- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
martillo
tag
Sziasztok,
Ket kerdes...
Nappaliba a hidegburkolatra vettunk szonyeget kisbaba miatt, hogy maszaskor ne fazzon fel, de csuszkal a szonyeg. Milyen modszerrel, eszkozzel tudnam megallitani ezt a folyamatot, ugy, hogy kb fel, egy ev mulva, mikor a szonyeg atkerul mashova ne maradjon nyom. Ergo ragasztani nem szeretnek.
Masik, hogy butorlap sarkabol kellene kivagnom egy 10*10-es negyzetet. Hogyan es mivel vagjam, hogy ne legyen csunya a vagas vonala?Koszonom
-
sketchifun
senior tag
válasz
Chaser #85396 üzenetére
Most is meg lehet tenni, ugyan avval a szabállyal, mint régen: a jelölés tartós kell legyen, tehát zsugorcső. Régen is az volt a szabványos. Az, hogy szigszalagoztak, nem azt jelenti, hogy az jó is úgy.
És bár Te is írtad, utánad valaki mégis hangotemelt a szakma ellen, miszerint csak a pénzt akarjuk elkérni a több munkáért:
Elsősorban, egy villanyszerelő kezét rengeteg szabály köti meg. Kívülről persze egyszerűnek tűnik, konnektornak kettőfeles, világításnak másfeles, oszt jóvan. Így is lehet, illetve, ahogy Chaser is tette, meg is lehet tervezni egy elektromos hálózatot. Persze, időt vesz igénybe, az meg pénz. De például a szeparáltság egy későbbi okosotthon rendszer esetében, egy megfelelő helyre beépített túlfesz levezető, nagyon jól tud jönni. Vagy mondok egy másik példát. A fürdőben szöszmötölsz, fürdés után, az asstony meg a szobában bedugja a zárlatos vasalót. Milyen jó is az, amikor a megfelelő lépcsőzetességgel kiépített megszakítók miatt, valamint a külön Fi miatt nem fejeled véresre a kád szélét. És még millió, észérvekkel alátámasztható ok van, amiért lehet egy rendszert bonyolítani.
-
-
M43g
aktív tag
-
Chaser
legenda
válasz
zsoika #85393 üzenetére
"Táblára ráírni hogy tilos visszakapcsolni" hát, ezen azért mosolyogtam
amennyi analfabéta meg hülye gyerek van, ha az a lényeg biztos ne kapcsolják fel, akkor le kell zárni, eleinte én is úgy csináltam mikor még "mesterek" mászkáltak be, nehogy beleessen vmelyik a kapcsolótáblába, falra fel két léc, arra meg gipszkarton
-
zsoika
addikt
Nem elég csak lekapcsolni. Biztosítani kell hogy senki ne kapcsolja vissza pl. Táblára ráírni hogy tilos visszakapcsolni. Illetve én rövidzárat is szoktam a körre tenni de csak miután megmértem multiméterrel hogy nincs e benne áram akár egy átkötés miatt.
Jártam már úgy panelban ,hogy a nappali egy konnektora a szomszédból volt megtáplálva. -
Chaser
legenda
válasz
macilaci78 #85390 üzenetére
Engem nem ert igy, ne is erjen
gyakorlatilag a kismegszakitok latjak el most a kapcsolo szerepet, ismerek minden kort, mi hova megy, de ha ismeretlen jon be es veletlen vmelyik kabrl vege a dobozban nincs szigetelve es ugy dont megfogdossa ne legyen megrazo elmenye, egyik kisoregnek pl heppje mindenhova odanyulni
Amikor felrugtam egy vodor vizet a furokra, aztan meg egyet, azert meglepodtem mert nincs aramfi rele vizsgazott, de mar kismegszakito is, es a fomegszakito is egyszer, de azert jobb ha nincs rajuk szukseg
-
föccer
nagyúr
baxot már meg engemet a zöld-sárga mert 1: figyelmtlen voltam, 2: nem volta körültekintő, 3: szar volt a ház földelése.
ki kell mérni, hogy mekkora feszültség van benne a fázishoz képest. egyébként meg teljes áramtalanítás (és ha ismeretlen a rendszer akkor plusz rámérés)
üdv, föccer
-
Chaser
legenda
Mondok jobbat, dolgozott az oreg egy mernoknel, minden egyes konnektor kulon kismegszakitora kerult, fixen mbcu kabelezve vakolatban, valami 300 kismegszakito lett a vegen, nem felujitas, teljesen uj epites
Lehet h 20e-t megsporoltam volna ha mindenhova 1,5-es vezetek megy, de tobbet biztos nem, abbol toredeke kellett a 1,5-eshez kepest, egy kivetelevel mind kozel van a kapcsolotablahozSzerk:
ivana
En indokoltam ennyi kortennyit kertem, ha smart rendszer lenne kesobbiekben az pl meghalalja, keves kotes van, minel kevesebb kotes annal kevesebb
hibalehetoseg
32a-em van, 16-rol bovitettem, klimanak kulon 10 v 16a
Konnektor meg inkabb tobb legyen mint kevesebb, kesobb mar ne kelljen barmolni mert valahova kellene de nincs, csak a konyhaban van 15 korul, pc sarokban 2*5-os sor, akinek van pc-je tudja mennyi konnektort eszik periferiakkal, aki meg szokott fozni tudja mennyi gep hasznos kozben, 50 konnektornak el is ment a fele -
válasz
Chaser #85374 üzenetére
20 aramkornel
37nm-en 50-55, 15-20 kiallassalSzerintem 50 konnektor otthon a 140m^2-es házban nincs. Körből van kb. 20 körül, de van bemenet is rendesen, két nappali óra, mindkettőn 2x25A, meg egy éjszakai azon is 25A. Pedig villany sütő és két villanybojler is van, illetve amíg nem megy a kazán a fürdőszobákban szokott menni olajradiátor este. 37m^2-en szvsz már 8 kör is overkill tud lenni, mennyi a bejövő? Társasházban az se szokott sok lenni.
bejovore is az orahoz 10mm-es kis tulzassal vinne az egesz hazat 10mm^2-est kell rakni legalább PEN vezetőnek. A fázisnak bőven elég 4mm^2 vagy 6mm^2.
A villanyszerelők imádnak minden francot kötözgetni, mert azért jó pénzt lehet elkérni. Műszakilag viszont semmi sem indokol ennyi kört.
-
Chaser
legenda
A villanyszerelessel kapcsolatos velemenyem tobb villanyasz velemenyen alapul, egyikuk egesz eleteben azt csinalta/csinalja, ha te is az vagy es nem egyezik a velemenyetek konzultaljatok meg
Egyebkent azt is mondta, h boven tul van biztositva a szabvany, bejovore is az orahoz 10mm-es kis tulzassal vinne az egesz hazat, de azt irjak elo, azt rakja, en is amondo vagyok az ilyen nem baj ha felulmeretezett, abbol baj nem lesz
Regi rendszerekben esetenkent sok kokanyolas volt, amit 16a-re mereteztek nyilvan hosszutavon nem fog vinni elektromos sutot, fozolapot, mosogepet, mosogatogepet stb
Magam reszerol meg annyit villanyoszkodtam h megterveztem, huztam be kabeleket, csinaltam doboz helyeket, beraktam dobozokat, par kabelt wagoztam, utana ki is probaltam, kotodobozomat, kapcsolasokat mindent villanyasz csinalt, vegere megertettem a vilagitas mukodesi elvet is, de ilyennel nem jatszom, ha elkepzeles van riasztom a villanyasz bacsit o meg bekoti amit kell -
pjen
félisten
A csillár ventiken(van kettő)a bekapcsolást több féle képpen meg lehet oldani,de legegyszerűbb a két saját zsinór kapcsolóját használni.Egyébként,hogy van huzalozva?Jön egy szál fixen,az a nulla,jön egy kapcsoló szál,és a fix föld?Vagy ahogy régebben csinálták a csillár kapcsolást?Fix nulla,;a kapcsolónál egy bejövő fázis és két elmenő kapcsoló szál?
-
pjen
félisten
válasz
Chaser #85374 üzenetére
Félre értesz,nincs nekem semmi bajom a rézzel,én sem tennék már alut,főleg mert nem is kapni.Viszont,ha betartottak minden szabályt nem volt azzal gond.Te is írod,hogy a falban elégett az MM fal mert túlterhelték.nem a huzal keresztmetszethez megfelelő volt a kismegszakító.Ez az MM Cu vezetékkel ugyanúgy megtörténik,ha túlterhelik.
#85334) Chaser:Természetesen elmondhatod a véleményed,de mindíg Tedd hozzá,hogy szerinted.
-
Chaser
legenda
Ez egy nagyon regi epulet, talan 50-es evekben volt lakasokban vezetekeles utoljara, olvastam itt is olyat, h valami papirba burkoltak a vezeteket, masik szomszednal a falban egett el az alu mm fal, szepen tulterheltek
Nalam nem volt gond a regi aluval az.oranal, de cserelte az oreg talan 10-es rezre ami szabvanyban van, gyarilag itt 16a volt, az nem egy nagy tortenet, ebben a laksban a legnagyobb fogyaszto egy mosogep voltSzerk:
M43g
20 aramkornel gondolhatod mennyit kellett vesnimivel fix kabelezes, ezert ugy csinaltam h.kesobbiekben mindennek meglegyen a helye, ennyit tudtam tenni, cso par vilagitasnal van, mashol nincs, ha jol tudom van "kabel kereso" gep, gondolom valami speci femdetektor, ha vki finom munkazni akar meg tudja oldani, mivel egesz lakas gipszkartonpzva van, szepen meg lehet talalni mindent, csak egy szurofuresz es szike kell hozza, szikevel ki lehet vagni szepen, kis rutin kell hozza
Vilagitasbol nagyon sokat csinaltam, nem feltetlen kell hasznalni, de ha van ra igeny adott, a kb 3,5nm-es furdoben pl 3 helyen vanlakas felen almennyezet, ott is lehet trukkozni meg kabelekkel ha valaki nagyon akar, azt is nagyon konnyu bontani es visszajavitani
Volt nemreg valami villanyasz mernok mas okbol, egybol azzal kezdte de sok konnektor van37nm-en 50-55, 15-20 kiallassal
-
M43g
aktív tag
válasz
Chaser #85365 üzenetére
Nálam lehet, hogy becsípődés, de én mindent cseréltem rézre, amit tudtam. És csőben mindenhol, még a plafonon is.
Példa1: ahol most lakunk át akartuk rendezni a nagyobb szobát, amerikai konyha-nappalivá. A cső a csillárban megfelelő helyen volt ahhoz, hogy finoman megfúrva a glettet, kézzel a kátrányos csövet kibontva, a szerelődoboz felől betolt vezetéket kipiszkálva fel lehessen az asztal fölé rakni két lámpát. Ezt MM falnál meg nem csinálod.
Példa2: a pincében volt egy jó mélyen levő kötő doboz, kerek, még menetes fedővel. Leégett róla a rácsavart szigetelés, akár ki is gyulladhatott volna. Fekete volt az egész doboz belseje.
Példa3: jobban szeretjük a mennyezeti ventilátort, mint a klímát. Nem tudjuk kulturáltan bekötni, mert 3 eres réz van a plafonban. Végig kéne vésni az egészet, ha ilyet szeretnénk.
Én ezek miatt vállalom a több vésést, és a plusz költséget, ahol csak tudom és ahol van rá mód.
-
pjen
félisten
válasz
Atomgeszi #85369 üzenetére
Ez egy sima villany kapcsoló,bemegy a fázis,napocska állásban simán,hold állásban egy másik kimeneten egy fűtő ellenálláson keresztül kapcsolja a szivattyút.Egy próba lámpával válaszd ki a kivezetéseket.Nem volt már 20 éve ilyen a kezemben,lehet több féle megoldás,azért kell a próba lámpa.
-
M43g
aktív tag
válasz
canniball #85279 üzenetére
Nem lehet, hogy azért ingadozik akkor is jelentősen a nyomás, mert a dinamikus nyomás alacsony nálad?
Nálunk kb. 6-7 bar nyomás épül fel, ha semmi nem folyik, és kb. 1 bar nyomással csökken, ha 1 vagy 2 csap teljesen ki van nyitva.El tudom képzelni, hogy mondjuk 5 bar lenne a statikus nyomás maximuma, 4 bar-ra beállítod, és 1,5-2 barral csökken a nyomás a csap megnyitásakor, így 5-1,5 (2) = 3,5 (3) bar lesz a dinamikus nyomás, nem 4.
Nagyobb ingadozásnál még jelentősebb. Ha meg kisebb az ingadozás, akkor a stabil 4-et tudhatja talán.
Persze lehet hülyeséget írtam, ha valaki okosabb, javítson ki.
-
Atomgeszi
nagyúr
Köszi.
És akkor e szerint hogyan kössem be?
A termosztát kimeneti reléje három potenciálmentes csatlakozási
ponttal 1 (NO); 2 (COM); 3 (NC) rendelkezik, melyek a hátlap
belsõ oldalán, egy belsõ burkolat alatt találhatók. A szabályozni
kívánt készülék két csatlakozóvezetékét fûtés szabályozása
esetén a sorozatkapocs 1 (NO) és 2 (COM), a relé nyugalmi
állapotban nyitott kapcsaira, hûtés szabályozása esetén pedig a
hûtõkészülék két csatlakozóvezetékét a 2 (COM) és 3 (NC), a relé
nyugalmi állapotban zárt kapcsaira kell csatlakoztatni. -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
Flowtation #85269 üzenetére
Ahh.. az elemet már értem, mert tárolja a napokat..
-
pjen
félisten
válasz
Chaser #85365 üzenetére
Igen,ez nagy előny,mindent lehet fotózni.Tíz év múlva is vissza kereshető,mi merre megy.Viszont ha az óránál gyúlad ki valami az inkább trehányság.A szolgáltató a légvezetékes bekötéséket most is AL vezetékkel végzi.Nálam most megbontották a + óra miatt,nem volt az alunak semmi baja.A szülői ház 64 ben épült és azóta is az eredeti AL drótok vannak,hiba nélkül.
Mezis:Igen sajna az alu nyomás alatt megfolyik,ezért tettünk régen rugós alátétet.
-
Chaser
legenda
En nem vetem meg az alut
de mar lejart az ideje, szomszed neninel majdnem volt mar lakastuz, epp otthon volt mikor kigyulladt az oranal valami kanoc
Bovitesre gondoltam, elore bovitettem, ha ide vkinek meg konnektor v vilagitas kell az beteg ( : kabelek szabalyosan vannak, nyilvan kornyekukon nincs furkalas es akkor nincs gond, ha veletlen elfurja valaki eppen megoldhato, kibont, kotodoboz, wago, rogzitettem mindent hol megy kabel, ha eladnam a lakast es uj tulaj ennek ellenere elfurna valamit az mar az o baja, van par szaz kep amin minden kabel helye beazonosithato -
macilaci78
nagyúr
válasz
bazsimano #85361 üzenetére
Az mindegy, nekünk zárt udvarunk van és ott sem lehet mókolni.
Ja, amúgy a klíma kültéri egységek is ugyanígy szabályozás alá esnek, legalábbis a mi kerületünkben. A szabályozás meg egyszerű: tiltja a saját erkélyen az utcáról nem látható módon elhelyezetteket leszámítva.Egy kiskapu van, ha építésszel megtervezteti a ház, hogy egységes legyen: mindegyik lakásonként egymás alatt, egységesen.
-
Chaser
legenda
válasz
zsoika #85360 üzenetére
Nem tudom milyen, azt sem tudtam h van belole hoszivattyus, 3-400w fogyasztast mondott, de keveset kell mennie, helyet beterveztem, egyelore ennyi
pjen direkt raktam fixre a kabeleket, ha elozo lakaaban mukodott a 40 eves mm alu fal, jo esellyel itt is fog a rez
igy is sokat kellett vesni, csovezessel dupla annyi lett volna minimum
-
bazsimano
őstag
válasz
zsoika #85360 üzenetére
mi meg 2014.15ben a kovetkezo vettuk : trotec 68e
macilaci: igen ezt nezegettem en is. bar nalunk a homlokzat nem utcafronti hanem befele a kert fele nez...nem tudm, hoyg ez mennyire konnyiti meg a dolgunkat.
kicsit razos mert a tarsashaz az 4 hazbol al, olyan 300 vagy tobb lakas.
na majd utanajarok, hogy hogyan lehetne megoldani a dolgokat -
Chaser
legenda
válasz
gerisz23 #85347 üzenetére
inkább túlbiztosítom mint alul, kismegszakítókat majd egyszer cserélem kisebbre
zoli03 bontókalapács a hivataos neve, de sokat fúrtam vele, villanynak dobozokat pl, anyagot is azzal keverem ha nem glettről van szó
bazsimano
szomszéd srác páramentesítőt vett, földszinti lakás, alatta pince, bő 100 éves épület, hő/víz szigetelésről nem hallott az épülettavaly ajánlottam neki, megvette, azóta megszűnt a penészedés náluk, aldi/lidl 50e-s kategóriát vett
-
macilaci78
nagyúr
válasz
bazsimano #85357 üzenetére
Amibe nemrég futottam bele: kerületi önkormányzat építész irodájától megkérdezni, hogy milyen engedélyekre van szükség. Településképileg egyáltalán engedélyezhető-e a homlokzat megváltoztatása.
Mivel társasház, így a lakóközösség írásos hozzájárulása kell, amit kiviteli, műszaki tervdokumentáció és látványterv alapján tud megszavazni. A hivatal olyan határozatot nem fogad el, hogy "csinálsz, amit akarsz, nekünk mindegy".Nálunk öt lépcsőházas társasház van, ebből 4 lépcsőház településképi szempontból kiemelten fontos útvonalon van, így eléggé meg van kötve a kezünk, de mivel az 5 lépcsőház képez egy egységet, így a kimaradó lépcsőház esetében sem szabad eltérnünk... Lépcsőházi üvegportálok cseréje a téma nálunk.
-
bazsimano
őstag
válasz
zsoika #85356 üzenetére
igen ezeket csinaljuk is. trotec geppel teszi a dolgat...szelloztetunk is ...nem orakat inkabb tobbszor intenziven
ahogy irtam a jovo tenyleg az hogy befalazni ezeket a nagy ablakfeluleteket, es rendesen szigetelni az erkelyt is...
es igen az elso lepcso, valami hozzaerto csapattal megtervezni.nem koklerekkel
koszonom a tippet! -
zsoika
addikt
válasz
bazsimano #85355 üzenetére
A pára, penész elleni harc többlépcsős.
1., minél kevesebb pára: konyhában a tűzhelynél páraelszívó, szárítógép, hőszivattyús páramentesítő gép használata,
2., a maradék pára átszellőztetése, kivezetése: szellőztetés, aereco, helios, egyéb friss levegős légcserélők stb.
3., hőhidak megszüntetése: szigetelés, gázzal töltött ablakok , egyéb épület szerkezeti kialakítások.Tőlük kérj ajánlatot [link]
Korrekt cég. Nekem megtervezték és hagyták hogy én csináljam meg magamnak.....természetesen tőlük vettem a beépítendő szellőzőket. -
bazsimano
őstag
válasz
macilaci78 #85349 üzenetére
nem nem ...ez meg a regi
) szerencsere...
ezert kezdtem el a fejtorest, hogy majd a jovoben, ha sikerul sporolni akkor majd nekialljak...hiszen nem ket forintrol van szo) es most nagyon meg vagyunk zuhanva , ugyebar
olvasgattam es valoszinu kell a lakotarsak jovahagyasa...nem tudom, hoyg ezt mennyire veszik komolyan, ugy ertem, hogy valamelyik szomszed fel fog jelenteni ?
ilyenkor telen nagyo nagyon hideg erzet van ott a nappaliba, hiszen csak egy radiator van, es szerintem az sem a legjobb helyen...majd a felujitasnal valoszinu azt is at kell valahogy alakitani.
aerecot en is nezegettem mar, de eleg huzos ajanlatot kuldtek...
-
zsoika
addikt
válasz
bazsimano #85314 üzenetére
A párásodásra ajánlom az Areco vagy Helios rendszereket. Nekem Aereco van beépítve az ablakokba (hygro-s), fönt a Roto tetőablakokban meg gyári bevezerők vannak.....kivezetőt meg a fürdőbe kell tenni. Nekem ilyen van .....szintén párára nyit-zár hyhros
Így a kéményhatást kihasználva egédenergia nélkül szellőzik a lakás. -
-
Ferike81
senior tag
Most olvastam át az utóbbi 4-5 nap eseményeit itt a topikban. Lenne egy észrevételem a Rimano plus témához. Tavalyi év végén kezdtük a házfelújítás festés részét. Minden falon hálózás, glettelés, élvédőzés, festés. A hálót Finofill-el raktam az emeleten, és egy szobánál a simító réteget finobello-val csináltam. Könnyen kezelhető anyag, és ami nagyon pozitív, hogy nem kell kapkodni, hogy rámszárad, mert egy jó órán át kezelhető a bekevert anyag. Eredmény, hófehér fal glett után. Az alsó szinten volt festőbrigádom ismerős szakikból. Azt mondták, hogy Rimano plust vegyek. Ott a háló is ebbe lett rakva és a második réteg is az volt. Keverése egyszerű, bár picit több odafigyelést igényel mint a Finofill, de jól feldogozható, hófehér fal. És volt egy előnye a Finobello-val szemben, hogy csiszolásnál nem porzott annyira. Keményebb felületet képez. A Rimano-nál nem tudtam a körmömet belenyomni a glettbe, míg a Finofill picit puhább. 1 paletta Rimano, és bő fél paletta Finofill lett bedolgozva.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
bazsimano #85314 üzenetére
Ez már az új lakás? Ha igen, akkor sok a víz még a falakban, betonban, festékben, ezek csapódnak le. Fűtsél, szellőztessél akár ötször fél órákat is naponta.
Mikor én költöztem új építésűbe, ez megoldotta a problémát, pedig eleinte a belső párkányról is csurgott a víz. Penész nem volt, de még márciusban is gyöngyözött az ablak, szóval sokáig tartott.
-
gerisz23
őstag
válasz
Chaser #85344 üzenetére
Remélem az összes fúrógépeden 2,5- es gumikábel van
Kicsit túltolod ezt a témát...
De nézzünk a dolgokat másik szemszögből.Menetzárlatos lesz a mosógéped motorja,de megy azért még csak melegszik.Finomul bebiztosítottad 2,5-es Mcu 16A ami később old le minthogy a mosógéped kigyullad.Ez csak egy sarkított példa.
A lakástüzek amennyiben villany okozza vagy régi vagy kontár szerelés miatt vannak,régi alu,rossz kötések stb.
Egy konkrét példa:Ausztriába használnak átfolyós vízmelegítőket,18KW a legkisebb ahogy megnyitod a melegvizet egyből fűt.Osztrák szerelő csinálta,3fázis kell a berendezésnek,kb 30 méter 1,5-ös Mcu köszöni jól van pedig 16A-ra volt beállítva a rendszer fázisonként,a vezeték alig volt langyos használat közben. -
TeeJay
félisten
válasz
Chaser #85344 üzenetére
nálam 80x40-es kábelcsatornában fognak menni a kábelek a folyosón és direkt dupla kábellel terveztem a fürdőt mert ott 2 konnektor van a panelben. az egyik mosógépnek azon van földelés megy egy földelés nélküli villanyborotvának. mindkettő kap zsír új konnektort meg 1,5-ös MBCU-t és akkor mehet a mosógép is
meg a hajszárító is patent földelt konnektorral külön körön!
igaz egyszerre csak akkor ha már megvolt a bővítés legalább 25A-re
de majd átszámolom mennyivel kerül többe a 2,5-ös kábel azon a 8-10méteren és akkor fürdőbe duplán fog menni és kész. többi helyre baromira elég lesz az 1,5-ös is
hegeszteni se fogok meg flexelni se
vagy ha mégis faternak van 230V-os hegesztője ami nem veri le a 13A-t flexből meg van neki 125mm-es az is elszalad 13A-en és panelben más extra nem lesz -
Chaser
legenda
válasz
fero02 #85342 üzenetére
no, játékfúró a maga 5-800w-jával
a nagy fúróm 1,5kw-os, pl mikor klímát szerelték játék fúróval sokra mentek volna, talán 100-as lyukat kellett fúrni a csöveknek, én is 100-ast fúrtam venti elszívó csőnek, 40-es téglafalban kis fúróval mókás lenne - dobozmarót bele se tudnám fogatni -, de ha pl burkolnak, csemperagacsot ((( : sem valószínű, h kis fúróval dolgozzák be, ha meg kiegyenlítőzni kell azt biztos nem, a 1,5kw-os is megizzad alatta
nálam megy minden, nem volt gond, lehetőség szerint bolond biztosra terveztem, belekerült pár száz m kábelbe de sebaj:d ha korlátlan pénzem lett volna minden egyes konnektor külön körön megy, akkor lenne vagy 50 kör, így "csak" 20 van, meg a klíma
külön körök akkor is hasznosak ha valaki "okosítani" akar, és ahogy észrevettem sokkal egyszerűbb úgy dolgozni mintha kötni kell, csak anyagban sokkal több és többet kell vésni a több kábel miattszerk:
TeeJay nálam nem csövezve vannak, vakolatban, gipszkarton alatt, álmennyezet felett, anno filóztam is, mért kisebb a csőben húzott terhelhetősége, ez is szóba jött, h a cső amiben van hőszigetel és melegedik, eszerint nem jártam rossz nyomon
te lakásod, te pénzed, a különbözet mennyi lenne, 5-10e ft? -
TeeJay
félisten
válasz
Chaser #85338 üzenetére
itt is van egy jó leírás [link]
A vezeték terhelhetősége
No itt aztán nagy a tudatlanság és a kavarodás.
A vezetékek terhelhetősége nem csak a keresztmetszettől függ! Függ a vezeték elhelyezésétől is. Három csoport van:
A csoport: vakolat alatti védőcsőbe, vezetékcsatornába húzott vezetékek. A mai lakások, házak esetén ez az amivel számolni kell, akkor is, ha az így elhelyezett vezetékek terhelhetősége a legalacsonyabb! (Számunkra EZ az érdekes, ezzel kell számolni. A védőcsőbe húzott vezeték sokkal jobban melegszik, mint a bevakolt, ezt tetézi még, hogy sokszor több vezetékez egyazon védőcsőbe húznak, ezek aztán egymást is melegítik.)Lakóépületekben az alábbi méretek relevánsak (réz, „A” csoport):
1,5mm^2 – 16A terhelhetőség – 13A biztosíték – 2990W terhelést bír (230V-on)
2,5mm^2 – 20A terhelhetőség – 16A biztosíték – 3680W terhelést bír (230V-on)
4mm^2 – 27A terhelhetőség – 20A biztosíték – 4600 terhelést bír (230V-on)
6mm^2 – 35A terhelhetőség – 25A biztosíték – 5750W terhelést bír (230V-on)
10mm^2 – 48A terhelhetőség – 35A biztosíték - 8050 terhelést bír (230V-on)
Azért kell egy fokozattal kisebb biztosíték, mert a biztosíték a vezetéket kell védje! Vagyis a vezeték maximális terhelhetősége alatt le kell oldjon!vagyis úgy van ahogy írtam
és dupla áron minek húzzak 2,5mm kábelt ha csak +3A-el nagyobb kismegszakító mehet úgyis rá
jó lesz a fürdőbe a duplán behúzott 1,5mm2 MBCU és akkor nincs gond -
Chaser
legenda
válasz
Chaser #85338 üzenetére
biztosítsák*biztosítják
szerk:
mai klímák nem sokat esznek, ha csak hűtésre van használva 3,5kw-osom megállt 1kw alatt a kánikulában, 100 légm3-t kellett hűtenie, fűtésnél tavaly -15-nél ment fentebb, de olyankor egy 160w-os fűtőszál is megy alapból
vmelyik éjszaka mértem, 14-15 órát ment, 7kw-ot evett - a digitális főmérőn néztem -, fél kwh óránként, 27 fokra állítttam, előtte nem volt még ebben a szezonban fűtve a lakásszárítógép: én nem tudom mosógépre rakni, ugyanis konyhapult alatt lesz, de azért beterveztem neki helyet máshol
egy alternatíva, páramentesítő, ha értelmes van szárító funkciója, kb 3 óra alatt szárazak a ruhák és víz sem kerül a lakásba - lehet a végén nálam is ez lesz, páramentesítőt mindenképp fogok venni - -
zsoika
addikt
válasz
TeeJay #85337 üzenetére
"mondjuk szárítógépet úgysem veszek csak mosógép lesz rajta" Nana...csak figyeld! Ha van gyerkőc (pláne ha több) szinte kötelező....illetve télen nagy páraterheléstől szabadítod meg a lakást. Helyet nem sokat foglal mert egymás tetejére rakható a mosógéppel. Szóval ha most nem is húzod be a 2x 3x1,5mm2 kábelt ,legalább csinálj egy csövezést neki illetve egy tartalék helyet az elosztóba.
A klímával kapcsolatban nincs miért aggódnod . Az én 2,1kW os hűtő/fűtő on-off -os klímáim "D" kategóriásan fogyaszt 900W-ot. A mostani inverteresek ennyiből 2,6, 3,2 kW hőenergiát is előállítanak.
-
fero02
nagyúr
válasz
zsoika #85336 üzenetére
Persze, van sok hülyeség, de én amondó vagyok, hogy több szemszögből érdemes megvizsgálni az ilyen dolgokat és nem kell mindig negatívan kezelni.
TeeJay: azért, mert akkora kábelhosszra a megengedett feszültség esés az adott teljesítményhez a tűréshatáron belül lesz. De számunkra nem ez az "érdekes", hanem az elosztótáblától a dugaljig. Amit Te írtál az a gyár felelőssége. A fürdőbe a 2 külön kör jó dolog.
Ezt a linkelt táblázatot meg hagyjuk már. Ráadásul egy oszlop hiányzik is belőle. És nekünk amúgy sem a vezetők terhelhetősége, hanem a biztosítása a kérdés. -
Chaser
legenda
válasz
fero02 #85335 üzenetére
fúró is lehet - nem pont háztartási készülék de nehezen van olyan háztartás ahol nem kellene néha fúrni - , illetve sütő, bár nem mértem kezdetit mit tud felvenni, de ha "beáll" 4kw is volt, gondolom főzőlapok is tudnak nagy indítási áramot felvenni, hősugárzók
nálam ha jól rémlik b16 van mindenhol, de nem foglalkoztam vele, 1,5-es mbcu a leggyengébb láncszem, az is csak max porszívónak, betervezett "nagyoknak" 2,5-es van külön körökön, sütőnek még erősebb, kötés kevés van, eddig minden gép elindult gond nélkül, legyen az porszívó, flex, nagy fúró, akár porszívó és nagy fúró egy körről, nem volt olcsó a sok kábel, de ha utólag kell barmolni az sokkal drágább, de mindenki úgy csinálja ahogy akarjaszerk:
TeeJay passzolom h mért azzal szerelik, de megint csak a távolság jut eszembe, 1,5-2m a kanóca kb? de az a kanóc, ami a falban fut, lehet akár 20m is, vagy több - nálam van olyan ami 20m -, gondolom minél nagyobb annál nagyobb feszültségesés léphet fel
ahol én nézem még mindig 10a-t látok ismegszakítóra 1,5-es réz esetén, ha mbcu akkor is, terhelhetősége nagyobb utóbbinak, gondolom azért biztosítsák felül akár 2x-esen is, h 1% esélye se legyen elektromos tűznek, megérteném ha itt vagyonokról lenne szó, de nem, valamivel drágább, de ideális esetben 10-20 évre veszed a kábeleket, nem pár hónapra
egyébként v olvastam, v vmelyik villanyász mondta, h az csak egy dolog, h 1,5-es, nem feltétlen lesz annyia kábelt teljes hosszában, de ezt ugye csak akkor tudod 100%-osan, ha leblankolod az egészet és megnézed, az meg nem túl életszerű, tehát a gyártási szórás is bele van kalkulálva ebbe a matekba -
TeeJay
félisten
válasz
Chaser #85334 üzenetére
akkor miért van a mosógépnek 1,5méteres 1,0-ás sodrott kábele ha 2,5mm2 tömör réz kellene alá 16A-es megszakítóval? fura de még sosem éreztem hogy a mosógépkábel melegedne pedig 1,0mm2 sodrott vs. 1,5mm2 MBCU szerintem nem ugyanaz
túl lehet méretezni de minek?
1x 2,5mm2 helyett 2x1,5mm2 MBCU a fürdőbe szerintem többet ér két külön kismegszakítóra
mondjuk szárítógépet úgysem veszek csak mosógép lesz rajtade holnap tényleg megnézem mit fogyaszt az új Electrolux mosógép, porszívó, meg a Remington 2000-2400w hajszárító és ahhoz méretezem a lakást
óránál meg C16 van most azt remélem C25-re legalább de ha lehet C32-re cserélik
aztán akkor bőven el leszek 2 klímával is bármikor gond nélkülChaser :
az 1,5mm2 rézkábel azért kaphat max 13A-t mert azt órákon át bírni fogja
16-ot is bírna csak ott már biztos melegednesőt 25A-t is bírna C csoportban akkor 13A alatt meg ne égjen már
[link] -
zsoika
addikt
válasz
Chaser #85334 üzenetére
"a terhelhetősége, biztosítéka meg 10a, valószínűleg azért 10a, mert ha 16a amit a kanóc bír, már rég leéghet mire leold a kismegszakítója"
Igen. Sokszor tapasztalom (főleg panelban) hogy a vezeték cseréje nélkül cserélik a biztosítékot 10A-ről , 16-ra.(#85335) fero02: Nálatok szakemberek ülnek ,de a hivatalokban ahol a törvény készül .....hát csak remélni tudom hogy ott is(de nem).
Nem azt mondom hogy nincs pozitív hatása a szabályozásnak, csak nem kell mindent elhinni. -
fero02
nagyúr
válasz
zsoika #85333 üzenetére
Hát akkor több körre kell bontani és nem egy fél lakást bekötni egy km alá. De ezt leírtad Te is az első mondatod végén. Akkor nem értem, minek is kell a C-s km? De folytassuk, napjainkban mi számít "hirtelen áramfelvételű cucc"-nak? Eddig egy épkézláb példa volt (az is határeset), a porszívó.
A zárlat teljesen más dolog, ne is keverjük ide.Szerintem meg de. A FAM BSZ (Feszültség Alatti Munkavégzés Biztonsági Szabályzata) azt írja elő, hogy a FAM védőkesztyűt (elektrotechnikai gumikesztyűt) évente kell bevizsgáltatni. Nálunk a cégnél (Eon) ezen szigorítottak és félévente kell. Első a biztonság. Mi ez, ha nem egy pozitív indoka a "túlszabályozás"-nak?!
Chaser: A sok "villanyászbácsi" még napjainkban is sokszor a régi dolgokra hivatkozik, vagy azt veszi alapul, jelzem helytelenül. Én nem tudom Te kikkel beszéltél és milyen szakmai szintet képviselnek, de nyugodt szívvel leülnék velük beszélgetni pár dologról.
Nekem nincs szükségem jelen helyzetben matekozni, azt már megtettem a vizsgán (és előtte a tanulmányaim alatt folyamatosan) és a jövőben is ezt fogom tenni, de nem ilyen piti dolgok kapcsán. Próbálsz érvelni, de ne vergődj... ragadt rád sok minden a neten összeollózott dolgokból és a villanyászbácsikkal való beszélgetésekből, de az még nem elég. A többi mesét hagyjuk. -
Chaser
legenda
válasz
fero02 #85299 üzenetére
pár villanyászbácsival beszéltem, az közös volt bennük h mosógép 2,5-es kábelen megy, nem 1,5-en, aki ezen cigánykodik hát egészségére
1,5kw-os bojlernek biztosan elég 2400w, azt azért matekozd bele, lehet h 3-4-5 órán keresztül kapja a terhelést folyamatosan, ahogy melegszik csökken a terhelhetősége is, arra se véletlen 2,5-est mondott minden villanyász
az se véletlen van kitalálva, h nagyfogyasztó külön körről menjen, hiába bírná a kábel, kötésnél megint csökken a terhelhetőség
nagyfogyasztó az 1kw-os mosógép is, ha nem az, akkor mi az 50w-ot fogyasztó tv?
nem mondtam h az alu tiltva van, azt mondtam ha hozzá kell nyúlni a méretlenhez, akkor a régi alu az kuka, mivel a szabványban réz van, ha nincs mod akkor persze kutyát nem érdekli
pl ha benn van az óra azt se bántják, akkor sem ha teljesítmény növelés van, de ha másik óra is kerül mellé benn már nem maradhat
ávk-t meg ha rakatni kell egy villanyásszal, azt nyakon kell vágni és hívni olyat aki tudja a dolgát, külön kérés nélkülzsoika
a terhelhetősége, biztosítéka meg 10a, valószínűleg azért 10a, mert ha 16a amit a kanóc bír, már rég leéghet mire leold a kismegszakítójapjen
sztem elmondhatom a véleményem, az egyes kábelek terhelhetősége/biztosítéka pedig szabványban van rögzítve, aki meg tanult fizikát, az tisztában van vele h van egy névleges érteék, meg van egy gyakorlati, ami sok mindentől függhet, nem véletlen paraméterezik felül a hálózatotYAS-dude
ha a javaslatodra szorulok majd értesítelek, addig is köszönöm a felém irányuló figyelmed, de nagyon örülnék ha meghagynád másnak, holnap ha felém jársz, csak neked keverek egy fél vödör csemperagacsot, rád is kenem ha úgy nagyobb nyomatékot kap ( :szerk:
ivana próbáld ki, utána nyilatkozz, komfortérzetben az izzószálasok közelében sincsenek az elektromos radiknak, én próbáltam, nem véletlen drágábbak, akár mint egy központi fűtés cirkó és gáz nélkül -
zsoika
addikt
válasz
fero02 #85330 üzenetére
Az hogy hamarabb megszólal...kvázi kevesebb fogyasztó egy körre, vagy ha úgy tetszik akkor még több külön kör a hirtelen áramfelvételű cuccoknak.
Pl. Flex vagy ütvefúró arra a körre már nem mehet csak egy másikra ami C-s....mi ez, ha nem az ami
Ha zárlat van az kinyom mindent ...legyen az C vagy B ."A túlszabályozásnak is szokott oka lenni, nem csak jókedvében találja ki a szabályalkotó." Jujj....ez nem teljesen így van szerintem.
Pl. A tűzivíz rendszereknél a szárazvezeték kötelező kiépítése pont egy jó példa. Van mert kötelező, de a tűzoltók nem használják. Ők saját tömlőjükből építenek a lépcsőkön fölfelé gerincet. -
fero02
nagyúr
válasz
zsoika #85328 üzenetére
Mi ebben a túlbiztosítás szerinted? De most komolyan, nem kötekedésként kérdezem. Ha van kedved írd le a véleményed, akár több szemszögből is megközelítheted a dolgot. Érdekelne miként látod.
A túlszabályozásnak is szokott oka lenni, nem csak jókedvében találja ki a szabályalkotó.
-
fero02
nagyúr
válasz
TeeJay #85327 üzenetére
Az pont nem ránt sokat, hiszen a primer köri kondi (neve is adja magát: puffer) nem véletlen van benne. Arról nem is beszélve, hogy a primer kör hálózatra kapcsolt állapotban mindig feszültség alatt van, így ott nem érvényes a hirtelen áramfelvétel, mint ami jellemző pl egy porszívóra.
A porszívóknál (és a motorokkal szerelt gépek zömére is igaz) csak a gagyi dolgok indulnak nyélgázzal, az értelmes termékek mind lágy indítással rendelkeznek. Legyen ez porszívó, vagy flex.
Amit bemásoltál leírás igaz volt úgy a 10 évvel ezelőtti időkre. Azóta már sokat finomítottak a dolgokon.
Én a saját elosztótáblámba mindennek B-s km-kat raktam és egyetlen készülékemmel sincs probléma induláskor. Még a horonymaró (1400W) és elszívó (1200W) együttes indulása sem hozza működésbe a B13-as megszakítót.Felénk, Eon területen a lakosság már nem is kap C-s km-t. És valahol jogos is.
-
zsoika
addikt
válasz
TeeJay #85323 üzenetére
"én nem vegyítem a világítást a konnektorokkal
külön kör lesz a konnektor és 1 körre rámegy az egész lakás világítása 13A-en" Ahogy a "nagykönyvben" írva vagyon....jó lesz úgy is.fero02: "Felénk, Eon területen a lakosság már nem is kap C-s km-t. És valahol jogos is."
Pfff ...megint egy túlbiztosítás. 2000-ben (amikor végeztem a sulival )az MSz már akkor "erősebb" volt az uniós elveknél és akkor ezt sikerült azóta megfejelni. -
TeeJay
félisten
válasz
fero02 #85325 üzenetére
kapcsoló üzemű táp pl ránt nagyot
villanyszerelő rokon mondta hogy a C13 bőven elég
most van 2PC-m 2 monitorral egy TV-vel meg hifivel egy 6-os kapcsolós elosztón
ha lenyomom az elosztót és fel nyomom kicsit később leveri a biztosítékot
gondolom a két PC-ben a Chieftec táp megrántja
C13A már elég lesz neki"B kioldási karakterisztika: B karakterisztikával rendelkező túláramvédelmi készülék esetében a késleltetés nélküli elektromágneses gyors kioldó a névleges áram 3-5 szőrösére van állítva. Vagyis egy B10-es kismegszakító esetében azt fogja jelenteni, hogy a késleltetés nélküli pillanatkioldó 30A és 50A közötti tartományban fog megszólalni. Jellemzően ohm-os fogyasztók túláram védelmére alkalmazhatóak, mint például elektromos tűzhely, hőtárolós vízmelegítő vagy elektromos fűtőkészülékek stb."
"C kioldási karakterisztika: C karakterisztikával rendelkező kismegszakítók késleltetés nélküli gyors kioldója a névleges áram érték 5-10 szeresére van állítva. Ez azt jelenti, hogy C10-es kismegszakító gyors kioldója 50A és 100A közötti tartományban fog megszólalni. C karakterisztikájú védelmi készüléket érdemes használni az induktív jellegű és kapcsoló üzemű tápegységekkel rendelkező fogyasztók vezeték védelmére. A háztartásokban is számos induktív fogyasztó fordul elő, ilyen készülék például a mosógép és mosogatógép, légkondicionáló berendezés, szagelszívó, hűtőszekrény mikrohullámú sütő stb."
https://megaohm.hu/index.php/vedokapcsolok/kismegszakito -
zsoika
addikt
válasz
TeeJay #85317 üzenetére
A mosógéphez 2x3ér 1,5 vagy 2,5 -öst vigyél ha lesz a mosógép tetején szárítógép valaha.
Mosogatóhoz szerintem elég a 1,5 mm2...a lényeg hogy külön legyen.#85325) fero02: Biztos ami tuti alapon nálam mind C-s és 16A. Kint a főbizti 1x32A....így teljesül a szelektivitás.
#85323) TeeJay: Akkor a te csengőd 230V-os. Én azért vettem 12V-osat mert tervben volt hogy be lesz kötve a kinti kerítésbe, de közben sövénykerítés lett.
-
TeeJay
félisten
Electrolux 7kg 1200RPM előltöltős van
most augusztusban vettem, mosogatógép is Electrolux lesz kb. jövőre
festés lesz a lakásban és előtte ki akarom cserélni a villamos hálózatot mert 4 régi bakonyi kismegszakító van ami úgy 40éves mivel 80körül épült ez a panel és kapcsolók konnektorok mindent kicserélek.
én is úgy terveztem hogy 1,5-ös réz kábel elég lesz meg inkább húzok sok kört és akkor nincs gond
toldani se akarok meg kötéseket sem, dedikált kábel a kismegszakító meg a mosógép konnektorja között
1,5-ös MBCU duplán húzva kerül annyiba mint a 2,5-ös
plusz egy kismegszakító meg 700forint nem drágazsoika
én sorolható csengőt veszek az csak 1 helyet foglal és nem kell neki semmi más csak kapcsolóra kötni és csá
4-5körül kapható Schneider márkában, olcsó kínai Mixvillbe 2ezer körül is kijön
kis lakásba bőven elég hangos
[link]illetve én nem vegyítem a világítást a konnektorokkal
külön kör lesz a konnektor és 1 körre rámegy az egész lakás világítása 13A-en -
zsoika
addikt
válasz
TeeJay #85310 üzenetére
"Fí relé 2helyet foglal csengő 1-et így 15kismegszakítónak van hely amiből 2 dedikáltan 2 klímának"
Pont így van nekem is ,de nálam a csengő trafója (12V) +2 hely.
Szerintem a konnektorokat a szobákban túlbiztosítod! Nálam szobánként vegyes körök vannak(vil+konn) és a "nagyfogyasztók"-nak külön 1,5-ös...kivéve a sütőt aminek 2,5mm2. A konyhában a sutőn kívül 2, 1,5-ös kör van sorolt konnektorokkal ....egy a mikró+grill-nek + bármilyen konyhai robotgép és egy a kávéfőző +kávéfőző+ bármilyen robotgép. A szagelszívó a konyhai vil. körön van.
A nappaliban van 4db szóló és 2x2+tv sorolt konnektor egy körön az ottani világítással vegyesen.
Minek tennék a nappaliba több kört? Minden berendezés egyre kevesebbet fogyaszt....mindenem led-es, a tv kb 45W, router, állólámpa, robotporszívó, sz.gép, stb semmiség.
Amit viszont bánok hogy akkoriban nem gondoltam hogy lesz komplett házimozi rendszerem. Kellett volna neki egy külön ösvény a hang miatt. -
válasz
TeeJay #85317 üzenetére
Manapság szvsz túl sok kör van, annyira nem kell hülyebiztosnak lenni, hogy egy szobába benyomsz egy olajradiátort, egy porszívót, meg azért még közben menjen a hajszárító is esetben se vágjon le. Szintén hülyeség szerintem minden franchoz külön kört húzni, pl. a vidéki házunkban jelenleg 2 10A-es kör van mégis bőven használható eddig egyszer sem égettük ki az olvadó biztosítót. Szépen lassan újítgatom, de 5-6 körnél több tuti nem lesz, pedig 120m^2-es a ház.
-
pjen
félisten
válasz
TeeJay #85317 üzenetére
Hát, ha valami ipari mosógépet veszel akkor megértem.Egyébként,mi van,ha egyszer átrendezed a lakást.Nekem az LG mosógép és a Gorenje mosogató is 10A es kismegszakítóról megy,még egyszer sem csapták le.Nem is lehetne nagyobb hiszen van egy 16A+10A+10A.Három fázis,el kellett osztani.
Ivana:+1
-
TeeJay
félisten
egye fene megfontolom hogy a fürdőbe a mosógéphez veszek külön 10méter 2,5MBCU-t és ahhoz C16 kismegszakítót csak hogy nyugodtan alhassak
max még a konyhába a mosogatógéphez is húzok még 7-8métert de a hűtő és mikrónak tuti elég lesz az 1,5MBCU+C13 kismegszakító, meg az asztal melletti konnektor is elég lesz ezzel egy kenyérpirítónak
szobákba meg csak TV, PC, laptop van a porszívó nem kér sokat
ha meg vasalnék az sincs 2kW-os és csak szakaszosan melegíti magát -
bazsimano
őstag
sziasztok!
volna egy kerdesem!
tarsashazi lakasban lakunk, csatolom az alaprajzot. a nappaliban hatalmas uvegfeluletek vannak, plafontol a foldig...allandoan all a viz rajtuk es sokat kozdunk a peneszedes ellen.
Szoval olyan kerdesem lenne, hogy felujitasnal ezeket ki lehet szedni es felfalazni? engedelykoteles?
alattunk radasul garazs van, es szerintem alattunk levo szigeteles sem a legjobb...szoval majd a jovoben fel szretnenk ujitani, csak elso korben otleteles van
alabb az alaprajz:a minosegert most elnezest , de csak ezt talaltam!
-
válasz
gerisz23 #85308 üzenetére
+1 amíg a biztosító jó értékű addig minden rendben. Ha rohadt hosszú akkor is a probléma inkább a feszültség esés lesz mint a melegedés, egységnyi hosszra, adott áram esetén a termelődő hő számítható. Pl. a pc-k esetén elég durva áramok mászkálnak elég vékony vezetékeken mégse szoktak kigyulladni.
Chaser: tökmindegy milyen bullshit van mellé, a fűtőteljesítmény adott, minimális ingadozás lehet hőérzetben, de egy 500W-os és egy 2000W-os elektromos fűtés között meglesz a különbség bőven.
Porszívó: az induló áram nyilván retek nagy, azzal nem lehet mit csinálni amíg nem lesznek szinkron motoros porszívók
-
pjen
félisten
válasz
gerisz23 #85309 üzenetére
Lakatfogóm van,lehet kíváncsiságból hétvégén rámérek.Mondjuk az áram felvétel biztos terhelés függő.Viszont a gőzgép az valóban 2500w.Szerintem igazán "nagy" fogyasztó a termosztát nélküli hősugárzó,például egy 3000 W os hőkandalló.Egy átlagos bojlerben 1200W os fűtés vana vill sütőm 1800 wattos,de ki be kapcsolgat,a mosó és mosogatógépem eg óra bekapcsolásból még fél órát sem terhel.
-
TeeJay
félisten
válasz
zsoika #85307 üzenetére
én már direkt átbeszéltem rokonommal
60nm panel lakás
18-as fali lakás elosztót veszek
Fí relé 2helyet foglal csengő 1-et így 15kismegszakítónak van hely amiből 2 dedikáltan 2 klímának tartok meg
villany 1 körre elég lesz C13A-en mert 3szoba+konyha+fürdő+WC+folyosó röhögve elmegy 13A-en főleg hogy LED izzóm lesz mindenhol.
a konnektorok meg szintén C13A kismegszakítón 1,5-ös MBCU-val és úgy hogy egy kábelre max 2konnektor mehet. tehát a nagy szobában van 4 konnektor oda 2x viszem be az MBCU-t és mindkét kábel külön kismegszakítón.
klímának szintén külön kábel külön kismegszakító
fürdőbe két konnektor van egyikre dedikáltan csak a mosógép, másik meg a tükör mellé hajszárítónak szintén C13 mindkettőkonyhába 3 konnektor lesz valszeg az is külön kábelen és kismegszakítón és csak hűtő mikró meg mosogatógép + kenyérpirító ja meg egy router de az 5watt
plusz a bejárati ajtó fölé rakok egy 4-es fali konnektort a DIGI cuccoknakszerintem így eléggé túl van biztosítva és a leghosszabb MBCU kábel max 10-12méter az elosztó doboztól
a többsége meg 8méteren belül mivel a lakás 60nm csak
na lesz lakástűz izguljak?gerisz
Remmington hajszárító amit páromnak vettem az van rá írva 2000-2400watt
megnéztem jóféle fogyasztásmérővel és max ventilátor és max forróság mellett 1950watt körül van
de akkor már ég az ember feje úgyhogy nem használjuk a turbo módot csak a max sima módot ott 1800watt körül elvan.
a mai porszívók meg már nem kérnek 1kW felett és csendesek
mosógépet is megmérem legközelebb ha fűt mennyit kér a konnektorból -
gerisz23
őstag
válasz
Chaser #85298 üzenetére
Az 1,5-ös mcu 13A-ig biztosítható.Méretezni hosszra is szokás.Az MBCU kábel nem vakolatba való,oda ott az Mnfall.
Mosógép elmegy vígan 1,5 es Mcuról hacsak nem valami komolyabb ipari gépről van szó(mosodák).
Sőt a mosogatógép is,persze túlbiztosítani lehet mindent.Boylernek,sütőnek kell a 2,5mm2.Ha a főzőlap is villanyos akkor mégtöbb.
A falba és csőbe húzott vezeték jobban tud hűlni túlterhelésnél mint a kettősszigetelésű kábelek.De a megfelelő biztosíték védi az áramkört(túlmelegedés ellen is).Panel témánál írtam hogy kérdezzen regisztrált szerelőt,csak ő tud pontos infót adni mit lehet és mit nem.
-
zsoika
addikt
válasz
TeeJay #85305 üzenetére
Minden agyonra van biztosítva a laikusok miatt. Nem mindenki számol utána mennyivel terhelheti a kört.
Sógornőm vett egy szárítógépet és a mosógéppel együtt üzemeltette.....2napot bírt ki az elosztóban egy sorkapcsos kötés.
Gondolom láttál már hosszabbítóból-hosszabítóba dugdosást.#85306) pjen: Régen 16A volt mert akkor még volt réz a rézvezetékben.
-
pjen
félisten
válasz
zsoika #85303 üzenetére
Mit értetek nagy fogyasztónak?A vill sütőm 1800W os,villásdugós.Van porszívóm az egyik 2400w és nincs meghatározva melyik konnektorból lehet használni,a Lux gőzgépem 2500 W,azt is ott dugom be ahol kell.A kismegszakító a vezetéket védi 1,5 mm=13A.Ha ennél nagyobb a terhelés lecsap.Bár mikor még én tanultam 16A volt a határ.A Sasovics szerint műst is 16A.
-
TeeJay
félisten
válasz
zsoika #85300 üzenetére
közeli rokonom villanyszerelő mondta hogy 1,5mm2 MBCU 13A max
szerintem 8-10méteren az bőven elviszi a mosógépet ha dedikáltan viszem a konnektorhoz azt az 1 kábelt mindenféle toldás meg kötés nélkül csak a mosógépnek
3kW-ig engedi úgyis a C13-as kismegszakító és a mosógép 2000-2200watt max és nem fűt 8-10órán keresztül
nem látom értelmét a 2x drágább 2,5mm2 MBCU-nak amikor arra is szabvány szerint max C16-os kismegszakító mehet tehát dupla áron kihúzott kábellel nyerek +3A-t ami 690watt pluszban max
nem hiszem hogy az fogja megelőzni a "lakástűzt"...a kinti óránál meg kiderül engedik-e 32A-re vagy max 25-re sikerül
sebaj 25A is jobb mint a semmi főleg ha azt még elbírja az alu kábel és nem kell esetleg cserélniChaser
megnéztem az Electrolux mosógép gyári 1,5méter kábelét és 1,0mm2 sodrott és nem is melegszik
szerintem akkor 1,5mm2 tömör MBCU röhögve elég 13A-en neki 8méter hosszon -
fero02
nagyúr
válasz
T 1000 #85292 üzenetére
Egy vill szer-t keress, mert ez az egész Simovill táblát (vagy legalábbis a beleszerelt alkatrészeket) ki kell dobni. Feltétlen szereltess bele ÁVK (áram védőkapcsolót = fí relé, vagy ahogy tetszik)!!!
Nagy valószínűséggel 1-1 megszakító alá (legalábbis a B16-os Bakony automaták alá tuti) több kör is be van kötve, ezeket szedesd külön. Nem nagy mutatvány, de megéri a békesség kedvéért.zsoika: 1.5-es réz esetén 13 lesz a 16!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Path of Exile (ARPG)
- BestBuy ruhás topik
- Politika
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- Apple MacBook Air 15,3" M2 (2023) 23 Ciklus - 100% akku , 8GB, 256GB (MQKR3MG/A) Ezüst - MAGYAR
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Motion F5te Tablet - Intel i7-3667U I 4GB I 128GB SSD I 10,4" XGA Touch I Cam I W10 I Gar!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest