Új hozzászólás Aktív témák
-
Sz.L.
aktív tag
Abban az értelemben, szerintem csak az AMD-s prociknál van szó APU-ról, az Intelnek kicsit más (volt) az APU.
Viszont értem mire célzol, hogy mind két gyártónál egy chip-ben van a CPU plusz az integrált grafikus egység.
Nálam már egy ideje nem jártak AMD-s laptopok.
Az csalás bizony!
szerk:
Az írásod 3. részével teljesen egyetértek. -
opr
nagyúr
Minden laptopban APU van, ha nincs dedikált VGA.
Legalábbis ha újabb, mint egy intel c2d, akkor biztos. Az utóbbi bő évtizedben már nem gyártanak olyan mobil procit, ami nem APU. (APU: gyak minden olyan CPU, amiben integrápva van a GPU is)Ez alól olyan ritka kivételek vannak persze, mint egyes elszállt Alienware meg hasonló laposok, amikben konkrétan asztali proci van, de az csalás.
Tegyük hozzá, hogy abszolút nem meglepő, hogy nem tűnt fel a dual channel igénye/hiánya,ha nem volt, mert ma már annyira erősek ezek a vasak, hogy általános netezős filmezős felhasználás esetén megoldják izomból single channelben is.
Ha viszont van olyan lapos a közeledben, amiben valami Ryzen van, és szeretnének néha játszani vele, ott erősen ajánlott a dual channel memória, akár duplázhatja is az fps-t, ami nagyon nem mindegy, amikor az áhított cél a 30. -
Sz.L.
aktív tag
Ez hasznos infó! Az utóbbi időben csak olyan laptopok voltak nálam, amik csupán általános felhasználásra valók és nem tartalmaznak APU-t. A legnagyobb terhelési igény a YT 1080p volt.
Ilyen felhasználás mellett annyira talán nem releváns a kétcsatornás üzemmód. Főleg, ha 1 slot-os a gép pl.: egy Dell Inspiron 15 3878-ban (ami épp itt van előttem). Ez a Dell mondjuk nem mai gyerek.
APU-s gépeknél figyelni fogok rá.
-
.mf
veterán
Az APU-k nagyon sávszél-éhesek. Pár éve vettem a laposom, amiben 4300U van Vega5-tel, ami a széria leggyengébbje (320 CU, 1400 MHz); a gyárilag 1 db 3200-as modul mellé még egyet bepattintottam, és még ennek a teljesítményén is nagyot dobott, 25-40%-ot Skyrimben (csak azt próbáltam ki, csak kíváncsiságból).
Ha egy sokéves, low-end APU is ennyire ki van éhezve sávszélre, képzelheted, hogy egy mostani, hi-end, kimaxolt-IGP-s APU mennyire ki van... -
Lamonso
kezdő
Egyre jobban tetszenek ezek a kütyük. De sajnos még nem tudom mikor lesz rá keret...
-
opr
nagyúr
Dual channel nelkul semmi ertelme, minden konkurense porig alazna a gepet. Es amikor van olyan ellenfel, ami arban kozel a fele ennek a termeknek, akkor attol egyszeruen nem kaphatsz ki.
Nem tudom, hogy lehet hivatalos magyar arat nezni a steam decknek (van-e egyaltalan), ugyhogy angol arak lesznek, az aranyok ugyanazok:
- Legolcsobb steam deck: £350
- ROG Ally akciosan: £599 (£100 off van eppen, nem tudom ez mennyire altalanos akcio)Ok, a £350-es Steam Deck nyilvan minden parametereben gyengebb, viszont fps-ben meglepoen kozel van az Ally-hoz. Ha meg meg is verne (single channel memoria eseten ez adott), akkor gyakorlatilag nem lenne ertelme az Ally-nak. Es ez a szegmens ugy nez ki, hogy ha valaki nem lenne dual channel, azt mindenki mas elverne, mert gyakorlatilag mindegyikben ugyan az a 2-3 fajta APU van. Aminek a GPU reszenek nagyon kell a memsavszel. Amihez meg muszajkell az, hogy dual channel legyen.
-
Sz.L.
aktív tag
Ránéztem. Az arányok valóban csalósak. A dual channel tényleg bukó lenne.
A gépezet 4db "K3LKBKB0BM-MGCP" memória chippet tartalmaz, melynek mérete kb 15*12,4 mm. 4 db ebből 60 mm hosszú egymás mellett, ~3 mm hézagokkal együtt (3 db középen, 2 db a két szélén) így kb 75 mm hosszú és ~20 mm magas (+felette hézag táv) lenne a hely a modulok nélkül. Az SO-DIMM DDR5 slot 74 mm max hosszú. Modul magasság 30 mm. Ez alapján elférne egy kis módosítással.
Szerintem...
-
.mf
veterán
Így van, ebben a kis méretben elfogadható a forrasztott RAM, mert máshogy be se férne a sávszél-éhes APU-hoz kötelező dual-channel (nem úgy, mint számos laptopnál, hogy hely lenne, mégis forrasztanak); azonban ha már forrasztott, legalább adnák meg a választás lehetőségét, csinálnának egy 32 GB-os verziót is...
-
-
Sz.L.
aktív tag
Bosszantónak tartom az Asus egyes fix memóriás termékeit. Ez hasonló, mint az Asus VivoBook E510, ahol forrasztva van a fix 4gb memória. Foglalatot nem is tartalmaz ez a noti. Vicc kategória.
-
Mrdevil
addikt
Ez már kvázi azért egy elég nagy mókolás a kis géppel. Vélemény szerint tán meg se éri, inkább sokszor azt veszem észre, hogy a videó ram kevés a játékoknak, hiába állíthato 8gb-ig, az is csak elvesz máshonnan.
-
.mf
veterán
Jó lenne, ha ezt a gyártók saját maguk is meglépnék. Csak az tart vissza egy Legion Go vásárlásától, hogy csak 16 GB-os - elsősorban nem játékra használnám, hanem egy ultra-hordozható, igény esetén dokkolható mini fotó-videó szerkesztő platformnak utazás közben, oda jól jönne az extra RAM.
-
C64
őstag
Az LPDDR5X kevesebbet fogyaszt, így valszeg valamivel jobb lett az akkuidő, bár ez szvsz elenyésző mértékű.
-
opr
nagyúr
Kivancsi lennek par benchmarkra, hogy ennek mennyi ertelme van:
- Hoz-e extra teljesitmenyt, illetve
- Rovidul-e az akkuido
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S21(128/8) dobozával tokkal
- HP Victus 15-fa Gamer Tervező Vágó Laptop 15,6" -35% i5-12500H 16/512 RTX 3050 4GB 144Hz
- ELITRO Részletfizetés , bankmentes , kamatmentes. Érkezés alatt . Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Új Asus TUF GAMING A15 Gamer Vágó Laptop 15,6" -30% Ryzen 5 7535HS 16/512 RTX 2050 4GB 144Hz
- iPad A16 Wifi 128Gb Silver A3354 bontatlan
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest