Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen videókártyát?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- 3D nyomtatás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Steady74
addikt
válasz MrSealRD #21227 üzenetére
24V-os ledszalagjaimhoz ilyen tápot szoktam rendelni, itthon 29-31 nettó körül adják, teljesen megbízható, csendes, kicsi helyen elfér. Ebben a videóban dicséri az ember nagyon. Annyit szoktam még csinálni néha, hogy nagyon erős kétoldalú ragasztóval felragasztom a falra (3M-nek vannak nagyon durva cuccai), mert így a hőátadás jobb lesz, nem a bútornak adja át a hőt, hanem a falnak.
Itt teszteli egyébként a srác a gagyi tápokat, érdemes megnézni, hogy mennyire gagyik is vannak. Ha érdekelnek a ledes dolgok, érdemes követni a csatornát, tök jó dolgokat mutat be és tesztel le, és készségesen válaszol minden kérdésre a live-ok alatt is meg egyébként is. -
Steady74
addikt
Normál és gagyi LED tápok tesztje, sok érdekességgel itt.
-
Steady74
addikt
Írtam, hogy itthoni forrásokat nem tudok sajnos, mert nem veszek ledszalagot itthonról. Ugyan azt a kínait árulják itthon is. Ha gyorsabban kell, talán az amazon.de oldalon nézz szét, onnan 2-3 nap alatt itt van minden.
A kínai ledszalagok legrégebbi darabja 2 éves, nem veszek észre rajta egyelőre semmit, de ha véletlen fogyna a fényerő, rendelek egy újabb kanyart pár év múlva és akkor még beljebb leszek.
Elsőnek ajánlott vezérlőre azért figyelj, mert az RF részhez kell külön gledopto-s kapcsoló, van fali 230V-os meg van elemről működő bárhová rakható is. Ha lesz időm nézek "sima" wifis vezérlőt is, de szerintem Te is találsz -
Steady74
addikt
Konyhapult felett nekem ilyen van ezzel a vezérlővel. Ha szeretnél effektet, meg szegmentálni akkor ez lehet a választásod ezzel a vezérlővel vagy ezzel. Mindhárom vezérlő okosotthonba illeszthető (Home Assistant), de működnek csal telefonos appal is. Ha nem éri eső közvetlenül, akkor szerintem mehet simán profilba, ha viszont tutira akarsz menni akkor belefűzöd a ledszalagokat egy ilyenbe ezt meg egy profilba és készen vagy, de szerintem felesleges. A hőmérséklet nem befolyásoló tényező szerintem, hogy kültéri vagy beltéri szalag kell.
Nem tudom hány méter szalag kell, 10m feletti hossznál érdemes újabb betápot adni (power injection), alatta ízlés kérdése.
Itthoni forrásokat nem tudok ajánlani, szerintem sokkal olcsóbbak a szalagok kint, tápegységet viszont MeanWell-t javaslok, nem olcsó, de nagyon megbízhatóak. -
Steady74
addikt
válasz MrSealRD #21176 üzenetére
Ezt nézd meg, mint alternatíva. 25mm-es bútorlapon keresztül is működik. Egyszer megérinted a bútorlap kapcsolóval ellentétes oldalát, akkor bekapcsol (ha ki volt kapcsolva), ha megérinted még egyszer, akkor lekapcsolja a led-et. Ha be van kapcsolva max fényerővel és ott tartod az ujjad, akkor leveszi a fényerőt, ha nem max fényerőn van a szalag és ott tartod a kezed, akkor meg emeli a fényerőt. Choice akcióban (3 terméket rendelsz és ingyenes a szállítás) most nálam 716 Ft-ot mutat. Szerintem BB.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #21160 üzenetére
ledprofil vágásához szerintem pont elég, nekem ilyen volt amíg nem lett gérvágó fűrész. Kollégánál, ha jól olvastam a sorok között minden fillér számít, így a minimumot ajánlottam, amivel még elfűrészelheti az alu profilt. Akkus sarokcsiszolót már nem mertem ajánlani
-
Steady74
addikt
válasz sebipayne #21153 üzenetére
Szagelszívónál általában csukva van az ajtó, szerintem ott akár (kis túlzással persze) 20m kábelt is elrejthetsz. Vagy az egyik szekrény belsejében viszed fel a fehér kábelt a hátlapnál, aztán kimész a tetőlapon, majd a másiknál vissza.
Szerk: nem mozgásérzékelő, de rejtett kapcsoló. Hozzáérsz a bútorlaphoz, aminek a másik oldalán van ez, és felkapcsolódik a led, ha még egyszer hozzáérsz, lekapcsol.Ha fel van kapcsolva és ott tartod a kezed, akkor meg dimmerként működik. Simogatásra is működik nálam a dolgozó asztal feletti lebegő polc világítását kapcsolom így, sőt Home Assistant alatt megoldottam, hogy ha megérintem az asztal egy pontját, akkor egy fingerbot bekapcsolja a számítógépet, ha megint megérintem, lekapcsolja.
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
válasz sebipayne #21149 üzenetére
Én úgy csinálnám, hogy a vezetéket a két szalag között átvinném a szagelszívó szekrényben, . Vagy ha a tápot kapcsolgatod, akkor fent egy elágazást csinálsz (WAGO), vagy ha olyan tápot veszel, aminek többe kimenete van akkor a kisebbik led szakasz egy másik kimenetre teszel és meg is vagy. (bocsánat, egérrel így meg a rajzolás )
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #21147 üzenetére
hát nem tudom, én aliról rendeltem már kb 60-70m ledszalagot és ledfüzért, mind jó volt, a konyhaablak és a teraszajtó előtt ugyan az a szalag van más-más rendelésből, és tökéletesen egyezik, igaz, és WLED (WS2811, 2812) szalagokat használok, de emellett van CCT-s COB ledszalag, CCT-s WS2811, mind tökéletes. 1m ledszalag itthon annyi mint kintről 5m. Az itthoni is kínában készül. A padlás tele van aliról rendelt smd-s ledszalagokkal, azok is jó, így nekem csak jó tapasztalatom van.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #21145 üzenetére
-
Steady74
addikt
válasz vkrisz #21140 üzenetére
Néhány gondolat. Ha csillárkapcsolóval kapcsolgatod a led tápot, akkor az lesz a baj, hogy a ledvezérlő mire feltalál wifire, lerágod a hajadat, mivel késni fog a táphoz képest. HA RGB-s szalagot szeretnél, akkor javaslok olyan vezérlőt, amihez tudsz akár fali kapcsolót is párosítani, ilyen a Gledopto vezérlője pl, itt a fali kapcsolója, de lehet elemes is is, azt meg leteszed bárhová, vagy felragasztod a gyerek ágya mellé a falra vagy bútorra. Ezeket máshol is megtalálod olcsóbban. A 60led/m már elég jó, ha 24V-os szalaggal szerelnéd a rendszert, lehet betáp sem kellene a másik végén de azt ki kell mérni/nézni. Aliról lehet pazar, 180 féle effekttel, akár hangra megjelenő effektes WS2811-ws 24V-os ledszalagokat venni, azokra is nézz rá, ha ki tudod várni a 3 hetes szállítási időt.
Tápegységet a teljes terhelés 80%-ára méretezz, ez kb ökölszabály, de 24V-os tápból jót már kapsz 11-12k környékén ha jól emlékszem. -
Steady74
addikt
Elvileg van, ha rákeresel alin erre a szalagra (bright), és megnézed az itermit. tech csatornát, akkor ott kiemeli a pali, hogy ez a legnagyobb fényerejű wled szalag amivel találkozott. Igaz, vagy 1.5 éves a vid, de ha írsz alin az eladónak, 1-2 napon belül válaszol a fényerőre. Hová raknád egyébként a szalagot?
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
válasz Dr. Szilikát #21126 üzenetére
Nem használtam sosem ilyen ledszalagot, csak javasoltam, de írtam, hogy nem ismerem, ha vibrál, az különösen szar.
-
Steady74
addikt
Ilyen hosszra 24V-os ledszalagot javaslok, viszont 10m felett a szalag másik végére is kell adnod betápot. Milyen fényt szeretnél? Akarod-e automatizálni?
Van a sima fehér (meleg, semleges, hideg) meg vannak az egyszínű színes szalagok, ezeket a legegyszerűbben egy tápot ki-bekapcsolva tudod fel- vagy lekapcsolni. Vannak a CCT-s fehér szalagok, amik mindhárom fehér színt tudják és tudod változtatni ezeket. Vannak az RGB szalagok, amik színesek, de a fehér színt ezekből keverik össze, így nem lesz annyira szép fehér. Vannak az RGBW (red, green, blue+white) szalagok, ott már van dedikált fehér szín is. Utóbbiakhoz külön vezérlő kell, pl amit linkeltem korábban.
Vannak a címezhető ledszalagok (addresabble led strips), amik abból állnak, hogy szegmensekre vannak osztva és millió féle effektet tudsz velük megjeleníteni, ezeket telefonról is tudod kapcsolgatni egy vezérlőn keresztül, ezek a WLED szalagok, itt van h kb mit tudnak.
Én a 24V-os szalagokat 3x0,5-ös YSLY kábellel szerelem, mivel elég alacsony általában az áramerősség. Azért 3 eres, mert 1 a + egy a - egy meg az adatkábel, ha WLED szalagot használok.
Ledszalagot javaslom aliról venni, általában olcsóbb mint itthon, legalábbis a WLED szalagok tuti (WS2811, WS2812B, WS2814, WS2815, SK1812, stb). Ha gyorsan kell, akkor amazon.de.
Tápot úgy válassz, hogy a teljes ledszalag maximális fogyasztása ne érje el a táp maximális teljesítményének 80%-át.KB ennyi röviden, tömören.
-
Steady74
addikt
válasz Primary92 #21111 üzenetére
Csináltam egy teszt-padot, a legolcsóbb led szalaggal, szépen kapcsolgatja a 4 kiválasztott programot. Mondjuk most pont áttervezés van mert lehet WLED-del oldom meg a lépcső világítás vezérlést, mert azzal szebb
macilaci: ilyesmit találtam meg ilyet, igaz nem kishazánk, meg ez tejüveg a teteje az egyiknek, de valami ilyesmit keresel, nem?
-
Steady74
addikt
Lemaradtam a szerkesztésről... Ma befutott 2 héttel a rendelés után egy ilyen lépcső LED vezérlő, ha már led topik, gondoltam jelzem, később pedig majd megosztom a tapasztalataimat, ha érdekel valakit. Itthoni ára itt.
Szerk: jött egy ilyen is, de ezt elkunyizták azonnal, így nem tudok tapasztalatot mondani.
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #21108 üzenetére
Ha nem sietős, akkor egy ilyen vagy ehhez hasonló? Árban kellemesebb.
-
Steady74
addikt
válasz Zolee897 #21067 üzenetére
Miért van az, hogy ráírják az izzóra, hogy 15000 órát bír, de mégsem adnak rá mondjuk 5 év garanciát? - Mert fogyasztói társadalomban élünk és egyetlen márkának sem érdeke, hogy nagyon hosszú ideig használj valamit, vegyél újat, pörögjön a gazdaság.
Ajánlani nem tudok izzót, mert amiket 4-5 éve kaptunk Újpesten, azoknak nem tudom a típusát, de még mindig használjuk őket. Ha tudnám, szívesen mondanám
-
Steady74
addikt
válasz hajniooo #21052 üzenetére
Néhány sarokpont: 12V-os ledszalagnál biztosan kell, 24V-osnál ajánlott ekkora hossznál a power injection, azaz a szalag másik végén is betáplálást adni. Nagyobb, 10W/m körüli fogyasztásnál javasolni szoktak a díszlécbe alu led profilt rakni a hővezetés miatt.
A tápegységet elvileg tudod villanykapcsolóval is kapcsolni így gyors lesz a szalag felkapcsolása, viszont a sima kapcsolóval nem tudod dimmelni, de egy ilyennel viszont igen. Ha egyenletes fényt szeretnél, akkor 60+ led/m ledszalagot válassz, én mondjuk 24V-ost javasolnék. Aliról COB szalagokat is tudsz rendelni, ezeknek egységesebb a fényük. -
Steady74
addikt
Lehet nagyon szőke nős, buta kérdés: ha a fürdőbe tervezett led világítást nem a padlásról vezetékelném le az Általad említett pára-probléma maitt, hanem egy szomszédos helyiségből böknék át? A fürdő mellett van egy wc helyiség onnan át tudnék menni, kérdés a pára közlekedik-e vízszintesen? Ezen lamentálok, hogy melyik lehet a biztosabb megoldás. Köszi
-
Steady74
addikt
válasz bteebi #21039 üzenetére
Hát ebben a videó-folyamban találsz elég sok használhatót. Ez a csatorna egészen jól bemutatja a részleteket is. Itt egy full alap ESP32-es setup bemutatása.
Legegyszerűbb egy ESP32 panel (innen vagy innen) vagy egy D1 mini egy 5V-os táp meg egy WS2812b ledszalag. Wifi-hez tudod csatlakoztatni és ezeket az effektetek tudod előcsalni belőle. Ezeket az effekteket el tudod menteni preset-nek, amiket meg tudsz hívni bármilyen triggerrel (időpont, ajtónyitás, kamera-jelzés pl alakra). Az addressable ledszalagok "tagolhatók" részekre, szegmensekre, amiket pl. külön is meg tudsz hívni és effektezni. Ismerősnél a konyhában van a szekrény lábazatnál világítás, mosogatógép alatt pirosan világít ha megy a gép, zölden ha készen van.
-
Steady74
addikt
válasz bteebi #21034 üzenetére
Nagyon sok helyen van ilyen a lakásban, és mar megszokta a család, h pld. a konyhaablak hangulatvilágítása bizonyos időpontokban (reggel 6:30, 7:00, 7:15, 7:25, este napnyugta, 29:00, 21:00) eltérő effektekkel jelez, gyerekeknek reggeli készülődésben segít pl. Meg élvezem az effekteket el tudom.képzelni, hogy belépek a fürdőbe és egy végigfutó effekt után vált tiszta fehérre a hangulatfény, vagy karácsonykor karis effektek mennének. Az egész HA alatt van összefogva.
-
Steady74
addikt
válasz bteebi #21020 üzenetére
hát ööö, izé, hogy is mondja magának... (by szalacsi). beszélgeten a BTF lightning-gal, mert a leírásuk szerint addressable az RGBCCT ledszalag, a kiskínai szerint meg nem. Amíg nem pontosítottuk ezt, addig jegelem ezt a témát, vagy lehet váltok egy addressable RGBW ledszalagra.
-
Steady74
addikt
válasz bteebi #21026 üzenetére
Alapvetően én sem gondoltam volna túl, de 4D4M belémtette az ideget
Mondjuk a villanyszerelés (meg az utp) nálunk olyan az emeleten, hogy a padlásra megy fel a kismegszakítóktól az összes kábel, onnan vannak szétosztva a szobákba úgy, hogy a gipszkarton falban futnak a csövek, amikben a kábelek mennek a fali aljzatokig. Azok sincsenek szigetelve vagy tömítve, gallérozva, eddig nem is gondoltam rá, hogy kellene oda is, ezért nem is volt kérdés, hogy xilóval megoldom és kész
-
Steady74
addikt
Generálról tudnék oldalakat mesélni miket látok (beltéri ajtókat gyártunk, bútorokat, sok helyen megfordulunk és elképedek hol tart az építőipar).
Mondjuk 2 db 3 eres kábelhez kell kb 3-4mm átmérőjű furat, azon átjön, figyelek a gallérra+akril ragasztó, az elmondásod szerint megfelelhet -
Steady74
addikt
válasz bteebi #21020 üzenetére
Oksa, megírom, csak 4D4M belémtette az ideget, hogy hogyan oldjam meg a párazárást Mert az emeleten bárhonnan vinnék áramot a fürdőbe, hogy ne a padlásról menjek le direktben, úgy is valahol le kellene jönni hozzá. Majd mondom a családnak, hogy onnantól kezdve nem fürödhetnek
Aliról sok ledszalagot, meg ilyen fényfüzért rendeltem, mindegyik hibátlan volt. A fényfüzér a karácsonyi világítás része volt a kertben, elment vagy 70m.
-
Steady74
addikt
válasz mokus1 #21016 üzenetére
Ha érdekelhet egy köztes megoldás, vannak olyan nagy fényerejű ledszalagok, amikkel hideg-meleg-természetes fehérrel is tudsz világítani. Nálunk feleségem a normál fehéret szereti a konyhában, én a hideg fehéret, reggel mikor a kávéfőzőhöz igyekszem, akkor automatikusan a sárgább, a meleg fehér kapcsolódik fel, az bántja a szememet legkevésbé.
Most ilyen ledszalag van a pulvilágításra ezzel a vezérlővel, átlátszó búra alatt, Home Assistant alatt futtatva és használva egy Shelly 4 állású kapcsolóval és egy mozgásérzékelővel.
A másik opció jelenleg ami elvileg nagyon-nagy fényerőt ad, az pedig ez a ledszalag.
6m-nél elég az egyik végét táplálni, 10m-nél vagy afelett saját tapasztalatom szerint érdemes már megtáplálni a másik oldalon is. A COB led, amit linkeltem szép, egységes fényt ad, a sarkokban mázlim volt, mert pontosan kijött a méret és ezekkel a sarokelemekkel szépen, vakfolt nélkül meg tudtam oldani a sarkok illesztését.
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
Ezeket a kontrollereket megtaláltam én is hiszen ott volt az oldalon. Tuya-s elvileg van de attól irtózom valamiért, olyan mint a sóska, lehet finom, de nem eszem meg
Közben találtam egy sokkal kézenfekvőbb megoldást, mert persze az első keresésre nem dobott a google találatot, de az athom oldalát megnéztem és van RGB CCT-s controller, gyanítom megy a szalaggal.
Ha szilóval kinyomom a lyukat, ahol átszúrom a gipszkartont (van párazáró fólia a padlás felől) a fürdő felől meg akár a padlás felől is, akkor is rossz lehet a megoldást? Még a díszléceket elvágom és felragasztom, de nem néztem még utána, hogy tudnék-e mondjuk kartonból kis dobozkát csinálni valamelyik sarokba, mondjuk azt aztán le is kellene festeni.
Köszi a gyors válaszod! -
Steady74
addikt
Sziasztok. Rejtett világítást tervezet fürdőszobába, mennyezet alá, díszléc mögé rejtett RGB CCT led szalaggal. Szeretném a címezhető leg szalagoknál megismert effekteket is használni meg a 3 fehér is jó lenne. Ez a led szalag, amit kinéztem, ami elvileg megfelelne nekem.
Milyen home assistant kompatibilis led vezérlővel lehet meghajtani a szalagot úgy, hogy közben a wled-nél megszokott effektek elérhetőek legyenek, hiszen címezhető a led.
Másik kérdésem, hogy a tápot és vezérlőt érdemes, vagy inkább javasolt-e padlásra tenni? A padlás szigetelt, 36-38 fokos maximum értékek vannak a legnagyobb kinti melegekben is, 230V van fent, és az egyik sarokban pedig le is tudnék ízlésesen jönni két kábellel (14m a hossz, kell szerintem a másik végére is tápod adni)
Köszönöm a válaszokat. -
Steady74
addikt
válasz VMatteo #20745 üzenetére
Ha ledszalag kötés az érdekes akkor ez lehet segít. Fröccsenő víz ellen meg védhet az, hogy ha a vezetékeket összeforrasztod, előtte húzol fel rá 2 különböző átmérőjű és hosszúságú zsugorcsövet, a forrasztás után a vékonyabbikat ráhuzatod rendesen, aztán a hosszabb cső két tervezett végén beszilózod a vezetéket, ráhúzod a vastagabbik és hosszabb zsugorcsövet és azt is rázsugorozod. Én a öntözőrendszer mágnesszelepeinek a vezeték kötéseit csináltam így. Elvileg a aknában nincs víz, de szerintem elég jól meg lehet így védeni a kötéseket. Mondjuk nem villanyszerelő, hanem közgazdász ésszel gondolva
-
-
Steady74
addikt
válasz terra052 #20728 üzenetére
Ha kellenek színek és effektek, akkor javaslom ezt a COB-s ledszalagot, vagy ezt a hagyományos led szalagot. Ilyen vezérlő kell hozzá, ha nem DIY megoldást akarsz. Néhány videó WLED témában. Ha használsz okosotthon rendszert, mondjuk Home Assisstant-ot, akkor ez pl. integrálható. A második ledszalag full fényerővel "fehér" színben max 80 W-ot eszik meg 5m-ben, de brutál fényereje van. Igaz, a fehér nem teljesen fehér. Ha csak fehér szín kell, én ilyet vettem a konyhába a fiókok világítására, elégedett vagyok vele, vezérlő ugyan ez, ezzel a szalaggal is tudsz effekteket (pl végig fut bejkapcsoláskor vagy fordítva ha lekapcsolod, szegmensekre tudod bontani). Ez a CCT-s szalag tudja a meleg a hideg és a természetes fehéret is. 16m-ben már ajánlott még a 24V-os szalagnál is megadni a másik végére is a tápot, erre majd gondolj. Részemről ennyi. Tápot itthonról vettem, 10k körül van a 150W os 13k a 250W-os táp.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20720 üzenetére
Amelyik lány már sminkel, az szvsz feléri ésszel, hogy mi az a villanyáram. Nem feltétlen, és inkább a figyelmetlenség okán mintsem a tudatlanság okán.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20717 üzenetére
Fürdőszobában én is sokáig matekoltam, hogy milyen LED tükörvilágítás legyen, illetve hogyan kapcsoljuk őket. Végül az lett, hogy a (fürdő az emeleten van) padlásra került egy 4 csatornás okosrelé (home assistant fut otthon így egyszerű volt), a gipszkarton falban vittem fel a vezetékeket a padlásra (nem volt kialakítva helye), és 2 db vezeték nélküli kapcsoló kapcsolja a 2 db tükörvilágítást. Két lányom van, sminkelnek, egyéb dolgok, így nem akartam, hogy vizes kézzel nyomkodják a 230-as kapcsolót. A kapcsolókban gombelemek vannak, így teljesen biztonságos szerintem a rendszer.
Van egy zuhanyzónk is, mellette egy tükrös szekrény világítással, ami 230-as leddel megy. A led elé tettem egy okosrelét, amit egy vezeték nélküli zigbee-s kapcsoló kapcsolgat, így lehet vizes kézzel nyomogatni azt is. -
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20710 üzenetére
fsza, veheted.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20705 üzenetére
tökéletes. Hasonlóképpen gondolkoztam én is az UTP-k kapcsán, minden szoba mindegyik oldalára került egy utp, egy tv csatlakozás és 3db 230V, így akárhogy rendezzük be a szobát, nem kell bajlódni a kábelekkel. Padláson és gipszkarton álmenyezetben vannak elrejtve az AP-k és minden más, amit csak el tudtam dugni, pl led tápok.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20703 üzenetére
Szerintem elbeszélünk egymás mellett az online-offline működés nem is volt eredetileg kérdés, a saját véleményem az, hogy betenni valahová egy kapcsolót, csak azért, hogy valamivel működjön, és az a kapcsoló ráadásul totál eltér a lakás többi helyiségében használt kapcsolók-konnektorok márkájától-típusától, na én azt nem engedném lakóépületbe, legalább is én nem laknék olyan helyen. Ezért preferálom a meglévő kapcsolók mögé a relé beépítését, ahová meg kell a 0.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20701 üzenetére
Ez igaz, csak ott tartunk, hogy egy márkától kell lennie a kapcsolónak és a relének, amik meg általában működésüket tekintve felhőn keresztüliek, amit meg senki nem szeret, ergó ez a megoldás a felhasználó oldaláról szokott elhalni. Ha meg van mondjuk valamilyen okosotthon rendszer, úgy már más a helyzet, de saját magamból kiindulva egy lakásban egyféle kapcsolók vannak (látható helyen), és nem 3-5 féle, így amit leírtál, nálam tuti nem valósulna meg.
-
Steady74
addikt
válasz st6969 #20698 üzenetére
Többek írták, hogy elfüstöltek a bypass-os megoldások shelly-nél, én tuti nem használnám. Azt gondolom, hogy ha nincs is elvakolva a kötődoboz, de le van festve, elég szar leszedés után a javítós festést megcsinálni úgy, hogy ne látszódjon. Szinte lehetetlen. Igaz amit írsz, hiába fér bele a relé, ha1,5-es réz kábellel van a lakás kábelezve nincs az az isten, hogy normál, nem mély kötődobozba belehajtogassa bárki is.
-
Steady74
addikt
válasz st6969 #20695 üzenetére
A legtöbb részével, amit írtál egyet értek, viszont a legtöbb világítás kapcsoló mögött nincs nulla, valamint a legtöbb kapcsoló mögötti dobozba nem férnek bele az okosrelék, mély doboz kell nekik, illetve a váltókapcsoló akkor működik okosrelékkel, ha (pont mint ahogy maci rajzán) a két alternatív kapcsoló össze van "vezetékelve".
-
Steady74
addikt
válasz Dorian #20686 üzenetére
nekünk végül ilyen CCT-s ledszalag került a felső szekrény aljába pultvilágításnak, bőven elégnek bizonyul a fényereje. Home Assistant alól vezérlem egy zigbee-s vezérlővel, illetve egy Shelly 4es kapcsolóval kapcsolom a meleg/természetes/hideg fehéret 35-70-100%-os fényerőt választva, emellett mozgásérzékelővel kapcsolgatom éjjel amolyan hangulatfénynek-irányfénynek. Erre a szalagra 110ML/W/m-t írnak, és 10-14W/m-t, a méréseim szerint, amiben lehet persze pontatlanság 5m szalagnál 40W max fényerőn természetes fehérrel.
-
Steady74
addikt
válasz lorcsi #20678 üzenetére
Konyhapult világítást cseréltem, hátha tudok segíteni a saját tapasztalataimmal.
- 12V vagy 24V-os ledszalagot javaslok. A tápot el tudod rejteni a szekrény tetejére, vagy valamelyik szekrény felső polcára, oda kell felvinni a 230V-ot, szekrényben pedig le tudsz jönni a gyengeárammal. Fehér kábelt is tudsz venni, hogy szép legyen.
- tápot úgy válassz, ahogy macilaci írta, a névleges méret 80%-ára méretezz. Mondjuk nagy árdifi nincs egy 100as vagy 150 es táp között, a nagyobbat érdemes választani, úgy is annyit vesz ki a szalag, amennyit kell.
- 5m hossznál vagy felette érdemes a ledszalag mindkét végére adni betápot adni.
- Ha le tudod szedni a felső szekrényeket, akkor tudsz élmaróval nútot marni a szekrények aljába, abba tudsz süllyeszthető ledszalag profilt tenni. Ha nem, akkor marad a felületre szerelhető, de az csúnyább. Vagy sarok profilt választasz, és abba rakod a szalagot a felső szekrény és a fal találkozásához.
- SMD led mondjuk ez a fajta vagy ez már jó fényt ad.
- aliról ezt vettem, szép, egyenletes fénye van, és tudja a meleg/hideg/természetes fehéret
- ha SMD led-es szalagot veszel, akkor érdemes opál búrát választanod, egyenletesen teríti a ledek fényét, COB-hoz mehet az áttetsző/víztiszta.
- ha nem CCT-s (mindhárom fehér) szalagot választasz, akkor a természetes fehéret javaslom konyhába, esetleg a hideget, ez egyéni ízlés dolga. A meleg fehéret nem, max hangulat vagy háttérfénynek.
- hangulatfénynek címezhető ledszalagok a legjobbak szerintem, WS2811, WS2812b, WS2813, WS2815, SK6812 néven találsz aliexpresszen sokat. yt-n wled vagy wled project szavakra keress rá.
- ledszalagokhoz elég sok transzparens csatlakozó kapható, amit egyszerű szerelni, nem kell forrasztani.
- én ledszalagokhou 24V-os szalagnál 0,5-os ysly kábelt, 12V-osnál 0,75-ös vagy 1mm-es ysly kábelt használtam, mert ez volt kéznél, meg a 3 eres kábelhez pont jó a pl 3x0,75 ysly, mert számozva van a kábel és tudom melyik hová megy -
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20665 üzenetére
Mit minősít az, hogy nyert-e valaki közbeszerzést, vagy sem
-
Steady74
addikt
Van ötletetek arra, hogy CCT-s led szalagot hogyan tudok a másik végén táppal ellátni? A 24V-os ág rendben van, de ha a meleg fehér ágat csatlakoztam a - oldalra akkor nincs hideg fehér színem és fordítva. Köszi a válaszokat.
-
Steady74
addikt
válasz mirci18 #20632 üzenetére
1 Lovas led
2 Anro
3
Ha COB szalagot teszel, vannak olyan sarok elemek, amiknél nincs szakadás a ledszalag fényében a sarkoknál. -
Steady74
addikt
válasz Dr. Szilikát #20607 üzenetére
Nálunk pont konyhaszekrény teteje és az álmennyezet között tervezek elhelyezni 2 db tápot (most egy van) ebből a fémházas nyitott verzióból megy egyet a padláson. Mindkét helyen van éghető anyag.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20605 üzenetére
Ali-n CE tanusítvánnyal is árulják a tápokat, szerintem ugyan azon gyártó termékei vannak itthon is. Számlát aliról is kapsz. De én mégsem bízom benne, inkább (amit te is írtál, azért) itthon veszem.
-
Steady74
addikt
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20568 üzenetére
Ha fele nem is, de kevesebb mint az elején az biztos, sőt 24V-osnál is ez van. 12 és 24V-os COB ledszalagokat néztem meg itthon beépítés előtt vagyok, így tesztelgettem. Egy fényerősségmérő szenzortól raktam egyforma távolságra a szalagokat. A szalag eleje és vége között eltérés volt (nem is kérdés), de a 24V-osnál is. Ha megadtam a tápot a 24V-os szalag másik oldalán, akkor egyértelműen kiegyenlítődött. Nem referencia nyilván a mérésem, a fényerősség mérő is egy okosotthon-eszköz, de mégis támpontot ad. Ezért fogom a konyhapult világítását, ami 24V-os szalag mindkét végén megtáplálni.
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20565 üzenetére
Ezekkel a szalagokkal az a helyzet, hogy amíg a gyártó 12-14W-or ír méterenként, addig a valós adat ennél jóval kevesebb, saját mérés szerint ennek fele, vagy ha korlátozom a wled alkalmazásban az áramerősség mértékét, akkor meg szolid is, viszont nyilván ilyenkor kevésbé lesz intenzív a fénye. COB ledszalagot néztem éppen ma 12-14 W-ot ír a gyártó, 9W-ot mértem.
HP44: Jobban jársz amúgy a 24v-os rendszerrel, a 12Vnál betáplálás kell 5m-enként ajánlott az egyenletes fényerőhöz. Vagy több kisebb táp vagy egy nagyobb és abból viszel el több ágat. Igaza van lacinak, kell a profil, vagy érdemes inkább, de emelett nem árt IP65-ös szalagot nézned.Nézd meg a linkelt csatorna videóit, illetve a srác által vezett weboldalt, egy csomó szalag fogyasztási adatai fent vannak, amiket mért.
-
Steady74
addikt
válasz Harcipocok84 #20562 üzenetére
Vannak ledenként címezhető ledszalagok, én ezeket javasolnám, aliról meg tudod rendelni őket. Ha ekkora hosszban gondolkodsz, akkor a 12V vagy 24V-os ledszalagokat javasolnám. Ha rákeresel ali-n, akkor a WS2811, WS2814. SK6812, TM1814-re keress rá. Ez a vezérlő elvileg zenére is jó. Ha 12 ha 24V-ban gondolkodsz, szükség lesz plusz betápra ahhoz, hogy egyforma legyen a fényerő a szalag elején-közepén-végén. Itt találsz néhány videót mit tudnak ezek a szalagok. Később tudod okosotthonba is integrálni, ha szeretnéd. Erre a hosszra egy 24V 250W-os tápegység elég lesz szerintem. Jó nézelődést.
-
Steady74
addikt
válasz Steady74 #20540 üzenetére
Bár nagyon nem pörög a topik, azért hátha: régebbi típusú led búrát keresek, az eddigi személyes és webes keresés nem hozott eredmény. Képek és méretek alább. Köszi, ha esetleg van olyan bolt BP-n amit javasoltok felkeresni, vagy máshol, akinek írhatok, hogy van-e nekik. Eddig vagy 20 helyre írtam, meglátjuk lesz-e találat. Víztisztát keresek. Köszi
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
Van esetleg valakinek elfekvőben otthon, vagy tudja hol lehetne venni (nem találtam egyelőre) ilyen csatlakozót? 10mm FCOB CCT szalaghoz kell. Köszi
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20538 üzenetére
Lakásos led kérdés, de nem benti, hanem kinti Ház homlokzat szigetelése kb 50cm-re van a földtől. 15cm a szigetelés+a szín, olyan 16-17 centi lehet. A lábazat szigetelése kb 5cm, így van kb 10cm mély rész, ahol most egy elbszott RGBW szalag van. A homlokzatszigetelés és a lábazatszigetelés találkozásához akarom rakni a világítást, kérdés, hogy az IP30+ledprofil, vagy IP67 és "sima felfogatás" lenne a jobb? Költségben az utóbbi, nem tudom rakható-e/érdemes-e kültérre profilba beltéri szalag. Víz igazából nem éri, esetleg fröccsenő víz, ha locsolunk néha, de akkor arra meg ott a búra. Segítsetek lsz köszi
-
Steady74
addikt
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20512 üzenetére
Köszi!
A CCT szalag egyoldali megtáplálása megnyugtató hír, hogy nem kell átvezetékelnem a konyhaszekrényt, hogy a másik végére is elvigyem a tápot Melyik az a ledszalag, ami ennyire "bika"?
a 12V-os szalagra viszont kicsit elmértem akkor gondolatban a méretezést, 0,75-öt gondoltam. 7W-os fogyasztást mutat a fogyasztásmérő konnektor kb. 80cm ledszalagra, amire mondjuk a gyári adat 16,5W/m.
-
Steady74
addikt
válasz Dr. Szilikát #20510 üzenetére
Köszi.
A 12V-os ledszalag 10W/m teljesítményű, ebből 1m-es darabok lesznek vezérelve egy 4 csatornás relén keresztül, egy ha mondjuk 4 méter világít is, akkor az 4x1m. Mondjuk a táp és a relé közötti távolság 6m, a relé és a led szalagok közötti távolság 3-6m. A 24V-os ledszalag és a tápja közötti távolság 3m, az 14-16W/m fogyasztású, 6.5m-es. Mondjuk ezt lehet érdemes a másik végén is megtáplálni.
-
Steady74
addikt
12V-os led világításhoz milyen átmérőjű kábel javasolt (min/normál/max)? 24V-ra ugyan ez lenne a kérdésem. Utóbbi esetben a ledszalag 6.5m hosszú, a táptól 3m-re van a led szalag, első esetben 80cm-es ledszalagok vannak egyesével vezérlőre kötve. Köszönöm.
-
Steady74
addikt
válasz petyus_ #20506 üzenetére
Nálunk jelenleg ilyen ledszalag van, ezt cserélem le ilyenre. A mostaninak elég a fényereje bőven. Feleségem a meleg fehéret szereti én a hideget, ezért cseréle. Kapcsolóval be tudom majd úgy kapcsolni, hogy vagy hideg/meleg/természetes fehér legyen, sőt még a bekapcsolási fényerőt is be fogom állítani, nem szeretem, ha reggel kómásan kisüti a szememet.
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20499 üzenetére
Ezt a megoldást szkippelem ennyi türelmem tuti nem lenne végigvágni, tuti nem lenne egy mélységben a vágás, aztán a véső... hát marad vagy a szilikonos megoldás simán vagy felteszek egy ledprofilt, utóbbit este letesztelem, akad otthon valami egy darabbal megnézem.
Köszi szépen a segítséget végig! -
Steady74
addikt
válasz Exodion #20497 üzenetére
Köszi, én is ezt a led profilt találtam. Az ANRO-nakvan 7mm-es magasságú, 1mm a difi, lehet ezzel nézek majd farkasszemet. Még mindig agyalok amúgy, hogy hogyan lehetne belemarni a pult aljába szétszedés nélkül a profil helyét, de egyelőre nem kerültem közelebb a megoldáshoz
L profillal csak az a célom, hogy ne a kábel forduljon be a szekrénybe a pult alatt, hanem az a forrasztásos csatlakozó, mert a kábelekre azt gondolom, hogy nem lehet szépen eligazítani. COB-hoz is gondolom elég a 0,5mm-es kábel vagy érdemesebb vastagabbat tenni? 12V-osban gondolkozom.
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20495 üzenetére
Mutizd, melyik az?
Igen, a szilikonosban gondolkozom még, az eleve IP67-es vagy 65 ös, de akkor a 240-es és a COB-t megnézem még. E kettőnél mekkora a hőtermelés? Riogatják az embert, nem tudom, hogy feltétlen kell-e az alu profil elvezetni-szétteríteni a hőt, vagy elég tényleg az, hogy felragasztom. Mondjuk egy fiók általában nincs nyitva sokáig, illetve meg tudom a vezérléssel oldani, hogy ha mégis úgy maradt, akkor mondjuk 1 perc múlva kapcsoljon ki az adott fiók világítása. COB szerelésénél van valami extra dolog amire figyelnem kell? Illetve a ledszalaghoz az L alakú elem jó lehet, hogy azzal forduljon be a pult alá?
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20493 üzenetére
Ezek a ledszalagok voltak otthon, de lehet még hozok egy 240-es led-et meg egy COB-t és megnézzük azzal.
Alu profilból van valami hiper alacsony? Amit linkeltél talán még az is kicsit magas. A bemarás sajnos nem fog menni, nem tudom szétszedni a pultot/konyhaszekrényt, illetve a ledvilágításért nem akarok 2 napos munkát csinálni, találni meg nem találtam olyan élmarót, amivel alulról, egészen közel a munkapult és a szekrény találkozásához be tudjam marni a profil helyét.
80cm hosszú ledszalag fog világítani csak, kizárólag annál a fióknál, amit éppen kihúzunk, így a fogyasztással nem számoltam, egyébként egy 100W-os táppal tervezem a szalagok világításához a kraftot adni.
Köszönöm szépen a válaszod!
-
Steady74
addikt
Sziasztok, megpróbálom leírni mit szeretnék, remélem sikerül
LED szalagot szeretnék tenni konyhaszekrény munkalap alsó részébe, fiókvilágításként. A szekrénynél a frontok nem teljes magasságúak, a szekrények alsó része egy fiók, ráerősítve a front, ezt kihúzva bent még további két rejtett fiók van, tehát csak fiókok vannak, kihúzott állapotban dögös lenne megvilágítani őket. A frontok felső éle és a munkalap között van 3 cm, mivel nem fogantyús, hanem a frontba van marva a rész, ahol kihúzzuk. A munkalap/konyhaszekrény U alakú.
A munkalap kb. 3cm-rel lóg túl a korpusz front részén, levenni nem tudom a pultot, így bemarni nem tudom a profilnak a helyet (ha van rá ötlet mégis, szívesen veszem), így "kopaszon" tervezem felrögzíteni a ledszalagot. Tegnap a család kiválasztotta milyen szalag legyen, a WS2812b, a 3528 60 ledes és a 3528 120 ledes szalagok közül az utóbbit választották. Tényleg klassz
Kérdésem, hogy hogyan oldanátok meg a ledszalag felragasztását, felrögzítését? Egy helyre gondoltam a szilikonos bevonatút, a mosogatós szekrény elé (alatta vannak a szemeteskukák és tisztítószerek), a többihez "sima" IP20-ast gondoltam. Elvileg nem ér hozzá a kezünk a ledszalaghoz, így ha kopaszon van, akkor sem érintjük meg.
Illetve másik kérdés, mivel be kell fordítani a vezetéket a szekrénybe (onnan lesz a gyengeáramú kábelezés, és van kb 1-1,5 mm rés a munkalap és a szekrény között), megoldható-e, hogy ilyen sarokelemet forrasztok a ledszalag végére, ez befordul a pult alá, és onnan menne a vezeték?COB ledszalagról mi a véleményetek? Mennyire melegszik, fenti felhasználásra jó lehet-e?
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Magisk
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Óra topik
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Vivaldi (böngésző)
- További aktív témák...
- Skil Red 9320 sarokfűrész
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest