- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Hobby elektronika
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 3D nyomtatás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Házimozi haladó szinten
- A processzorba integrált hűtésen dolgozik a Microsoft
Aktív témák
-
badSeth
csendes tag
Hi!
Egy kérdésem lenne hozzátok: vadiuj gépem összeraktam... elsőre beindul, minden jó, tesztek lefutnak, rendszer stabil, másnap délután be akarom kapcsolni és a gép nem indul (ventik felporognek, de a monitor nem kapcsol be és a bios sem beep-el), csak ugy hajlando elindulni ha kb fél percre kikapcsolom a táp főkapcsoloját és azután kapcsolom be. Mi lehet a baj?? Valaki segitsen léccives!! -
c41r0^
őstag
válasz
robekri #2091 üzenetére
persze, hogy tudom, csak viccből írtam
ha nincs natívon, hanem disableden van (tehát legacy-IDE), akkor a legegyszerűbb a dolog, persze, hogy megy a telepítés, nem egy gépet telepítettem fel már így, sima IDE eszköznek látja a Win a SATA-s vinyót...épp ezért mondom, hogy ez szvsz hátrányosabb, mert max UDMA6...
akkor úgy látszik ha native enabled, akkor sem kell XP-nek driver, de ekkor már SATA I ill SATA II módban megy az eszköz
na ez a konklúzió:
vezérlők: Intel ICH8 4 SATA eszközzel és egy jMicron chip 2 SATA vagy IDE (JBOD, RAID0 és RAID1, AHCI támogatás) eszközzel bírkózik meg
akinek csak SATA eszközei vannak, pl. max. 4 db (HDD és ODD összesen):
ICH8-ra javallott őket kötni, de mivel az ICH8 sem a RAID-et, sem az AHCI-t nem támogatja, NCQ-t támogató vinyóknál az NCQ feature-ről le kell mondanunk ezesetben.
Szintetikus és gyakorlati tesztek (Gorneck23) eredményeképpen elmondható, hogy így is gyorsabb a vezérlő, mintha a jMicronon használnánk az eszközt NCQ-val
célszerű a BIOS-t native SATA támogatásra beállítani, mert ekkor kihasználjuk a SATA I és SATA II által nyújtott sávszélességtöbbletet
Windowsnál se legacy, se native módban nincs szükség pre-install driverre
a jMicron chipet le is tilthatjuk, nincs rá szükség
aki RAID-et szeretne:
csak a jMicron chip támogatja a RAID-et, tehát mind a két SATA (ill. 2 IDE) eszközt ide kell kötni és a Windowsnak a Gigabyte GSATAII RAID drivert be kell adagolni floppyn
akinek van IDE-s eszköze
annak mindenképpen használnia kell a jMicron chipet, IDE módba beállítva (hacsak nem egy PCI-os IDE kártyát használ helyette)
[Szerkesztve] -
cellpeti
nagyúr
USB-ket bekötöttem,vinyó is rajta van,a táp csatikat is rákötöttem,ram is benne van,VGA is.Adok neki áramot és meg se mozdul
Hát a könyvbe pl az sincs bent,hogy hogyan kell a bekapcsoló gombot bekötni! -
c41r0^
őstag
válasz
robekri #2080 üzenetére
nem vagyok paraszt
amit mondasz úgy lenne logikus (meg én is így tudom), hogy ha:
a, legacy IDE módban van (native disabled), akkor nem kell F6 pre-install SATA driver az XPnek, de akkor meg minek van enabled állása, ha így minden OK és megy? valami hátránya biztos van...én a max UDMA6-os módra, tehát max 133MB/sec adatátvitelre gondolok, és hot-plug nincs
pont azért legacy IDE mód a neve, mert mintha egy PATA IDE eszközt kötöttél volna egy IDE vezérlőre
b, ha native módban van, akkor kell F6 pre-install SATA driver az XPnek (node melyik??? ICH8hoz van ilyen?)és SATAII módban megy a dög (300 MB/sec) és hot-plug van
jól gondolom?
[Szerkesztve] -
mikk2000
őstag
Minek válaszolsz ha fogalmad sincs a dolgokról? Ha van a tápnak venti csatlakozója akkor rá lehet dugni az alaplapra, igaz, többnyire csak mérés céljából. rev 3.3-on a doksi szerint külön csati van erre, és ez is a neve.
Az audio kiosztás azért kell, ha valaki pl a ház tetejére akarja kivezetni a csatlakozókat. Ha egyben van (mint az usb csatlakozója) nem pedig külön erenkénti csatlakozós, akkor is célszerű ellenőrizni egyezik-e a lábkiosztás. -
c41r0^
őstag
rendben, akkor hagyom a fenébe én is a jMicron vezérőt meg a AHCI-t az NCQval együtt, és az ICH8-ra teszem az eszközöket, a jMicront meg letiltom a fenébe...elhiszen, hogyha kitesztelte Gorneck23 a két vezérlő közötti különbséget, ezért kérdeztem az egészet
húzhatom újra a rendszert...
még egy utolsó kérdés: mi a különbség akkor BIOSban az ICH8nál a natív SATA és Legacy IDE között?
Ha a SATA Port0-3 Native Mode disabled, akkor:
Legacy IDE - gondolom UDMA6ban, tehát 133MB/sec maximális áteresztőképessége lesz a csatornának, amit rákötök azt az XP egyből felismeri a telepítésnél és SMART lesz
Ha a SATA Port0-3 Native Mode enabled, akkor:
Native SATA - ha erre állítom a BIOS-t, akkor SATAII, tehát 300MB/sec maximális áteresztőképessége lesz a csatornának, amit rákötök (az más kérdés, hogy gyakorlatilag felesleges 300MB/sec), de ekkor kell-e XPnek preinstall driver és a SMART működni fog-e?
[Szerkesztve] -
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Most rakom össze az új gépemet és ilyen lapom van,de pár dolgot nem igazán találok a könyvébe se.
pl.: a hangot hogyan kell megjumperelni
hogyan kell bekötni a reset és a power gombokat
hova megy a táp ventilátorának csatlakozoja
Ezek nincsenek meg,ha vki tud segíteni nagyon megköszönném! -
robekri
addikt
Nah én ebből a kavarkádból hónyapra hozom BIOSom HDD beállításait, oszt megmonyjátok, hogy mi'úság van!
-
Gorneck
legenda
válasz
mikk2000 #2067 üzenetére
Mivel tlac szerint nem jó progikkal néztem így már nem is mondok semmit...
Egyébként alig lassabb a jmicron vezérlő az inteleshez képest...NCQ-val gyorsul, de nem annyit, hogy beérje az Intelest. De nálam valós felhasználásba alul maradt a jmicron+NCQ a sima Intelhez képest...everest, hdtach, másolás, tömörítés. Ennyi nekem elég... -
Gorneck
legenda
-
c41r0^
őstag
na basszus...az ICH8 mégsem támogatja az AHCI-t XP alatt? csak az ICH8R..stb.?
question:
After updating to latest bios there is a new option in Bios setup menu called the “SATA AHCI mode”, does this mean Intel ICH8 supports AHCI function?
answer:
Only Intel Southbridge chipset model names that include a R/DO/DH will support AHCI and RAID functions. The function ICH8 AHCI can only be enabled under Vista. If you are using Windows XP/2000 please disable the function “SATA AHCI mode” in bios.
na akkor összegzésképp:
mi a jó nekem?
jMicronon használni a SATAII vinyót, AHCI módban (NCQval) natív SATA módban
vagy
ICH8-on használni a SATAII vinyót AHCI nékül natív SATA módban (és ehhez milyen pre-install driver kell) -
Gorneck
legenda
NCQ-val lassabb a HDD, mint simán összedugdosva...jmicron-nal fog csak működni mivel addig nem müxik a dolog míg a raid driver nincs fent...ha visszarakod intelre kékhalál fog fogadni...
-
c41r0^
őstag
válasz
robekri #2057 üzenetére
de akkor neked nem is megy az NCQ ha AHCI disabled...(mondjuk lehet, hogy nem is fontos, csak szerver alkalmazásoknál, desktopnál meg csak hátrány származik belőle, mert lassabb, mint NCQ nélkül, mintha lett volna vmi teszt...)
szerk.:
most nézem adatlapodat: ''2x250Gb SATA2-RAID Samsung'', ha az ICH8on van ez a RAID tömb, akkor neked az Intel Matrix Storage drivert kellett pre-installnod XP előtt
szerk2.:
szvsz tényleg az a driver kell nekem, amit alább linkeltem, és ezt kell majd választanom:
iaAHCI_ICH8R = ''Intel(R) 82801HR/HH/HO SATA AHCI Controller (Desktop ICH8R)
[Szerkesztve] -
c41r0^
őstag
válasz
robekri #2054 üzenetére
azért akartam a jMicront én is kihagyni, mert 1x-es PCI-E-vel csatlakozik a déli hídhoz, az ICH8ba pedig bele van szépen integrálva a SATA vezérlő, márcsak ezért is gyorsabb lehet...nomeg integrált, Intel, nem additional jMicron, minden mellette szólt...csak mielőtt elkezdtem volna telepíteni, nem néztem utána, hogy natív SATA módban AHCI-vel az ICH8hoz kell-e driver...de hát logikus, hogy kell...IDE módban meg nem akartam telepíteni, mert utólagosan a SATA-t nem lehet aktiválni legjobb tudásom szerint, mert akkor nem tud bootolni a device-ról az XP
Azért fontos nekem ez a kérdés, mert most van egy rendszer felhúzva már a jMicron chipes vezérlőn lévő vinyóra, de SMARTot nem tudok kiolvasni belőle, NCQ nem tudom, hogy megy-e, viszonylag jó a sebessége a drive-nak (~65MB/sec olvasás), és érdemes-e újratelepítenem a rendszert natív SATA és AHCI módban ICH8-ra csatlakoztatva -
c41r0^
őstag
válasz
robekri #2054 üzenetére
otthon van a gép most (én meg melóban), nem tudok HDTachot nyomni, tegnap Sandra2007-el néztem olvasás sebességet, 65 MB/sec-et adott kb. ki jMicronon...
az a baj, hogy Winben ugye ez a JMicron chip SCSI-nak van leplezve, de NCQ beállítás nincs az eszközkezelőben, és nem is tudom épp ezért, hogy aktiválva van-e az NCQ, ill. SMART infókat sem tudok kiolvastatni a jMicron vezérlő miatt
[link]
itt találtam Intel Matrix Storage Driver pre-intall cuccost, ez kell ahhoz, hogy ha mindent ICH8-ra kötök, BIOSban ICH8-on native SATA-t és AHCI-t állítok be és beadagolom ezt a drivert f6 után, akkor nem fogad kék halál és látom a SATAII-es vinyót telepítéshez? -
c41r0^
őstag
össze kellett raknom egy gépet: DS3, egy SATA ODD és egy WD 320 GB SATAII HDD-vel
először mindent az ICH8ra akartam kötni, 0-ra a vinyót, 1-re az ODD-t, BIOSban AHCI-t(hogy menjen az NCQ is) és natív SATA-t állítottam be, JMicron-t letiltottam
WinXP SP2 HUN telepítésénél a lemezdetektálásnál kékhalál fogadott, Gigabyte lapján egy fórumban azt olvastam, hogy az AHCI-t az ICH8 nem is támogatja...de az ICH8 hivatalos overwiew-jában pedig ott a támogatás, szóval az hülyeség
Namármost mit kell kezdeni akkor, ha az ICH8 chipre szeretnék kötni a 0-s portra egy SATAII HDD-t AHCI támogatással és egy SATA ODD-t az 1-es portra?
szvsz BIOSban SATA 0-3 native mode enabled és felette AHCI bekapcs...na így gyönyörű kékhalál fogadott...gondolom legacy IDE módban minden pöpecül ment volna, de akkor oda a SATAII feature-jei és sávszélessége
tehát én úgy oldottam meg a dolgot, hogy ICH8 0-ra kötöttem az ODD-t, SATA native-on és nem AHCI-n
JMicron 0-ra tettem a HDD-t, AHCI bekapcs - így Winnél ugye kellett az Gigabyte RAID controller driver floppyn
kérdés: jó-e ez így? amit el szeretnék érni, hogy a jobbik vezérlőn menjen a SATAII HDD NCQ supporttal AHCI-vel, amire a Win is fel van telepítve, az ODD pedig stabilan működjön
hogyha az ICH8-at akarom használni AHCI módban és natív SATA-n telepítéskor, akkor az ODD nem kavarodik meg emiatt? emiatt kaptam kék halált (mert az ODD nem támogatja az AHCI-t), vagy pedig az Intel Matrix Storage pre-install Drivert (ha 1általán van ilyen) kell beadagolni az ICH8hoz WinXP telepítésnél?
[Szerkesztve] -
DeadMeat
nagyúr
válasz
arsenlupin #2047 üzenetére
Akkor nevezzuk zongorista keznek
Azoknak is vekony,hossyu az ujjuk.Csakhogy kilogjak a sorbol
-
DeadMeat
nagyúr
válasz
arsenlupin #2045 üzenetére
Hehe kicsi kezem van hossyu ujjakkal.Mint 1 nogyogyasznak
Csak azt nem ertem,ha lelazult,akkor miert mukodott egyaltalan? -
DeadMeat
nagyúr
válasz
arsenlupin #2043 üzenetére
Megoldodott!Levolt lazulva a sata kabel 1 csoppet... megigazitottam,egybol 58Mb/s el dolgozik a hdd
-
DeadMeat
nagyúr
Volna 1 kis gondom:Adott 2db sata hdd-m 1ik 1 sata1-es wd,a masik sata2-es seagate.Az utobbival van gond.Feltettem ra ujra 1 wint,es az olvasas/irasi sebesseg csak 7mb/s... eddig is ezen volt az oprendszer,hw kornyezetben csak a vga valtozott,nemhiszem h az befolyasolja.
Eszkozkezeloben latszolag minden ok,nincs utkozes sem.Konfigom az adataimnal.
Esetleg mivel probalkozzak? -
Gorneck
legenda
válasz
Yushchenko #2038 üzenetére
-
tlac
nagyúr
válasz
Johnny Cage #2039 üzenetére
[link]
annak inkább disabled-en kell lenni (default) -
ati2
őstag
válasz
Yushchenko #2035 üzenetére
Elszúrtam, nem kicsit nagyon
-
ati2
őstag
Volt egy vga cserém, és kb 18 órát áramtalanítva volt a gép.
A beállításokat szépen elfelejtette a lap, de akkor minek van rajta elem?
(amúgy szépen indult default beállításokkal)
8600GT Silent-re tud valaki valami jó ventit, valami lapos 8 cm-es vagy hasonlóra gondoltam
Mod: Ja jó volt, csak elfelejtettem, hogy előtte nyomtam egy load optimized defaultsot előtte a biztonság kedvéért
[Szerkesztve] -
bim
veterán
válasz
Yushchenko #2030 üzenetére
azt hittem valami konkrét infot tolsz már? -
bim
veterán
válasz
Yushchenko #2028 üzenetére
engem spec. érdekel.
-
Yushchenko
őstag
Amm vannak új RAMjaim, de gondolom már senkit nem érdekel hogy megy
-
VGYke
addikt
Abszolút kezdő vagyok BIOSban, amit tudok, saját tapasztalat/kudarc... De úgy tanul a gyerek, ha kérdez...
965P-DS4 F8/F9 Bioshoz nálam sokkal-sokkal jobban értő, önként jelentkező forumtárs magán elérhetőségét keresem! Azért magánt, mert sok-sok olyan kérdésem lenne, amikre a válasz másoknak már evidens, vagy ismétlés, így nem szeretném terhelni ezekkel a fórumot! Kezdeném a kérdéseimet a pontos konfig leírása után azzal, hogy leírnám a mostani tuning nélküli beállításaimat, telepített alaplapi drájvereimet, aztán kíváncsi lennék, mi jó, mi rossz, vagy felesleges. Ezek után jó lenne választ kapni a ''finomhangolásra'' és a tuningra is....Segítsen valaki elindulni a mókuskerékben, úgy hogy 1000szer ismételt vagy egyértelmű kérdésekkel nem terhelem mások idegeit (pl. hogyan is működik pontosan, mikor mit csinál a dual bios?).... Látatlanban is köszönöm!
-
ati2
őstag
válasz
Stalker-2572 #2022 üzenetére
Nem.
Bios-ban F8 és már frissíthetsz / menthetsz (DS4/F8-tól tudja a bios a pendrive-ot kezelni, csak post előtt legyen rádugva). -
Gorneck
legenda
válasz
Falconer #2018 üzenetére
''Limit CPU id max 3, C1E, EIST, Virtualization - ezeket kikapcs'' Ezek maradjanak bekapcsolva...
Pcie: 100 vagy 101.
MCH: +0,1V vagy nem is kell neki.
Ramnak: Elég +0,2V.
FSB: 400.
Ramszorzó: 2.
Időzítés: 4-4-4-12-Auto.
Minden más Normál feszen marad.
ati2: Értem.
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
válasz
Gorneck #2016 üzenetére
Mivel rögtön nyomni kell frissítés után egy load oplimized defaults-ot, így tuti törlődik a cmos
A profile-os biosok saját magukban tárolják a mentett beállításokat (gyári bios-ban a profile rész üres).
Igy ha azt lemented és visszarakod, akkor load optimized defaults után már lehet is visszatölteni a mentett profile-t -
Falconer
aktív tag
Tuningolni probalok de antituning lesz belole.
PCI Express bus width 1* -re visszaall.
Szoval ami meg jo:
Limit CPU id max 3, C1E, EIST, Virtualization - ezeket kikapcs
Memoria: Geil ultra idozitesek meg +0.3fesz (=2.1)
Proci alapon
Nem megy a PCIE csak 1*-en:
az elobbiek plusz:
CPU host freq: 333
Ram arany: 1:1 -
ati2
őstag
válasz
Stalker-2572 #2013 üzenetére
Az újban persze nem lesz semmi mentett beállítás.
De le lehet menteni a maint-t a backupba, vagy pendrive-ra. Így ha vissza akarod rakni, akkor abban benne lesznek a mentett beállítások -
Gorneck
legenda
válasz
Stalker-2572 #2013 üzenetére
Sztem ne frissítsd...de elviekben meg kell, hogy maradjon...
-
Stalker-2572
veterán
Remek! Még egy kérdés: ha frissítem a BIOS-t a régi mentett BIOS beállításaim el fognak veszni?
Tudom nincs sok értelme F8-ról F9-re váltani, de... -
Gorneck
legenda
válasz
Stalker-2572 #2011 üzenetére
Elviekben nem fog...
-
Stalker-2572
veterán
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, ha a mostani 2 modul RAM mellé beteszek még 2-t, akkor felborulhat-e a tuning beállításaim, azaz a lap nem háklis-s 4 modulra? -
válasz
Pancsermeste #2009 üzenetére
Sajnos már nem emlékszem. Valszeg uninstallálhattam a régit előtte, de az sem biztos.
-
-
válasz
Pancsermeste #2007 üzenetére
Kipróbáltam, letöltöttem, nekem jól kitömöríti 7-ZIP.
A mérete: 3 905 631 bytes
De, itt van ez is, 7-zippel tömörítve: [link]
Mérete: 2 766 470 bytes
[Szerkesztve] -
válasz
Pancsermeste #1996 üzenetére
Feltöltöttem neked: [link]
De nem hiszem, hogy ez nálad megoldja. Valszeg más lehet a gond. -
VGYke
addikt
Gigabyte965PDS4-en nálam is növekedett kb. 2-4 fokot, a következők miatt:
F8 Bios alatt (üresjáratban): Alaplap 45fok, CPU 32fok, System Fan (ide van dugva a 12cm-es házventi!):1592Rpm, CPU Fan: 980 Rpm. Az alaplap atomstabilan 45 fok volt, ennek ára: a 12centis 1450-1600 között pörgő házventi kicsit zajos, de pl. SpeedFan-al le tudtam venni a sebességét.
F9 Bios beletúr a venti szabályozásokba! Frissítés után, a mostani állapot (üresjáratban): Alaplap: 48fok, CPU 34fok, SystemFan: 1203, CPUFan: 1042, és a házventi sebességét már nem lehet állítani a SpeedFan-al.
Szóval csökkent a házventi sebessége (zaja). nyilván a házventi hatással van a cpu hőmérsékletére is, így a cpu venti sebessége kicsit növekedett.
Ebből a szempontból fene tudja hogy az F8, vagy F9 bios a jobb... nekem jobb volt, hogy az 1600 fordulatot (ha éjszaka zavart a zaj) a speedfan-al le tudtam venni 500-ra, vagy akár 0-ra. F9 alatt se fel, se le!
[Szerkesztve] -
Falconer
aktív tag
Na jo, elegem van, Gigabyte bekaphatja.
DS3, rev3.3, F11...
PCIE szorzo bug benne van. Ha nem tuningolom a procit, akkor jo. Ha atallitom az allitasi lehetoseget manualra, akkor visszaveszi 1*-re.
Meg nehany kombinaciot meg kiprobalok, de ez igy turhetetlen. (bios a @bios-szal lett frissitve)
Aktív témák
- YouTube
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Nintendo Switch 2
- Assetto Corsa EVO
- iOS alkalmazások
- Kijelző került a kamerasávra a Xiaomi 17 Pro és 17 Pro Max hátulján
- Telekom mobilszolgáltatások
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-H GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Patriot Viper Steel 4400MHz DDR4 garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-K Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Kingston HyperX Fury 1600MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- GIGABYTE Z390 AORUS MASTER WiFi Alaplap
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Magic Trackpad legújabb fajta, lightning csatlakozóval
- Samsung Galaxy S20+ 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3370,94% Akkumulátor
- ASUS TUF F15 FX506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 32GB - 1TB - RTX 3050 Ti - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest