Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Bluetooth hangszórók
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
Melorin #86342 üzenetére
hát, ha külön akarod mérni ahhoz 3 műszer kéne, de ha közösen is jó, akkor a primer kört lehet érdemes valahogy mérni. csak ugye ez meg nem fog arról információt adni hogy a kimeneten milyen terhelés van, csak hogy mennyi az egésznek az összfogyasztása.
én azt mondanám hogy engedd el ezt a sztorit, csak azért hogy betömjél egy furatot arra ez már most feleslegesen sok agyi órajelciklus volt. ha valami hasznosat szeretnél, tolj bele egy dual LED-et, mondjuk kék-piros, és egy négyes NAND kapuval rakj össze egy egyszerű visszajelző elektronikát ami kéken világít ha mindhárom tápágon van feszültség és pirosan ha valahol nem.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Melorin #86340 üzenetére
akkor ez lényegében egy ATX táp?
viccet félre, milyen felépítésű belülről ez a táp? ha kapcsolóüzemű, akkor a primerköri egyenirányítás és pufferelés után ugyanúgy lehet mérni akár egy 10 ohmos soros ellenálláson, bár itt meg már ugye az érintésvédelmi kérdések kerülnek előtérbe -
fatpingvin
addikt
válasz
Melorin #86333 üzenetére
most látom hogy írtad az áramot, én valszeg rátennék egy mondjuk 1 ohmos ellenállást a tápkörre, az azon eső feszültséget egy mondjuk 10x-es erősítésre beállított műveleti erősítővel felerősíteném és ezt a jlet rá a feszmérőre, máris megvan a tápkörön folyó áramod, 1 ampert a kütyü 10V-ként fog megjeleníteni. ja ehhez kell hogy legyen a rendszerben egy legalább 20V-os tápfeszültségre lehetőség hogy a műveleti erősítő a kimenetén ezt meg tudja jeleníteni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Melorin #86333 üzenetére
ha már elektronikás topikban vagyunk... feszültségmérővel ugye nem kell mondanom hogy hogyan lehet áramot mérni
mekkora a feszültsége és a maximális árama ennek a tápnak? ha ezt tudod, máris ki tudod számolni a szükséges söntellenállás értékét amivel a megjelenített feszültségértéket átskálázás nélkül, simán dekadikus szorzással meg tudod jeleníteni. a kérdés csak az hogy elég érzékeny-e az a műszer ahhoz hogy ilyen 1V alatti feszültségeket is pontosan mérjen. meg persze az hogy mennyire gond a terhelésen ha ennyit hullámzik a feszültség terheléstől függően.
-
-
And
veterán
válasz
Melorin #72950 üzenetére
Meg lehet próbálkozni ilyen és hasonló jellegű áramkörökkel, mint például ez az 555-ös időzítővel vezérelt kivitel: [link], de azért akad némi hátránya is a dolognak. Ilyen - relatív magas - frekvenciájú PWM-es vezérlés egyrészt már nem annyira jó hatásfokú: ha bipoláris tranzisztor a kapcsolóelem, az melegedhet, ha pedig mosfet, akkor nagyobb csúcsáramú meghajtás szükséges hozzá. Másrészt ugyan több helyen is említik, hogy az ilyen nagyságrendű kapcsolási frekvencia már nem okoz villódzást vagy sávosodást a kamera képén, azt is hozzáteszik, a hatás egyáltalán nem biztos, függhet a kamera paramétereitől, pl. az elektronikus záridőtől is (hogy ne csak egyszerű képrögzítő eszközökre gondoljunk). Láttam olyan véleményt is, hogy ilyen célra kizárólag a DC-vel meghajtott / dimmelt ledes világítás a nyerő.
-
Janos250
őstag
válasz
Melorin #59847 üzenetére
Én használom ezeket, helyesebben a 48 V-os verzióit több helyen, gond nélkül. Na persze, nem ennyiért, hanem ebay-ről. Szerintem azért írják hozzá, hogy LED-hez, mert többnyire arra használják. Ezekből egész sorozat van, különböző feszültségre és teljesítményre. Persze különböző feliratú címkével attól függően ki árulja.
Én a 12 V-os helyekre a piacokon kapható, konnektorba dugható tápból szereztem be néhányat. 12V 5A, 1000-1200 Ft/db.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Melorin #59850 üzenetére
Igényesebb gyártók esetében a tápegységhez tartozik egy adatlap is, ahol specifikálják egyebek mellett a hullámosságot és stabilitást.
A hullámosságot a primer és szekunder oldalon beépített szűrőkapacitások befolyásolják, illetve a kimeneti LC szűrő. Láttam már olyan adatlapot, ami kisebb hullámosságra volt tervezve, másik meg nagyobbra.
Ennek hiányában szétszedi az ember, meg lehet nézni, hogy mit pakoltak bele, mennyire tűnik igényesnek és/vagy terheléses mérés, oszcilloszkóppal megfigyelve.
Stabilitás a TL431 alkalmazása mellett általában korrekt, de ha csak egy Zener-diódát raktak be helyette, az már komolytalan.
-
And
veterán
válasz
Melorin #58027 üzenetére
Akkor szerezz olyat, amelyik félgömb lencsével rendelkezik. Nagyjából 150..200 Ft-ért már kapható újonnan is. Egyetlen dologra kell figyelni ezzel kapcsolatban, az pedig a vivőfrekvencia értéke. Vagyis lehetőleg ne próbálkozz 56 kHz-es típussal a 36..38 kHz-esek helyett. Utóbbi adatot a típusszám szokta tartalmazni, például a gyakori Vishay-gyártmányok esetén az utolsó két számjegy formájában (TSOP4836: 36 kHz-es vivőhöz való).
-
válasz
Melorin #58027 üzenetére
Htpc- be otthon ugyanez a vevomodulom van, sorosportra, sufnituning hazi beepites.
2 lukat furtam egymashoz kozel, pakaval a maradekot kiolvasztottam a ket luk kozott,'es'tureszelovel szepre igazitottam. Nekem muanyag az elolap.
A vevo ki sem log, sot vagy 2-3 millimeterre bennt van, vastag az elolap, ennek ellenere kitunoen veszi a taviranyito jelet a szobabol barhonnan, es a htpc raadasul a monitorom mogott van, takarasba. -
And
veterán
válasz
Melorin #58024 üzenetére
Ugyan nem írtad, milyen vastag az az előlap, de nem kell bazi nagy lyuk, csak akkora, hogy a vevőmodul házának félgömb alakú része (a lencse) látszódjon kívülről. Fizikailag nem kell, hogy az a félgömb ki legyen tolva az előlapon síkján túlra, bőven elegendő az is, ha egy síkban van vele, netán annál 1..2 mm-rel beljebb helyezkedik el. A vételi szög így ugyan csökkenhet valamelyest, de extrém előlap vastagságig nem lesz gond ebből, mivel a modul olyan érzékeny, hogy akár a falról visszavert jelet is képes venni. Ha meg tényleg nagyon vastag a lap, akkor nagyméretű fúróval hátulról egy akkora furatot fúrsz / marsz bele, hogy a lencse közel kerüljön a lap első síkjához, aztán abban a zsákfuratban egy újabb kisméretű átmenő furatot készítesz, hogy 'kilásson' rajta a félgömb lencse.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Melorin #58009 üzenetére
Régi TV-kből lehet bontani olyan IR-vevőegységet, ami egy kis fémdoboz és különálló IR LED-et tartalmaz, plusz az előfokozat IC-jét. Ilyen sajátos formájú BPW41 dióda szokott benne lenni:
Képen nézve az alsó lapja a vevőfelület egyébként.
Csak az épp azért van egybedolgozva és árnyékolva, mert ha kivezetnéd belőle külön a vevődiódát, akkor a vezetéken felszedne mindenféle zavarokat. Ez a bemeneti része nagyon érzékeny, mert alacsony a jelszint.
Ennek korszerűbb változata a 3 lábú, ami teljesen egybe van integrálva.
-
And
veterán
válasz
Melorin #58009 üzenetére
Szerintem ne akard helyettesíteni! Az az IR-vevő - a sima fotodiódához képest - egy meglehetősen komlex áramkör, tartalmaz erősítésszabályozót, sávszűrőt és demodulátort is, vagyis az alapsávi jelsorozatot kapod belőle vissza. Egy passzív diódát ehhez eléggé körül kellene építeni, és az eredménye nem biztos, hogy olyan jó lenne, mint egy integrált vevő esetén. Egyébként ha már van lyuk, és nem túlzottan vastag az előlap, akkor is elegendő ennek a vevőnek a domború lencse részét a lyuk mögé tenni, az bőven elegendő jelet tud összeszedni ahhoz, hogy működjön.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Robotporszívók
- Sweet.tv - internetes TV
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- FErgeteges frissítés: két rajongói mobil kapott One UI 7-et
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Hálózati / IP kamera
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- Samsung Galaxy A35 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Újszeru HP 250 G10 - 15.6"FHD - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1év garancia - MAGYAR
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest