- Bambu Lab 3D nyomtatók
- RAM topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kissé retrós hangulatú NVIDIA Blackwell kártya az MSI színeiben
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Remekül felszerelt, fürge 5K2K monitorral jelentkezett az LG
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
passatgt
aktív tag
válasz
razorbenke92 #140797 üzenetére
Igen, csíkokra vágnám és úgy mindkét oldalára rárakni a gerendáknak. Az ötlet az ilyen i-gerendákból(i-joist) jött, itt elvileg a függőleges terhelést az OSB veszi át:
Még csak a szélét bontottam meg, szóval nem látom pontosan mennyi hely lehet lefelé. A szélén sajnos nincs sok, majdnem a födémen van a 10x10-es gerenda. Szerintem középen már hozzá is érhet, főleg amennyire meg vannak hajolva.
Az OSB csíkok helyett végülis 5x15-ös palló is működhetne, csak azzal nehezebb lenne dolgozni, meg nem olyan szép egyenes azért.A blokkolás jó ötlet, arra nem is gondoltam. Az mindenképp segítene a fesztáv kezelésben, ha középre lépsz ne hupogjon az osb. Ha melléállok valamivel és az szép egyenes, akkor a gerenda és a "melléállás" közötti különbséget ki tudom hézagolni szerintem, hogy amikor rámegy az osb lap, akkor ott is lehessen csavarozni.
-
válasz
passatgt #140795 üzenetére
Ha jól értem, és a 20-as OSB-t felszabnád 15 centis csíkokra, majd azzal próbálnád élben erősíteni a gerendákat, akkor arról lebeszélnélek. Az OSB-ben a forgács orientáció nem ilyen irányú terhelésre van kitalálva.
A gerendák kaptak blokkolást? Csak mert a tetőlécek nem fognak sok terhelést átvinni a párhuzamos gerendák között. A blokkolás sem erre való mondjuk, de talán valamennyit segítene. Plusz a 80-90 elég nagy fesztáv, még a 20-as OSB-nek is. Hiába lesz betonstabil a gerenda, vagy alakítasz ki teljesen sík felületet, ha közöttük ugyanúgy hupákol majd az OSB. Főleg, ha csak egy collos deszka élén fekszik fel.
A nem teherhordó mennyezet és a födém között nincs annyi hely, hogy mondjuk 5x20-al melléállj a 10x10-eknek úgy, hogy lefelé elcsalj annyit, amennyit felfelé nem akarsz engedni?
Az ötlet, hogy melléállsz valamivel nem rossz, de mindenképp erősebb anyaggal tedd szerintem, és ha lehet, inkább a mostani 10x10-ek síkját próbáld tartani, hogy azok is bevonhatóak legyenek a héjazat (OSB) alátámasztásába. -
Ferike81
senior tag
válasz
passatgt #140795 üzenetére
Nekem hasonló megoldás van, annyi különbséggel, hogy 150x50-es palló vannak élére állítva 8db 4 méteren a tetején 3 réteg 10-es osb takarásban lerakva, azon van laminált. Nekem.lécek nincsenek alatta. Alul gk mennyezet a kettő között Isover akusto hangszigetelés. Izgultam, de feszes kis cucc lett. És csendes. A rétegben simán befért, a harmadik réteg osb a padloponozáshoz való emelés miatt kellett.
-
passatgt
aktív tag
Van egy régi beépített padlás, 8x4m kb. A képen látható módon oldotta meg az előző tulaj a dolgot:
Két probléma van vele: 4 méter szélességben nyilván kevés a 10x10-es gerenda, ezért középen már jelentős hajlás van benne(centiben mérhető). A másik pedig az, hogy recseg ropog az egész, ha mozogsz rajta(ez gondolom a vékony OSB miatt, illetve a gerendák közötti távolság elég vegyes, 80-90cm között van). A laminált padló a leggagyibb obi-s cucc, viszont gyakorlatilag hibátlan állapotban van mindezek ellenére...
A jó megoldás ugye az lenne, ha mondjuk 10x20-as gerendák lennének berakva, viszont ez a padló szintet nagyon megemelné, illetve elég nehéz lenne egyáltalán a helységbe juttatni ekkora gerendákat, így valamilyen alternatív megoldáson gondolkozok. Arra gondoltam, hogy 15x400cm-es, 20mm-es OSB(elvileg létezik 5m-es tábla) csíkokat ragasztanék és csvaroznék a gerendék két oldalára, ezzel ugye tudnék egy egyenes felületet csinálni és kicsit talán erősítené a gerendát. Alternatív megoldásnak osb helyett 15cm-es deszka, vagy valamilyen teraszburkoló anyag? Csak ezekkel nehezebb lenne sík felületet csinálni.
Erre menne nútféderes OSB, és erre a laminált. Így kb padlószint ugyanott lenne mint most, csak kicsit stabilabb a dolog.Vélemény? -
simii16
aktív tag
válasz
macilaci78 #140792 üzenetére
+razorbenke92
Köszönöm a tanácsokat.
Veszek távtartókat, hogy közvetlenül azért ne érintkezzenek a spotok, foglalatok a fóliával.
Fényforrásnak olcsóbb ledes spotot választok, de azért bízom benne, hogy a fém házak valamennyit hosszabbítanak az élettartamukon. -
macilaci78
nagyúr
válasz
simii16 #140786 üzenetére
Munkahelyemen kétféle álmennyezet van. Az egyik az, ami nálad is van: gipszkarton táblák, felette hőszigetelés. Nincs távtartó, csak a kőzetgyapotban van csinálva fészek. A GU10-es led spotok ott jobban hullanak, nincs hova szellőznie. Ezen a fólia és a távtartó sem fog sokat segíteni. Ennél fogva azt tudom javasolni, hogy 3-5 év gariidővel vegyél ledeket olyan helyről, ahova nem fáj visszavinni, persze drágán. Vagy legyen elég olcsó, hogy ne fájjon kidobni.
A mennyezet nagyobbik fele 60×60 cm lapokkal van fedve a megfelelő fém rácsozásban. Efölött nincs szigetelés, csak 10-35 cm légrés. Itt sokkal tartósabbak a fényforrások. -
almafa42
aktív tag
Sziasztok,
Antracit ablakokhoz van valamilyen best-buy kő párkány? Esetleg valami ajánlott szaki/cég?
Lehet természetes kő is vagy agglomerát, bár inkább utóbbi az ár miatt.Köszi
-
macilaci78
nagyúr
válasz
S-eye #140788 üzenetére
Fürdőszobai folyékony fólia is jó, ha abból maradt ki.
Ha elvékonyítod a fát (lefaragsz belőle), a teherbírása csökken, tehát kevesebbet vezet el a gerendákra.
Ha kiváltod vékonyabb anyagra, mint a zártszelvény, akkor ki kell pótolnod a hiányzó magasságot, mert a függőleges oszlopba nem toldasz bele.
De vannak itt gyakorlott ácsok, majd mondanak valami okosabbat.Amúgy hogy akarod felosztani a tetőteret? Lászódnak majd az oszlopok, vagy falak lesznek? Ha fal, akkor azt úgyis az oszlop vonalában vezeted. Egyszerűen csak essenek bele a papucsok.
Ha látszó oszlopok maradnak, akkor meg építs köré dobozt, amolyan dekorációnak. Lehet ez könyves polc, komód, vagy akár egy kárpitos puff is. -
-
S-eye
senior tag
válasz
macilaci78 #140785 üzenetére
A kép csat netről szedett, nem találtam jobb képet a sajátomról hirtelen. Nálam 60cm körül megáll a papucs hossza. Azt tudtam, hogy két E gerendán fekszik a tehereloszlatás miatt.
Viszont nem lehet felvinni a beton vastagságot olyan vastagra mint a papucs, mert akkor a nyílászárók a falban már nem nyílnak ki. Tehát pl lehet-e lefaragni belőle pár centit? Vagy zártszelvénnyel kiváltani valahogy? A műgyanta jó ötlet, eddig szurokról hallottam csak.
-
simii16
aktív tag
Sziasztok,
Gipszkarton mennyezetbe spotok kerülnek beépítésre. A karton felett fólia, azt követően pedig kőzetgyapot szigetelés van. Kell-e beépíteni valamilyen "házat" vagy távtartót a spotoknak és foglalatoknak, hogy eltartsa a fóliát és szigetelést? Ledes termékekről van szó, vélhetően minimális hőt termelnek. Hogy szokás ezt kivitelezni? -
macilaci78
nagyúr
válasz
S-eye #140784 üzenetére
A betont szintjét a fapapucsig emeled. Hogy ezt a beton mennyiségével,vagy lépésálló szigeteléssel oldod meg, azt eldöntheted, illetve a födém terhelhetősége mondja meg.
Műgyantával körbe kened a fát, hogy a betonból ne vegyen fel nedvességet.
Ez a fa teherelosztóként is funkcionál. A be nem karikázott papucs azért olyan hosszú, hogy a béléstest helyett a gerendákra vezesse a terhelést. Másrészt a fa bütü vége érzékenyebb, sérülékenyebb, első körben ott vesz fel vizet. Simán felázik 70-80 cm magasságig is papucs nélkül, ha van egy kis beázás.
-
S-eye
senior tag
Az ács, ilyen fapapucsra helyezett tartó gerenda szerkezetet épített. A probléma ott van, hogy a 15cm vastag fapapucsot 5cm- 10cm magasságig fel kell majd betonozni. Hogyan lehetne ezt megoldani, hogy ne lógjon ki a sikból a fa, és ne is korhadjon szét 15 év múlva. Példa kép lejjebb :
-
pjen
félisten
válasz
macilaci78 #140781 üzenetére
valamennyit túl lógatja a betont, mint írta 30 centit.Az meg nem a széle.2 centire a szélétől a 10 éves beton is lereped esetleg.
-
gerii
addikt
válasz
Z_A_P #140779 üzenetére
2 hét után fúrtam le a lemezház alját a betonba. Bitumenes kinyomható tetőjavító takonnyal alákentem, azon nem folyik be a víz. Persze a beton átázhat.
Ugyanannyi pénzért eszembe nem jutna szendvicspanel helyett prrrééémium lemezfost venni. Semmire nem jó, csak eső ellen véd, bogár, por, pára, fagy, tűzforróság ugyanúgy lesz benne.
Én is ahogy tehetem cserélem 10cm-es szendvicsre, az önhordó szerkezet kisház méretben. -
Z_A_P
addikt
Köszi mindenkinek, akkor 1 hónapot biztos várok
Amúgy nem akarom passzentosra, inkább lógjon ki az alap 30-30cm mindenütt.
De így nem tud beazni? Legrosszabb felállás ha befele lejt, de ha az nem is, a beton át tud ázni idővel ha sokat esik, nem? -
Kickass
őstag
Lehet nem a legjobb topik, de nem találtam mást hátha ide befér meg talán garázstulajok is vannak.
Garázskapu beépítés lenne a téma, eddig kaptam ajánlatot Eurokapu, Kling és Hörmann beszerelő cégtől.
Az árak nagyjából egyformák az elcseszett egyedi méret miatt (szabványméretű kapu nem fér be).Ki milyet javasolna és miért? Azonos árszint mellett jól gondolom hogy Hörmannt kellene választani?
Szélességben a Hörmann a legkeskenyebb (kb 6 centivel), de a mostani megoldáshoz képest még így is nyernék +3 centit. A többi beépítő (Kling, Eurokapu) mindenféle segédkereteket szeretne építeni, de kezd az az érzésem lenni, hogy ezzel szeretnének nagyobbat szakítani.
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok,
Sufninak lemezalap, kb 3x5 meter, fiberszalas ~15 cm beton, alatta ~20 cm dongolt kule.
Kb mennyi ido kell az elkeszules utan hogy lehessen ra epiteni, belefurni, stb?
Lemez vagy szendvicspanel epulet lenne.
(kb ugyanannyira jon ki a ketto, durva, igaz szendvicspanelbol 2 fele szin van, feher v antracit...) -
macilaci78
nagyúr
válasz
szezso15 #140760 üzenetére
Az olajat issza be a fa. Minden egyes rétegnél egy kicsivel kevesebbet kér a fa, mint az előző rétegnél, mert telítődnek a pórusok. Illetve egyre ritkábban is kell átolajozni.
Lehet , hogy az első 5 évben évente kétszer kened, utána már csak a felső vízszintes síkokat és a napnak kitett síkokat kell kétszer kenned, a többit egyszer. Majd látod.A tung olaj a legnívósabb faápoló olajnak számít. Mindenképp olyat keress, ami 10-20 év múlva is beszerezhető.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
nobodyy #140759 üzenetére
Igen. Ablakcsere, ki kell bontani a meglévő ablakot, esetleg megigazítani a falkávát. Berakják az új ablakot és utána lehet javítani.
Ha az új ablak tok-vastagagsága eltér a régitől, jellemzően kisebb, akkor nem takar rá a régi ablak helyére. Tehát látni fogod a vakolatlan téglát. Ha nem teszik ki a külső síkra, akkor kívül is kell javítani. Ha párkányt is bontani kell hozzá, az külön öröm, főleg, ha a párkányra utólag rálógatták a nemesvakolatot.Nagyon kevés olyan ablakos van, aki saját emberrel, szakmunkással csináltatja a javításokat. Átalában csak alapszintű kőműves javítást tudnak megcselekedni. És örülj neki, ha kőműves technikát használ, nem gipszkartonnal körbeszegi a falkávát, amit habbal ragaszt fel.
-
Ispy
nagyúr
válasz
szezso15 #140760 üzenetére
Jó kérdés, én végül vékonylazurral kentem le, mert az olajozás színben nem paszolt volna a házhoz. Én arra tipelnék, hogy az olajozás drágább. De mível belehatol a fába jobban védi azt, és természetesebb a hatása. Illetve a tung olaj természetes anyag, márha ez számít, én a magaságyást fogom vele kenni, miután jól szétégettem a fát.
-
szezso15
addikt
válasz
macilaci78 #140734 üzenetére
Pontosítok, amennyire tudok.
Gyalult fenyő az alapanyag, én pedig azt tippelném, hogy a létező legolcsóbb megoldással lesz impregnálva, szóval vegyük úgy, hogy semmi védelem nem lesz a fán. Azt tudom, hogy a fenyő reped/csavarodik idővel ahogy szárad, de sajnos a ragasztott fából nem tudtuk volna értelmes áron kihozni a pergolát, vagyis pontosabban számunkra megfizethetően. Emiatt mindenképp olyan kéne szerintem, amit teljesen beszív a fa és úgy képez védelmet, nem réteget képez rajta.
Nekem az teljesen oké, ha 1-2 évente újra kell kennem, csak a csizolást szeretném megúszni. Szüleimnél vastag lazúrral lett lekenve, az szépen pördül is felfele 2 évente, lehet nullára csiszolni állandóan.
Az olajos tippet köszönöm, valószínűleg ilyen irányban fogok elindulni, vagy amit Ispy ajánlott, neked is köszi!A tung olaj valószínűleg tartósabb, mint pl. a vékony lazúr, ritkábban kell vajon átkenni? Csak azért, hogy megéri a felárat a lazúrral szemben a tartóssága miatt?
-
nobodyy
csendes tag
Sziasztok!
Árajánlatot kaptam ablakcserére amiben a kőműves javítás: minimálisan 40k.
Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy határ a csillagos ég? -
beers
addikt
Köszönöm, akkor marad a habzsák.....
-
beers
addikt
Sziasztok!
Próbáltam az alábbi kinyomópisztollyal a vödrös glettet kinyomni a szükséges helyekre, de orrán száján jön a cucc, csak ott nem ahol kellene!
Ötlet?
Már valami kinyomó zsákon gondolkodok, de bármi használhatót meghallgatok!
-
Ton-ton
tag
-
tyielow
aktív tag
válasz
razorbenke92 #140750 üzenetére
Én is arra tippeltem, hogy félrecsomagolták/feliratozták a falazóval.
macilaci: 2e Ft egy zsák, nem vesződök velük. ELőbb viszem vissza a tüzépre a megmaradt ytong lapokat meg a betétdíjas raklapokatAmúgy M3 Praktiker, beltéri tárolás!!
Ma az OBI-ba ugrottam be púrusbeton-ragasztóért. Bejárat melletti raklap, 6 zsák. 4 betonkeméynre volt kötve, 2-t elhoztam, a harmadik pedig ilyen nejlonba összegányolt szar volt. A nő csak pislogott, hogy hogyan csippantsa le: mondom húzza le egy 3.-nak, csak had menjek, múltkor a praktikerben 20 percet vártam két féláras cementreAnnyira életképtelen mazsolákat foglalkoztatnak hogy szörnyű. Persze nem is tehet róla, meg van kötve a kezük. Én meg sietnék kenni az anyagot
-
Chris0321
veterán
válasz
csababarca #140749 üzenetére
Tudtommal az állandó levegőpótlás nem árt mert így tudja az elszívó tenni a dolgát.
Nekünk falra szerelhető van, Midea márkájú. Nézelődtünk a shop-okban és ezt találtam ami jó árban volt és megfelelő sőt nagyobb teljesítményű mint nekünk szükséges lenne. A vélemények sem voltak rosszak a termékről.
Nekünk is ablaknyitással van meg a levegőpótlás, mi simán a kéménybe vezettettük. -
-
csababarca
őstag
válasz
mezis #140746 üzenetére
Máshol lesz kivezetve a levegő.
Meg nem törvényszerűen lesz mindig nyitva, csak említették, hogy nem árt levegőutánpótlás sem. (itt írták.)Köszi a tippet fentebb, de konkrét típus is érdekelne, mert én egyáltalán nem értek hozzá.
Láttam olyat, ahol egy konkrét kis kocka alakú szerkezetben van a motor, és simán egy "kéményszerű" cseréppel kivezetik.
De olyat is, amikor a cserépből a kémény motoros, és az húzza ki a dolgokat.Komplett szett érdekelne, ami másnak is már bevált, és meri ajánlani.
Vagy esetleg céget aki pest megyében ezen kivitelezéssel foglalkozik. -
tyielow
aktív tag
Fú emberek. UD profilozást készítjük elő, pár m2-en vakolni kell nyílászárók felett/körül. OBIból hoztam a legolcsóbb uniputzot eddig, kíváló anyag. Tegnap ugyanezt ugyanennyiért megvettem a praktikerben (Kézi vakoló néven fut). Hát egy BOTRÁNY a cucc! Csapom föl nem értettem mi baja, gyorsan köt az anyag? De hát nincs melegebb se mint tegnap. Meg fröccsen lefele, csak úgy serceg. 2 perc után már simítani se lehet a falon
Mi a f*z? Hát egy rakás húgy a cucc, tele apró kaviccsal.... max a házat szórnám be kívülről egy alaprétegnek, de még azt se szívesen!
Ytong előfalazás téma (szaki 600k-ba csinálta volna) így áll, lassan hálózunk:
A ház egész hátsó része, 40 m2.
lyen volt: [kép] Ilyen lett: [kép] [kép] (panoráma) -
mezis
félisten
válasz
csababarca #140732 üzenetére
"Az elszívótól kb másfél méterre van egy teljesen nyitható nagy ablak légpótlás szempontjából lehet érdekes."
Feltéve hogy az elszívó nem az ablakon beömlő levegőt fújja ki... -
S-eye
senior tag
Gipszkarton fal 2 rétegben való rakásánál kell hézagolni az első réteget? Vagy csak mehet az első réteg és utána a második, és csak a másodikra megy a hézagolás/glett?
-
belgast
csendes tag
válasz
macilaci78 #140742 üzenetére
COMPUTHERM -es 3db is van felszerelve emelet,földszint, nappali, 35k ariston kazánhoz.
-
belgast
csendes tag
válasz
macilaci78 #140739 üzenetére
Ahan,de milyen kábel kell hozzá még sose szedtem szét
Egyébként a kötést valami kötődobozba szeretném rakni ami kulccsal zárható. -
Chris0321
veterán
válasz
csababarca #140732 üzenetére
Hello.
Neked a 4-es számú rész lesz érdekes, az ott megadott paraméterek alapján tudod kiszámítani mekkora teljesítményű elszívóra lesz szükséged. -
belgast
csendes tag
Üdv!
Termosztátot szeretném áttenni máshova de a kábel sajnos rövid, kapható hozzá toldás valahol? Én sajnos nem találtam kb 3méter kellene. -
Gergőke88
addikt
válasz
macilaci78 #140734 üzenetére
“Építenek” tehát Ő a megrendelő.
Nálunk az ácsok többsége teraszfedés esetén a ragasztott fára esküszik. Tudom drágább. Sokkal,… De utána talán nem lesz akkora szívás. -
macilaci78
nagyúr
válasz
szezso15 #140733 üzenetére
Jujj, de jó ötlet! Fából kültéri akármit csinálni. Én meg autót szeretnék venni, szerinted jó a fehér?
Milyen fa, azt már kitaláltad? Gondolok itt olyanra, mint fenyő (milyen fenyő), vagy akác például. Gyalult, gyalulatlan, csiszolt. Tömör, vagy rétegragasztott...
Az impregnált jól hangzik, de szóval mit is csináltak vele? Gombaölős kádba merítették és ennyivel le tudták a favédelmet, ami mondjuk gomba, rovarok ellen ideig óráig jó. De a vágott síkokon, csiszolásnál megszűnik.Kültéri olajjal is lehet kezelni, egy Remmers például gyárt fenyőre, akácra is. Teraszburkolatnál azt javasolják, hogy évente egyszer, vagy kétszer kend át. Bármit is kensz a fára, az elviszi a színét. Emellett az UV is dolgozik, illetve a fában lévő csersav is. Érik a fa, általában mélyül, sötétedik a színe.
A Remmersnek is van pigmentált olaja, vannak köztük világos túnusúak is, jobb helyeken van színminta különböző fafajokon, vagy legalább nyomtatott katalógus.A fa tud hasadni szálirány mentén. Kültéri játszótereken fa hinta, csúzda gerendáin szépen látszanak akár ujjnyi széles repedések 50-150 cm hosszban. Ez vele jár. Egy festék ezt nem tudja lekövetni, hártyaként feszül a felületen. Ha a hordozó anyag mozdul, a festék elszakad, elválik. Ennél fogva javítani is nehezebb. Viszont maga a felület amúgy tartósabb: nem szívja be a fa, nem kopik le olyan könnyen.
Az olajjal ilyen gondod nincs, viszont egyrészt folyamatosan szívja be a fa, másrészt könnyebben kopik. Ezért is kell időnként újra kenni. Szerencsére azonban az előző réteg általában nincs útban. Vannak azért egymással nem kompatibilis anyagok.Például sokan vettek Lidl-ös lazúrt, kültéri olajat, mert az milyen jó, vagy épp milyen olcsó. Aztán vagy lesz a következő szezonban a boltban, vagy nem. Vagy jut neki is, vagy nem. Ha nem, akkor mit ken a fára? Megáll-e a korábbi rétegen, vagy ledobja?
Láttam már frissen lekent fát az elsőben felhabzani. -
szezso15
addikt
Sziasztok!
Szeptember elején építenek fából egy pergolát a teraszunkon, a faanyag a leírás szerint "impregnált" lesz. Na az nekem elég kevés, mivel a terasz keleti fekvésű, lényegében kora délutánig folyamatosan tűzi a nap, hamar meg fogja enni.
Szeretném lekenni valamivel, viszont mindenképp szeretném azt elkerülni, hogy 1-2 év múlva tekeredjen fel róla a festék, csiszolhassam vissza az egészet és úgy kenhessem újra.
Alapvetően szeretem a natúr fa színét, feltétlenül nem akarom színesre kenni, van esetleg bármi opcióm amivel megoldható az, hogy pl. minden nyár elején áthúzom, és akkor egy évre védve van naptól, esőtől? Gondoltam p. lenolajra, de nem tudom, hogy az mennyire jó ilyen célra, van esetleg ötletetek?
Köszi előre is! -
csababarca
őstag
Sziasztok.
Korábban volt már téma, de nem találom.
Külső motoros, beépíthető szagelszívót keresek konyhába.
Nem tudom milyen paramétereket írjak le, de ez egy egylégterű nappali-konyha-étkező, kb 48 nm egyben.
Az elszívótól kb másfél méterre van egy teljesen nyitható nagy ablak légpótlás szempontjából lehet érdekes.Indukciós főzőlap lesz, maga a külső motor a padlástérbe helyezve, majd onnan kivezetve a megfelelő módon. (erre is várok ötleteket)
Előre is köszönöm!
-
AXisBOLD
addikt
válasz
macilaci78 #140728 üzenetére
jó ez az okos otthon, ha tényleg hozzáértően és nagyon átgondoltan van kivitelezve, de nálunk nem lesz ilyen, nem adja ki a keret.
én ha lehet már az egyszerűbb megoldásokat preferálom.
de a padlófűtésre meghagyom a vezetékmentes megoldást, ez most kézenfekvőbb, pláne, hogy egyelőre nem is lesz használva.ps.: ismerősnél készen volt a ház, mindent is monitorozott távolról, de még nem laktak bent. Nagyon csapadékos idő volt, látta is a telefonon, hogy emelkedik a pára szint a házban, de elég kiugróan. Gondolta teljesen jól mér az eszköz. Ami valóban jól mért, csak hogy elpattant egy csap és 10cm víz állt egész éjjel a házban. Újra festés, burkolatok, ajtók tokostul, stb.
szóval megvan a véleményem erről a túlzott automatizálásról. -
macilaci78
nagyúr
válasz
AXisBOLD #140706 üzenetére
A cső el fog férni vezeték nélkül is.
Két út van ma már:
1. Maradsz analóg, mindent csövezel, vezetékezel, mindent kapcsolóra kötsz: termosztát, elektromos redőny, lámpák, net, stb. Ennek volt az a hozománya, hogy a kanapén volt 5-8 távirányító is. Hifi, erősítő, TV, DVD, STB, stb.
2. Elmész az okosotthon irányába, mindenre is raksz szenzort, vezérlőt és az egész egy helyre fut be. Na, az IoT eszközök sebezhetőségétől egy időben hangos volt az IT sajtó, a mindenféle kínai, távol-keleti és meg nem nevezett szerverekre továbbított adatokról nem is beszélve.
Ehhez meg vagy érteni kell, komolyan utánaolvasni, melyek azok a rendszerek, amik nem tolják át valami 3rd party szerverre az adataidat, mit tudsz egyetlen végfelhasználói felületbe integrálni akár offline is.Sógorom informatikus, programozó, a fene se tudja, de a billentyűzet püfölésével keresi a kenyerét. Ő a 2. utat járja, neki az építkezést követő hálózatépítés a hobbiprojekt. A gipszkarton falba épített egy 8" érintőkijelzőt, egy RPi3 van mögötte és mindenféle widget-eken keresztül vezérel, kontrollál, monitoroz mindent is. Ez elvan offline, de online akár távolról is tudja vezérelni, csekkolni.
Elektromos redőnyök kapcsolói mögé van wifi modul utólagosan szerelve, szintenként a vízvezetéken digitális áramlásmérő, így lehet tudni, hogy a gyerek lehúzta-e a WC-t, kis, vagy nagy dolog volt, lekapcsolták-e a gyerekszinten a lámpákat, a pinceszinten is valami wifis RGB dizájnlámpát rakott fel, riasztó, szélerősségmérő, esővízgyűjtő szintállás, locsolás automatizálás, természetesen fűtés, hűtés, faraktár ajtó kinyitása a futárnak csomagátvételhez, stb. -
AXisBOLD
addikt
-
A Zéé
addikt
válasz
6030D #140719 üzenetére
Konkrétan az első alaprajznál jött elő, hogy "kell" az ajtó, és végül nem szabadnyílást csináltunk a konyha és az előtér közé mint ahogy a terveken van, hanem egy áthidalót fel kellett rakni, hogy falnyílás legyen.
És akkor a bejárásnál lehet azt mondani, hogy még nincs kész az üvegajtó, de becsszó jönni fog! -
Z_A_P
addikt
válasz
A Zéé #140715 üzenetére
azt az asztalnál mindenki élvezheti, mert a hang és a szagélmény is egyből ott van,
Nade ha ok olyat akartak epiteni vagy venni (es azt akartak, kulonben nem igy lenne)?
Gondolj bele van egy 80 m2 nappali/konyha/etkezo, aminek az egyik tavoli vegebol nyilik wc/zuhanyzo/akarmi. Ez akkor nem lesz jo. Mindegy, de baromsagnak tartom. Biztonsagi szabalyokkal egyet ertek, de ez szerintem nem az... -
6030D
addikt
válasz
A Zéé #140715 üzenetére
Én mondjuk nem értem, miért rosszabb, ha egy 30-40-50 nm-es nappali-konyha egyik sarkában van a WC ajtaja (vagy akár fürdő+wc), amikor a 12 nm-es szobához meg lehet csinálni saját bejáratú fürdő+WC-t, ami most nagy divat.
Illetve ha ennyire figyelünk a szagokra, akkor hogy lehet csinálni ablak nélküli WC-vel családi házat.
Lényeg, hogy igen, vannak a tervek, amin meg kell felelni (beépített ajtó, szomszédhoz közeli fürdőablak helyett üvegtégla vagy kis ablak), aztán lehet véglegesíteni.Attól még a szabály az szabály.
Csak hogy még egy ilyet írjak (azt hiszem csak a kertész topikban említettem): nálunk most az a legújabb, hogy a használatbavételihez meg kell csinálni a parkosítást is a kertben, előírásnak megfelelően. Ez jelenleg a zöld terület 50 %-os részén fás szárú növények beültetését jelenti. Igen, örülsz, hogy kész a házad, de még tolj be egy kis pénzt a kertbe is...
még jó, hogy 200 Ft a babérmeggy csemete, ami tovább értékesíthető -
Ispy
nagyúr
válasz
A Zéé #140711 üzenetére
Nálunk a konyha egy nagy átjáróval csatlakozik a nappalihoz, aminek a másik végén van egy folyosó, amiből nyilik a wc. Ennek a folyosónak az elején a tervek szerint van egy ajtó, amit be sem raktak, eleve egy hülyeség lenne, de oda kellett tervezni, illetve a műszaki ellenőr kedveért lehet oda is rakták. De igen, kell a 2 ajtó.
-
A Zéé
addikt
ahogy szüleim és nagyanyám háza, és a mi albérletünk is. Mindenhol megvan a helye az ajtónak, de nincs benn.
De ettől még szabály, tervi szinten meg kell jelennie a 2 ajtónak, és a használatbavételi eljárás során is egy sarkallatos pont. Aztán hogy utána ki mit csinál vele, az már más kérdés.#140714 Z_A_P
franc se tudja. Így legalább valamennyire törekszenek leválasztani a budit a többi lakrészről, ami nem baj. Jártam olyan házban, ahol az ebédlő asztal mellől nyílik a rötyi, na ott ha valakire ebéd közben rájön a szapora, azt az asztalnál mindenki élvezheti, mert a hang és a szagélmény is egyből ott van, illetve néztem olyan albérletet is, ahol konkrétan a gáztűzhely mellett volt a WC ajtó. Az ilyeneknek azért nem baj, ha próbálják elejét venni. -
pjen
félisten
válasz
6030D #140708 üzenetére
Nem tudom a lépcsőnél nekem sincs ajtó. Szomszédom és a pedikűrös egyszerre épített velem 90-ben. Az ikrem is. Nálam a konyhán van ajtó, ikremnél fal sincs. Egy nagy tér a földszint, abból nyílik a fürdő, Wc, indul a lépcső fel és a pincébe. Másik végén a konyha. Keresztlányomék háza 14 éves, szinte ugyanez az elrendezés.
-
6030D
addikt
Nem tudom ez hány éve szabály, most biztos, mert úgy kellett átrajzolni a miénket is. De az a tippem, hogy a 80-as években is így volt, mert valami rémlik, hogy apáméké is úgy lett tervezve, hogy ahol boltív van, van lépcsőfeljáró, oda kell ajtó. Aztán hogy a használatbavételi után ott marad az ajtó, vagy sem, az egy dolog.
-
pjen
félisten
válasz
6030D #140704 üzenetére
A közvetlen szomszédom, a keresztlányom, a pedikűrös házának a földszintje is egy nagy egybefüggő tér. Egyik végében van egy konyha sziget, oldalt egy háló, a másik végén a fürdő és mellette a WC. Lehet nem pont ez a sorrend, de az elv ez. Nincs is külön konyha, csak egy sziget.
-
AXisBOLD
addikt
válasz
macilaci78 #140705 üzenetére
igen én is a vezetékes rendszerben bíznék igazán.
köszi az ötletet, kézenfekvő lenne most berakni legalább a gégecsöveket, beszélek a villanyszerelővel.köszönöm!
-
AXisBOLD
addikt
Sziasztok,
Családiház 8 körös padlófűtéshez ti milyen villamos előkészítést raknátok?
A padlófűtés nem lesz egyelőre használatban, csak elő lesz készítve és később nem akarnám szétfúrni a falakat, meg kábelcsatornákat nézegetni.Vagy van erre már teljesen vezeték nélküli megoldás is?
Új hozzászólás Aktív témák
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- RAM topik
- Nintendo Switch 2
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vezetékes FEJhallgatók
- Robogó, kismotor
- Cyberpunk 2077
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kissé retrós hangulatú NVIDIA Blackwell kártya az MSI színeiben
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest