Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Veriakilis

senior tag

válasz ngabor2 #150 üzenetére

Ha csak simán próbáltad a natúr csövet (a belsejét) forrasztani, akkor az valószínűleg azért nem ment, mert nem elég tiszta a réz cső belső fele.
    Talán a klímások által használtat lehetne forrasztani mindenféle tisztogatás nélkül.

Én úgy szoktam lezárni pl. a cső egyik végét, hogy tűreszelővel megreszelem kicsit a cső belsejét (kb. 1cm mélységben), és mögötte összenyomom a csövet satuban két ráerősített 10mm-es köracél segítségével.
    Ezután kiöntöm ónnal a kifele álló üreget,- először szépen körbefuttatom a rezet az ónnal, aztán kiöntöm.

Nemrégen szétvágtam egy működő heatpipe-ot (mindkét felére ráhúztam egy gáztömlőt,- hajlékony heatpipe) és láttam, hogy az összenyomott felületén (belső) is csillog az ón.
    Ezek után úgy zárom majd le a csövet, hogy összenyomom satuban két merőleges köracéllal, de nem veszem ki (mint eddig) a satuból, hanem ott forrasztom meg.
    Ez azért jó, mert kipróbáltam, egy pumpával hogy már akkor is tökéletesen zár a cső, amikor a satuban össze van szorítva a köracélokkal.
    Így talán nem diffundál át az ón az összeszorított részen.

Ennek az utóbb leírt dolognak az lenne a jelentősége jobban szigetelne - állítólag a lágyforrasztás (a sima ónos) hosszabb távon 'elengedi' a vákuumot.
    Gondolom az ónnal való kiöntés megtartja eredeti összenyomott állapotában a rézcsövet.

Veriakilis

• Veriakilis

senior tag

'Az ónozáshoz is egy kis technikai segítséget kérnék, mertvalószínűleg én rontok el valamit. van a hajlékony rézcső, amit egyszerűen semmilyen módon nem bírok forrasztóónnal bevonni. 60:40 ón:ólom arányúval próbálkoztam, ez is gyantás, talán ez nem való ehez (nyák forrasztására jó volt...). Nem szívesen mondanék le a hajlékony csőről, mert elég egyszerű alakítani. Viszont a forraszthatatlanság miatt maradtam az epoxigyantás ragasztásnál eddig.'

Eddig simán tudtam forrasztani a lágy réz csövet, sima nyákhoz valóval.
    Lehet, hogy meg kéne savazni a cső belsejét forrasztás előtt.
    Egy kis plusz gyanta sem árt.

Ha kívülről melegíted pákával (legalább >75W) a réz csövet, és a belsejének nekinyomod a gyantás belsejű forrasztóónt, akkor sem fogja be az ón a rezet?

Veriakilis

• Veriakilis

senior tag

Be kell fogni egy fúrógépbe egy rövidebb egyenes rézcső darabot, a fúrógépet pedig egy satu segítségével lerögzíteni (a fúrógép fogantyúját be kell fogni a satuba), és egy reszelőt neki kell nyomni a forgó rézcső darabnak.
    Alája pedig egy kis tálkában szépen gyűlik majd a rézpor.

IBM:
    Dolgozzanak a gépek, gondolkozzanak az emberek!

Szerintem így nem lesz olyan fárasztó a rézpor előállítása, mint a kézzel való reszelgetés. :)

Holnap ha lesz időm kipróbálom a fent leírtakat, plusz a rézcső belsejének ónozását is.
    Remélem sikerül, mert utána már könnyen megy bele a víz, és a vákuum.

Veriakilis

Új hozzászólás Aktív témák