Hirdetés
-
PROHARDVER!
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bandit21
addikt
válasz
lemmy71 #2621 üzenetére
Az világos hogy mind ott készül és alig van eltérés köztük. Hátha a landmann jelent valamit de sokszor a márkanév se számít.
Más miatt voltam a Praktikerben és láttam egy ilyet.
Gyakorlatilag ugyanaz mint amit vettem design más de az öntöttvas racs pont egyazon méret.Ami viszont feltűnt, hogy dupla falú volt a fedele. Az én landmann cuccom sima szimpla.
Neten vettem és 2 héten belül vagyok, dobozban van még.Az hogy a teteje dupla falú a low& slow kísérletben segítene bármit? Vagy úgyis vékony és mindegy hogy 1 vagy 2 vékony réteg van?
Ennek a mr Garden-nek olyan a teteje hogy kb egy 1 cm réssel van egy belső lemeze is.
Ez segít érdemben vajon a hő tartást? -
Bandit21
addikt
Elhoztam a Praktiker Grillchef kocsit, lehet csak később rakom össze mert így dobozban kisebb helyet foglal.
Próbáltam egy ideje megfejteni mi a különbség ezek közt hát most végre az már világos hogy a grillchef az landmann, mert bár az áruház ezt grillchef nek hívja a dobozon landmann van. Nekem ez nem volt teljesen világos.
-
Bandit21
addikt
válasz
balazsbence #2609 üzenetére
Köszönöm, ez kb a praktikeres megfelelője (ott most grillchef márka néven az 48 ezer ) annyi eltéréssel, hogy a Praktiker féle az kéményes.
A kéményen kívül nem látok eltérést köztük, öntöttvas rácsosak.Van Praktiker saját márkás ugyanilyen de az króm rácsos.
Találtam OBI féle változatot is szintén öntött vas raccsal de Jamestown néven de az 60 (nem akciós épp)
Ezek (landmann Jamestown grillchef merkury féle) annyiban tér el ránézésre hogy van e kémény vagy nincs.
Fene tudja melyik a jobb.
Nekem a Praktiker kézre esik ezért lett az. -
Bandit21
addikt
DIY téma:
Nem vagyok kétbalkezes de sajna az életben nem heggesztettem semmit és szerszám se nagyon van otthon csak pár alap dolog fúró flex fűnyíró stb.A gömb formája tetszik de kifejezetten öntöttvas rácsos megoldást kerestem mert a krómozott cuccokat meguntam. Vagy áztattam citromos vízben a kádban éjjel hogy másnap csak le kelljen simogatni vagy mint a régit dörzsöltem és a vége a rozsda lett.
Most 48 ezer ez a téglalap alakú, itt néztem van pár, jó lesz nekünk!
Tavasszal jövök majd beszámolok.
-
Bandit21
addikt
Ok, de ez a Chuck Norris/ McGyver szint!
Köszönöm, mindenképp próbálom! Régi álmom a bbq de úgy néztem kézügyesség hiányában bőven 100 ahol kezdődik (olajos hordós megoldás) és a költségvetés bizottság elnöke (Asszony) még nem bólintott rá.
Pár mini tojásra már mondta korábban hogy ha jó miért ne de nagy a család ott tudtam nem szabad engedni a kísértésnek mert ami egy 50 cm alattiba befér azt egy perc alatt eszik meg. -
Bandit21
addikt
-
Bandit21
addikt
válasz
lemmy71 #2599 üzenetére
Bocs, nekem 2 találatot adott csak a grilchef szóra, johnny82 volt az egyik, (a másik Fórumtárs nem ilyet vett) johny82-nél szűrtem utána az összes hsz-re, hogy lássam miket írt, láttan a brikettet meg a padlizsán orgiát, de szerettem volna infót arról, alacsonyabb hőfokos smoke-ra jó-e?
-
Bandit21
addikt
válasz
Bandit21 #2588 üzenetére
Üdv,
Legutóbb a válaszolós hsz-ben írtak szerint 54 cm gömbre cseréltem egy régi nyílt terű grillt, amit aztán sógórom kicsit megkezelt és matt lett a szinte vadiúj grillrács.
Mindkettőnek krómozott rácsa volt és abban maradtunk talán, hogy az öntöttvas a jó megoldás.
Ősszel elkezdtem vadászni, de nem találtam ilyet, aztán pedig egy kollegámnál már majdnem télen volt egy grillezés, ahol nagyon megtetszett a kocsi.
Most végre találtam ilyet ráadásul rendelni is lehet és öntöttvas a rácsa.
A gömb vagy vékony volt vagy kicsi, de letakarva ha még ha nyitva is maradtak a rostélyok, elaludt akármekkora "tüzet" raktam bele.
Nyilván béna is vagyok még a zárt teres cuccokhoz, ill. tudom, hogy ez még mindig amatőr cucc a sok épített smoker-hez képest, de már előrelépés, hogy öntöttvas a rácsa.És itt jön a kérdés a bevezető után:
Mire kell figyelni az öntöttvas rácsnál?
Pácolt húst csak úgy nem lehet rá tenni mert rá ég? Első sütés előtt mit csináljak vele?
Grillezés előtt olajozzam?
Ha sikerülne vele valami nagyjából állandó hőfokot eltalálni, akkor próbálok majd vele low&slow kategóriát is (nyilván a vékony fala miatt nem tökéletes rá)
A kollegámnál annyit fogott meg benne, hogy majd 2 órán át állandó magas hőfokot tudott, ebből gondoltam, hogy elzárt szellőzőkkel / kevesebb szénnel menni fog az állandó alacsony is talán.Köszönök minden ötletet tanácsot (akár azt is, hogy ez miért szar, mert jövő hét végére ígérik, h jön, tehát le is tudom mondani akár.) Ha van 50-70 körül "elfogadható" méretű másik javaslat, jöhet nyugodtan.
Na most máshogy keresve látom,
johnny82
Nektek ilyen van, írsz róla?Ezt a Weber brikettet sokan dicsérik, kipróbálom majd én is.
-
Bandit21
addikt
Üdv,
Egy baromi régi grill kocsit váltottam le idén nyárra egy gömbre. 54 cm, tesco gazdaságos volt, de elvoltam vele.
Amit a régiből megtanultam, hogy drót kefe meg súrolószer megöli a krómot rajta, ezért ezt az újat használat után hagytam kihülni, és éjszakára ment mindig a kádba ecettel citromlével reggel meg lesímogattam róla a trutyit.
Ami nem jött így le az kapott a sima konyhaszivacs nem dörzsis felével és szép volt 4-5 használat után is.A sógorom kölcsön kérte egy alkalomra (horgászat ladikról). Most hagyjuk, hogy szerintem egy hajón ez életveszély, de végül elvitte.
A haverja amikor kész voltak úgy gondolta leöblíti a Tiszában. Na ezzel a lendülettel esett ki a középső rács bele a folyóba.
Vett helyette egy újat. Kb 0,5 cm-el nagyobb mint kéne, nem ugrik be a helyére de annyi baj legyen.Viszont most világosba látom, hogy a külső grill rács tiszta matt. Eddig nem volt ilyen.
Létezik, hogy forrón bele tették a vízbe és a króm ahogy volt el is búcsúzott róla?Az egészet onnan kezdtem, hogy a régi már csupa rozsda volt mert évek alatt lesúroltam róla a krómot. Ez most "vadiújonnan" lett ilyen egyik napról a másikra.
-
Bandit21
addikt
válasz
j.bravo #2545 üzenetére
Én fordítva értettem.
Szerintem nincs olyan gomb ahol oldalról tudsz parazsat igazítani.
Ez persze gyakorlattal bíztos súlytalan probléma lesz idővel de míg a régi esetében akár fogtam és legfelső szintre téve nyugodtan tudtam igazítani úgy hogy rajta van minden már sulo cucc a gomb esetében ket megoldás van
Vagy a rács közepét leszeded és akkor lehet körbe igazgatni de felülről amerre épp eget és ha sikerült is a viszonylag alacsonyan lévő kor rácson minden hamus lesz, vagy - le szeded az egész rácsot a belső körrel együtt de azt lerakni nehéz főleg ha már tele.De mondom ez kb azoknak a kezdő balfxszoknak probléma mint én akik a nagy kupac faszenhez szoktak meg a fél M2 grill felülethez - mert valljuk meg az a régi grill ha be van gyujtva akkor leginkabb egy etteremben lenne a helye, mindig sajnáltam eloltani mert látszott hogy kb 20-30 főre 3-4 adagban simán lehet rajta űzni az ipart. Volt hogy a felén ment csak amúgy ott is lehet persze spórolni.
Jó a gomb tehát csak más.
-
Bandit21
addikt
válasz
j.bravo #2540 üzenetére
Nekem egy régi (kb 20 éves) metróban vett "hatalmas " nyílt tűzteres faszenes van/volt.
Annak 2 db 30*100 cm -es rácsa van, összesen 60*100 a grillter én sajna ezt szoktam meg így amiket árulnak XL meg óriás meg stb címszóval 40*50 hát az a negyede az eddiginek.
Megszoktam sajna kenyelmes is volt akkora helyen ráadásul külön külön 4 magasságban állíthatók votlak a rácsok. (Amik 20 év után már rozsdasak bármit csinálok és ezért kellet egy új)És ha már az új egy kis kezdő gömb grill tapasztalat:
Elsőre kevés volt a szén (egy begyujto kemény adag.
Ezért elaludt amikor letakartam (alul felül nyitott rostelyokkal).De raktam rá egy második adagot, végül szépen megsült minden csak lassan.
Második alkalommal már 3 begyujto adag ment rá hagytam izzani az egészet. Most nem takartam le annyit, oda is égett.
Plusz a faszenes racsrol a fele leesik. Ezzel az alsó rostelyt is takarja ami hiába van nyitva.Legközelebb veszek brikettet, az nem esik le, és 2 begyujto megy rá és újra merem majd letakarva sütni néha emelve.
Meg kell ezt is tanulni, ehhez képest a régi gyerekjáték volt, raktam a közepén egy bazi halmot, az amikor fehéren kezdett izzani szét húztam és szépen a megfelelő magasságban ment a grill. Ha hűlt lejebb tettem a rácsot, ahol láttam lyuk van oda tettem máshonnan.
Ebbe a gombbe oldalról nem lehet belepiszkálni, az elején jó kell legyen minden. -
Bandit21
addikt
Helló én épp múlt héten vettem 24 ért egy Tesco 54 cm gömböt majd mentem a metróba és láttam meg ezt a kettőt.
A kisebb pirosat nem venném a nagyobb viszont jó szerintem, sőt talán 29 ért jobb mint a Tesco 24 ezres de már ez van
A 29 ezres metrós amellett hogy nyíló tetős jobb mert van egy felső, a tetővel együtt mozgó kis melegen tartó polca is.
Igaz csak kb 10*30 cm de 4-5 hús elfér rajta amikor már kész.Szerintem jó a 29 ezres metrós.
-
Bandit21
addikt
Köszi!
Mennyi faszén kellett ehhez?
Legyen mondjuk ez (27 cm magas begyujtoba ami fér) egy egység.
Én elsőre ennyit raktam bele de sajna faszenet nem brikettet így szépen le potyogott a fele az alsó racsrol és ki is hűlt. Raktam rá megegyet azzal mar jó lett.Nem teljesen értem, mihez kell az alsó, faszen tartó rács. (Égés szempontból világos hogy jobban, alulról is kap levegőt ill hogy a gomb alak miatt lefelé szűkül a cucc és az a pár cm amivel feljebb van a rács nagyban szélesíti a faszen által sütött területet) De akkor egy sűrűbb rács kéne mert a kapható faszen fele kb kisebb és azonnal le esik alulra)
Mindnekepp ki fogom próbálni köszi.
A begyujtas / faszen - brikett mennyiséget kellene eltalálni előbb grillhez majd bbq hoz is.
Utóbbi félek az elejen ki fog aludniHa grillezek egy ilyen gombbe akkor is le takarnam néha ez hülyeség?
-
Bandit21
addikt
-
Bandit21
addikt
válasz
Bandit21 #2520 üzenetére
Hasonló madaraknak mint én:
A nem öntöttvas, hanem krómozott acél (?) grillrácsot éjszakára ecetes citromlés vízbe áztatva másnap puha ronggyal simogatva olyan lesz mint az új.Éveken át dörzsöltem, kefével mindenfélével le is kopott a króm és rozsdás lett. Ez remélem kitart majd,
Mivel 54 cm ezért a sarokkádba fért el, célszerű a heti kádsúrolást utána időzíteni.
-
Bandit21
addikt
Üdv, pár gyakorlati kérdésem lenne. Eddig egy nagyobb, dupla rácsos, lassan 20 éves kerekes faszenes grillünk volt, de a rácsok szépen berozsdásodtak. A feleségem kő grillt szeretne, én kamado-t addig pedig amíg eldöntjük, vettünk egy tesco akciós 54 cm gömbgrill cuccot 24 ezerért. Mivel a régihez ennél több lett volna új rácsot venni jó lesz erre a nyárra pár alkalomra.
A begyújtásnál meglepett h a leírások szerint az alsó rácsra kell tenni a faszenet. Vagy inkább brikett kellett volna mert a kisebb faszén lepotyog. Keveset is tettem bele elsőre, de végülis ma elkészült egy normális kis ebéd rajta.
Nem hittem, de valóban nem lelocsolni kell hanem letakarni és elzárni a légrostélyt alul felül és levegő híján szépen bealudt.
A kérdésem innen következik.
Egyszerúen ki kell borítani/söpörni belőle a nagyobb darabokat, alul a hamu gyújtőt is üríteni, aztán mondkjuk slag meg valami mosószer és kész?
Ahol szalonna sült sajna nem tettem alá semmit így rá csöpögött az oldalára (nem faszén fölé tettem, de csepegtető tálcát nem tettem alá sajna, mert 2 db szalonna volt ősszvissz)
Plusz grillrács kérdés:
A régire azt mondta egy ismerős, (tök hülye vagyok ehhez amúgy) hogy ezek krómozott acél cuccok, és a sok fém dörzsi amit adnak grill tisztító néven megöli és ezért lett rozsdás a régi is.Olvastam olyat h ami rá van égve, a legjobb az ha újra begyújtom és hagyom leégni.
Ehhez a benne szépen kihúlt faszenet lehet újragyújtani?
V áztatás és szivacs?
bocs a sok hülye kérdésért de gömb grillem sose volt mindig nagy rács fölött dolgoztam (a régi 2 db 30*70 -es rács összesen 60*70 cm volt v több talán dolgozni fura most ez a kis 54 cm)
azt tudom h ebbe se smoke se bbq nem igazán készül sose mert vékony.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Intel Core i7-9700 CPU, processzor (SRG13)- Számla, garancia
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest