- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Bluetooth hangszórók
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
-
veterán
válasz roseA580 #56007 üzenetére
Nem tudom, én most néztem előbb a kisebbik gépemen, átírtam a WD Blackről 300 gigányi adatot. Hűtés nélkül 32 fokról 43-ra melegedett, de annál tovább nem. Hűtéssel pedig 39-ig.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
veterán
válasz Gardaai #56005 üzenetére
Gondolom Windowst használsz és HD Sentinel van telepítve a gépeden. Itt van egy jó leírás a SMART-ról: [link] Érdemes arra is ránézni, hogy milyen értékek szerepelnek ott, bár, ha van valami nem tetsző és problémás dolog (pl. áthelyezett szektorok, javíthatatlan szektorok, stb.) arról szólni fog.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
veterán
válasz Gardaai #56003 üzenetére
7200-as HDD-k melegednek, ezzel nem nagyon tudsz mit kezdeni, pláne úgy, hogy nem kapnak hűtést. Gondolom a dokkolónak is műanyag háza van, az se sokat segít rajta. Hűteni kell valamivel.
Van egy Delock mobil rackem. Abban 3 olyan lemezem van, ami nem melegszek. 2 darab WD Purple (5400 rpm) és egy WD Ultrastar He10 10TB (héliumos). Az utóbbi valószínűleg a héliumos dizájn miatt hűvösebb.
A 7200-as régebbi Hitachi lemezeim, illetve a WD Black mind melegednek.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
veterán
válasz Gardaai #55998 üzenetére
USB-ről megtáplálsz egy ventilátort és odarakod mellé. Én a külső házzal is ezt csináltam. Igaz, ennek a háznak a hűtése is szuper, de a venti jóvoltából 39 fok fölé nem ment soha a lemez hőmérséklete.
-
veterán
Ez így ebben a formában nem feltétlenül probléma. 2 terás lila WD (WD22PURZ) ez is 5400-as. Szerintem vállalható sebességeket hoz, nem is lassul be drasztikusan és még kifejezetten halk a működése is. Annak ellenére, hogy videómegfigyelésre szánták, adattárolásra is nagyon jó kis széria.
Lentiekből okulva ugyanazt tenném, ha foglalkozni akarnék ismét a dologgal, mint amit pjen írt. CMR HDD meg egy külső ház oszt jóvan.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
veterán
Ok, azt hiszem egy dolgot tudok tenni, elengedem az egészet. Tegnap egy fórumos tippre hagyatkozva újrapartícionáltam a lemezt BTRFS fájlrendszerre, állítólag az SMR-es lemeznek ez jót tesz, bár itt sem mindegy, hogy a host vagy a base SMR... a műszaki oldal nekem magas, de igazából nem is biztos, hogy erre a tudásra nekem szükségem van. Elindítottam a fájlok másolását, ami kb. 300 GB, mint korábban írtam.
120 MB/s sebességgel ment az adatátvitel kb. egy percig, majd szépen lassan lecsökken 15-20 MB/s-re. Még 2 órát írt ki durván a fájlkezelő, mondom ok, nem érdekel, rádugva hagyom és inkább beteszek egy filmet. XY perc múlva ránéztem. Akkor már csak 1 órát írt. Sajnos ilyen szép grafikonokat nem tudtam szerezni a sebességről, de egy dolog nyilvánvaló számomra, hogy a tartós sebességcsökkenés után, egyszer visszaugrott a sebesség a normálisnak mondható tartományba, majd újra lecsökkent, gondolom ezt ciklikusan ismételve. A fájlok másolása befejeződött, minden rajta van a lemezen.
Ebből a tanulság, hogy, ha fontos a sebesség, akkor CMR-es lemezt vegyetek... Biztos vagyok benne, hogy milliószor el lett mondva már itt is a topikban, de azért a saját tapasztalataimat is leírtam. Egy jó 3,5" CMR-es merevlemez, plusz egy külső ház, szerintem ez a legjobb megoldás. A 2,5" külső merevlemezek java szerintem SMR-es lehet, ahogy nézem, úgyhogy ezekre vagy egyszer írsz és aztán csak olvasol róla, vagy vállalod a velük járó szívást. Ezt most már kénytelen leszek így használni, fél évente kibírom azt a 2-3 órányi mentést.
Summa summarum: CMR-es lemezt vegyetek!
Szerk.: A SMART pedig várhatóan hibátlan lett:
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz King Unique #55985 üzenetére
Köszi, elolvastam a bejegyzést!
Utánaolvastam kicsit én is, ezt a lemezt alapjáraton NTFS-re partícionálva dobta piacra a Toshiba (nem emlékeztem rá). A gyári honlap sem írja a Linux támogatást, bár önmagában nem gondoltam, hogy ez probléma lehet. Most átpartícionáltam ext4-re és speckó beállításokkal fel fogom csatolni. A SMART ellenőrzésből még 30% van hátra, utána megpróbálom pár speciális opcióval bemountolni erre a fórumbejegyzésre hivatkozva: [link]
Ha nem jutok dűlőre vele, akkor Windows 10 alól újrapartícionálom NTFS-re és leellenőrzöm megint. Ha Windows alatt nem fog belassulni, vagy csak minimálisan, akkor szerintem nem csak az SMR technológia lesz az alapprobléma, hanem valamiért az OS-t sem szereti.
• Ha USB 3.X helyett csak USB 2.0 porthoz van csatlakoztatva a külső HDD, akkor nem meglepő a 20-30 MB/s, meg ha az elején csak a RAM cache miatt volt gyorsabb.
USB 3.X-ben van.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Ok, rákerestem a topikban az SMR problémákra. Hagyom lefutni az öntesztet, eddig se hibás, se áthelyezett szektort nem talált, alig volt egész élete során 23-szor elindítva a lemez. Megpróbálom másik USB portokból később írni, talán ilyesmi gyíkja is lehet neki.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok,
Adott egy Toshiba Canvio Basics 1 TB külső HDD. Adatmentésre használtam kb. fél évente egyszer. Szerintem összesen 2-3 éves lehet a készülék, tehát nem sokszor volt írva. A mentendő adatt 300 GB körül van. NTFS-re volt partícionálva.
Ma szokásos biztonsági mentésbe kezdtem, majd észrevettem, hogy a HDD sebessége folyamatosan csökken, majd elérte a 20-30 MB/s-ot... nem tudtam befejezni az adat másolását, mert nem állt meg a sebesség csökkenéssel, ebben az ütemben örökké tartott volna.
Ez azért lehet, mert a lemez valószínűleg SMR-es? Esetleg műszaki probléma lesz? Most futtatok rajta egy bővített SMART öntesztet és meglátom mit mond, az is csigalassúsággal fut rajta.
Szerk.: nem tartom valószínűnek, hogy számít ez az info, de Fedora Linux rendszerről használom.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz abrtom87 #55724 üzenetére
Igen. Leformázod a lemezt, de nem a gyorsformázással. Arra viszont készülj fel, hogy 4 tera esetén nem 5 perc lesz, mire végez, hanem órák.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz roli2024 #55720 üzenetére
Megnézed a merevlemez SMART adatait HD Sentinelben. Ha talál hibás szektorokat, akkor gyanús, hogy fizikai sérülés érte, de nem 100%. Biztonság kedvéért lefuttathatsz egy részletes olvasás tesztet, majd, ha talál hibás szektorokat, akkor egy írástesztet is (EZ MINDEN ADATOT TÖRÖL A LEMEZRŐL, HÁTTÉRMENTÉSED LEGYEN!). Ha attól sem tűnnek el a hibás szektorok, akkor ott fizikai károsodás érte a lemezt.
Bővebben a tesztekről: [link]
Lakótársat megkéred, hogy ne csapkodja az ajtót a számítógép közelében, pláne akkor, mikor írsz valamit rá. Ha nem bír mit kezdeni a fölös energiával, akkor keressen barátnőt, járjon el edzeni, stb.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
veterán
válasz Carasc0 #55716 üzenetére
60 fokon nem fog semmilyen forraszanyag megolvadni, nekem valami fluxmaradványból eredő korróziónak tűnik, de persze lehet, hogy tévedek.
-
veterán
Én OMV alapú NAS-t használok itthon, céges környezetben nem tudom mennyire működne és nem utolsó sorban mennyire lenne biztonságos? A rendszer önmagában ingyenes.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
veterán
válasz r6man123 #54797 üzenetére
Gyerekek szeretnek a mágnessal játszani. Vagy: 9 DIY Projects for Your Old Hard Drive (makeuseof.com) <- első 2 pont felejtős, mivel közel halott HDD-ről van szó.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Celithrandi #54791 üzenetére
Ja igen, mert gondolom a környezetvédelem köntösébe bújtatva eladtak egy hamarabb tönkremenő merevlemezt. Gyakrabban áll le, nem fogyaszt annyit, cserébe hamarabb megy tönkre és hamarabb kell legyártani a világpiacnak egy új merevlemezt. Ez pont az ellenkezője a történetnek.
-
veterán
válasz Celithrandi #54788 üzenetére
Köszi!
-
veterán
Sziasztok,
Csak egy elméleti kérdést szeretnék feltenni. Mit jelent a fejparkolás és hogyan lehet kikapcsolni? Azt olvastam, hogy káros a HDD számára.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Delta Force (2024)
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest