- Jön az új 80 Plus fokozat az adatközpontokhoz
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
Red spot
tag
nem azért de nekem a 8cm-es arctic cooling rendszerventire a mistral adott 1 év garit
ugyszint az aqua két db tt rendszerhűtőre...
mellesleg pl az arctic coolingra csak maga a gyártó 2évet vállal(igen rendszerhűtők!)
de van amelyikre 6évet(igen ez is rendszerhűtő!)
csakhát nincs mo-i disztribútor...csak viszonteladó... -
mh197
őstag
Hátha vkit érdekel a ventik belső világa. Én így moddoltam a tápventimet, mert túl hangos volt számomra a csapágy zörgése benne. :
Adott egy sima 8 cm-es venti, amiben csörög a csapágy. Ezt szeretnéd lehalkítani, mert már a szivedhez nőtt a venti, vagy bármi más okból.
Nos, azt első lépés, hogy veszel egy trapa régi 8 cm-es ventit, ami gyakorlás célját fogja szolgálni. Ilyet bármelyik boltban akár még ingyen is, de 10Ft-ért tuti utánnad vágják, csak vigyed. Ezen leveszed a venti hátsó kis záró matricáját. Alatta találsz vagy egy gumi, vagy egy műanyag kupakot, amit kipattitntasz. Ezután meglátod a venti tengelyének a végét. Ott kell, hogy legyen a tengely végén egy kis zéger gyűrű, ami befoglya a ventit tengelyét. Na ezt óvatosan egy kis helyes ollóval le kell szedni, úgy hogy ne sérüljön alatta, meg körülötte semmi. Nem mondom kell hozzá némi kézügyesség, de nem olyan vészes, ez a legkényesebb pontja a műveletnek. Viszont türelemmel le lehet szépen venni, meg majd a végén vissza is lehet illeszteni. Én egy kis hegyes ollót használtam hozzá.
Nos, ha el lett távolítva a zéger, akkor óvatosan kihúzod a venti lapátos részét, vigyázva, hogy minden kis gumigyűrű, meg alátét közben megmaradjon. Minden ventiben más az összeállítás, viszont a tengelyméret ugyanaz, így ha van egy pár szétszedett ventid, akkor már van egy csomó alkatrészed.
Szóval akkor szét van szedve a venti, és maradt a lapát a benne lévő kör lágymágnessel, illetve a külső ház, amin rajta van a motor, és a közepében ott figyel a bronz persely, vagy csapágy. Namost a motor csak akkor jön le a műanyag házról, ha ki van véve a közepéből a csapágy/persely.
Fogsz egy olyan pl csavart, amivel ki tudod ütni a műanyag házból a perselyt, és kiszeded azt, úgy, hogy a középső furat benne ne sérüljön. Ez fontos, mert ha sérül, akkor ugyanúgy csörögni fog.
Az alakatrész pedig egy másik ventiből nyerhető. Tapasztalataim szerint pl egy régi P1-es gép táp ventije igencsak halk tud lenni. Ez annak köszönhető, hogy ott a bronz persely még jó minőségű volt. A mai ventikben elég gyengék. Tehát érdemes pl számtech bontóban egy olyan ventit beszerezni, amit ha kézzel megpörgetsz, vagy erősen ráfújsz, és forog, akkor nincs hangja. Na ez lesz az alkatrész venti, amiből átteszed a bronz perselyt. Nekem volt itthon kb 10 db régebbi 8 cm-es ventim, én ezekből nyertem az alkatrészt, és próbálgattam, hogy ha ráteszem a tengelyre a perselyt, megforgatom a ventilapátot, úgy, hogy a perselyt fogom, akkor melyiknek van a legkisebb hangja.
Ha mindez megvan, akkor jöhet az összerakás. Ja, a persely a műanyag házból csak egyik irányba jön ki, ez mindegyik ventinél változó, hogy a lapátozás felé, vagy a másik irányba jön-e ki, kialakítástól függ, hogy a lapátozás, vagy a venti hátafelé csúszik-e ki, de erősen bele van fogatva, szóval ütni kell, hogy kijöjön. (persze azért érzéssel.)
Az új perselyt vissza kell ütni, megfelelő tömítésekkel, alátétekkel ,a amit a szétszedett ventikből nyersz úgy kell összerakni, hogy a venti lapátozása összerakás után könnyen forogjon, és kész is a venti mod.
Ami még fontos : a persely belsejébe minimális olyalyat, lehetőleg minél folyósabbat tehetsz, ez jótékony hatású, a venti lapát tengelyét nem összefogdosni, pl zsepivel letisztítani érdemes. Szétszedésnél óvatosan lemoshatod zsíroldó mosószerrel az egész cuccot, hogy tisztalegyen. Akár az egész venti kitakarítható. Úgyelni, hogy mennyire ütöd vissza a bronz perselyt, tehát olyannyira kell visszahelyezni az újat, mint amennyire benne volt a régi. A kis zéger gyűrű könnyen elpattan a ki, illetve visszarakásnál. Én 2 db-ot is elvesztettem elsőre. Ha kész vagy, akkor a műanyag/gumi zárókupakot a finom olajozás után le lehet vmi tömítőanyaggal ragasztani, ami később könnyen felszedhető. Pl FBS ragasztó. Mindenképp járasd a ventit egyfél órát, mielőtt visszaszereled, vagy leragasztod a hátúlját, hogy tényleg nem csörög-e, jól raktad-e össze. Ja, és a beszerelhető alátétekből a legjobb ha ilyen kis gumigyűrűket teszel a tengelyre. Ezeket is megtalálod egyes régebbi, de újabb ventiben is. Ezek eléggé tudják halkítani. Ja, és elvileg minden lapátozás működik minden motorral, csak a lapátozás súlya, kialakítása befolyásolja a fordulatszámot. Nagyobb súly, lassabb rpm! Viszont ha nagyobb A-es motort teszel bele, akkor gyorsabb lesz, és így tovább.
Remélem nem hagytam ki semmit. Ja, és 8 cm-es ventit alkatrésznek lehez venni akár törött lapátosat is. Az általában elég jó árban van a tőzsdén -
BlacKSouL
addikt
Talán elvetemült kérdés, de garancia? Vagy az hat hónap? Most így hirtelen nincs előttem semmilyen garancialevél. De azért mégis megérné szakemberrel megnézetni. Kisebb tanács, vélemény jobb helyeken nem kerül semmibe, aztán hátha tudnak olyat mondani, amire nem is gondoltunk.
-
BlacKSouL
addikt
Márminthogy 3-4 vagy 3/4 éves. Mert a 4év már soknak számít, a 9hónap még azért nem. Hogyhogy nem lehet cserélni? Valami speckó cucc? Márkája vagy valami azonosítója van neki vagy a hűtőnek? Ja most nézem: Vantec VP4.!
Hát akkor csak idézni tudok az Elit P4-es hűtők tesztje című cikkből:
''Két bökkenő van. Először az, hogy a TMD előnyeit csak megfelelően megtervezett bordával lehet kiaknázni, valamint az, hogy a TMD kényesebb a hagyományos ventiknél. Az első TMD széria ijesztő hányada hibás volt, a felhasználók csak szívtak vele, ám a jelek szerint végre elhagyta gyerekbetegségeit, és egészséges felnőttként kezdi a userek meghódítását.
Ettől függetlenül továbbra is ''törékenyebb'' jószág a TMD, de persze ki az, aki a venti elpusztítására törekedik? Maga a venti durván 7 centis átmérővel rendelkezik. 4500 rpm mellett 29,6 CFM légszállítást produkál, ráadásul mindezt a gyártó szerint 33 dBA zajszint mellett. Nekünk 4200-on pörgött, ez még a hibahatáron belül van. ''
Sajnos nekem ezzel a megoldással még nem volt szerencsém talélkozni, úgyhogy erről nem tudok sok okosat mondani
Bocsi, passzolok -
BlacKSouL
addikt
Látatlanban:
1. Ha régebbi a venti, akkor lehet csapágykopás(megoldás:csere mielőtt megáll).
2. Ha új, akkor is lehet szériahibás(ritkább), vagy nem tökéletes a felfogatás(rezonál a hűtőbordán), vagy eleve ilyen hangos(van ilyen). Ez esetben meg kéne próbálni óvatosan megfogni a venti keretét mikor müxik, ha csökken a zaj, akkor jobban kell rögzíteni, vagy rezgéscsillapítót kell közéjük tenni. Ha megfogva is hangos, és egy pillanatra nagyon óvatosan a középpontjánál megérintve(lelassítva) elhalkul majd visszahangosodik ,akkor valszeg vagy eleve ilyen hangos ezen a fordulaton(meg kell próbálni lassítani egy kicsit potméterrel vagy szoftveresen) vagy gyengébb minőségű a venti(érdemes lenne kicserélni) Ha a közepét érintve elhalkul de nem hangosodik vissza, akkor is alapos a csapágyprobléma gyanúja. Ha zörgésnél változik a fordulatszám a névlegeshez/megszokotthoz képest, akkor biztos.
Érdemes lenne megnézetni/meghallgattatni valakivel, aki látott már több hibás ventit(bolt/szervíz)
Üdv
M -
tuskooo
addikt
A procihűtőm ventije zörög mint állat, mi baja lehet?
-
BlacKSouL
addikt
Ha pont a magasabb fordulaton van az egész rendszer, vagy akár csak a ház önrezgésszáma, esetleg arra szinuszosan valamelyik felharmonikusa(hú ebbe kár belemennem) akkor érzetre a venti, de valójában az egész ház mint doboz lesz hangos. Mint pl a régi Ikarusoknál, ha bizonyos fordulaton ment a motor, az ablakok mintha ki akartak volna törni maguktól. Nekem a régi gépben a hangosodás két év után volt meg, de nekem ráadásul az alacsonyabb foordulaton volt hangosabb. Az viszont csapágyas volt. Hogy itt miért csak pár nap után jelentkezik az érdekes, terhelés, melegedés nem okozhatja, hiszen az hamarabb is jelentkezne.
-
tomazin
veterán
Sziasztok!
Lehetséges az,hogy 3040 helyett 3060rpm en pörög a cpuventi,akkor az feltűnő hangosodást eredményez???
Mert ha 2-4napig megy egyfolytában a gépem,akkor egyszer csak brutálisan elkezd zúgni,de mehnézem csak 20rpm-et emelkedik,vagy 10et és a hőmérséklet meg állandó.
Eddig nem volt semmi baja.Most miért zúg?(Azaz már akkor is ha bekapcsolom,amjd pár perc múlva visszahalkul,majd pár nap múlva megint hangos -
Magnat
veterán
Yól mondta Razor, ha L2=1mega, akkor Prescott lesz ... sztem is ruházz be valami halkabb hűtőre, még csak nem is muszáj Zalman, vannak olcsóbbak is ... bár nekem is Zalman van, AlCu. 1ébként 3 gigás NW-m van, és eddig fullra tekerve hajtottam a Zalmant, de sajna ott már neki is van hangja, valami 26dB. Így hatjva 56-58 fokra ment fel a proci. Aztán lecseréltem a házamat egy olyanra, aminek az oldalán is van két ventihely, meg persze elöl és hátul 1-1 ... ezekre a helyekre betettem 4 YS tech 17 dB-es ventit, tts jóvoltából. (annyi vagy több levegőt nyom, mint a Zalman rendszerventi noiseless, azaz 20dB-es módban, és nem olyan drága, vmi bruttó 1100 vagy 1200 huf ) Ezután letekertem minimumra a Zalmant, és láss csodát, 54 fok fölé nem megy hatjva sem a cpu ... no meg a gpu-ra rakott saját hűtésemet (ami maxon is halkabb és jobban hűt, mint a gyári) vissza tudtam venni. Szóval most királyság van, annyi a gond, h a két oldalsó venti egy kicsit hallatszik, mert a ház oldalán lévő gyári ''rács''+ a feltett porszűrű+a porszűrőt védő műanyag rács körül valamelyik hangot ad, ahogy a levegő átmegy rajta, de ez nem olyan veszélyes sem hangerőben, sem hangtartományban, meg még alakítok is majd rajta.
-
busman
veterán
Esetleg próbáljátok ki Speedfan nevű progit!
-
Razor1
aktív tag
Hát semennyire... a 60%-ot még alapon is kevésnek tartom, pláne prescottnál. Ha zavar a hangja cseréld le Zalmanra.
Olyat nem lehet beállítani hogy x fok felett 100-ra kapcsoljon, alatta meg 60%? Nekem úgyvan belőve hogy 55fokig 80%, afölött 100%, tehát a mezei tevékenységek mellett kicsit halkabb, de ha játszom egyből rákapcsol a venti. Lehet, nálad az auto funkció csinálja ugyanezt, mindenesetre sztem ezt válaszd, fix 60-ra ne rakd mert bajok lesznek.
[Szerkesztve] -
sphad
csendes tag
igen igaz, disablére állítottam és már alapból is 3700 rpm-el pörgött a venti és még meg se nyitottam semmi progit, no meg jó hangos is ilyenkor...
visszatettem enable-ra, és az auto mód helyett a legkisebb fix 60% fokozatot válaszottam ki, így most 2200 a fordulatszám és csendes minden, csak a kérdés az hogy ha játszom pár órát valami komoly fps-el annak a proci mennyire fog örülni?
[Szerkesztve] -
Razor1
aktív tag
Na, akkor itt az van amit mondtam. A fentivel azt az opciót tudod bekapcsolni, hogy bizonyos hőmérsékleten más fordulatszámon pörögjön a venti. Nálad ez ugye be van kapcsolva. Az alsó menüben meg automantán állítgatja a fordulatszámot, ahogy azt ő elképzelni. Próbáld ki hogy a felsőt disable-re teszed, akkor elméletileg mindig 100% pörög majd a venti, ergo ugyanolyan hangos lesz
Ja, ha 1MB az L2 cache akkor az eléggé Prescott gyanús + a hőfokból ítélve is erről van szó -
sphad
csendes tag
szia,
igen gyári intel cpu hűtő. viszont, hogy a proci prescott vagy nem, kövezzetek meg, de nem tudom...
Intel® Pentium® 4 processor 530 supporting HT Technology 90 nm, LGA775 1MB L2 3.0 GHz 800 MHz
(hol tudnám megnézni?)
a biosban leírásban a ventiről ezek vannak:
CPU Q-Fan Control [Disabled]
Allows you to enable or disable the ASUS Q-Fan feature that smartly adjusts the fan speeds for more efficient system operation. When this field is set to [Enabled], the CPU Fan Ratio item appears to allow selection of the appropriate fan speed ratio. Configuration options: [Disabled] [Enabled]
CPU Fan Ratio [Auto]
Allows you to select the appropriate CPU fan speed ratio for the system.
The default [Auto] automatically selects the fan speed ratio when operating a low CPU temperature. Select a higher ratio if you instaled additional devices and the system requires more ventilation. This item appears only when the CPU Q-Fan Control item is Enabled. Configuration options: [Auto] [90%] [80%] [70%] [60%]
én a felsőt az alap disabledről enable-ra állítottam, a másodikat meg auto-n hagytam. -
Razor1
aktív tag
Nem akarok hülyeséget írni, de az én alaplapom tud olyat hogy x hőfok alatt leszabályozza a ventit, és ha a cpu hőmérséklet ezt meghaladja akkor kapcsol 100%-ra. Sztem az alaplap leírását kéne megnézni hogy mit takar az ''auto'' üzemmód. Amúgy nekem is gyári Intel hűtőm van és az még 100-on se eszeveszett hangos...
-
golyani
őstag
gyári hűtő????
prescott??? -
sphad
csendes tag
sziasztok. szükségem lenne egy kis segítségre... pár napja tettem össze egy p4es gépet.
asus p5p800 lap, intel p4 3ghz proci, inno3d geforce fx 5900xt vga kártya, 512M kingston ram, enermax 460W 24tűs táp, gyári intel proci hűtő.
(egy 400as celeront cseréltem le, csak a monitor, bill, egér, ház és a vinyók maradtak)
a probléma az, hogy amikor elkezdek játszani (nem minden játéknál, de pl. far cry, ut2004) a cpu hűtő jobban rákapcsol és nagyon hangos lesz így a gép
(ahogy kilépek a játékból, visszaáll a ''csendes üzemmódra'')
a ház kicsit vacak, nincs túl jó szellőzése (nem raktam be plusz ventit), ezért levettem az egyik oldallapot, de nagy változást nem okoz.
az asus hardwer figyelő meg az MBM progik játék után a proci hőmérsékletre egységesen 69 fokot írnak ki, míg ha nincs terhelve a gép olyan 52-54C
ez a venti felpörgés szokványos jelenség, vagy valami nem 100% nálam?
biosban kellene állítanom vmit? mert ott van pár hűtőbeállítás, most alapból ''auto''-n hagytam a ventire vonatkozó dolgokat. vagy esetleg cserélnem kéne a cpu hűtőt?
megköszönnék pár hasznos tanácsot... -
kcics
csendes tag
Hali!
Látom nem egy alsókategóriás géped van. Nos erre én az általam letesztelt hűtést ajánlom. Mégpedig: A procira egy Zalman CNPS7000A AlCu-t, a videokaridra pedig egy Zalman ZM-80C-HP.A hátsó ventidet pedig cseréld le egy Zalman Zm-F1-re. Ez egy ''olcsó'' de annál halkabb és jó hűtésre képes venti... (én 963Ft-ért vettem bruttóba)
Még tudom javasolni, hogy alaposan nézd meg a gyári hűtődet, hogy arra feltudnál-e rakni egy F1-es (80mm) ventit. Mert ha igen ,akkor szvsz ez lenne a legolcsóbb... -
maxxi
csendes tag
Codegen 6600P P4 PFC 300W ATX
Sapphire Radeon 9800Pro 128MB TD Lite
PQI RAM 512MB DDR PC3200 400MHz
Intel P4 2,8GHz 800MHz 1MB dobozos
A processzor hűtőm gyári és nagyon hangos rezeg az egész gép.
A házban van még egy venti háttul.Mit ajánlotok mit vegyek???
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Jön az új 80 Plus fokozat az adatközpontokhoz
- Csokorban érkeznek a One UI 7 frissítések
- Futás, futópályák
- Bittorrent topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lefagyhat a Galaxy A56, így lehet feléleszteni
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest