Új hozzászólás Aktív témák
-
nemlehet
őstag
Tanácsot szeretnék kérni. Födémszigetelés előtt állok és rengeteg egymásnak ellentmondó információt találok a neten.
A ház egy elég régi épület több lépésben felújítva. A padlás kb 200 nm (11*18m) tehát a választott anyagok ára már csak a mennyiségnél fogva is igen jelentősen befolyásolják a végső költséget.
A födémet egészen pontosan nem tudom hogyan épül fel, de ahol meg lett bontva a belső munkák során ott úgy néz ki lentről felfelé, hogy 5 centis fa deszka-tégla (szerintem B30-as)- majd felette 20-25 centi vasbeton. Halvány emlékeim vannak gyerekkoromból, hogy itt eredetileg fafödém volt sártapasztásos náddal, ez lett kicserélve tégla-betonra. Elég drága a házat fűteni és ez a fajta betonfödém kb 0 szigetelőképességű így szeretnénk a födémet járható szigeteléssel borítani.Először léphető kőzetgyapotot akartunk (Rockwool steprock HD) de az a szükséges 20 centis vastagságban sajnos túl sokba kerül.
Aztán rátaláltam erre az URSA XPS bakos rendszerre.
Ez jónak néz ki és mivel a szigetelés oroszlán része üveggyapot így szerintem ár-érték arányban elég jó. Ugyanakkor jön a kérdés, hogy mivel alakítsak ki járható felületet.Adná magát az OSB lap, de az papíron párazáró és bár nyilván kerül alá hőtükör párazáró fólia, valamennyi pára biztos hogy felkerül a padlástérbe, ezt bezárni az üveggyapotba nem jó ötlet.
És akkor itt jönnek az egymásnak ellentmondó információk.
1. Sokak szerint 25 centi beton már önmagában párazáró, így ha erre még ráfóliázol akkor nem kell aggódni mi van fölötte.
2. Egyesek szerint TILOS OSB-vel fedni, mert a modern OSB műgyantás összetétele párazáróvá teszi.
3. Mások szerint enged annyi párát az OSB hogy ez nem gond, amúgy se tudod tökéletesen illeszteni, annyi rés elég a kiszellőzéshez.
4. Beszéltem az URSA-val, ők hézagos deszkaburkolatot ajánlanak. Ezzel az a baj, hogy, egyrészt 2x annyiba kerül mint az OSB és utána nem lehet ráburkolni amikor be akarjuk építeni a tetőteret. Ahhoz meg egy kicsit drága, hogy utána kidobjam a francba az egészet.Alternatívaként még felmerült, hogy lehetne járható EPS. Mivel nem tud vizesedni és önmagában is párazáró, ha erre megy rá az OSB akkor nincs baj. A problémám ezzel az, hogy egyáltalán nem hangszigetel, így egy későbbi beépítés esetén a dübögést nagyon jól közvetíti, ergo nem ideális egy később beépítendő födémen.
Véleményeket, javaslatokat elfogadok, hátha van valami amire nem gondoltam. Após szerint túlaggódom, ha normálisan megcsináljuk a párazárást akkor 20 centi szigetelés már jó eséllyel nem fog vizesedni. Számolásaim szerint a harmatpont mindenképpen a szigetelésbe fog esni, tehát ha van páralecsapódás akkor az biztos hogy a járható burkolat alatt lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Samsung Galaxy Watch Ultra LTE 47mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest