Hirdetés
- Pánik a memóriapiacon
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Melyik tápegységet vegyem?
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fujifilm X
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Fűszerhez szeretnénk darálót. Valami kisebb térfogatú állítható szemcseméretű kávédarálóra gondoltam, ha tud por finomságút, az tök király lenne. Valszeg kézi lesz, mert olcsóbb és könnyebben tisztítható. Tudtok ajánlani valamit?
-
inf3rno
nagyúr
Fehérváron mik az ajánlott kávézók? A térképen csak a "Boom Bike Coffee"-t látom, de szó volt tegnap a Tele Élettel filterkávéjáról is, szóval gondolom az is ajánlott...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gergo5991
üzenetére
Valaki írta, hogy befolyásolja a kávé az éjszakai alvást sokaknál, és hogy emiatt érdemes leállni vele. [link] Most hogy ez mennyire vélemény vagy tény, azt döntse el mindenki maga. Engem nem zavar, mármint volt, hogy évekig nem ittam, és nem éreztem nagy különbséget. Talán kicsit fáradékonyabb voltam az elején nélküle, de több víz fogyasztásával tudtam ellensúlyozni. Ha ennyire extrémen hat rád, akkor megfontolandó a tea, kávé, kóla mellőzése. Még esetleg az éjszakai kék fény, kijelzők, hideg színű égők bele tudnak zavarni az alvásba. Elvileg van a koffein mentes változatok között is iható, de nem tudok semmit róluk.
-
inf3rno
nagyúr
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
WarLock07222
üzenetére
Szerintem ha viszonylag olcsón ki lehet hozni egy jobb ízt ugyanabból a kávéból, akkor érdemes költeni rá. Ha működne ez a DM desztvíz, akkor pártíz forint per kávéból sokkal jobb ízvilág jönne ki. Desztillálót vagy RO készüléket emiatt nem vennék, mert nagyon sokára hozná be az árát. De amúgy igazad van, számít az alapanyag. Majd még kísérletezem etióp kávéval a másik flakon vízzel, kíváncsi vagyok.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
üzenetére
Lehet az is, akkor meg a csővezeték volt ilyen szagos műanyag, amin átengedték. Nálam ez okoz egy nagyon enyhe kesernyés utóízt, szinte össze lehet téveszteni a kávé kesernyés ízével. Viszont előtte ezerszer jobb lett a brazil kávé csokis ízvilága, csak ne lenne ez a műanyagos felhang, ami mindent elront. Túlságosan domináltak a savak, ha a normál csapvízzel főztem le. Most elgondolkodtam, hogy akár még az is lehet, hogy ezzel a géppel és a megfelelő pH-jú pufferelt vízzel az újhullámos kávék is működnének. Alapból ihatatlanul savasak szoktak lenni. A másik, hogy sokszor mézzel iszom a kávét, és most észrevehetően hozzáadott a savasságához, valószínű, hogy később váltok cukor és méz keverékére inkább. Nem gondoltam volna, hogy ennyit számít a víz.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
üzenetére
Én is ezt tapasztaltam, szerintem műanyag szaga van. Nem emberi fogyasztásra szánták, és emiatt nincsen a megfelelő műanyag csomagolásban, azért veszi át a flakon szagát. Én is elengedem, és megoldom máshogy a lágy vizet, de ha már megvettem, akkor elhasználom, és kísérletezek eltérő citrát koncentrációkkal. Vagy hát kísérleteznék, ha pontosan ki tudnám mérni, de nincsenek eszközeim.
-
inf3rno
nagyúr
Megkóstoltam a DM vízzel, sokkal kevesebb így a sav. Csak 1-2g NaHCO3-at és 1g citromsavat tettem bele. Igazából csak érzésre, nincs analitikai mérlegem. Az MgSO4-et kihagytam belőle, szerintem hülyeség visszakeményíteni a lágy vizet. Sokkal csokisabb így a kávé, van egy nagyon enyhe keserű utóíze, ami szerintem műanyag íz. Legalábbis érzem a szagán is a desztvíznek. Ha étkezésre alkalmas palackban lenne, akkor nem oldódna bele a vízbe, és akkor tökéletes lenne. De ha átönteném, talán akkor is kipárologna belőle egy idő után. Összességében szerintem megéri a DM-es víz.
-
inf3rno
nagyúr
Voltam közben Müllerben, csak valami Blink nevű desztvizet találtam, ami nem tűnt annyira bíztatónak, úgyhogy inkább elmegyek majd DM-be, aztán veszek ott DM-es desztvizet. Van itthon keserűsó, de csak külsőleg szoktuk használni, mert állítólag jól felszívódik belőle a magnézium. Vannak kétségeim, mert elvileg a bőr nem engedi át az ionokat, de mindegy. Egyelőre megpróbálom csak szódabikarbónával visszasózva, aztán ha nem vagyok elégedett az ízzel, akkor keserűsózok is. A gépet sem vízköveztem még, de úgy tűnik, hogy inkább az az oka a mélyebb hangnak, hogy nem teljesen egyenes a konyhapultnak az a része, ahova átraktam, aztán jobban tud rezegni.
Kávé és tej helyettesítő témában újabb fejlemény, hogy rizstej helyett most kipróbáltam a kókusztej zsíros részével egy kiskanállal egy dupla kávét, és úgy majdnem olyan, mint tejszínnel. Sajnos nincs kis kiszerelés kókusztejből, de néha ha thai ételekhez használunk, akkor pár napra el fogok tenni belőle, mert sokkal jobb, mint a rizstejezés. A kókuszos rizstej meg hasonlók nem jók, mert azoktól teljesen kókusz íze lesz. Még agyalok rajta, hogy esetleg fagyasztok jégkocka tartóba, aztán akkor ki lehet porciózni, mint a tejszínnel szokták. Ár terén a Müllerben és a Pennyben lehet olcsó rizstejet kapni, a többi boltban kapható Alpro az nagyon el van szállva az árakkal, igaz egy kicsivel sűrűbb, mint ezek a tejek. Kókusztejnél az Aldis ami olcsó szokott lenni, főleg akcióban, de érdemes odafigyelni, mert van curry-vel előízesített és tiszta, és alig különböző a csomagolásuk.
Nekem bolti kávénál most elég jól bevált a Metro brazil kávéja. Nem a legfrissebb pörkölés, olyan fél éves, de azért még maradt benne aroma. Aztán ahogy megveszem megy a fagyasztóba, és onnan szedek ki annyit, amennyire szükségem van. Ár-érték arányban szerintem nagyon jó, inkább csokis ízvilág dominál, nem újhullámos. 100% arabica. Van nekik etióp és kolumbiai kávéjuk is. Árban nem emlékszem, azt hiszem 4-6k / kg lehet. Még majd próbálok mást is. A drogos kávé ügy óta valahogy nincs kedvem a kézműves kávéhoz, de majd visszajön, csak idő kell még. Körülbelül két hét kellett, amíg visszatért a normál agyműködésem, és tudtam normálisan dolgozni. Fejlemény nincs az ügyben, valszeg nem lesz belőle semmi. Inkább úgy tűnt, hogy jól szórakoznak rajta a zsaruk, ha meg annyit iszok belőle, mint amúgy normál kávéból szoktam, akkor valszeg hullazsákban visznek el. Ez van.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
MPowerPH
üzenetére
Nem emlékszem már, én 1-2tk körül szoktam 1 liter vízhez, azzal működik. Viszont ha visszaolvasol citromsav kulcsszóval, akkor kerestem régebben recepteket vagy itt vagy a kezdő topikban. Úgy emlékszem elég tág határok között tolerálják a gépek a citromsavat.
Más: nekem közben még mélyebb lett a Dedica hangja, csinálok én is egy vízkőtelenítést, de attól tartok más baja van. Szivárgásnak, ilyesminek nincs jele egyelőre.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
MPowerPH
üzenetére
Nem igazán értem ezt a receptet, a szódabikarbóna NaHCO3, a keserűsó MgSO4, abból már jön is a vízkő: MgCO3. Felesleges lágy vizet venni, ha utána mesterségesen felkeményíti az ember. Mondjuk gondolom az így elért keménység foka is számít, de mindenesetre kell citromsavaznod bizonyos időközönként, ha ezzel főzöl.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi! Találtam videókat! Tömítéseket, alkatrészeket honnan érdemes venni DeLonghi-hoz?
-
inf3rno
nagyúr
Amúgy ezeket a gépeket muszáj szakihoz vinni, vagy mennyire komplikált szétszedni, összerakni? Gondolom nem egy komplex dolog az elektronikájuk, inkább a tömítésekre, ilyesmire kell figyelni. Úgy van ennél is, mint a vízvezetékeknél, hogyha megbontják, akkor tömítés csere kell mindenhol, vagy maradhat a régi? Én gondolkodok, hogy a DeLonghi kisgépet megbontom, aztán belenézek mi a kínja. Szakihoz nem feltétlen vinném, gondolom nem olcsó, meg szeretnék legalább alap szinten érteni hozzá amúgy is.
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! DeLonghi Dedica EC685-nek egyik napról a másikra jóval mélyebb lett a hangja. A kávét ugyanúgy lefőzi, azzal nincs gond, de aggasztó, hogy esetleg valami baja lehet. Van bármi ötletetek, hogy mi okozhatja? A vízkőtelenítést már régóta nem csináltuk, mert akkor szoktam, amikor jelzi a gép, de még nem jelezte. Lehet, hogy amiatt van?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
hyperspace
üzenetére
Ja ezt mondta kávéházas ismerősöm is, hogy mindegy milyen kávé, mert mindegyiknek cold brew íze van, de attól még jó, csak nem éri meg drága kávéval szerinte.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
Jó ötlet. Akkor durvább őrlemény, esetleg átrostálva, hogy a finom szemcsék kihulljanak, ha akad benne, aztán mehet egy nagyobb lyukú fém szűrőn is. Köszi, megpróbálom így. Az áztatási idő nem akkora baj, ha 48 óra. Ahogy 30 fok lesz nekiállok, aztán meglátjuk mi sül ki belőle, akarom mondani fagy.

-
inf3rno
nagyúr
Nyárra esetleg tudtok cold brew terén valami olcsó megoldást? Mindig ki akartam próbálni, de sajnáltam költeni rá, hátha nem jön be. Leginkább a szűrővel vagyok bajban, mert a papírszűrőknek van egy mellékízük, az acélon meg átmegy valamennyi szemcse. Talán itt is nyomást kéne alkalmazni és valami finomabb acél szűrőt.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
helltp
üzenetére
A Graef-nál minden készülék más, azért nem lehet számot mondani. Nálam pl. 7-es, amit még pont lefőz a karos gép, aztán a legfinomabbra szoktam hagyni mindig, mert ez ízlett a legjobban. Szerintem próbálgasd. Nekem Brikkám van tartaléknak, ha valami történne a karos géppel vagy esetleg kempingezéshez. Viszonylag ihatót főz, de össze sem hasonlítható a karos géppel. Mondjuk én nem mérem, hanem csak megtöltöm nagyjából fullra a kávét és a vizet is, aztán mehet. Engem is érdekel, hogy méricskéléssel lehet e valamit kihozni a kotyogósból, mert pl. egy apró mérleget még el tudok vinni magammal bárhova. Van másik kotyogós is, úgyhogy a Brikkát össze tudtam hasonlítani vele, az is egy minőségi ugrás, úgyhogy ha kotyogós irányba mész, akkor jó választás volt a Bialetti.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hát én se. Max 5-10k, amit költenék rá, és akkor sokat mondtam, a neten meg 30 alatt nem nagyon láttam, igaz azokhoz valszeg tartály is jár.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Milyen desztillálód van? Én próbáltam gyorsan keresni olcsó desztilláló kolonnákat, aztán simán feltennék egy lábas vizet a gázra egy ilyennel, de nem találtam. Mi anno laboros üvegekkel csináltunk ilyesmit, de fémből strapabíróbb lenne. Szerintem a léghűtés elég lehet, hogy lecsapja a gőzt, talán még hideg vízzel sem kell hűteni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zolnagy
üzenetére
Nálunk analitikai laborban volt ez a probléma, aztán a végén a laborosok inkább csináltak egy saját desztvíz előállítót, mert nem lehetett sehonnan megbízhatóan desztvizet szerezni, mindegyik cég ioncserélttel trükközött, mert ezerszer olcsóbb előállítani. Talán orvosi vizeknél előfordulhat rendes desztvíz, de normál kereskedelmi forgalomban lévő vizeknél eléggé kétséges, hogy létezik e.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
Szoktunk járni Müllerbe elég sűrűn, majd körülnézek, aztán veszek 2 litereset. Akkor olcsón meg van oldva, meg ennek is adok egy esélyt. Én nem számítok nagy különbségre, de most már tényleg érdekel. Kisavazom előtte a gépet meg a tartályt, aztán átmosom desztvízzel, csak hogy tényleg ne legyen semmi torzítás.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Találtam ténylegesen desztvizet: [link] Mondjuk a leírása külön vicces: "Felhasználásra kész demineralizált víz, 5 l / kanna. Spermahígító készítéséhez, valamint vízfürdőben és sterilizáló berendezésben való használatra a vízkőképződés megelőzésére." A lényeg, hogy orvosi boltokban beszerezhető 500ft/L áron, és akkor talán tényleg desztvíz, nem ioncserélt. Bár otthon is le lehet desztillálni a megfelelő géppel. Teszek vele egy próbát, majd visszajelzek hogy tetszett másik vízzel.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Zen42
üzenetére
Én már ittam sokszor ilyen vizet kávé nélkül is, nem lett bajom tőle. Érezni az ízén, ha megromlott. A legtöbb palackban ennél jóval többet áll, igaz ott megvan a mikrobiológiai tisztaság is. Az a baj, hogy ioncseréltet csak kocsikhoz kapni, az meg gondolom emberi fogyasztásra alkalmatlan, egy reverz ozmózisos gépre csak ezért meg nincs kedvem beruházni, amíg ténylegesen nem próbáltam ki, hogy mekkora a különbség, és hogy megéri e nekem. Talán körülnézek, hogy lehet e kapni pi vizet palackozottat, talán egyszer megéri. Talán annál is van ásványi anyag kivonás a deutérium kivonás mellett.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én bízok az itthoni csapvíz minőségében, mondjuk erősen település függő. Fehérvár, Veszprém rendben van. Az eddigi tapasztalat, hogyha rendszeresen van használva, akkor 3-4 nap nem gond. Talán még 1 hét sem, 2 hétnél viszont már elszaporodik benne valami, ami miatt új-műanyag íze és szaga lesz a cuccnak, gondolom a műanyagot kezdi el bontani vagy a benne lévő adalékanyagokat. Kulacsokkal is jártam már így, azok könnyen befertőződnek. A szódabikarbóna, ami segíteni szokott rajta, a savazás valamiért nem használ. De ilyen a géppel eddig csak egyszer volt, amikor elutaztam, és elfelejtettem előtte kiönteni a tartályt, azóta figyelek rá. Akkor szoktam savazni, amikor a gépet is, talán havi egyszer, amikor jelzi. Ha úgy vesszük kvázi lassan folyó víz van benne, a pangáshoz meg az kell, hogy sokat álljon és sose cserélődjön.
Mondjuk ha már így szóba került, megpróbálom majd 5 literes szentkirályival kíváncsiságból, hogy van e különbség az ízében.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Akkor vidd vissza, valszeg hibás.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Analitikai mérlegeket vízszintre be kell állítani mielőtt kalibráljuk. Mondjuk ez inkább hibás terméknek tűnik, illetve ilyen 1g pontosságnál talán még nincs ilyen stabilan vízszintre állítás feature.
-
inf3rno
nagyúr
Metroban lehet kapni brazil, etióp és kolumbiai arabicát. 6k/kg, nagy mennyiségben 4k/kg. Most ennél kötöttem ki, és egész tűrhető a brazil fajta. Sajnos októberi pörkölés, úgyhogy már nem jönnek ki annyira az aromák, de azért még élvezhetőbb, mint a többi bolti. Egyelőre későbbre halasztom a drágább kávé beszerzését.
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
4k/kg körül még mindig az AlzaCafé a best buy? 250-eset érdemes még mindig venni belőle? Lol, ahogy nézem ez már 8k/kg lett menet közben. Eléggé elhúztak az árak mióta utoljára rendeltem ilyet. Mit javasoltok, vegyek ilyet, esetleg van valami olcsóbb jó minőségű arabica? -
inf3rno
nagyúr
Voltunk ma Almádiban a Babkávézóban, brazil kávét és fűszeres Mollyt ittunk. Jó volt mindkettő. A brazilon érezni lehetett a szerecsendiót, a másiknál a tejszín és fahéj dominált minimális narancs ízt lehetett érezni. Érdekesek ezek a fűszeres kávék, nem rosszak. Most nem vettünk tőlük saját pörkölést, de majd valamikor visszamegyünk.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zolnagy
üzenetére
A fő gond vele, hogy alul két lyuk van, és tiszta dzsuva lesz alatta a cseppfogó vagy minek nevezzem, mert erről középre csepeg. Illetve oldalra is ki szokott fröcsögni néha a kosárból, ha egy picit eldugul az egyik nyílás, kb. mint a zuhanyrózsán. Jónak mondjuk jobb a kávé vele, de vannak hátrányai a gyári nyomásfokozóshoz képest. Én aliról rendeltem valami olcsót, teljesen jó ezeket leszámítva.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zolnagy
üzenetére
Lehet, nem tudom. Mindenesetre ez így nekem nem érte meg, hogy nem vagyok jól tőle, vagy túl jól vagyok. Ki honnan nézi. Mostanra nincs bajom, de megint elment egy nap úgy, hogy nem tudtam a melóra koncentrálni, aztán ez így eléggé zavaró határidős munkáknál. Lehet kidobom. Megnézek még másikat is tőlük majd, hátha azokkal nincs ez.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
üzenetére
Pulzus végig állandó volt, nézegettem, vérnyomás mérőm nincsen, kicsi szívdobogásom sem volt, most sincs a Bravostól sem. Sokkal nagyobb adag koffeineket is szoktam fogyasztani, úgyhogy ez a magyarázat nem logikus. Érdekes, hogy tényleg valami hasonló hozzászólással indul a topik. Nekem ilyen zsibbasztó érzés volt, mintha felhőkön járnék és nem tudtam gondolkodni, meg teljesen ellazultam órákra. Italtól sosem volt ilyen, pedig volt már sok meredek estém filmszakadással. Ittam már Lavazzát, nem jött be, mint kávé, semmi hasonlót nem produkáltam tőle. Tényleg nem értem, hogy mi ez. Ha a többinél is ugyanez van, akkor lehet csak nem bírom a jó minőséget, ha csak ennél az egynél, akkor van valami vegyi szennyeződés rajta.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
mézespálinka
üzenetére
Küldhetek pár szemet, csak rám húzzák, hogy dílerkedek.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
inf3rno
nagyúr
Ittam most egy maximális adag őrölt Bravost. Ízre pocsék, robuszta, magas koffein tartalmú, kotyogóshoz vettük. A másikat elosztottuk barátnőmmel, ezt meg egyedül ittam, úgyhogy saccra 3x-os koffein tartalom lehet a másikhoz képest. Semmi olyan hatása nincsen, mint a másiknak. Azt hiszem azt beviszem a rendőrségre, hogy esetleg így csempészik a drogot Kolumbiából. Érzésre ugyanaz a cucc, amit Siófokon kevertek az italomba. Azt szinte azonnal megéreztem, és nem ittam meg az egészet, de már annyitól majdnem kidobtam a taccsot, mert előtte rendesen alapoztam. Meg attól masszív fejfájásom is volt, ettől csak egy kicsi. Megnézem majd a Kapuciner többi kávéját is előtte, hogy azoknál mit érzek, de a kolumbiait nem ajánlom senkinek. Vagy hát kinek mire van szüksége.

Kár érte amúgy. Ízre nagyon bejön ez a kávé, csak hát így nem iszom meg.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ja ez a b.) terv.
Ha drága bevizsgáltatni, szívesen elküldöm. Csak nehogy rászokj. 
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
Másodszor próbáltuk ketten, és ugyanez a hatása mindkettőnkre, kb. 4 órán át tart, az első 3 óra lazaság, utána 1 óráig meg agresszió, minden idegesít, pörget, stb. Szívdobogást ismerem, ez nagyon nem az, inkább mintha nyugtató lenne vagy party drog. Valaki azt mondta harmadikak lettek valamilyen országos versenyen, abból gondoltam, hogy jók. Van drog ambulancián ismerősöm, megkérdem, hátha ingyen megvizsgálják, hogy mi van benne, ha a másik kávé nem így hat.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
Jó, akkor biztos félreértettem. Mostanában nem iszok minden nap, lehet elszoktam tőle, de volt már, hogy 4 évig szüneteltettem, aztán újra kezdtem, és akkor sem csapott meg így. Van itthon még más kávé, ami nem ennyire drága. Iszok majd később abból egy duplát, hogy biztosan meglegyen a koffein mennyiség aztán ha nincs ugyanez a hatása, akkor itt valami rendellenesség van.
-
inf3rno
nagyúr
Duplát szoktam inni napi 2-3-at régebben más kávékból. Nem tudom pontosan hány grammosat, szerintem 10+. Ebből meg egy szimpla kiüt. Legtöbbször AlzaCafé, és azzal sosem volt ilyen kellemes lebegés érzés. Inkább éreztem, hogy kipattanik a szemem, és tudok koncentrálni. Drogozni nem szoktam, úgyhogy azzal meg nincs összehasonlítási alapom, de volt már, hogy belekevertek valamit a piámba, és attól is hasonlóan lelazultam. Mindenesetre érdekes. Vettem még három félét a Kapucinertől, elvileg az ország egyik legjobb kávéja, úgyhogy majd még írok, hogy azokkal mire jutok. Ha már sárkányokat kezdek látni, akkor gyanús lesz, hogy nem csak kávé van benne.

-
inf3rno
nagyúr
válasz
pető bá'
üzenetére
A Graef szerintem jól őröl, de nagyon idegesítő, hogy pang benne egy jó adag kávé, és képtelenség kitisztítani, mert nem lehet szétszedni azt a részét. Illetve jellemző hiba, amit másoknál olvastam, hogy valami műanyag pöcök eltörik benne, és utána kb. kuka a gép, vagy legalábbis nem tudok róla, hogy valakinek sikerült volna megjavítani ezek után. Összehasonlítási alapom mondjuk nincs, de idővel váltanék valami jobbra, amiben nincs pangó rész.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
Mi számít kezdőnek? Olyan 20 éve kávézom. De egyébként mástól vártam választ. Tőled már kaptam egy szakvéleményt.
Ja amit nem írtam, hogy barátnőmre is ugyanilyen hatással volt, úgyhogy nem egyedi. Teljesen kidőltünk tőle 3 órára tegnap. Ma is reggel ittam, most 2 óra után kezdek magamhoz térni, ami elég szar, mert dolgoztam volna, de csak néztem ki a fejemből.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
Kapuciner Kolumbia Tolima kb. 12k/kg. [link] Fura. És olyan, mintha altatna, ellazítana inkább, mint felpörgetne. Ízre mondjuk nagyon jó, közepes pörkölésű, és nutellás aszalt gyümölcsös ízvilágú, de még csak hasonlót sem tapasztaltam egy kávénál sem. Volt már, hogy egy kicsit megcsapott, mert sok koffein volt benne, de ennyire nem. Azért kérdem más is iszik e tőlük, vagy más jobb minőségű kávénál volt e már ilyen hatás. Érdekes még, hogy egy olcsó géppel is viszonylag jól le tudtam főzni. A közepes pörkölésű úgy tűnik még jó, de azért kell bele a gesztenyeméz és a rizstej nekem, annyira még nem vagyok gourmet.
-
inf3rno
nagyúr
A Kapucinert mennyire ismeritek? A kolumbiai kávéjukat iszom most, de lehet összekeverték a szállítmányt, mert ilyen pszihedelikus hatása van, mintha egy felhőn ülnék még utána órákkal is. Amúgy nagyon jó kávé, csak ez így meglepett. Mennyire normális ez?
-
inf3rno
nagyúr
Nem lesz tőle semmi baja, a benne lévő enzim ugyanúgy fehérje, mint pl a tejfehérje, csak van katalitikus aktivitása ugyanúgy, mint pl a kígyóméregnek.
No én meg kipróbálom a zabtejet, meg a kókusztejet, mert nekem meg az ínygyulladásom szokott felerősödni a sima tejtől.
Elvileg vannak olyan gépek, amikkel le lehet főzni őket sokkal jobb minőségben, mint a bolti löttyök, és nem is annyira drágák. Igazából meg lehet oldani anélkül is, mert nem sok különbség van köztük meg a kávé között elkészítésben. Be kell darálni őket, aztán beáztatni, utána meg leszűrni és már lehet is inni. -
inf3rno
nagyúr
válasz
PeterAgos
üzenetére
Itt azt írja 1 tabletta 2dL tejhez elég: [link]. Viszont ez olyan, hogy le kell nyelni, aztán benned dolgozgat egy rövid ideig. Ha tejhez kevered, akkor időt kell adni neki, hogy átalakítsa a laktózt galaktózra és glükózra. Az enzimek olyanok, hogy fokozatosan tönkremennek, addig viszont folyamatosan bontják a laktózt. A túl hideg és a túl meleg se tesz jó nekik. Ha melegíted, akkor gyorsabban mennek tönkre, de gyorsabban is dolgoznak. Kb. olyasmi ez, mint az élesztő, de nem teljesen ugyanaz, mert az újratermeli az enzimeit, itt meg fokozatosan elfogynak. Olyan 50-55°C az optimális neki azt írják máshol, de sokféle laktáz van, úgyhogy akár el is térhet, hogy milyen hőmérséklet az optimális. Szerintem nyugodtan csinálhatod azt is melegítés helyett, hogy veszel egy liter tejet, beleszórsz egy tablettát, beteszed a hűtőbe, aztán másnap ránézel e, hogy már jó, vagy még mindig tekeri a hasad. Számolás nélkül nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi idő kell neki, most meg nagyon nincs kedvem ezzel bíbelődni, egyszerűbb kitapasztalni. Fontos tudni továbbá, hogy a laktózra vagy a galaktózra is érzékeny vagy e, mert az utóbbi bontására is kell más fajta enzim, vagy olyat kell venni, amiben mindkettő benne van. Azt nem tudom, hogy a végeredmény állagra milyen lesz, mert nem biztos, hogy minden beoldódik ezekből a tablettákból. Maga a tej biztosan édesebb lesz a glükóztól, mint normálisan. Irj, ha kipróbálod, kíváncsi vagyok mire jutsz vele.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
PeterAgos
üzenetére
Laktóz vagy galaktóz mentes kell, hogy legyen? Lehet kapni gyógyszertárban laktáz enzimet kapszulában [link]. Simán fel tudod használni laktóz bontásra bármelyik tejben. Iparilag is azzal csinálják, viszont ott valszeg rögzített enzimmel dolgoznak, és nem marad benne a tejben. Elvileg nem allergén, de gyakorlatilag szinte bármire lehet bárki allergiás.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sz.zs.
üzenetére
Egyelőre csak tájékozódom. Itt [link] ittam tavaly nyáron nagyon jó kávékat, és azt az élményt szeretném legalább részben itthon is reprodukálni. Gépet se vettem még semmit, elsőnek inkább körbejárom a témát mielőtt bármiről döntenék. Sajnos az ár elég meghatározó, nem tudok most erre százezreket költeni. A Brikka szimpatikus, mert olcsó, de az alapján, amit írtatok egyféle ízhatás érhető el vele és egy bizonyos típusú kávéhoz illik. A cold brew még ami érdekel, meg inkább az ilyen hideg módszerek, mint pl a french press, amikre elég néhány tizest elkölteni, hogy iható legyen a végeredmény. Már ha ezekkel tényleg lehet jó kávét csinálni. Szerintetek lehet? A rendes főzött kávéknál nekem úgy tűnik, hogy egy darabig muszáj lesz kávézókba járnom, ami végülis nem gond. A daráló kapcsán érdekel, hogy vajon a régi fűszerdarálók is jók ilyen célra, vagy az se jó, ha túl apró szemcsékből áll a végeredmény? Igazából nincs kimondottan kedvencem. Mármint iszok presszót, de capucchino-t is, akár tejes kávét is, sőt még a narancsos kávé is bejön. Nekem kell bele a cukor és a tej vagy tejszín, mert túl keserű magában, de lehet csak rossz az alapanyag vagy túl van pörkölve. Nem kimondottan figyeltem eddig oda rá. Amit minden nap innék az egy hosszú kávé bármilyen formában. Egyszerűen kell, hogy meglegyen a térfogata, és tudjam pár percig kortyolgatni. Szóval annyira nem magasak most még az igényeim. Izvilág terén nem vagyok kellően tájékozott, meg a szaknyelvet se ismerem annyira, hogy meg tudjam fogalmazni milyet szeretek. Előbb végig kell kóstolnom több félét, hogy dönteni tudjak. Esetleg tudtok ajánlani néhány alap típust, ami támpontot ad?
-
inf3rno
nagyúr
Ha jól értem, akkor nem olyan egyszerű otthon minőségi kávét főzni, és az elkészítési módot is a kávé és a pörkölés határozza meg. Erről van valami írás bővebben? Esetleg a pörkölők adnak valami támpontot, hogy miben érdemes lefőzni, vagy ez ilyen alap dolog?
Veszprém könyékén, vagy a Balaton északi részén, esetleg Siófokon tudtok kávézót, amit érdemes kipróbálni kóstolás céljából?
-
inf3rno
nagyúr
Ohh. Csak azért gondoltam, mert direkt ilyen cold brew-os dolgokra kérdeztem rá, és a Hario-nál pont találtam ilyet: [link] Kézi darálót örököltem dédanyámtól egy nagyon régit, majd megnézem, hogy megvan e még. Azzal jobb, mint az elektromossal? Ez a Brikka miben más, mint egy sima kotyogós kávéfőző? Esetleg tudtok ajánlani valami gyümölcsösebb szemes kávét, ha ez a pörkölés nem megoldható?
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Autós topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Torrent meghívó kunyeráló
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- World of Tanks - MMO
- Pánik a memóriapiacon
- Házimozi belépő szinten
- Milyen routert?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad T14 Gen 3, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / 16GB DDR4 / RX 6600 8GB / 512 GB SSD
- Apple iPhone 15Pro 128GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Lenovo Thinkpad P1 Gen 6 - i9-13980HX, 32GB, 2TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Pedig azért néhány havonta megfordultam ott, ha Veszprémben jártam, jó volt a kávéjuk. Legutóbb még úgy tűnt, hogy jól megy az üzlet, és van elég alkalmazott.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ha drága bevizsgáltatni, szívesen elküldöm. Csak nehogy rászokj.