Új hozzászólás Aktív témák
-
charlie_hu
aktív tag
válasz
telescoper #99 üzenetére
angolba focus method, ebből következtettem, hogy magyarba is ilyesmi lesz.
-
telescoper
csendes tag
válasz
charlie_hu #98 üzenetére
Ja értem, a fókuszmezők érzékelési metódusára gondoltál! Csak rosszul fogalmaztál. Mert az nem élesség állítási mód, hanem az élesség érzékelésének a módja.
-
charlie_hu
aktív tag
válasz
telescoper #96 üzenetére
Jelenleg kétfajta eltérő működési elvű AF rendszer elterjedt:
fázis eltoláson alapuló:
valamint a kontraszt különbségen alapuló
-
válasz
telescoper #96 üzenetére
Túlságosan nem vagyok otthon 550D-ben, ez a munkahelyi gép, amire csak feldobtam a szűrőket, kipróbálni, hogy látszik-e egyáltalán valami. A főműszerem egy D7000, ehhez még várok pár step-up gyűrűt, hogy az obira rá lehessen varázsolni (szerencsétlen kereskedő elfelejtette belerakni a csomagba, pedig azt is nála vettem
)
-
telescoper
csendes tag
válasz
charlie_hu #95 üzenetére
Mit értesz a "milyen fókuszmódja van a gépnek" alatt? Őszintén megmondva, nem nagyon találom értelmét ennek a mondatnak.
Ha az obit csak manuális módon lehet élességet állítani, akkor meg ott van az 550d fókuszvisszajelzése (ha pl. m42-es obi és chipes átalakító van rajta).
-
charlie_hu
aktív tag
válasz
telescoper #94 üzenetére
Azért ez még attól is függhet, hogy milyen fókusz módja van a gépnek.
-
-
válasz
charlie_hu #90 üzenetére
A fókuszálással is lehetnek gondok, az obik fókusza infrában nem ott van, mint láthatóban. Ma végre kézhezkaptam a Hong-kongi szűrőimet (citiwide, 50$ volt a 720+850+950-es, 77mm-es készlet), és kipróbáltam egy 550D-n, itt a 850nm-es képe, feketefehérben:
A szűrőkről még annyit, hogy a 720nm-esen erős napfényben át lehet látni (ha jól tudom, a 10x ennyibe kerülő hoya is ilyen), a másik kettő totál fekete az emberi szemnek.
A hullámhosszak is valszleg el vannak találva, mert amíg 720-asnak elég volt 1sec expóidő, a 850esnek 5sec, a 950-esbek 20 sec kellett. (sajna nincs közeli infravörös mérőműszer a közelben, hogy kimérhessem a szűrő áteresztését). színeket még nem tudtam a 720assal készített képre csalni, de először a fókusszal akarok kezdeni valamit, ez így borzasztóan életlen.
-
charlie_hu
aktív tag
azt vágom, hogy kell, de közelébe sincs annka amilyen egy igazi ir fotó. ennyi erővel a sima képet is megfotósboltolhatom, hogy úgy nézzen ki, attól még nem lesz az.
tehát a film, nagyon minimális mértékbe szári ki a nem ir sugárzást (leglaábbis azzal a filmmel amivel próbáltam, lehet, hogy az is nagyon számít, hogy milyen film)
-
csakb
őstag
válasz
charlie_hu #88 üzenetére
A szép, csicsamicsa infrafotók soha nem azok a képek, amik kihullanak a gépből, mindig kell egy kis PP. Kis deszaturálás, csatorna-mix stb. Érdemes kutakodni howto-k után a neten. Pl.:
http://www.xsrider.com/xsrider/infrared/infrared.htm
Utánanéztem ennek az előhívott, kiexponálatlan filmnek, és meglepő módon tényleg működhet. Ez a koma kimérte az előhívott, exponálatlan Kodak Ektachrome áteresztését egy spektrofotométerrel, és meglepő módon azt kapta, hogy egész hasonló a Wratten 87 szűrőhöz. Egy kicsit többet is vág a vörös oldalon, de van egy kis áteresztése 500 és 600 nm környékén. Ezt lehet tovább csökkenteni két réteg filmmel.
Azt azért figyelembe kell venni, hogy egy össze-vissza változó vastagságú és görbülő film tud rontani a képminőségen egy minőségi, plánparallel üvegből készült szűrőhöz képest.
-
charlie_hu
aktív tag
na kipróbáltam ezt a mószert, nem lett rossz a végeredmény, de hogy az infraképekhez semmi köze az fix. inkább olyan mintha egy színszűrőt raktam volna az obira. vagy tán az is számít, hogy milyen a film?
-
sanyixXx
senior tag
válasz
charlie_hu #85 üzenetére
sufnizással és ragasztgatással
-
válasz
charlie_hu #85 üzenetére
Sehogy
a lencse fenekére ragasztom rá
Találtam egy nem-előhívott, régóta a filmes gépemben felejtett tekercset, hnap kipróbálom, működik-e.
-
válasz
charlie_hu #83 üzenetére
Az tökéletes lesz
Itt van pár infó. Floppyból próbáltam, nemigazán vált be
ha lesz 1 kis időm kísérletezek még, mert kéne egy ilyen olcsó műanyag megoldás a halszemem (Samyang 8mm
) mögé.
-
válasz
charlie_hu #81 üzenetére
csak hajrá. két réteget egymásra téve kész a jóféle infraszűrő. csak totál exponálatlan részre lesz szükség, ami baj lehet, ha nagyon öreg a film.
-
válasz
charlie_hu #79 üzenetére
Meglesz a beszámoló
eddig egy kósza tesztet csináltam floppyból házilag készített "szűrővel", amit egy canon 550D kitobijának a hátsó felére ragasztottam fel: sajna a kép nemigazán lett "infra". Állítólag előhívott, de le nem exponált filmből jobb infraszűrő készíthető, egy ilyet lehet h csinálok a vaku (sunpak 355AF, jó nagy kulcsszámú) elé - csak ehhez szereznem kell valahol előhívott sötét negatívdarabokat.
-
charlie_hu
aktív tag
-
válasz
charlie_hu #77 üzenetére
így van
most véglegesítettem a rendelést+fizettem, és a szállítás tényleg ingyenes Vettem pár step-up gyűrűt is náluk, az ilyesmi extraolcsó ebben a boltban. (77mm-es a legnagyobb lencsém szűrőmenete, gyűrűkkel teszem majd a cuccot a kisebb lencsékre)
Kíváncsi leszek, mikorra érnek ide, de febr. vége előtt nem számítok rájuk - igaz, sok napos időre sem, amikor használni lehetne őket.
-
válasz
charlie_hu #75 üzenetére
"Citiwide" (noname..) 720+850+950nm szűrőkészletet vettem 50$-ért, hong-kongból szállítják. Sajnos nem mostanában lesz az élménybeszámoló, 1 hónapnál is több lehet a szállítási idő
-
Leteszteltem, hogy a D7000 érzékeny-e infravörös fényre: aktív TV távirányítót fotózva látszik a led 850nm hullámhossz körüli jele
következő project, hogy beruházok pár olcsó infraszűrőbe.
-
Ismi
csendes tag
Üdv
Vaterán van fenn egy infra fényképező nagyon olcsón.
Üdv[http://www.vatera.hu/infra_fenykepezo_infraphoto_infrafoto_canon_188094966.html]
-
madgie
titán
válasz
telescoper #65 üzenetére
Nekem is érkezőben van a 720-as szűrőm az Oly C-2000-re, van mellé egy 780-800nm körüli már, ami csak monokróm jellegű végeredményt ad, így én is képpározok majd, ha kell
-
telescoper
csendes tag
Igértem, hogy megkérdezem azt, hogy az említett brodge gép LV-je működik-e 920 nanométeres szűrővel. Megkérdeztem, működik. Viszont nem elfelejteni, hogy az a gép átalakított, tehát nincsen benne a gyári szűrő.
-
törölt tag
válasz
telescoper #68 üzenetére
Hát ha nekem is annyi időm lenne fotózni amennyi nincsen...akkor talán már a harmadik gépemet nyúznám. Várjuk a képeket!
Mindenesetre én holnap veszek egy R72-t. -
telescoper
csendes tag
Igértem 1-2 fotót, de ma nem jött össze, csak most értem haza délelőtt 10-től. Majd pótolom persze.
-
telescoper
csendes tag
válasz
#27070592 #64 üzenetére
Ha lesz időm, holnap csinálok egy képet a nem átalakított 300d-mmel is, látni fogod az eredményt.
Elvileg létezik az eredeti szűrő helyére beépített infra szűrő is, de azt nem tartom alkalmas eszköznek. Azt meg praktiksan infra szűrőből lehet gyártatni, így nem túl gazdaságos a dolog. És amúgy sem lesz aztán a gép normál fotózásra használható. Illetve láttam valamerre a neten ilyen beépíthető szűrőt, de nem jegyeztem meg a lelőhelyet, számomra érdektelen lévén.
Nincsen képpárom két szűrővel. De egyszerűen elmondhatom, hogy mi lenne a különbség. A 920-as szűrővel monokróm a kép, nincsen szín semmi. Ha van, akkor rossz a fehéregyensúly beállítása. 720-as szűrővel dohánybarna árnyalatok jelennek meg pl. az égen. Teljesen normális is a dolog, mert a szem kb 800 nanométerig lát, így a gépre is kerül értelmezhető szín, ott még a gép is normálisnak találja a dolgot. Az igaz gyan, hogy ez az árnyalat nem illik minden képhez, de ott van a szinek maniplációjának lehetősége is!
(de nem rossz ötlet, csinálok ilyen képpárt, ha időm engedi) -
törölt tag
válasz
telescoper #63 üzenetére
Azt mondod "natúr", nem átalakított 300D-vel nem érdemes próbálkozni. De mivel nincs két vázam, muszáj vagyok ezzel kisérletezni. Úgysem nyugszom addig amíg nem veszek egy szűrőt.
És ha nem működik legfeljebb a fiókomban lesz amíg szerzek másik vázat.
Egyébként a gyári hotmirror-szűrő helyett csak egyszerű üveglemezt érdemes használni, vagy létezik olyan szenzorszűrő ami a látható hullámhosszakat szűri és az infrát átengedi?
Bocs a sok hülye kérdésért. Rakhatnál fel olyan képpárt ami ugyanazt a témát ábrázolja, d eaz egyik 720 a másik 950 nanométeren készült. Mi a kettő között a különbség?
-
telescoper
csendes tag
válasz
#27070592 #62 üzenetére
Tök jó a két linkelt kép!!! A másodikon látható Tyndahl jót tesz a képnek, milyen szerencse, hogy nem tűnt el az infra hatására.
300d-vel nem érdemes átalakítás nálkül infrázni, nagyon hoszzú záridő kell, tök zaj lesz az egész (kipróbáltam napsütésben, expoó idejére nem emlékszem pontosan, de az eredmény irritálóan vacak lett)
A prog az IRIS valóban. Azt csak a 920 nanométeres szűrővel készült képeknél használom, kézreáll a prog, gyors is. De csak akkor érdemes vele foglalkozni, ha asztrofotókkal is bíbelődik az ember. Csak infra miatt tök értelmetlen megtanulni (illetve, amennyi az infra miatt kell belőle, az csak egy pici töredéke a prog összesének)
A 720-asnál totál működik az af, mindig azt használom, nagy könnyebbség vele fókuszálni. emiatt mostanában a 950-esemet is kevesebbet rakom föl. A 720-as expókból könnyen lehet monokrómot csinálni, a 950 nanós expókon meg színről egyébként sem beszélhetünk, mert a szineknek nincs értelmezhető jelentése (gondolj bele, hogy az emberi szem nem lát 800 nanó fölött, így 950 környékén már nem beszélhetünk színről sem természetesen) -
törölt tag
válasz
telescoper #60 üzenetére
Előre is köszönöm, ha megosztod a fórummal az eddigi tapasztalataidat.
Felmerült pár kérdés, pl: a 300D-vel fotóztál infrát a hotmirror csere előtt is, vagy nem használható átalakítás nélkül?
Lehet hogy valamit félreértettem, de azt írod a 720-as hullámhosszon még működik az autofókusz??? Mert az tetszene pl egy Hoya R72-vel.
Szoftver: az IRIS-re gondolsz? Mert érdekel az asztrofotózás is, (ha lenne több időm gyakorolnám), szóval nem volna hülyeség egyúttal azt is megtanulgatni ugyanabban a szoftverben.
És persze még mindig áll a kérdés: élőképes váznál használható-e az LV szűrőn keresztüli élességállításhoz? Alapvetően tájképeket szeretnék IR-ben, nagy látószöggel, rekeszelt objektívvel, de itt is lényeges a precíz fókusz.
Nagyon tetszik hogy ezeken a hullámhosszakon egész más fílingje van egy tájfotónak, szinte eltűnik a levegő párásságából fakadó távlati hatás, mintha alig lenne légkör.
[link]
[link] -
telescoper
csendes tag
Tegyünk különbséget az alkalmazott szűrőknél lehetséges metódsok között. 720 nanós szűrőnél a lv használható (van ismerősöm, aki bridge gépet használ, átalakítottat), nála jó az élőkép 720-as szűrővel. Ha a szűrő 920-as, az gondot okoz az lv használatában emlékeim szerint. De, erre holnap rá is fogok kérdezni, mert talákzom vele. Hozom a hírt, ha érdekel.
-
telescoper
csendes tag
válasz
#27070592 #58 üzenetére
Azt tudom, hogy ide is lehet képet rakni tettem is föl már egyet a fototrendre (http://fototrend.hu/dl/upc/2009-08/19/226080_p7anwdcz70lxgefe_crw_2706-crop.jpg).
Én canon 300d-t műtöttem meg, az eredeti ir blokk szűrő helyén most egy t-réteggel ellátott üveglap van. 720 illetve 950 nanométeres szűrőket használok fotózás közben.
Élességállítás: ha a 720 nanos van az obi előtt, akkor az sf működik, ha a 950 nanos, akkor manál fóksz az egyetlen lehetőség. Könnyebb olyan obinál, amelyiken van jelölve az infra fóksz is. Ha nincs, akkor a gyakorlat már mtatja, meddig kell tejerni az élességet, de ilyenkor több expót lövök persze.
A legprecízebb feldolgozó szoftvert nem ajánlanám megtanlni, mert az egy elég szokatlan logikát alkalmazó csillagászati képfeldolgozó szoftver, nem érdemes emiatt megtanlni. De LightRoom a barátom és persze a PS. Attól függ, milyen hatást akarok elérni.Ha lenne kérdésed, akkor válaszolok, segítek szívesen, ha tudok!
-
törölt tag
válasz
telescoper #57 üzenetére
Üdv! Abszolut kezdőként örülök hogy benéztél.
Képeket hozzátűzhetsz a hsz-ekhez (limitált méretben) vagy linkelhetsz más site-okról ahol esetleg vannak IR fotóid.
És ha már itt vagy pofátlanul megkérlek hogy vázolj fel néhány technikát, módszert, személyes tapasztalatot az infrával kapcsolatban. Milyen vázat érdemes használni. Milyen szűrőt. Külső szűrővel vagy hotmirror-cserés géppel fotózol? Hogyan állítasz élességet? Milyen képfeldolgozási technikákat használsz?
És bármi más ami felmerül. -
telescoper
csendes tag
Szevesztok infrások!
Most leltem meg ezt a fórmot. Magam is űzöm ezt a műfajt, így gondolom, nem baj, ha bekopogok. Hova szoktatok infra képeket felrakni, kinek láthatnám a képeit? -
törölt tag
Hát talán épp ezért használnám fókuszáláshoz az élőképet, ahol tökmindegy elvileg milyen hullámhosszú a fény amit a szenzor kap, látja az ember hogy éles a kép vagy nem éles manuálfókusznál.
Normálisabb optikákon volt régebben infraindex, ahhoz lehetett viszonyítani és korrigálni a fókuszpontot normálfényből infrára. Mostanában nem raknak ilyesmit az objektívekre.
Perszer nem biztos hogy működik az LV-n keresztüli fókuszálás, azért vetettem fel a kérdést, hátha van valakinek tapasztalata LV-vel.
Mindenesetre ha meglesz a következő vázam, a jelenlegiből biztosan kicseréltetem a hotmirror-szűrőt. Addig meg marad a kísérletezés külső szűrővel. -
ottkar
addikt
válasz
#27070592 #52 üzenetére
IR képet nem tudsz élesre állítani úgyse mert nem ott van ahol a teljes tartomány. Néhány optikán meg van jelölve az IR pont. Az IR gyújtótávolság pld egy 30mm-es optikánál pld 6m a teljes tartománynál 3m-re van. Ezért készítenek csak távoli felvételeket többnyire.
Pld egy 135-ös telénél a normál élesség 10m-re van az IR 16m! -
törölt tag
Van egy tönkrevágni való régi kompaktom, érdemes kisérletezni vele?
Egyébként van valakinek tapasztalata élőképes slr vázzal IR szempontból? Élességállításra gondolok, ugye egy IR szűrőn keresztül fekete keresőt kapunk, viszont az állandó szűrő le-fókusz-szűrő fel játékhoz nincs kedvem. Lehet hogy hétfőn beszerzek egy Hoya R72-t és kipróbálom mit lehet alkotni egy 450D-vel. A távirányítós teszt elég bíztató, szépen villogtak az infraledek az élőképen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Projektor topic
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- AKCIÓ! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest