Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Raspberry Pi
- Házimozi belépő szinten
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- HDD probléma (nem adatmentés)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Aktív témák
-
Goose-T
veterán
Kitalálta már X éve - Yamhill projekt. Csak megvárta, hogy az AMD-nek mennyire jön be ez a dolog. Bejött, látta, hogy ez jó, belerakta ô is a procijába a 64 bites utasításokat. Ez teljesen szabványos kiterjesztése az x86 utasításkészletnek, nem hinném, hogy az Intelé eddig annyira különbözött volna az AMD-tôl.
-
Devid_81
félisten
Emberek !!!!!
Én mint téma indító jótündér :)
Szerintetek mi a ráknak raktam a lopás szót idéző jelbe ?!?!?!
Nem szó szerint értettem a lopást................
De annak örülük hogy sokaknak nem teccik a dolog !! :DD
Az tény hogy legálisan teszi az intel (sajnos)
de a másik tény meg az hogy az intel ''kapkod a levegőért''
Itt is idéző jel volt :))
Nem tud ujjat kitalálni az intel?? hmmm szar ügy ! -
Erasmus
őstag
A lopás kérdéshez: a hírben (eredeti a CNET-en) olyan problémát feszegettek, ami nem probléma. Ad1) tényleg létezik a keresztlicenc-megállapodás, más kérdés, hogy 1996-ban lépett érvénybe (nem 1995-ben), majd 2001-ben 10 évre megújították; tehát ma a 2001-es megállapodás van érvényben. Ad2) én úgy tudom (ahogy már írtam máshol: [L]http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=37668&arc=f[/L]), hogy az AMD64 ingyenesen licencelhető, a Transmeta is ingyen jutott hozzá még 2001-ben.
Imho, az utóbbi tény ismerete elég ahhoz, hogy az egész felvetés értelmét veszítse.
izé, -
HiperG
addikt
erDOKe ha benézel gyere már ICQ-ra :)
-
szasza_xp
senior tag
Segítsünk az AMD-nek :DD
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
burgatshow
veterán
Szerintem a videó/audio tömörítők 95% tuti használják a procik utasítás készletét!
Pl.: lame, soundforge, ott van még a tmpgenc! :)
Erről ennyit.
A témához meg: szerintem az amd saját magát szivatta meg azzal a szerződéssel. AMD párti vok, de ez anno '95-ben nem volt egy jó lépés! SZVSZ! -
Power
senior tag
Megnéztem az útasítások doksiját.
Nem meglepő, hogy az sehol nem szerepel az amd szó. :)) :)) -
aga
tag
Szerintem sem nevezhető ''lopásnak''. Mindkét félnek érdeke a legnagyobb támogatottság. Ahogy az Intel átvette az A64-et, ugyanúgy átveheti (és át is veszi) az AMD az intel fejlesztéseket. Kulönben idővel tényleg úgy járnánk, hogy lenne progikból AMD meg Intel kiadás hogy rendesen fusson.
-
maszat
senior tag
Tehát eztért esik ilyen hamar revízió alá a Prescott, hogy aktiválják benne a cuccost. De ez már csak a Soket-T-ekre fog vonatkozni nem?
Még egy érv, miért ne vegyél S478-Prescottot! -
Tal2
tag
Mindenképp jó, hogy az intel átveszi az X86-64 technológiát az amd-től, és nem kényszeríti zsákutcába az AMD-t. Üzletileg ez igen jó az AMD-nek. Sőt, ha nem lenne ez a 97-es szerződés, akkor is ingyen felkínáltam volna az intelnek az amd helyében, mert jobb lesz a szoftveres támogatottság.
Az AMD-is átvesz ezt azt az inteltől, pl mmx, sse. -
Obi-1
őstag
Egyetértek többekkel, ez végső soron jó hír az AMD-nek, jó hír nekünk, és talán jó hír az Intelnek is, sőt jó hír az MS-nek is. Ha igaz
-
Yutani
nagyúr
Mondjuk az, hogy az AMD fizeti a lincenszdíjat az Intelnek, egyértelmű, hiszen annak idején az AMD egy kis ''másolócég'' volt, és ez a 486-os időkig így működött. Ha jól tudom, a 486-os procik gyártása idején jött el a megállapodás ideje, amely értelmében díjat kell fizetni az Intelnek.
A Pentium procikat már nem kopizhatták, így nekiálltak fejleszteni az K5 procit, majd a NexGen céget felvásárolva annak fejlesztéseit (NexGen 5x86) felhasználva alkották meg a K6 procit, és ennek továbbfejlesztett változata volt a K6-2, ami végre sikeressé vált. Viszont ezek még mindig a (Super) Socket 7 architekturára épültek.
A Pentium II idején jött el az a pont, hogy nem fejleszthettek az Intel buszrendszerére processzort, ezért kellett az Alpha EV6-ot alkalmazni (mellegleg ez igen jó választás volt, már az elején megmondták, hogy el lehet érni vele a max 400MHz DDR FSB-t).
Namost, ezek után ha az Intel átveszi az AMD fejlesztéseit és alkalmazza is őket, ez azt jelenti, hogy az Intel procikra optimalizált programok az AMD procikat is támogatni fogják valamilyen mértékben, (remélhetőleg minél magasabb szinten), így az AMD (és az AMD userek népes tábora) ennek csak örülhet. -
VladimirR
nagyúr
en az amd helyeben kezet csokolnek az intelnek (le****nam oket, ugy orulnek), hogy nem csinalnak masfele 64es procit
vegyuk mondjuk csak azt, hogy az intelnet ~80% (vagy tobb), a piaci reszesedese a proci piacon, ha szo egy szoftvercegnek donteni kell (pl ms), hogy melyikre irjon progit (pl kindoze), akkor vajon mit fog valasztani?
a szegeny amd-t akiket meg az ag is huz (nemcsak a konkurencia szivat), mert par forumozonak az a64 ''szimpi''-bb (ez milyen egy hulye szo), vagy azt az oldalt, ahonnan a nagyobb zs eshet le (gy.: tobb procira tobb kindozt, egyeb progit vesznek) -
Goose-T
veterán
Ha az AMD az x86-os procik hajnalán nem licenszelte volna a technológiát az Inteltôl, hanem kifejleszt egy másik architektúrát és sikerre viszi, akkor most nem kéne senkinek fizetni. Ez van. Akkor még megvolt a lehetôsége, de nem így döntött. A követôk mindig csak követôk maradhatnak és fizethetik a licenszdíjat.
-
Protoss
senior tag
Hali!
Az AMD gondolom terjeszteni akarja a technológiát. Ha ez a szabvány terjedne el, akkor a következő fejlesztést már rafináltan profitot is hoz. (Ezzel az AMD átvenné a szabvány fejlesztések területén a vezetést.)
Az AMD fejlesztései már buktak el az elterjedés hiánya miatt (pl.: 3DNow, pedig nem volt rossz).
Üdv -
L3zl13
nagyúr
Így van megkötve a szerződés. Gondolod, hogy az AMD-s vezetőnek a fejéhez szegezték a pisztolyt, hogy írja alá? Lehet (valószinű) hogy nekik is így éri meg legjobban még az A64-et is figyelembe véve.
Mellesleg jelentős presztizs növekedés lenne az AMD-nek, ha az intel A64 technológiát kellene alkalmazzon a saját processzoraiban.
Milyen jól mutatna egy ''powered by AMD'' felirat a Pentiumokon. :)) -
Yutani
nagyúr
Dehogynem, kifacsarnék minden centet belőle, amit csak tudok. De nem is ez a baj, ez üzlet, és abban ''nincs barátság'', tudom. Csak éppen az háborít fel (mégegyszer elmondom), hogy az AMD fizeti a licenszdíjat az x86-kompatibilis procik gyártásáért, de amit az AMD SAJÁT MAGA KIFEJLESZT, ANNAK A HASZNÁLATÁÉRT AZ INTEL NEM FIZET EGY KIB*SZOTT CENTET SEM!
Hát ez a bajom. -
X-COM
nagyúr
szegényszegény amd, fessünk a logojára egy piros keresztet és hozzunk létre egy számlaszámot nekik
-
Yutani
nagyúr
Persze, hogy színtiszta üzlet. Ez a dolog számomra azért gusztustalan, mert az AMD fizet az Intelnek licenszdíjat (mert különben egyáltalán nem gyárthatna x86-kompatibilis procit), de ellenben az Intel nem fizet semmit az AMD-nek az új AMD-s fejlesztésekért. És hogy miért? Mert az Intelnek VOLT MÓDJA kikényszeríteni az AMD-től egy olyan megállapodást (kereszt-licensz szerződést), amely értelmében ő az AMD bármilyen fejlesztését felhasználhatja anélkül, hogy bármit fizetne neki. És persze emellett az AMD folyamatosan csenget az Intelnek, és még kénytelen át is adni a fejlesztéseket.
Tudom, ez színtiszta üzlet - de az ember jóérzését erősen piszkálja! -
engusz
veterán
válasz
CounterBoci #23 üzenetére
Tudtommal régebben pedig pont fordítva volt a helyzet. Egy kutya mind a két cég.
-
bdav
őstag
válasz
CounterBoci #23 üzenetére
'95 ben kicsit más volt a felállás :) akkoriban még K7 se volt, az AMD akkortájt kezdett nem intelklón processzorokat csinálni. akkor sztem még ők sem gondolták volna, hogy az intel bármit is átvesz tőlük :)
-
CounterBoci
senior tag
Na itt vagyok mint értetlen amd fanatikus
Én csak azt látom hogy intel nem jobb de drágább és vagy nem tud 64 bites procit csinálni vagy kihasználva a sok pénzét erősebb kutya ba...k alapon elveszi az amdtől. Szerintem ganaj dolog.
Csak azt nem értem hogy írhattak alá ilyet papírt az amdsek. Gondolom nem volt cash. -
bdav
őstag
elolvastam, annyit szűrtem le belőle, hogy ha csak rajta múlna, akkor azt csinálhatna, amit akar. de nem csak rajta múlik, hanem billyéken is :) és igen, valószínűleg lenne windows ha az intel más utasításkészletet vezetne be, csak ms nem örülne neki, és gondolom azért van egy kicsike befolyásuk a témában :)
különben valszeg már valóban megegyeztek a dologrol egy ideje -
bdav
őstag
nem is neked vagy nekem kell az A64 (amugy annyira nagyon nem elérhetetlen). és legalább már fizikailag létezik, és használható, ellentétben az intel megoldásával, ami nincs bekapcsolva pillanatnyilag.
prescott & sok tranyó. pontosan nem emléxem már, de anno mintha sok fejtegetés lett volna azzal kapcsolatban, hogy mit is rejt a prescott magában. -
erdoke
titán
''ha intel azt akarja, hogy win fusson a prociján, kénytelen átvenni az amd64 utasításkészletet''
Ha elolvastad a topic indulását, akkor tudnod kell, hogy nem kénytelen. Ha akarja, felhasználja, ha akarja mást csinál. Utóbbi esetben se hinném, hogy az eladott 64 bites desktop processzorok 70-80%-ára ne lenne Windows...:F
64 bites végleges XP akkor lesz, amikor már készen áll az Intel procija. Fordítva is mondhatjuk, valószínűleg már rég egyezség született a dologról.
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
Legtöbbünknek az AMD 64 bites megoldása is ''odébb van'' anyagilag. Talán ettől majd esnek egy kicsit az árak mindkét oldalon.
A Prescott ''brutális tranzisztorszámára'' eddig is megvolt a magyarázat, vesd össze a szintén 1 MB L2 cache-t tartalmazó 64 bites AMD processzorokkal, és meglátod, hogy nem ez a fő különbség.:P -
maniac
senior tag
Sztem meg tok jo, hogy az AMD-vel teljesen kompatibilis lesz az uj utasitaskeszletekkel - marmint az athlon x86-64-essel :). Ez tobb dolgot jelenthet:
1. Az AMD 64 bites processzorai nagyon elterjedtek, es emiatt az intel nem tud bevezetni egy uj 64 bites rendszert otthoni felh.-k reszere, mert fel hogy nem fog elterjedni - foleg hogy a linux, es windowsxp-nek mar van 64 bites tamogatasu verzioja AMD 64 bites procijaihoz.
2. Nem akarja koltsegekbe verni magat az intel uj chip tervezesekor, igy licenceli a mar bevallt, technikat, es igy csokkenteni a koltsegeket - ezaltal akarja lenyomni processzorainak arat.
3. Az intelnek egyszeruen szimpi volt ez a megoldas - fullra nem lehet :D
de meg egy csomo mas miatt is, amit most nem tudok leirni mert faradt vagyok :)
na visszaterve a topic cimre: ha te vmit alairsz, pl, hogy te felveheted az o cipojet barmikor, cserebe o elviheti barmelyik zoknidat, es azt csinal vele amit akar, az sztem nem rablas, csak egyszeruen alairtak egy megallapodast, amelyet mind2 fel tiszteletben tart, es betart, az AMD csak ennek tett eleget - a pelda nagyon hulye volt :)
megvalamit kihagytam : a ms ereje :) ugyebar ez az ami miatt nem biztos hogy megkockaztatna az intel egy uj ut. keszlet bevezeteset
valamint ez jo az AMD-nek is ugyanis nem fognak atpartolni a cegek az INTEL-hez aminek ugyebar nagyobb piaci sulya van meg mindig!
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
Tegyük fel, hogy van egy jól menő szoftverfejlesztő vállalkozásod, amit a nulláról építettél fel 15 év alatt. Eladtad bizonyos szoftvereid alternatív fejlesztési jogát egy jóval később indult, kevésbé sikeres cégnek. Szerinted gusztustalan lenne, ha a licenszszerződés lejárta előtt még nem tekintenél el a korábban megállapodott mértékű díjfizetéstől?:F
Néha annyira fals módon megvezetnek benneteket az érzelmeitek, nem értitek, hogy mi az az üzlet (és itt színtisztia üzletről beszélek, nem maffiózásról).
Egyébként már be is jelentették a 64 bites procikat az IDF-en (Extremetech hír):
''Intel chief executive Crag Barrett opened the Intel Developer Forum here by talking about transformations, including the company's transformation of its 32-bit processor line to 64-bit.
Barrett introduced the concept of 64-bit ''extensions'' to Intel's 32-bit processors, which some have called the company's ''Clackamas'' technology. However, the technology will for now be reserved for enterprise applications, and specifically the 32-bit Xeon processor.
Barrett presented the new extensions as an end-to-end solution, which would allow Intel to serve the market of high-end enterprise applications on down to single-processor workstations. The new extensions will allow otherwise 64-bit systems to more effectively process 32-bit applications, Barrett said. The technology will first appear in the ''Nocona'' Xeon processor, as well as the ''Potomac'' multiprocessor Xeon and single-processor ''Prescott'' chip for workstations next year. '' -
bdav
őstag
nincs azzal semmi gond, hogyha AMD64 kompatibilis procit mutat be a zintel. Egyrészt ez nem holnap lesz, másrészt legalább kellő szoftertámogatása lesz a dolognak, aztán ugyis a processzor többi része dönti el, hogy milyen gyors lesz a cuccos, itt pedig az AMD elég jól áll pillanatnyilag :) (azt azért kétlem hogy a teljes K8 chipet lemásolná az intel :DDD)
-
LukE
veterán
mar nemazert, de AMDnek pont az lenne a szopas, ha valami mas utasitaskeszletu 64bites asztali procit dobna ki a Zintel. Megis melyik procira fejlesztenenek sokan? Biztos van jopar project, amit befejeznenek, de a jovoje nem lenne valami biztos ugy az A64-es fejlesztgeteseknek.
-
faster
nagyúr
[L]http://www.techreport.com/onearticle.x/6299[/L]
-
Beck18
tag
Szntem is erős a topic cim, főleg úgy hogy ''én azt hallottam'', ''én azt hiszem'' stb. ködös képeink vannak a témáról. Az idézett szöveg szerint pedig szerződés van a két cég között... innentől kezdve pedig kár a szóért.. Intel diktál, mivel erősebb ezt ki jól, ki rosszul éli meg, de ez van.
-
engusz
veterán
Nem találom jogosnak a téma címét! A szerződés az szerződés...
-
Devid_81
félisten
Sziasztok ! Ezt csekkoljátok !!
Bocs a hosszú idézetért !!
Az Intel 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező újgenerációs x86-os processzorairól egyelőre vajmi keveset lehet tudni, az azonban már most biztosra vehető, hogy az Intel mindennemű jogi következmény nélkül akár azt is megteheti, hogy egy az egyben lemásolja a rivális Advanced Micro Devices (AMD) által az Opteron chipek esetében használatos 64 bites megoldásokat.
Az ügy hátterében egy a két chipgyártó vállalat vezetői által még 1995-ben aláírt egyezség áll, melynek értelmében az Intel most, vagyis 2004-ben minden további nélkül piacra dobhat olyan új processzorokat, melyek tökéletesen kompatibilisek a 32 és 64 bites szoftverek futtatására egyaránt alkalmas AMD Opteron, illetve AMD Athlon 64 chipekkel. Az Intel mindezt ráadásul úgy teheti meg, hogy az AMD-nek egy cent licenszdíjat sem kell fizetnie.
Egy 1995-ben keltezett licensz megállapodás értelmében az Intel szabadon hozzáférhet az AMD szabadalmaihoz, vagyis a két cég között biztosan nem lesznek licenszjogi perek - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Richard Belgard, egy szabadalmi ügyekben jártas neves szakértő. Belgard szerint elképzelhető, hogy az Intel néhány utasítást és parancsot más névvel fog illetni, azonban a Santa Clara-i vállalat számára adott a lehetőség, hogy új processzorai száz százalékig kompatibilisek legyenek az AMD-féle, x86-64 architektúrájú Opteron chipekkel.
Chuck Mulloy, az Intel szóvivője nem kívánt nyilatkozni a cég 32/64 bites terveivel kapcsolatban, azt azonban elmondta, hogy elméletileg semmilyen jogi akadálya nincs annak, hogy az Intel egy az AMD Opteronhoz hasonló, illetve azzal kompatibilis új termékkel jelenjen meg a piacon. Az AMD egyik vezetője szerint az Intel szóvivőjének alapjában véve igaza van, azonban sok minden függhet a különböző körülményektől.
A világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett Intel munkatársai a várakozások szerint az e héten zajló tavaszi Intel Developer Forum keretein belül beszélnek majd először hivatalos formában a cég 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező x86 architektúrájú processzorairól. Egyes források szerint ezek a mindeddig titokzatos Yamhill projektben fejlesztett processzorok leghamarabb 2005-ben jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban.
Aktív témák
- Android szakmai topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kuponkunyeráló
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Sorozatok
- Ingatlanos topic!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Autós topik
- További aktív témák...
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG Z390 TOMAHAWK alaplap garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest