- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Megnyitotta kapuit a hardvercsárda
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Amazon Kindle
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen processzort vegyek?
- Gaming notebook topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20897 üzenetére
Nem teljesen ugyanaz a venti,viszont a motor azonos-így nem csináltál nagy baklövést.Mindegy melyiket teszed a Master szálra.
(#20898) -FreaK-
A pcx kínálatából amit merek ajánlani az az általad nézett DS,az Apache [link] és ez a Cougar [link].
Az Iponnál viszont van BQ,mondjuk "szép" áron:[link][ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
-FreaK-
veterán
Neem, bármilyen csatis jó, ha jól tudom az alaplapom (ASUS Z170 Pro Gaming) tudja vezérelni bárhogyan.
Akarok venni még egy Glorious XXL egérpadot is és a kettőt egyben szeretném letudni. Az egérpad kapható még az iPon-nál is, de kicsit drágább, meg ahogy látom igazából minden elég drága ott.
Nem nagyon van a PCX-nél ami ajánlott, mi?
[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
Megnéztem mindent amit csak lehet.. De nincs semmi.. Enabled, disabled, és kész vége.
Ha bekapcsolom, akkor szépen lassan, magától szabályozgat, de nincs összefüggés, hogy mitől. Szórakoztam vele este bő két órát, de sehogy sem sikerült. Kollégámtól kérdeztem, neki UD3 van, Neki sem működik.
Mondjuk azért, csak, hogy szép kerek legyen a történet, nem sikerült 4 darab Viper R-t szereznem, csak 3-at.. Így annyi lesz, hogy 2 darab "sima" 140-es viper fog menni előre, és a viper R-ek a Silver Arrow-ra, és ezeket rátolom a CPU szálra PWM-mel. Ahogy elnéztem, az RPM azonos a Viper-nél és a VIper R-nél, így elvileg ez nem gond. Tudom, hogy nem azonosak, de elvileg fordulatszám alapján azonosak. Gondolom a technológia is azonos.
A kérdésem ezzel kapcsolatban annyi, hogy az számít, hogy melyiket kötöm az 5-ös PWM elosztó Master szálára?
Véleményem szubjektív...
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20894 üzenetére
A hűtéssel biztos nem lesz gond,mondjuk nem kicsit overkill..
Sajna a Giga-nak van a legpocsékabb ventivezérlő szoftvere,de ez szégyen hogy a sys_fan1-t nem tudod állítani...Biosban próbáltad?
(#20895) -FreaK-Csak 3 pin jöhet szóba?Árkeret?(Gondolom oka van,hogy innen-pedig sokkal olcsóbban lenne jobb máshol...)Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
-FreaK-
veterán
Sziasztok!
A PCX kínálatából tudnátok ajánlani valami 140mm-es, halk, házhűtő ventit ami még nem is túl drága? Mást is szeretnék venni tőlük, ezért náluk nézem.Pure Wings 2 sajnos nincs, azt néztem, meg megpróbáltam megkeresni az összefoglalóban lévőket, de nem sok sikerrel.
Areocool DS-t találok egyedül, de az ára 5k körül van.[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #20893 üzenetére
Najó,
Mivel mint említettem, nem vagyok kényes a hangra, az lesz, hogy 4 darab Viper R, 2 be előre, 2 a hűtőre, és mind a 4 rá a CPU szálra PWM-mel az 5-ös PWM elosztó kábellel.
Azóta is próbálkozom sysfan_1-gyel, de nem megy.. Meguntam.
Sorry a sok hsz-ért.
Véleményem szubjektív...
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #20892 üzenetére
Most olvasom, hogy sikerült szépen fogalmaznom, sorry.
Szóval, először is, megnéztem a csatlakozókat:
Próbálkoztam a sysfan_1-gyel minden módon, de egyszerűen nem tudok rajta szabályozni semmit. Próbáltam több módon, de annyit vettem észre, hogy ha a Smart System Fan control engedélyezve van, akkor magától gyorsítja a ventit, elég lassan.. Próbáltam 3 pines, és 4 pines (pwm) ventivel, de semmi változás.
A 4 pines venti az egy 120p volt, az úgy 650-700 rpm között ingázott, a 3 pines a HAF gyári 23-asa, az pedig 250-300 rpm körül van, és sehová tovább.
Easy Tune 6 (régebbi verzió) csak a CPU-ra kötött ventiket szabályozza, a sys_fan1-hez hozzá sem nyúl.. Én csinálok valamit rosszul?
Az újabb easy tune pedig valamiért nem indul el, nem tudok rájönni, hogy miért..
Vagy, felesleges is erőlködnöm, magától fogja szabályozni, és kész?
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
hackeeeee
Jómunkásember
Elvileg bekapcsoltam a sysfan smart control-t, és bekötöttem az egyik 120p-t tesztre a sysfan_1-re ami 4 pines, de nem történik semmi.. 600-620 rpm-en forog, de terhelésre nem történik semmi.
Mit kellene tennem, hogy ez megváltozzon? Más beállítás nincs, csak annyi, hogy engedélyezem, vagy sem.
Ennek mi alapján kellene szabályoznia? Én terhelésre gondoltam, de ezek alapján ez nem megy.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Joker88 #20890 üzenetére
Csak a cpu_fan aljzatod valódi pwm-s,a többi feszültségalapon szabályoz.Mivel gondolom ez az aljzatod(cpu hűtő) foglalt,így 3 pin-s ventikre van szükséged.Előre+hátra mindenképp kell 1-1 és ha a vga-d melegedős akkor alulra is tehetsz egyet.Természetesen mindenhova 120-st,árban a legolcsóbb amit ajánlanék az a Be Quiet Pure Wings 2-kb. 2600FT/db.
Mivel van még 3 szabad aljzatod(cha_fan1-2-3) teheted őket egyesével és tudod szabályozni hőfok fügvényében a Fan Xpert-el.[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Joker88
őstag
Egy ilyen házam van , benne egy Geforce GTX460 , és egy efféle alaplap.
A házba előre egy db 12 cm-es venti fér, lentre és oldalra szintén 12cm játszik, hátul pedig egy 8-9 vagy 12 cm-es. Felülre az alaplap memóriapöcökjei miatt nem lehet ventillátort betenni.
A kérdésem az lenne,hogy az alaplapon mindegyik venticsatlakozó 4 tűs ( tehát talán pwm-es ? ) milyen ventillátort,ventillátorokat ajánlatok elérhető áron ?In loving memory of Garrett Lockhart
-
Tanisz
senior tag
Köszönöm
Sajnos a gyártó honlapja betegeskedik, de ilyen kártyám van.
GIGABYTE GV-R928XOC-3GD R9 280X 3GB GDDR5 PCIE
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Tanisz #20887 üzenetére
Tehát akkor:
Egy pwm-s elosztóra csak azonos típusú és méretű(a 2 méretű BQ-nak teljesen más az rpm-je,1000-1500) ventiket tegyél.És természetesen nem lehet mellékötni a pumpát.
a pumpát ha nem szabályzod,akkor simán hajthatod molex-ről is.
Elméletben működhet a vga-ról való ventivezérlés,de ahhoz tudni kéne a gyári venti paramétereit.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Tanisz
senior tag
Az egyforma venti alatt azonos méretet és típust értesz ugye?
Szóval a PWM-es 2 db 12-es és 2 db 14-es BQ-k különböznek, ha jól értem.
Igen, igen, ez a tervem, amit felvázoltál az Y elosztókkal.
Amúgy most is úgy van, hogy a kompaktokon vannak a PWM-es BQ-k.Most nagyon láma kérdésem lesz, de a egy kompakt pumpát és a hozzá tartozó 2 BQ PWM-es ventit köthetem egy 3-as Y elosztóra és azt az alaplapi egyik CPU_xxx-re, vagy kevés lenne a szufla amit a csati let tud adni a 3 eszköznek (pumpa + 2 venti)?
Na meg pont lentebb írtam, hogy a VGA-nál szerintem megoldható lenne, hogy kivonjam a 2 db PWMes BQ-t a képből, ha a VGA kis venti csatlakozójára dugnám őket egy átalakítóval és egy Y-al.
Így akkor felszabadulna egy alaplapi CPU_xxx is[ Szerkesztve ]
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Tanisz #20885 üzenetére
Ezzel is az a gond,hogy csak egyforma ventikkel működik 100%-n.Vagy azt teszed,hogy a kompaktokra szerelsz pwm-s BQ-kat és azt kötöd egy elosztóra a házban lévő 120-sokkal+a 2 db 140-st egy Y-ra a másik cpu_fan aljzatra.
A másik megoldás,hogy egységesíted a ventiket-na az nem lesz olcsó,mert a kompaktokra az Apache lenne ideális és akkor a meglévő 120-kat is cserélni kéne arra.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
-
Tanisz
senior tag
Igen, tényleg mondtad, de nem raktam össze a fejemben még anno, most már tiszta a kép
Vagy csak tisztulhttp://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
Tanisz
senior tag
Teljesen jogos
Rosszabb a helyzet2 db kompakt vízhűtésem van, egy a CPU-n és egy VGA-n
Akkor most konkrétan kérnék erre javaslatot, hogy mi tévő legyek, mert úgy érzem, hogy kissé átgondolatlan voltam, amikor VGA-ra is kompakt vízhűtést raktam?
2 db vízhűtés (pumpáknak áramellátás).
Vízhűtésenként 2-2 db PWM-es ventilátor, ebből 2 db 14 cm-es BQT, és 2 db 12 cm-es BQT.A három pines ventik, amik a házban vannak nincs gond, mert olyan tápom van, ami tudja teljesítmény alapon vezérelni a ház 3 pines hűtőit, ami számomra tökéletes, mert így is jól szellőzik a ház, csak a CPU-t és a GPU-t kellene "lefagyasztani" rendesen
Amúgy az az ötlet jutott eszembe, hogy a VGA-n lévő kis ventilátor szabályozó csatlakozóra vennék egy 2 ágú elosztót, ami a VGA ventilátorait tudná normálba kezelni a teljesítmény alapon. Vagy ez nem jó ötlet?
-
Tanisz
senior tag
válasz
Tanisz #20878 üzenetére
Egy ilyen jó lenne nekem a CPU_xxx-re?
Ilyet , pontosabban SATA-sat linkeltetek lentebb, ha jól láttam
-
dqdb
nagyúr
válasz
Tanisz #20876 üzenetére
CPU_xxx: hibrid szabályozás, azaz PWM és feszültségalapú is (BIOS-ban állítható), mehet rá bármilyen ventilátor
CHA_FANx: feszültségalapú szabályozás, 3 pines ventilátor kell ráVagyis a mostani PWM-es ventilátoraidat a két CPU_xxx csatlakozóról illene hajtani. A többi, most nem szabályozott ventilátor mehet a CHA_FANx csatlakozókra. Ha nem elegendő a 4 csatlakozó, akkor típusonként csoportosítva Y-kábel vagy hármas elosztó kell.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Tanisz
senior tag
Az elosztókábeleken én is gondolkodtam
Csak azért jutott eszembe a szabályzó, mert mégis valahol esztétikusabb, vagy szebb. Viszont nem ragaszkodok hozzáEgy Asus Sabertooth 990FX R2.0ás lapom van.
1 db CPU-ventilátor csatlakozó (1 db 4 tűs)
4 db házventilátor-csatlakozó (4 db 4 tűs)
1 db CPU OPT ventilátorcsatlakozó (1 db 4 tűs)Pontos specifikáció, itt a 47. oldalon, doksi oldal számozás szerint 1-33-as oldal.
Nincs 6 típusú venti.
Jelenleg azok a (PWM-es) BeQuet-ek vannak amiket írtam, valamint pár 3 pin-es Corsair ami a házban volt eredetileg.http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20872 üzenetére
(#20873) TaniszJobb is ha az ember kérdez és nem akartam nyers lenni,még ha annak is tűnt.
Hány pwm-s aljzat van a lapodon?Csak azért kérdem,mert elosztókábelekkel meg lehetne oldani esetleg az összes szabályzását!(feltéve ha nem 6 típusú venti)Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Tanisz
senior tag
Szia,
Ilyet egy szóval sem mondtam
Tudom szabályozni őket lapról, most is úgy használom.Mivel még venti szabályozóm sohasem volt, így ezért érdeklődök, gondoltam hogy PWM-est kötném rá ilyen szabályozóra, de mint kiderült botor ötlet/gondolat volt.
Ezért kérdezek előbb és aztán cselekszem, hogy meggondolatlanul ne csináljak hülyeséget és dobjak ki pénzt.Ettől függetlenül van még a házban ezeken felül 4 db nem pwm-es venti, aminek el kellene a szabályzás, mivel most fix max fordulaton mennek molexre kötve, feleslegesen
Üdv:
Taniszhttp://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
hackeeeee
Jómunkásember
Úgy lesz bekötve, csak ahogy a kolléga is említette, nem nagyon tetszett voltage-el szabályozva az apache-ok hangja, de mivel nem lesz más opció úgy lesznek.
Megoldom 2 darab Y kábellel a 2-2 ventit, a hátsót megtáplálom a hátsót molexről, jó lesz úgy.. Jelenleg nem lesz más.
Köszönöm a türelmet, és a válaszokat.
Véleményem szubjektív...
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Tanisz #20869 üzenetére
Pwm-s ventiket vettél és nem tudod őket lapról szabályozni?
Mert pwm-st nem szoktunk feszültségalapon vezérelni-több venti nem is szereti.
(#20870) hackeeeee
Leírtam,hogy tudod tökéletesen szabályozni a ventiket,inkább arra költs mint 2 db 80mm-s(felesleges) ventire.
Az Arctic ventijeit sosem ajánlom,leírtam sokszor miért.Ha mindenképp ragaszkodsz a 80-s ventikhez,akkor a BQ Pure Wings 2-st ajánlom-ez olcsó és jó![ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hmm.. Hát jó, akkor viszont marad a voltage, nem lesz más megoldás.
Meglátjuk milyen lesz majd az adott környezetben összeállítva.
Alulra csak tennék 2 darab 8-ast, ha már van hely.. Valami olcsót.
Arctic F8 Silent halknak nevezhető, ha maxon forog? De az is lehet, hogy bekötném őket molex átalakítóval 5-7V-re, aztán kész, csak, hogy mozgassa a levegőt alul.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Tanisz
senior tag
Szia,
Még egy kérdésre zavarnálak
Elgondolkodtam rajta, hogy a Corsair 800D-be a nemrég vásárolt ventilátoraimhoz vennék egy szabályzót.
Melyiket/milyet tudnád ajánlani?Ventik:
3 db Be Quiet! BQT T14025-MF-PWM 140 mm
2 db Be Quiet! BQT T12025-MF-PWM 120 mmNem szükséges csilli-villi, világítós, de konszolidált abból is jöhet
Segítségedet előre is köszönöm!
Üdv:
Taniszhttp://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
Grózi
Topikgazda
Szedd szét,pucold ki és finom műszerolajjal kend át a tengelyt.Ha nem segít akkor nehéz lesz szerezni,esetleg vga bordát kell rá szerezni.
(#20867) hackeeeeeAz tökéletes soha nem lesz,két eltérő rpm-ű ventivel...[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #20865 üzenetére
Noh, reggel megpillantottam sysfan1-en az apache-okat, hát valahogy nem volt az igazi.
Valszeg csak az a megoldás marad, hogy az 5-ös pwm kábelre fog menni a 2 darab viper, és a 2 darab apache a cpu-ról pwm-mel hajtva. A kérdésem ezzel kapcsolatban annyi lenne, hogy az számít, hogy melyik ventit tolom be a master szálba? Vagyis, hogy az 1ik viper-t, vagy az 1ik apache-ot?
Véleményem szubjektív...
-
Giot
addikt
Sziasztok!
Került most hozzám egy 5850 toxic vga.
Kicsit zajos a ventilátora, kézzel megforgatva is sustorog, bekapcsolva még jobban hallható. Szerintem ki van száradva, poros a bendője. Kattogás szerencsére nincs. Lötyögni sem lötyög nem lóg úgy tűnik egyben van. Szerintem egy olajozás gyógyír lehet a panaszaira.
Hanem ha mégsem, nem tudjátok be lehet szerezni vajon? -
hackeeeee
Jómunkásember
Értem.
Az is lehet, hogy marad pwm-em. Azért gondolkodom a voltage szabályzáson, mert a Gigabyte megoldása valahogy jobban tetszik, mint a pwm-es. Vagyis, kevésbé gyorsan, hirtelen emeli a ventik fordulatszámát, ha voltage alapján szabályoz.
Meglátjuk, legyen meg minden, összekötöm, kipróbálom, és kiderül minden.
Így viszont ki fogom tudni zárni az egyenletből az 5-ös elosztót, elméletileg, ha mindent y kábelre kötök, a lapra.
Nagyon köszönöm a segítséget Neked, és Grózinak is. Jelentkezem majd a fejleményekkel, ha megérkezik a ház.
Véleményem szubjektív...
-
dqdb
nagyúr
válasz
hackeeeee #20863 üzenetére
PWM-mel szabályozva tökéletes az Apache, nekem is az van a CPU hűtőn. Feszültséggel szabályozva lehet hallható mellékhatása.
A motorját PWM-es szabályozásra készítették fel, azaz fixen 12 voltot vár, amit a PWM-jel függvényében alakít változó fordulatszámmá halkan és jól. Azonban azt nem túl jól tolerálja, hogy PWM-jel helyett fixen 5 voltot kap (vagy éppen a nagy semmit), míg a 12 volt időben változik és általában nem 12 volt.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz
hackeeeee #20861 üzenetére
Ez a kábel alaplapi tápról veszi a kakaót, vagy ez is satatáp/molex-ről?
Az alaplapi ventilátorcsatlakozóból. De ez nálad nem probléma, mert hármat kötnél rá, és annyi még ajánlottnak nevezhető (1 amperes terhelhetőség és 0,3 amperes áramfelvétel ezen kijelentés alapja).Sysfan_1-re ugyan ilyen Y kábellel a 2 darab Apache
Ugyan a legtöbb PWM-es ventilátort probléma nélkül lehet feszültséggel is vezérelni, de az Apache pont az ellenpéldám a topikban, így szabályozva kellemetlen motorhangja lehet. Tudom, nem könnyítettem meg a dolgodatSysfan_2 megaflow
És akkor mehet a voltage controll, elméletileg.
Kivéve itt, mert ez a kézikönyv alapján nem szabályozható csatlakozó, fixen 12 voltot kap (de volt már olyan Gigabyte, ahol a BIOS megcáfolta a kézikönyvbeli lábkiosztást, szóval ha BIOS-ban szabályozható, akkor tekintsd ezt a mondatot semmisnek).[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
dqdb kolléga kicsit kiegszített.. Nekem meg már azt hiszem este van.. vagyis.
Ez a kábel alaplapi tápról veszi a kakaót, vagy ez is satatáp/molex-ről?
Az alapján amit dqdb fórumtárs említett, elosztom 2-esével, ahogy Te is említetted,
Vagyis:
CPU-Fan-ra egy lentebb linkelt Y kábellel a 2 Viper R
Sysfan_1-re ugyan ilyen Y kábellel a 2 darab Apache
Sysfan_2 megaflowÉs akkor mehet a voltage controll, elméletileg.
Véleményem szubjektív...
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20859 üzenetére
Kicsit elbeszéltünk egymás mellett...
Melyik változatnál maradsz?5 egyforma 4 pin 1 kábelen vagy 1 db Y 4 pin+3-s 3 pin elosztó?
Nem drága az elosztó(akár 3,akár 4 pin): [link][ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
Én ventilátor elosztót írtam be... Kösz a linkeket!Tökmindegy egyébként hogy molexről vagy sata-ról kapná az áramot?
Grózi: Kösz neked is! Nem rossz az a Swiftec, valami hasonlót kellett volna vennem elsőre is.
[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
dqdb
nagyúr
Aquánál elosztó molex vagy SATA táplálással, és hosszabbító.
A keresőszó rém egyszerű volt amúgy: PWM.
hackeeeee: a képen szereplő kábel PWM-es, a hiányzó vezeték az egyik oldalon a fordulatszám-visszajelzés kábele, de természetesen tudod 3 pines ventilátorokkal is használni. De feszültséggel történő szabályozás esetén hatványozottan nem szerencsés keverni az ugyanazon kábelre csatlakoztatott ventilátorok típusát (=PWM-nél sem jó, de itt egyenesen kerülendő). Grózi javaslata arról szól, hogy egy csatlakozóra egyféle ventilátor jusson.
[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ez jól hangzik.. Viszont, az apache-okat nem hagynám ki az egyenletből, ha már megvettem őket..
plusz sajnos 3-as elosztóm nincs. 3 ventit érdemes még úgy alaplapi csatira kötni, hogy onnan kapják a betápot?
Ő, ha feszültség alapján szabályoz, akkor mely szálaknak kell bekötve lennie?
Amit találtam annak az "anyás" oldalán az egyik felén kék-sárga-fekete, a másik oldalán pedig kék-zöld-sárga-fekete szálak vannak bekötve.
Ezen is menne a voltage alapú szabályzás?
Megválaszoltam szerintem.. hogy nem tud.
Ilyen kábelem van csak.
Ha igen, akkor a CPU-ra, és a Sysfan_1re tudok kötni ilyet, és akkor akár a CPU-t és a sysfan-t is voltage-gel szabályoznám.
Viszont mivel 3-as elosztóm nincs innentől kicsit nehézkes a dolog, vagyis így jelenleg úgy jönne ki, hogy az előlapi, és a procihűtő ventijei lennének szabályozva. És még eseleg sysfan_2-n a megaflow. A hátsó viszont nem..
Vagy, pwm elosztóra kötök mindent.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20853 üzenetére
Na,megnéztem neked-a sys_fan1 feszültségalapon szabályoz,akárcsak a 3 pin-s sys_fan.Innentől én így csinálnám:
cpu_fan Y elosztóra a 2 db Viper R
3 pin-s sys_fan Megaflow
sys fan1 3-s elosztóra tennék 3 db Be Quiet Pure Wings 2-t vagy Aerocool DS,esetleg Noiseblocker E-Loop B12-2
És tudsz mindent szabályozni hőfok fügvényében ugyanolyan hatékonyan mintha Apache-kat használnál!
flymi
Hirtelen ezeket találtam: [link]
[link]Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
hackeeeee
Jómunkásember
Csak a sysfan1 van külön, ami pwm-es, de nem tudom, hogy azt vajon ugyan úgy vezérli-e a lap, mint a cpu szálát.
Tudok neki adni smart fan control-t, de soha sem próbáltam, hogy az vajon megfelelően működik-e. Azért gondoltam arra, hogy 5 szálra kötném rá az első kettő apache black-et, az SA-ra pakolandó 140-es viper-eket, és esetlegesen a hátsó ventit, mert az tudom, hogy működik.
Sysfan 1-re pedig bekötöm a 20cm-es ventit felül.
Akkor a ház hátuljára meg bepattintom a házhoz adott cooler master ventit, kifelé termelni jó lesz az is.
Akkor asszem megvolnánk.
Véleményem szubjektív...
-
dqdb
nagyúr
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20847 üzenetére
Jó ez az elosztó(neked is flymi,csak ne toldogasd nagyon),feltéve ha EGYFORMA ventiket teszel rá..
Vagy az Arrow-ra is 2 Apache-t teszel(+hátra 1,előre 2) és erről vezérled egy aljzatról az összes ventit-vagy erre teszed a 2 első Apachet és a hátsót+ egy külön Y kábellel vezérled egy másik aljzatról a két Viper R-t(feltéve ha van + aljzatod).
Tökéletes csak így lesz,máshogy nem.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
flymi
addikt
Na egy ilyesmivel, ami külön kapja a tápról a naftát de cpu fan-ról a pwm-et az is megoldás lehetne a korábban írt problémámra? (8-as elosztó, ami semmire nem jó így...)
-
hackeeeee
Jómunkásember
A master szál van, az akasa 5-ös PWM elosztó csatiján, abban van az RPM szál, a többiben nincs.
Ő, külön 1 y-t a külön vezérléshez?
Ilyen kábelem van. Akkor ebbe kötnék be mindent, és mondjuk master szálra valamelyik ventit (gondolom, hogy mindegy, hogy melyiket, és akkor a cpu szálról vezérelném az összes ventit, egyszerre.
A hátsó ventről mit gondolsz?
Jé, tényleg, ezt jó tudni, köszi! Erre nem is figyeltem.
Ő, úgy van, hogy az alsó sysfan1 az pwm, de azt nem tudom szabályozni külön, legalábbis eddig nem sikerült. Ezért oldanám meg cpu-ról az egészet.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20845 üzenetére
Ha utánanézel az Arrow gyári ventijének([link] ),akkor láthatod hogy azon is 120mm-s furattáv van,akárcsak a Viper R-n.
A MegaFlow egyértelműen kifele vigye a meleget,tehát felfele fújjon.
Az Apache-t nem javaslom szabályzás nélkül,mert overkill és azért úgy nem lenne csendes a géped.Megteheted,hogy az 5-s elosztóra csak a 3 db Apache-t teszed(viszont figyelj arra,hogy amelyik csatiba be van kötve az rpm szál,abban legyen venti) és egy Y-l külön vezérled a 2db Viper R-t.Ez csak így lesz tökéletes-lesz egy terhelés nélkül néma géped,amiben ha kell top-n van a hűtés.
Ha nagyon akarod,tehetsz a 80-s helyre ventit,de szerintem felesleges.
Van 2 db pwm-s aljzatod?Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
hackeeeee
Jómunkásember
Annak nem 120mm-nél vannak a rögzítési pontjai?
Csak azért kérdezem, mert ugye az fontos volna az miatt, mert lehet, hogy a gyári fém felfogatók amik vannak az arrow-hoz, nem érnek be odáig, vagy nagyon feszíteni kéne őket. Vagyis ugye 2 darab Y-143 van a SA-n, és ezek is 140-esek, és nehogy az legyen, hogy nem tudom felrögzíteni a FN073-as viper-t a 120-as rögzítési pontok miatt.
Van egy 5-ös PWM elosztóm, és arra gondoltam, hogy arra tenném akkor az első 2 ventit, a hátsót, és a procihűtő 2 ventijét. Sőt, akár az első 2 apache mehetne maxon is, mert amúgy is elég halkak max fordulaton is. Ezért gondoltam arra, hogy hátra lenne-e értelme venni még egy apache-ot, vagy elég oda tenni az XB egyik gyári ventijét ami ugye egy XtraFlow 120-as.
A megaflow lehet system fan 1-re menne, hagy pörögjön, ártani nem árt.
Na meg innen merül fel a következő kérdés, hogy az vajon befelé fújva jó, vagy úgy, ha kifelé szív?
Alulra a 8-asok helyére azt mondod, hogy ne tegyek semmit? Én valami halk valamire gondoltam csak azért, hogy mozgassa ott is a levegőt.
Bocsi a sok kérdésért.
SmiTH90's: Nem hasonlítható össze. A gap pad átadja a hőt attól függetlenül is, hogy még lehet, hogy vastagabb is (ez a feladata), a paszta, egy bizonyos vastagság után már nem vezeti/átadja a hőt, hanem szigeteli.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20840 üzenetére
Az Arrow-ra a viper R-t(AK-FN073) ajánlom,ha a teljesítmény a fontos(és elfér a ramoktól).Előre 2 db Apache,felül a Megaflow és hátulra is 1 db 120-s-én így csinálnám.Ha hátra is Apache-t teszel,akkor mehet egy 3-s pwm elosztókábelre+a 2 db cpu hűtő egy Y-ra és a MegaFlow egy feszültségalapon szabályzó aljzatra.
(#20841) SmiTH90'sAz nem jó ötlet,hackeeeeenek igaza van.Vegyél rá gap padot![ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok,
Az nem baj ha a vramokra nem hővezető lapot raktam, hanem mx2 pasztát? Olyan vastagon kentem rá, hogy ne legyen levegő a 2 elem között.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Még nem módosítottam, de SilverArrow lesz/van rajta.
Annak a hozománya az új ház, mert a 932-ben sajnos nem az igazi.
Arra is lehet rendelnék majd 2 darab akasa viper-t az Extreme venti helyett.
Csak tennék bele oda, ha már van hely.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Grózi
Topikgazda
-
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20836 üzenetére
Alulra nem sok értelmét látom ventit szerelni-mondjuk pár fokot nyerhetsz az alaplap hőfokán,de azzal nem szokott gond lenni(mondjuk Amd fronton rég jártam).
Látom,hogy Seidonnal hűtesz-az hova lesz beszerelve?Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
hackeeeee
Jómunkásember
Még 1 kérdésem lenne.
Mégpedig, a HAF XB evo-ba, alulra, 8cm-esek helyére mit tudnál, tudnátok ajánlani?
A hátsó 12-es helyére szerintem be fogom pakolni az egyik XtraFlo-t, ami jön a házhoz, az elvileg me, túl hangos. Vagy oda is érdemes lenne bepakolni egy apache-ot? Azok fognak menni előre.
Plusz, ezeknél, hátra, hogy lenne értelme? PWM (cpu szálról vezérelve) vagy inkább valami halkabb, fix fordulattal maxon?
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
-
flymi
addikt
Pölö?
2k-ért tudnám most venni darabját. Ebben az árkategóriában van jobb?Amikről azt hallottam, hogy jók és nekem is tetszenek:
Be Quiet Pure Wings2 ~3k
Aerocool Dead Silence Black Ed. ~4,5k
Phobya NB-eLoop Bionic Fan Black Ed. ~6k (Sima fehér NB-eLoop-om van nekem is, nagyon jók!)Ezekreközül most egyikre semnemnincs cash... Érti?
Oké, mókolok rajta. Igazából nem használom a bibis ventiket már, csak akkor is zavar. Már elraktam őket, "hátha jó lesz még" címszóval. Matrica lekap, azt kapnak egy kis kenést. Ártani nem árthat.
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
Mókólhatsz rajta,valamennyit segít-de tökéletes nem lesz.Ki kell dobni és újat venni.
"Miért koptak ki annyira gyorsan a Turbine Master és az Excalibur ventik a nagy áruházak polcairól?"
Mert nem vitték,legalább is ezt gondolom.Nem találták fel velük újra a spanyol viaszt+ sokkal jobb ventik vannak már olcsóbban.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
flymi
addikt
Most mé' mondod?
Ha már nem úgy csúsznak a csapágyak, ahogy kéne nekik, elhasználódtak, kopott a teflon réteg, stb...
Egy kis olaj, vagy WD-40 segíthet még?+1 kérdés még egyszer:
Miért koptak ki annyira gyorsan a Turbine Master és az Excalibur ventik a nagy áruházak polcairól. Tudom, hogy nem most történt... De, ennek az az oka, hogy nem jött be a "Barometric Ball Bearing technology"?[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
-
dqdb
nagyúr
válasz
Rathrol #20826 üzenetére
1700±10% rpm = 1530-1870 rpm, azaz mindkét érték a megadott szórási tartományon belül van.
Ha felcserélsz az alaplapon két ventilátort, és a fordulatszámok is felcserélődnek, akkor a ventilátorok reagálnak kissé eltérően a feszültségre (ami PWM-es mivoltuk miatt feszültséggel szabályozva nem is lenne annyira meglepő). Ha felcserélsz az alaplapon két ventilátort, és a fordulatszámok maradnak, akkor az alaplapod küld kicsit magasabb feszültséget a SYS_FAN1 csatlakozóra.
-
Rathrol
senior tag
És arra tudtok választ adni hogy a system 1 ventinél miért nagyobb az rpm, sys 2-3 kisebb az érték (rpm)!
Mivel full speed az összeset sys. 1 1850prm sys. 2-3 1650rpm és ugyan az a ventilátor mindhárom.[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
Azoknál a ventiknél, amik még nincsenek beállva (azok egyértelműen kuka), de már nem kopik a csúszik, segíthet rajtuk egy kis műszerolaj vagy WD40?
[ Szerkesztve ]
-
-
Rathrol
senior tag
A bios belőttem 2.00rpm/fok és úgy a coolink swif2 1832rpm felment, holott gyári adatok szerint 1700rpm a max. Akkor így leégeti a motort a ventinek hogy ilyen magas rpm fordulat számra tekerte fel?
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20818 üzenetére
180mm-t ír a gyártói oldal,de kérdés hogy ventivel vagy anélkül...A MegaFlow tényleg 30mm,de kúpos a tető kiképzése is.Sok háznál megtanultam,hogy gyártói adatra nem adunk(volt hogy belefért aminek nem szabadna és fordítva is)-ha benne a konfigod,az a tuti ha leméred!!
-
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok.
Mivel ezt hozta a sors, úgy néz ki, hogy le kell cserléném a 932-es HAF-ot egy HAF XB-re. Ennek a tetejébe keresek 200-mm-es ventit. Mit tudnátok ajánlani?
Az elejébe előre láthatólag be fog kerülni a 2 darab korábban vásárolt 120-as Apache.
Köszönettel
H.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
-
Grózi
Topikgazda
"Ha lehet, közvetlenül a PSU-ról hogy tudom megtáplálni a négy egyforma ventit ezzel az elosztóval?"
Ezzel sehogy.Pont az 1A miatt mondtam a 3-s elosztót-az még nem gond.Lehet egy darabig több se lenne gond,de láttam már leégett aljzatot.Ha mindenképp 1 aljzatról akarod vezérelni,akkor egy ilyen kell neked:[link]
Itt a legolcsóbb: [link]Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
flymi
addikt
Értem, nem kísérletezek. Ez így nagyon korrekt, köszönöm!
Viszont akkor semmi értelme ennek a vacaknak, ami viszont nem jó hír.
Ha lehet, közvetlenül a PSU-ról hogy tudom megtáplálni a négy egyforma ventit ezzel az elosztóval?[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz
Dzsozi56 #20808 üzenetére
CPU_FANx: hibrid szabályozásra képes (azaz PWM-et és feszültségalapút is tud, BIOS-ban állítható)
CHA_FANx: kizárólag feszültségalapú szabályozás van3 pines ventilátorokat vegyél.
flymi: a gyártó honlapja szerint ez csak egy elosztó bármiféle logika nélkül, annyi az előnye szerintük, hogy az Y és több ágú kábelnél rendezettebb hatást kelt.
Feszültségalapú szabályozás esetén szokott nagyobb probléma lenni a csatlakozó által leadott áramerősség, mert ott a vezérlőn keresztül kell folynia az áramnak, PWM esetében a fix 12 voltból veszi fel a teljesítményt a ventilátor, a vezérlőből csak szabályozási jel jön ki, szóval elvileg egy PWM-es csatlakozó kevésbé érzékeny rá, gyakorlatilag hallgass Grózira. Általában 1 amperesre szokták méretezni a csatlakozókat (ezért van a legfeljebb hármat ökölszabály a ventilátoronkénti 0.3 amperes tipikus maximummal számolva), azonban egyes alaplapokon előfordulhat 2-3 amperes változat is, de ezt csak a gyártó tudja neked biztosra megmondani. Én a helyedben nem kísérleteznék, maradnék három ventilátornál, mert egy csatlakozó 3 ventilátorral még mindig jobb, mint egy elfüstölt csatlakozó ventilátor nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsozi56
tag
Sziasztok!
Az Asus Z97-A alaplap kézikönyvében CHA_FAN csatlakozó ábrák tüske feliratai eltérnek az összefoglalóban bemutatottaktól. Szeretném megtudni, hogy ez esetben a Cha_fan 1-4 csatlakozókra kötött 4, illtve 3 pines dugóval rendelkező légkavarók fordulatszámát egyaránt szabályozza-e az alaplap?
Köszönöm a segítségeteket előre is!
-
flymi
addikt
4 pin csatija van. Egyenlőre nem is merem beszerelni, amíg nem mondanak/mondasz rá valami okosat. Lehet, hogy molex tápellátósat kellett volna venni. Vagy van valamilyen átalakító 4 pin to molexre? Viszont akkor így nem vágom, hogy tudná szabályozni az alaplap, ha tápra dugom?
Retekért gyártanak ilyet? A hülye júzer meg megveszi./// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Kbhont #20800 üzenetére
Működhet,csak óvatosan fúrjad nehogy megrepedjen!
(#20801) flymi8-s pwm-s elosztókábel??Dobj róla egy linket,erre kíváncsi vagyok!Mondjuk az ziher szerintem,hogy molexről tápolja,de ilyet még én se láttam.
(#20802) IspyNincs mit!
(#20803) Tesla93 Igen,az Összefoglalóban is Wing Boost 2-ként szerepel.[ Szerkesztve ]
-
edari
őstag
Sziasztok
Az "Alpenföhn 140mm Wing Boost 2 Plus" az ugyanaz mint az összefoglalóban írt Wing-boost? -
flymi
addikt
Az más miatt volt.
Inkább pillanatnyi fatal júzer error.
Az elosztó egy phobya, 8 ventis elosztó.
De mivel nincs elöttem azt nem tudom megmondani, h molexrõl vagy az alaplapi 4pinrõl kapja-e a naftát,
Ha pwm csatiról, akk bachatom, mert níncs a nyákon plusz tápcsati, ez biztos.
Ha molexrõl, akkor meg elveszik a pwm vezérlés és maxon fognak pörögni,mert közvetlenül kapják a 12v-ot a tápról?/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Asszociációs játék. :)
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Futás, futópályák
- AliExpress tapasztalatok
- Megnyitotta kapuit a hardvercsárda
- Bestbuy játékok
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget