- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Hobby elektronika
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi haladó szinten
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
Új hozzászólás Aktív témák
-
Legkisebb lépcső amit adhatsz neki. Ez az én alaplapom esetében 0.005V.
Tehát +0.005V-ot rakj még rá. De valószínűbb (a WHEA logok számából ítélve), hogy kell majd 0.010V, vagy 0.015V pluszba. A windows egyébként 8-asával írja ki a feszültséget. Tehát 1.105V-ot soha nem fogsz látni, csak 1.104 és 1.112-t, és így tovább. Ezt csak mint érdekesség említem meg, szerintem semmi jelentőséggel nem bír. -
Semmi probléma. Ami azt illeti én is még újoncnak számítok. Prime 95 kevésbé fűt, mint a LinX. Ennél jobbat még nem találtunk (fűtés szempontjából!). Azt hiszem azért van a nagy melegedés, mert a proci csak 1 területét célozza meg. Pontosabban lebegőpontos számításokat végez a proci.
WHEA az meg tulajdonképpen az a hiba, mikor elszámolja magát a proci, és ezért újból nekifut, de másodszorra már megy. Ez gyakran okozza a program leállását például játékok közben. Windows eseménynaplóban tudod megnézni. (bal felső sarok egyéni nézetek, felügyeleti eszközök)
WHEA logger, vagy WHEA error. Ilyen néven kell keresni. Amennyiben jelen vannak ezek a logok, nem tekinthető a tuning stabilnak. Ha eltűntek, akkor jó. Én eddig ezt találtam a legbiztosabb megoldásnak az ellenőrzésre. Használni kell természetesen előtte a procit. Kicsit kínozni tesztekkel, játékokkal, aztán megnézni, hogy van-e WHEA log.
A prime 95 elé egyébként csak azért került a LinX, mivel ebben van egy AVX nevű utasításkészlet, mely az intelnél a Sandy Bridge óta ismert. Ezt a prime95 úgy tudom nem tudja kihasználni, így nem is tudja olyan mértékben felmelegíteni a processzort. Azt azonban ki kell emelni, hogy LinX csak hőmérséklet tesztre való. Aki stabilitást ezzel nézi, az magára vessen. Van akinél a LinX tökéletesen lefut, de játékok alatt hibázik a proci, és van akinél ez fordítva van.Remélem segíthettem.
-
Amire te használni akarod a gépet. Játékokkal jól lehet tesztelni, videokonvertálás, vagy akár IDLE (volt rá példa, hogy mindent bírt, kivéve mikor nem csinált semmit). Beállítasz egy számodra megfelelő tuningot, ami LinX alatt még jó hőfokokkal szerepel, aztán használod. Ha nem lép ki a programokból, nem fagy ki, nem kékhalálozik, nincs WHEA error, akkor kész. 1 hét után mondhatod, hogy atomstabil a tuningod.
Shokkolo: Aida szerintem nem való semmire. A beépített tesztje édes kevés, stabilitásra meg akkor már inkább játékok.
AVX-es LinX-et használjon, aki meg akarja tudni a max hőmérsékletet. Ha ezen nem bukik el a proci, nincs kékhalál, akkor az még nem stabil. Menni kell vele játszani, videót konvertálni, használni kell.
-
válasz
Vigilante #20099 üzenetére
Jézusom.
A LinX egyébként nem stabilitástesztre való, de ezt már vagy húszezerszer leírtuk. Ha játékban 74 fok, akkor egy videokonvertálás alatt lesz az 85 is, teszt alatt meg bőven 90-100, ami baromira nem egészséges, de te tudod. Másrészről a feszt nem tudom, hogy hogyan van, de nekem spec. 1.5V-on is simán 70 fok alatt tartja játékokban a procit, viszont 1.5V-ot nem szabad neki adni nap mint nap. Én olyan nagyon maximum 1.3V-ot mondanék. Személy szerint már az 1.2V felett is sajnálom.
Mekkora feszültségen megy a procid, hogy ilyen forró?Ja és azt még nem is mondtam, hogy azért ebbe bele kell kalkulálni a nyári hőséget is. Nyáron szvsz konkrétan meg fog sülni a procid.
-
válasz
petiro #20090 üzenetére
Mi a fenét görcsölsz ezen ennyit? Írtuk többen is, hogy ez mindenkinél így van. Nincs ezzel semmi baj. LinX tesztet meg 4giga rammal csinálj (fent középen tudod állítani) és ezt a LinX-et használd. Ez AVX-es, ez fűt a legjobban. Különbséggel meg tényleg nem kell foglalkozni. Ez ilyen.
-
Pontosan. Ez a jelenség is mindenkinél megfigyelhető. LinX teszt alatt a nagy többségnek 1. mag a leghidegebb, kb 10 fokkal alacsonyabb, mint a többi. Játékoknál meg tök más a helyzet. Nálam ott a 3. mag a legmelegebb és a többi meg szinte ugyan akkora. Nyilván ehhez tökéletesen ismerni kéne a proci működését, meg felépítését, ami nálam nem mondható el. Hátha valami nagy proci szakértő betéved ide, aztán leírja.
-
-
válasz
FuRiONight #20064 üzenetére
Ivy! ASRock Z77 Extreme 4.
-
válasz
*Tata* #20057 üzenetére
Vagy csak szimplán nem AVX-es LinX volt. Illetve most is írta, hogy felugrott 80 fok-ra. Hát ja, egy képet azért megnéznénk róla. Amúgy a végig 99%-ot meg nem hiszem el ne haragudj akárki akármit mond. Halál ugyan az a gépünk, nem lehet, hogy te 99%-ot kapsz végig. Nézzed csak meg többi helyen. Egy Bandar Desertet lessél meg vele. Ott a városi részen végig 80-85%-od lesz, ami édes kevés. Viszont megvan ott az átlag 70-80 fps, szóval nem kell aggódni. De olyant ne állíts, ami biztos, hogy nem igaz. Márpedig ez tuti kamu.
-
-
válasz
csucsbicep #20042 üzenetére
Pont ez az, amire rájöttem a 4.7GHz-es teszt után. Hiába megy a szerencsétlen 5GHz-en 0-24-be. Ugyan úgy kevés, ahogy a 4.7GHz is. De szarul néz ki ez így leírva.
Bár mindennapi használatra bőven jó a 4.3 is.
-
válasz
csucsbicep #20040 üzenetére
1 tesztre volt csak úgy. Bf3 procilimitet néztem meg, fentebb volt róla szó, aki kíváncsi nézzen utána.
Egyébként megmondom őszintén, hogy én már 1.2V felett sem adok neki szívesen, de hát sajnos bekéri. Órajelből meg nem engedek, így is szűkösen vagyok. Bármit megadnék, hogy cserélhessek valami fasza tuningos darabra. -
-
válasz
Vigilante #20034 üzenetére
Sok mindentől függ. Sajnos nem tapasztalatból beszélek ilyen téren, hanem amiket olvastam. Másnak egyáltalán nem vált be az MX-4 kupak alá. Én már meg sem próbáltam azzal. Viszont azt tudom, hogy a Liquid ultra ezerszer jobb annál a pasztánál kupak alatt. Felette szinte teljesen mindegy. Nekem átlagosan 20 fokot javult az összes mag.
-
válasz
Thom95 #20031 üzenetére
Gyenge bizony. Kb 5-10 fokot nyernél vele. A liquidekkel meg 15-20-at.
Kupaktalanítás után télen 0-24-be mehet majd szerintem 4.5GHz-en. Nyáron meg el kell rajta gondolkodni.
Esetleg egy 4.4-el kibékülsz télen nyáron. Ahogy neked tetszik. Ez emberfüggő, van olyan, aki játékok alatt 70-80-ig engedi, van olyan aki ezt még teszteknél sem meri nagyon.
Liquid-et meg azt hiszem 1 boltból tudsz csak rendelni Pestről. Én is onnan vettem.
Kipróbálni viszont kipróbálhatod MX-4-el is.
-
válasz
Thom95 #20021 üzenetére
Tolhatod feljebb. 90 foknál van a vége szvsz. Nekem 90 fok volt 4.3GHz-el még kupaktalanítás előtt. Most ezt a hőfokot úgy 4.7GHz-el értem el múltkor egy teszt erejéig. Természetesen ezeket LinX alatt kell érteni. Viszont azt kalkuláld bele, hogy most hideg van. Nyáron ezzel a beállítással meglesz a 90 fok simán LinX alatt. Játékok alatt ott sem lesz 60-70foknál több, ami azért elfogadható. Hasonló feszt kér a procid is, én szerintem kupaktalanítsd. Veszteni nem nagyon tudsz vele. Jobb, mint cserélgetni erre arra, ráadásul egyel régebbi szériára.
Azt hiszem van a sandy és ivy között 15% különbség, és valahol olvastam h KB! egy sandy 4.3GHz=egy ivy 4GHz-el. Persze ez igen le van egyszerűsítve. Lényeg a lényeg, kupakot le, és ne cserélgesd. Vagy ha nagyon fontolgatod, akkor még most passzold el, mert így könnyebb eladni. Sok emberke megijed a kupak nélküli proci hallatán, aminek az okát még a mai napig sem tudom.
-
válasz
csabika0001 #19980 üzenetére
i3-mat nem tudod húzni. Amúgy meg attól függ, hogy mire kellene. Ha játékra, akkor manapság már nem ajánlott. Ha csak netezni, vagy valami régebbi játékot esetleg futtatni, akkor még jó lehet.
-
válasz
Elixión #19964 üzenetére
Ugyan úgy ultra beállítás. Élsimítás, és HBAO nélkül. Mindkettő rengeteg fps-t vesz el, és nekem nincs rájuk szükségem. ,,Szerinted'' kihajtja a VGA-t, én meg közlöm a tényeket. NEM. Legalábbis ezekkel a beállításokkal. Ezzel semmi probléma, csak ezek után senki se erősködjön, és ha előjön a téma újra, akkor a képébe nyomhatja mindenki az illetőnek ezeket a fotókat. Egyébként:
Teljesen mindegy, hogy most 99%, vagy 80-85%, és az is csak helyenként. Bőven megvan szinte minden pályán a 100fps, ultrán, ami azért nem kis szó. i7-el sem lenne előrébb az ember. Jelenleg itt tartunk. Sőt, atombrutál tuningos CPU-val sem lenne előre senki sem. Mint mondtam, 4.7GHz-en 85% volt a kihasználtság. Kezit csókolom, 5GHz-es procit nem talál könnyen az ember. Talán a fórumba is csak 1-2 darab van össz-vissz. Szóval bárki játékra veszi a gépét, i5 3570K elég mindenre, de ismerni kell a korlátait is.Amúgy még annyit megtehetnél, hogy az én beállításaimmal, csak 1920x1080-ban megnézed, mennyit ugrik a kihasználtság. Szerintem nem oszt nem szoroz, de lehet, hogy mindannyian meglepődünk.
-
válasz
bombibmw #19959 üzenetére
Két képet lőttem. Azokon 62, és 63 fok volt. Szerintem 65 fölé nem nagyon ment volna. De megmondom őszintén nem szívesen használnám ilyen feszültséggel minden nap. Meg ha jönne egy vidi renderelés akkor feltolná szerintem 70-80 fokig, amit nem nagyon tolerálok. LinX-et pár másodpercig futtattam, ott felment 85-88 fokokig, szóval minden napos használatra esélytelen. És akkor még azt is bele kell kalkulálni, hogy most hideg van. Nyáron megfőne szerintem játékok alatt is. Most 4.3GHz-en olyan 50-55 fok körül van, nyáron 60. Bőven elfogadható.
Visszatérve a fő témánkra. Még Elixir kollégát megkérném, hogy csináljon egy ugyan olyan képet, és az talán vitát eldöntő dolog lehet. A részletesség, felbontás ott van a képen, és a hely is fix. Caspian border, orosz kezdő. 64-fős szerveren ha lősz egy olyan képet, ahol 99%, akkor komolyan mondom bocsánatot kérek, és elkezdem keresgélni, hogy mi nem stimmel itt nálam. De biztos vagyok benne, hogy a te géped is ugyan úgy megfekszik ahogy az enyém. 200mhz nem oszt nem szoroz, videokártya tuning meg csak ront a helyzeten, annál kevésbé tudja szerencsétlen processzor kihajtani. Viszont azt mindenki tartsa a buksijában, hogy ez nem sírás, és meg vagyok elégedve teljesen mind a kártyával, mind a processzorral, mivel bőven tudja hozni azt a teljesítményt, amivel én boldog vagyok, csak szúrja a szememet a dolog egy picit.Tom95:
Az eladással kapcsolatban sajnos igazad van, mivel a legtöbben megijednek tőle. Garanciával viszont nem jól látod a dolgot, ugyanis a procik 99%-a, ha megveszed vagy működik, vagy nem. Közben magától nem fog elromlani. Ezek nem olyan dolgok. Persze elrontani el lehet őket, de magától nem fog még egy jó 10 évig.
Amúgy megbántam a dolgot, hogy boltban vettem. Ezen túl mindig használtan fogok venni, kitesztelt nagyon fasza példányokat. -
válasz
Elixión #19955 üzenetére
Nem. Ha a proci teljesen kihajtja, akkor ugyan úgy 99%-on kéne lennie. A 4850-emmel látod ez bőven megvolt. Ott 640x480-ra is tehettem a felbontást, meg mindent low-ra (egyébként is minden low-on volt), és úgy is megvolt a 99%, mert az i5 lazán kihajtotta, csak lógatta a lábát.
-
válasz
Elixión #19951 üzenetére
De nem ugyan ott. Írtam privátba is, hogy odamentem arra a helyre, ahol fotóztál, ugyan úgy 99%. Nézz egyet caspian orosz kezdőn. Ha ugyan ilyen beállításoknál 99%. Akkor ennyi, keresem majd a hiba okát. De nem hiszem, hogy neked ott is 99% lenne. Most lőttem egy képet, 4.7GHz-en!
Remélem érzitek a szürrealitást benne. Azért sztem az i5-ök körülbelül 20-30%-a tudja csak ezt az órajelet elviselhető feszültségek, illetve hőfokok mellett. Nekem is 1.470V-ot kellett neki adni, de még így sem volt teljesen stabil. Tesztnek bőven megfelel. A kihasználtság ugyan azon a helyen, ugyan azzal a beállítással 85%. Erről ennyit. Most jöhetne a duma, hogy hát szar a játék motorja így úgy, de sajnos nem ez az egyetlen játék. 1-2 beállítást ha az ember lejjebb vesz, hogy meglegyen neki a 70-80-100fps, aminek a vitájába megint nem szeretnék belefolyni, (mindenki döntse el, hogy neki mi a kényelmes, de ne tudjuk már jobban a másiknál, hogy neki mi a folyamatos, tiszta játék...
) *nagy levegő*, akkor bizony nem lesz végig 99% a GPU kihasználtsága. Sajnos bele kell nyugodni. Ami azt illeti, szerintem i7-el sem jobb a helyzet, bár erről ugye nem tudok személyes tapasztalattal szolgálni. Az a másik dolog, amit sajnálok, hogy nem tudom kipróbálni fullHD-ban, de nem hiszem, hogy 100-200 pixel ennyit számítana (bár ki tudja.) Megint csak azt tudom mondani, nincs személyes tapasztalatom ez ügyben. Várom a válaszokat.
-
válasz
Vigilante #19943 üzenetére
Nem tudom, hogy miért nem hiszitek el, de most fogok linkelni egy videót róla, aztán mindenki megnézheti a saját szemével, hogy bizony az i5 rohadtul nem hajtja ki a 7870-et ezeken a beállításokon. Azt egy szóval nem mondtam, hogy kevés hozzá. Mert ha kimaxolom, amit mondom bírna a kártya, kb 60 fps-t produkál BF3-ban 64 fős szerveren, akkor végig megvan a 99%, viszont, ha 100 körüli fps-t akarok, akkor leugrál 80%-ra is. Ennyi a történet. Ha nagyon erősködtök, akkor hamarosan kirakok egy videót is. Viszont most elégedjetek meg a képekkel: Beállítások a képen láthatóak, 64 fős szerver battlefield 3 multi.
Ennyi. Akárki akárhogy erősködik, hogy az i5 bármit kihajt, az nincs tisztában a tényekkel. -
-
válasz
don dante #19920 üzenetére
NEM!
2 kártyát egy monitorral nem nagyon fogsz tudni teljesen kihajtani, ha szénné húzod a procidat akkor sem. De lehet, hogy tévedek, majd a SLI/CF tulajok megmondják. Azt viszont biztosan tudom, hogy ha minél kisebb a felbontás, annál jobban kell a proci ereje. Minél nagyobb a felbontás, meg a beállítások (ultra, very high...) akkor nem szükséges olyan erős proci, mivel a videokártyák fognak dolgozni. Azt is megmondom neked szinte biztosra, hogy a 4.2GHz-el nem hajtod ki a 2 db GTX 590-et FullHD-ban. Viszont ezt sem tudhatom pontosan. Tessék megnézni, megnyitsz egy MSI AB-t, kimonitorozod a kihasználtságot, és megnézed. Ha 99% alá nem nagyon esik, akkor ki van hajtva. Ha belőlem akarsz kiindulni, akkor itt az élő példa, hogy i5 3570K 4.3GHz-el nem képes kihajtani teljesen egy 7870-et. Persze nem csutka maxon játszom ezt aláírom, pedig bírná a kártya bőven. (élsimítást veszek ki, szinte minden játékban, meg az ambient occlusiont szoktam még, valamint motion blurt. Ezeket szinte az összes játékban) Így a kártyával szinte minden játékban megvan lazán a 60-70-100-140 fps. 1680x1050-es felbontáson. Na itt nálam a videokártya kihasználtsága van, hogy helyenként beugrik 80-85%-ra, viszont a proci sem dolgozik, csak 70-80%-on. Rejtély, kicsit idegesítő, de amíg nincs a teljesítménnyel probléma, le van tojva nagy ívből. Viszont ezt 1 hónap alatt talán már 20-adszor írom le. Többször már nem kívánom, csak böki a csőröm, ha valaki valótlant állít. -
válasz
Hellboy2387 #19857 üzenetére
1.64-es CPU-Z-t tegyél fel mindenképp!
Alapon meg elvileg nem kéne neki kékhalálozni.
-
válasz
hellboy0415 #19851 üzenetére
Ne alapozz más procijára. Baromira eltérhetnek egymástól. Hiába megy valakinek 1.1V-on 4.5Ghz-el, lehet, hogy neked még 1.3V-al sem lesz stabil. Ki kell tapasztalni.
bandika: Menjé má'!
Hogy a fenébe szerváltok jobb procit? Egyszerűen csak eladjátok a mostanit és aprón vadásztok? Már én is rengetegszer gondolkoztam rajta, főleg az utóbbi időben, mikor bizony szűkösnek bizonyult a mostani pár helyen.
Egy 4.6-4.7GHz-et tudó kis prockóval kibékülnék. Persze kupak nélkül, na de ki talál ilyet?
Na meg a másik, hogy ki veszi meg az enyémet sapka nélkül. Ugyanis az ilyentől a laikusok megijednek, hozzáértők meg nem vennék meg, mert annyira nem tuningos.
-
-
válasz
opti06 #19794 üzenetére
Hát nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de szerintem ez tűnik a legveszélyesebbnek. Egyrészt itt nagyon nem mindegy milyen satut használsz. Másodszor meg a nyákot fogatod be, ami szerintem a legrosszabb ötlet. Tuti, hogy lesz pár ember, aki megroppantja a prociját. Vagy ha nem is roppantod meg, de az szinte biztos, hogy ki fog csúszni, mivel ferdén teszed be. Elkezded meghúzni, és nem összenyomja, hanem kicsúsztatja magából a satu. Ezzel kell szerintem a legtöbbet szívni.
Mondjuk a 4-es széria már húzósabb, mert vannak rajta kis kiálló pöckök (igen, nem tudom a szakszerű megnevezését
). Szerintem még mindig a satu+kalapács a legjobb. Csak egy jó satu kell hozzá.
-
válasz
hellboy0415 #19780 üzenetére
51 fok LinX alatt azért elég meredek.
-
válasz
Elixión #19774 üzenetére
Attól függ. Látom, szinte ugyan olyan géped van, mint nekem, max a cuccok gyártói térnek el.
Nekem a 7870-em viszonylag új (1 hét) és az elején kétségbe voltam esve, hogy nem hajtja ki az i5. 4850-em végig 99%-on pörgött akármilyen játékban, akárhol. Ehhez képest a 7870 leugrált BF3-ba például 80-85%-ra, illetve más játékokba is, de az esetek többségében ez is 95-99%-on van kihajtva. i5-öm nekem 4.3GHz-en megy, felhúztam egy próba erejéig 4.5GHz-re, de szinte SEMMI fps növekedést nem tapasztaltam, de még a kihasználtság is ugyan úgy leugrált 85%-ra. Tehát ez számomra rejtély. A lényeg az, hogy nálam 4.3 vs 4.5 a plusz hőmérsékleten kívül nem hozott semmi többet. Próbáld ki a 4.7GHz-et. Ha még le tudod hűteni (nem most, hanem majd nyáron is!), akkor hagyhatod szerintem.
Én nekem a 4.3GHz ami még tűrhető nyáron is. Játékok alatt 60 fok fölé nem megy. Mostanában 50-55 fok. -
válasz
Elixión #19770 üzenetére
Nekem is. Bal alsó sarokba viszed az egeret és nyomsz egy jobb klikket. Ott lesz a menüben, hogy eseménynapló.
Eseménynaplón belül meg bal fent lesz olyan, hogy egyéni nézet, és azon belül, hogy felügyeleti események. Ha rákattintasz, kidob egy listát, ahol ott kell lennie pár WHEA log-nak. Figyelmeztetésnek írja, nem pedig hibának, vagy más egyébnek. -
válasz
JoolsNOS #19614 üzenetére
Nem magok között. Kupak, és mag között. Nagyon nem mindegy. Magok között nekem is ,,csak'' 10. 1. mag a leghidegebb, a többi az szép langyos.
Sajnos csak ezt találtam. Itt 30 fok a difi, kupak és mag között. Az a baj még kupak mod előtt csak 4GHz-ig merészkedtem, azt hiszem egyszer volt teszt erejéig 4.3GHz-en, és akkor 90 fok körül jártak a magok, a kupak meg 45 körül. Nem lehetett jobban felmelegíteni. Természetesen pont erről nem lőttem képet
Most stabilan 20-25 fok difi van magok és kupak között így liquid ultrával. Persze ha addig húzom, hogy 90 fok legyen (4.5-4.6Ghz), akkor ez a difi így is megnő azért. A forrasztott prociktól még így is elmaradnak ezek szvsz. -
válasz
monosz #19604 üzenetére
A jót a feszültségre értettem. Természetesen ilyen nincs, fizikailag lehetetlen, hogy melegebb legyen a kupak, mint 3 mag. Mondom forrasztott prociknál is van 5-10 fok difi, nemhogy pasztázotton. Másik alaplapba kerülne, kiderülne a turpisság. Az a lap nem mér jól, ilyen egyszerű. De hát amúgy sem kell vele foglalkozni, mert a maghő számít igazán.
-
válasz
monosz #19600 üzenetére
De ez nem valós hidd el. Mondom, még forrasztott prociknál is van difi, jóval nagyobb, mint a te esetedben. Ez vicc, ott valami szenzor rossz. Pakold át másik lapba, ott kiderül a turpisság. Volt egy srác itt régebben, MSI lappal, neki se írta ki jól a hőfokokat. Lehet ez ilyen MSI betegség?
Amúgy az utcsó képen mit is kéne nézni? Mert a kupak hője itt nem is látszik, szóval nem tudom itt min kéne ámulni. Esetleg az 1.232V-on? 4.7GHz-en?
-
válasz
monosz #19589 üzenetére
Küldj egy képet légyszi erről. Szerintem pont a rossz kiírást nézed. Mert van olyan, hogy CPU package, én az elején azzal tévesztettem össze a kupakhőt. A kupak hője a sima CPU, legalábbis AIDA64-en, meg HWinfo64-en.
Biztos, hogy rosszat nézel egyébként, mert még a forrasztott prociknál is van több difi. -
válasz
hellboy0415 #19576 üzenetére
Ezt így baromira nem lehet ám megmondani. Procifüggő. Én azon a véleményen vagyok, hogy a jót csak jobbá teszed vele, tehát veszteni nem fogsz semmit, csak a garanciát. De hát ez procinál alapból sem egy nagy szempont...
-
válasz
bandika0626 #19498 üzenetére
Meg is van a következő tennivaló
-
válasz
bandika0626 #19494 üzenetére
Hát ez sem egy nagyon tuningos példány. Ha elsősorban tuning miatt cserélted, akkor annyira nem érte meg. Enyém hajszál pontosan ugyan ezt tudja, ráadásul ez ,,csak'' egy i5. Nagy átlagban én úgy vettem észre az i7-ek jobb tuningpotenciállal rendelkeznek
Hőfokok viszont viszonylag jók!
-
válasz
Narasim #19492 üzenetére
Jé. Hát AIDA stressz teszten kb 50-60 között kéne lennie, de egy Noctua esetén inkább 50. Nekem, még a kupaktalanítás előtt volt 70 fok 4Ghz-en és az AVX-es LinX-el volt nézve (bár ez a hőség előtt volt még). Kupaktalanítás után ugyancsak 70-75 fok, viszont immáron 4.3Ghz-en.
Ez játékba, illetve AIDA64 alatt olyan 50-55 fok. A maximum amit játékba kicsikartam kemény 58 fok volt a dögmelegbe.
-
válasz
bandika0626 #19465 üzenetére
Akkor azt hiszem én vagyok az egyedüli, aki elfogadja, hogy ennyit tud a procim és nem cserélgetem össze-vissza. Pedig még csak nem is egy tuningos darab.
-
Hogyhogy leváltogatjátok sorba az i5-öket?
-
Nos, ma is okosodtam, köszönöm. Én eddig mindig ezt az acetonmentes körömlakklemosót használtam.
Csiszolást meg köszönöm, hogy felajánlottad
, de annyit nem számít a dolog. Mikor újrakentem nehezen, de lekapartam róla mindent. Így is kicsit kétségbe voltam esve a hőfokokat illetően (mert a garancia miatt még a dög meleg előtt nézegettem csak) és újrakentem, pontosabban levettem még a pasztából egy picit, de maximum 1 fokot ha hűvősebb lett. Nem számít ez annyira.
-
válasz
ImpersonatoR #19434 üzenetére
Hát nekem még nem volt bajom vele, nem tudom miért írta (azt hiszem) Asbee, hogy nem tesz neki jót. Rengeteg alkatrészt pucoltam már körömlakklemosóval, soha nem volt belőle probléma. Acetonmentes körömlakklemosó. Konkrétan ezt használom.
Erről jut eszembe. Aki azt mondja, hogy a liquid ultrát könnyű leszedni, az téved. Rémálom, mire tökéletesen hajlandó lejönni a kupakról.
-
válasz
Kapszaicin #19426 üzenetére
Elég a 4 is szerintem. Igazából ez azért van, hogy össze tudjuk mérni az eredményeket, hogy normális-e amit te kapsz majd. Elég kb 5 percig futtatni, akkor már bőven eléri a max hőmérsékletet.
-
válasz
Kapszaicin #19424 üzenetére
LinX alatt a hőfokokat kell nézni. Középen fent állítsd be 4096MB-ra, aztán start. Közben elindítasz egy RealTemp-et, vagy HWinfo64-et, vagy akármit amivel lehet a hőfokokat nézni, és megnézed mennyire sül fel a procid. A GFlops számát is írd meg, esetleg le is fotózhatod. Ha a hőfok 90, vagy felette van, akkor sok lesz a tuningból.
-
válasz
Kapszaicin #19419 üzenetére
Auto tuningot én sem ajánlom, iszonyat magas feszültségeket állít be. Sokkal jobb a kézi.
-
válasz
Gtaati #19401 üzenetére
Ha jól tudom tuning esetén a turbo kikapcsol, viszont a speedstep megmarad. Tehát a beállított értéken fog menni terhelés esetén, ha meg IDLE, akkor 1600MHz-re visszaveszi. Közötte nincsenek lépcsők. Ja és igen, mind a 4 magra érvényes, vagy ahogy beállítod. Lehet külön-külön is elvileg, de én mondjuk még sohasem használtam úgy.
-
Visszakerült hozzám az új alaplapom, neki is álltam tuningolni. Még nem tört be a hőség, mikor elküldtem garanciáztatni és akkor ilyen hőfokokat kaptam 4.3GHz-en 1.2V-al: 59,69,69,67
Most, hőségbe ezeket kapom ugyan úgy 4.3GHz-en 1.2V-al: 73,81,79,77
Az alaplap 10 fokkal melegebb volt, tehát nagyjából a gépben is 10 fok pluszba van. Ez nagyon meredek, vagy a pasztázást csesztem el? (bár eddigi tapasztalataim alapján a pasztázáson nem múlik nagyon sok, csak ha iszonyatosan elbaltázza az ember, már pedig én próbáltam a tökéletességre törekedni.)
Pont én mondtam előző hozzászólásban, hogy ez várható volt így nyáron, de biztos reális ez? -
válasz
ImpersonatoR #19362 üzenetére
Mégis mit vártál?
Meleg hógolyót?
Még így is jól jártál, mert maximum szobahőmérsékletig tudod lehűteni a procit. Tehát elméletileg +10 fokkal kéne, hogy melegebb legyen. Ez sajnos ilyen. Nem véletlenül vannak itt a topicban is rengetegen, akik nyáron visszaveszik a tuningot pár száz MHz-el. -
válasz
Raidon #19354 üzenetére
Ezt most ugye nem mondod komolyan?
Hogyan menne már 4.5öt látatlanba? Ki se próbáltad még, akkor nem megy, ennyi. Amúgy meg alulfeszelni simán tudnád, abból is kiderül valami azért és még jól is jársz.Visszatérve a kérdezőhöz: Sajnos sok az olyan elvetemült állat, aki K-s procit vesz, de nem húzza. Minden esetre az aprón én úgy vennék ha ilyen ,,nem tuningoltam'' emberkével találkoznék, hogy kipróbálom. Ha jól megy, akkor megveszem, ha nem akkor nem. Bár nem tudom, hogy ebbe mennyi eladó menne-e bele. Én sem biztos, hogy engedném, hogy a procimat egész nap tesztelgesse egy vevő.
-
válasz
Gtaati #19351 üzenetére
Ha nem óckodsz a használt árutól, akkor biztosan az aprón néznék körül. Szép kitesztelt, jó tuningos procit csak ott találsz. Ha nem akarsz használtan venni, akkor biztosra nem mehetsz. Keress costa ricait, általában azok jobbak, de volt már itt jobb maláj, mint costa ricai. Szerencse kell hozzá.
-
válasz
cyberkind #19338 üzenetére
Az első felével nem értek egyet, mivel egy proci átlagélettartama minimum 10 év. Nem mennek szarrá maguktól. Ezért nem is értem ezt a nagy garancia mizériát. Pont ezért mertem én is kupaktalanítani, mert ez az egyetlen olyan dolog ami nem megy tönkre könnyen. A gépben lévő proci is 7 éves és bizony keményen tuningolva volt szinte egész életében. 1Ghz-et pluszba kapott mindig.
Most 1 hónapja megy csak alap órajelen, mert rákényszerültem ezt használni és a lap nem támogat tuningot. Mondanom sem kell, semmi baja. Szerintem legalább ennyit még menni fog. Ha addig még meglesz, akkor ki fogom próbálni. Itthon van még egy socket 370-es celeron (700Mhz@1.7V). Rá meg sajnos rápakoltak több kiló cumót és a mag megsérült ezért nem működik, de biztos vagyok benne, hogy működne, ha nem érte volna sérülés. Szóval procinál a garancia maximum arra jó, hogy ha már berakod a gépbe és nem működik vissza tudd vinni a boltba, de menet közbe tuti, hogy nem fog egyhamar elromlani magától.
-
válasz
cyberkind #19336 üzenetére
Nincs sok értelme. Procik 99%-a a tulaj miatt hal meg, nem pedig magától.
szijartg: Most nézem, hogy neked a kupak 61 fok, a proci 82. Így ne kupaktalanítsd. Eszméletlen jó példányt fogtál ki, mind tuningban, mind melegedésben is. Nálam 40-45 fok difi volt a kupak és mag között. Neked csak 20 van, szóval így nem éri meg. Meg mind fentebb írtam, a kupaktalanított procikat inkább kerülik a vásárlók és ez később szerintem komoly szempont lehet.
-
válasz
Süni 1985 F #19334 üzenetére
A legnagyobb hátulütője az eladás. Én hülye azt hittem, hogy majd az ilyen darabokat fogják keresni az emberkék, de sajnos pont az ellenkezője van. Nem tudom miért kell nekik ennyire a garancia. Én még életemben nem hallottam olyanról, hogy egy proci megadta volna magát. Vagy megy, vagy nem. Esetleg még a tulaj megsüti. Minden esetre egy sikeresen kupaktalanított darab szerintem jobban megéri, mint egy makulátlan, de melegedő proci. A srácnak 80 fok passzívan 4.5Ghz-en az azért elég durva. Nekem kb ugyan ennyi kupaktalanítva 412S-el hűtve, szintén 4.5Ghz-en, viszont nálam bekéri az 1.3V-ot.
-
válasz
Raidon #19320 üzenetére
Félreértettél. Nem mondtam rosszat az ASRockról, sőt. Annyira meg nem vagyok buta, hogy 1 alaplap alapján ítélkezzek. Kifogtam egy rosszat, annak se volt hatalmas baja, de idegesítő volt. Amúgy meg egy korrekt kis lap. Csupán annyi, hogy ASUS azért nem véletlenül ASUS. Kocsiknál szinte ugyan ez van. A célnak megfelel egy 20 éves opel is, de mégiscsak jobb egy vw/bmw/audi.
-
Azért egy ASUS lapot én is jobban elfogadnék. Megbízhatóbb, meg minőségibb márkának tartom, noha az ASRock Z77 Extreme 4 teljesítményével sem volt semmi problémám (ennek ellenére első tapasztalatom az ASRock-al egy garanciáztatás volt..., hétfőn kíváncsi vagyok az új lapra, remélem azzal már nem lesz bajom.), mégis egy tesztben olvastam, hogy ASUS-ban milyen jó kis apróságok vannak. (legjobban például a tuning mellett is beállítható IDLE feszültség, ami ASRockba nincs és nagyon alacsony, illetve viszonylag magas tuning esetén ez a probléma kijön rendesen.) Presztízs termék szerintem, és egy pöppet túl van árazva. Ennek ellenére a következő vidkarim márkáját illetően csakis ASUS jöhet szóba. Már rájöttem, inkább egy kicsit rádobok az árra, de legyen minőségi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Hobby elektronika
- Canon EOS DSLR topic
- Napelem
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- További aktív témák...
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Bomba ár! HP ProBook 450 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest