Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sörösló

aktív tag

válasz atesss #35066 üzenetére

"ha eléggé bika a tápegység
    Itt arra gondolsz, hogy a pufferelése elég nagy (a PWM frekvencián is, vagyis LowESR kondikat érdemes használni gondolom) ? "

Lehet hogy rosszul fogalmaztam. A lényeg, hogy minél kisebb legyen a belső ellenállása. Az ablaktörlő motorokat kifejezetten autós célokra tervezték, ahol a "tápegység" egy elég nagy áramokra képes akkumulátor. Persze a dolog terhelésfüggő, ha nem kell nagy indulóáram akkor gyengébb táppal is megy. Én az említett hívógép motorját egy 5 A-es kapcsolóüzemű tápról hajtottam. Hogy valójában mennyit is vett fel, a fene se méregette. Simán ment és kész.

Szerintem ha szétnézel az ismerősök között, biztosan akad valakinek 10 percre egy menetmetszője. Aztán olyan szárat veszel amihez van metsző!

A kopástól nemigen kell tartanod, ilyen lassú működésnél talán az unokád unokájának kell majd cserélnie. :)

A kenés nem árt, ha nagyon kell akkor léteznek száraz teflonos anyagok is. Persze ha mondjuk WD 40-et használsz, akkor se szakad le a kezed ha havonta egyszer áttörlöd egy kis ronggyal azt az orsót. :N

• Kernel

nagyúr

válasz atesss #35066 üzenetére

Motoroknál nem szokás pufferelni, ki is nyírná a kondit hamar, méretezés is érdekes kérdés lenne. De nem is kell, maga a motor átlagolja a négyszögjelet.

Hasonlót régen én is csináltam, csak épp parányi teljesítményen, ehhez képest.

Hangerőszabályzó potmétert kötöttem össze egy magnómotorral, gumiszíjjal. A potméteren lévő tárcsa egy kazettás magnó lendkerekének műanyag része volt, a motort pedig impulzusokkal toltam meg, így nem volt szükség nagyobb mechanikus áttételre, netán csigahajtásra.

Új hozzászólás Aktív témák