Aktív témák
-
kiszu
senior tag
Sziasztok.
Tegnap vettem egy Ds4 lapba egy 6600-as c2d procit.
Szeretném kipróbálni kicsit tunning alatt.
Olyan segitséget szeretnék kérni,hogy a biosban,hol és mit emeljek? Hogy lehet lépésenként probálgatni?
Azt tudom,hogy a szorzót hol állítom
azt is,hogy az fsb-t
ez most nálam 8x300
A ramokkal nem vagyok igazán tisztában.
Adott 2x1 giga 800 as Corsair xms2 ram,ami a honlapjuk szerint 1.9v-on tud 5-5-5-15 öt.
Hol adok neki 1.9-et.
Bocs a nagyon láma kérdésekért,de majdnem tizezer hsz-t kegyetlen átolvasni. Nem lustaság,már elkezdtem.
Szóval,akár szájbarágósan is lehet. Előre is kösz -
craine12
tag
Nem is az általad leirtakat akartam kétségbe vonni, csak ahogy tlac is írja, ha találnánk olyan terhelést, amihez elég lenne mondjuk a 7-es szorzó, akkor nem kéne 9-est kapcsolni. Pedig az lenne a lényeg, hogy mindig pont annyit használjon fel, amennyi még épp elég.
Nyilván, akku esetén minden csepp áram számít. -
c41r0^
őstag
nem teljesen világos, hogy amit írtál milyen beállítások mellett láthatóak
szvsz 3 csoport van:
a, aki alapon hajtja a prociját, az kapcsolja be mind2-t, ajánlott is
b, aki alapfeszes tuningot használ, az is bekapcsolhatja mind2-t, hiszen az EIST csak akkor csökkenti a feszt, ha a proci nem max. órajelen dolgozik, tehát nem lesz olyan anomália, hogy az EIST lejjebb veszi a feszt, mint amin a proci még stabil adott tuningolt alapfeszes órajelen
c, aki emelt feszes tuningot használ, annak az EIST nem is megy, a C1E-t meg enabled-re rakhatja, mert a szorzót HALT-nál biztosan lecsökkenti (de hogy így kevesebb-e a proci tényleges fogyasztása, nem vennék rá mérget...talán egy picivel, mert emelt feszen jár, de nem oylan nagy az órajel..szvsz ez nagyon minimális lehet)
én mind a kettőt kikapcsolom, úgy tuningolom a nem alapfeszes rendszeremet, szeretem magam megadni, hogy konstans fesz és szorzója legyen a procinak... -
c41r0^
őstag
válasz
craine12 #2491 üzenetére
Az EIST leírása ez...ennél a példánál maradva 6-9-ig veszi a szorzót ide-oda + feszt csökkent, emel (max defaultig) a proci terhelésétől függően
nehéz ezt monitorozni, hogy mikor 6, 7, 8 és 9-es a szorzó, mert valószínűleg pár órajelnyi idő alatt váltogatja a szorzót, a monitorozó ki sem tudja írni normálisan az épp aktuális értéket, csak a min. vagy max-ot látod huzamosabb ideig szvsz
a notinál meg gondolom sokat számít az is, hogy mobil proci van benne, ott még finomabbak a beállítások -
tlac
nagyúr
igen, ehhez hasonló hozzászólásokat már rengeteget olvastam, de még mindig nem tiszta
én 3 állapotot láttam:
szorzó 6-os, fesz csökkentve (terheletlen, fesz normalon)
szorzó 6-os, fesz beállított (fesz emeléssel, nem normalon)
szorzó max-on, fesz beállított (terhelt)
[Szerkesztve] -
c41r0^
őstag
tehát ez valahogy így néz ki:
az EIST csak NORMAL procifeszültségnél használható, a C1E pedig azt hiszem ha be van kapcsolva a szorzót mindenképpen visszaveszi tuningolt proci esetében is:
A processzornál két külön állapotot különböztet meg az Intel az energiatakarékosság szempontjából:
terheletlen és terhelt üzemmód
terheletlen üzemmód esetében a fejlettebb oprendszerek a HALT parancsot küldik a procinak, vagyis ''kikapcsolás'' üzemmódban vannak, így nem fogyasztanak annyi energiát, az Intel a C1E-vel (előtte C1) ezt kiterjesztette arra, hogy a szorzót a minimálisra csökkenti és a feszültséget is leveszi, így pl. egy E4300 esetében 200*9@1.35V-ból lesz 200*6@~1V (a fesz értékét nem tudom)
terhelt üzemmódban pedig az EIST léphet akcióba, ha be van kapcsolva a BIOSban, a C1E-nél sokkal finomabban tudja változtatni a processzor terheltségétől függően annak feszültségét (E4300-nál maradva legkisebb stabil működés ~1V és 1.35V között) és szorzóját (6-9)
angol leírás alapján én ezt értettem meg
[Szerkesztve] -
c41r0^
őstag
nem egészen:
C1E: extended HALT, feszt leveszi és a szorzót is csökkenti minimálisra (kisebb lesz a valós órajel), ha a proci abszolút nincs használva (0% load)
EIST: enhanced SpeedStep, intelligensen változtatja (természetesen csökkenti) a feszültséget és a szorzókat (minimumtól a defaultig) a proci terheltségének függvényében
mind a kettő valóban csak proci alapfeszültség esetén működőképes
[Szerkesztve] -
tlac
nagyúr
válasz
Pancsermeste #2485 üzenetére
eist szorzó
c1e fesz, csak normalon veszi vissza a lap -
Pancsermeste
őstag
válasz
Gorneck #2482 üzenetére
Nam jó sajnos! Úgy tűnik a Bios fesz beállításainak van nagyobb prioritása. Ha ott a ''normál''-t átállítom bármire, (pl. az alapfesznek megfelelő 1,325V-ra) -akkor hiába Eist, meg C1E... terheletlenül sem veszi vissza a feszültséget, marad a biosban beállított fesz - 0,06V
Kicsit utánaolvastam az EIST és C1E-nek, de kár volt, mert csak összezavart. Most akkor végülis melyik veszi vissza a szorzót és a proci feszt? Mert volt ahol mindkettőről ezt írták. Jajj, szegény proci... -
Gorneck
legenda
válasz
Pancsermeste #2481 üzenetére
Ezt egyszerűen ki tudod szűrni...emeld a feszt míg nem lesz drooppal alapfesz, ha így stabil, akkor van értelme...mivel nem fog megszűnni tökéletesen a droop ezé kétlem, hogy van értelme...
ui: Ilyenkor nem szűnik meg az Eist, C1E?
[Szerkesztve] -
Pancsermeste
őstag
válasz
Gorneck #2450 üzenetére
Nem tök mind1 mit állítasz neki, ha uazt a feszt fogja kapni?
Azért ez nem minden esetben igaz.
Esetemben pl. azért nem mind1, mert én nem szeretném alapfesz felett járatni a procit, hiszen csak normálon működik az EIST, amiről nem szívesen mondanék le.
Jelenleg 9x300-on stabil a procim, viszont jó lenne elérni a 9x333-at alapfeszen -aminek megvalósításához talán megoldást nyújtana a drop mod. (az a -0,06V visszanyerése talán éppen elegendő lenne a stabilitáshoz)
Szóval, engem is érdekelne a DS3 rev. 3.3 Vdrop mod... ha vki tud megoldást, kérem jelezze! -
csapos2
addikt
Uraim!
Köszönöm szépen a segítséget! Ki fogom próbálni az ajánlott dolgokat. -
-
Gorneck
legenda
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
csapos2 #2466 üzenetére
Meglehet. Hirtelen terhelésváltáskor vagy bekapcsoláskor mikor egyszerre kell mindennek fesz könnyen megborulhat a rendszer főleg és akkor a drope jelenségről nem esett szó... Anno volt egy 939-es DFI LanParty lapom, ott pl be lehetett állítani külön, hogy bootolás közben mennyifeszt adjon és utánna mennyit. Erre mondják, hogy tuningbarát deszka.
Nem nagy veszteség ha nincs CIE+EIST, a stabilitás többet ér, mint az a kis spórolás. Főleg ha telik villanyra. -
robekri
addikt
Más dolog: Cerebellum barát tegnap elhozta a-data 4x1 gig ddr800+as ramjait! Háát nem mondok inkább semmit!
Mindenféle mód tuning izéé hozééé 2x1 gigán 1100et megy 4x1 gigán 840 v. 850! Háát kész volt Cerebellum! '' még jó hogy vettem tuning ramokat! ''(mondá)
Köcsög Giga s3-ds3 nincs felkészülve vagy ennyit bír! ÁÁÁH! Lassan leteszek a tuningramról! Marad ez az olcsó Marsocska!
Ötlet esetleg?? Tapasztalat? OS az PistaBácsi x64 vóóót!
Üdv.: Robe -
robekri
addikt
Kingmax mars NOtuning!
Nekem 5-5-5-18at megy 800on, de 840en már beszarik! Mondjuk az ára kiba jó volt!
Mindent állítottam már rajta MCH fesz stb de nwem igazán megy! Még Cerebellumot is ráengedtem, de neki sem ment! A procim meg 2.8on megy és az 530mhz meg a lecsóóba van!
Akkor ezek szerint tegyem aoutóra a SPD-t és menjen 5-6-6-20on hátha jobb lesz a tuning?!
Jót röhögtem mert 3x1 gigán előjön valami flex mode és everest duálban mutatja!
Üdv.: Robe -
stfx
aktív tag
válasz
Gorneck #2450 üzenetére
Igen minden default feszen van a biosba ram,chipset,fsb,ram... Ha bebootolok akkor az easytune tuningba 1.9 volton van a ram a mostani 800-as kingmaxxal, de azt visszeveszem 1.8v-ra es stabil marad a ram.Setfsb-bel allitok 8x400-ra es itt kell beallitaninom az easytunba 1.33v(default) helyett 1.37v-et a procinak.EIST C1E kikapcsolva.Azt tudom mennyire kevessel is beeri a proci. default 8x266-on 0.97v voltot allitok be az easytunbe, ez olyank stabil 0.96v-korul van es nem droppolodik.Ha nem droppolna a lap akkor hagyhatnam a default 1.33-on.Igy is orakat elment orthossal 1.33v-on,de mediaplayerbol egy film allat (mar 8ora orthos utan) 3x is kilepett majd a film utan egy fel ora netezes kozbe restartolt a gep, ekkor mar tobb mint 10ora orthos mellett.
-
craine12
tag
válasz
Gorneck #2454 üzenetére
#2437-ben vannak a feszek, sajna én hétközben nem vagyok otthon, úh csak telefonon keresztül tudtam instruálni, de a fenti feszekkel is ugyanazt csinálja, mint normálon (állítólag).
Nekem is csak egy része van RAID-ben a vinyóknak, azon vannak a játékok, azok megérzik a sebességnövekedést, kb. 60-ról 95-100 megára ugrott meg az olvasás. Mindent viszont nem akartam rátenni, ha buknám az egyik HDD-t, legalább fele maradjon meg ;) Igaziból a kérdés az lett volna, hogy esetleg a Vista kezelheti-e máshogyan a sw-es RAID-et, mint az XP. -
Gorneck
legenda
válasz
Blizzard.9 #2449 üzenetére
Sztem nem fogsz még egy VGA-t venni mikor jön a DX10. Veszel egy erősebb VGA-t oszt csók...kisebb fogy, jobb teljesítmény...
-
Gorneck
legenda
Default mit jelent? Alapon minden?
Nem tök mind1 mit állítasz neki, ha uazt a feszt fogja kapni? Minden esetben 1.3V-on lesz stabil...
C1E vagy Eist működne akkor sztem rosszul lennél milyen feszen képes menni az a proci...de sztem működik is azé nem stabil 400as fsb-n...
Egyébként meg jó lenne írnál pár beállítást, mert sztem nem a droop-pal van a baj... -
craine12
tag
válasz
Blizzard.9 #2442 üzenetére
Szerintem érdemes volt, mert kb. 3e forintért kaptam IEEE1394-t, Crossfire-t (lehet, hogy csak 16+4-es, de a semminél jobb; az SLI-s lapokban is sok csak 8+8-as, és azok is vígan elfutkosnak), ICH8R-et, viszont egy PCI-jal kevesebbet. Akinek egyikre sincs szüksége, annak felesleges kidobni akár 3e-t is, akinek meg kell, annak pont jó. Legalább adott a választás lehetősége.
-
Gorneck
legenda
válasz
Blizzard.9 #2442 üzenetére
Ha abból indulsz ki, hogy CF-nek sincs semmi értelme, akkor DS3.
-
stfx
aktív tag
válasz
Gorneck #2425 üzenetére
Azert idegesito, mert ha defaulton van a proci 1.33v-on akkor ledroppol 1.264v-re is neha es ott ujraindul. 1.3v feletti feszen stabil es ahhoz most 1.37-et kell adnom a 8x400-hoz.
1.0-as lapokhoz van tok egyszeru mod amivel valakinek semmit nem droppol, es ez erdeklene rev 3.3-ashoz. -
craine12
tag
válasz
Yushchenko #2441 üzenetére
Ezért is vettem a DS3P-t, nem pedig a DS4-et
-
Blizzard.9
tag
válasz
Yushchenko #2441 üzenetére
Mondjuk nem tudom érdemes-e DS3P-t venni ( a CF mellette szól esetleg késöbbi bővítésnél) de a második VGA-nak csak 4x csatolója van. Ez nem kevés egy kicsit? Mert ha ez visszafogja a kártyát akkor sok értelme nincs és akkor inkább veszek sima DS3-mat olcsóbbam.
-
Yushchenko
őstag
válasz
Blizzard.9 #2440 üzenetére
jól látod, a DS3P egy HP nélküli DS4
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Blizzard.9 #2438 üzenetére
DS3P integrált vga-s, DS4 nem. DS3P-ben nincs CrossFire, DS4-ben van (16+4 PCI-E sáv).
-
Blizzard.9
tag
Mi a különbség a DS4 és DS3P között (a hőcsöves hűtésen kívül)?
-
craine12
tag
válasz
robekri #2414 üzenetére
Na, nem bírtam péntekig várni. Hazatelefnáltam egy távtuning erejéig. Próbáltuk +0.1 és +0.2V-os MCH és FSB feszemeléssel, de semmi, kikapcs bekapcs, amíg ki nem húzták a dugót. Proci alapfeszen, RAM +0.275-ön. Következő ötlete valakinek?
UI: amit eddig nem írtam: lap rev.2, és C2 stepping, ha számít valamit is.
Problémám #2411-ben. -
Norbyte
tag
-
Norbyte
tag
Vagyok.
Sajnos nem segített semmit.
Ugyan úgy nincs internet. Ezt a másik (AMD-s) gépről írom, aminek ahogy mondtam ugyan ez a baja az alaplapi LAN-nal.
Nem tudom mit csináljak vele, mert annyi LAN kártyám nincs. Persze lehetne venni...holnap. -
Norbyte
tag
Sziasztok,
lenne egy kis, igazából nagy problámám.
Van egy DS4-esem és az alaplapi LAN fura.
A helyi hálózat gépeit látja, lehet másolni ide-oda, viszont az internetre nem hajlangó felmenni.
Routeren keresztül menne. Ezzel nem is lenne gond, mert az összes gép úgy meg.
A furi az, hogy a nf2-es amd gépem alaplapi lan kártyája is ugyan ezt csinálja.
Abban benne van egy PCI-s Realtek kártya és úgy minden frankó.
De kérdem én, minek van az alaplapi, ha szar és csak korlátozottan megy?
Illetve mi lehet a megoldás?
Üdv. -
stfx
aktív tag
válasz
Johnny Cage #2421 üzenetére
Talalt mar valaki vdroop modot rev3.3-as DS3-hoz? Baromi idegesito mennyit droppol ez a lap.
-
válasz
De most ki vagy be akarod kapcsolni? Kéne pontos alaplap és proci típus. Nem ártana egy CPU-Z screenshot sem. Nem mindegyik P4 alá való chipset támogatja a HT-t, ill. nem mindegyik P4-ben van HT.
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
válasz
Sztem tuti megy...de ezt le is tudod ellenőrizni...
-
craine12
tag
válasz
robekri #2414 üzenetére
Köszi, majd megpróbálom, sajna hétvégéig távol vagyok a géptől. Tuti amúgy, hogy valami fesz lesz a hunyó? Mindkét híd elég meleg, félve tolnám rá nekik a kakaót venti nélkül. Asszem fel kell tegyem az oldallapot, mert azon pont ott van egy 92-es venti hely, ami a hidakra fújná a levegőt.
Persze várom a további tippeket, mi hasznosat tudok még kipróbálni
szerk: heje sírás
[Szerkesztve] -
válasz
horvathkrisz #2415 üzenetére
De csak akkor működik a fesz visszavétel, ha alapfeszen megy a proci (normal-on Giga lap esetén). A szorzóvisszavétel asszem fesz állítás után is megy.
-
robekri
addikt
válasz
horvathkrisz #2415 üzenetére
-
horvathkrisz
addikt
Tényleg!
C1E és EIST micsoda?
EIST-et nemrég vettem csak észre biosban, bekapcsoltam.
Gondolom valami energiatakarékos dolog, nem?
Elmagyarázná valaki?
Köszi! -
robekri
addikt
válasz
Tuco Ramirez #2201 üzenetére
f10el simán megy nálam! +2 MB cache-t nem tudja így lekezelni a lap
-
válasz
Johnny Cage #2402 üzenetére
A BIOS-ban, márha HT-s a proci. Egyébként nem érdemes kikapcsolni, mert lassabb lesz a rendszer.
-
craine12
tag
Előre is bocs, hogy hosszú lesz, de több problémába is belefutottam.
Az első, hogy most hétvégén raktam össze az új gépet, végleges videókártya híján csak gyorsan össze akartam dobni, hogy minden megy-e. A konfig a következő: P965-DS3P (F3-as BIOS), E4300, Scythe Ninja, 2x 1GB OCZ Platinum DDR2-800 (4-5-4-15), Chieftec 460W-os táp, és egyelőre egy X300SE. Hogy ne kelljen sokat vesződni a telepítéssel, bedobtam egy 20-as vinyót, és tettem rá egy Vistát, az 30 napig úgyis elvan, addigra meglesz a videókártya is. Utána visszatenném az XP-t, és akkor belőnék mindent rendesen. Szóval bebootol a Windows, minden megy is kapásból rendesen, mondom nézzünk egy kis tuningot. Szigorúan alapfeszes tuningról van szó, mert azt olvastam itt a fórumon, hogy a C1E és az EIST csak addig működik. Kapásból 300-as FSB-t próbáltam, RAM időzítéseket 2.66-os szorzó mellett (tehát azok így 800-on mennek) 4-4-4-12-re vettem, Vista betölt, Orthos 9-es prioritással egy napon keresztül hiba nélkül futott. Mivel nekem ez elégnek bizonyult (egyelőre, úgysem a határait feszegetném a gépnek), gondoltam lekapcs, többi vinyót visszadug, és örül. Következő bekapcsnál se kép, se hang, ventik, vinyók felpörögnek és kikapcsol a gép, majd kezdi elölről. Na mondom remek. Táp kihúz, insert nyom, bekapcs, semmi. CMOS clear. Bekapcs, gép indul, be a BIOS-ba, visszatöltöm az alap mentést (csináltam ilyent is, meg tuningost is, mem feszt megemeltem mindkettőben 0.275-tel, így Everest 2.1-et mér), minden frankón indul. Lekapcs, vissza kapcs, még mindig OK. Na, akkor tuning mentés visszatölt, elindul, minden megy is, lekapcs, nem indul, ugyanaz, mint fentebb. Tehát tuningolt állapotban lekapcsolás után nem indul el (ez tehát az első kérdés, biztos már vagy 20-szor megválaszoltátok, de valahogy nem volt idegzetem kiszűrni a sok ezer hozzászólás közül, bocs).
A második az utólag rádugott SATA-s vinyók. Két 160-as Hitachim van, mindkettő dinamikus lemezként 100-50 arányban partícionálva, és a két 50-es rész csíkozott kötetként (XP szoftveres RAID0-jával) összevonva. Eddig remekül is ment minden, többszöri XP reinstall után is felismerte a lemezeket, és simán tudtam használni. Átpakolva az új gépbe a lemezeket, ICH8R-re AHCI, natív IDE módban, illetve a Giga vezérlőn AHCI módban (sima IDE-re téve nem bootol be a Vista) téve is felismerte a lemezeket, de az eszközkezelőben offline-nak jelölte őket. Eddig volt lemez inicializálása gomb, azzal tudtam felismertetni a lemezen lévő köteteket (ezért is volt sw RAID, hogy lapcsere esetén ne legyen gond, másrészt nem akartam 300G-t RAID0-n), most csak alaplemezzé konvertál (ergo látja, hogy dinamikus, mert alapból konvertálás dinamikus lemezzé lenne helyette), amitől persze minden rajta levő cucc odaveszne. 2-es kérdés: valakinek ezzel kapcsolatban ötlete? Mondjuk inkább az elsőt lenne jobb, ha meg tudnátok segíteni oldani.
Előre is köszönöm a segítségeteket, és még egyszer bocs a hosszért, és a sokadszor feltett kérdésért. -
Gorneck
legenda
válasz
horvathkrisz #2409 üzenetére
A gyártók azt rakják rá amit kapnak...köztudott, hogy legvégső esetben kell ezeket a csodákat használni...bár ahogy írtam van akinek tökéletes működik...
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
válasz
horvathkrisz #2405 üzenetére
Ehhez mi köze a Gigás fiúknak...?!
Úgy néz ki az új realtek chip szarabb, mint a régi...rev 1.0-nál még egyszer se tapasztaltam recsegést... -
horvathkrisz
addikt
Hát qrva szar ez az alaplpi hangkártya, nemrég vettem észre, hogy ha pl. netezés közben van egy kis hangerő tekerve az erősítőre, minden ok nélkül recseg.Nameg játék közben is.
Ezt sztem eléggé elkúrták a gigás fiúk, ha nem leszek lusta, megy vissza az Audigy... -
Muréna
őstag
válasz
Johnny Cage #2402 üzenetére
sehogy, mivel a te procidba nincs
-
Johnny Cage
addikt
Hogy a francba lehet a HyperThreading-et kikapcsolni?
Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z NEO RGB 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működés
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Patriot Viper Steel 4400MHz DDR4 garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Fatal1ty Z97 Killer alaplap garanciával hibátlan működéssel
- G.Skill Trident Z5 DDR5 6000 MHz 2x16 GB RAM eladó
- GIGABYTE Z790 UD Alaplap GIGA: 2026.07.26.
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 2,5+ év gari
- Honor 90 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest