Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Amazon Kindle
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Unigine Superposition Benchmark
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- TCL LCD és LED TV-k
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
zserrbo
aktív tag
válasz Oppenheimer #7776 üzenetére
Erre gondoltam én is, de megzavart az angol megfogalmazás Köszi!
-
zserrbo
aktív tag
A panem kiadónak black friday akciója van csak ma.
Java tantusz 1850 (50% kedv)
+ még néhány könyv féláras, főleg Tantuszos. -
zserrbo
aktív tag
A cél az lenne, hogy a Stringként kapott pl 50 000 vagy 50 000,123-at átalakítsam számmá, dolgozok vele majd kiírja formázott Ft-ban. Na most az első fele nem akar összejönni.
String s = "123 456,789";
NumberFormat nf1 = NumberFormat.getInstance(Locale.US);
try {
double d = nf1.parse(s).doubleValue();
System.out.println(d);
System.out.println(Locale.getDefault());
}Kimenet:
123456.789
hu_HUEz stimmel, de az alábbi kódnál miért nem veszi figyelembe az ezres tagolást?
String s="123 456,789";
NumberFormat nf1=NumberFormat.getInstance(Locale.getDefault());
try {
double d = nf1.parse(s).doubleValue();
System.out.println(d);
System.out.println(Locale.getDefault());
}Kimenet:
123.0
hu_HUOké, hogy megoldhatom a szeparáló karakterek cseréjével illetve azt olvastam a DecimalFormatSymbols osztállyal is megoldható, csak kíváncsi lennék itt mi a gond.
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
Bocs, kihagytam egy dolgot. A CSV fájlt arra érti a feladat, hogy a megadott igények alapján (mint egy szerződés) beolvasva kiszámolja a program az árát.
De értem a gondolatmenetedet. Mondjuk van egy-két CSV fájl, ami kívülről könnyen módosítható (nem kell a programba nyúlni) és vannak külön a szerződésnek a CSV fájljai.
Vagy eszembe jutott most az, hogy egy properties file-ban megadom az árakat és az összerendeléseket és java-ban a java.util.Properties osztályt használva beolvastatom, de talán az előbbi most jobb lenne.
-
zserrbo
aktív tag
Adott egy díjkalkulátor elkészítésének feladata. A teljes szövegét nem másolnál be a lényeg, hogy vannak kulcs érték párok:
adott csoport neve - hozzá tartozó adott ár
és
adott elem neve a csoportból - az elemet tartalmazó csoport neve
Megjegyzésnél oda van írva, hogy "Az árak konfigurációban tárolandók." és "Az összerendelések is
konfigurációban tárolandók."A program bemenete egy megadott formátumú CSV állomány kell, hogy legyen.
Kiértékelési szempontként többek között ez van feltüntetve:
- Build rendszer (Ant, Maven)
- Konfiguráció tárolásaMivel sajnálatos módon új vagyok az Ant, Maven témában ezért nem vagyok benne biztos mi értendő konfiguráció alatt. Tudom magyarul kevés infó van, szóval, ha nincs más angolul is jöhet bármi hasznos
Apropó Mavenhez tud valaki jó tutorialt vagy könyvet kezdésnek? (Netbeans-t preferálok leginkább)
Előre is köszi!
-
zserrbo
aktív tag
Design pattern témakörben merült fel a subject class kifejezés. Lehet buta kérdés, de hogyan fordítanátok magyarra?
Ebből a könyvből van a 124-125. oldalon.
"In the FunPaint application, let’s assume that a class (say ShapeArchiver) is responsible for archiving
information about all the drawn shapes. Similarly, another class (say Canvas) is responsible for displaying all
drawn shapes. Whenever any change in shapes takes place, you need to inform these two classes as to the changed information. "
.
(itt szerepelnének a kódok)
.
"Well, this implementation works as intended—but there is a problem. There is a tight coupling between the subject (Circle class) and both of the observers ( ShapeArchiver and Canvas). Here are the consequences of a tightly coupled design:
The subject class (Circle) knows about the specific observer classes. As a result, if you change
observer classes, you need to change subject class, too. (Hmm, not so good.)"[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
-
zserrbo
aktív tag
JFileChooser-rel nyitok meg egy fájlt, de a dialógusablakban angol nyelvűek a címkék,gombok, stb.
Hogyan tudom magyarra állítani? Vagy csupán az OS-nek megfelelő nyelvűre.Egy kis kódrészlet:
JFileChooser openChooser = new JFileChooser();
int retOpen = openChooser.showOpenDialog(frame);
if (retOpen == JFileChooser.APPROVE_OPTION) {
String openFile = openChooser.getSelectedFile()
.getAbsolutePath(); -
zserrbo
aktív tag
Nem felvágni akarok, de nem most kezdtem rögtön egy tervezési mintával, hanem egy könyvet olvasok, ami csak kitért a Singletonra is. Igyekszem az alapokat minél jobban megérteni. Sajnos mikor feltettem a kérdésem a nyilvánvalót nem láttam hogy az simán csak a visszatérési érték típusa. Persze köszönöm, hogy segítetek. Igazából itt elsősorban nem a Singleton-t nem értettem, hogy mire való, hanem csak a metódus fejlécénél értetlenkedtem.
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
válasz WonderCSabo #6118 üzenetére
Sajnálom, ha félreérthető voltam esetleg én erre a sorra gondoltam végig:
...
public static Singletonpelda getInstance() {
if (instance == null) {
instance = new Singletonpelda();}
return instance;
}
....Ahogy írtam utólag gondolom azért kell a Singletonpelda a metódus fejlécébe, hogy megegyezzen a metódus visszatérési értékével a típusa, de akkor a "Singletonpelda" simán a visszatérési érték típusa, mint a double/int,stb vagy más?
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
válasz WonderCSabo #6115 üzenetére
Azt hiszem most jöttem rá így, hogy végigolvastam, amit írtál. Mivel a Singletonpelda metódus egy Singletonpelda példányt ad vissza ezért kell a Singletonpelda a metódus fejlécébe, de valójában milyen szerepben van ott (arra gondolok, hogy a private az láthatósági módosító, a Singletonpelda mi pontosan itt)?
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
válasz WonderCSabo #6113 üzenetére
De mikor meghívom a main metódusban a getInstance() metódust még nincsen, azért írtam, hogy eredetileg. Static kulcsszó nélkül nem menne emiatt nem?
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
Kicsit belekavarodtam. Az osztálynak eredetileg nincs érvényes példánya, és érvényes példánymutató nélkül pedig nem tudunk meghívni nem-statikus tagfüggvényeket. Ezért statikus a getInstance() metódus, de mit jelent itt a "Singletonpelda"?
Előre is köszönöm.
public class Singletonpelda {
private static Singletonpelda instance = null;
public static Singletonpelda getInstance() {
if (instance == null) {
instance = new Singletonpelda();
}
return instance;
}
private Singletonpelda() {}
public void hello() {
System.out.println("Hello");
}
public static void main(String[] args) {
Singletonpelda i = Singletonpelda.getInstance();
i.hello();
}
}[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
válasz caindwan #5801 üzenetére
A Java Tantuszt tudom ajánlani nem is olyan drága 3 ezer most akcióban és ingyen szállítás a kiadó oldalán szept 21.ig most. Kellemes a hangvétele, helyenként kicsit szájbarágós, de én nem bánom.
Most kinéztem jobb magyar könyv híján a Szoftverfejlesztés Java SE platformon könyvet, csak az oldalszámhoz képest sztem kicsit drága, de ez még nem is lenne gond, hanem úgy érzem túl sok mindent akartak belerakni és 1-1 témáról csak pár oldal van (a tartalomjegyzéke fent van a szak kiadó honlapján).
Tudom olvassak angolul, de könyv terjedelmű szakkönyveket angolul még nem mertem, de most megint megfordult a fejemben.
Az agyhullám java-nál nem éreztétek, hogy elavult nagyon? Én eléggé furcsának tartom, hogy egy 2007-es könyvet 2011-ben adtak ki magyarul. (Az egyetemi könyvtárba meg 2013-14-ben jött 1-1 példány belőle...)
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
GUI-t készíteni Swing/Awt-vel hogy szokás (pl egy cégnél), GUI tervezővel (pl ami Netbeansben is van) vagy kézzel megírni az egészet? Ha hülyeséget kérdeztem akkor bocs
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
Úgy tudom mindkettő ugyanazt a végeredményt adja: kiírja a 77-es értéket az stdout-ra.
System.out.println(Integer.toString(77));
System.out.println(77);
A Printstream-nek vannak túlterhelt metódusai, ami megoldja:
void println(int x) - Prints an integer and then terminate the line.Akkor tehát ekvivalens a két utasítás?
Persze, ha el akarom menteni pl egy változóba akkor: String s = Integer.toString(111)
-
zserrbo
aktív tag
Nem tudom reprodukálni, hogy a setVisible(true); miért kell azután, hogy hozzáadok vmit a kerethez.
Itt megjelenik a 3 menüpont, ha a setVisible(true); -t az fw objektum utáni sorba helyezem át akkor is. Most akkor hogy van? Vmi értelmes leírás jól jönne, mert elvesztem kicsitpackage setvisibletesztelo;
import java.awt.*;
import javax.swing.*;
public class SetVisibleTesztelo extends JFrame {
public static void main(String[] args) {
JFrame fw = new JFrame();
fw.setSize(400, 200); // for screenshot
fw.setDefaultCloseOperation(EXIT_ON_CLOSE);
JPanel p5 = new JPanel(new GridBagLayout());
p5.setVisible(true);
fw.add(p5);
JMenu menu = new JMenu("Menu");
//menu.setVisible(true);
menu.add("home");
menu.add("about");
menu.add("explore");
JMenuBar menubar = new JMenuBar();
fw.setJMenuBar(menubar); // THE UPDATED LINE OF CODE.
//menubar.setVisible(true);
menubar.add(menu);
//p5.add(menu); // WTF?
fw.setVisible(true); //should be done after all components are added
}
} -
zserrbo
aktív tag
A következőt nem értem a Java alapú webalkalmazások szűrőjénél, hogy miért kapja meg a legutolsóként alkalmazott szűrő az előállított választ és megy végig fordított sorrendben a szűrőkön? Lehet alap dolog, de nem tiszta :/
"A kérés mindig először a webkonténerhez érkezik, amely előfel-
dolgozást végezhet a kérésen. Ezután a webkonténer ellenőrzi a kérés
URL alapján, hogy kell-e szűrőt alkalmaznia a kérésre. Az URL mintára
illeszkedő szűrőket a webkonténer egymás után alkalmazza a kérésre.
Ha mindez hibamentes volt, akkor a szűrők után átkerül a kérés a cél
webkomponenshez, a mi esetünkben ez most egy szervlet. A szervlet
az előállított választ a legutolsóként alkalmazott szűrőhöz továbbítja,
majd végigmegy fordított sorrendben a szűrőkön, és végül visszakerül a
webkonténerhez." [forrás] -
zserrbo
aktív tag
válasz Chipi333 #2711 üzenetére
Megcsináltam nálam működik. LinkedListet használtam, utána is olvastam, hogy mi a különbség az ArrayList és közte: [link]
Segített a gondolkodásban a hozzászólásod, köszönöm.Ha valakinek kellene felraktam a javítottat:
kosar.java
index.jsp
Termekek.jsp -
zserrbo
aktív tag
válasz zserrbo #2715 üzenetére
Kimaradt, hogy mi kerül az URL-be:
első elküldéskor
http://localhost:8080/zh4pelda/teka?kivFilm=Hal%E1los+iramban+5&kolcsonoz=K%F6lcs%F6n%F6z
utána, ha megint ugyanazt a terméket küldöm el, hogy rakja be a listába:
http://localhost:8080/zh4pelda/teka?kivFilm=Hal%C3%A1los+iramban+5&kolcsonoz=K%C3%B6lcs%C3%B6n%C3%B6z[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
Nem értek egy hibát, ebben kérnék segítséget:
Ez a formom
<form name="input" method="get" action="http://localhost:8080/zh4pelda/teka">
Valassz filmeket:
<select name="kivFilm">
<option value="Halálos iramban 1">Halálos iramban 1 (200Ft)</option>
<option value="Halálos iramban 2">Halálos iramban 2 (250Ft)</option>
<option value="Halálos iramban 3">Halálos iramban 3 (300Ft)</option>
<option value="Halálos iramban 4">Halálos iramban 4 (400Ft)</option>
<option value="Halálos iramban 5">Halálos iramban 5 (500Ft)</option>
</select><br>
<input type="submit" name="kolcsonoz" value="Kölcsönöz"><br>
</form>teka.java servletben:
if (request.getParameter("kolcsonoz") != null) {
String kivFilm = request.getParameter("kivFilm");
System.out.println("kiválasztott film: " + kivFilm);
...és a glassfish log-jából:
első elküldéskor
INFO: kiválasztott film: Halálos iramban 5
INFO: session.getAttribute('filmek'): [videoteka.Filmek@321cf419]
második elküldéskor
INFO: kiválasztott film: Hal??los iramban 5
INFO: session.getAttribute('filmek'): [videoteka.Filmek@321cf419]Miért tesz ??-eket az á betű helyett, de csak a második vagy többszöri újraküldéskor?
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
Hali!
Remélem jó topicot választottam. Egy webalkalmazás készítésében akadtam el.
Egyszerű bevásárlókosár: készítsen egyszerű bevásárlókosarat. Egy felület, amelyen 4 darab termék van radio gombokkal felsorolva, mellettük az ára. A termékek alatt a bevásárló
kosár tartalmát látjuk táblázatban. Minden sor egy termék. A táblázat utolsó sorában a termékek össz értéke szerepel. Három gombra van szükség: "Hozzáad" - termék hozzáadása
a kosárhoz, "Kivesz" - kiveszi a legutolsó elemet, "Ürít" - kiüríti a kosarat. Bármely esemény kapcsán a kosár tartalma mindig az aktális termékeket mutatja és azok össz értékét.Most ott tartok, hogy megy a hozzáadás és persze a kiürítés, az index.jsp-ben ki is tudom iratni JSTL-el a kosárban levő adatokat és legalulra az összegüket, de mikor próbáltam kivenni belőlük a következő problémába ütköztem:
pl. berakom termek1,2,3,4 és most mindet ki akarom venni tehát mind a 4 radio elemet kiválasztom. Mivel a termekek az egy ArrayList és a Kosar.java 108. soraban a for ciklust úgy van megadva ahogy; Kiveszi a termek1-et majd a termek2 a lista első helyére ugrik és i=2 miatt a termek3-at szedi ki.Hogy oldjam ezt meg? Vagy rosszul közelítettem meg az egészet? Gondolkoztam, hogy tömbbe tároljam a session attribútumot de nem tudom hogyan kellene.
Kosar.java
index.jsp
Termékek.javaElőre is köszönöm, ha segít valaki.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- "Billentyűzet hibás" Dell Latitude 7390 laptop (13FHD/I5-G8/4GB/128SSD/MagyarVilágítós/Win11)
- Sennheiser IE600 (Garanciális)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest