- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kicsipampam
tag
válasz Csukapisz #7899 üzenetére
Lehet, hogy nincs bekapcsolva neked a Tools/Peers, magyarul meg talán Eszközök/Más alkatrész élek kiválaszthósága. Alkatrész vázlatban tudod kapcsolgatni. Én amúgy hihetetlen ellensége vagyok ennek a kapcsolónak. Kérdezem a SE disztribútorokat, hogy nem lehetne eltörölni a francba. Legyen alapállapot az, hogy persze ki lehessen választani már elkészült alkatrész éleket. Valami rettenetes bug lehet az SE-ben, mert ha be van kapcsolva akkor sokszor meg kényszerezni nem tudok, egyszerűen nem enged az éppen készülő vázlaton nevezetes pontokat megfogni, ilyenkor ki kell kapcsolni ezt a funkciót és ismét lehet. (még hogy nem idegesítő kicsit se az SE)
-
perfag
aktív tag
válasz Kicsipampam #7901 üzenetére
Eszközök/Egyenrangú él kijelölés parancs (ST5, Enterprise fordítás)
Súgó: "Ha az Egyenrangú él kijelölés aktív, akkor a szerelés más alkatrészeinek vázlat geometriái és élei közé is elhelyezhet méreteket és kényszereket, de nem jelölhet ki egyenrangú éleket új vázlat geometria létrehozásakor.
Például ha egy vonalat szeretne elhelyezni egy egyenrangú él végpontjához, akkor először az egyenrangú él közelébe kell létrehoznia a vonalat, majd a Csatlakozás kényszert használva kell a vonal végpontját csatlakoztatnia az egyenrangú él végpontjához." -
masta_dry
tag
Amit az utolsó bekezdésben írtál, azt a helyzetet pontosan ismerem. Én is rendre agyfrászt kapok tőle.
Egy idő múlva rutinnal kialakul az is, hogy az adott helyzetben érdemes-e felhasználni meglévő elemeket referenciaként, vagy pedig alapkoordinátákhoz érdemesebb kényszerezni inkább. Sokszor meg lehet szívni, ha csak kis módosítás történik egy modellen, de ahhoz valami kötve volt, ami szintén változik a módosítással, de csak olyan kicsit, hogy nem veszi észre, aki nem kifejezetten azt nézi.
Ilyenkor lehet pl. azt megjátszani, hogy a rajzodba levetíted pl. az adott élt, de egyből utána függetleníted is az eredetitől, majd bekényszerezed az alapkoorditátához. Mondjuk ilyenkor meg elég gyakran érdekes méretek születnek. (16,232mm vagy 23,321°) -
kpityu2
őstag
válasz masta_dry #7903 üzenetére
"Mondjuk ilyenkor meg elég gyakran érdekes méretek születnek. (16,232mm vagy 23,321°)"
Véleményem szerint azért a kerek méreteknél fontosabb, hogy találkozzanak amiknek találkozniuk kell. Akárhány tizedes pontosságig. Az egyik legjobb funkciónak tartom a meglévő referenciák átvételét, még akkor is ha a későbbi módosításnál zűrös helyzetek adódnak.
A hivatkozás megbontása veszélyes dolog, csak annyi az eredménye, hogy a rendszer nem szól, ha a kapcsolódó részek nem illeszkednek. Nem csak kényelmi eszköz, hanem felépítési logikát is megvalósít. Szerintem a használatának visszaszorítása helyett inkább fejleszteni kellene, hogy a zűrös eseteket és a kereszthivatkozásokat jobban kezelje a rendszer.
Épp a minap futottam bele egy ilyen "szabadkézi" esetbe: fröccsszerszám furatképző csúszkák helyét nem hivatkozással csinálták, és az egyik pozícióját elütötték. Mehetett is lézerhegesztőhöz a formalap a marás után.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Parson
addikt
válasz kpityu2 #7904 üzenetére
Egyetértek, fontosabb a jó (és 'élő') referenciaválasztás, ha kell (márpedig sokszor kell, az előbbiekben igazából a felesleges referenciahasználatot nem tartottam jó megoldásnak). Én pl ahol lehet szerkesztő elemeket (sikok, tengelyek, sketch elemek) használok referenciának, hiszen azok nagyon nagyon ritka esetben tűnnek csak el a modellből utólag , nem úgy mint felületek, élek, sarokpontok...
[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Csukapisz
csendes tag
válasz Kicsipampam #7901 üzenetére
Igen, a tools/peers tényleg beleszól. Egy másik rajznál bevált.
-
King Unique
titán
Sziasztok!
Notit cseréltem és ha már új, akkor új CAD progik dukálnak hozzá Felraktam 64 bites SE ST5-öt, de magyarítást nem találtam hozzá, 32 bites SE 20-a, amihez van, fel lehet mellé vhogy tenni (próbáltam másik partíciót islétrehoztam neki, de egyből kiírta h már fent 1...) Autocad-nél se menne, igaz a 2013-hoz felraktam magyarítást, csak felülete fura még kissé... , de szoknom kel mképp.
Illetve ST5-el az a bajom, h a 20-assal készített fileokat megnyitja, de nem tudok rámenteni a .par fileokra, más néven se, max más formátumban engedné, ez mért van (nem írásvédett, win7 rendszergazda jog van) -
kpityu2
őstag
Kíváncsiságból letöltöttem az Autodesk Fusion 2013-at. Azt vettem észre, hogy ha mozgatom az egeret, villog a háttér. Más is tapasztalt ilyesmit? Geforce GTS450 kártya van a gépben.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
perfag
aktív tag
válasz kpityu2 #7909 üzenetére
Kíváncsivá tettél. Mi ez a Fussion? Annyi verzió, meg név van az Autosesknél, hogy nem sikerül kihámoznom.
Kb. annyi jött le, hogy valami olyasmi, mint a Solid Edge szinkronja, módosíthatom az importált modelleket modelltörténet nélkül. A többi nekem zavaros. Inventor beépülő, vagy önálló CAD? A Fusion 360 és a Fussion 2013 ugyanaz? És mit akarnak a clouddal? Jól értem, idén ingyenes? -
kispéé
senior tag
sziasztok,
új melóhelyemen solid edge-ben kell terveznem kizárólag csak lemezalkatrészeket, mivel eddig ezzel nemigen foglalkoztam, csak gépészeti alkatrészeket terveztem, így kérnék tanácsokat tőletek, honnan induljak el a témában esetleg tudtok-e ajánlani olyan oldalt ahol vannak példák,guide-ok, stepbystep tutorial-ok stb.
Megköszönném a segítségeteket -
kispéé
senior tag
Pl ezekre gondolsz? Ok, átnézem őket, köszi!
Meg a másik, a cégnél lévő tervező szerint akinek a helyére jöttem, azt mondja, hogy a szinkronmodellezést nem használa szándékosan, ő csak a hagyományost, ezt nem tudom mire vélni, szvsz a SE nagy előnye a szinkron, na de nem szeretnék a tervezővel már az elején bajt, így én is most hagyományos módban használom. Vajh miért van ellene a dolognak?
[ Szerkesztve ]
-
Imics13
tag
válasz King Unique #7908 üzenetére
Hi,
Ott valami nem kerek, akkor. Megnyitáskor nem dob fel semmi hibaüzenetet?
Amit ST5-ben csinálsz, azt el tudod menteni?Üdv,
www.solidedgest.wordpress.com
-
Imics13
tag
Hi,
Hát erre nem igazán lehet egyszerű választ adni. Én szakmai ártalomból is figyelemmel kísérem. Röviden azt lehetne mondani, hogy az Autodesk válasza a Siemensnek a szinkron technológiára...
Ha nem az én válaszom érdekel, akkor itt van egy tesztsorozat róla: [link]
Sajnos még 4-5 év után sem "széria" érett és nagyon sok hiányossága van, de valamit lehet vele csinálni az biztos. Van egy populáris ingyenes változata is az 123D hobbystáknak. Most betolták a cloudba is a Fusion-t, hogy ne maradjanak le a works cloud maniájáról. Felvásárlások után összeházasították a T-spline-al is, de korábban integrálták bele az Alias alapképességeit is stb... Az inventorral sajnos továbbra sem integrált, így ugrálni kell a különböző programok között különböző fájlformátumok segítségével... Acis (ShapeManager) kernelen nyugszik...
Szóval egy picit zavaros...
Jah T-spline egy nagyon ígéretes sub-d jellegű felületmodellező volt, ami nekem nagyon szimpatikus volt, de Autodesk lett belőle, hogy ezek után mi lesz a sorsa azt nemtom.Kíváncsi vagyok a véleményetekre és nem akarlak befolyásolni títeket az én tapasztalatommal...
Üdv,
-
Imics13
tag
válasz Kicsipampam #7907 üzenetére
Hi,
Egyetlen szoftver sem tökéletes, persze tudom, hogy mindig az fáj, amit használsz!
Kérdés, hogy jól használod-e, vagy arra használod-e amire való.
Üdv,
-
King Unique
titán
válasz Imics13 #7914 üzenetére
Megnyitáskor vmi "read error" hibát dob fel, mentés másként inaktív, csak parasolid stb-ként engedi menteni, viszont most próbálva, sima "save"-et nyomva legfelül engedi...amúgy rákerestem, itteni topicban is volt téma aszem mert még olyat is feldobott, h "Belső hiba: Érvénytelen státusz 0x248 Az alkatrész inkonzisztens" - ez meg állítólag licence-el függ össze, mert "okosított" verzió...
Ezzel lehet kezdeni vmit, ill magyarítás van már ST5-höz
eddig XP-n 20-as is frankón ment, most meg "inkonzisztens" dolgot dobálja az is, vhol olvastam x hónapig-évig mennek probléma nélkül, azt egyszer csak "letiltanak", fura...Ansys-om meg megnyit mindent, de nem enged beleszerkezteni Modelbe, csak Geometriig megy, bár annál lehet az a baj, h sulis gépen - oktatói licensz, intthon meg ipari, v tudom is én... -
kpityu2
őstag
Nagyon nem mélyedtem még bele, de ingyenes (bár ha jól értem csak egy darabig). A direkt modellezés Autodesk verzióját valósítja meg. Önálló program. A Fusion 360 a felhős verzió, a 2013 a sima.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
válasz Imics13 #7915 üzenetére
A T-Spline - SubD - SOLID++ vonalon elindulva találtam ezt az oldalt:
[link]Egy csomó 3D programhoz le van írva, hogy milyen kernelt használ, gondoltam mást is érdekelhet. Bár kissé furcsállom, hogy a Rhinoceros-hoz nem openNURBS van írva.
[ Szerkesztve ]
-
Imics13
tag
válasz kpityu2 #7919 üzenetére
Hi,
Az oroszok a Ledas-on keresztül próbálnak kihasítani nagyobb szeletet a "kerneltortából"... Azért sántít itt egy két dolog, például az Edgecam... Nekem az érdekesnek tűnik, hogy a Dassault fejleszti az Acist, de még sem teszi alá a szoftvereinek... Vajon miért? Helyette a CGM + Ledas vonalat erőlteti, ahol van némi hiányosság még... Majd meglátjuk, egyvalami biztos, hogy a versenyhelyzet mindig jó hatással lesz a piacra...
Üdv,
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
-
perfag
aktív tag
válasz kpityu2 #7923 üzenetére
Bocsi, túl rövid voltam, így félreérthető. A felhőről tudok egy-smást, a feladatokat így adom ki a suliban, a házikat (ellenőrzőket is!) így adják be a fiatalok.
A Fussion 360 és az Inventor Fusion 2013 között mi a különbség? Mit pluszt jelent az, hogy a felhőt használja a CAD? -
kpityu2
őstag
-
perfag
aktív tag
válasz kpityu2 #7925 üzenetére
Köszi a választ, de még tele vagyok kérdéssel. Bármelyik jobb felhős tárhely (Dropbox, Box, ...) lehetővé teszi az ellenőrzött kollaborációt és azt, hogy a fájlokat szinkronban tartsam, akkor mi pluszt ad a 360?
Talán ide tartozik, Imics Deelip-es linkjén szétnéztem, van egy cikk a [MyCadbox]-ról, ők is ezt a vonalat célozzák meg. Ha jól értem, talán annyi lehet a specifikus, hogy van egy CAD nézegető lehetősége, amihez nem kell telepített CAD progi.
Az Android nekem ismeretlen terület.
-
kpityu2
őstag
Részleteket nem tudok, mert nem használom. Gondolom annyi a különbség, hogy ez be van építve a progiba és technológiaspecifikus szolgáltatást nyújt. Másrészről meg főleg PR, lehet mondani, hogy milyen fasza gyerekek vagyunk, fejlesztünk ezerrel (ezt azért könnyebb prezentálni, mint egy új algoritmust. )
-
Imics13
tag
válasz kpityu2 #7921 üzenetére
Hi,
like!
Aki azzal kezdi "életét", az ragaszkodni fog hozzá. Annak akinek mély ismeretei vannak a modelltörténet alapú szoftverekben, azoknak nehezebb az átállás, persze ez nyitottságtól függ.
Ha már az oroszok is ebben látják a jövőt...Üdv,
-
Imics13
tag
Hi,
Az inventoros verzió a te gépeden van telepítve és lokálisan dolgozol vele... Csak az férhet a fájljaidhoz, aki ellopja a géped, vagy a védelmi rendszeredet megkerüli. Akkor nem tudsz vele dolgozni, ha a "gépeddel sem tudsz".
A 360-as verzió alapja a cloud computing, nincs nálad telepítve semmi, hanem egy "serverre" jelentkezel be és azon keresztül történik minden művelet. Az adataid is ott tárolódnak, az eléréshez mindenféleképpen szükséged van internet elérésre, még az orosz sztyeppéken is. Az adataidra "mások" vigyáznak! Amiért forszírozzák ezt az Autodesknél, hogy visszaszorítsák majd az illegális szoftverhasználatot... A rendszer megbízhatósága két részből tevődik itt össze az egyik a te gépedé, a másik a szerverfarmmé...
Még lehetne sorolni pro és kontra...
Meglátjuk mi lesz!
Üdv,
-
Imics13
tag
-
kpityu2
őstag
válasz Imics13 #7928 üzenetére
Amennyiben sikerül megoldani, hogy a direkt modellezésen alapuló rendszerek is megbízhatóan kezeljék a hivatkozásokat, és az építőelemek logikai kapcsolatának menedzselését, valóban ez lehet a jövő. Sajnos, még a modelltörténet alapú rendszerekben is elég nehézkes a logikai kapcsolatok áttekintése, mert keveredik az időbeli sorrenddel. Lehet, hogy be kellene vezetni itt is a Maya, 3ds Max. és hasonló szoftverekben elterjedt grafikus objektumfát.
-
Che Éva
csendes tag
Tudom, hogy előző hasonló témájú kérdéseimre sem kaptam választ, de azért próbát teszek. Mostanában a Creo 1. CAM modulját tanulom. Eljutottam a marásig. (A menetesztergálással kapcsolatos kérdésemre nem válaszolt senki, így azt egyenlőre kihagytam) Kérdéseim;
A trajektória marás után az anyagot nem lehet eltávolítani?
Lehet egyéni szerszámot definiálni a maráshoz? (szakirodalom szerint igen, de nekem nem működött) Oktatási verziót használok.
Ha valaki foglakozott már a kérdéssel kérem segítsen.
Köszönöm!Che
-
Peti329
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogyha online szerszám katalógusból (CoroGuide) letöltök szerszámokat és megpróbálom betölteni (CATIA V5R20), akkor a mellékelt képen lévő eléggé hiányos kés jelenik meg.
A szerszám modelljének kiterjesztése .stp , rákerestem és azt írják, hogy a CATIA-ban meg kellene jelennie.CATRerport a legtöbb felületre ezt írja: " This support surface is not supported "
Gondolom ez lesz a hiba forrása, és ebből csak arra tudok gondolni, hogy V5R20 helyett újabb verziót használtak, és ezért nem támogatja. Ilyen esetben lenne valami megoldás rá?
Vagy ha más okozza a problémát, akkor orvosolható-e valahogy?A segítséget előre is köszönöm!
Üdv Peti[ Szerkesztve ]
-
Kicsipampam
tag
válasz Peti329 #7934 üzenetére
A .step beolvasásnál állítgasd egy kicsit, hátha az megoldja a problémát. Én is sok esetben járok így importált geometriánál. Erre az esetre használom nagy előszeretettel a SpaceClaim nevű programot. Be lehet állítani például azt is, hogy mekkora eltérés esetén (konverzió hiba) vonja egybe. Ha tudod küld el nekem privátban ezt a .step-et, majd kicsit megnézegetem több progival is.
-
warez-post
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni a következőben. Mikor anno x évvel ezelőtt szakrajzot tanultam megszoktam, hogy izometrikus és trimetrikus nézetnél is a füddőleges a Z tengely volt attól balra "lefele" az Y, jobba "lefele" pedig az X. SW premium 2010-ben hogyan lehet felcserélni bal alsó sarokban az Y és Z tengelyek irányát?
A másik kérdés pedig, hogyan tudnám magyarítani a programot újratelepítés nélkül?
[ Szerkesztve ]
-
Aske
aktív tag
Hello Kollégák
Pro/E WF4-ben alaksajátosságokat át lehet másolni egyik alkatrészről a másikra? Van egy group-om, amit nem szívesen modelleznék le készer.
Ctrl+C; Ctrl+V vel az jön ki, hogy először kéri a léptéket, amit 1-nek meg is adok.
Utána valami referenciát kér (SEL REF), de nem tudok hova kattintani és itt vége a bulinak.[ Szerkesztve ]
-
Kicsipampam
tag
válasz warez-post #7936 üzenetére
Felcserélni nem tudom (egyenlőre, mert nem engedi felülírni) az y és z tengelyt az iso és trimetrikus nézetnél.
Forgasd el a triádot neked tetsző formában és hozz létre egy új nézetet, nevezd el valaminek, viszont ezt
el kell mentened templates-ként, hogy megmaradjon és ezzel a templates-sel készült alk. vagy összeállításnál tudd használni. Egyelőre.
Én még sosem magyarítottam, de ha felhívod a EuroSolid-ot szívesen segítenek. -
Aske
aktív tag
válasz warez-post #7936 üzenetére
Hello
Igazából a koordináta rendszerek nem véletlenül néznek ki úgy, ahogy. Mármint megállapodás szerint általában jobbsodrású rendszert használnak, amit a legkönnyebb úgy elképzelni, hogy jobb kéz hüvelykujj:x, mutatóujj:y, középső ujj:z.
De 3D-ben nyugodtan lehet változtatni a nézőpontot, azaz forgatni a modellt a hozzá rögzített KR-el együtt. Az általad leírt helyzet áll elő, ha a nézőpont a koordináta tengelyek mindegyikének negatív értékén van.Szóval ilyenkor kb a KR origó "mögött" vagy minden tekintetben, ami nem egy szerencsés helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
Hello Aske!
Amit szeretnél, az tipikusan a Menüsor / Insert / User-Defined Feature (UDF) - érdemes utánaolvasnod a help-ben, mert ott pontról pontra leirják, a lépéseket. Sajnos elég hosszadalmas lenen itt leirni, de jól működik.
Ha ez a megoldás mégsem tetszene, akkor még vannak egyéb lehetőségek is a Menüsor / Insert / Shared Data menüben, szerintem előbb nézegesd meg ezeket, hogy legyen egy átfogó képed a lehetőségeidről, és aztán úgyis látni fogod, melyik tetszik a legjobban az adott célhoz.
[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
zedok
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy digitális szerszámkatalógusokat honnan szerezhetnék esetleg? Ami még fut is Win7 64biten?
Hyosung GT650N, Asus K52 "fagyós-pista" JE-EX225D
-
dandy91
tag
üdv valaki tudna segíteni proE nc marás részében vagy az Edgecam program használatban?
"Never Give up"--"No pain,no gain"--"Who dares wins" Uplay: Bower_0
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest