- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen notebookot vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
- Gaming notebook topik
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #2873 üzenetére
Azért 4x20 karakter elég sok mindenre jó. Főleg hogy a kijelző tartalmát úgy szerkeszted ahogy akarod. Mondjuk 5 másodpercenként mást jelenít meg.
Váltakozva a CPU-ra,a memóriára,a netkapcsolatra vonatkozó infók. Vagy még akármi is. És így már bármi ráfér a displayre.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #2870 üzenetére
Ne két kijelzőt vegyél hanem egy nagyobbat.
Az LCD Studio pölö nem engedi önmagát többször futni,egy példány pedig csak egy displayt tud meghajtani
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Lucif-R #2860 üzenetére
A dolog úgy néz ki hogy az LPT kimenetét a gépednek valami úton-módon (kreativitás rulez) összehuzalozod az LCD paneled megfelelő forrpontjaival. Erre én egy nyomtatóvezetéket vágtam el és arra tettem egy csatlakozódugót,meg az LCD-re forrasztottam egy aljzatot persze megfelelő lábszámút. De fixre is be lehet forrasztani. A vezérlőprogramban megadod a displayed méretét,melyik porton van,etc adatokat és onnantól kezdve olyan mindegy mekkora a display,az korrekten fogja kezelni.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Lucif-R #2855 üzenetére
Ha az LCD modul USB porthoz lett gyártva,akkor értelemszerűen USB-s,ha LPT-hez akkor olyan. Grafikushoz még nemigen van USB/LPT átalakító áramkör. Jó az az LPT portra kötve is.
Mitől jó ha nem eg 10''-os 640x480-as monitorra bambulsz hanem egy 19''-osra 1600x1200-as felbontáson?
Ugyanezért jó a nagyobb display.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Mr. Tuty #2808 üzenetére
Régebben írogatott ide a tavir-os kolléga,sztem nem lehetetlen hogy készre szerelve kérd a cumót. A vezérléshez a legjobb sztem az LCDStudio,az LCDHype egy rakás hígf*s. Valami parancssoros shit. A Winamp spektrumanalizátorát képes megjeleníteni,de egy ilyen grafikus LCD NEM lesz képes követni a gyors mozgásokat (10fps/sec-ig bírja asszem) és úgy már nem olyan szép a látvány. Tudom,tegnap próbáltam.
Igaz nekem egy pöttyet nagyobb kijelzőm van és fekete alapon fehér karakteres,de a lényeg ugyanaz.
-
Flagstaff2
senior tag
Sztem ez az egyik legjobb progi grafikus LCD-hez. Nagyon könnyen nagyon szép látványt lehet elérni! Az LCDHype-ot egyszer megnéztem de két óra kínlódás után a sírás kerülgetett oszt töröltem is a fenébe! Már csak Linux alá kéne valami pöpec progi ami korrektül kezeli a nagy grafikus LCD-ket...
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
#96302336 #2690 üzenetére
Az emerging display oldalán nézelődj,ők gyártották. Nekem is tőlük van display csak egy pöttyet nagyobb.
Az ne zavarjon ha BMW végűhöz nem találsz adatlapot, az első karakterek a lényegesek. Az utolsó három nem befolyásolja a bekötést. Persze az adatlapon se fogsz olyat látni hogy: for modding masters és egy kép,de hozzáértő ember fogja tudni melyik lábat hová kösse. A kontrollere tuti nem az amit szeretnél,az ugyanis alfanumerikus kijelzőhöz van nem grafikushoz. De az LCDStudio nevű progi pont neked való lesz.
Ha nagyon nem boldogulsz a displayeddel,nézz szét az ocinside oldalán,ott beüzemelnek egy ilyen kijelzőt! ;-) Pontos leírás,meg minden. De asszem csak németül van meg,emberi nyelven (Englis) nincs.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
CPT.Pirk #2687 üzenetére
Én a chipcadnél vettem a displayemet,valami 20k-ból állt meg összesen. Kell hozzá egy inverter (CCFL háttérvilágítású) meg egy feszültségátalakító (+5V-ból -20V) de ezt készíteni kell! Alkatrészük van hozzá (SMD tokozású). A 4x16-os egyszer megszívatott,mert eltört az egyik forrasztás és semmit nem láttam akárhová tekertem a kontrasztállító potit! Normális állapotban ha feszt adsz neki akkor egy sor sötét,egy sor világos karaktereket kell látnod felváltva (ha 2 soros akkor ugye ennyi az összes amit látsz,nem látsz többet). Szal kösd feszültségre,a kontraszszálra köss műszert és nézd változik-e az értéke ha tekered a potit. Ha fix értéken áll,hibakeresés. Ha nem de az egy sima egy fordított minta nem jön elő 0-5V-ig,akkor az kuka.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
CPT.Pirk #2682 üzenetére
Sztem szalagkábelnél szerencsésebb megoldás a sokeres árnyékolt kábel. Szerintem. A folyamatosan világítás nem jelent semmi jót. Legalábbis a sógimnál a kétsoros így jelezte hogy behalt.
A homályosodásra megoldás lehet egy kis 100n körüli kondi bekötése az LCD-re,a tápvezetékek tövéhez. Nekem 240x128-as grafikus LCD-m van (fekete alapon fehér pixelek) és kínlódtam egy darabig,mert elszemetesedett egy idő múlva. A megoldást pedig az adta amit fentebb leírtam. Egy kondi az LCD panelra a betápnál. Azóta kristálytiszta a kép és nem szemetesedik el.
-
Flagstaff2
senior tag
Akkor sztem vegyél egy 128x64-es grafikus LCD-t. Nem drága,max 6k. Szép is lesz meg tuti megy Linux alól az LCD4Linuxszal. Vagy van Linux alá közvetlen meghajtó a T6963 chiphez,ha ilyen vezérlős GLCD-t veszel a konzolt tökéletesen meg fogja jeleníteni.
Monitorként kezeli majd a GLCD-!
Elvileg. Ezt sose próbáltam még hogy őszinte legyek...
-
Flagstaff2
senior tag
Most sajna nem fog menni.
Enyhe downgrade volt a gépemen (A64 -> PII szelerongy) és a jelenlegi gépemen valamiért nem fut az LCDStudio. Az LCDinfo se. LCDHype csinál 50-70% prociterhelést,valamint még nemtom mit kéne tennem hogy olyan szép legyen a megjelenítés mint az LCDStudionál. Szal egyenlőre szét van húzva a cucc.
Képet meg a régi állapotáról nem csináltam. Szöveges módban egyébként fillérre olyan mint a lottógépek kijelzője a postán.
[Szerkesztve] -
Flagstaff2
senior tag
válasz
LordVader80 #2499 üzenetére
Énnel azért gy pöppet bonyolultabb a helyzet.
A NYÁK lapon meg kell keresni azt a szálat ami az LCD vezérlőjének a tápellátását szolgálja és azt elvágni. Ugyanis a standby tápág alig terhelhető és ha véletlenül visszatáplálsz a rendes 5V-os ágba akkor ott táphalál lesz! Szal legalább egy-egy dióda minden olyan ágba szükséges ahol a feszültség befelé mehet de ifelé nem! És akkor még kérdés hogy a diódán eső feszültség nem csökkenti-e le túlságosan a feszkót. Vagy a kijelzőt kll egy kicsit megmoddolni-forrasztgatni. Ha nem értsz hozzá,jobb ha felkeresel egy műszerész ismit és megpróbálod előadni neki szíved vágyát,ami az lenne hogy a háttérvilágítás az a mostani betáp csatiról menjen,az LCD vezérlésének pedig húzzon ki egy másik szálat.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
emitter #2496 üzenetére
Én a miskolci üzletükbe járok,ott nincs gondom a kiszolgálással. PCI kari nem lehet hogy azért drágább mert HIÁNYCIKK?
Annak van a legnagyobb ára mindenhol a világon,ami már ritkaság. Magánszemélyek többnyire már kihajították az ilyen ócska kacatjaikat,ha meg valakinek nem AGP-s kari kell,vagy megveszi ilyen áron vagy hajítsa ki az egész gépét (esetleg pont ilyen helyzetekre mint az LCD meghajtás szükséges lehet így vagy megveszed drágán vagy nem használod a megépített LCD-d)
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
LordVader80 #2480 üzenetére
Az alaplap a gép kikapcsolt állapotában egy alig terhelhető 5V-os ágról kapja a feszkót. Annyi terhelést még azért el kell bírnia amennyi egy LCD neghajtása,de a világítást azért inkább ha lehet (kapd szét a kijelzőt) a sima MOLEX csatiról kapja ahogy eddig is. Kis huzalozás-forrasztgatással jár a dolog,de sztem megoldható.
-
Flagstaff2
senior tag
AZ annyit jelent hogy a két szélső érték között választhat a júzer egy neki szimpit.
1/2W-os trimmerpotmétert sztem nem gyártanak,így inkább a fix javasolt. Nekem kék háttér/fehér betű kombinációjával volt alfanumerikus LCD-m,ott úgy oldottam meg hogy fix 10Ohm+100Ohm trimmer.
-
Flagstaff2
senior tag
Ezek a displayek sztem nem kaphatók kisker forgalomban. Elég speckó ikonok vannak rajtuk,amit úgy gondolom a PC házak gyártóinak csinálnak valahol a PC ház gyártójának a dzsunkája melletti vízi járművön fürge sárga ujjak. Szal ilyen nemigen kapható magyarhonban. Jobban jársz ha bemoddolsz egy full grafikus displayt. Nem olcsó,de sokkal királyabb megoldás!
-
Flagstaff2
senior tag
Ugyanilyenem volt,most a sógit szolgálja.
A bekötési rajz első blikkre jónak tűnik,én asszem a 10 Ohm helyére 100 Ohmos trimmert raktam egy 10 Ohmos ellenállattal sorbakötve. Így a fényerő is szabályozható. Vezérlőchip rajta van a panelen,bekötöd,adsz neki +5V-ot meg GND-t és kész. Telepítesz egy progit hozzá és már műkszik is. Van amelyikhez kell DLPortIO progi is,van amelyik már tartalmazza (mármint a vezérlőprogi). Csati: Tördelhetó egysoros csatlakozó pont megfelelő.
Veszel tüskesort is meg csatit is,meg a legvékonyabb zsugorcsőből is és gyönyörűen meg lehet csinálni a csatlakozöt. Létezik bolondbiztos csati is,az drágább és asszem 14 pólusú max. Abból kell akkor egy 14 pólusú meg egy 2 pólusú. Egyébként a panel szépen forrasztható,de forrasztózsír ajánlott hozzá. Én legalábbis nem gyakran hasznélok ilyet,de ehhez kellett.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
CPT.Pirk #2347 üzenetére
Nemtom. Mi nem találtunk rá megoldást.
Most az én grfikusom is rendetlenkedik,vaészleg SW hiba. Újraraktam a ringyózt,betöltődik az LCDStudio és holmi kis krix-krax jelenik meg a bal felső saroknál. Betöltöm a kívánt .xpl fájlt kézzel és gyönyörűen szalad a cucc onnantól. linux alatt nincs ilyen gond,ott rögtön az töltődik be aminek kell,rögtön azt látom amit látnom kell.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
CPT.Pirk #2328 üzenetére
Én alfanumerikushoz a jaLCD-t szerettem. Elsőre kicsit érthetetlennek tűnt a parancssoros konfigurálás,de aztán ráéreztem. Utána nagyon sirály dolgokat lehet vele csinálni.
Linux alá meg LCD4Linux. Nem is nagyon van más asszem.
Grafikushoz nekem LCDStudio van. Nagyon könnyű használni.
-
Flagstaff2
senior tag
A -24V mint eőttem már írták magának a displaynek a meghajtásához lehet szükséges. HA jól tévedek ekkora feszkó kell ahhoz hogy az LCD kristályosodási-elfolyósodási (ebben a részbe elég láma vok
) folyamata lejátszódhasson. A konverter nem egy nagy dolog, kell hozzá egy Linear Technology LT1617-es IC,ennek az adatlapján pedig találsz kapcsolási rajzot,de Bobo kolléga is nyomott linket konverterhez. Amelyik tetszik azt csináld meg.
Nekem csatikkal+mindennel együtt sem volt 1e a konverter.
-
Flagstaff2
senior tag
Azt hiszem sikerült!
Bár nem a pufferrel. Mérgemben (merthogy egy pöttyet még továbbra is szemetelt) adtam a szájának! Felforrasztottam a display NYÁK-ján lévő csatlakozó talpához mind az 5V-ra mind a -20V-ra egy-egy 100nanos kondit. Azóta szépen muzsikál.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Bogyo72 #2187 üzenetére
Én kicseréltem a 10 mikrós negatívos puffert egy 22mikrósra és eddig úgy néz ki bejött. Bekapcsolva hagyom a gépet egész este és meglátom mi újság. Egy egész este alatt eddig el tudott szemetesedni rendesen. Szal most lépek me fürdetés+etetés+egyéb gyönyörök következnek.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Bogyo72 #2185 üzenetére
Hmmm. Szal akkor nem a kábel hossza a lényeg. Azért én ha neked lennék az 5V-ra is tennék egy nagyobb kondit (nekem ugyanekkora van perpill de asszem próbaképpen csere lesz 47mikrósra). Az meg hogy a -22V csak pufferelve van nálad azt már láttam. :--) Sztem jelentene valamit ha zavarszűrnéd. És lehet hogy egészen fent a kijelzőnél kellene megszűrni,bár az ilyen zavarszűréses dolgokhoz nem igazán értek. Mindenesetre ma ha találok valami 10mikrónál nagyobb kondit megfelelő feszültséggel otthon akkor tuti kicserélem a puffert nagyobbra,de tegnap este szemmel láthatóan nem szemetesedett el olyan nagyon. Azért ma még tesztelem!
És mintha úgy láttam volna hogy leginkább akkor szemetesedik amikor valamit pölö tölt a gép. Értem ezalatt egy játék betöltését vagy ilyesmi. Akkor mocorog elég rendesen a kijelző,de mi van ha olyankor nem elég stabil a betáp? Az ránt magával mindent ha nincs elég jól pufferelve. Nálad az inverter iC-be bemenő feszkó van pufferelve?
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Bogyo72 #2177 üzenetére
Megtennél valamit? Csak próbaképp. Mert lehet valamit sikerült csinálnom csak még mindíg nem 100%-os a megoldás. tehát mind az LCD negatív tápjába,mind a meghajtó IC pozitív tápjába tegyél egy 100nanos kondit zavarszűrésnek. A pozitív tápét a lehető legközelebb az IC-hez. És lehet nem ártana megnövelni a puffert,bár ha a rajz szerint csináltad már akkor is jóval nagyobb mint az enyém.
Eddig 1 mikrós volt,most kicseréltem 10mikrósra, de lehet még ez is kevés. Mindenesetre mintha sokkal tovább bírná szemetesedés nélkül. Lehet még az LCD csatihoz is beteszek mind az 5V-os mind az LCD BIAS ágba egy-egy 100nanos kondit. És asszem megnövelem a 10 mikrós puffert is egy cseppet mind a betáp,mind a kimenő oldalon (mivel átmegy az LCD BIAS nyákján az 5V az LCD felé,így van némi értelme azt hiszem.
-
Flagstaff2
senior tag
Igen. Az Inverter 4 pólusú, a display CCFL csatija meg 5 pólusú volt,egész addig míg le nem vágtam róla.
Aztán raktam rá 4 pólusút. Bekötse sztem olyan mindegy mert ez egy fénycső amiben nagyfeszültség kisülése kelt fényt. A kis kétpólusú cstit meg kiforrasztotam és vezetéket raktam a helyére.
A vezeték másik végére meg raktam kétpólusú csatit és az LCD BIAS áramkör egyben +5V-GND elosztó is egyben.
Valamint lesz rajta egy jumper (ezt egyenlőre egy átforrasztás helyettesíti) ami a pixelméretet hivatott szabályozni.
A tápbemenet pedig egy floppycsatlakozóról ön,feltett szándékom a gépbe moddolni és ez tűnik a legelegánsabb megoldásnak.
[Szerkesztve] -
Flagstaff2
senior tag
Gyorsan előkapartam reggel az adatlapját a kis IC-nek az van rája írva hogy Linear Technology LT1617. És kell még a fentieken kívül egy 220nanos kondi is. Micsoda tételek!
nem volt 1e Ft az egész cakumpakk.
-
Flagstaff2
senior tag
Hát most így hirtelen meg nem mondom az IC típusát,chipcadéknél jeleztem a problémát (mármint hogy aztat a -20V-ot honnan szíjjam) és a csóka már írta is kifelé a kis SOT-23 tokozású cuccost. Kérdezte kell-e induktivitás is,mondom oké kell az is. Aztán kell még 2db Schottky dióda,1db 1mikrós kondi,1db 25kOhmos ellenállás meg egy 500k-s trimmer. Így az LCD 20k-s trimmere szükségtelen mert az áramkörrel rögtön tudod szabályozni a bemeneti feszt.
Szal kb ennyi. Mondjuk annak a kis gyökér SOT-23-nak nem olyan egyszerű egy kopott hegyű alkoholos filccel panelt rajzolni.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Bogyo72 #2173 üzenetére
Hmmm.Így már egyre érdekesebb kezd lenni a dolog. Se a méretünk nem egyezik,se a vezérlőchip,se az alaplap. Mi marad? Kábelezés (sztem kizárható bár lehet hogy nem),portbeállítás (ezt is végigpróbálgattuk),oprendszer (ha sikerülne Linux alól működtetni kiszűrhető lenne), meghajtóprogik (sztem mind ugyanazt a drivert használja). Szal lehet gondolkodni. Ami nagyon érdekes az az hogy a régebbi alfanumerikus kijelzőm sem mindíg jól jelenített meg ezt-azt szal bele kéne ásni magunkat a dolgok mélyére (ugyanakkor a sóginál tökéletesen megy a régi alfanumerikus display és ugyanazzal a progival hajtja mint én). Érdekes,felettébb érdekes.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Bogyo72 #2171 üzenetére
Elvileg a vezérlés a lényeg. Az pedig a szabvány T6963c vezérlőchippel van megoldva (nálam legalábbis). Az LCDStudio fórumán ismeretes a szemetesedési probléma,ott van is egy rakd fel az új T6963c drivert hsz,de marha nagy segítség... Az azért érdekes hogy nálad másfél méteres a kábel és percek alatt szétmegy a kép,nekem olyan 80 centi és alig szemetelődik el,de azért úgy három-négy óra múlva már pár dolog nehezen olvasható. Lehet hosszú a kábel? Még 80 centi is sok lenne? Na majd mellássuk. Lehet elkészítem szálanként árnyékolt kábellel,nehogy egymástól szedjenek össze zavartüskéket a kábelek. Megpróbálok még az LCDBIAS áramkörbe betenni egy 100nF-os kondit a kimenetre-bemenetre meg a +5V-os ágba is egy ugyanilyet. Valamint lehet segítene a dolgon ha az 1mikrós puffert az LCDBIAS kimenetén megnövelném. Csak nem merem igazán módosítgatni az eredeti alkatrészeket ami a kapcsirajzon szerepel mert ha repül valami az szvsz vinné magával az LCD-t is az meg elég kellemetlen lenne.
gondolom külföldön nem ekkora választék van mint idehaza (vagy megveszed a chipcadnél viszonylag olcsón,vagy mehetsz a codixhoz jó drágán) így az hogy kinek a modulját használják szvsz leginkább szimpátia kérdése vagy ha nem akkor épp azt lehetett beszerezni a két sarokkal odébb lévő eletronikai boltból.Vagy azt lehet házhozrendelni valamelyik webshopból.
Náluk ez így megy.
[Szerkesztve] -
Flagstaff2
senior tag
válasz
Bogyo72 #2168 üzenetére
Széthúzott kép LCDinfo alatt. Nem megfelelően van konfigurálva a progi/LCD karakterméret. LCDinfo csak 6x8 pixelest kezel. Szétpergő szemetes kép: ugyanezzel a problémával küzdök én is... 240x128 EDT24W70NCW. 70cm-es szétbuherált LPT vezeték,bekötés helyes,a sorkapcsot tegnap szétszedtem,vezetékeket ismét felszurkáltam őket a sorkapocsra nehogy valahol rossz kontakt legyen, ellenállásmérő mindenhol sípol szal kontakt jó. Árnyékolt a kábel szal ugye annak is jónak kellene lennie. Késleltetés nem állítható legalábbis ilyen opciót nem találtam. Még azt megpróbázom hogy port polling letiltás,meg megnézem mi van ha leveszem 5FPS-ről 1FPS-re a frissítési gyakoriságot (LCDinfo még többet hibázik,de az magasabb FPS-el is megy). Aztán gőzöm sincsen mi más lehet a gond. LCDStudionál van valami újabb T6963c driver,elvileg integráltam is de nem segített. Alaplapgond sztem kizárva,minden BIOS beállításnál csinálja és ahogy látom másnak is,pedig nekem MSI lapom van. De lehet megpróba valami másik gépen is. Kicsit elkedvetlenít azért ez a kis hiba (mióta levettem 6x8pixelesre a fontot nem olyan csúnyán szemetesedik el).
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Robert7x #2161 üzenetére
Ebben viszont sajna nincsen.
Esetleg ez a polling ez hol kapcsolható ki? A driver/egyéb program hozzáférése a porthoz asszem hamarosan véget fog érni mert ha összejön az új videokari akkor total uninstall+új xp lesz a dolog vég (amúgy is felbosszant időnként és olyankor újrarakom az egészet).
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Robert7x #2155 üzenetére
Van Normal,EPP,ECP,Bi-directional a BIOSban. Mindben szemetel,szal asszem ez kilőve.
XP port-polling ez enyhén szólva kínai nekem.
Hol tudom kikapcsolni? Az hogy gyors az írás az mitől lehet? Csak azért mert az eszközkezelőnél nem állítható portsebesség mint a soros portnál,a két különböző LCD-t meg két teljesen különböző programmal hajtottam meg. Elvileg nyomtató van telepítve de USB portra (igaz ez még olyan típus amin van LPT meg USB port is). Nagy hirtelen ennyi jutott eszenbe a géppel kapcsiban.
-
Flagstaff2
senior tag
Csak egy kérdés: miért van az,hogy egy LPT-re kötött LCD hibásan jelenít meg pár karaktert/szemetes a látható kép? Konkrétan: a saját gépemen a régi 4x16-os kék/fehér kijelzőm néha karakterhibásan jelenített meg ezt-azt. A sógor gépén okés. Most a grafikus kijelző szemetel néha ide-oda pixeleket. Aztán ha épp a kijelzőnek azon a részén órákig nincs változás,ott is marad az idők végezetéig. Az alfanumerikus egy közel 1m-es szalagkábellel volt a gépre kötve,de ez a grafikus már egy szétberhelt árnyékolt nyomatókábellel lett megcsinálva. És mint írtam a régi minden gond nélkül megy a sóginál,nálam néha szemetelt...
-
Flagstaff2
senior tag
Nos emberek,elkészült a nagy mű. Valami eszméletlen. Ehhez képest egy alfanumerikus hmm hogyis mondjam. OLCSÓ játékszer!
Olcsó mivel 4-5 alfanumerikus árába kerül egy ilyen és játékszer mert a kinézete meg sem közelíti emezét. Még csak ismerkedek az LCDStudioval de asszem nem kis ideig fog tartani mire teljesen kiismerem. Animált GIF-k meg ilyenek is használhatók. Szal nem gyenge. Lépek is jáccadozni vele!
-
Flagstaff2
senior tag
Jó! Oké! Én asszem hogy ez már egy cseppet sok megfáradt agyamnak.
Információs panelnek információs panel lesz az enyimé is de asszem azé amit fent felsoroltál az kissé túlzás. Legalábbis így elsőre. Valami régebbi ultramini alaplap kitermelhető bárhonnan szaré-húgyé,van rajta PCI vagy ISA,rátolod a netkábeled (mondjuk ha netezni is akarsz a gépen bekapcsolt állapotban csak ezért veszel hub-ot vagy router?
) hozzá valami tárolóeszköz meg memo oszt mehet a kis kijelző főképernyőként,állítólag a linux lekezeli ilyen módon! Engem mondjuk nem fog zavarni ha megy a pc mert 1-hangja csak este a síri csendben kivehető,akkor is csak egy hangyányi szélzaj és más semmi 2-cool'n'Quiet bekapcs,fogyasztás minimális.
Ha meg letöltés miatt itt hagyom akkor meg hadd menjen a gép. Amikor gépközelben vagyok többnyire a monitort bambulom,szal a display főleg parasztvakításnak kell
,persze jó tudni a merre hány métert meg hogy mennyi az idő mert játék közben hajlamos vok elfelejtkezni róla.
-
Flagstaff2
senior tag
Arra azért figyelj hogy legalább az egyik végén bontható legyen a cucc,mert ha gépházba szereled a kijelzőt akkor azt oda be is kell vinni ill a vezetéket ki onnan. És a kijelző nem fér át a PCI helyeknek a fedlapján és az LPT csati is max szétszedve fér ki rajta.
Úgyhogy csak finoman!
-
Flagstaff2
senior tag
Igen.
Egyszerűen arról van szó hogy a kijelző inverz módon működjön-e,vagyis egy adott képet betöltesz a vezérlőprogramba és a kép a kijelzőn hogy jelenjen meg: normál módban (fekete háttéren fehér pettyek (többnyire ha képet akarsz megjeleníteni ez lenne a negatív mód) vagy tegye inverzzé a képet és ami eddig fekete vot az fehér lesz,ami fehér volt az fekete. Ennyi. De ezt minden T6963c-s kontrollerrel ellátott panel tudja,akár a 24D30xxx is! Mert ez kontrollertől függ. Vagyis megoldható hogy fekete alapon sárga pixeleid legyenek,bár kissé idétlen lenne a sárga keret a látható kép körül,uis a látható képernyő és a megjelenített kép között van úgy fél-fél centi minden oldalon ahol a kijelző eredeti színe látszik.
-
Flagstaff2
senior tag
Sztem töltsd le az Emerging Display oldaláról a tech doc-pt. Abban megtalálod melyik betű mit jelent. Így fejből aszondom hogy FSTN fehér háttér+sárga háttérvilágítás+fekete betűk. Az enyimé FSTN fekete háttér,fehér CCFL világítással (értelemszerűen az aktív pixelek fehérek,a többi fekete-inverz a kijelző).
-
Flagstaff2
senior tag
Bármelyik olyan progi amelyik LPT portra kötött T6963c típusú vezérlővel ellátott GLCD-t tud vezérelni,ezt a dolgot alapból lekezeli. Az enyém 24D70NCW típusú,amit a postán láttam az ablakon besütő napocska ellenére kiválóan olvasható volt,sztem egyrész a CCFL világításnak másrészt az inverz kijelzésnek köszönhetően. Én is szemeztem a sárga alapon fekete pixeles kijelzővel,de nekem annyira nem jön be mint egy inverzes változat. Leginkább kék alapon fehér feliratosat szerettem volna,de így is jó.
Még mindíg nem kapok az elképzelésemnek megfelelő csatit brühühühühü!
-
Flagstaff2
senior tag
Elég nehéz sztem ilyesmihez használtan hozzájutni. Lottógépért hiába nyomnám orrba a postáskisasszonyt,nem férne ki a gép az ablak nyílásán.
Szal maradt a csipked. Én is vettem már tőlük 2x16 karakteres meg 4x16 karakteres kijelzőket,utóbbi kék-fehér volt és nagyon szép.
-
Flagstaff2
senior tag
Bővebben: link itt árlisták majd EDT LCD modulok. Kell hozzá még egy CCFL konverter (1510 nettó) meg kell építeni egy LCD Bias áramkört ami a -20V-ot szolgáltatja +5V-ból (segítenek és van IC-jük is meg SMD induktivitásuk is). Szal összköltség csak az elektronika: 20k ehhez jön még a kábelezés,a csatlakozók és minden más egyéb körítés. Kb hasonló dolgokat lehet elérni vele:
Magáról a kijelzőről nem találtam képet,de ha kész lesz egyszer végre akkor linkelek róla képet. -
Flagstaff2
senior tag
Akit esetleg érdekel hogy néz ki egy 240x128-as GLCD kijelző,az nézze meg egy postán a gépilottó feladógépezet kijelzőjét. Na az enyimé épp pont olyan.
Fekete alapon fehér karakterek. Csak lenne már kész.
Ez egyrészt lustaság
másrészt ebben a rohadt városban nincs olyan csati amit szeretnék rátenni.
Szal készülget de eléggé lájtosan.
-
Flagstaff2
senior tag
Gondolom az a 14-15cmx8cm üveglap ami maga az LCD az ilyen súlyos.
Mindenesetre mikor a paculák a kezembe nyomta a cuccot csak pislogtam a súlyának az érzésétől.
Képem perpill nincs róla de a PowerLCD honlapján akad néhány 240x128-as grafikus kijelzőről készített kép. Ha végre üzemelni fog akkor rakok fel képet is.
-
Flagstaff2
senior tag
Tegnap megvettem a kijelzőmet.
Nem gyenge darab... Oké,papírra rajzolva már volt némi fogalmam róla mekkora lehet,de élőben látni egész más. Na meg a papírnak nincs súlya,ennek meg van vagy 15-20 deka. Szal egyenlőre csak a CCFL-es világítást próbáltam ki. Kénytelen voltam a gyári csatit levágni,mert a CCFL konverteren 4 pólusú volt,a displayen meg 5. De műxik szépen és ez a lényeg.
Ma megyek megveszem a cuccokat a DC/DC átalakítóhoz ami még hiányzik,aztán ha időm engedi ma be is üzemelem. Persze a sajátgép sajna szét van szedve,erre meg amiről most vagyok nem akarok feltenni progikat mert eladásra szánt szinte szűz gép. Szal előbb abba kell tápegységet szerelni meg újból összerakni.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #2044 üzenetére
Akkor meg is van a hiba. Nemtom a házhozszállítás díját de gyanítom olyan futárral aki készpénzes utánvétezést vállal, majdnem annyi az utánvét mint a pákahegy maga. Ami már önmagában sem kis lóvé. Ha egyszer megint ott jársz ahol a hegyet vetted,akkor addig csak kihúzod ezzel a heggyel.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #2042 üzenetére
Nagyon könnyen. Az előző pákahegyem nem megfelelő szivaccsal tisztogattam. Annyi is lett a bevonatnak. Nameg gondolom az sem tett jót neki mikor régebbi alkatrészek panelig hajtott lábát azzal egyenesítettem ki hogy ki tudjam húzni. Mást én sem csináltam vele,szal a kettő közül valamelyik.
Ami most van arra vigyázok mint a szemem fényire,jó is már több mint két éve. Vagy lehet hogy szállítás közben sérült meg a hegy?
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #2040 üzenetére
Valószínűleg megsérült a bevonat. Előbb-utóbb kukásítás.
-
Flagstaff2
senior tag
Aha. -27V-ra hálistennek nincs szükségem,beérem -20 vagy -22V-al (még nem határoztam el pontosan melyik LCD-t válasszam),azt tudom hogy valami 5-6mA-t vesz fel az LCD a -20V-os ágon. Az meg nagyon minimális. A tájékoztatás meg magától értetődik.
Remélem jövő héten meg is lesz a lovetta rá ha már mek pestiába,akkor be is tudnám szerezni a szükséges dolgokat.
-
Flagstaff2
senior tag
Oké! Köszi! Tennap este asszem találtam is egy megfelelőt. Ezek az IC-k stabilizálják is a kimenő feszültséget igaz? Vagyis ha (az adatlap átböngészése után) megfelelően méretezet alkatrészekből megépítem,akkor a kimenő feszültséghez nem kell már stabilizátor,hanem ez a kis áramkör megoldja azt a feladatot is? Soha nem csináltam még hasonlót,azért kérdezem.
Mondjuk még át kell kicsit gondolni az egészet mert br 20e ft lenne a diszpléj ezzel a konverterrel meg a CCFL inverterével és ha valami nem jól sül el akkor az ideg megölne (bár a vezetékezés tényleg semmivel sem bonyolultabb az alfanumerikus kijelzőkénél ha az ember átnézi az adatlapot
)
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Flagstaff2 #2028 üzenetére
Hát csak vennék codixosat mert hónapok óta elfogyott csak ''úgy maradt'' a honlap... Francba. Na majd nézek valami mást a chipcadnél. +5 vagy +12V egyenfeszkóból hogy lehetne -16V-ot vagy -20V-ot csinálni? Mert ennyi kellene a chipcad-es 240x128-as moduloknak (típustól függően).
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #2026 üzenetére
Gratula!
-
Flagstaff2
senior tag
Van már valakinek LPT portos grafikus LCD-je? Vennék egy codixos leárazottat a jövő héten, (240x64 pixel) és ha van valakinek ilyen akkor ne tartsa magában a véleményét!
Azt néztem hogy nem kis darab NYÁKon van a cuccos de a többi elérhető árú ilyesmi felbontású sem kisebb. .
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #1998 üzenetére
Páka: 15W bőven elég kisebb alkatrészeket (SMD is) nem túl nagy méretű forrpadra (3x3mm vagy 4mm átmérő) pillanatok alatt fel lehet vele pakolni. Egy pillanatpákához képest fényévekre van a forrasztás minősége. Kpek perpil nincsenek,de soros portra meg alaplapra pakolásztam össze vele IrDA dongle-kat és mások szerint is (mert ugye a készítő azt mond amit akar
) igényesek voltak a forrasztások. A hegyén van bevonat,megvan vagy 8 éve (bár nem gyakran használom mostanában de a hegyén egyáltalán nincs kopás. Egy fikarcnyi sem! Arra kell csak vigyázni hogy a bevonat ne sérüljön. Hőfokszabályzás végtelenül egyszerű. Kicsit kijjebb húzod a páka hegyét (nem kell annak tökig bedugva lennie) és máris hidegebb lesz pár fokkal.
saját tapasztalat. Aztán mikor jó akkor úgyse nyúlsz a hőfokhoz többé.
Amire nem alkalmas: 3-4mm átmérőtől fölfelé vezetékek forrasztgatására (túl sok hőt tud elvonni a hegyről) nagyméretű és nagy hőelvezetésű alkatrészek beforrasztására. Arra viszont a pillanatpáka tökéletesen megfelel.
Érintőkapcsolás: A rajzon van egy relé kontakt, ott kapcsol. Elvileg megfelel a célnak,csak amint a készítő is írja a lehető legrövidebb huzalozás és a lehető legkisebb érintőfelület legyen kiképezve. Az NE555-tel megvalósítható kapcsolás: http://w3.enternet.hu/mklub/zip/sw555.zip
Van a képek mellett leírás,ez a kép két érintőfelületet tartalmaz két kapcsolóáramkörrel ami két kimenetet vezérel (pwr on+reset gomb?) a két külön álló NE555 helyettesíthető 1 NE556-al ami picit ócsibb (kb 2x50Ft helyett 1x80
) és keveseb külső alkatrész kell hozzá valamint rendezettebben el lehet helyezni 1 IC-t mint 2-t. Ha az IC tápellátását megszünteted ezzel azt éred el hogy képtelen lesz érzékelni hogy valaki taperolja az érintőfelületet és nem kapcsol be a PC. Gondolom a pwr on gombot megszüntetnéd a PC elején nem? Minek ha ússe használod (legfeljebb a helyén hagyod hogy ne csak egy ronda lik legyen a helyén). NYÁK rajz: fogsz egy kockás füzetet és elkezded megtervezni a huzalozást... Nem egy ördöngős feladat. Aztán én simán a furatrajzot is elkészítem a kockás papírra (hosszú IC-knél nem a legelőnyösebb én is tom de ez a legegyszerűbb kézi eljárás sztem) és a többi gondolom ismeretes számodra is.
MSN: a regisztrált mailcímemmel elérhető vok (nagyritkán mert ha épp nem vok a gépnél vagy jáccódok akkor nem-nem hagyom a gépet a neten garázdálkodni és letiltom a hálózatról)
[Szerkesztve] -
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #1994 üzenetére
Érintőkapcsolónak NE555-el vagy NE556-al (2 NE555 egy tokban) működő kapcsolást kismilliót találhatsz a guglival. Kulcsos kapcsolót bekötöd az IC tápellátásába és máris meg van oldva a kulcsos kapcsoló kérdése.
de kulcsos kapcsoló helyett egy átalakított USB kulcsot is csinálhatsz valami régebbi esetleg tönkrement USB drive-ból. Egyszerűen az előlapi USB csati vezetékezését (márha van ilyened) úgy alakítod (+ a drive belét) hogy amikor be van dugva,akkor kapjon a ki-bekapcsoló érintőgombos áramkör feszkót.
és a kutyának nem tűnne fel a titkosítós cuccos mert ugye egy USB drive ma már mindennapos látvány.
[Szerkesztve] -
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #1992 üzenetére
http://www.tool-up.co.uk/shop/diy/WEL2015.html?id=AKFoU3MF Itt egy kép róla. A hegye amennyiben normálisan földelt aljzatba dugod akkor természetesen földelt,szal max a fűtőbetétben különbözik egy egyszerűbb forrasztóállomástól (tekintsünk el a drágább,hőfokszabályozott megoldásoktól)
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #1980 üzenetére
Azok a forrasztóállomások hobbiszinten sztem fölöslegesek,bár ha teheted vegyél egyet. 220-as pákák: http://www.cooperhandtools.com/brands/weller/index.cfm?model_list=1&att_id=WEL002&att1=Soldering%20Irons&att2=Consumer%20Soldering%20Iron%20Kits
Most úgy látom a két legkisebb teljesítményű 12 és 25W-os. Táb a kenobis áruházban is lehet kapni valami 7 vagy 8 ezerért. De fő előfordulási területük a nagyobb szerszámkereskedések. -
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #1977 üzenetére
Sima 220-as Weller páka sztem még manapság sem kerülhet többe 8-10e-nél. Hobbiszinten talán az is elég (nekem eddig elég volt).
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #1972 üzenetére
Bizony hogy oldódik! Azért kell rendszeresen megreszelgetni azt a kis kráteresedést a hegyen mert az anyag valahová eltűnik.
Aztán melegít ugyan de nem ott ahol kéne-szépen elkezd megfeketedni a hegyen a gyanta.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #1966 üzenetére
Nekem 220-as Weller (15W-os). A hegyén van valami speckó bevonat,ami nem engedi kopni (ugye a réz ldódik a forrasztóónban). A gyanta a bevonat tövénél meg tud feketedni,de a hegyen max az ón ég meg mattra. Azt egyszerűen lelököm róla és mehet rá a friss.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
PihentAgyMan #1932 üzenetére
Sztem ne próbálkozz ezzel,hanem ha más nem műtsd ki a másik kijelzőt,hátha az legalább 16-os csatival lenne! Mert akkor nem nehéz bekötni,ha jól tom szabványos a bekötés módja (neten bárhol fellelhető,többek közt a topic első pár hsz-a is tartalmaz ilyen linkeket). De ha nem akkor is több eredménye lesz ugyanannyi keccsölésnek.
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
PihentAgyMan #1922 üzenetére
Nettó 1400-ért (Br 1750) sárgás háttérvilágítású,kétsoros displayt vehetsz. Annyit még megér nem?
Hozzá pár apróság ami kell lehet max 800 forint se. Szal olyan kettőfélből ki is jön. Oké,ez legalább van de ha semmire se tudod majd használni akkor sok értelme nincsen...
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
hummerdikk #1913 üzenetére
tegyél rá legalább akkora terhelést mint amit a fúró akksija csinál töltés közben és akkor közel 12V-ot mérhetsz.
Egy trafó terheletlen kapocsfeszültsége mindíg nagyobb mint a terhelt.
-
Flagstaff2
senior tag
Kontraszton próbáltál állítani? Én tegnap és tegnapelőtt raktam össze az első két LCD-m.
Egyik saját,a másik a sógoré. A sajátnál berezeltem én is mert állíthattam akárhogy a trimmereket,nem volt tesztképernyő. Aztán rájöttem hogy a 10K-s ellenállás nem jó helyre van forrasztva. Beforrasztottam helyesen,kép sehol. Tekerem a kontrasztállító trimmert,akkor előbukkant végre.
A sógorét már gond nélkül raktam össze. Ami engem zavar: Szalagkábel van az LPT csati meg az LCD között (~70cm) és néha karakterhibásan jelenik meg egy-két dolog vagy ugrál. Lehet összeszed valami zavarjelet a kábel? Mindkét LCD-vel csinálja. Másik: jaLCD nem követi az A64-em órajelváltozását,mindíg a maxot írja ki. Első alkalommal mikor futtattam még jó volt,de mihelyst 1x felszökött az órajel,már nem az 1000MHz-et mutatta hanem az 1800-at. És azóta is folyamatosan ezt mutatja,pedig visszaesik 1000MHz-re a freki rendesen.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Külpolitika
- Formula-1
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Mikrotik routerek
- Nintendo Switch
- EA Sports WRC '23
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- Samsung Galaxy Z Fold6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest