- iPad topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi haladó szinten
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanykorn
csendes tag
Infravörös (Debrecen)
Nikon D7100
converted 720nm
Nikkor 16-85 (28mm)
f/8
1/80
ISO200
-
-
-
Lex Icon
senior tag
válasz
t72killer #395 üzenetére
Nem a dinamika ugrás lenne a lényeg, bár a D40 gyenge CCD-jénél nem lenne gond, hanem a pixelek egyenletes fényérzékenysége, hogy ne kelljen 4+ pixelből összemaszatolni/extrapolálni a pixeleket. Megoldás lenne az is, ha pl. Rawtherapeeban 4 pixelből csinálna közvetlen 1 FF pixelt, így negyedelve a felbontást maszatolás helyett, de nem találtam ilyen plugint.
-
válasz
Lex Icon #394 üzenetére
A kapirgálásnak semmi értelme: levakarod vele a fényhasznosítás 20-30%áért felelős mikrolencse-réteget is, így a dinamikában elérni vélt haszon instant ugrik - ráadásul némi eséllyel a komplett szenzor is.
Egy ideig asztrofotózáshoz én is erősen gondolkoztam ezen: ott uis a témáknál abszolút domináns Hidrogén-alfa (656nm) emissziót totál hazavágja a Bayer-szűrő, a populáció 75%-át kiadó zöld és kék szubpixelek uis nem látják - akkor se, ha kukáztuk előlük a BG39-es fötrelmet:Szval magamat meghazudtolva, valami értelme mégis van a kapirgálásnak, de igen ritkán éri meg a kockázatot, nappali fekete-fehér fotózásnál.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
t72killer #393 üzenetére
Én a régi D40-em újrahasznosításán gondolkodom. Eladni nincs értelme. Elsősorban FF fotózásra lenne jó átalakítani, de félek az érzékelő kapirgálás veszélyeitől. Másik verzió a szenzor előtti szűrő cseréje IR vagy UV áteresztőre, de attól elég kötött lenne a felhasználási kör. Hmmm.
-
Kicsit kezd újra időm lenni, elhatároztam, hogy az évek óta a fiókban porosodó d5100-at leporolom és beüzemelem
. Szinte minden lencsét eladtam már róla, csak a vázat tartottam meg - nem kis meló újat moddolni. Elsőre egy series-E 1.8/50es obit rendeltem hozzá, kíváncsi leszek, hogy szuperálnak
.
Van jóféle baader UV-áteresztő szűrőm is, pont emiatt vettem a régi, egyrétegű bevonatos nikkort: belekóstolnék a keményebb dió UV-fotózásba is, ha már a váz tudja. UV-nél ugye nem egyszerű lencsét találni: egyrészt kéne egy értelmes optikai minőség az értelmezhető 350-360nm környéki áteresztés mellé. Találtam egy ezzel foglalkozó fórumot, ahol kimérték pl a soligor 2.8/35-öst: ez a transzmissziókirály, csakhát az élessége nem egy csúcs, ráadásul még sz.rakodni is kell a plusz adapterbeszerzéssel. Ha megjön a cuccos, beszámolok mindenképp
.
-
sanykorn
csendes tag
Füredis-Böszörményis sarkos, halszemes-infravörös...
Nikon D7100
Converted 720nm
Samyang 8mm fisheye
f/8
1/100
ISO200
#infrared
-
phaseOne
tag
válasz
Lex Icon #378 üzenetére
Igazad van, köszi a kérdést. Nálam inkább az a limitáló tényező, hogy üveg nélkül rövidebb a fényút, így azokkal az üvegekkel van csak végtelenem amik kellően a névleges végtelenen túlra tudnak fókuszálni. Meg valahogy nehezebbnek is érzem belőni a fókuszt manuálisan mint a normál gépemmel. Lehet persze hogy csak a kicsi felbontás miatt érzem így, de lehet az obi nem olyan jó a végtelenjén túl, vagy túl nagy a diszperziója...
-
phaseOne
tag
válasz
Lex Icon #375 üzenetére
Köszi szépen!
Együtt válaszolok nektek, mert átfed a válasz amúgy is.Egy Fuji X-E1-ről beszélünk, a szűrő helyén nincs üveg. Nincsenek Fuji objektívjeim, így egy Nikon 18-55-tel használom egy konverteren keresztül. Amennyire meg tudom állapítani 24mm körül már el tudom érni a végtelen élességet így is, bár nehéz megmondani, mert csak 12Mpx-es a szenzor.
Nem használtam piros szűrőt egyáltalán, konkrétan egy stúdió lámpák elé gyártott hajlékony színes fólia van az obi elé rögzítve egy 3D nyomtatott keretben. Azért ez, mert ezen átmegy a kék meg az infra, innen a képi világ. Kicsit hasonlít az Aerochrom-ra, de azért meg kel gyötörni a raw-t hogy tényleg ilyen legyen.
szerk: typo-k
-
phaseOne
tag
-
MARVEL
tag
válasz
BlackPriest #368 üzenetére
Üdv! Kezdő vagyok az infravörös fotózás terén. Lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban.
Az első képen a Kodak Aerochrome negatívját mímelő átépített ir fényképezőgéppel készült kép látható. A második képen egy monochrome-ra és full spectrumú érzékenységűre átépített Canon 6D uv képe látható.
Imádom ezeket az UV portrékat, viszont szeretnék Aerochrome hatású színes képeket is készíteni.
A kérdésem a következő:
Ha egy színes, szabadtéren készült uv portrét konvertálok szerkesztőben fekete-fehérre, akkor is megkapom ezt a részletgazdag strukturát, vagy ez csak monochrommá átalakított géppel érhető el?
Továbbá milyen szűrőket használjak az infravörös szűrő nélküli szenzoron ahhoz, hogy a két képen látható hatásokat elérjem? -
BlackPriest
őstag
Sziasztok!
Nekem a vírus miatt nem jött meg egy szűrőm, amivel egy kompakt géppel akartam játszani. A kompaktból már kivettem az infra szűrőt, vajon az ebayes olcsó szűrők vágható anyagból vannak? Kényelmesebb lenne az infratükör helyére kivágni belőle egy darabot, mint előtte tartani kézzel/rákendácsolni valahogy. Illetve milyen vastag egy infra szűrő, összemérhető vajon egy kompakt infratükrével?
Köszi!
-
Sokimm
senior tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy a vírus lefutása után, szeretnék kipróbálni egy lencsét egy IR módosított gépen, mert tervezek vásárolni egyet, majd módosítani (gari vesztés), csak azért előbb ki szeretném próbálni a dolgokat.
A cél egy sony a7s (vagy mk2), de bármilyen nikon-canon mount-os gépes illetőt keresek.
Ha valaki érez lelki erőt egy ilyen fél órás időtöltésre, hálás lennék! -
sanykorn
csendes tag
Egy nagyon jó hangulatú IR videó.
-
phaseOne
tag
Sziasztok!
Tudja valaki hogy kicsi országunkban vagy annak környékén csinál-e valaki full spektrum konverziót?
Köszi! -
sanykorn
csendes tag
-
Cotty0
kezdő
válasz
#16820480 #361 üzenetére
igen, ennel a gepnel, amit belinkeltel, nyilvan kelleni fog ra egy obi, aztan az obira kell rakni egy olyan szurot, ami infrat enged at csak nagyreszben, ahogy azt mar elmagyaraztam az 1. pontban
kicsit felreerthetoen IR szuronek hivjak, de itt pont az a lenyeg, ogy az infra voroset atangedje, a lathatot pedi szurje...
-
törölt tag
Köszi a választ
Elsőre biztosan nem házilag esnék neki az átalakításnak
A váz esetében másodvázra gondoltam, valami olcsóbbra, ami vagy már át van alakítva (pl. konkrét esetemben egy ilyesmi), vagy jó olcsón beszerezve keresni egy embert, aki ilyennel foglalkozik.
Most például ez az átalakított váz a linken már elvileg így használható is lenne, csak egy obi kellene rá, nem? Vagy ilyenkor erre is még majd szűrőt kell tenni a full spektrum miatt? Ha jól értem amit mondasz (full spektrum esetén csak az eredeti szűrőt szedik le?). -
Cotty0
kezdő
válasz
#16820480 #359 üzenetére
Szia,
elvben ket lehetoseged van,
1. szimplan leveteted vagy veszed a szurot a szenzor elol, es beszerzel 2 jobb minosegu szurot, egyet ami a lathato tartomanyt engedi at es az infrat, meg az UV-t vagja. meg egyet ami csak az infrat engedi at, nyilvan nemi lathato tratomannyal egyutt, es tetszes szeruen hasznalod a gepet.
2. kicserelteted, vagy csereled a szenzor elott levo szurot infra ateresztore, ami azutan csak az infrat fogja latni, es hiaba teszel ra barmilyen szurot az obira az nem sokat fog valtoztatni rajta.
a tobbi mar csak preferencia kerdese, nyilvan a szoftveres utomunka is egyfajta muveszet, es nyilvan ha a filmes infra fotozasnak megfelelo eredmenyt szeretned elerni, akkor nem nagyon tudsz sokat varialni rajta, de mivel ez is muveszet kicsit a fantaziadra van bizva a dolog, szoval nem feltetlen kell ragaszkodni az eredeti infra feelinghez, hacsak nem pont az a celod....
Amugy mindenfele modositas altalaban garancia vesztessel, es a szupport elvesztesevel jar minden gyartonal, es nyilvan a szenzorban is kart lehet okozni, szoval erdemes atgondolni, hogy mit es hogyan csinal vagy csinaltat az ember
-
törölt tag
Sziasztok,
Elgondolkoztam rajta, hogy meg kellene próbálkozni egy kis IR fotózással. Csak ott kicsit elakadtam, hogy ez a szűrős-átalakított vázas téma nem teljesen világos. Általában az átalakított vázaknál azt látom, hogy full spectrum, ami ugye elég más eredményt kellene adjon, mint egy IR szűrő, ahol csak az IR tartományt kapja meg a szenzor. Vagy az átalakított vázaknál is kell valami filter? Illetve a színcsatorna cserét azt minden esetben utólag csinálja az ember szoftverben, vagy van olyan váz, aminél ezt hardveresen oldják meg?
Ha átalakított vázat néz az ember, akkor mennyire számít, hogy új/korszerű legyen az érzékelő ilyen felhasználásra, vagy egyáltalán mire érdemes figyelni? Olyan vázat néznék, ami ugye a meglévő objektíveimmel használható (Fuji X), de ebből annyira nagy választék nincs a piacon, és a megfizethető első generációs vázak azért már kezdenek korosodni.Köszi előre is a válaszokat
-
oil120
senior tag
Szia,
Készítettem 2 képet. f/5,6 60sec ISO 400-on és ISO200-on, A mátrix fénymérés miatt tudtam a 60sec-nél ISO 200-ra lemenni. Így volt az expozíció nullán. Ha tovább szűkítettem volna, akkor már bulb-ba tudtam volna csak készíteni.
Itt a link a Drive-ba: IR fotókKöszi, hogy megnézed.
-
mumk1
addikt
Na, amit még megpróbálhatnál, mielőtt teljesen leírod a szűrőt:
1. ISO 100
2. rekeszeljél bátran, mert 2.8-on nagyon lágy lesz az egész.
3. állvány és a beállításokhoz kellően hosszú záridő. Ha már nagyon hosszú lenne az expó, mondjuk a 30sec már nem elég, akkor legfeljebb egy ISO200.
4. Mindenképp RAW--ba készítsd el, mert a WB-t utólag tudod majd helyre tenni.Mindez persze jó erős napsütéses időben történjen, ha lehet valami zöld növényzet is legyen a fotón.
Ha küldesz át RAW-okat, akkor segítek feldolgozni. -
oil120
senior tag
Sziasztok,
Ha már így belendült a topik, szeretnék én is kérdezni.
Ezt egy kínai IR szűrőn keresztül készítettem. Nem a kép a lényeg, csak próba volt.
Hiába cserélem fel a vörös és kék csatornát, nem lesz normális infra kép, inkább csak annyit a különbség, hogy kék tónusú lesz.
Vajon a szűrő nem jó?
Vagy én nem csinálhatok valamit jól az átalakítás során?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
mumk1
addikt
Én átalakított gépet használok, bár előtte használtam síma szűrőket is.
Nálam 50mm felett már nem az igazi a fókusz, úgy hogy szinte csak tájkép fotózásra használom nagy látószögű obikkal 8mm-től 50-ig. Ettől függetlenűl minden ugyan úgy működik mint látható fény tartományba.
Ha szűrőt használsz, akkor kb. úgy tudod használni mint éjszakai fotóknál, állvány, hosszú expó, alacsony ISO. Ezért így csak statikus témákat tudsz lőni, és a fókuszt is kézzel kell állítani a szűrő felrakása előtt, mert azzal nem fog menni az AF.
Átalakított géppel pedig pont mint egy normál géppel, nagyon hasonló beállításokkal. -
Vereor
csendes tag
Köszönöm szépen!
És a mélységélesség? Vagyis... van tulajdonképpen bármi olyan fizikai jellemzője egy obinak, amitől egy IR fotó "másképp" lesz jó, mint egy normál kép?
Nyilván legyen éles a téma, a háttér legyen szépen elmosva (ha kell) stb., de ezek mind másképp oldhatóak meg 50 és 200mm-en - persze ezt nem kell itt senkinek bemutatni, mindössze csak arra lennék kíváncsi, hogy ugyanezek a szabályok az infrára is érvényesek-e. Jó lenne nem kidobni az ablakon egy 67 mm-es szűrő árát.
-
Vereor
csendes tag
Üdv!
67mm-es frontlencséjű obira mit ajánlanátok inkább, Polaroid vagy Hoya infraszűrőt? (Nikon D5600, 18-140)
Egy másik kérdésem, hogy megéri szerintetek erre az objektívre szabni a szűrőt? Vagy ha később lesz majd mondjuk egy fix, 1,8-as obi, azzal jobb infra képeket lehet készíteni? Fényerő itt mennyire elsődleges szempont? A 18-140-es ilyen téren annyira nem nagy ász a maga 3,5-5,6-tal.Előre is köszönöm szépen!
-
phaseOne
tag
Sziasztok,
van valaki Budapesten aki szívesen kölcsönadna egy 720-as infra szűrőt egy hétre pár sör/csoki ellnében? -
oil120
senior tag
Megjött a kínai IR szűrőm. Ha jól tudom a vörös és kék csatornát fel kell cserélni a Photoshopban.
Lenne oly kedves, valaki leírná hogyan kell.
A készített kép tők piros ezért gondolnám, hogy cserélni kell. -
oil120
senior tag
Sziasztok,
Pana Milccel, csak IR720 szűrővel esélytelen a IR fotózás? -
89Teo89
csendes tag
Sziasztok
Szeretnék venni ebayen 670,750,850, 950 es infraszűrőket, és az az igazság hogy nagyon de nagyon tapasztalatlan vagyok ebben a témában. azt szerettem volna megkérdezni hogy mi történik ha ezeket használom normál fényben, illetve ha tegyük fel veszek ugyanilyen 670-950mm-es infralámpákat és ezek után szűrővel fényképezek, illetve mi történik ha egy 950 es lámpával világított tárgyat pl 850 es szűrővel nézek, ugyanúgy csak 850 ig látom? előre is köszönöm ha segít valaki elindulni, bár lehet hogy van egy topik a kezdőknek
-
rooney8
aktív tag
sziasztok
ha valakit érdekelne, lenne egy átalakított Panasonic G6 gépem. teljesen jól működik, egy kicsit benéztem a vásárlásnál a dolgokat, normál gépet szerettem volna, így nekem nincs rá szükségem.
-
mumk1
addikt
-
Horalm
csendes tag
Mennyibe kerül egy Nikon D50 átalakítás infrára?
-
mumk1
addikt
válasz
louiphoto #330 üzenetére
Szia! Ez az elérhetősége, angolul jól beszél. Nikonnal nem hiszem hogy gondja lenne, ismerősömnek már csinált egy 7200-t és hibátlan lett.
Köszi!
-
louiphoto
csendes újonc
Szia,
erdeklodnek hogy tudnal-e segiteni nikon gep atalakitasban? Van egy D70s-em, azt szeretnem atalakittatni. Irtad hogy van egy szlovak kapcsolat, par eve nekem is volt egy pont szlovak emberkem aki ilyeneket csinalt,lehet ugyan az...
Melyik nikon lenne meg jo erre a celra? Amugy is nikonos vagyok,ezert maradnek ennel!
Tetszenek nagyon a kepeid!
Elore is koszi!Udv
Loui -
Azon gondolkodom, hogy konverziónál a szűrő helyére berakott üveg vajon AR-bevonatos legyen-e
? Az ilyen bevonatok nemigen szeretik a nagy fényerőt tudtommal.
Közben egy fontos infót találtam, megvan a NEX-6 szűrőmérete - gondolom az a6000-ben is ilyenre számíthatok. (A saját üveg eladásában érdekelt Lifepixel persze nem írta volna le az a6000 recepthez)
-
uff, brutál csomag
Nekem anno kb ennek fele tette be az ajtót, hogy tükör soha többé. Képminőségileg már az első DSLR-em, a D90 képminőségével is meg voltam elégedve, úgyhogy egy d7k+full-spektrum d5100 kombó után elegem lett. Főgépnek jött az oly e-pl5, a d5100 pedig megkezdte hosszú hibernációját a fiókban.
Én eleve full-spektrumban gondolkodtam, uis a gép másik célja az asztrofotózás, illetve lehet egyszer kipróbálnám az UV-t.
-
mumk1
addikt
válasz
t72killer #325 üzenetére
Hát ja, jó dolog a milc.
Mutatom, hogy én mit cipelek. Ez úgy kb. 15kg.
Kíváncsi leszek milyen lesz a Sony-d, bár simán jónak kell lenni, sokan infráznak már milcekkel.
Egy full spectrumos vázon már én is nagyon gondolkodok. -
Látom egyedül tartod a frontot
valahogy nem sikerült a D5100-al megbarátkoznom, csak a port gyűjti - év vége előtt el fogom adni. Helyette érkezett egy kisebb-könnyebb-jobb sony a6000, amit a tervek szerint canon EF obikkal és az EF-NEX adapterbe varázsolt szűrőkkel fogok használni (ezt a hátsó szűrőt a tükörcsapkodós nikonnál nem tudtam végül civilizáltan megoldani). A nikonnal az volt a fő bajom, hogy egy full DSLR vázat kellett cipelni a normál fotógép mellett - itt kvázi obicserével váltok spektrumot.
Egy kicsit tesztelgetem a sony-t a gyári szűrőjével, aztán nekiállok az átalakításnak
-
-
toth_janika
őstag
Megkérdeztem a "katonákat", hogy nem lehet-e elzavarni onnan egy kicsit a népeket, és mondta, hogy de, ha újságíró vagyok, és fizetünk nekik... Hát kihagytam...
Most van tervben nekem egy Tisza túra... tájképfotózás IR-el meg nélküle. Már lassan úton lesz a 720-as is, hátha azzal könnyebb lesz mint a 850-el. Kedvet kaptam a tájképfotózáshoz. -
mumk1
addikt
válasz
toth_janika #309 üzenetére
Mindig tetszik, többek között azért is szoktunk menni a záró hétvégén, mert akkor van a vásár.
Néztem én is a Móra előtt a tankot, de én se tudtam lefotózni, mert valaki mindig lógott rajta. -
toth_janika
őstag
No akkor lehet össze is futottunk
A hídi vásár tetszett?
Egyébként a Múzeum előtt volt egy légelhárító "tank" arról akartam egy IR képet csinálni, de mindig annyi tömeg volt, és annyira nem volt jó az idő, hogy inkább hagytam a fenébe
Jövőre már mi is szabadságra jövünk haza, mert Pösten fogunk dolgozni... -
mumk1
addikt
válasz
toth_janika #307 üzenetére
Igen, a rózsakertnél kell dobni egy balost.
Évről évre nagyobb a tömeg, de még álljuk a sarat.
Különben is nagyon szeretjük a várost, jó kicsit kiszakadni pöstről, most ott voltunk szombattól hétfőig. -
mumk1
addikt
válasz
toth_janika #305 üzenetére
Szegedi Füvészkert. Príma kis fotós hely, ha Szegeden járok, mindig útba ejtem, Borfesztivál ide, vagy oda.
Mondjuk a szekér jól el van dugva, egész hátul. -
mumk1
addikt
válasz
toth_janika #301 üzenetére
Ja, jó kis oldal, csak nem túl olcsó.
A szlovák kapcsolatom azért kellemesebb árakon számol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Honor Magic7 Lite 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Watch GT2, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest