Hirdetés
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- LG LCD és LED TV-k
- Monitor hiba topik
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Notebook hibák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple asztali gépek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- CPU léghűtés kibeszélő
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr.Szilícium
csendes tag
-
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
kenand #76104 üzenetére
1. Ahonnan a kép származik, ott is leírják, hogy valami nem stimmel.
2. Szakmai szemmel tekintve egyáltalán nem bizalomkeltő. Noha nem látjuk, hogy a túloldalon vagy belső rétegen milyen keresztmetszeten kap tápáramot, de azok a vékony szálak, vicc.
4. Az egész alaplapon tekintve sem bizalomkeltő, hogy a tápáramköröktől relatív távolabb van. Ennek az átmeneti ellenállás, feszültségstabilitás, illetve zárlat esetén a rézfólia megsemmisülése szempontjából lesz jelentősége.
5. Ez is olyan dolog, hogy a laikusok bátorsága, amit hozzáértő esetleg nem merne kockáztatni, mások bátran belevágnak.
6. Hozzáértő előbb mér, utána variál. -
Kernel
nagyúr
válasz
kenand #63506 üzenetére
Ebben a videóban csak vészjelző buzzert iktat be, célnak ez is megfelel, mert pillanatnyi beesés nem árt az akkunak, ha az ember rögtön leállítja a terhelést.
Azzal lehet kinyírni, amikor tartósan leterhelik mélykisülésre, pláne ilyenkor a gyenge cellán még át is fordulhat a polaritás, amikor az erősebb cellák rátöltenek ellenirányban.
Csak sajnos a buzzer hátránya, hogy a LED-kijelző lemerítené az akkut, ezért ahhoz külön kis kapcsoló szükséges. Gyárthatnának olyat, ami lekapcsolja a kijelzőt, vagy lehetne kísérletezni a kiépítésével, hátha önmagában az áramkör nem sok áramot vesz fel, de nem jutottam még oda, hogy alaposabban megvizsgáljam ilyen szempontból.
A védelem lekapcsolása a DW01 esetében tartós üzemi áramnál 10 ms, rövidzárlat esetén 5 μs késleltetéssel tölténik:
Vannak védelmek, ahol nem ezeket az apró DW01-eket lehet látni, hanem 1 db nagyobb IC van rajta: S-8254A. Ez csak egy példa, hogy így néz ki:
De ez is próba kérdése, vagy Aliexpressen a vásárlói visszajelzések között célszerű nézelődni, hogy kinek vált be szerszámgéphez.
A túláramvédelmet ki is lehet iktatni, ebben az esetben a gép indítási áramlökése miatt nem tilt a védelem, de a feszültségfigyelés (túlmerülés, túltöltés) továbbra is aktív.
Ez persze felveti, hogy túl nagy áram miatt a kapcsoló FET-ek esetleg zárlatba mehetnek, utána már nem kapcsolna le egyáltalán. Kérdés, hogy az itt látható példányokat mennyire könnyű tönkretenni, ez így összességében már nem gyenge (de a tartós üzemi áram miatti melegedést is meg kell figyelni):
Nyíllal jelöltem az áramérzékelő söntöt.
-
Attix70
aktív tag
válasz
kenand #63503 üzenetére
Amiket csináltam (akkus gépek átalakítása) azokba csak balance áramkört raktam, más védelemmel nem kombináltam. Ezek az akkuk 2.5V-ig is lemehetnek és azt már észre lehet venni (eztán megy töltésre). Elektromos rollernél és biciklinél rakok kombinált védelmet mert ott már nem olyan szembetűnő a cellák merülése (nem a folyamatos maximális teljesítmény a jellemző)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OpenWRT topic
- Autós topik
- Politika
- Milyen légkondit a lakásba?
- Trump óriási adót varr a TSMC nyakába, ha az nem gyárt az USA-ban
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kompakt házban kínál csúcsteljesítményt az Oppo Find X8s
- Építő/felújító topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Remek áron eladó dobozos új ACER NITRO V16 /R7-8845HS/16GB 1000 GB SSD NVIDIA RTX 4060 8 GB 165Hz
- Bomba áron dobozos új GIGABYTE /I7-13620H 16GB 1 TB SSD Nvidia RTX 4060 8GB 165 Hz FHD+ IPS/
- Dobozos ÚJ Asus Tuf A15 /R5-7535HS/16GB/512 GB SSD/RTX2050 4GB/FHD/IPS/144Hz/Gari 2027.03.
- Hibátlan lemezes PlayStation 5 Fat (CFI-1216A)Alza garanciás 2025.10.07-ig/beszámítás van
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-12400F/14400F +RTX 4060 GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GARANCIA/SZÁMLA!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3568 - i3-7GEN I 4GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Apple iPhone 14 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest