- Milyen TV-t vegyek?
- Apple asztali gépek
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elkészült az SMIC 5 nm-es node-ja, de a kínaiaknak haszna nincs rajta
- A Retro Games feltámaszt egy legendát
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Kompakt vízhűtés
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
De vállalom, én sem fogalmaztam a legjobban: ''Én majd a fresnel-lcd-fresnel felállást fogom alkalmazni, mivel ilyenkor szépen merőlegesen halad át a fény az lcd-n, amit az lcd sokkal jobban szeret (főleg a tn panelek, márpedig valószínű az lesz, a jobbak jóval drágábbak).'' -- Inkább így kellett volna: ..mivel ebben az esetben szépen merőlegesen haladhat át.
-
dezz
nagyúr
(A pontosság kedvéért javítom magamat: persze középen sem párhuzamosak lesznek a sugarak, de derékszög(-közeliek) az LCD-hez képest.)
j.bravo: hmm, de ha pontosak akarunk lenni, akkor sem teljesen párhuzamosra kell őket állítani, csak annyira enyhén összetartóra, ami már nem számít az LCD-nek, nem?
Vagy ne legyen ennyire szőrszálhasogató?
Bár, hé, te voltál szőrszálhasogató az elején, amikor írtad, hogy igazából párhuzamosnál is elég egy... 
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Well, szerintem a második nélkül is lehet, legfeljebb nem gyakorlatias a dolog - ekkora lcd-nél.
Kisméretű lcd-nél (vagy diapozitívnál) elegendő egyetlen gyűjtőlencse vagy objektív - maga a vetítőlencse.
Itt is elég lenne, ha lenne rengeteg hely ahhoz hogy jó messze tegyük a vetítőlencsét az lcd-től.
A gyakorlatban, jelen helyzetben viszont valóban kell oda még egy gyűjtőlencse (nagy lcd, és nem akarjuk hogy a sél szobát elfoglalja a projektor).
-
j.bravo
addikt
Nem tévedek, és te se tévedsz [OFF]- csak abban hogy mindenáron azt akarod mondani hogy tévedek, pedig nem

Én csak a bemenőről beszéltem, azaz hogy azok a szerencsétlen sugarak párhuzamosan haladjanak át az lcd-n, az lcd-re merőlegesen (ha nem úgy lenne, jelentős fényveszteség lépne fel).
Igazad van abban, hogy globálisan nézve a dolgot, azaz hogy a képet majd ki is tudjuk vetíteni, vagy baromi messze kell tennünk a vetítőlencsét, vagy kell még egy gyűjtőlencse az lcd és a vetítőlencse közé - csak azelőtt nem erről beszéltünk
(a vetítés részéről később ejtettünk volna szót)
Így már OK?[/OFF]
csapos:
nagy-nagy gratula!
[Szerkesztve] -
dezz
nagyúr
(Pontosabban egy plano-konvex gyűjtőlencsének, ami kiküszöböli a teljesen konkáv lencsék bizonyos leképzési hibáit, és talán - bár ebben nem vagyok biztos - párhuzamos fénysugarak előállítására is optimálisabb, de csak az említett feltétel teljesülése esetén következik ez be.)
-
j.bravo
addikt
Az rendben van, hogy azt szeretnénk hogy a fény merőlegesen haladjon át az lcd-n, de ehhez mi köze is van az lcd után levő fresnelnek....?
(szerintem ugyanis semmi).
Az lcd utáni fresnel abban segít(het), hogy az lcd-n átjövő fényt újra elkezdje összeterelni.
Ez annyiban tud praktikus lenni, hogy a) a vetítőlencsét (tripletet) közelebb lehet tenni az lcd-hez, azaz kisebb doboz kell; b) esetleg talán kevesebb fény veszik el.
A dőltbetűs részben nem vagyok biztos, végig kéne gondolni (vagy jobban kéne érteni az optikához).
csapos2:
Simán lehetséges hogy a lencse a szélén már kevésbé működik jól, azonban nem hiszem hogy ez attól függne hogy belefér-e egy teljes kör vagy sem.
A sarkok sötétedése egyébként lehet a vetítőlencse/triplet hibája is.
A te projektorod esetében én lehetőleg nem faragnék le a fresnelből, csak amennyit nagyon muszáj (mert minél kisebb felületet használsz az lcd-ből, annál kisebb a használható felbontás, ugye...). Ha sötétebbek a sarkok, inkább a megvilágításon igyekeznék tuningolni valahogy (fekete helyett fényvisszaverő belső dobozfelület, akármi).
A fresnelszendvics két rétegéről:
Nem látok az írásvetítőtervezők fejébe
De ugye nekik csak az volt a lényeg, hogy a két összeragasztott lencse által alkotott lencserendszer egy adott módon viselkedjen. Nem gondoltak arra hogy valaki majd szét fogja szedni a lencséket 
Az eredő gyutávot illetve fénytörési jellemzőket nyilván nem tudnák elérni egy darab, erősebb lencse használatával (vagy az a lencse nem lett volna legyártható). Ha már kettőt kellett használni, persze megoldhatták volna két ugyanolyan lencsével, hogy csak egyfélét kelljen gyártani, de valamiért mégis a két, különböző lencse mellett döntöttek. Feltételezem, jó okuk volt rá (egyfajta cucc tömeggyártása jóval olcsóbb dolog... ha lehetett volna, azt választották volna).
Ha átlátnám hogy mi volt ez a jó ok, talán többet tudnék segíteni úgy általában is...
-
csapos2
addikt
Két megoldás lehetséges, az egyik, amikor a fresnelt két részre szedjük és - ahogy te is mondod - az egyik részt elé, másikat mőgé teszük az LCD-nek.
A másik, hogy egyben hagyuk, a lámpa és az LCD közé téve. Mintha egy írásvetítőre tennénk rá a panelt.
Képet azért nem tettem fel, mert nem is tudtam csinálni, de nem is lett volna rá érdemes.
Éppen most indulok az 1.1-es verziót készíteni.
-
csapos2
addikt
Igen, ez a tükör lesz mögötte:
![[kép] [kép]](http://img215.imageshack.us/img215/5518/pa300431ms4.th.jpg)
[link]
Remélem előtte pedig egy lencse lesz, ami a kondenz lencse szerepét fogja betölteni.
A lámpa fényéről első körben annyit, hogy amikor kipróbáltuk, üzem közben felkapcsoltunk mellette egy 100W-os, hagyományos izzót, de bele kellett nézni a búrába, hogy valóban felkapcsolódott e, mert semmi nem látszott belőle.
Irtózat nagy fénye van.
Sajna ilyen képekkel csak napok múlva tudok szolgálni, de megpróbálom érzékeltetni a fényerőt. -
domi007
őstag
Tudomásom szerint:
HDCP technológia, benne másolásvédelem: AACS
De javíts ki, mert szeretnék tisztán látni a fogalmakban.
DOMy
csapos2: türelem rózsát terem...reméljük tövis nélkül
Egyébként egy vászon nem olyan sok, főleg, hogy egy régi diavetítő vászon lenne logikusan jó (ezt így vezettem le: régi diavetítő:kevés fényerő-->jobb vászon)
Nem tudom, h ez segít-e?
DOMy -
domi007
őstag
jó kérdés, nem tudom...
mivel aa hd még új, és a projik, amik hd-.sek annyiba kerülnek, hogy ott nem éri meg eladni, és újat venni. De néhány hónap múlva esetleg.
(egyébként láttam már sok projektort, amire rá volt írva, hogy hd kompatibilis, de ez csak a felbontásában nyilvánult meg-(mivel 2000-1-2-esek voltak), a hd másolásvédelemben nem. és mivel a hd jelet már dvi-n is lehet továbbítani, nem csak HDMI kábelen, a csatlakozó is megoldott. de persze ilyen projit hülye lesz venni az ember...) -
dezz
nagyúr
''700mA-re nincs megadva a lumen érték a doksiban'' -> Na jó, van 2 grafikon, amiből hozzávetőlegesen leolvasható, hogy zöld és kék esetén ~165%-a, vörös esetén meg ~150%-a a 350mA-re megadott értéknek. Tehát:
Vörös: 40 lm/350mA - 60 lm/700mA --> 33db (br. 17028Ft)
Zöld: 52 lm/350mA - 86 lm/700mA --> 23db (br. 19872Ft)
Kék: 19 lm/350mA - 31,3 lm/700mA --> 64db (br. 49920Ft)
...az 1/10-es (kissé hasraütéses, minden színre egységes) becslésből kiindulva, az XL7090XR LED-eket alapul véve, megadott max. feletti túlhajtás nélkül. (És azt feltételezve, hogy minden alapszínből egyforma lumenre van szükség.)
(Összfogyasztás: 300W.)
Tehát összesen br. 86820Ft.
De legalább kevesebb, mint a fehérekkel.
Persze nem semmi, hogy így a fémhalogénnek megfelelő, elég jó fényerőhöz jutunk - hacsak nem játszik be, amit az előző alján írtam.
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
jaja, ez adja a reményt.
A kalkulátor mire lehet jó?
Egyébként tényleg borzalmasan sok az a 40 000Lumen...
HANKPOKE talán hozzá tud szólni.
Csak nem tudom, a lámpáknál milyen távolságból értendő a megadott lumen? A felületén? Vagy (minden irányban) 1m-es távolságban? (Ezt nem hinném, ahhoz túl sok.)
Hát szerintem egy r sugarú gömbben talán ...
Bár a leglogikusabb a felületén lenne. -
domi007
őstag
Hogy a ''lámpás'' lumen értéket ''LED-es'' candelára fordítsuk, ki kellene számolni, a lámpa mennyi candelát mutat az LCD panel egy pontja irányában. Ebből már látható lenne, milyen erős LED-ek kellenek - olyan távolságban egymástól, hogy éppencsak átfedjék egymás fényspotját. Ha ez kevés, közelebb kell őket tenni.
Háát, van egy nagyon elméleti, valószínűleg nem jó ötletem(ha már tényleg nagyon gáz, akkor is ki lehet töröltetni)...:
Tehát azt mondtuk, hogy a lámpa 25 000 lumenes. Mivel ez a teljes gömb irányban kisugárzott fény, ezért ezt nem tartjuk olyan értéknek, amivel számolni lehet. Ezért mondtunk 20 000-et. Tehát azt mondhatjuk, hogy a lámpa a teljes képernyőnek az összes pontja felé 20 000 lument sugároz, ami 20 000 candela(na ez már egy gázos rész, szerintem nem lehet pont így). Tehát ha az összes képpont felé ennyit sugárz, akkor egy pont is ennyit kap.... -
domi007
őstag
- 3 külön működő, monokróm projektor egymás mellé vagy fölé szerelve
Az lenne csak a vicces...netán egy CRT projektor házába belerakni
Amivel itt számolni kell: konvergencia-problémák, ha nem esnek pontosan egybe a képek...
Nem röhögünk.....
RGB-különválasztó elektronika csak akkor kell, ha nem analógban megy a dolog.
Hát ja, csak nem hinném, hogy az analóg jel minősége megfelelő lenne....Bár ki tudja, hogyha szétszeded a digitális jelet, milyen minőséget kapsz vissza..
-
hankpoke
tag
Üdv!
Ha Jeled 50cd LED-et szeretnél az most pontosan 85HUF/db áron tudom beszerezni.
Üzemi paraméterei Umax:3.6V Inév:25mA Sugárzási szöge 20fok
Cree XE power LED paraméterei,ezt meg tudod venni a ChipCadnél 1e áron:
Umax 3.6V, Inév:350mA, Imax:1A Sugárzási szöge ha jól emlékszem 150 fok.
AZ a jó a Cree LED-nél hogy brutálisan túl lehet hajtani,de akkor lecsökken kb 50lm/W-ra a fényhasznosítása,tehát durván 180lm/W-ot tud a LED 150 fokban.Gyártó adatlapját kellene megnézni hogy ez térszöge vagy normál fokra értik. 1sr emlékeim szerint(ebben nem vagyok biztos) egy teljes gömbfelületet jelent.
Hankp -
dezz
nagyúr
Kifelejtettem: szerintem fémhalogén lámpa esetén mindegy, hogy 3 monokróm panel van 1-1 színszűrővel, vagy 1db RGB-s panel. Így is, úgy is kellenek a színszűrők. Talán csak azért van 3 LCD egyes gyári projikban (nem mindegyikben), mert ilyen kis méretben nem tudnak színesből elég nagy felbontásút csinálni, túl kicsik lennének a pixelek. Viszont LED-es világítás esetén már nem mindegy. Hacsak nincsenek már fehérből is ilyen 10-20'000 mcd-sek... (Az előbb is mcd-t akartam írni, úgy tűnik, inkább ez van megadva.)
-
csapos2
addikt
Olvastam olyat, hogy fényvető reflektorok üvegét használják e célra. Ami elméletileg edzett üveg lenne, valamennyi IR szűrő hatással.
Nálam lesz egy ilyen üveg egy fémlemezbe ültetve, majd további két üveglap.
Beszéltem üvegfóliásokkal, de az ő fóliájuk az IR kb. 50%-át tartja vissza, míg a látható fénynek majd 80%-át.
Valóban van a hőálló üvegnek IR szűrő hatása? -
durkonorbi
tag
POntosan igy van ahogy irtad, viszont én pont emiatt néztem ezt a panelt, hogy lehet nem lesz elég a gyors mozgások folytonosságához ... nekem volt otthon 25 ms-os TN paneles TFT-m, illetve rengeteg laptop megfordult a kezem között már, ahol hasonloan ''lassú, vagy csak nem túl gyors volt a panel'' és ezeknél látható volt az utánhuzás, persze nem azt mondom, hogy normál használat mellett, mert pl. simán lehettt vele jól filmet is nézni, sőt játszani is, főleg alacsonyabb felbontásnál nem volt (vagy nem ez volt a ) zavaró ....

De pl. ha egy tenisz meccset néztem rajta a ''jurosporton''
akkor bizony a labdajáték helyett csak cikázó csíkokat láttam ...
És lehet, hogy ez nagyban , a felra kivetítve még szembetűnőbb lehet, persze lehet hogy pont ebben a helyzet tompul ez a hatás .... nem tudom én sem, ki kell próbálni és kiderül!!
Csak nem lenne jó beleszaladni egy olyan helyzetbe, hogy megépíti az ember a cuccot, és kiderül, lassú a TFT ...
Apropo: az eladó reagált már vkinek vmit az árral kapcsolatban? -
csapos2
addikt
Csináld most, hátha én is tanulok valamit.

ddekany: Olyan szalagkábel, mint ami a lenti nyák és az LCD között van, csak nincsenek melletük alkatrészek, olyan, mintha csak vezetékek lennének.
Dr Smoke: Azon vagyok, mivel igazán részletes, magyar leírást én sem találtam, vannak akik már csináltak, de őrzik a titkot, ki tudja miért.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ HP OmniBook Ultra Flip 14"OLED 2,8 K 120Hz - Ultra 7 256V - 16GB - 1TB - 2,5 év gari - MAGYAR
- Most èrkezett pár darab RX ès RTX 8gb vga-k! Számlás garanciás! Kamatmentes rèszletre is!
- Dell Latitude 5320 - hibás kijelzők - i5 1135G7 ,16GB RAM, SSD, jó akku, számla
- BESZÁMÍTÁS! Sony Playstation 4 Slim 500GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Dell 14 Latitude 7450 WUXGA 2in1 Touch X360 Ultra5 135U 12mag 16GB 512GB Win11 Pro WiFi7 Garancia
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Vagy ne legyen ennyire szőrszálhasogató?
Bár, hé, te voltál szőrszálhasogató az elején, amikor írtad, hogy igazából párhuzamosnál is elég egy... 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(szerintem ugyanis semmi).