Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
I. Richard
senior tag
Annyi a kérdésem, hogy akár egy új topicot is nyithattam volna..
Ha a köv a helyzet: Kinéztem magamnak használtan egy Philips 4*40W-os erösitőt. Azt mondták, hogy erre nem a legszerencsésebb mélyet kötni, még jó hangváltóval sem. Miért? (hülye kérdés?)
Egyáltalán hogy lehet szubládát rákötni egy sima erősitőre?
A ragasztott-pozdorja(faforgács)lap kérdés még mindig él!
Esetleg ha valaki írna egy oldalt, ahol a laikusok/kezdők is segítséget kapnak az induláshoz.
Kösz elöre is! -
I. Richard
senior tag
válasz
I. Richard #148 üzenetére
UP
-
I. Richard
senior tag
Sziasztok!
Újab kérdés merült fel! Nincs otthon, csak 13mm, ill.18mm vastag faforgácslap.
Arra gondoltam,hogy összeragasztok 2db 13mm-est=26mm vastag lap.
Ez rossz ötlet? (alapból 22mm-est írnak)
Más. A SAL hangfalépitős leírásban szerepel egy 25cm-es, 3x literes AKTÍV mélyláda. Megépíthető passzívként is, azaz erősitő nélkül!?
Röviden ennyi. -
Happyan
csendes tag
Hát kb úgy 40-45kban jó lenne ha kijönne, de erősítőt nem feltétlen én akarok csinálni, azt meg oldahatom másképp is. Ja és csak sztereóban kell a hangcucc.
-
Happyan
csendes tag
Sziasztok!
Nekem lenne pár kérdésem, és ha tudtok válaszoljatok, és adjatok tippeket.
A fő gondom az, hogy hanfalat szeretnék csinálni a pcmhez valami olyat ami azért szépen szól, és nem túl drága a házi előállítása. Minden érdekelne a mélynyomók választásától, az erősítő készítésig. Hol, és mire kell a leginkább ügyelni, a kiválasztásnál, és a készítésnél!! -
dark bit
tag
válasz
yahagyma #125 üzenetére
Hali!
szeretnék picit hozzászólni.
Yahagyma, nehogy eszedbe jusson mahagóniból hangfalat építeni! egyrészt szerintem a fa anyagának keménységével csak az ára vetekedhet, az MDF lapot használja szinte mindenki hangdoboz gyártásra, a márkásabb széiában gyártottak pozdorja, a különbség, a pozdorja olcsóbb de az MDF lap rettentően jól munkálható.
Felmerül kérdés, hogy mire akarod használni, mert ha csak házimozi akkor nem kell lemennie 20HZ ig hanem csak 100 ig, az egy ilyen robbanás mélysége, simán kiadja. Ha viszont le akarsz menni ilyen mélyre akkor nagy vagy sok membrán kell, ugyanis a membrán felület függ össze a kiadható legmélyebb frekivel, úgyhogy az ilyen állításokat, hogy a 25 Cm-es hangszórójával valaki 20Hz-et produkált a fizika cáfolja meg, de még az én 30 cm-esemmel is kb 35-öt érek el maximum. A hangszóró bélelésétől meg nem kell tartani, ez nem olyan dolog, hogy ha teletömöm akkor elfogy a hely a hang számára mert ez ordas tévedés, és az is, hogy akkor rosszabbul szól. Akkusztikailag ilyenkor a hangnak tovább tart míg visszaverődik ezáltal olyan mintha egy nagyobb doboba raktad volna a hangszórót vagyis ha a progi kiszámolt egy bazi nagy ládát te annál építhetsz kisebbet, de akkor béleld ki.
Tartsd szem előtt, hogy mihez van kedved, én imádok hangfalat építeni, ez kihívás, van akinek nyűg, az vegyen hangfalat, de ha megépítettél valamit és szépen szól, azt nem pótolohatja egy bolti kütyü.
Még egy utolsót, és elnézést a terjedelemért: Ha valaki tényleg hangszórót netán erősítőt akar építeni az ne ezen a próhardwares fórumokon érdeklődjön hanem LX-es műszakis fórumokon, mert itt kevés a konkrétum és sok a valótlan.
Ghost
[Szerkesztve] -
VargaI
senior tag
hi
én építettem egy 35x40x30-ös mélyládát amit a somogyi hanfalépítési ajánlatból vettem ki, AHX 2530-cal(ráírva 180/250W,katalógusban,100/120W, én csináltam egy 12 W-os erősítőt hozzá házilag, szerintem 80%-ban biztos kihajtja,mert én nem nagyon hallotam torzulásta hangban, padig már a beton ''talaj'' rezeg a talpam alatt)
írtátok néhányan, hogy nektek hány HZ-re megy le a mélyláda, mivel tudom kimérni?
meg lenne olyan kérdésem, hogy a szoba átelleni sarka piszkosul felerősíti a mélyhangzást, ami tetszik, de sajnos a szoba közepén nem túl sok a hatása, jó persze hallom,de a sarokhoz képest nem sok, van vmi ötletek hogy mitől lehet? talána szoba akkusztikája? -
I. Richard
senior tag
UP --> #135 még él.
-
I. Richard
senior tag
UP --> #135 még él.
-
Wolfskin
őstag
Upsz, azt hiszem nagyon az elején lévő hozzászólásokra reagáltam, sorry...
-
Wolfskin
őstag
Hali!
Szerintem a jó hangfal megépítése művészet. Az igaz, hogy a számítógép a Thiel- Small paraméterek alapján megtervezi a dobozméretet, csillapítást, kereszváltót, de a java csak utána jön: a hangolás. Az olyan, mint PC-vel autót tervezni. Pár perc (óra stb.) alatt kész, mégis évekig tart a fejlesztés a töréstesztek, szélcsatorna, sivatagi próba, dizájntszt stb. stb. miatt. Nem véletlenül szóltak másként Stradivari hegedűi sem. Pedig hegedű, hegedű.
Ez nem azt jelenti, hogy nem fog szólni, csináltam én is már papírkartonból, összetekert polifoamból meg autóhangszóróból hangfalat, az is szólt...
Tehát: próbáld ki, hallgasd meg, mielőtt belevágsz. A kitben kapható hangfalakat is meg lehet hallgati (Auditorium, stb., biztos, hogy SAL is van valahol összerakva.). Minél többet hallgatsz meg odafigyelve (lehetőleg egymással összehasonlítva), annál több különbséget fogsz észrevenni. Pontosan úgy, mint boroknál. Gyakorlás által feljődik az ember ízl(lel)ése. Meg olvass szakirodalmat, tudni fogod, mire kell odafigyelni.
Más. Szerintem a PC hangkártyáján is vonalszintű a line out kimenet, tehát bármilyen (elő)erősítőt meg tud hajtani, sőt akár végfokot is, mivel a jelszintet a kimeneten tudod szabályozni. A lemezjátszók után még egy külön phono erősítőt kell kötni, mivel azoknak valóban alacsonyabb a jelszintje.
Csöves erősítőt kötni a PC után tényleg kicsit olyan, mint Trabira 250/35 ZR 19-es papucsokat húzni. -
I. Richard
senior tag
Kösz az eddigieket, de várom a további ötleteket/ javaslatokat!
A barkácsolás nem téma, van otthon mindenféle pozdorja-farost-mittudoménmilyen lap, azaz a faanyag adott. Öcsém asztalosnak készül, szomszéd asztalos, én sem riadok vissza a famunkáktól.
Nézegettem a somogyis terveket, szerintetek használhatóak????
Még egy kérdés: Nem érdemes a magasakat is cserélni, bár azok jónak tünnek? -
lakosk
tag
Ha erre sem akarsz vagyonokat költeni, akkor ismét vissza a SAL-hoz. Na szerintem tuti válsztás egy ládába 2 db lefelé fordított SAL AHX 2030-as. Ezek 20 cm-es szintén kevlár szövetből. Ezzel lehet mozgatni a levegőt. Mellesleg van egy dodlog, ami nagyon tetszik ezekben a hangszórókban. Mégfedig a membrán mozgása. Látványnak borzasztó az a kiugrás amit a kicsikék művelnek, de ezek így üzemelnek ideálisan
Vagy még lenne egy egytányéros amit ajánlanék SLA SA 3050. Ez nagyjából teljesítményileg megeggyezik a két kissebb együttesével. Na ezek lennének amiket ajánlok.
-
Protoss
senior tag
válasz
I. Richard #132 üzenetére
Hali!
A SAL szerintem is költség hatékony és jó választás. Bár az orionnak vannak nagyon jó szériái, (pl.: sapphire II) és a csere után változik a hangkép, reméljük előnyére. Esetleg pár használt cikkes boltban kereshetnél orion hs100 hangfalakat hátha azokban van jó közép.
Üdv
u.i.: Az aláírásod szerint látom realista vagy!
[Szerkesztve] -
I. Richard
senior tag
Őszintén szólva én is ezt néztem, 4000/darab a Somogyinál. Akkor a mélyközép megvan.
Folytatás: Ki akarom egészíteni a rendszert egy mélyládával! Mert ugye a 16cm-es hangszóró nem a legjobb a mélyekre, főleg nem zárt dobozban. Jól mondom? Na abból milyet???
Továbbá, hogy a rendszer jól szóljon, kellene midehhez egy új erősítő, kb. 25-30e Ft-os kategóriában. (nem fontos a zsír új, lehet használt is)
Csak jelzem: nincs nagyon nagy elvárásom, mivel egy sacc/kb 14nm-es szobába kellene az egész! -
lakosk
tag
Ha az ár fontos, akkor SAL SBX 1620-as mély/-középsugárzót nézd meg. Ez egy 16 cm-es kevlár szövetből készült kis hangszóró. Nekem ennek a nagyobb testvére van 20cm-es kb egy éve vettem. Akkor volt a nagyobbnak darabja 4990 ft. Feltételezem a 16-os még minig olcsóbb. nekem tökéletes. Lehet, hogy nem a legjobb márka és minőség, de aki nem vjtfülű, annak ez tökéletes megfelel. A stapát is bírja. Koleszban volt néhány(néhány 10) ferde este, amikor hajtottuk. Sokokszor részegen torzításig toltuk neki órákon át, és semmi gondja. Komolyan jó vétel. Ja még annyit, hogy a zenei teljesítménye a 16 cm-nek kb 80 WATT.
-
I. Richard
senior tag
UP
-
I. Richard
senior tag
Hali!
Nem épités, inkább felújitás miatt kérnék segitséget!
Szóval van otthon egy pár ORION HS100-as hangfalam. Jó régiek.... Namost szerintem a mélyközepek igencsak kezdenek meghalni, az egyikben be van ''horpadva''. Érdemes-e új hangszórókat(16cm-es) venni bele? Ha igen, milyen márka/tipus a megfelelö? Viszonylag olcsón meg akarom úszni a dolgot! A ''vegyé100ezerémerazsokkaljobb'' dolgot please hanyagoljátok!
Elöre is kösz! -
DDL
őstag
válasz
yahagyma #130 üzenetére
Jól teszed. Ennyi maniból nem lehet normális szubot csinálni (sem). Csak az a kérdés, hogy egyáltalán kell-e egy ilyen ''olcsóság''. És ha kell akkor mi az oka.
Nem tudok ajánlani, mert nem ismerem ezt az árkategóriát (sem). Amit eddig láttam (hallottam) az nekem nem tettszett. Meg szerintem fölösleges is, hacsak nem állandóan filmet nézel (szerintem oda is, de mindegy).
Üdv: DDL -
yahagyma
tag
jujjuj
gondoltam hogy somogyis erősítő nem az igazi, nemtom..... eléggé valószínű.
Na most ott járok hogy veszek készen részletre (ha tudok)
Te gyári mélyládákból miket ajánlsz?
én kinéztem magamnak 1et:
http://www.yamaha.co.jp/english/product/av/products/ht/sw315.html
és itt a technikai leírása:
http://www.yamaha.co.jp/english/product/av/pdfs/moreinfo/ystsw315215npb.pdf
Mi a véleményed erről?
Meg arról hogy inkább veszek egyet készen?
Azaz igazság hogy nincs egyszerre annyi lóvém azért gondoltam hogy részletre veszek 1et..... -
DDL
őstag
válasz
yahagyma #125 üzenetére
Szóval. A somogyis szub erősítő sovánka. Szerintem mindenre jó csak éppen arra nem. Vmi komolyabb erősítő kell neki, pláne, ha a 25-30Hz-et komolyan gondoltad.
A doboz anyaga, ha esélyt akarsz magadnak arra, hogy beleférj a 60-70-be akkor 30-40mm-es MDF (esetleg pozdorja). Egy szubnál a merevítő lécek annyit érnek mint halottnak a beöntés. Merevítő lapokat kell használni rácsos szerkezetben 1-3 db mindkét irányban, úgy , hogy az egyik a hangszórót is támassza. Csillapító anyag kell bele, ha nem egy elomló bummogó basszust akarsz. Ha bírja grafttal az erősítő és a hangszóró akkor a legjobb feltölteni lazán az egész dobozt.
Nem tudom milyen hangszórót használnál. De egy jó szubnak való bezony drága, és nem 20cm-es hanem minimum 25-30, de inkább 40-50cm. De elég jó kompromisszum a MONACOR SPH250TC hangszórója. Ezzel egy 100-120l-es reflex dobozban le lehet menni 30Hz környékére.
Mindenesetre szerintem kevés lesz rá a 70 ropi. Legalábbis az igényeidet figyelembevéve.
Ha kell aakor esetleg tudok erősítő rajzokat. Meg egyb segítséget is, de konkrétizálni kellene a dolgokat.
Üdv: DDL
[Szerkesztve] -
Mec
aktív tag
Szerintem az Elektronika cimu evkonyvekben kellene szetnezned. Abban vannak doboz rajzok es hozza valo hangszorok is. Vmi muszaki konyvtarban biztos megtalalod.
-
yahagyma
tag
hello!
Időközben rájöttm hogy aktív mélyládánál nem számít hogy hány ohmos
(a Házi-mozi internetes portál egyik kollégája mondta). -
yahagyma
tag
találtam egy igényeimnek megfelelő aktiv mélyládát készen és véleményt szeretnék kérni:
http://www.yamaha.co.jp/english/product/av/pdfs/moreinfo/ystsw315215npb.pdf
a leírásában az van hogy 5ohmos de valami kutyulda van ott mert maskor meg 32-őt ír
ha megtennéd nekem hogy elolvasnád nagyon meköszönném és állapítsd már meg hogy akko hány ohm-os mert az erősítőmre az van írva hogy:
''8 ohm-os vagy nagyobb hangsugárzóz használjon''
32ohmig ok
de a mélyláda nem független az ohmoktól?
azt úgyis a beépített erősítő vezérli nem?
itt lehet kapni már kértem is tájékoztatást:
http://www.digitalko.hu/index2.htmmindenkinek a figyelmébe ajanlom ezt az oldalt még a késöbbiekben jó is lehet
azt nemirjak hogy netto vagy brutto de szerintem brutto!
majd kiderül mert megkérdeztem őket
[Szerkesztve] -
yahagyma
tag
ááá szevasz ddl!!!!
na az volt a kerdes hogy szeretnek aktiv mélyládát építeni!!!
kinéztem somogyis sub erőlködőt
megy egy 300wattos yamaha hangszórót
fából szeretném csinálni(mahagoni)azt mondta egy asztalos hogy ez a legkeményebb fa és ebbol csináljam, TÉVEDETT? te milyen anyagbol csinalnad ami megfizethető?) jó masszían ragasztva szilikonozva csavarozva
hangsugárzó oldalra sugároz(szerintem ha lefele akkor hosszabbtávon szétesik a hangszoro?)
aljara homokot
1 reflexcsovel
kialakitastol függően 1-2-3 merevitőléccel
szeretnék ugy 25-30Hz-ig lemenni
csillapitoanyag nélkül mert szerintem az felesleges......
doboz aljara femlábakat gondoltam.....(ami minnél kisebb felületen érintkezik a talajjal)
csak nemtom mekkora dobozt épitsek és milyen anyagbol?
esetleg ha valamit rosszul gondolok akkor tanacsot szeretnék kérni te hogyan csinálnál egy aktiv szubládát
én 250-300wattosra gondoltam
esetleg valami más hangszórót?pl JBL?vagy magnat?nemtom.....
Nagyon várom a segítségedet!!!!!!
rengeteget olvasgattam utána és én idáig ezt szültem ki
kb 60-70ezrem van ra mindenestul
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
yahagyma
tag
hu nagy volt a kihagyas
meg nem epitettem meg a mélyládám
segitsen valamki hozzaerto pls belátható időm belül.
THX -
yahagyma
tag
ne én már nem ugyhogy én happy vagyok
-
yahagyma
tag
nem kell elkapkodniiiiiiiiiiiiiiiiii!
azert remélem bőbeszédű leszel. -
yahagyma
tag
nekem eddig 56k volt
most kötik nalam is adslt
remélem minel hamarább....
ja meg a valasz is hamarább jön -
yahagyma
tag
-
yahagyma
tag
senki semmi?
-
yahagyma
tag
miert felejtsem el a subot?
miert rossz hogy elol vannak a hangfalaim az sbx 2530asok?
nem ertem
tenyleg döngenek....(miert?)
azert szeretnek subot hogy melyebb tartomanyokban is szoljon a hangfalrendszerem
5.1-et szeretnek
most 5.0 van
mi a rossz benne ha épitek 1 mélyládát? -
DDL
őstag
válasz
yahagyma #111 üzenetére
Szerinem felejtsd el a szubot. Ha az SBX2530-assal készült frontokat nem húzod, ki a falról akkor kegyetlenül döngeni fog szub nélkül is. Feltéve, ha megkapják a teljes frekitartományt. Ha keveselled ebben az esetben is a bast akkor mélyebben kell a zsebedbe nyúlni (sokkal). Egyáltalán miért is szeretnél szubot? (ha írtad már bocsi)
yahagyma
tag
jajjaj
na középen ulok a surroundokhoz képest
frontok elol center közepen -
yahagyma
tag
http://www.sal.hu:8180/html/hangfalepito_sal_hu.pdf
itt van somogyiek doboztervrajzos fuzije amibol ''ideztem'' -
yahagyma
tag
szoba az 5m*3m én a jobb oldalán ulok
| |
| |
| itt ülök |
| |
|______________s_________s|
f=front
c=center
s= surround
mélyet csak most fogok csinalni
most ugy döntöttem hogy megveszem a mélyerositot és épitek köre 1 dupla falu ládat középen homokkal
megnezem milyen lesz a mostani hangfallal(somogyis gagyi)
és később veszek bele majd masik hangszorot mert arra most nincs pénzem
na frontok a somogyis terv alapján a 26.oldalon a füzetbe(sbx2530 dtf10)
csak a közép ilyen hosszukas alaku neve: sk 150-05
nincs levalasztva a többitol mert ez zart hangszoro és ugy tudom azt nem kell(?)
méretben ugyanaz mint a tervben külsö meret(900*300*370)mmben
merevites ugyanugy mint a rajzon
center a 17.oldalon lévo terv alapjan csak mas meretekkel
mert 2db sbk1620/ms sel van csinalva dtf 12vel
külso meret szélesség 500mm mélység 270mm magassag 250mm
van benne kicsit a dtftol jobbrafent egy reflexcso kah 202 asszem
a dtf le van valasztva ugy hogy a hatuljan 2 cm légrés van
surround 14. oldal sbx1620 és dtf 10
külső méretei szelesseg 250mm magassag 500mm mélység 270mm
minden hangfalamba monacor hangvalto es a ami a kabatokba van szivacsos anyag
remélem jol irtam mindent
azert igy ulok mert van tolem balra egy ajto és igy jobb a helykihasznalas
mert akkor nagyon messze kene ulnom a faltol hogy aranyosan uljek
ennyi ha valaki valamit nem ert akkor jelezze -
yahagyma
tag
nem fogok mostmar foliaba tenni semmit
ddl-t mar ismerem egy ideje(olvasom hozzaszolasait)
és nemnagyon mond hulyesegeket szerintem
na jo volt 1-2 de mar nem emlexem(akkor lefikaztak de elfogadta mert a kerdes nem volt jol megfogalmazva, es ilymodon a valasz sem)
csak nemvoltam megelegedve a mélyhangokkal es szeretnek jol megcsinalni 1 aktiv melynyomot
somogyis erosito nekem megfelel
csak az a kerdesem hogy hogyan beleljek ki 1 reflexnyilassal rendelkezo hangfalat?
es az milyen hangszorot valasszak a somogyis erositohoz?
mekkora legyen a terfogata a doboznak(literben)
és mivel béleljem ki az aktiv mélynyomot es a már meglévő dobozaimat hogy a lehető legjobban szoljanak. -
yahagyma
tag
igen kész van mar a ladam somogyis tervek alapjan (reszben modositott)
ki is van belelve csak olvastam hogy pl homok meg kőzetgyapot növeli a mélyhangokat
ezert szertnem jobban kibelelni
ötlet? -
yahagyma
tag
ok!
akkor ezek szerint teszek meg bele egy reteg szivacsot!
olyat amilyen a telikabatokban is van mert olyan van most is benne!
nem ugy rezonal a doboz mint az allat!
jol van merevitve!az biztos!
tehat rakok az aljara egy kicsi homokot meg meg 1 reteg szivacsot és jo lesz!
csak nagy hangeron van benne rezonancia.
levonva a következteteseket:
tehat az nem hasznal ha kőzetgyapotot rakok bele foliaba mert nem segit semmit.
meg egy reteg szivacs bele azt jo lesz!
remélem jol ertelmeztem a hozzaszolasokat. -
DDL
őstag
válasz
yahagyma #103 üzenetére
Vatelint a télikabátok bélelésére (is) használják. Röltex féle boltokban van. A doboz szerkezeti rezonanciáira nem sokat használ. Azt sajnos csak fizikai merevítéssel lehet megoldani. Pl. keresztmerevítéssel, vahy gyürüs merecítéssel. Esetleg utólagos külső csillapítással (pl. homok).
yahagyma
tag
mi az a vatelin?
az a szivacs amivel altalaban belelik a hangfalakat?
mert a most akkor olyannal van belelve
2 cm vastagan de ha hangosan hallgatom akkor rezeg a hangfal oldala
az normalis vagy nem normalis?
ti mivel belelitek
és a somogyinal vettem bele szivacsot
jo hulye voltam hogy ott vettem mert mashol olcsobb -
yahagyma
tag
igen faterom tudta mert most epitkezett
most az lesz hogy foliaba fogom rakni a kozetgyapotot mert reflex dobozaim vannak és egesz nap itt viszketnek mint allat ugyhogy nem szeretnem ha a reflexcsövön kijovo szemcsek beteritenenek
csak meg azt nemtom hogyan fogom felerositeni az oldalfalakra
van valakinek valamilyen ötlete?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EA Sports WRC '23
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Futás, futópályák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lexus, Toyota topik
- Huawei Watch GT 2 - épp ideje!
- További aktív témák...
- Új Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 2024 - SpaceBlack (3év garancia)
- Macbook Air M2 15,3 512GB SSD Ezüst
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Apple Gyorstöltők / 20W ADAPTER / Type-C / Lightning kábelek
- NZXT Riser Cable PCIe 4.0 x16 20cm fekete (Kishibás) INGYEN FOXPOST
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÚJ LENOVO ThinkPad P16s Gen 2 - 16" WUXGA IPS Érintő - Ryzen 7 PRO 7840U - 32GB - 1TB -3 év garancia
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest