- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Home server / házi szerver építése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
PrinceHerceg
őstag
LG PF1000U-hoz tudjátok milyen 3D szemcsi kellene, ami EBay-en is belehetne szerezni? Egyáltalán mi a különbség egy DLP-Link + aktív szemcsi között?
-
rutinka29
csendes tag
Annyit tudnotok kell.hogy egy 200w-os fémhalogén is tud 15-20 ezer lument,hiszen kb 100 lumen/W.
Ezt leddel kiváltani energiatakarékosan nem nagyon lehetséges a megfizethető kategóriában.
Itt a led előnye egyértelműen az üzemidő.
Én úgy gondolom akinek projektora van az ne a villanyórát nézze hanem a filmet
Ez olyan mint régen a plazma volt.
Úristen 500w-ot fogyaszt.
Igaz 1,5 millió meg drágább volt.
Aki ilyet vesz annak tök mindegy mennyi a villanyszámla.
Ez az én véleményem ,de azért gondoltam elmondani mert ilyen területen dolgozom és a közvilágításnál is ugyan ez a helyzet.
Egyenlőre nehéz nagy teljesítményben jó ledet csinálni ami fényerőben akár fémhalogén,akár nátrium izzót ki tud váltani ! -
Tiesto97
újonc
Mert a hagyományos izzós projectorban az izzó LEGJOBB esetben 2-3-4000 órát bír és márkától függően 40-60-100 ezer forint.
Ellenben a ledes jól látjátok akár 40-50-60 ezer órát bír kiszámoltam ez folyamatos működés közben több mint 5 és fél évet bír (persze jó hűttés mellett) és nem kerűl többe mint a hagyományos -
Faresz76
csendes tag
A HS200 és a HS201 között van valami külömbség?????
-
Faresz76
csendes tag
Üdv!
Próbáltad külső vinyóról?
-
Köszönöm a választ, ,,,meglátom még lehet várok kicsit,,,
-
ati2
őstag
Szia, tök sötétben kb. 180 cm-es átló 4:3-ban.
Zoom nincs, előre hátra kell vinni. Élesség állítás persze van.. -
Sziasztok.
Lg hs200 -on gondolkodom.Az lenne a kérdésem lehet azon zumolni?vagy elöre hátra kell vinni a gépet?
kép élesség állitás gondolom van rajta,,mozizni kellenne,tudom arra nem a legjobb,de a hosszu élettartam vonz,ezért vilozok a led mellett.Viszont kp sincs csak 100k környéke igy nagyon nem is tudok másba gondolkodni
Kb mekkora képen nézhető még a hs200?
Üdv.Lajos.
-
ati2
őstag
Az még soká lesz sajnos, nagyon leálltak a fejlesztéssel a Phatlight ledeket nem fejlesztik 2+ éve
Az új osram fejlesztések elég ígéretesnek tűnnek: [link]
"With these LED prototypes it is possible to produce systems that provide the system brightness of 2000 lm that is needed for office projectors."
"launched on the market in the summer of 2011." -
ati2
őstag
Ez alapján LG: Fan Noise Level 33 db / 29 db
De nálam néha az LG HS201 is hangos, igaz 1 m-re van a fejemtől.De ha nem sürgős inkább várj még egy kicsit 16/9-es projira az 1280x800 már tuti lesz pl.: [LGHW300T]
-
JEEMBO
aktív tag
Mit gondoltok, melyik lehet jobb?:
Acer K11 vagy LG HS200
http://www.pureprojectors.com/compares/acer_k11_vs_lg_hs200
Hasonló ár, hasonló tudás (az Acer képe picit nagyobb és van benne kártyaolvasó, viszont az LG 3 év garit kínál)... -
Z0mbi
senior tag
Sziasztok,
Regota gondolkodom azon hogy lehetne okosan egy akarmilyen (dlp,lcd) projektornak helyetesiteni a fenyforrasat LED el. (LED ekkel)
van valakinek ebben tapasztalata? A neten latok eleg sok DIY projektet de azok alltalaban nem meglevo konzumer projit hasznalnak alapul hanem sajat epites az egesz.
Azert mar lattam lehet 7000lm es 100W os led matrixot is kapni $80 ert es ez elgondolkodtato. (persze a 100W os olyan hot termel hogy csak na,,,es az is poen lenne hogy ne kelljen annyi hutes.) Meg egy tap is hozza jonne de az mar reszletkerdes. (talan ezt is epiteni kene hogy beleferjen a meglevo hazba...)
Valakinek ottlete? Esetleg tapasztalata? -
szaszlaci
addikt
Ha jól sejtem, az 2 mm körüli lábtávolság. Nekem elvileg ilyen lábtávolságú csatlakozó volt az XBox DVD tápja. Az Oktogontól nem messze találtam egy boltot, ahol forrasztható kivitelben volt sokfajta lábszámmal.
Ha csak ez tart vissza, szerintem érdemes próbálkozni, ez csak egy csatlakozó.. -
ati2
őstag
válasz
szaszlaci #56 üzenetére
Sajnos a csatin múlik a dolog, mert nem merem levágni. Olyan rövid a kábel, hogy nem lehetne visszaforrasztani normálisan. A régi VGA-kon is nagyobb a venti csati.
Izzósban annyira nem vagyok otthon, láttam párat működés közben, párat meg képen belülről.
Elvileg itt mindent megtudsz egy adott projektorról:
[www.aboutprojectors.com]
[www.projectorcentral.com]
Az LCD + 3LCD + DLP -sek amik elterjedtek.
De a régieknek elég rossz volt a fényereje újkorukban is. Szerintem nem nagyon érdemes foglalkozni velük.
Egy [Sanyo-LP-Z1]-et kiprobáltam a HS201 melett, lámpakímélő módban sötétebb volt a képe mint a HS201 normal módban (kb 170 Lumen), a kontrasztja meg katasztrófális. De a specben megadott 700 lumen se vakított meg (kb 2x akkora volt). -
szaszlaci
addikt
Szépen össze van préselve. 8200 RPM?
Meg az a 11 CFM nagyon kevés, azt egy 8 centis hang nélkül átviszi, sőt még egy 6x2-es is kevés zajjal.
Szerintem a számláló csak azt figyeli, hogy forog-e, azt jóvan.. próbát a helyedben tuti tennék, csak nem zárolja magát, hogy vidd szervizbe, mert egyszer nem pörgött a ventije.
Ám te izzós projektorokkal képben vagy valamelyest? Olcsón, nagyon olcsón beszerezhetőekre gondoltam halott izzóval. Mert ha nem gond, akkor 2-3 kérdés erejéig zavarnálak privátban.
-
szaszlaci
addikt
Igen, alaplapok ventijén szokott olyan csatlakozó lenni gondolom, onnét lehetne szerezni.
Esetleg bordázattal lehetne próbálkozni, bár ekkora teljesítményt hűteni kell rendesen, amire felfogod normál esetben olyan 60 fok alatt kéne mindenképp tartani. Elhiszem, hogy hangos.Venti szűkítéssel próbálkoztam jómagam is, azt vettem észre, hogyha csökken a keresztmetszet, akkor bizony a légáramlás is közel annyival kevesebb lesz, mint a szűkített rész. Ugye ez nem kompresszor, nincs különösebb nyomás, hogy gyorsabb legyen a légáramlás. Legalábbis én erre jutottam.
Amivel sípolás nélkül lehetett növelni, hogy több ventit raktam egymás tetejére (kettőt), így is hagnosítják egymást , meg jobban pörög, de szerintem közel nincs akkora zaj, mint egy darabbal.
A legjobb szerintem a minél vastagabb venti, ott ugye jó nagy légteret fog meg a lapát, alacsony fordulat mellett is elég levegőt szállítva.Képeknek örülök minden mennyiségben, tervben van egy projektor beszerzése.
-
ati2
őstag
válasz
szaszlaci #52 üzenetére
Kösz a segítséget, de sajnos nem nagyon lehet LED-et cserélni benne, mert egy zárt burkolaton belül van a LED + DLP optikával együtt. Ráadásul teli van a doboz teljesen.
A fényereje este elég így is amire kell, de a venti hangja sokkal zavaróbb.Azon gondolkozok, hogy egy 8-as noctuát kéne valahogy kívülről szűkítővel rárakni. Csak a tápellátással lesz egy kis gond, mert nagyon pici csatlakozója van a ventinek, hogy kb a fele a normál PC-s csatinak. Esetleg az USB portról lehetne 5 V-ot rántani neki
.
Este majd dobok fel képeket a belsejéről.
-
szaszlaci
addikt
Tehát: 167 Watton 2525 Lumen teljes kihajtásnál, nekem is ez jött ki az adatlap alapján. Ez 15 Lm/Watt.
Ez bizony katasztrofális. Ezt a fogyasztást meg tudod nézni (legalább nagyjából) villanyórán is? Mert ugye az átlag fogyasztásmérő hibázhat. (Bár nekem mindig pontos volt.)
Meg az adatlap is. (Bár ekkorát tuti nem.)Azért a 230 Lument úgy hasonlítsd, hogy leveszed a tükröt róla, és úgy!
Mert pont egy ilyet mutogattak nekem WestEndben, és azt még egy P7 sem közelíti, úgy hogy szabadon van, nem a készülékben.(Villanykörte meg a P7-et nem közelíti meg túlságosan, Wikipedia ír hülyeségeket. De mindegy igazából.)
Mindenesetre ezek az adatok elszomorítóak, hogy itt tartunk.
Nem tervezed, hogy normális LED-et tegyél bele? Amiben tudok, segítek szívesen.
Megfordul a fejemben, hogy egy izzós projektort át lehetne alakítani. "Csak" a fókuszpontok meg az elektronika átverése lenne a nehezebb feladat. (Meg hogy megfelelő színeloszlású LED kerüljön bele.)
Mondjuk SST-90-es, az elég erős és hatékony is. Illetve megfizethető. -
ati2
őstag
Igen az egyik lényege az lenne, hogy kevesebbet fogyasszon, a másik meg, hogy ne kelljen izzót cserélni.
Ebből az izzócserés rész működik, de majd 5-10 év múlva derül ki mennyit is bírt ki.A HS201-ben kb. 60 W (180 / 3) a LED-ek fogyasztása, mert mindig csak az egyik világít a háromból. Fogyasztásmérővel kimértem 80 W-ot eszik csumán a konektorból a cucc.
A többi Phatlight ledes projektornak se fényesebb a hatásfoka [Samsung F10M] 1000 Lumen 265 W. Egy új UHP-s projektor vagy 2000+ Lument nyom ilyen fogyasztás mellet.
A fehér Power LED-ek hatásfokát meg feljetsük már el, mert ezekben nem az van. Nekem is van pár fajta otthon, azok tényleg keveset fogyasztanak és jó a fényerejük is.
-
imibogyo
veterán
Én most totál laikusként ugatok bele a dologba, DE...
Nem pont az a lényege a LED-es cuccoknak, hogy jóval kevesebbet eszik, ugyanakkora fényerő előállítása közben, mint a hagyományos izzók?? Az a 180W nagyon soknak tűnik nekem, a normál projektorokra szoktak megadni ilyen 200-400W-okat, te pedig egy LED-esre írsz majdnem ugyanennyit...
Nekem ami a kocsihoz lett rendelve LED-es izzó, 25W-os izzónak megfelelő fényerővel, asszem 2W-ot eszik.
Persze ha hülyeséget írok, dorgáljatok meg nyugodtan...
Amúgy én egyelőre megtaláltam a LED projektor helyettesítőjét és vettem itt a PH-n egy 28"-os monitort 1920x1200-as felbontással HDMI-vel.
Üdv.
-
ati2
őstag
válasz
szaszlaci #48 üzenetére
Lehet, hogy nem pontos a számítás, de a linkelt PT-54 -es LED adatlap elég elszomorító, a fényerőket is mintha átlagolva adnák meg a fehérre (1300+ Lumen):
R: 750 Lumen @ 2,7 V * 14 A
G: 1600 Lumen @ 5 V * 14 A
B: 275 Lumen @ 4 V * 14 AEgy biztos max 1300+ lument tudnak ezek a ledek folyamatos üzemmódban a gyártó szerint, iszonyatos fogyasztás mellett. A 14 Amper már magában fűt + fogyaszt bármit csinálsz.
A HS201-ben meg a Realtek chipes alaplap max 10-20 W lehet mindenestől.[SSC P7]: 700-900 Lumen @ 3,6 V * 2,8 A = 10 Watt fogyasztás (ismerős biciklilámpának használja, lehet látni vele rendesen éjszaka, meg fűt is a zseblámpa, mint az állat)
Nekem csak egy öreg Cree XR-E van 230 Lumen 3 W-al, de lenyomja a HS-201-et fényerőben.[wikipedia.org: 100-as izzó 1380 Lumen] de attól függ melyik országban mi a szabvány 1100-1300 -at szoktak írni általában.
El se tudom elképzelni, mitől ilyen rossz a hatásfoka ezeknek az RGB ledeknek
-
szaszlaci
addikt
Szia!
Valamit elnézhettél, ennyire rossz LED nem létezik.
A legócskább, több évesek is 60 Lumen / Watt körül vannak, vagyis 1300 Lumenhez 20-on pár Watt elég kell legyen. A jobbak meg bőven 100 Lm/W fölött vannak.
180 Wattból vagy 20.000 Lumen előállítható.Lehet, hogy a kilépő 1300+ Lumenhez kell előállítani a többszörösét.
Persze ez feltételezés, nem ismerem a projektorokat.
Egyébként egy hagyományos 100-as izzó úgy 6-800 Lument tud. -
ati2
őstag
Sajnos a mostani forint árfolyam mellett csak egyre drágább lesz minden
Meg jó lenne, ha nem csak a Phatlight csinálna projektorhoz ledeket, mert az utóbbi 2-3 évben nem fejlesztettek semmit, és nagyon rossz a hatásfoka [PT-54 datasheet].
A 3 db led 1300+ Lument tud folyamatos üzem mellett, a 6. oldalon van "Forward Voltage variation with Drive current", amiből nagyjábol ki lehet számolni a fogyasztást ez viccesen kb 180 Watt, ha jól számoltam (1300 Lumen-t tud egy hagyományos 100-as izzó is).Ez kb megfelel a HS201-em mért fogyasztásának (max 80 watt), csak az 1 DLP miatt egyszerre csak 1 LED világít a 3-ból (kb 60 watt lehet így maga a LED-ek fogyasztása a 80-ból).
A jó hír meg az, hogy a LED + DLP-s projektoroknak már most is nagyon jó a fényhasznosítása, mert az 1300/3 = 433 lumen-ből 200-at le is adnak.
-
ati2
őstag
Esetleg a Casio XJ-A sorozatot nézd meg, LED + LASER combo 2000-2500 Lumen. 20000 óra 1027x768 - 1280x800, 800 - 1100$ MSRP.
De ezek még csak most jelennek meg, itthon biztos kell még vagy 3 hónap mire elérhető lesz.
[Casio Projectors]Ha filmnézésre kell, akkor a 16:9-es a jobb
-
imibogyo
veterán
Kicsúsztam szerkesztési időből.
Valami ilyesmire gondoltam. Bár nem írtál felbontás és egyéb más kritériumokat, de ez egy jó kiindulási alap.
Optoma ES-522:
Natív felbontás: Native SVGA 800 x 600
Fényerő: 2800 ANSI Lumens
Kontraszt viszony: 3000:1
Képméret: 36.94" to 246.29"
Vetítési távolság: 1.5 - 10 metres
Fényforrás: 180W, 4000/3000 hours (STD/BRIGHT mode) -
imibogyo
veterán
Akkor egyszerűen válaszolok: amit keresel ne itt a LED-es projektorok topikjában keresd. Majd talán 5 év múlva.
Neked normál izzós projektor kell, abból is egy erősebb fajta a kinti erős fény miatt, bár még lehet így is kompromisszumra kényszerülhetsz. Célozz be egy 2500 lumennél nagyobb projit, van jó pár 2800-3000 lumenes is. Na ők lesznek a te projektoraid.
Persze lehet elég egy 2200 lumenes is, de nyitott kétoldali fényhez az általad felállított keretbe beleférő legerősebb projektort venném.
-
Geriko30
csendes tag
Egyszerűbben egy olyan készüléket keresek ami mindkét szempontnak megfelel. Nyáron kint télen bent.
-
Geriko30
csendes tag
Halihó mindenkinek. Szeretnék egy projektort vásárolni, segítségeteket kérném. Két célom van vele. talán ami az egyszerűbb és egyértelműbb csináltam egy moziszobát a pincékben elég tuti lett a kivetítés hiányzik, kb 2 m a belmagasság. Sötét van szinte ide minden jöhet, de a Led felé húz a szívem (leginkább képélesség és élettartam miatt is).
A másik pedig kint az udvaron van egy kb 25 nm-es fedett rész ahol 5 m-re van az ülőalkalmatosság és a szembe fal. Nyitott mindkét oldala, így a világosság miatt ill. a távolság miatt tanácstalan vagyok mit vegyek. Csak a tények érdekelnek, az ajánlott típusnak mi a pozitívuma, negatívuma. Köszönöm előre is a véleményeket és a segítséget. -
imibogyo
veterán
válasz
Jostikacska #39 üzenetére
Csak aztán nehogy én legyek a hibás...
Amúgy én nagyon szeretnék egy LED projektort, régi álmom, csak még várom azt a bizonyos nagy áttörést (meg fizetést), amikortól már nem kell akkora kompromisszumot kötnöm velük. Mondjuk egy 400-500 Lumenes, esetleg 1280x1024-es, vagy 1024x768-as már minden igényemet kielégítené.
-
imibogyo
veterán
válasz
Jostikacska #37 üzenetére
A hagyományosra én úgy gondoltam, hogy a szokványos mennyezeti halogénizzókat használni egy normál izzós projektorban. Vagyis a 2000-3000 órát bíró projektor izzó helyére betenni egy sima halogén izzót, ugyan nem a legtökéletesebb, de amit egyszer láttam próbálkozást, az talán írásvetítő izzóval volt megoldva (???), az elég jó képet vetített, és ha jól rémlik valami 12000 volt bele egy izzó, ami körülbelül 2500-3000 órát bírt ki. Halogén izzó meg körülbelül 2000-es tétel, szóval egy próbát az is megérne.
Amúgy a jelenlegi LED-es technikával egyedül a fényerő a problémám (még a felbontás sem nagyon zavarna, nem netezni, vagy word-özni akarok rajta), ami meg már jobb (200-300 Lumen), azok meg már 120-150 ezres kategóriában mozognak, akkor meg egyenlőre inkább maradok egy plazmánál ennyi pénzért (bár úgy sincs ennyi pénzem
). De nem adom fel addig amíg nem lesz egy normális LED-es projektorom.
Nekem mondjuk van egy felesleges gyöngyvásznam amit diavetítőhöz használtam régen, egy kölcsön projektorral kipróbáltuk és nagyon szép kép volt rajta. Ilyen magától fel(le)--göngyölődő típus, olyan ami az iskolákban volt régen.
Üdv.
-
Jostikacska
tag
Köszi. Próbálok valami optimális, pénztárca kímélő megoldást találni. A ledes szimpatikus, nem kell égőt cserélni, de a jobbak aranyárban vannak, a maradék pedig elég gyengus.
A hagyományos jó lenne, elég jó áron lehet venni az ebay-en mind a német, mind az angol oldalon. Ott pedig félek hogy hamar tönkremegy az égő. Csak lenne ki, bekapcsolgatva napi szinten töbször is. LCD tv helyettesítőnek kellen a kisszobába. Azért lenne jó mert ha nem kell nagy kép akkor a falra vetítenék, ha kellene akkor távolabbi vászonra.
Mivel Tv-t is ezen keresztül néznék, játszanánk, néha filmnézés, elég sűrűn lenne nyüstettve.
De ha lcd tv-t akarnék venni akkor azt sem igazán úsznám meg 65-150.000 között.
Ez ha szerencsé vagyok meglenne 30-50.000 forintból + vászon. -
imibogyo
veterán
válasz
Jostikacska #34 üzenetére
Szia.
Én is most kezdtem el ezzel a témával foglalkozni, de szerintem elég nagy átalakításokra lenne szükség ahhoz, hogy megfelelő képminőséget kapj. Bár nem értem mindenütt egy LED-del próbálkoznak, akkor már miért nem mondjuk 4 db super white LED-et forrasztanak össze???
Bár lehet benéztem a fentebb linkelt házi megoldásnál három LED van.
Ennél még az írásvetítős megoldás is könnyebben kivitelezhető. Vagy akkor már egy "hagyományos" 220 voltos halogénizzós megoldás jobb lehetne, bár ott meg a színhelyesség a kérdés. Volt valahol fenn a neten ilyen próbálkozás, ha lesz egy kis szabadidőm, megpróbálom megkeresni. De jól elkanyarodtunk a LED projektoroktól OFF-olom is a dolgot!!
Üdv.
-
ati2
őstag
válasz
Jostikacska #34 üzenetére
Hát érdemesebb a Toshibát az biztos, mint a kínait.
Mindegy mi megy rajta, az izzósnál a sürű ki/be kapcsolások nyírják ki az izzót, meg érdemes low módban hajtani, mert még úgy is lenne elég fényerőd, az izzó meg vagy 50%-al tovább bírja úgy.
De, ha sokat megy, kb évente cserélhetsz izzót. -
Jostikacska
tag
Köszönöm.
Csábító volt. 70 körül jönne Magyarországra + vám + áfa ha kell fizetni, úgy már nem túl szimpi. Érdemes mondjuk régebbi projektort venni amiben már nem jó az égő és azt felújíttatni. Úgy meglenne mondjuk a proji 20-30 ezer + 30 ezer az égő javítása.
Mondjuk egy ilyent?Toshiba TLP-WX2200 3LCD
3LCD technológia
2200 ANSI Lumen
1280 x 800 felbontás (natív, váltható 1280x1024 is normál módban)
16:10 képarány
600:1 valós kontraszt
2,81 kg
Beépített hangszóró
Zajszint: 36 dB (Normal), 31 dB (Low Mode)
Tartozékok: kábelek, hordtáska, távirányító
Bemenetek: D-Sub 15pin (VGA), Stereo Mini Jack (hang), RCA (video), S-Video, KompozitMint írtam elsősorban wii-zésre, tv nézésre, ritkán filmezésre használnánk.
-
ati2
őstag
válasz
Jostikacska #32 üzenetére
A rajzfilmes kép alapján így ránézésre még kisebb a fényereje, mint az LG HS201-nek, ráadásul a kép szélei felé sötétedik
A 100 W fogyasztásból nem lehet látható 2200 lument kihozni, maximum a led annyi fényerőt ad le belül.
([LG HS201 és HX300 = PT54] Max 1300 Lumen -> 200/300 Lumen látható.Én egy sima LCD projinak nézem, amiben kicserélték az izzót egy 2200 Lumenes fehér LED-re.
[Itt] voltak házi kisérletek ilyenre, az SSC P7 (900 Lumen)-ből 100 Lumen alatt jött ki így. De nézd meg inkább a képeket elég siralmasakEnnyi pénzért meg szinte már HS201-et is kapsz itthon is, kisebb halkabb minőségibb
De ha nem sürgős, és nincs sok pénzed én a helyedben várnék még egy kicsit, mert most kezdenek csak beindulni a LED-es projik... -
Jostikacska
tag
Sziasztok!
Nézegettem, olvasgattam a fórumot. Itthon nekem elég drága, ezt találtam: IME Véleményeket kérnék, miért ne illetve miért igen
Kisszobába menne, wii-re, tv nézésre, illetve néha filmnézésre lenne használva. -
ati2
őstag
Ezekkel a 200 lumen körüli projektorok kb 1 m átmérőre elégek félig sötét szobában...
Itt egy számológép hozzá, de lehet más projit is választani: [Projection Calculator Pro ]
-
ati2
őstag
Igen jobban, mivel gondolom a prezentációt nem korom sötétben tartod majd.
Minimum 1000 Lumen fényerő kéne a 2 méteres képhez, és 2-3 ezer óránként majd izzót is kell cserélni.Ha nagyon nem sürgős a vétel akkor én kivárnám ennek az árát: [Samsung-F10M]
LED-es 1024x768 és 1000 lumen, megjelenés 2010 II. negyedév. -
ati2
őstag
Ha a hordozhatóság a lényeg és elég a 800x600 max 1 m-es képátló (nem korom sötétben), akkor jók a fentebb említett projik is. A LED-es legfőbb előnye, hogy nem kell izzót cserélni.
Ha csak kevés órát használod, és nagy fényerő / méret kell, akkor jobban jársz egy izzóssal.
Az ANSI Lumen-t figyeld az a fényerő, meg nem árt a felbontást is -
flash-
veterán
Prezentációra szeretnék projektort.
Az lenne a kérdés hogy Ajánlott a LED-es?vagy mikor ajánlott a LED-es projektor?ugyanolyan techniki jellemzőkkel ellátott ledes és nem ledes projektor közül melyik adja a fényesebb,szebb képet?
-
ati2
őstag
Jó ám, de én mindenképp 16:9-esre akarom majd cserélni, a hs201-et, mert elsősorban filmnézésre használom és 4:3 miatt egy csomó rész feleslegesen elveszik.
A beépített lejátszója nem az igazi, én se használom, mert nincs normális zoom + tekerés + időpontra ugrás.A szinekkel variáltam az elején próbára, de végül a default beálítás tetszik a legjobban.
A vga és hdmi között annyi lesz a különbség, hogy látni fogod a pixeleket mint egy TFT moncsin. A szineknél minimális különbség lesz csak, ha jó volt a VGA-d.Lejátszónak meg a sima MPC-t használom, mert vannak benne shader effektek (pl sharpen complex, ami szépen kiélesíti a divx-es filmeket is, nem lesz HD minőség, de jobb mint az eredeti és a VGA-nak meg se kottyan). A zoom-ot meg úgy szoktam benne belőni, hogy a 16:9 és 4:3 közé essen a képarány, 4:3-as megjelenítőn szerintem ez a legjobb kompromisszumos megoldás.
-
Mizu?!
csendes tag
Jó kis cucc, lehet érdemes lett volna várni egy kicsit..., de legalább most van mire gyűjteni
ati2 te mennyire variáltál a színeken, milyen beállításokkal nézel rajta filmet ? Én az USB-t nem nagyon használom rajta, mert sokkal jobb a kép, ha VGA-n rákötöm a gépet, nem sokára HDMI-vel is kirpóbállom -
ati2
őstag
CES 2010
LG HX300: 1024x768 native felbontás + 300 lumen + 1:2000 kontraszt
Gondolom nyárra már kapható lesz.
-
Mizu?!
csendes tag
Igen 2,5m széles, és semmi fotóbolt nincs rajta. De nagy különbség van egy Avi. és egy MKV. HD film között, ebbe a méretbe. / Presentatio mód-ba van, ahol tényleg jóval hangosabb mint a Normal üzemmódba/
-
Ádyka
őstag
2,5 m széles? ati2 szerint ott már kifingik a fókusz. Nálad még éles marad?
Gondolom akkor a narancssárga fotós boltból van.Én egyenlőre nem a ledes megoldás mellett döntöttem. Helyette Benq MP523 lett, 84 colos vászonnal, mert nem találtak 80-ast.
Majd talán írok róla egy rövid cikket a logoutra, hiszen a neten marhára nincsenek olcsó, valóban belépő szintű irodai projektorokról tesztek. Csak " Ólcsónak nevezett 3-400 K-s Full HD-s cuccok, vagy minimum 200 K-s 720p-s projikat tesztelnek.
-
Mizu?!
csendes tag
Tegnap érkezett meg a készülék, nagyon jó minőségű táska járt hozzá, egy gyönyörű gyári LG platina pendrive, meg egy 50" vászon..., meg persze a kis projektor is nagyon szép. Még most tesztelgetem, de nemsokára írok hosszabb vélemény addig itt van pár teszt kép: /A teszt kép kb. 2.5 széles, HD film ment rajta /
LG HS201G teszt kép :
-
ati2
őstag
Ha tényleg TV-nek használnád a projit, mint én akkor évente kb 2 db izzót cserélnél benne, Ráadásul nálam a rohangálós életmódom miatt napi 2-3 ki/be kapcsolás is bejátszik ami kinyírja az izzót még hamarabb.
Én se örök életre vettem ezt a projit, ha lesz elfogadható áron 720p/1080p LED-es 2x ekkora fényerővel majd cserélek.
A fényerő meg rohadt relatív, a moziban az AVATAR 3D szemüveggel sötétebb volt, mint amit a kis fika LG-HS201 produkál 150 cm széles képpel.
És ami minden projektorra érvényes, fekete szín csak sötét szobában lesz úgyisA nagyobb felbontás, nagyobb fényerő és a native 16:9 persze jó lenne már most is, de azért nem rosszak ezek az új LED-es projik, de ez még csak a 2. generáció belőlük.
-
ati2
őstag
Hát a HDMI-n csak a képet tolod a projektorba, a hang meg mehet optikán, coax-on, analóg-ban a lejátszóból az erősítőbe.
Mindenképp kell valami a lejátszáshoz (PC, vagy valami játékos pl. XTREAMER).
Ha erősítőt veszel, akkor meg olyan legyen ami tudja a DTS HD-t is fogadni, a legtöbb HD-s filmben már úgyis az a hangsáv. -
9950es
aktív tag
passz, én a külön komponensek híve vagyok, egy ilyen receiveres erősítő túluntúl integrált szvsz.
Ezekkel az alig 1hónapos 3d-s projikkal szerintem csak annyi gond van hogy
-nem 1080 (szokható
)
-hangoskaszínkerék csak addig nyilvánvaló amíg 10 perc alatt megszokod, vagy billegteted a fejed! Totál nincs jelen. Fényerőért cserébe bőven jó trédoff. Nekemmég a 4milliós LEDes sem kéne , 24p 1080p 800lumen olyan értékek amelyeknél az adekvát fényerő sokkal fontosabb.
-
Mizu?!
csendes tag
2 erősitő között gondolkozom: Pioneer - VSX-519 vagy Sony str-dh500, ezekkel az erősitőkkel valamilyen módon összetudnám kötni a LG HS201-et ?
-
9950es
aktív tag
skálázott felbontásokat kurvára utálja , lassan kapcsol be meg ki. Más hátrányát nem tudok mondani. Egyelőre elég 720p mert 1080hoz Fermi kéne játék alatt (3d ...) . Dx11-el meg főleg elég lesz a 720p mert be fogja darálni a kártyákat.
-
9950es
aktív tag
-milyen erősítő?
erősítőknek nem szokott digitális bemenete lenni általában, szóval receiverre gondolsz?
-
9950es
aktív tag
Nemtom minek vesztek LEDest ...
Színkerék nem látszik az enyémen, a fénye meg 6x akkora mint egy LEDesé, 720p , 3d, nem cserélnék. Rohadt elégedett vagyok az acer h5360 -al mint a neten mindenki.
2 méternél nagyobbra még nem próbáltam, bírná, 720p-vel simán lehet netezni. Olyan mint egy kurvanagy monitor. A képe is olyan. Bár még egyelőre falon van, várom a vásznat, netről rendeltem blackout alapanyagot.
-
Mizu?!
csendes tag
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen módon tudnám összekötni a projektort az erősitővel ? ( HDMI csatlakozót nem erre szeretném majd használni)
kösz..
-
ati2
őstag
Kipróbáltam megint a 2 m széles képet kb 88" 16:9-ben és 96" 4:3-ban.
A homályost arra értettem 75-80" felett, hogy közelről nem látszanak a pixelek és a vékony fekete csíkok a DLP-n.
Filmnézésre felirattal is jó és olvasható is, csak a fényerő nekem kicsit kevés már akkora méretben, habár ha van akkora vásznad, vagy hófehér falad azon még határeset lehet este sötét szobában.
-
Mizu?!
csendes tag
Hello.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy 3méterről kitudok hozni belőlle 90"-t ?
90"-nál mennyire lenne homályos ? Köszönöm előre is a válaszotokat. -
ati2
őstag
Szia!
Igen a normal 29 db az még viselhető hangra, az eco max 1 m szélességig jó (kb -30% fényerő a normalhoz képest de akkor már nem volt fehér szín csak világosszürke 150 cm széles képnél), a Presentation módban a 35 db kurva hangos és kb + 20% fényerőt jelent.
75-80 col felett nem lehet befókuszálni a lencsét, közelről homályos kicsit a kép, én meg szeretem látni a pixeleket.
Kb 2 m széles képet próbáltam max-ra, de szerintem ott már kevés normal-on a fényerő.PC-ről legjobb native 800x600 -as felbontásban nyomni, úgy a legjobb a képe (5m-es DVI -> HDMI kábellel használom).
Bemenő jelnek 1280x720-at is próbáltam lekicsinyíti rendesen, de elvesznek pixelek a kisebb felbontás miatt és a desktopon a betűk olvashatatlanok. Ez csak inkább csak arra jó, hogy HD-s lejátszót ráköthetsz HDMI-n.A képarányt azt neked kell kézzel beállítani 4:3 vagy 16:9 de csak 1x kell belőni.
Hétvégén összehasonítottam egy ilyennel [Sanyo LP-Z1]:
A fényerő olyan volt mint a sanyo-n lámpa kimélő módban, a szinek jobbak voltak az LG-n, fekete meg oktávokkal jobb volt a DLP-vel mint a 3 LCD-n. (szivárvány effekt meg nincs, mert nem színtárcsás). A sanyoban a venti hangosabb volt egy picitAmúgy én is TV helyett vettem, úgyis csak este vagyok otthon
A 800x600 kicsit kevés, a fényerő se sok, de összességében nekem megérte az árát.
Majd 5 év múlva lecserélem egy 720p vagy 1080p-s LED-esre 2-3x nagyobb fényerővel addig meg jó lesz ez is.Nem akartam izzócserékkel foglalkozni állandóan, de szerintem 1-2 évente a venti is ki fog nyiffanni folyamatos üzem mellett. Lehet hosszú távon kap kívülről egy 8-as noctuát a belsőt meg kiveszem
-
Ádyka
őstag
Szia!
Én is ezen a tipuson gondololkodom, vagy lámpásból a Benq MP523 jöhet még szóba.
Én nagyrészt 2 m széles képet vetítek, ezekkel is annyi lenne, néha mx 2,5 m.
Szerinted mennyire elegendő ennyivel nagyobb képre a fényerő? Hogy-hogy nem éles 75-80 colos képen? Nem csak halovány?
LG oldalán ECO 23 db, normal 29 db, PT mode meg 35 db. Ez utóbbira mondod, hogy már zavaró?
ECO nagyon gyenge 150cm-es képre sötét szobában?720p-s mkv-nél milyen felbontásba vált az LG? Szépen rakja bele 800x600-ba pl az 1280x1024-et? Esetleg a windows desktop éles marad valamennyire, ha rázavarod az 1024-et, vagy az 1280-at?
Brutálisan sok az a 30.000 óra élettartam, gondolom simán kibír majd 40.000-et is.
Ilyen tartósság mellet, még a retek klubot meg a többit sem gáz nagyban nézni. Felesleges spórolni az életével.Összességében elégedett vagy vele? Megérte az árát (135 ropi körül)? Azt kaptad amire számítottál?
Köszi a sok választ előre is.
-
ati2
őstag
Elég halott ez a topic, itt egy pár LG HS201G tesztkép bele
A képeken 150 cm széles a vetített kép, a fényerő sötétben kb. olyan mint a moziban (fehér falra vetítve).
A proji fogyasztása 62 watt normal módban (kb 170 lumen lehet, mint a Samsung P410M-nél), maxon nem érdemes használni, mert megsüketül az ember a kis ventitől és alig több a fényerő.
A fotókon nem látszik, de éles a képe és a színhűség kiváló.
A 800x600-as felbontás kicsit kevés.
A beépitett divx lejátszó szinte visz mindent, de a felirat és a képarány állítás elég szar (4:3 / 16:9 / Original) zoom nincs, ez a funkció tényleg csak prezentációhoz jó
75-80" felett nem lehet éles képet kicsikarni belőle, igaz akkor már a fényerő is kicsit gyenge. -
SLi
tag
heló lehet hogy érdekelne egy ilyen de a képükre nagyon kíváncsi lennék
-
wassermann
addikt
Soha ki nem égő LED-es fényforrás, alacsony fogyasztás és alacsony ár! - új műszaki megoldások, melyek 800x600-as felbontású törpékben jelentek meg először, de már igérik a FullHD-s készülékeket is.
Úgy gondolom, emiatt Magyarországon van létjogosultsága ezeknek a cuccoknak:Jelen pillanatban nálunk négy gyártó termékei elérhetőek:
3M - az első igazi tömegtermék, de csak 480x640-es
Samsung P400 - 800x600, 1000:1, a fényforrásra élettartam garancia
LG HS101 - 800x600, 1000:1, HDMI-bemenet
LG HS102 - 800x600, 2000:1, USB-bemenet (JPEG, DivX lejátszás)
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Netfone
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i3 14100 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest