- Milyen TV-t vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Nem keres több megrendelőt az Intel 18A node-ra az Intel
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen monitort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
Felraktam ezt a TPfancontrolt, smart mode, és nagyon jó, kb. néma lett a gép a korábbihoz képest, lightos terhelésen alig-alig teker a venti, és akkor sem 3800rpm-en, hanem csak 1900-on.
Köszi a tippet, ez nagyon bejött!
Mikor vettem a notit, egyből fan-error-al indított, kapott kis sűrített levegőt, egyből indult, azóta is jó.
(#62282) Tikakukac: Decibel mérésben én is benne vagyok.
Hitachi 320-as 7200rpm-es. Most már TPFancontrollal a venti is kussol.
Szvsz ezt nem éreznéd az ágyon sem rezegni.
(#62283) CharlieDrop: Tűzfal?
Amivel az említett windóz ápdétes dolgon és kényelmetlen frissítésen kívül kívül semmi bajunk nem volt.
(#62284) dying_star: Volt talán egy, max két év, amikor nagyon rossz, megbízhatatlan verziók jöttek ki (akkor át is tértem átmenetileg más tűzfalra), de se előtte, se mostanában nem volt vele semmi gond.
-
solaris7
tag
T60-as tulajokhoz szólok,meg persze akit érdekel.Aki esetlég késztetést érez magában hogy a gépében kicserélje a ritka lapátos két hőcsöves hűtőt T500-as hűtőre azoknak itt van három kép. Igaz felpolírozhattam volna szebben is de már nem volt idő rá (és úgysem látszik). Eredeti állapotban a T500 hűtő egy kis felületkezelés után Lamellás csiszoló koronggal eltávolítva ami feltartotta a billentyűzetet.
Majd rögzítve az eredeti leszorító lemezzel így már nem tart ki illeszkedik a billentyűzet.
Hatékonyabban teszi a dolgát és halkabban,ritkán kapcsol be 52-58 fok közt alakul a hőmérséklet. Alulfeszelve + TPFanControl.
Ezt mind azért követtem el mert IPS kijelzővel van a gép és az nagyon brutál -
lakkusjj
aktív tag
válasz
werszomjas #61785 üzenetére
A t400 hangtalan, a t410 zajosabb, és i7-tel melegedni is tud, de ez tpfancontrollal szépen szabályozható
-
Tim82
félisten
válasz
magyarzoltan #61389 üzenetére
support.lenovo.com-on keress az X60 tableted típusszáma alapján (a gép alján matricán, illetve BIOS-ban megtalálod, talán az Aida64 is kiírja). Akkuhoz Power Manager kell neked.
A venti fordulatszabályozós alkalmazás viszont nem Lenovo-s, hanem 3rd party cucc -> tpfancontrol a varázsszó, amire guglival rákereshetsz.
A panelednek utána tudsz nézni a típusszám és az egyedi serial nr. alapján (szintén matrica/BiOS), a support.lenovo.com-on (Parts Lookup).
-
Francia91
veterán
válasz
SpeedR #60872 üzenetére
Gondwana komplett T500 hutot epitett a T60-ba, kitargyaltam vele privatban a dolgot, majd megkeresem es bemaso.om ide holnap. Tehat megoldhato a komplett T500 huto a T60-ba, mindossze egy picit megemeli a WASD kombinacio kornyeket, meg az antenna elvezetokbol faragni kell le. De mondom, holnapra megkeresem a privatot, es bemasolom ide, amit irt ezzel kapcsolatban.
Blue Eagle:
Aida64 barmelyik verziojanak ki kene irnia, ha veletlen megsem, akkor TPFanControl tutira kiirja neked -
tozso76
aktív tag
KKicseréltem a ventit egy x200s-ben és az új venti nem ad néha fordulat adatot. Pontosabban 0 rpm-et ír. Ekkor elkezd teljes fordulton pörögni. Ha a tpfancontrolban manual 0 -at választok, akkor leáll a venti. Egy win restart ideiglenesen meggyógyítja, de kis idő után ismét megkergül. A boot után, viszont fan error hibával leáll a gép. Utánna ower gombot megnyomva simán indul a gép. Az ebayon vettem, eredetinek tünik. A vezetéke volt rövidebb kb 1centivel.
Hol lehet a hiba? -
r4z
nagyúr
válasz
Arlekim #58641 üzenetére
TPFanControl kell neked, meg egy újrapasztázás, takarítás, végső esetben hűtéscsere.
-
iscsu
tag
Én ezt rendeltem/raktam az X200s-be, és gond nélkül megy.
Kérdezek én is: X200s meglehetősen elvetemült hőmérsékleteket produkált (felszaladt 90 körülig terhelésen), kapott egy újrapasztát, most már "csak" 50-55 alapjáraton, és 70-75 körül terhelésen. Venti oké, kosz nincs, pasztázni tudok, tpfancontrol belőve. Mi lehet a probléma? Hűtőcsere?
-
Francia91
veterán
Akkor az elfér úgy, ahogy van, gondolom nem okoz problémát
WLAN LED nélkül meg lehet élni, csak jobb lenne, ha lehetne látni az aktivitását. olyan rokonomé lesz, aki nem nagyon ért a dolgokhoz, csak internetezik rajta, filmet néz és kész. Amúgy elég halk masina ez is, pedig TPFanControl még nincs is rajta -
Francia91
veterán
válasz
Colonel993 #56491 üzenetére
Alulfeszelés RMClock-kal
Itt az én T500-asom alulfeszelése, a feszültségértékek nagyjából segítenek eligazodni, bár ez CPU függő isFényerő bug: Switchable Graphic időnként csinál ilyet, nem tudom a konkrét megoldást rá
TPFanControl: Nekem tökéletesen működik az Intel IGP alatt is. Próbaképpen telepítsd újra a progit (az Intel legyen aktív), hátha helyrejön az agya
-
xcds
őstag
válasz
Chaser #56107 üzenetére
Metal T400-ánál alacsonyabb értékek már nem nagyon vannak sztem. T400-500 között már nemigen van különbség. Ill amennyi a szérián belüli szórás.
Igen, az atis T500-nak 3 hőcsöve van, az intelesnek csak 2. Komolyabb az ati-s hűtője. Vmiért nekem az ati-snál a tpfancontrol kiírja a gpu hőfokát is és most is az pörgeti a ventit. Pedig le van tiltva biosban és az inteles rendszere van ráklónozva. Franciánál meg nem láttam a listában, pedig neki is ati-s van.
A ramok is tudnak melegedni. az egyik gépben nekem 8giga van, az forró is tud lenni ott, amelyikben 2, az meg max langyos.
-
xcds
őstag
Tudja vki, hogy a TPfanControl melyik érzékelőt nevezi bus-nak?
-
metal01
őstag
válasz
parkasz #55727 üzenetére
Nálam kb. pont ugyanezek az értékek és pár napja pucoltam a ventit és pasztáztam a procit. Valószínű x200-nál ilyenek a hőmérsékletek. Az aps, és bus szenzor értékeket én a TPFC-al ignoráltam, így azt nem veszi figyelembe. Keresd meg a TPFanControl.ini-ben az alábbi sort, és a no5 után vesszővel írd be a két szenzor nevét:
IgnoreSensors=no5,aps,bus
Indítsd újra a gépet.
Nálam így jobb a helyzet. 50 fölé nem nagyon megy sem az aps, sem a bus. Viszont nem zavarnak már be a venti rpm-nek.
-
parkasz
senior tag
Egy kérdés. Tpfancontrol alapján
1 cpu 50°C
2 aps 51°C
4 gpu 49°C
5 no5 33°C
7 bat 32°C
9 bus 49°C
10 pci 46°C
Az aps érték normális, hogy ilyen magas?Zömmel miatta kapcsol feljebb a ventilátor
-
donjohnson
addikt
válasz
gery2123 #55716 üzenetére
1. ha a bios vezérli, akkor hangos. tpfancontrol-lal viszont tűrhető, sima netezés közben pedig hangtalan.
2. linux-os dolgokban személy szerint nem vagyok jártas, de itt olvasgass: [link]
3. fényereje nagyon erős, mert led-es háttérvilágítású.
4. jó rajta gépelni, a billentyűzet elég tartósnak tűnik. touchpad szokott kifényesedni a sok használattól. más szériahibáról nem tudok. -
Dhampir
félisten
válasz
fordfairlane #55295 üzenetére
Itt egy felhasználói vélemény is:
My two cents about the T540p.
Pros:
IPS 3k Screen is nice
Build quality is solid (except the trackpad which is horrendous)
Very good keyboardCons:
Horrible trackpad
Wrist rest has a sharp edge
Pulsing fan (tpfancontrol fixes that)
Windows 8 crashes with BSOD after installing drivers with their ThinkVantage System Update toolThe 3k display is really nice except for the varying software support for dpi scaling. It has very little bleeding even with an all black screen in a dark room. It is not noticeable under normal use. The body is very sturdy and the keyboard has a nice tactile feel (as expected from a Thinkpad).
Clicking the trackpad produces a cheap clicky sound. Right clicking requires too much force and does not register every time. The integrated buttons are a huge setback for trackpoint users. While using the trackpad the wrist rests on a sharp edge and my hand started to hurt after using it very sporadically over the course of 3 hours (waiting for things to be installed/downloaded, little web browsing).
A good thing about the trackpad is that you don't have to click it. You can tap with one finger for a left click and tap with two fingers for a right click which works well. However you still get the cheap clicky sound and sharp wrist rest.I am definitely going to return the machine.
-
Tikakukac
titán
Akkor valami egyéb baja lesz, ha tényleg jó a gép hardveresen és szoftveresen, akkor marad a tpfancontrol. Egyszer felrakod, smartra állítod és kész, gondod megoldva. Itt legalább erre van lehetőség, máshol erre sincs.
Francia91: Az a baj, hogy kevés a kraft, 8 képenként szoktam méretezgetni és most jön majd a videós rész is, 90k körül egyszerűen annyira gyenge notik vannak csak, hogy értelme semmi, hogy megint azt vegyek. Plusz azért az a Haswell asztaliban kicsit modernebb anyag, mint a core vagy első genes i sorozat mobilban
-
metal01
őstag
válasz
tototos #54867 üzenetére
Nekem a T400-am is 2 VGA-s. P9700 van benne. A venti alig megy. Ha bekapcsol akkor 1800-1900 rpm, de egy hangja nincs a gépnek. Szerintem első körben egy pasztázás kellene neki valami jobb pasztával. És kiporolni rendesen a ventit, és környékét. Ha nem segít akkor ha még gar. van a gépen cseréltetni a hűtést.
A TPfancontrol is sokat segít. Nekem is fent van. Belőttem egy skálát a ventinek, hogy mikor mocorogjon, mikor ne.
-
Sensei
aktív tag
válasz
wayteqxtab #53708 üzenetére
És akkor a 0 az a minimum RPM?
Nyilván állhat is a venti, én csak azt írtam, hogy a tpfancontrolban a minimum (amikor forog is ugye), az ~1950. -
Sensei
aktív tag
válasz
wayteqxtab #53705 üzenetére
TPfancontrollal vezérelve minimum: ~1950, maximum: ~4650
A BIOS vezérlése ettől nyilván eltér.
-
Francia91
veterán
válasz
egon111 #53223 üzenetére
TPFanControl megoldja
-
xcds
őstag
Tpfancontrolt utólag be lehet úgy állítani, hogy automaikusan induljon, ha nem úgy telepítette az ember?
-
Sziasztok!!
Kell valami különleges beállítás a TPfancontroll-hoz?? Mi a Smart mód? No, és mennyi a kritikus hőfok a CPU-nál?
Ja, a noti egy T410-es
THX!!!!!!!!!!!!!!!
-
donjohnson
addikt
megérkezett az új szerzemény, egy T410-es Kisember boltjából
elsőre nagyon tetszik. bár tény, hogy forrófejűbb, mint a T400-as. tpfancontrol-lal viszont egész tűrhető. -
donjohnson
addikt
akkor chab7-nek üzenjük, hogy használjon tpfancontrol-t, mert 32 fokos procinál 0 rpm is lehetne.
-
xcds
őstag
válasz
donjohnson #52543 üzenetére
T500-nak elég érdekes a ventivezérlése. Mondhatnám úgy is, hogy szar. Pörgeti a ventit fölöslegesen. Ha nem lenne tpfancontrol, akkor nem ez lenne a leghalkabb gép, az tuti (kivéve chab7-nek
)
-
donjohnson
addikt
csak most jövök rá, hogy a TPFanControl tálcaikonjára jobb klikkelve előjön egy menü, ahol ki/be lehet kapcsolni a bluetooth-t és a thinklight-ot.
-
fungi
aktív tag
válasz
Mike... #51312 üzenetére
Nem, tudod változtatni az értékeket a TPFanControl_ini fájlban, meg hogy smart módban induljon,
mindenfélét. Nálam /x200/ a bios vezérelte hűtés nehezen hagyja abba, ha már megy a venti,
smart módban meg elmegy 1-es fokozaton, /azt nem hallani/,csak terhelésre indul meg, és hamar lehűti a
procit. -
fungi
aktív tag
válasz
Mike... #51309 üzenetére
Tpfancontrolt kipróbáltad?
-
scarbantia
aktív tag
válasz
scarbantia #51178 üzenetére
Levettem 1.1V-ra, úgy néz ki jól megy. Majd még próbálgatom.
Viszont. Ahány program, annyiféle hőfok.
FHD videó közben, cpu:
TPFancontrol: 91fok
Throttlestop: 76fok
SpeedFan: 82fokMost akkor mi van? (alapjáraton most egy kis izzasztás 63, 43, 52 fokot mutat a három program)
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Chaser #51115 üzenetére
Hőmérsékletet elég gyakran nézem, elég jó értékek vannak, főleg amióta megkapta a T9300-as processzort, kb. 8-10 fokot esett átlagban a hőmérséklet. Terheletlenül a GPU 55-65 fok körül van, a processzor 45-55 fok körül, terhelve a GPU a legmelegebb, max. 78 fok. Ezek a SpeedFan nevű program adatai, a TpFancontrol és az Aida kevesebbet mutat a GPU-ra, a CPU-ra picit talán többet.
-
donjohnson
addikt
válasz
Francia91 #51060 üzenetére
nekem is pörgeti a bios T400-nál, ha nem csinálok semmit, akkor is.
de most fölraktam ezt a TPFanControl-t, amit írtál és netezés közben, smart mode-ban kikapcsolta a ventit, nem semmi.
kösz a tippet! -
Francia91
veterán
válasz
donjohnson #51057 üzenetére
T410/T510-nél én elég sokszor hallottam, hogy a BIOS értelmetlen módon pörgeti a ventit...
Nekem most T500 van, integrált Intel VGA-val nem megy a venti (TPFanControl szabályozza, de ha BIOS-ra bízom, akkor meg elvan 1800-as fordulaton, amit csak figyelve hallasz)
Ha ATI-ra kapcsolok, akkor 1800-as fordulaton működik a masina netezés közben. 7200 rpm-es HDD van a gépemben, ez tulajdonképpen alapjáraton használva a gépet (internet, filmezés) "túlharsogja" a ventit olyan 2500-as fordulatig.Teljesen hangtalan akkor lenne, ha integrált kártyával és SSD-vel használnám
T60p után azt kell, hogy mondjam, hatalmas előrelépés (ugyebár ott nem tudtam lekapcsolni a FireGL V5250-est, az pedig fűtött rendesen)
-
mdk01
addikt
A tpfancontrol-ban hogyan tudom azt beállítani hogy a venti hány fokon kapcsoljon be?
Köszönöm
-
scarbantia
aktív tag
válasz
lakkusjj #50397 üzenetére
Kösz, egy másik helyről akartam leszedni, de nem ment a telepítés.
Ez most megy, viszont jól látom hogy max. olyan 3400-as fordulaton megy hűtő?
Olyat nem lehet, hogy X foknál pörögjön fel, és adott hőtartományokban dolgozzon?Ami még érdekes, hogy tök más értékeket mutat a TPFancontrol, és a SpeedFan valamint az AIDA(utóbbi kettő ha jól néztem, akkor nagyjából együtt mozog, ezeknek magasabb a mért értékük).
-
lakkusjj
aktív tag
válasz
scarbantia #50395 üzenetére
-
Francia91
veterán
Én csak azt tudom, hogy nekem Win7 alól ilyen folyamatok közben proci 45-55 fok, eközben fordulat TpFanControl-lal 1900 környéke. Hardverre azonos T500-asunk van, tehát jó összehasonlítási alap Win7 vs. Linux terén. Pedig elvileg a Win7 energiazabálóbb, mint a Linux, mégis Win alatt hűvösebb. Ha hazaérek, küldök egy hömérséklet diagramot a T500-asomról.
-
PNP
őstag
-
PNP
őstag
Feltűnt, hogy 4000 rpm-ről nem megy vissza a venti, hiába jéghideg a gép. Keresgéltem, aztán ráakadtam a TPfancontrol programra. Az a kérdésem, hogy ez futhat alapbeállítással (smart), vagy konfigurálni kell? Most épp teljesen passzív a gép.
-
Francia91
veterán
Én T500-ast vettem, fightair-től (az egyik T500 eladó, amit linkeltél), nagyon jó masina. Az ATI-t csak játéknál és AutoCAD-nél kapcsolom be, minden másra elég az Intel X4500MHD (beleértve a FullDH filmezést is). Az integrált kártyát használva TPFanControl-lal szinte mindig passzívan megy, az ATI alatt meg alig észrevehető a venti hangja (olyan 1900 körül pörög). Én csak ajánlani tudom a T500-ast, az meg hogy HDMI nincs rajta, ne zavarjon, veszel egy DisplayPort - HDMI átalakítót, és mehet rá a TV-re, hangot meg külön kötöd rá, és kész
. remek masina, nekem még van egy USB-s DVB-T MPEG-4 TV tunerem mellé, rendszeresen használom is, gond nélkül megy (azt is az integrált kártyával használom, mert annak is van hardveres HD gyorsítása)
-
xcds
őstag
válasz
Chaser #48856 üzenetére
A passzív üzemmódról jut eszembe. Nekem úgy van beállítva a TPfancontrol, hogy ált 1-es fokozaton megy a venti. 44 foknál kapcsol be, vehetném magasabbra, de nem akarom. viszont ált nem a cpu hőmérséklete kapcsolja be, hanem a pci. Nem igazán tudom, konkrétan mi az és mitől melegebb, mint a cpu. Nem lehetne kikapcsolni vmit, hogy ne legyen olyan meleg? Lehet átállítom a TPfacontrolt, hogy a cpu hőmérsékletét figyelje, de jobb lenne, ha más se melegedne nagyon. Szóval ötlet?
-
metal01
őstag
válasz
Harigata #47430 üzenetére
Nekem is T400-am van, közel 4 éve.
- Szériahiba nem nagyon van. Azon ne lepődj meg, hogy a zsanérok lötyögnek majd egy idő után. A T400-asok zsanérjai legendásan szarok. Cseréltetni sem érdemes (nekem 3-szor volt), mert ugyanolyan lesz.
- Aida64 terheléstesztje jó, de mindenképp nézd meg a vinyót HDS-el, vagy HD Tune-al.
- Mindenképp x64-et tegyél fel, ha másért nem, a 4 giga RAM miatt. W7 Pro. x64 simán jó, én is azzal nyomatom.
- Ubuntuval nincs semmi gond, megy rendesen, talán kicsit jobban melegszik a gép linux alatt, de tpfancontrol progi segít linux alatt is.
- SSD-t mindenképpen érdemes venni. ODD helyére mehet a vinyó, annak helyére meg az SSD. Nekem 830-as 128 gigás Samu van benne már fél éve. Hibátlanul megy, és hasít rendesen
-
xcds
őstag
Írtam korábban, hogy cicergett a T500 ventije meg van a zsanérnak holtjátéka. Még a gari lejárta előtt bejelentettem a Smartservice-nél. Helyszíni gari lett volna rá, de kicsit nehezen ment az egyeztetés aztán pont arra lett dolgom, bevittem személyesen. Fél órán belül kész volt, clean illatúan kaptam vissza a gépet, kicserélték a komplett hűtőt, biost is frissítettek. A zsanér lötyögés viszont már nem garanciális probléma.
Udvariasak voltak, nem kellett semmi papír, csak a gép, szóval összességében elégedett vagyok, soha rosszabb supportot.Amíg várakoztam, netezgettem kicsit a kiállított X230i-n, nagyon tetszett. Masszív kis könnyű gép. A billentyűzet kiosztás tényleg elég fura (a felső sor), de azon kívül fasza nagyon. Semmi hangja nem volt, nem ment a ventije.
Volt egy T530 is, az is egyben volt(nem lötyögött a zsanér), viszont annak egyfolytában tekert a venti, nem is lassan. Úgy látszik, ez ilyen t5xx-as probléma. Mondjuk TPfancontrol megoldja.
-
Francia91
veterán
válasz
Chaser #45347 üzenetére
T61 észrevehetően halkabb gép, hivatalos adatok szerint 3 dB-lel halkabb, mint a T60. Nem óriási a különbség, de picit kellemesebb
. Szokott nálam járni rendszeresen T61, egymás mellé téve a T60p-mel összehasonlítottam a hangjukat. Maximum fordulaton is halkabb gép
(hozzá kell tennem, hogy eddig csak Quadros példányok jártak nálam, TPFanControllal felvértezve, lehet, hogy az Inteles nem pörög annyit) -
xcds
őstag
Itt már írták, hogy rendszer alól is frissült gond nélkül. Én nem szeretek ilyennel szórakozni, hacsak nem muszáj. Enyém is pörgette a ventit, de a TPfancontrol nekem bevált erre tökéletesen, így nem BIOS-oztam.
szerk: Na meg én nem bízok abban, hogy az új biossal jó lesz a ventiszabályzás.
-
xcds
őstag
TPfancontrol-ban van egy szöveges fájl, amiben a beállítások vannak(asszem az ini kiterjesztésű). A vége felé vannak a ventiszabályzás beállításai. Ott vannak a hőfokok és a hozzájuk tartozó venti fokozatok. 2 oszlop van, a bal oldali a celsius, a jobb oldali a farenheit, de az nem játszik, mert két / van előtte. Pl Level=50 2 . ez azt jelenti, hogy a 2, fokozat (ami kb 2500-3000 fordulat) 50 foknál kapcsol be. Na most, ha ezeket az értékeket te jegyzettömbben átírogatod és elmented, akkor annak megfelelően fog működni. Egyébként ugyanebben a szöveges fájlban van némi magyarázat is az egyes beállításokhoz angolul ill. németül.
-
Borote
addikt
TPFanControl és RMClock kell neki
Szerintem olyan nagy különbség szerintem nem nagyon lesz alapórajel melletti feszültségben, üzemidő szempontjából pedig ez a fontos. Illetve az, hogy ne hagy maximális órajelen tekerni.
Ha a minimum feszültség azonos a két CPU-nál, akkor nem nagyon tudsz hosszabb üzemidőt csiholni. -
adabra
senior tag
válasz
cadeyrn #44696 üzenetére
T420si -ben BIOS-ban kikapcsoltam a dedikált grafikus kártyát, és így 55-62 fok között szokott mozogni a hőmérséklet. TPFanControl -lal vezérelve így jellemzően ki van kapcsolva a ventilátor (talán 65-nél kapcsol be)
Egyébként Win 64bit van a gépen (SSD-vel és 8GB RAM-mal) -
Francia91
veterán
válasz
FoxiestFox #43596 üzenetére
Nekem is volt ilyen problémám, igaz T60p-n FireGL V5250-nel, és Gap Pad baja volt. Az eredetit cserélnem kellett a GPU-n, de szarabb minőségű volt, Google Earth felvitte 107 fokig. Aztán áttettem az Északi híd még eredeti padját, azóta hűvösebb, mint amikor megvettem, 20 perces renderelés nem viszi 91 fok fölé a GPU-t (TPFanControllal). CS Source-t is 1680x1050-es felbontáson, Medium beállításon 83 fokon viszi
-
Santosh
tag
Sziasztok!
Egy Thinkpad-et (T42-őt) szeretnék napi 24 órában bekapcsolva használni. Alapjáraton hangosan, mélyen búg a ventilátora, ezt valamelyest orvosolni tudom egy TPfancontroller nevű programocskával, így csak halkan búg mélyen. Szerintetek veszélyes így használnom?
Az előbbi okból is kifolyólag szeretném szabályozni azt, ha pl. 90 fok fölé emelkedne a proci hőmérséklete, akkor automatikusan kapcsoljon ki a gép. Ezt a beállítási lehetőséget kerestem a biosban, de nem találtam meg. Lehet, hogy biosfrissítést kellene csinálnom? Más programot eddig nem találtam erre a funkcóra. Vagy automatikusan leáll minden noti, ha egy bizonyos hőmérsékletet elér a proci?
Előre is kössz a választ.
Üdv
-
HXY
addikt
válasz
Chaser #40682 üzenetére
Az eddigi Lenovo-s ThinkPad gépek közül a maga idejében szerintem az X200 volt a legjobb.
Szuperül összerakott, masszív kis gép, nem melegedett a P8400 procival, és alapból teljesen hangtalan volt,
nem kellett a tpfancontrollal szórakozni. Az X200s még erre is rátett egy lapáttal.Régen tele volt az apró olcsó ThinkPad-ekkel.
Hová lettek azok az eladók, akik fél áron árulták a gépeket?
Mostanában (az elmúlt 2 évben) egy ilyen ajánlattal se találkozok. -
franc0
őstag
válasz
szektamokus #36964 üzenetére
Nekem is megbolondult most a melegtől egy kicsit, úgyhogy kapott egy TPfancontrollt.
50 fokig legkisebb fokozat (ekkor még hangtalan), felette tombolhat. -
Minstrel
senior tag
Megint lekapcsolt az x61, a cpu most 75C körül volt, persze lehet a gpu melegszik fel nagyon, mert azt nem látom állandóan a tálcán, de újrainduláskor 70 volt az is a tpfancontrol szerint amit csak bios módban használok, mielőtt azt írjátok,h tpfan miatt van hűtés gond
-
Gondwana
addikt
válasz
mcroberto #36282 üzenetére
Hagyjàtok a burzsulyoknak a 333MHz RAMokat, vegyetek 400MHz-set olcsòbban, tökéletesen kezeli a gép (x32, 2x1GB 400MHz modul hàzon belül)
X31-nél majd nézz rà a hőmérsékletekre, szeret 60 fölé menni, tpfancontrollal koràbban kell neki ventit kapcsolni és jòòl.
Szerk.: mellé ment a vàlasz...
-
adabra
senior tag
Sziasztok!
T420si -nek (Intel® Core™ i3-2350M) kb hány fokos üresjárati hőmérséklettel kellene működnie? (Win7)
TPFanControl 63-65 fokot mutat (és csak a CPU-t mutatja, bár úgyis az a legmelegebb).
Ezt egy kicsit soknak találom. Mi a véleményetek?Van még egy problémám: a touchpad bal oldala a tappintást sokkal nehezebben érzékeli, mint a többi részen. Bár általában a trackpoint-ot használom, ezt megpróbálom garanciában cseréltetni.
Frankó kis gép ez a T420si, de a 14"-es T61-esemet jobban szeretem (főleg a függőleges 1050-es felbontást)...
-
audi100td
nagyúr
válasz
szmissz #36010 üzenetére
"Alapból tényleg túlpörög a venti, ami nagyon idegesített már a T42-nél is, szóval a Tpfancontrol szinte hamarabb kerül a gépre mint a Windows."
A legfőbb probléma, hogy maga lapátkivitelezés szar úgy ahogy van, alacsony fordulaton is zajos, míg a T400-at 3000-en sem hallani, max ha SSD van a gépben, de akkor is csak max halk susogást érzékelni.
Az új tapipad amúgy szerintem is jobb, bár amúgy sem igen használom, még a port kiosztás szól a T410 mellett, az újabb architektúra viszont többet eszik, hiába gyorsabb, egyéntől függ mi a fontosabb. Az viszont gáz, hogy a T410-nél az egész palmrest recseg és a bill is zörög össze vissza, mivel nem lett megfelelően alátámasztva. A T510 egy sokkal jobban összerakott gép, akkor már inkább azt választanám ha mindenképp kell a kraft és halkabb is a T410-nél.
-
szmissz
senior tag
válasz
cadeyrn #36007 üzenetére
Nem megyek, de köszi a tippet!
7 éves, ebből mindössze 3 évet volt aktív használatban és 2 év után kezdett szarakodni a zár.
A gépem hangtalan, SSD van benne, most 50 fokos a proci, HD videóval 56 -ig szokott felmenni. TPfancontrollal a lehető legjobban levéve a venti. És nálam a hangtalan = NINCS hangja. Semmi. Síri csendben kizárólag a "proci ciripelés" jelenséget lehet hallani, amikor deep-sleep állapotban van, ismert jelenség.
Alapból tényleg túlpörög a venti, ami nagyon idegesített már a T42-nél is, szóval a Tpfancontrol szinte hamarabb kerül a gépre mint a Windows.
-
fungi
aktív tag
válasz
adabra #35885 üzenetére
Nem biztos hogy mérvadó amit írok, nem nagyon szoktam izzasztani a gépeket, főleg
netezéskor a T61 Tpfancontrol nélkül, tápról, elem kivéve, sokáig elvan 50 fok alatti
CPU-val venti nélkül, aztán bekapcsolgat de nem gyakran, és nem hangos.A 420si hamarabb eléri a venti bekapcsolást ugyanazokkal a feltételekkel, de nem vészes,
most a nagy melegben mintha gyakrabban kapcsolt volna be a hűtés, nem zavaró a hangja
és hatékony, de szubjektív hogy kit mi zavar. /Engem nem./
Hűtésben azért a T61 nyer a kettő közül. /nálam/ Üdv, J -
szmissz
senior tag
válasz
audi100td #35489 üzenetére
A T410 palmrest része egy botrány, én is papírszalvétával béleltem ki 3 helyen is, hogy ne recsegjen.
A ventit totál kussoltatom tpfancontrollal, mert gyárilag valóban feleslegesen túlvezérelt. Környezetemben nem fut Thinkpad Tpfancontrol nélkül egyébként, mert ez midegyikre igaz az én fülemhez mérve.
A 4 cellás akksi ajánlaton jót röhögtem
-
brd
nagyúr
válasz
audi100td #34976 üzenetére
Lehet, de nem hiszem. A T9400-asnál az alulfeszeléssel 7-8W-ot tudok csökkenteni a fogyasztáson (Prime95 Blend futtatása közben). Ez szerintem elég lenne (ha a 4 magoson is lehetne ennyit alulfeszelni), mert egy 4 magos (legalábbis a Q9100) nem pont 2x annyit fogyaszt (alacsonyabb az órajel is ugye, ill. nem pontosan 2x-ezve van a CPU, vannak olyan áramkörök, amikből ugyanannyi van, mint egy 2 magosban), továbbá az alulfeszelés fogyasztásbeli hatása is nagyobb 4 magnál, mint kettőnél.
kiskekko: Melegedés nem téma, kb. P8600 szint, mondjuk egy percet nem ment az alapfeszültségén, mert azzal kezdtem, hogy RMClock-kal alulfeszeltem és teszteltem, így 1.0625V-on is képes működni a max. órajelén (a gyári fesz' 1.1750V). Utólag szereltem be, egy P8600-ast váltott. Az idle fogyasztás mintha 0.3-0.5W-tal több lenne a P8600-hoz képest, de ez mérési hibahatár windowson, a max. meg kit érdekel, nem akku'-ról fogom tökig terhelni (amúgy 11-es fényerőn Prime95 Blend teszttel ~38-40W a gép fogyasztása, és ilyenkor ebben a melegben úgy 67-68 °C-ra megy fel a CPU a TPFanControl szerint (64-es profillal, itt nekem ~4340-et ír RPM-nek, de erről a Prime95-ről tudni kell - ha nem ismernéd -, hogy ennyire szinte lehetetlen fűteni mással). Paszta: passz, valami szilikonos, fehér, a Titan hűtőkhöz adtak ilyet, sok szerepe nincs amúgy, ahogy tapasztaltam, legyen valamilyen, ami nem száraz/repedezik, oszt jóvan', az a pár fok nem számít a CPU-nak (ha csak nem extrém tuningról van szó). Amire emlékszem, arra ajánlott odafigyelni, hogy ne keverd el/össze a csavarokat, ill. hogy minden kábelt dugj vissza a helyére.
mitulabattyi: Az nem 4 magos. A TDP-ről pedig lásd az audi100td-nek írt részt.
-
Gondwana
addikt
Épp borogatom a s€ggem: pár napja nyüstölöm ezt a T520-at innen, az apróról, soha nem gondoltam volna, hogy majd egyszer látok elfogadható minőségű TN panelt. Jó, nem IPS, de azért arra nem számítottam, hogy lightroomra símán használható. 2GHz-n 1300 file/óra konvertálja azokat a képeket, amiket az X201 800 kép/óra darálja, az asztali E6350 meg 450 kép/óra.
Volt szerencsém egy elég fura X31-BIOSmeghülyülést látni: úgy döntött, hogy a ventillátora csak 65°C-on indul. (TPfanControl persze meggyógyította)
buvartacsko: ha letesztelték, működik, de nem fizettek külön még egy WHQL-ért én lexarom, hogy valami eredendően Vista vagy Win8 driver. Olyanokat már láttam, hogy van külön W7 meg Vista driver, de FC szerint No Differences Found.
Chaser: T60-am oda van, amíg meg nem jön a T520 helyére szánt X220, ezért rendesen összehasonlítani nem tudom, de a teljes W500 hűtő már otthon van, megnézem, hogy én hogyan moddolnám rá. Mondjuk, így elsőre úgy tűnik, mégse csak berakom a T60 hűtő helyére a csere folyamata, mert kábelvezetőket kell majd lefaragni és a chipseten lévő fémkocka lehet, hogy jóól ráfűt majd a billentyűzetre (ha egyáltalán befér alá csiszolás nékül).
-
buvartacsko
addikt
válasz
Gondwana #34774 üzenetére
proci mag hőmérsékletre gondolsz itt vagy amit a tpfancontrol kiír?
amúgy én is érzem hogy valami nincsen rendben, régebben mintha hűvösebb lett volna. :\
újra kellene pasztázni meg ilyenek, kitakarítani szépen, de nekem ehhez nincsen erőm, se rendes csavarhúzó készletem, a T61 nem volt ennyire parás, ott szépen könnyen hozzá lehetett férni a cpu-hoz, itt viszont az egész alaplapot ki kell venni a helyéről, bár ezt nyilván ti is tudjátok.
-
xcds
őstag
Használja vki ezt a TPFancontrol programot? Mennyire megbízható? Azt akarnám megcsinálni vele, hogy bizonyos hőfok alatt teljesen passzívan menjen a gép.
-
metal01
őstag
Hi!
Ubi alatt hogy tudok automatikus indításba tenni sudo paranccsal valamit? (tpfancontrolt szeretném így indítani). thx.
-
metal01
őstag
Néhány kérdés:
Ubuntu (11.10) alatt a gépem hőmérséklete 70 fok közelébe is simán felmegy. A venti 3000 rpm-en zúg mint az állat. Mit lehet tenni? Próbáltam a tpfancontrolt, nem sok sikerrel. Van amit még fel kell telepíteni az érzékelőkhöz?
Másik. Van egy 470-es Samsung SSD-m. Zsír új. 2 nap alatt a kondíció (HDS szerint) 99%-ra lement. A S.M.A.R.T. értékekben semmi eltérést nem látok. Linux alatt a HDS 100%-ot mutat. Ez mitől lehet?
Kösz,
M.
-
metal01
őstag
Hello!
Valaki tudna nekem segíteni, hogy Unubtu 11.10 alatt hogy kell életre kelteni a tpfancontrol-t? Illetve SSD esetén mik azok a legfontosabb dolgok, amiket érdemes belőni, hogy kevésbé legyen zúzva az SSD?
thx.
-
Borote
addikt
válasz
kaller1 #29094 üzenetére
Huhh, szerintem az piszok magas
Nekem is T60-am van, ugyan csak T2400-as processzorral, de teljes terhelésen sem megy 65 fok fölé - és még a processzor órajelét sem veszi vissza.
Mondjuk ehhez az is kellett, hogy 0,95-1,2625V helyett 0.95-1,025V-on üzemel - szerintem alulfeszelni mindenképp megéri, így aktívra állítva a hűtést 45 fokon megy általában, most, hogy passzívra vettem, 50-55 fok körül van, viszont kifejezetten csendes
Egy RM-Clock-ot szerintem mindenképp megéri feltenni.Mondjuk passzívra állított hűtésnél az AIDA írt érdekességet... CPU - 45 fok, CPU 1-2 mag 55 fok... az nem volt teljesen világos
tpfancontrol pedig csak a CPU hőmérsékletet mutatja, nem a magonkéntit.
-
nope00
tag
TPFanControl
Valaki ismertetné röviden? Milyen beállításokat lehet eszközölni vele? Játéknál rendesen visszakapcsolja a ventilátort? (T61 Nvidia) Automatán megtalája a beállításokat vagy nekem kell optimalizálni, olvastam továbbá, h lekel törölni a power mangert a helyes működéshez, én ott használtam a profilokat, itt van ezek beállításnak lehetőségére? Kicsit túl egyszerűnek látom a programot.
Illetve olvastam valamit a T61-es Nvidia videokártyával szerelt gépekről a vga melegedése kapcsán hogy leválnak, ez segít ezt kiküszöbölni?
Köszönöm a segítséget. -
Wolf-Rune
csendes tag
válasz
Sensei #29053 üzenetére
Valóban, van fent 1.41-es BIOS a support.lenovo.com-on. Viszont elolvasva a changelist-et nem vagyok túl bizakodó. "Important update" és "new function" nem került bele, egyetlen fixet tartalmaz, aminek nincs köze a hűtőhöz. Esetleg BIOS beállításokból nem lehet valamit tenni?
Ha TPFanControl-t használunk, anak milyen buktatói lehetnek? Mik azok a hőmérséklettartományok (idle-ben és terhelés alatt) amik optimálisak, nem okoznak gyorsabb elhasználódást? Inkább vagyok hajlandó kompromisszumot kötni a magasabb zajszintet elviselve, mint a csendesebb működésért cserébe magasabb hőmérsékleteknek kitenni a gépet. Kösz a válaszokat.
-
Sensei
aktív tag
válasz
Wolf-Rune #29051 üzenetére
Ha jól látom van újabb BIOS annál, amit használsz. Próbaképpen feltehetnéd (1.41). Nekem T420si-nél sokat csendesített az új verzió. Amennyiben így sem jó, akkor szerintem: TPFanControl, bár ezzel óvatosan, előbb tapasztald ki, mielőtt teljesen ráhagyatkozol.
-
NaNe80
csendes tag
Kipróbáltam én is ezt a TPFanControl csodát.
Nos úgy tűnik, hogy tényleg 65 fok körül kapcsolja be a ventit smart beállítással, de ez kb csak arra jó, hogy így ritkábban kapcsol be picit a venti (de még ez sem biztos) Így viszont az alap 45 fok helyett inkább 60 fok körül tartható a proci hőmérséklete, ami hosszú távon elméletben rövidíti az élettartamot. (tudom pont én kerestem ki, hogy elvileg 100 fokig mehet a C2D proci)
Mérlegelni kell, hogy mit szeretnél, de vegyél egy T400-at (vagy T500-at), na az kussba leszNekem az a céges gép, szerintem még 1x nem kapcsolt be rajta a venti.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Doctor Who (2005)
- Milyen TV-t vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Nem keres több megrendelőt az Intel 18A node-ra az Intel
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Crypto Trade
- Építő/felújító topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- További aktív témák...
- P16 Gen1 16" FHD+ IPS i7-12850HX RTX A3000 32GB 1TB NVMe ujjlolv gar
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- LOQ 15IAX9 15.6" FHD IPS i5-12450HX RTX 4050 16GB 1TB NVMe magyar vbill gar
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest