- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zooka
tag
válasz Napfénysüti #8998 üzenetére
Káár.. A gép Prom-tól van , de neki nincs 4 cellás.
A pesszimista a sötétséget látja az alagútban,az optimista a fényt,a realista a mozdony lámpáit, a mozdonyvezető pedig három hülyét a sineken... Remélem míg a föld kerek, mindig lesznek Thinkpad-ek!
-
Zooka
tag
Nincs esetleg valakinek T400-hoz való 4 cellás akkuja? Feladtam aprót is, azért itt is megkérdem. Vettem egy T400-at 9 cellás akkuval, szegény gép olyan bumszli vele és csak ritkán lehet rá szükségem.
A pesszimista a sötétséget látja az alagútban,az optimista a fényt,a realista a mozdony lámpáit, a mozdonyvezető pedig három hülyét a sineken... Remélem míg a föld kerek, mindig lesznek Thinkpad-ek!
-
Tim82
félisten
Van hiányos T4x-billentyűzetem, ha budapesti vagy, a jövő héten valamikor megnézhetjük, hogy jó-e neked. (Előbb azért nem, mert hétvégén nem leszek itthon.)
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
SNor
tag
Tegnap a véletlennek köszönhetően lett egy ilyenem: KÉP
Szegény sajnos elég sokat kaphatott, de kipróbáltam működik. Összvissz egy-két gomb mechanikáját kéne csak pótolni. A Numerikus részt már átpakoltam, az rendben van, de a sima billentyűzetrészt vagy kompletten cserélni kéne, vagy csak a hiányzó alkatrészeket.
Itt jön a kérés nincs valakinek elfekvő, hiányos, T4x billentyűzete aminek mechanikája megegyezik a lenti verzióval?
Ezeket kéne pótolni:
Közelről:
hátoldal elektronikával, inkább csak a felcsavarozási pontok az érdekesek:Köszi:S!
-
-
Gondwana
addikt
Egyszer régen NF2 lapon làttam olyant, hogy az LPT össze-vissza irq-kat dobàlt. Biosban Lpt letiltva, ma is ez a gép a csalàdi fileszerver. Mondjuk, ha a hdd is nyűglődik, előbb mondanám rà, hogy déli hìd - a Qway folyón..
(ezzel nem vagy kisegítve, de biosban tilts le minden perifériát, amit csak lehet, és úgy nézd meg, meddig bìrja a memtest)... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
Tim82
félisten
TOZ + Napfénysüti: ha berakom ezt a keretet vinyóval a dokkolóba, akkor 200-as hibakódot dob a rendszer, ami az álmoskönyv szerint semmi jót nem jelent...
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
Úgy tűnik, a SATA keret is bóvli...
Szerintem hamarosan két termék indul vissza útjára a Távol-Keletre...
-
-
adorjant
őstag
-
IBM X40 saga:
- ma visszavittem a rossz 1 gigás memóriamodult, srác visszafizette a pénzt, viszontlátás
- futtattam még pár memtestet, illetve a egy múltbeli tesztet is linkelek "emlékeztetőül":
0.) alaplapi 512MB + 1024MB-os modul: [link]
1.) alaplapi 512MB + az eddig hibátlanul működő 256MB-os modul: [link]
2.) alaplapi 512MB + az eddig hibátlanul működő 256MB-os modul 2. teszt: [link]
3.) alaplapi 512MB: [link]
4.) alaplapi 512MB 2. teszt: [link]
Mint a képeken látható, elég hamar megálltak a tesztek (a max. 22 perc volt). Utána esc gombbal lehetett kilépni, és a gép újraindult.
Folyamatosan "Unexpected interrupt - Halting CPU0" hibát dob a Memtest. Valaki tudja, hogy ez mit jelent?
Van egy sejtésem, hogy az alaplap kuka - vagy a proci, vagy az alaplapi memória miatt (igazából mindegy, tudtommal egyik sem cserélhető). Már csak az a nagy kérdés, hogy az 1 gigás memóriamodul nyírta-e ki az alaplapot, vagy sem...
Az SSD-t továbbra sem tudom még LiveCD alól sem formázni, illetve particionálni. Valami olyasmit írt ki, hogy a partíciós tábla összeomlott. Ez vajon menthető még valamilyen úton-módon?
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
-
adorjant
őstag
Sajnálatos dolog, hogy pont nálad, de akkor beigazolódott a gyanúm,hogy az ebayen kétféle hűtőt árulnak....
Amikor én rendeltem a T42-höz, mondta haverom, hogy miért nem az olcsóbbat választom, de mondtam neki, hogy az olcsóbb az ránézésre sem olyan,mint amilyen a gépben, és a többi hirdetésben van.
Aztán mikor kézbe vettem a csomagot, a gyári Thinkpad csomagolás láttán kicsit megnyugodtamAhogy korábban írtam, nekem van egy használt gyári long fan hűtőm, ha van kedved vele szerelgetni, el tudom küldeni.
-
Tim82
félisten
Bréking nyúsz T43p ügyben.
A régi, eltávolíthatatlannak hitt hűtőt, illetve pontosabban a GPU-ra rápörkölődött hőelvezető lapkát 40 percnyi idő és pár méter fogselyem elhasználása után csont nélkül sikerült leválasztani.
Viszont az új fan - ami kínai utángyártásnak, nem pedig IBM/Lenovo made cuccnak néz ki - hiába pörög fel beszerelve, a T43p "fan error" felkiáltással nem hajlandó elindulni vele. (Visszarakva a régi hűtőt, gond nélkül működik, csak továbbra sem szeretem a körfűrész hangját.)
Ami egyébként tök jó, hogy beletettem a gyári Pentium M 770 (2.13 GHz) helyett egy Pentium M 780 (2.26 GHz, a legnagyobb órajelű Dothan CPU) procit.
-
Georgsky
csendes tag
ebben az esetben erdekel valakit egy IBM T20 T21 T22 T23 ultra bay HDD rack?
15oo ft?Klick-Klick...
-
Tim82
félisten
válasz Georgsky #8976 üzenetére
Egyértelműen nem.
A T20-21-22-23 Ultrabay 2000 szabványt használ (12.5 mm vastag).
A T61 Ultrabay Slim-et (9.5 mm vastag).
Tudtommal csatlakozó-szinten sem kompatibilisek.
A jpg-ktől eltekintek, nem ehetőek...
-
Georgsky
csendes tag
Hello mindenki.
Mai kvizmusorunk elso kerdese:
1.) IBM T20 T21 T22 T23 kompatibilis ultra bay HDD rack vaaaajooon kompatibilis-e a Lenovo T61-el?
Helyes megfejtest bekuldok kozott bocicsoki.jpg-ket sorsolunk ki
Klick-Klick...
-
evone
őstag
*A géphez nem kaptam helyreállító/Recovery lemezeket, hogyan tudom újrahúzni a rendszert baj esetén?
Amennyiben Windows operációs rendszerrel vetted a gépet, a vinyón található az ún. rejtett partíció, erről helyreállítható az OS. Érdemes azonban elkészíteni az ún. Recovery lemezeket: Start - Minden program - ThinkVantage (régi gépeken Access IBM) menüben "Create Recovery Media" - ezen belül "Create Product Recovery Discs now". 1 db CD-re és 1 (esetleg 2) db DVD-re lesz szükséged.ThinkPad X41,T61 < bármikor elcsérelem őket X200s-re. :)
-
evone
őstag
Van amit fel fog ismerni, van amit nem. Ird ki a recovery particiot DVD-re amirol beszelsz, ott van a start menuben a lehetoseg ra.
Itt van egy HOWTO hogy melyik drivereket kell leszedned
Itt meg raklikkelsz a géped. Nem tudom hogy milyen T60asod van, van ott 3 féle is.
Leszeded a drivereket, aztan Win7 telepites utan sorrendben felpakolod oket. Ennyi az egész, én mindig ez alapján és így csinálom. ( igaz nem kellett még sokszor ) Aztán szokott is műkodni, nem nagyon vannak szoftveres problemaim a géppel.
Adatmentésre kérjél kolcson valakitol egy külső vinyót.
[ Szerkesztve ]
ThinkPad X41,T61 < bármikor elcsérelem őket X200s-re. :)
-
baliii
senior tag
Sziasztok!
Újabb kérdésem az lenne, hogy ha felteszem a win7-et, akkor automatikusan felismeri a hardvereket? Amikor feltettem az xp-t újra a T60-ra régebben, akkor nem ismert fel semmit. Ez eddig nem baj, mert van a gépen vmi olyan meghajtórész, amin a drivereket tárolja, csakhogy nem tudtam elérni... Egyik ismerősöm cisnálta meg végül, de azt hallottam, hogy a win7-hez gyakorlatilag nem kell driver (pont most érkezett meg az ingyenszoftver csomag amit a suliban rendeltem, gyorsan még az államvizsga előtt lecsaptam rá ).
Másik kérdésem, hogy van arra mód, hogy valamilyen programmal létrehozok egy meghajtót, majd arra átmásolom a dokumentumokat,. majd a másik win alól elérve visszamásolom őket és megszüntetem azt?[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
Én ezt vettem, de még csak most bontottam ki, estefelé fogom csak kipróbálni. Elvileg boot-olható, gyakorlatilag ezt nem fogom tudni megerősíteni, nekem a Dock II-be kellett.
Még régen, a topik elődjében pink75 fórumtárs írt az ilyen caddy-kkal való tapasztalatairól, egyébként pozitívakat.
Ami fura, hogy a gyári IBM/Lenovo caddy-kkel* ellentétben egyrészt a vinyó alatt hagytak egy téglalap alakú lyukat, másrészt nincsen ilyen biztonsági rápattintó retesz-szerűség, ami 100%-ra biztosítaná, hogy a vinyó ne mozduljon el a caddy-n belül.
*Mondjuk Ultrabay 2000 és SATA esetében nincsen gyári IBM/Lenovo caddy, csak kínai "aftermarket".
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
Durván gyorsak ezek a keleti Ebay-esek most (egyik sem kínai).
Múlt hét végefelé adtam le a rendelést egy T43 long fan + Ultrabay 2000 SATA caddy + 14" Thinkpad second skin hármasra. Ebből a fan és a caddy már megjött.
-
lapa
veterán
akkor neked valami erősebb procid van, mint az én T7100-am. ez azt jelenti, hogy még a T7100 is kevesebbet eszik a tiédnél. nagy szerencséd van, mert pont tudok egy eladót, még meleg. csak viccelek.
nekem ha jól értettem akkor a 800 mhz volt a minimum 0,700v-on, 1800 mhz a max freki, az ehhez tartozó minimum VID 24 (ami ha jól értem 0,700 + (24 x 16mV) = 1,084v).
a párszáz mhz meg intelnél a bilibe lógós tematika, ha jól tudom ezt a manővert leginkább csak a K8 tudta, ahol lehetett a szorzót is minimum felé hekkelni on-the-fly. abból kijött a párszáz mhz, persze az is bőven fél volt felett.
erről egyébként annyit, hogy ezt, amit az intel tud (felére visszavenni magát), én már a K7-tel is megcsináltam, pedig azon szorzó-állítás nem is volt on-the-fly. az asztali core (1) még ezt (eist /speedstep) se tudta, az ezekkel szerelt dell optiplex akárhanyas irodai gépek 75w-ot ettek idle. aszittem lerugom az asztalról, mikor megmértem.
meg belegondolva az utolsó asztali (fali) gép 780g-vel meg 2,5 ghz athlon x2-vel 40w-ot evett, amiből 7 watt a táp. szóval 33w-tal elzötyögött, míg ez a szupernoti 25w-ot eszik. és annál épp váltottam linuxra, szóval meg sem rángattam lefelé a procit. lehet kicsit nekifekszem és agyonverte volna fogyasztásban ezt a technika csúcsát.
annyira gyakran eszembe jut amit anno írtál, hogy majd ha párszáz millióan beledöglenek...
-
brd
nagyúr
válasz modeller #8965 üzenetére
Nem fontos halkan mondani, de egyáltalán jelezni sem, én is tudom, hogy az XP jelenleg már kezd hányatott sorsú lenni, de ez lényegtelen, mert 2006. végén (még éppen a Vista megjelenése előtt) ugyanúgy mondhattam volna, hogy 6 éve nem javították. A lényeg, hogy csak egy példa volt (éppen ez ugrott be), hogy mi foglal(t) helyet feleslegesen. Gondolom, megegyezhetünk abban, hogy Vista/Win7-re is lehetne ilyen példákat mondani.
Lapa: A Meromnál a minimum az 0.950V/6x-os szorzó (1 GHz) (ennyit közöl a CPU magáról), az RMClock és a CrystalCPUID sem tud lejjebb menni. Más software-t sajnos nem ismerek a célra. Pedig az enyémnél, ha a szorzóval nem is, a feszültséggel biztosan lehetne lejjebb menni, mert a 12x-es szorzóhoz (2 GHz) sem kell több 0.975V-nál. Én szívesen járatnám párszáz MHz-en, pártized volttal, ha automatikusan feljebb lehetne váltani (vagy legalább újraindítás nélkül).
The only real valuable thing is intuition.
-
lapa
veterán
ha az én eddigi tényfeltárásom helyes, akkor jól érted.
illetve annyiban nem feltétlenül, hogy ez csak akkor igaz, ha a te Merom-od is megcsinálja a VID 0-t (0,700v?) a legkisebb frekin (800 mhz). ha nem tudsz vele addig lemenni a PHC-val (vagy mittomén már mi van winre), akkor az valamivel (persze nem 20e forintot megérően) többet eszik, mint ez az U7600. cserébe viszont az megy 2 ghz körül, az U meg nem.
gondolom nem olyan téma, hogy összefirkálunk pár lábat ceruzával, aztán hirtelen jobb lesz. ahogy emlékszem az AMD K7-ben a lábakba huzalozva volt a freki meg fesz, itt gondolom valami titkosított külön áramkör van, nehogy a paraszt óverklokkolja a 3 dollárral olcsóbb procit.
-
modeller
aktív tag
Csak halkan mondom, hogy a windows xp supportja már nagyon rég óta csak security-ra vonatkozik. A "hibát", akkor mondjuk úgy, hogy 2006-ban javitották a Vista kiadásával, te pedig általánosan beszéltél windows-ról, hogy nem tudták kijavitani. Több ezer ilyen "hiba" van pl a win 2000-ben, amit meg az xp-ben "javitottak", mert nem volt eléggé fontos, hogy a régebbi termékeket is átalakitsák emiatt. Akit súlyosan érintett a probléma, az migrál, vagy lehet használni linuxot vagy macos-t vagy akármit. De mint emlitettem a probléma xp-n sem kritikus, lehet használni más alkalmazásokat a másoláshoz, amik a nem pufferelt apival másolnak, nem egy világrengető probléma, ezer más zavaró dolog is van az xp-ben, csak az egyre kevesebb embert érdekel a win7 idejében.
Na részemről lezárva ez a thread, teljesen off, meg marhaság is, foglalkozzunk inkább a Thinkpad-ekkel.
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
Jól értem, teljesen értelmetlen ilyen CPU-t használni a "sima" helyett, mert ugyanazok a feszültségszintek érhetőek csak el (a minimum irányában), hiába bírná alacsonyabb fesszel' is a CPU? Szomorú, nekem is ilyesmi terveim voltak pedig...
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
válasz modeller #8934 üzenetére
Nem segítenek, mert annak a cache-nek a méretét egyik sem csökkenti, ami a filemásolásnál használatban van, ill. a másolórutin működéséhez sincs sok közük.
Pufferelt olvasásnál igenis ki kell pagelni LRU szerint a nem használt lapokat. Más kérdés, hogy nem igy kellene másolnia alapból.
Nekem is kellene sok minden, de így másol, és nem állítható (ha szerinted igen, még mindig várom a megoldást). Igen, kb. 10 év alatt nem sikerült kijavítani, szép. A Win7-ben eddig még én sem találkoztam a problémával (a Vistát szerencsére sikerült kihagyni az életemből ilyen szinten), nagyon úgy tűnik, az ezért felelős rutinokat átírták (pl. szépen lehet látni, hogy max. kb. 512 MB-os cache-t használ (erre a célra), persze lehet, hogy ez függ a háttértárolók sebességétől is, az éppen használatban lévő memóriától stb. Egyébként hogy jön ide a Vista/Win7? Más OS-ek.
-
Igen, jól értetted, miután nem tudta leformázni ext3-ra az SSD-t, elindult a CD-ről a linux. Be is jött az ubi szépen.
Ez egy Kingspec 32 gigás 1,8"-os SSD. Nem tudok róla, hogy lenne bármiféle programja is, még egy nyomorult fw frissítést sem találtam hozzá.
A partition editort kipróbálom, most épp ismét a live cd-vel próbálkozom. A cd meg az SSD formázásával, de gyanúsan sokáig áll 5%-on (mint az előbb), szóval most sem fogja tudni formázni... Szerk.: és bejött a tippem:
ext3 fájlrendszer létrehozása meghiúsult SCSIS2 (0.0.0) 1. partícióján.ans: köszi, le fogom futtatni megint a memtestet az eredeti ramokkal, de kétlem, hogy bármiféle bajuk lenne, azokkal nem volt gond (ellenben az újjal).
[ Szerkesztve ]
-
ans
aktív tag
-
lapa
veterán
azt írják az "unexpected interrupt"-ot valami olyan okozza, ami rá van dugva. jó, hogy vagyok?
mindenesetre az Ubuntu CD el kell induljon szerintem ssd nélkül is, csak a BIOS sipákol majd. és akkor megnézném az ssd-t másik gépen, második vinyóként.
vagy ha nincs másik gép, akkor ha jól értem az Ubi CD feláll live módban az SSD-vel a gépben. abban is van pár alap dolog, amivel meg lehet próbálkozni. elméletileg kéne lennie start --> administration --> partition editor porgramnak. ha nincs (és van internet elérése a gépnek), akkor megnyitod a terminált (az is ott van a start menü --> accesories-ben) és 'sudo apt-get install gparted'. utána lennie kéne annak, amit fentebb írtam.
ez milyen ssd? nincs valami CD-s szervízprogramja?
[ Szerkesztve ]
-
-
Az már kint van Nem teszem vissza... Korábban csináltam egy memtestet az eredeti modulokkal (alaplapi 512 plusz 256-os samu), hiba nélkül lefutott, képem is van róla.
Úgy tűnik, a hiba továbbra is fennáll, Win7 telepítő nem indul, csak fekete képernyő és az egérkurzor. Most jön a Win XP, hátha... Ha az sem, akkor vissza a linuxhoz.
[ Szerkesztve ]
-
evone
őstag
Én megpróbálnám azt is hogy kiveszem a RAM modult amit ujonnan raktál bele, aztan ugy memtest. Vagy nemtudom, kint voltam főztünk, nem figyelem az eseményeket hogy most mit akartok csinalni, de sztem azt a RAM modult mindenkeppen vedd ki onnan.
Update: Remelem nem hal meg a géped.
[ Szerkesztve ]
-
-
modeller
aktív tag
"nekem olyan rémlik, hogy az az error önmagában nem kritikus"
Nekem az nagyon súlyos hibának rémlik, persze ez se 100%
A memtest86 egy végletekig optimalizált program, gyakorlatilag nincs benne hiba és nagyon egyszerű műveleteket végez, a procin és a memórián kivül semmihez nem nyúl, futása közben nincsen semmi driver betöltve, ha az kifagy, ott általában komoly gond van.[ Szerkesztve ]
-
-
modeller
aktív tag
Esetleg próbáld meg lehúzott ssd-vel úgyhagyni memtest-et megint éjszakára. Abban eléggé biztos vagyok, hogy ha a memtest kifagy egy gépen az súlyos hardverhiba. Nálam volt egy ilyen PC javitásra, win is fagyogatott mindenféle ok nélkül, és memtest is ilyen hibával fagyott meg, már mindent kicseréltem, mire eljutottam a processzorig és az megoldotta. Azóta is a polcomon ül a szemmel láthatólag hibátlan proci, 3 ghz-es prescott
-
lapa
veterán
válasz modeller #8944 üzenetére
nekem olyan rémlik, hogy az az error önmagában nem kritikus, csak ezt nem merem 100%-ra mondani. szerintem ilyenem volt korábban, és vígan ment tőle az asztali gép nyúzva évekig. de megesküdni nem merek erre, csak pont erről ugrott be, ugyanis volt egyszer egy ram hibám, ami 3 napomba meg egy új vinyómba került. persze az eredeti vinyót nem ölte meg, szóval megmaradt.
#8947: pont azt az ubuntu cd-t kell beraknod, aztán "kipróbálom ezt a rendes cuccot a win helyett, annak birizgálása nélkül" opciót választani.
ja, nem tudom az ubit cd-ről telepítetted-e, ha pendriveről akarod, akkor valami relatíve egyszerű varázslatot kell elmormolni.
upd3: a megfagyó memtestről mondjuk nem sok jót mondanak az álmoskönyvek.
[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
btw megjött a jó kis U7600 proci. fizikilag minden OK, pici (pár tizedmilis) hiba az egyik sarkon.
gép szétszed, régi proci kivesz, kis sűrített levegő, új proci berak, paszta, (félig) összeszerel, indít, örül.
egészen addig, amíg igazolást nem nyert, hogy az U7600 ha jól értem ugyanazokat a VID határértékeket kommunikálja, mint a T7100. mindehhez csak két FID, 800 és 1200 mhz társul, gyakorlatilag el lett sumákolva belőle a legmagasabb fokozat.
mivel pedig a T7100-at is sikeredett phc-val 800 mhz-en, VID 0-val hajtani, ezért az idle maradt a korábbi 13,8w körül. persze terhelés alatt kevesebbet fogyaszt, főként mert nem tud 1,2 ghz fölé menni.
már csaknem elfelejtettem, hogy miért is preferáltam eddig az amd-t ehelyett a köcsög intel helyett. ott ugye attól alacsonyabb fogyasztású a cpu, hogy jobb, nem attól, hogy letiltják a magasabb frekit.
képek a cseréről: 020, 021, 022, 023, 024, 025. elég elmosott egyik-másik, de siettem.
-
Köszönöm mindenkinek a tippeket. Hát én is nagyon remélem, hogy nem tette tönkre a mem. vezérlőt vagy az alaplapot a memória, mert akkor tényleg tökön szúrom magam, ahogyan TOZ jósolta.
Linux live CD-vel még életemben nem volt dolgom (mint úgy általában linuxszal sem nagyon, kb. 1-2 hete raktam fel egy ubit a Win 7 mellé a másik notimra, és ennyi). Szóval akkor mit kéne vele csinálni?
Reménykedem, hogy valóban "csak" szoftverhiba. Kivettem az SSD-t, úgy is indítottam a gépet, de akkor jelezte, hogy nincs benne merevlemez. Ha benne van, akkor a villogó kurzorug jut.
A Memtest lehet, hogy azért nem jelenített meg semmi piros hibaüzenetet alul, mert a képen látható 7 óra x percnél megállt a teszt, megfagyott.
Szóval a linux CD-re visszatérve, mit kéne és hogyan? Köszi a segítséget előre is, mert nagyon szopóágon vagyok...
Szerk.: http://www.linux-live.org/ -ról a linux-live-6.3.0-át töltsem le igaz? A letöltött -gz állomány kicsomagolom, utána egy az egyben kiírom CD-re? USB-ről is megy?
[ Szerkesztve ]
-
SNor
tag
Nekem szállt el memóriahiba miatt windows, és bár nem emlékszem rá, de mintha windows telepítővel nem lehetett a vinyóba lelket lehelni (Telepítéskor "megvizsgálja" a merevlemezt, és közben elfagyott). Csak kismeghajtó, DOS, fdisk segített. Emlékeim szerint. Szóval szerintem sima szoftverhiba. Nem tudom, de egy linux liveCD-vel is lehetne próbálkozni. Vagy végső esetben, talán, bár nem szívesen ajánlanám, de low level format? Egyáltalán SSD-nél van ilyen?
Üdv:S! -
TOZ
addikt
A kollega maga ala nyul, ha az 1 gigas modul elkurta az alaplapjat, az tutti...
-
lapa
veterán
látom, hogy kiír valami error számot, de nem kéne ilyenkor nagy piros csíkokba szedve kilistáznia alul, melyik címek rosszak? nekem eddig mindig úgy nézett ki. egyébként a megmagyarázhatatlan köcsög hibák 99,99%-át ram okozza. természetesen nem szabad hibáznia memtest alatt, ecc ide vagy oda.
mindenesetre ha a régi rammal is hal olyan dolog, amit újonnan, az ssd-től függetlenül csinálsz (pl. telepítés cdől vagy stickről), akkor sanszos az ssd. valami linuxos live cd-n esetleg van ssd-nézegető progi, amivel ki lehet olvasni a lemez parmétereit.
ha rossz rammal telepítetted, akkor attól is hasalhat így meg, és akkor már mindegy, hogy visszaraktad-e a jót most, mert a lemezre szarul írta fel a telepítéskor a dolgokat.
nem tudom ezekkel a gondolatokkal beljebb vagy-e.
[ Szerkesztve ]
-
modeller
aktív tag
Ez 99%, hogy hardverhiba, felesleges a wint telepiteni/javitani, ha már a telepitő elhal, akkor ott súlyos gond van. Azt a modult simán vidd vissza és be ne dőlj olyasminek, hogy normális, ha hibákat dob a memtest. (és reménykedj, nehogy az legyen, hogy a hibás modul hazavágta a memóriavezérlőt az alaplapon)
-
válasz adorjant #8939 üzenetére
Próbáltam volna, ha eljutott volna odáig az usb-ről való bootolás után a Win7 telepítő. De csak egy fekete képernyőig jutottam, ahol ugyan lehetett mozgatni az egérkurzort, de semmire nem megyek vele...
Ez volt az első gondolatom amúgy, a Win7 javítás.
De tényleg könnyen lehet, hogy kimúlt az SSD, vagy külső rack-ben, vagy egy másik X40-ben kéne letesztelni.[ Szerkesztve ]
-
Jogos, már írtam neki levelet ezzel kapcsolatban. Mindenesetre elég sok pozitív értékelése van (és 0 negatív), hogy megbízzak benne... Lehet, hogy nem kellett volna, majd kiderül előbb-utóbb.
Ime a memtestről lőtt fotó.
Egy hét próbagar van rá...[ Szerkesztve ]
-
evone
őstag
Egyébként sajnos valami baja van a modulnak, több hibát is dobott a memtest, egész éjjel futott.
Azért kérdezem egyébként, mert a srác, akitől vettem, azt mondta, hogyha memtest-tel nekiállok gyepálni a memóriát, akkor ne lepődjek meg rajta, ha talál majd hibát, ez amiatt van, hogy non-ECC a memória. Fogalmam sincs, hogy ez mennyire fedi a valóságot.
-
Összeomlott a tegnapi friss Win7 telepítésem délután az X40-en...
Épp pdf-eket olvasgattam, mellette ment egy ablakban a Chrome. Valamit meg akartam nézni a neten, erre megfagy a rendszer, majd kék halál (sajnos a hibakódot nem írtam fel).
Oké, semmi gond, bekapcsológombot folyamatosan nyomva tartva kikapcsoltam a gépet. Visszakapcsolom, BIOS képernyő bejön, utána viszont csak egy villogó kurzor jelenik meg. Nem reagál a gép semmire, csak két dologra:
- ctrl + alt + del -re újraindul
- ha lecsukom a notit, mintha elmenne sleepbe (csipog, világít a félhold). Kinyitom, újra csak a villogó kurzor fogadOké, akkor rendszervisszaállítás usb-ről. Bedugom, boot pendrive-ról, oké, minden megy szépen, de amikor választanom kéne, hogy mit is szeretnék, szintén fekete képernyő, csak az egérkurzor látszik (lehet mozgatni). Többször próbálgattam, ugyanaz az eredmény...
Persze mindezt úgy csináltam, hogy először bent hagytam a tegnap vett memóriamodult, utána pedig kivettem - ugyan az az eredmény. Egyébként sajnos valami baja van a modulnak, több hibát is dobott a memtest, egész éjjel futott.
Na ekkor már kezdtem kétségbe esni, de semmi gond: jöhet az XP. Külső DVD-meghajtóról bootolok, szépen be is jön. Mutatja, hogy 1 partíció van, ahogyan azt tegnap megcsináltam. Rányomok, hogy törölje a partíciót. Valami hiba miatt nem engedi.
Rendben, akkor települj rá - a meghajtóval kapcsolatban ismét hibát jelez, és kilép a telepítőből.Van valakinek ötlete, tippe, megoldása, hogy mi lehet a baj? Már eléggé kétségbe vagyok esve, nem vagyok valami pro sajnos, magamtól eddig jutottam.
Lehetséges, hogy bekrepált az SSD? Vagy a memória zavart be (kivettem, úgy is ugyanezeket produkálja - az XP telepítést már nem is próbáltam úgy, hogy bent volt az új modul)? -
TOZ
addikt
válasz k-rock-atona #8933 üzenetére
Egy probat tennek a notebook.hu-val. Piac utca 30.
[ Szerkesztve ]
-
modeller
aktív tag
Emlékeim szerint ezek a kulcsok segitenek a dolgon.
"hanem semmit"
Olvasd el mégegyszer, az előző hozzászólásomat. Pufferelt olvasásnál igenis ki kell pagelni LRU szerint a nem használt lapokat. Más kérdés, hogy nem igy kellene másolnia alapból.
És azért túlzás, mert az xp egy évtizedes oprendszer, win7-en, de még vista-n sincs ilyen gond.
-
k-rock-atona
csendes tag
Köszönöm mindannyiótoknak a segítséget!
Utánaolvasgatva azt találtam, hogy nem annyira vastagabb összességében egyik linkelttől sem, az egyes típusoknál pedig akadnak sajnos gondok tesztek és paraméterek alapján... Dellnek süpped a közepe, halk... Hp - nagyon zajos ventillátor... Toshiba - csak két USB... ASUS-ról annyira nem olvastam még konkrétan...
A 15" pedig azért kellene, mert ez úgymond ,,albérletes'' gép is lenne egyben, tehát sok esetben asztalit kell helyettesítenie... Oda pedig szeretne az illető 15 col-t legalább...
Nagyon szeretnénk egyet közelről megnézegetni, kézzelfogható tapasztalatokat szerezni, de sajnos Debrecenben nem tudok olyan helyet, ahol erre lenne esély...Tudtok esetleg ilyen helyet Debrecenben, vagy környékén, ahol meg lehet ,,fogdosni'' egy SL510-et?
Köszönettel,
dombó
-
brd
nagyúr
válasz modeller #8925 üzenetére
Elárulnád, mi az a kulcs? Mert több éve "keresem" a megoldást. A DisablePagingExecutive és LargeSystemCache kulcsokkal való játszadozás nem az, a problémán nem segít. De egyébként sem csak a fontosabb dolgokat nem kellene kilapozni, hanem semmit. Tehát miért is túlzás?
-
válasz Napfénysüti #8929 üzenetére
30 gigás az SSD, ebből 10 giga foglalt (op. rendszer + programok). Majd ha lesz türelmem leszedem, és felrakom újból.
-
válasz Napfénysüti #8927 üzenetére
20 giga. Ezért nem értem...
-
-
Tim82
félisten
válasz Daffni2 #8921 üzenetére
A BT egér nekem is.
Napfénysüti: van egy ismerősöm, akinek a kezei között járt már egy-két Thinkpad, többek között X300-at is akkor volt alkalma megnézni, amikor Magyarországon még nem került forgalomba. Ő hurcolászós gépnek SL300-at vett.
-
Tim82
félisten
Egyébként [link] itt Hitachi winchestert írnak, de az én SL-emre is ezt írták, és Fujitsu volt benne.
Ha azt akarjuk megtudni, pontosan milyen gyártmányú alkatrészek kerültek a Thinkpad-ünkbe, a Lenovo oldala a mérvadó, a típusszám és serial alapján, nem pedig a notebookreview.
Más téma: egyébként szokás azt mondani, hogy az SL egy "nem igazi", "light Thinkpad"-széria, mégis, amennyire megfigyeltem, a tulajdonosaik elégedettek velük.
-
evone
őstag
válasz Napfénysüti #8918 üzenetére
Igen, tényleg nem rossz indulatból mondom, én szerintem is jobb választás lenne a ThinkPad, de a linkek kozott azért vannak ott Dell es HP gepek is, érdemes azoknak is utannaolvasni. Review alapján egyébként nemrossz ez az SL510, dehát nemtudom. Nagyon vastag, én imádom a ThinkPad designt, de ez még szerintem is rosszul néz ki, szoval meg kell nézni eloben minenkeppen hogy megfelel-e.
[ Szerkesztve ]
-
evone
őstag
válasz k-rock-atona #8916 üzenetére
Mindenképpen 15" gép kell neki? Szerintem egy 14es jobb lenne. Mindenképpen nézesd meg vele vásárlás előtt, mert az SL szeria KURVA VASTAG. Ha csak asztalon akarja tarolni mondjuk akkor jó lesz, de a hordozása necces, én úgy hiszem.
[ Szerkesztve ]
-
AceTom
aktív tag
válasz k-rock-atona #8914 üzenetére
Hello!
Nekem SL300-am van, és teljesen meg vagyok vele elégedve. Nem annyira strapabíró, mint egy T-s ThinkPad, az SL szériában nincs rollcage merevítés. Ettől függetlenül egy nagyon jó kis laptop, de idővel könnyebben leharcolódhat.
Szerintem az 510 is hasonló lehet, esetleg a mérete miatt nehezebb, és teljesítményben biztosan elég lesz a lánynak. Én amúgy infos vagyok, és nekem is bőven elég még a sajátom konfigja is (core2duo t5670,2g ram,160-as winyó -> ez már SSD, de winchesterrel is jó volt). Lehet amúgy jót is rosszat is látni neten ezekről, youtubeon pl olyan videót láttam, ahol elvált a gép elején(SL500) az illesztés. De szerintem ahhoz azért feszegetnie kellett előtte a szerencsétlen vázat. Mondjuk az lehet, hogy a nagyobb méret miatt érzékenyebb a fizikai behatásokra bizonyos helyeken.
Egyébként [link] itt Hitachi winchestert írnak, de az én SL-emre is ezt írták, és Fujitsu volt benne.
-
k-rock-atona
csendes tag
válasz k-rock-atona #8875 üzenetére
Bocsánat, megint én vagyok, lehet az előző bejegyzés kicsit hosszúra sikeredett... A kérdésem lényege csupán annyi lett volna, hogy szerintetek jobb vásár-e egy sl510 [link],
mint hasonló áron, de mondjuk több memóriával, újabb procival (i3) szerelt ASUS, Toshiba, stb. masinák... Humán irányultságú egyetemista lánynak lenne, akinek nem kell játékra a gép...Ígérem, többet nem írok az ügyben, bármi is történjék.
Előre is köszönöm,
dombó
-
evone
őstag
Nekem talan annyi a gondom vele ami időközben kialakult, hogy sokkal lassan jon vissza hibernálásból mint az XP, de egyébként minden másban gyorsabb. Ami a legjobban tetszik hogy nem szokott hozzanyulni a swaphoz.
-
evone
őstag
Nemtudomde régebben többen kérdeztétek hogy hogyan takaritom le a gep tetejet, akkor mondtam hogy majd csinalok videot, itt az eredmény: [link] ( bár akkor is mondtam hogy amugy ez a leiras benne van a hasznalati utasitastban is )
én igy szoktam, rendszerint ettol szep tiszta lesz
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
Ma vettem egy 1Gb-os Hynix modult az X40-be, és működik Szóval aki tutira működő modult akar, az ezt keresse: Hynix HYMD512M646CFP8
És így néz ki:Non-ECC a RAM, ezt valaki magyarázza el nekem, hogy miért nem jó/miért jó, köszi
Ennek örömére le is cseréltem az XP-t Windows 7-re (Home Prof.). Ég és föld a különbség a Win7 javára, megtáltosodott a gép. Sokkal gördülékenyebb minden. Aero ugyebár nincs, de kibírom Kéne valami petíciót írni az Intelnek, hogy ne álljanak le a fejlesztéssel
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
Miért lenne ellentmondás? Az előtöltés kikapcsolható (többek között ezért is írtam, hogy azt hagyjuk). Sokakkal ellentétben én nem a marketing, és szóbeszédek alapján állítok ezt-azt, hanem inkább a saját tapasztalataim alapján.
Én látom, hogy írtál olyat is, csak azt nem tudom, hogy Te is érted-e, hogy mások miért értetlenkednek ezen?
Direkt kihangsúlyozom, hogy nem az előtöltésről van szó, erre te írsz egy hozzászólást, amelyben megkérdezed, hogy előtöltéssel, vagy anélkül gyorsabb-e az OS. Ha elegendő memória áll rendelkezésre, akkor nyilván az előbbi. De hogy jön ez ide? Nem azért foglal sok memóriát a Windows (azért is, de azt ugye viszonylag gyorsan fel tudja szabadítani), mert minden előtölt, hanem rengeteg felesleges sallang is elindul, továbbá olyan programozási nyelvet használnak, és a megvalósítás logikája is sokszor olyan, amely láthatóan pazarlóan bánik az erőforrásokkal. Egyébként sem értem, miért válaszoltok olyan kérdésre, amelyet fel sem tettem. Én tudom, hogy a Windows ilyen (mégegyszer: előtöltés nélkül is), mértem, utánanéztem, tapasztaltam, ezért felesleges magyarázni próbálni, hogy "az nem úgy van".
-
evone
őstag
válasz #91574272 #8902 üzenetére
Basszus. Itt linkelték neked a videókat hogy mit kell leszedni. Szerintem ha nem tudod kilogikázni hogy a palmrestet kell leszedned, a keyboardot, meg a keyboard bezelt akkor ne kezdj bele. Csak kárt fogsz tenni a gépedben. Sorry a hangvétel miatt, nem ellened irányul, csak ma már elegge fáradt vagyok és türelmetlen.
[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
utoljára akkor akartam ramot a 2 gigán (ubuntu meg egy virtuál win 750 megával) felül, amikor kitaláltam, hogy a 8 gigába már szépen belefér a hd film torrentje, lehetne ramdriveba tölteni, onnan nézni vagy abba csomagolni. ugyebár hogy nehogy a hímestojás ssd megmakkanjon. persze nagyságrenddel gyorsabb sima vinyóról is a csomizás a ramdriveba. mit tehet az ember, ha csupa 15 megás rar fileokba csomagolják a rokonok az esküvőt, a szalagavatót...
no ez a ram akarásom több, mint 40 percig tartott. addigra molyoltam ki milyen ram kell a gépbe és mennyibe kerül belőle 8 giga.
inkább írtam ultrabayba második hdd ki-be húzogatáshoz scriptet. ami végtére is csak egy mount / umount attól függően, hogy megtalál-e egy könyvtárat, ami a mountolt vinyón van. ilyen hotswap scriptet már hekkeltem win alá is korábban, ha kell valakinek szívesen előtúrom.
mindenesetre azért a 4 giga ram jól jöhet, nekem egy 1 gigás ramdrive a /tmp, abba lehet pakolgatni legalább a divx-et. ugye a 2 giga ram a linuxxal, egy 700 megás avival meg a (ritkán indított) vbox xp-vel már kevéske. és akkor jön a swap a hímestojás ssd ellen ájájáj.
ja, nem is ezért jöttem: azt csinálja a T43p, hogy a kijelző 2/3-ánál lett egy világosabb, 1 pixel széles oszlop. wtf és mennyibe fog kerülni?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus A15 Gamer Laptop eladó ÁR ALATT!!!Ryzen 7 4800H/16GB RAM/1TB SSD/Gtx 1660Ti/ 144Hz
- Lenovo X13 13,3" Gen1 i5-10310U 16GB 512GB SSD, 1 év garancia
- Lenovo Ideapad Gaming 3 15ach6
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest