egy elágazást csinálsz (WAGO), vagy ha olyan tápot veszel, aminek többe kimenete van akkor a kisebbik led szakasz egy másik kimenetre teszel és meg is vagy. (bocsánat, egérrel így meg a rajzolás
)
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21147 üzenetére
hát nem tudom, én aliról rendeltem már kb 60-70m ledszalagot és ledfüzért, mind jó volt, a konyhaablak és a teraszajtó előtt ugyan az a szalag van más-más rendelésből, és tökéletesen egyezik, igaz, és WLED (WS2811, 2812) szalagokat használok, de emellett van CCT-s COB ledszalag, CCT-s WS2811, mind tökéletes. 1m ledszalag itthon annyi mint kintről 5m. Az itthoni is kínában készül. A padlás tele van aliról rendelt smd-s ledszalagokkal, azok is jó, így nekem csak jó tapasztalatom van.
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21145 üzenetére
-
Steady74
addikt
válasz
vkrisz #21140 üzenetére
Néhány gondolat. Ha csillárkapcsolóval kapcsolgatod a led tápot, akkor az lesz a baj, hogy a ledvezérlő mire feltalál wifire, lerágod a hajadat, mivel késni fog a táphoz képest. HA RGB-s szalagot szeretnél, akkor javaslok olyan vezérlőt, amihez tudsz akár fali kapcsolót is párosítani, ilyen a Gledopto vezérlője pl, itt a fali kapcsolója, de lehet elemes is is, azt meg leteszed bárhová, vagy felragasztod a gyerek ágya mellé a falra vagy bútorra. Ezeket máshol is megtalálod olcsóbban. A 60led/m már elég jó, ha 24V-os szalaggal szerelnéd a rendszert, lehet betáp sem kellene a másik végén de azt ki kell mérni/nézni. Aliról lehet pazar, 180 féle effekttel, akár hangra megjelenő effektes WS2811-ws 24V-os ledszalagokat venni, azokra is nézz rá, ha ki tudod várni a 3 hetes szállítási időt.
Tápegységet a teljes terhelés 80%-ára méretezz, ez kb ökölszabály, de 24V-os tápból jót már kapsz 11-12k környékén ha jól emlékszem. -
Steady74
addikt
Elvileg van, ha rákeresel alin erre a szalagra (bright), és megnézed az itermit. tech csatornát, akkor ott kiemeli a pali, hogy ez a legnagyobb fényerejű wled szalag amivel találkozott. Igaz, vagy 1.5 éves a vid, de ha írsz alin az eladónak, 1-2 napon belül válaszol a fényerőre. Hová raknád egyébként a szalagot?
-
Steady74
addikt
válasz
Dr. Szilikát #21126 üzenetére
Nem használtam sosem ilyen ledszalagot, csak javasoltam, de írtam, hogy nem ismerem, ha vibrál, az különösen szar.
-
Steady74
addikt
Ilyen hosszra 24V-os ledszalagot javaslok, viszont 10m felett a szalag másik végére is kell adnod betápot. Milyen fényt szeretnél? Akarod-e automatizálni?
Van a sima fehér (meleg, semleges, hideg) meg vannak az egyszínű színes szalagok, ezeket a legegyszerűbben egy tápot ki-bekapcsolva tudod fel- vagy lekapcsolni. Vannak a CCT-s fehér szalagok, amik mindhárom fehér színt tudják és tudod változtatni ezeket. Vannak az RGB szalagok, amik színesek, de a fehér színt ezekből keverik össze, így nem lesz annyira szép fehér. Vannak az RGBW (red, green, blue+white) szalagok, ott már van dedikált fehér szín is. Utóbbiakhoz külön vezérlő kell, pl amit linkeltem korábban.
Vannak a címezhető ledszalagok (addresabble led strips), amik abból állnak, hogy szegmensekre vannak osztva és millió féle effektet tudsz velük megjeleníteni, ezeket telefonról is tudod kapcsolgatni egy vezérlőn keresztül, ezek a WLED szalagok, itt van h kb mit tudnak.
Én a 24V-os szalagokat 3x0,5-ös YSLY kábellel szerelem, mivel elég alacsony általában az áramerősség. Azért 3 eres, mert 1 a + egy a - egy meg az adatkábel, ha WLED szalagot használok.
Ledszalagot javaslom aliról venni, általában olcsóbb mint itthon, legalábbis a WLED szalagok tuti (WS2811, WS2812B, WS2814, WS2815, SK1812, stb). Ha gyorsan kell, akkor amazon.de.
Tápot úgy válassz, hogy a teljes ledszalag maximális fogyasztása ne érje el a táp maximális teljesítményének 80%-át.KB ennyi röviden, tömören.
-
Steady74
addikt
válasz
Primary92 #21111 üzenetére
Csináltam egy teszt-padot, a legolcsóbb led szalaggal, szépen kapcsolgatja a 4 kiválasztott programot. Mondjuk most pont áttervezés van mert lehet WLED-del oldom meg a lépcső világítás vezérlést, mert azzal szebb
macilaci: ilyesmit találtam meg ilyet, igaz nem kishazánk, meg ez tejüveg a teteje az egyiknek, de valami ilyesmit keresel, nem?
-
Steady74
addikt
Lemaradtam a szerkesztésről... Ma befutott 2 héttel a rendelés után egy ilyen lépcső LED vezérlő, ha már led topik, gondoltam jelzem, később pedig majd megosztom a tapasztalataimat, ha érdekel valakit. Itthoni ára itt.
Szerk: jött egy ilyen is, de ezt elkunyizták azonnal, így nem tudok tapasztalatot mondani.
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78 #21108 üzenetére
Ha nem sietős, akkor egy ilyen vagy ehhez hasonló? Árban kellemesebb.
-
Steady74
addikt
válasz
Zolee897 #21067 üzenetére
Miért van az, hogy ráírják az izzóra, hogy 15000 órát bír, de mégsem adnak rá mondjuk 5 év garanciát? - Mert fogyasztói társadalomban élünk és egyetlen márkának sem érdeke, hogy nagyon hosszú ideig használj valamit, vegyél újat, pörögjön a gazdaság.
Ajánlani nem tudok izzót, mert amiket 4-5 éve kaptunk Újpesten, azoknak nem tudom a típusát, de még mindig használjuk őket. Ha tudnám, szívesen mondanám
-
Steady74
addikt
válasz
hajniooo #21052 üzenetére
Néhány sarokpont: 12V-os ledszalagnál biztosan kell, 24V-osnál ajánlott ekkora hossznál a power injection, azaz a szalag másik végén is betáplálást adni. Nagyobb, 10W/m körüli fogyasztásnál javasolni szoktak a díszlécbe alu led profilt rakni a hővezetés miatt.
A tápegységet elvileg tudod villanykapcsolóval is kapcsolni így gyors lesz a szalag felkapcsolása, viszont a sima kapcsolóval nem tudod dimmelni, de egy ilyennel viszont igen. Ha egyenletes fényt szeretnél, akkor 60+ led/m ledszalagot válassz, én mondjuk 24V-ost javasolnék. Aliról COB szalagokat is tudsz rendelni, ezeknek egységesebb a fényük.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- Apple MacBook
- OLED monitor topic
- Last Epoch
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bezámítás! ASUS ROG Strix G512LW 15 Gamer notebook - i7 10750H 32GB RAM 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN11
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest